6. Smotra tradicijske baštine u Gračacu


 

INICIJALI U ANTIFONARIMA I GRADUALIMA
SAMOSTANA SV. FRANE U ZADRU
– umjetnička i knjiška baština

   Na već tradicionalnoj Smotri tradicijske baštine u Gračacu učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. predstavili se izložbom inicijala iz graduala i antifonara Samostana sv. Frane u Zadru.

   Pod pokroviteljstvom Zadarske županije i općine Gračac protekle je srijede, 23. svibnja, održana Smotra tradicijske baštine učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije. Domaćin Smotre je bila tamošnja osnovna škola, odnosno O.Š. Nikole Tesle u Gračacu.
   Na Smotri su uz učenike iz O.Š. Nikole Tesle Gračac sudjelovali i učenici iz 11 osnovnih škola Županije te jedna jedina srednja škola, Klasična gimnazija Ivana Pavla II. Na Smotri su se predstavili i gosti: učenici iz O.Š. Jure Turića iz Gospića, susjedne Ličko-senjske županije i Dječja klapa "Kolibrići" Gradske knjižnice Zadar.
   Smotra je započela mimohodom folklornih skupina i zborova kroz Gračac u 10.00 sati ujutro, a već u 11.00 sati je započela svečanost otvaranja, u parku ispred Osnovne škole, u nazočnosti pročelnika Ureda za društvene djelatnosti Zadarske županije gosp. Ivana Šimunića, načelnika općine Gračac, ravnateljice škole gosp. Ružice Tulumović i brojnih ravnatelja osnovnih škola Zadarske županije. Sudionike Smotre i njihove voditelje pozdravili su načelnik općine Gračac i ravnateljica škole-domaćina, a Smotru je otvorio pročelnik Ureda za društvene djelatnosti, gosp. Ivan Šimunić. Vrlo bogat program Smotre vodile vodiel su učenice V. a razreda Ana Grgić i Maja Kosić.
   Učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Ante Žepina, Josipa Perinčić, Anita Tikulin i Lucija Matković pripremili su se za Smotru, uz pomoć svoje voditeljice prof. Elvire Katić izložbom, koja se uz još 5 izložbi predstavila nazočnima nasuprot pozornici na kojoj se odvijala smotra, izlošcima inicijala s rukopisnih kodeksa Samostana sv. Frane. Tema izložbe je bila: "Inicijali iz antifonara i graduala Samostana sv. Frane u Zadru."
   Mladi iz ove zadarske gimnazije već se niz godina sustavno bave poviješću pisma, knjige i knjižnica na zadarskom području. Proučavajući i ove godine povijest knjige ovom su izložbom htjeli podsjetiti kako se sve što se ticalo proizvodnje i čuvanja knjiga na zadarskom području u srednjem vijeku odigravalo "unutar tvrdih zidina" samostana. U njemu su marljivi redovnici prepisivali, a sitnoslikari ukrašavali knjige inicijalima i slikama. Posebno su ih zanimali INICIJALI.
   Naime, na izložbenom panou u Gračacu posjetitelji i sudionici Smotre mogli su bolje upoznati put nastanka rukopisnog kodeksa kao i pisaći materijal - pergamenu - na kojoj su za ovu priliku u radionici Škole (koja je prethodila Smotri) izradili straničnike iscrtane inicijalima s preslika prvih stranica antifonara i graduala Samostana sv. Frane u Zadru.
   Znatiželjnike su informirali o tome kako su ANTIFONARI zbirke pjevanih dijelova brevijara, antifona, i responzorija. Nadalje, kako je BREVIJAR = u katoličkoj crkvi knjiga svakodnevnih molitava za klerike i redovnike; časoslov, a ANTIFONA = u kršćanskoj liturgiji pripjev koji od pjevača preuzima zbor i pjeva između pojedinih stihova psalma. Dok su, dakle, ANTIFONARI zbirke pjevanih dijelova, GRADUALI su dijelovi katoličke mise koji se pjevaju između Poslanice i Evanđelja. Samostan sv. Frane u Zadru čuva tri graduala (A,B i D). Gradual A sadrži mise od prve nedjelje adventa do Nedjelje Muke. Na njega se nastavlja gradual B, sadrži mise od nedjelje Palmi do zadnje nedjelje po Duhovima. Gradual D sadrži mise za sve blagdane svetaca.

   Na Smotri su se redale vokalne skupine, izvorne pjesme i kola, saljska tovareća mužika, tamburaški orkestri, a bilo je i mnogo drugih izložbenih eksponata. Žalosno je što se na Smotru ne odazivaju, ili se slabo odazivaju, srednje škole, a i osnovnih je, osobito gradskih vrlo malo ili ih uopće nema.
   Školi domaćinu Smotre sve pohvale oko organizacije.

Redakcija Rivaon       
Klasične gimnazije Ivana Pavla II.


   

© RivaOn - Zadnja promjena: