Školski listovi

Link na WEB stranice Elije

Posjetite stranice
Elije
glasila Medicinske škole
Ante Kuzmanića

 

 

 

 

 

 

 

"ELIJA" glasilo Medicinske škole Ante Kuzmanića

Dragi čitatelji,
  novi broj ELIJE proteže se na 140 stranica te je opsežniji od ijednog dosadašnjeg.
   U najnovijem broju možete naći:
   Nakon već uobičajene Uvodne riječi i Događajnica, sve o AIDS-u, zaraznoj pošasti konca XX. stoljeća, koja svoj apokaliptički hod nastavlja nesmanjenom žestinom i početkom novog stoljeća (svake minute pojavi se u svijetu 11 novooboljelih, što znači 660 u jednom satu, tj. oko 16000 dnevno, a veliki dio od toga otpada na djecu!). U sedam članaka teme broja obrađuje se kratka povijest side, što je nama (napravila) sida, a što smo mi (uradili) njoj, tko je sve bolovao od kuge XX. stoljeća, povlači se paralela između lepre, sifilisa i side, a dr.Miro Morović, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci, i sadašnji ravnatelj Zadarske bolnice, infektolog i znanstvenik međunarodnog ugleda, u razgovoru s našim novinarkama, daje  odgovore na neka manje poznata pitanja i enigme koje se pletu oko monstruozne bolesti.
   Od ostalih priloga preporučamo članak  gurua informatike, Olega Maštruka, o pravljenju vlastitih web stranica, kao i članak o informatizaciji naše škole i otvaranju web stranica, za što je “glavni i odgovorni krivac” prof.Edin Kadić. Zatim razgovor s Majom Novak o glazbeno-izdavačkoj kući Menart i dodijeli dva Porina legendarnom Carlosu Santani,Elijin filmski portret o kultnom američkom art redatelju Jimu Jarmuschu, razgovor s najboljom odbojkašicom svijeta Barbarom Jelić, koja je u međuvremenu postala Barbara Ružić...
   U ovome broju učenička prozna produkcija pretežno je dnevničkoga tipa (Lidrano 2000., Dnevnik s bolničke prakse, U središtu socijale, Španjolska ponovno), a sve to, dakako, ne treba čitati samo kao opis onoga što se stvarno dogodilo, već djelomice i kao fikcionalnu prozu! By the way, proza Dnevnik s bolničke prakse izabrana je na ovogodišnjem gradskom i županijskom LIDRANU za predstavljanje na državnom LIDRANU 2001.
   Od glazbenih događaja osvrćemo se na 40. obljetnicu glazbenih večeri u sv. Donatu i već tradacionalni ZADARFEST 200.
  Kako se latinski jezik može učiti opušteno šetajući gradom i kako taj jezik, premda mrtav, može biti inspirativan i zanimljiv, pročitajte u napisu “Učimo latinski izvan škole”.
  Mladi talijanski pisac Enrico Brizzi stekao je golemu popularnost svojim knjigom Jack Frusciante je izašao iz grupe, a osim njegove prikazujemo još dvije zanimljive knjige. Jedna je Zabranjeno područje, našeg najmlađeg romanopisca Osječanina Dražena Stojčića, a druga je kratki roman Starac koji je čitao ljubavne romane Čileanca Luisa Sepulvede.
   Short story zastupljena je pričama dvojice kultnih pripovjedača: argentinskog pisca, erudita i "čuvara Biblioteke", Jorge Louis Borgesa i prerano umrlog američkog književnika Raymonda Carvera. Obojica su svojim stilom, prvi magijskim realizmom, drugi minimalizmom, utjecala na čitave naraštaje književnika.
   Ima još. Pronađite ako Vas zanima.
Dragi čitatelji, sretni Vam prvi koraci u novom Tisućljeću i srdačan pozdrav do idućega broja.


© RivaOn Zadnja promjena: