Taki Rudić (3. raz. gim.)  Srednja škola Biograd

 O VREMENU I O NAMA

   U stalnom protoku novih informacija, munjevito poput vlaka prolazimo kroz tunel nailazeći na more novih izazova i vječitu dilemu između dobra i zla. Svi mi, kao i svijet u kojem živimo, izloženi smo brojnim promjenama i neprestanom oblikovanju i usavršavanju do neodređenih granica. Sviđalo se to nama ili ne, svijet ide dalje i mi smo tu da se do određenih granica prilagođavamo novom vremenu, ali i da ga vlastitim znanjem i kreativnošću obogaćujemo i usavršavamo, pridonošenju što boljem ishodu evolucije. Prilagođavati se vremenu ne znači postati robom onoga što ono donosi, već znati pozitivno iskoristiti nove promjene, a negativne ishode anticipirati novim, boljim ulozima. Vještine i znanje presudne su za uspjeh na bilo kojem području ljudske djelatnosti osobito ako su pozitivno iskorištene. Međutim, mnogi se služe kojekakvim «brzim tehnikama» da bi «došli na vlast» što kad-tad rezultira negativnim ishodom. Na isti način oni koji dopuštaju drugima da iskorištavaju njihovu osobnost i kreativnost na kraju doživljavaju «poraz».

   Često u tom «vrtlogu života zaboravljamo da je na nama odgovornost za naš život i da smo mi oni koji ga činimo lijepim ili ružnim.

   «Ono što je iza nas i ono što je ispred nas sitnice su u usporedbi s onim što u nama jest.» (Oliver Wendell Holmes). Osnova za uspjeh svakog društva su međusobni odnosi izgrađeni na temelju poštenja, povjerenja i neprekidnog davanja, odnosno ulaganje u istraživanje vlastite nutrine, ciljeva i osjećaja.

   Nije lako prilagoditi se vremenu i svim tim naglim promjenama kojima smo izloženi, ali mi kao «atomi», kao najmanji pokretači svemira imamo mogućnost da živimo, radimo, istražujemo, napredujemo i stvaramo!

   «Ne smijemo odustati od istraživanja bit će to da ćemo doći na mjesto odakle smo krenuli i tek ga tada prvi put spoznati.» (T.S.Eliot). 

   

© RivaOnObrazovni portal srednjih škola Zadarske županije