IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i strukovnim školama


 

 

 

 

 

 

 

 

   Županijsko stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama održano je u 14. ožujka 2018. u 17.00 u Nadbiskupskom sjemeništu Zmajević, Trg sv. Stošije 2, Zadar.

Teme predavanja:

  1. prof. dr. sc. Bernardina Petrović: „Tipologija zadataka za provjeravanje
      poznavanja pravopisnih pravila hrvatskoga standardnog jezika“

  2. Svečani kulturni program povodom obilježavanja Dana hrvatskoga
      jezika

   Uvodno predavanje povodom obilježavanja Dana hrvatskog jezika održala je prof. dr.sc. Bernardina Petrović sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje obvezatni kolegij Hrvatski standardni jezik – Fonologija i morfonologija te izborne kolegije Tekstna lingvistika, Semantika hrvatskoga jezika i Hrvatski jezik za nastavnike. Prije samog predavanja voditeljice ŽSV-a u ime svojih kolega i kolegica zahvalile su profesorici Bernardini na njezinom predanom radu tijekom godina kao predsjednici Državnoga povjerenstva u Natjecanju u poznavanju hrvatskoga jezika.

   Tema predavanja „Tipologija zadataka za provjeravanje poznavanja pravopisnih pravila hrvatskoga standardnog jezika“ uz teoretska znanja o tipologiji zadataka s mnoštvom korisnih primjera pobudila je pažnju nazočnih profesora i učenika.
   Već tradicionalni svečani kulturni program povodom obilježavanja dana hrvatskog jezika, bio je i središnji dio, ŽSV-a, a vodili su ga učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Kristijan Pajdaković i Ivana Arbanas.
   U program su uvršteni uspjesi učenika srednjih škola s ovogodišnje smotre LIDRAN-a uz glazbene i vokalne interpretacije gostiju:

   Mislav Antić, učenik Gimnazije Jurja Barakovića, (mentorica prof. Vesna Dražić) krasnoslovio je pjesmu Razgovor s duhom hrvatskog jezika Zvonimira Bartolića
   Nakon ovog razgovora s duhom Bartola Kašića, Tea Vidaić profesorica hrvatskog jezika i kantautorica iz Pomorske škole obogatila je program glazbeno vokalnim izvedbama pjesama:

- Dalmatino povišću pritrujena Ljube Stipišića Delmate
- Dugo u noć, u zimsku bijelu noć Dragutina Tadijanovića i
- Odlazak Tina Ujevića;

   S tekstom Magdalene Strenje, učenice Gimnazije Franje Petrića, (mentorica prof. Sanja Vlahović), krenulo se u literarni dio večeri. Magdalena je pročitala svoj literarni uradak Tuča.
   Malog pomoćnika Palu predstavila je Lucija Mitrović, učenica Gimnazije Jurja Barakovića, (mentorica prof. Tatjana Kamber).
   Ona i ja, bio je naslov predstavljenog literarnog rada Katarine Matulić iz Klasične gimnazija Ivana Pavla II., (mentorica prof. Mirela Zubčić).

   Tekst Louvre izgrebanih duša pročitala je Karla Birkić, učenica Gimnazije Vladimira Nazora, (mentor prof. Stipica Radoš) nakon čega je na redu bila Iva Prgić, učenica Prirodoslovno-grafičke škole, (mentor prof. Ivica Antić), sa scenskom izvedbom Tajne večere Anđelka Vuletića.

   Liriku i dramski izričaj pratio je glazbeni ugođaj na klaviru i violini Ane i Lovre Kardum, brata i sestre, učenika 2. i 4. razreda Klasične gimnazije Ivana Pavla II.
   Uslijedila je radijska emisija Fritule! Donate Mustać i Ante Parunova, učenika Prirodoslovno-grafičke škole, (mentor prof. Anamarija Ivković).
   Šanse vam se pružaju u životu, ali ih morate znati zgrabiti i iskoristiti poručio je novinarski rad Marka Ladofa, učenika Strukovne škole Vice Vlatkovića, (mentorica prof. Šejla Babin).

   Na kraju svečanog programa najavljena je tema stručnog skupa u travnju Promjene u Katalogu hrvatskog jezika za Državnu maturu 2017./2018. koju će prezentirati predstavnici Nacionalnog Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.
   Zak kraj zajedno s prof. Teom Vidaić, svi su zajedno zapjevali Tinov Odlazak i nastavili s druženjem na domjenku u sjemenišnoj bagovaonici.
 

Izvješće pripremila voditeljica ŽSV:
Mirela Zubčić, prof.       

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije