Iz Gimnazije Jurja Barakovića

Pobjednica na državnom natjecanju iz fizike - maturantica Irena Barjašić

Irena Barjašić (lijevo)


 

   Kao što je poznato, ove godine Gimnazija Jurja Barakovića ima pobjednicu na državnom natjecanju iz fizike, i to u kategoriji četvrtih razreda, Irenu Barjašić (pod vodstvom mentorice prof. Martine Madžarević), i inače uspješnu učenicu iz 4.e razreda. Povodom tog sjajnog uspjeha željeli smo je predstaviti na našoj web stranici.

   Pobijediti na državnom natjecanju iz fizke i „pretrčati“ sve one zagrebačke natjecatelje iz škola koje imaju bolje uvjete za učenje fizike i uopće predmeta iz prirodnih znanosti veliki je uspjeh. Kako je izgledalo samo natjecanje, kakvo je ozračje? Je bilo zabavno družiti se s (potencijalnim) fizičarima?

   Za natjecanje su nam bila potrebna 4 dana, po jedan dan za dolazak i povratak (s udaljene Korčule) te dva za samo natjecanje. rješavanje teorijskih zadataka i eksperimentalni dio. Ozračje je bilo vrlo ugodno i poticajno, između pisanja testova smo se upoznavali i družili, ne razmišljajući jedni o drugima kao o konkurenciji.

   Možeš li nam, prije svega onima koji su upućeniji u fiziku, predstaviti zadatke koje ste rješavali? Što je bilo najteže?

   Zadaci su bili originalni, zanimljivi, ali i teški, na državnim natjecanjima ponekad se kroz zadatke provlače primjeri nedavnih znanstvenih otkrića, naravno, prilagođeni našoj razini poznavanja fizike i matematike. Ove godine smo se bavili nastankom duge, optičkim žiroskopima, upravljanjem snopom termalnih neutrona te nedavno izvedenim eksperimentom popularno nazvanim kvantni trampolin koji je između ostalog vrlo precizno odredio g, ubrzanje Zemljine sile teže.

   Kad te počela zanimati fizika? Je li bilo u obitelji poticaja u tom smislu? Zanimaju te i druga znanstvena područja (koliko znam ranijih godina si se natjecala u hrvatskom jeziku), u knjižnici si tražila jedno Descartesovo djelo – ima li to neke veze s fizikom? Doduše, Descartes se bavio i matematikom.

   Fizika me počela zanimati tek nakon upisa u srednju školu, i to zbog gradiva iz kemije u prvom razredu koje ima nekih dodirnih točaka s kvantnom fizikom. Iako nisam bila pazila na satu i nije mi se dalo učiti za ispit iz tog gradiva, nakon što sam sve pročitala, toliko me privuklo da sam odlučila da želim „to“ studirati, čak nisam bila sigurna niti spada li u fiziku ili kemiju. Što sam se dalje informirala o kvantnoj fizici, više sam shvaćala da je u knjizi iz kemije bio spomenut samo neznatan dio, ali sve me više i privlačila jednostavnost, simetrija i naizgled paradoksalni zakoni koji vladaju na kvantnoj razini. Zbog toga me kasnije počela zanimati i klasična fizika. Descartesa sam čitala jer me zanimao način na koji je on oblikovao svoje znanstveno razmišljanje i pristup problemima, kako bih popravila svoje razumijevanje fizike. Uz fiziku, kako to obično i ide, zanimljiva mi je i matematika. U mojoj obitelji svi su u društvenim znanostima, ali uvijek su me više poticali na bavljenje prirodnim znanostima.

   Hobiji u slobodno vrijeme?

   U slobodno vrijeme idem u glazbenu, sviram violinu i ovih dana se pripremam za maturalni koncert.

   Studirat ćeš, pretpostavljam, fiziku, kojim bi se područjem voljela bavit?

   Voljela bih se baviti fizikom elementarnih čestica.
 

Pitanja sastavio: prof. D. Bogdanić
Gimnazija Jurja Barakovića      

© Copyright RivaOn 2012. Sva prava zadržana.