Iz Gimnazije Jurja Barakovića

Ivan Andrijević
klarinetist iz 4. D


 

   Poznato nam je da ima učenika koji paralelno "trče" u dvije discipline – pored gimnazije pohađaju glazbenu školu, sustavno se bave nekim sportom, "troše vrijeme" na neke tečajeva (slikanja, npr.), volontiraju ili se naprosto posvećuju nekoj neinstitucionalizirano aktivnosti, što obično nazivamo hobijem (recimo strastveno slušanje rock-glazbe 60-tih).
   Na našem školskom webu željeli bismo predstaviti neke od njih koji su tu, kako se kaže "među nama".
   Jedan od takvih je Ivan Andrijević, uspješan učenik 4. b razreda naše gimnazije i državni prvak u sviranju klarineta. U razgovoru sam doznala ponešto o životu talentiranog glazbenika i primijetila da se sa skromnošću odnosi prema svojim uspjesima.


Koliko godina sviraš klarinet?
Ovo mi je deseta godina.

Hmm... To je jako dugo. Kako to da si odabrao baš klarinet?
U osnovnoj školi je učiteljica otkrila da pokazujem talent za glazbu. Znao sam nekako "usklađeno revati". Haha... Roditelji su me, na prijedlog učiteljice i na moju želju, upisali u glazbenu školu u kojoj sam htio učiti svirati gitaru. Kad me profesorica uvela u prostoriju u kojoj je netko polagao završni ispit iz klarineta, odmah sam odlučio. Bila je to "ljubav na prvi sluh".

U kojem si razredu u glazbenoj školi?
Jedini pohađam četvrti srednje. Ne mislim da je to tako jer sam nešto posebno dobar, nego zato što sam jedini imao živaca i strpljenja da to izvedem do kraja.

Čestitam ti na tome! A kad smo već kod uspjeha, možeš li mi nešto reći o natjecanjima na kojima si sudjelovao?
Sudjelovao sam na tri natjecanja. Na prvom sam došao do regionalnog i osvojio drugo mjesto, na drugom drugo državno. Treće je bilo najuspješnije – bio sam državni prvak. Sad iščekujem četvrto natjecanje, državno, koje se održava od 27. 3. do 31. 3. u Varaždinu.

Vidim da si jako uspješan i na tome ti čestitam i želim sreću na predstojećem natjecanju. Osim klarineta, sviraš li još koji instrument?
Pa, nemam baš vremena za bavljenje drugim instrumentima (pišem i aranžmane za puhaće orkestre), ali sviram dobro klavir.

Pjevaš li?
Pa pjevanje mi ... Ide. Haha...

Koju vrstu glazbe najviše voliš slušati?
Volim sve vrste i slušam baš sve, ali, recimo, najmanje rap i turbo folk.

Najdraža skladba?
Definitivno, 9. simfonija Antonína Leopolda Dvořáka.

Možeš li mi opisati svoj odnos prema klarinetu?
Doživljavam ga kao člana obitelji kojeg mogu zamijeniti za malo boljeg. Haha... Klarinet je moj jedini i najveći hobi i nadam se da neće ostati samo to. Konfucije je rekao: "Kad nađeš posao koji voliš, nećeš morati raditi do kraja života." Poslije srednje škole, nadam se da ću "upasti" u Muzičku akademiju gdje me već znaju. Haha...

A nakon Akademije?
Nadam se odlasku u inozemstvo (zapadna Francuska, Belgija, Nizozemska). Najradije bih svirao u orkestru, ali nije mi to toliko bitno. Bitno je samo da se klarinetom bavim do kraja života.

Možeš li mi reći nešto o sebi?
A što da još kažem? Odrastao sam u multikulturalnoj obitelji. Imam hrvatske, makedonske, srpske i bosanske korijene.

Voliš li još koju vrstu umjetnosti osim glazbe?
Stopostotni sam antitalent za crtanje... Haha... U posljednje vrijeme često posjećujem kazalište.
Na (posljednje) pitanje - bili mogao uputiti kakvu poruku drugima, osobito mladim nadama, skromno je odgovorio kako on još nema ni znanja ni iskustva za odgovor na takvo pitanje, ali da misli da je trud jedini ključ uspjeha.

Da biste bar malo doživjeli kako zvuči kad Ivan svira klarinet, pogledajte i (naravno) poslušajte prilog u kojem uz pratnju na glasoviru prof. Petre Škare (i ona je bila učenica naše škole) izvodi skladbu Wild Cat Blues (autori: T. Walller i C. Williams, aranžman: Mate Anić). Ivanov mentor iz Glazbene škole je prof. Željko Andrić.

Marta Fatović         
Gimnazija Jurja Barakovića

© Copyright RivaOn 2012. Sva prava zadržana.