IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i strukovnim školama


 


 

   Županijsko stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama održano je 7. prosinca 2018. u Gradskoj knjižnici Zadar.

Teme predavanja:

1. Dr. sc. Snježana Zrinjan: Rad s novim udžbenikom i čitankom te nastavnim materijalima u kontekstu novoga kurikula hrvatskoga jezika

2. Zrinka Dobra-Opačić, prof.:
    Poezija Miroslava Krleže
 

   Dr. sc. Snježana Zrinjan, profesorica hrvatskoga jezika u Poštanskoj i telekomunikacijskoj školi u Zagrebu, upoznala je sudionike skupa s čitankom Lica knjiga i udžbenikom Lica riječi. Prikazala je ulogu udžbenika i čitanke u planiranju ishoda nastavnih tema, učeničkih aktivnosti i zadataka za samostalni rad učenika na primjeru konkretnih udžbeničkih jedinica.
   Na primjeru medijskih sadržaja u mozaBooku, uputila je prisutne na povezivanje medijskih sadržaja, čitanke i udžbenika s učeničkim aktivnostima na satu Hrvatskoga jezika.

   Zrinka Dobra-Opačić
, profesorica hrvatskoga jezika u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru, predstavila je primjer dobre prakse poučavanja metodom poetske audio senzacije u kojemu učenici imaju aktivnu ulogu u procesu učenja (učenici čitaju pjesme i pritom snimaju svoju izvedbu).
   Govorila je o fenomenu ljudskoga glasa, ulozi poezije u životu čovjeka i u nastavi Hrvatskoga jezika.
   Pripremila je didaktičke materijale u obliku zadataka višestrukog izbora za učenike kako bi se približili poeziji Miroslava Krleže.
 

Izvješće pripremila voditeljice ŽSV:    
Mirela Zubčić, prof. i Drinka Dujmović, prof.

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije