CARNet predstavio pilot projekt e-Škole

Zagreb, 10.srpnja 2017.
(Hina) 


 


Andrijana Prskalo Maček
zamjenica ravnatelja CARNeta
i voditeljica projekta eŠkola

 

 


 

 


Blaženka Divjak
Ministrica znanosti i obrazovanja

 

 


Goran Kežunović
ravnatelj CARNeta

 


Bernard Gršić
Pomoćnik miniostra Uprave

 

    Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet predstavila je u ponedjeljak u Zagrebu napredak provedbe pilot projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola", a na predstavljanju je sudjelovala i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

   Pilot projekta e-Škole čija vrijednost iznosi gotovo 307 milijuna kuna, a 85 posto sredstava povučeno je iz strukturnih fondova Europske unije, predstavila je zamjenica ravnatelja CARNeta i voditeljica projekta Andrijana Prskalo Maček.
   Zahvaljujući pilot projektu e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" 151 škola u Hrvatskoj će od jeseni biti spremna za primjenu modernijega poučavanja, koje će obilovati novim sadržajima i mogućnostima, najavila je.
   Po povratku u školske klupe, naglasila je Prskalo Maček, učenike će u novoj školskoj godini dočekati učionice opremljene računalnom opremom te nastavnici koji će u poučavanju koristiti računalima i tabletima koje su dobili u sklopu projekta. Dočekat će ih i digitalni obrazovni sadržaji i brojni scenariji za poučavanja za prirodoslovne predmete - biologiju, fiziku, kemiju - ali i matematiku za 7. i 8. razrede osnovnih te 1. i 2. razrede srednjih škola.

Škole u pilot projektima bit će opremljene s dva tipa učionica - prezentacijskom i interaktivnom

   Škole će u pilot projektima biti opremljene s dva različita tipa učionica - prezentacijskom i interaktivnom. Prezentacijski će biti opremljen PC računalom, monitorom s funkcijom dodira, zvučnicima, a interaktivne škole bit će opremljene uz prezentacijsku opremu s još 30 tableta.
   "Dosad smo kroz projekt podučili brojku od gotovo 20 tisuća nastavnika kroz više od 900 radionica, te petnaestak webinera i tečaja", rekla je Prskalo Maček, dodavši kako njihovi mobilni timovi pružaju kontinuiranu stručnu i savjetodavnu potporu školama uključenim u pilot projekt.
   Podsjetila je kako je u tijeku priprema testnih modula digitalnih obrazovnih sadržaja kojima će nastavnici i učenici moći do rujna pristupiti te ih pretraživati kroz Edutoriji, odnosno repozitorij digitalnih obrazovnih sadržaja u kojem će izdavači, ali i sami nastavnici moći objavljivati vlastite digitalne nastavne materijale.

U tijeku javna nabava za usluge e-Lektire

   I preostale e-Usluge poput sustava informatizacije poslovanja, sustava za upravljanje učionicom te sustava za analitike učenja i organizacije CARNet će dovršiti tijekom nove školske godine.
   U tijeku je i javna nabava za usluge e-Lektire koja će također biti dostupna kroz Edutorij te će se uključivati cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezatne školske lektire za osnovnu i srednju školu.
   Voditeljica projekta Prskalo Maček također je rekla kako je do sada izrađeno 170 od projektom predviđenih 240 scenarija poučavanja za prirodoslovne predmete i matematiku. Njihovu izradbu i implementaciju prati i e-Laboratorij s preporukama alata i aplikacija koji se mogu integrirati u proces učenja i poučavanja.
   Najavila je i otvaranje pet područnih obrazovnih središta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Svako od tih središta bit će opremljeno s 30 prijenosnih računala, 30 tableta, predavačkim računalom, monitorom, videokonferencijskim sustavom te sustavom za upravljanje učionicom, dodala je.
   Pilot projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola" provode CARNet, Agencija za odgoj i obrazovanje, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu.

   Ovaj pilot projekt dio je širega programa "e-Škole" koji se provodi kroz više projekata informatizacije školskoga sustava u razdoblju od 2015. do 2018., nakon čega slijedi druga faza projekta čija se provedba planira u razdoblju od 2019. do 2022. godine.
   Potkraj ove godine bit će upućen javni poziv školama za sudjelovanje u drugoj fazi projekta čija se vrijednost procjenjuje na 140 milijuna eura.

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.