Foto: HINA

 

 

Vodič za srednjoškolce
„Moj novac, moja financijska budućnost“
 


 


prof.dr.sc. Marijana Ivanov


 


doc.dr.sc. Dajana Barbić


 


dr.sc. Andrea Razum

 

    Kako odgovorno upravljati svojim novcem i ulagati? Kako više štedjeti, a manje trošiti? Što znači biti financijski pismen?
   Odgovore na sva ova pitanja možete saznati u udžbeniku za srednjoškolce „Moj novac, moja budućnost“ koji se može besplatno preuzeti na mrežnim stranicama udruge Štedopis. Uz udžbenik dostupni su i dodatni materijali za učenje i proširenje znanja. Učenici mogu preuzeti predloške prezentacija te koristiti online ispite znanja, kvizove i e-pitalice za dopunu i provjeru znanja.

Zašto udžbenik?

   U školi ćete zasigurno dobiti vrijedna i korisna teorijska i praktična znanja iz raznih područja, ali o upravljanju novcem, planiranju troškova, ulozi poreza i banaka te osiguranja i štednji dosad vjerojatno niste imali priliku doznati više. Činjenica je međutim, da vas na početku samostalnog života čekaju izazovi zbog kojih je važan pravilan odnos prema novcu.
   Pred vama je mnogo mogućnosti izbora, a financijska vas pismenost osposobljava da donesete informiranu odluku o vlastitom novcu. Kad naučite razlikovati želje od potreba, mudro postaviti i planirati financijske ciljeve, voditi osobni proračun i štošta drugo, bit ćete financijski pismeniji. O tom je zapravo riječ u ovom udžbeniku, prvom udžbeniku financijske pismenosti za tinejdžere.

Sadržaj udžbenika

   U udžbeniku su objašnjena osnovna novčana pitanja u stvarnim životnim okolnostima. Objašnjenja prati mnoštvo online sadržaja dostupnog na www.stedopis.hr.
   Sadržaj udžbenika je podijeljen u 4 cjeline: Zaštita potrošača (dr.sc. Andrea Razum), Novac (prof.dr.sc.Marijana Ivanov), Financijske institucije i proizvodi (prof.dr.sc. Marijana Ivanov) i Planiranje osobnih financija (doc.dr.sc. Dajana Barbić).
  Gradivo svake nastavne cjeline podijeljeno je u četiri teme po složenosti sadržaja za prvi, drugi, treći i četvrti razred srednje škole.
   Sadržaj udžbenika je usklađen s obrazovnim ishodima Programa međupredmetnih i interdisciplinarnih sadržaja Građanskog odgoja i obrazovanja za osnovne i srednje škole i Nacionalnim strateškim okvirom financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2015. do 2020. godine.
   Autorice udžbenika su prof.dr.sc. Marijana Ivanov, doc.dr.sc. Dajana Barbić i dr.sc. Andrea Razum. Udžbenik je nastao u suradnji s Agencijom za znanost i obrazovanje (AZOO).

   

© Copyright RivaOn 2017. Sva prava zadržana.