Međužupanijsko natjecanje srednjih ekonomskih škola Zadarske županije

održano 08. travnja 2005. u Srednjoj školi Obrovac


 

 

    U petak, 08. travnja 2005. godine, Srednja škola Obrovac ugostila je ekipe srednjih škola Zadarske županije u svojim ugodno uređenim prostorijama povodom međužupanijskog natjecanja "Savršeni ekonomist". Uz školu domaćina natjecale su se tri ekipe iz Ekonomsko – birotehničke i trgovačke škole iz Zadra, te Srednje škole Kneza Branimira iz Benkovca, a obrovački ekonomisti osvojili su prvo mjesto u Zadarskoj županiji.

   Na početku natjecanja ravnatelj škole, Darko Tokić, poželio je učenicima dobrodošlicu, te je u 10,00 sati otvorio natjecanje koje se odvijalo u prostorijama informatičke učionice Škole. Tu se tijekom cijelog natjecanja mogla gotovo napipati radna atmosfera, a učenici su radili na računalima jednake konfiguracije. Usprkos trajanju od četiri sata zadržana je opuštena atmosfera.
   Natjecanje se odvijalo uz budno oko provedbeno/prosudbenog povjerenstva. Nakon četiri sata zabrinutosti, rada i zabave učenici su zajedno sa svojim mentorima razglabali o počinjenim greškama i kreativnim rješenjima koje je zahtijevao zadatak. Za vrijeme stanke, dok su članovi povjerenstva ispravljali ispite, novinari web redakcije škole izdali su biltene o natjecanju. Nakon ispravljanja ispita članovi povjerenstva zaputili su se u knjižnicu gdje je održana prezentacija proizvoda .
   "Na kraju učenici su bili iznenađeni malim brojem bodova koje su dobili za prezentaciju. Očito je da nisu poznavali elemente ocjenjivanja: govor tijela, razgovijetnost, pozdrav, izlaganje ideja, .. i mnoge druge. Prezentacija proizvoda na engleskom također ima svoja pravila. Imam dojam da su učenici za samu pripremu prezentacije ostavili jako malo vremena. Bilo je očito da svi natjecatelji nisu upoznati ni s pravilima i radom u Power Pointu." - obrazložio nam je profesor Joja Marin, jedan od članova povjerenstva.
   Učenici su se potrudili, no ekipa Srednje škole Obrovac: Mila Mihaljević, Lucija Šoša i Ana Šimičević, ipak je bila najopuštenija i najpovezanija pa je zato i ostvarila najbolji rezultat Ukupno 61 od mogućih 84 boda.
   "Zadovoljna sam uspjehom svojih učenika posebno njihovim predstavljanjem proizvoda. No moram priznati da je pripremanje učenika za Savršeni ekonomist složen posao i za to je potreban timski rad jer je u rad uključeno knjigovodstvo, marketing, poduzetništvo, Engleski j., a za sve to nije dovoljan samo trud mentora. Žao mi je što nisu preši 70 % bodova i omogućili prolazak na državno natjecanje. Ovo je međužupanijsko natjecanje, te škola iz Međimurske županije ide dalje s 81 bodom. Mišljenja sam da je sve timove i u našoj i u njihovoj županiji trebalo ocjenjivati isto povjerenstvo zbog veće objektivnosti , a i sam sustav ocjenjivanja ne pokazuje realnu sliku. Bodovi su ili 1 ili 0. Kad sam sudjelovala na državnom natjecanju davalo se od 1 do 15 bodova za pojedini zadatak što je pokazivalo jasniju razliku između ekipa.. No ipak svako natjecanje je iskustvo više i trenutak kad se mogu sagledati nedostatci koje trebaju ukloniti u budućem radu."- izjavila je Irena Smoljan, mentorica pobjedničke ekipe iz Obrovca.

   Ravnatelj Srednje škole Obrovac, profesor Darko Tokić, je dodao: "Srednja škola Obrovac bila je domaćin državnog natjecanja, te poučeni tim iskustvom profesori škole su željeli da ovo natjecanje protekne u poštenoj i fer borbi. Nakon objave privremenih rezultata radovi su dani na uvid i mentorima i učenicima. Prof. Ćurko pružio je objašnjenja za bodovanje u poduzetništvu, prof. Šešelja za poslovne komunikacije, dok je prof. Govorčin naveo tipične greške u knjigovodstvu."
   Naša škola također se potrudila da uz naporan rad bude pića, "dobre spize" i "ćakula" te je učenicima, mentorima i članovima povjerenstva priređen domjenak gdje su se učenici mogli međusobno upoznati i razmijeniti svoja iskustva i znanja.
   Dan prije, u četvrtak 07. travnja 2005. godine Srednja škola Obrovac također je ugostila natjecatelje "Savršenog ekonomista", ali pojedinačno, gdje je pobijedio Mile Vrkić s najvećim brojem bodova, a mentorica mu je Irena Smoljan.
   S ovog Međužupanijsko natjecanja na državno natjecanje odlazi ekipa Ekonomske i trgovačke škole Čakovec sa 81 bodom. Mentorica je Bosiljka Vinković.

Petra Modrić