Iz Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost

Stručna ekskurzija u Rim

 

   Zajednica Talijana u Zadru organizirala je stručnu ekskurziju u Rim pod nazivom Put u prošlost Rima: Od antike do naših dana, na kojoj su osim sudjelovali učenici i profesori Škole za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost.
   Stručnu ekskurziju su financijski pomogli Odjel za međunarodnu suradnju Grada Zadra i Zajednica Talijana.
   Evo što su o ekskurziji napisali učenici Škole:

Četvrtak, 24. studenog 2005.
   Rano ujutro stigli smo brodom u Anconu, te smo autobusom nastavili put prema Rimu. Naše prvo odredište bio je restoran "Al Giubileo" gdje smo ručali.
   Nakon ručka imali smo kratku šetnju uz razgledavanje najpoznatijih spomenika i dijelova grada kao što su: Colosseo, Fori Imperiali, Piaza Colonna, Fontana di Trevi, most San Angelo, San Pietro i tako dalje. Nakon razgledavanja autobusom smo krenuli prema našem hotelu "Summit" koji je od samoga centra bio udaljen oko 15 minuta Tamo smo se smjestili u udobne trokrevetne sobe, a nakon smještaja spustili smo se u restoran na večeru. Nakon večere oni najumorniji otišli su spavati jer se trebalo odmoriti za drugi dan.

Mirela Lenarčič i Marija Elena Lučić, 2.c

Petak, 25. studenog 2005.
   Buđenje je bilo u 7 sati, a nakon doručka smo posjetili Udrugu "Dante Alighieri" u kojoj stranci uče talijanski jezik. Njihovi vodiči proveli su nas kroz zgradu gdje smo vidjeli različita umjetnička djela, a najviše su nas se dojmili oslikani stropovi. Ručali smo u restoranu "Monte Carlo" , a nakon toga krenuli smo u višesatno razgledavanje. Otišli smo na Piazzu Navonu gdje nas je oprala kiša, a onda smo krenuli do povijesnog Pantheona. Zatim smo prošetali ulicom Via del Corso do Piazze Colonna. Tamo smo imali pauzu za shopping u trgovačkom centru, gdje usu bili izloženi kostimi koje su nosili glumci u filmu Harry Potter. Zatim nas je vodič odveo do slavnog Španjolskog trga (Piazza di Spagna). Tamo su se neki od nas popeli stepenicama do crkve Trinitá dei Monti, neki su otišli u shopping dok su se drugi odmorili u obližnjim kafićima. Večerali smo u restoranu "Pizza Re", a onda smo otišli natrag u hotel gdje smo cijelu večer proveli zabavljajući se uz glazbu.

Lara Buovac i Željka Molnar, 3.c

Subota, 26. studenog 2005.
   Nakon neprospavane noći stigli smo pred zidine države Vatikan koji se tako zvao prije kršćanske prisutnosti i koji je danas najmanja državu na svijetu. Pred ulazom u Vatikanske muzeje čekali smo u dugom redu. Prošli smo kroz detektore metala i mnoge provjere da bi napokon ispred sebe ugledali slavna umjetnička djela: kipove, tapiserije, karte svijeta i stropove oslikane freskama. Zatim smo krenuli u obilazak Sikstinske kapele, gdje smo imali priliku vidjeti prekrasne freske. Bazilika sv. Petra, najveća crkve na svijetu, očarala nas je svojom bogato ukrašenom unutrašnjošću, skulpturama i slikama poznatih kipara i slikara renesanse i baroka. Unutar bazilike vidjeli smo i grobnice mumificiranih papa. Izašli smo na trg sv. Petra i divili se prizorima oko sebe. Od 1871. godine Vatikanska palača nalazi se na trgu Sv. Petra pored Vatikanske bazilike. Slobodno vrijeme iskoristili smo za fotografiranje pored dvije fontane u središtu trga. Nakon ručka u restoranu, odvezli smo se do shopping centra u predgrađu Rima. Nakon večere u restoranu u centru Rima krenuli smo natrag u hotel.

Venera Kinda, 2.c i Mirko Marušić, 1.c

Nedjelja, 27. studenog 2005.
   Nakon doručka uputili smo se u centar Rima. Jutro smo proveli u šetnji rimskim ulicama, a neki od nas iskoristili su slobodno vrijeme za kupovinu. Nakon ručka na programu je bio najstariji dio Rima – Rimski forum i Colosseo. Najprije smo se popeli stubama koje je konstruirao Michelangelo. Tamo smo uživali u pogledu na čitav Rimski forum. Prošli smo starom rimskom cestom ispod nekoliko slavoluka do impozantnih rimskih građevina. Na kraju smo zastali ispred Colossea koji je zaista veličanstven. Nakon razgledavanja, večerali smo u centru Rima i vratili se u hotel.

Viko Stojanov i Hrvoje Lerga, 2.c

Ponedjeljak, 28. studenog   2005.
   Nakon doručka u hotelu, otišli smo na Akademiju kostima i mode. Tamo smo se divili maštovitim crtežima i kreacijama studenata. Zatim smo posjetili i Akademiju likovnih umjetnosti i to njen grafički, slikarski i kiparski odjel s predivnim djelima studenata. Zamišljali smo kako bi bilo studirati u Rimu. Nakon ručka otišli smo u dugu šetnju do krojačnice gdje se izrađuju kazališni kostimi. Usput smo uživali u prekrasnoj panorami Rima. Na kraju ovog napornog dana vratili smo se u hotel, gdje smo se zabavljali do ranih jutarnjih sati.

Maja Jurišić i Nina Ćustić, 2.c

Utorak, 29. studenog 2005.
   Jutro je počelo ranim ustajanjem, jer trebalo je spakirati stvari. Odlazeći iz hotela osjetili smo tugu, jer i ova ekskurzija se primakla kraju. Odvezli smo se do dijela grada koji se zove Plat, gdje smo imali sat vremena slobodno za zadnju kupovinu prije odlaska za Anconu. Nakon ručka krenuli smo prema Anconi. Vožnja je dugo trajala zbog lošeg vremena i radova na cesti, pa smo se jedva čekali ukrcati na trajekt i utonuti u duboki san. U Zadra smo stigli u srijedu ujutro u 7 sati.
   Na kraju možemo samo reći da je ovo bilo jedno predivno iskustvo i nadamo se da će nas Zajednica Talijana opet pozvati da s njima odemo u ovaj prekrasni grad, koji će nam svima ostati u lijepom sjećanju.

Matea Barjašić i Kristina Brzoja, 2.c