IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i strukovnim školama

 

 

 


 

 

 

 

   Županijsko stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama održano je 30. studenoga 2017. u Gradskoj knjižnici Zadar.

Teme predavanja:

 1. Ante Kolanović, novinar (prof. kroatistike): Novinarsko stvaralaštvo
 2. Nataša Strugar, prof. i Marija Pećirko, prof.: Interdisciplinarni pristup
     u povezivanju sadržaja programa redovne nastave i slobodnih aktivnosti

   Ante Kolanović, novinar, profesor kroatistike rukovoditelj je zadarskog centra Hrvatske radio televizije. Uveo nas je u svijet novinarstva, izdvojio najutjecajnije medije i analizirao funkcioniranje medija. Što je clickfishing ili kako natjerati konzumenta da odabere sadržaj?
   U sljedećoj cjelini predavanja učenici novinari izneseni su savjeti kako formirati kvalitetan novinarski tekst (sedam kriterija kvalitetnog novinarskog teksta), urediti školski list i opremiti tekst. Govorilo se zatim o novinarskim žanrovima.
   Na kraju predavanja autor je ukazao na važnost uloge nastavnika novinarskih sekcija u razvijanju pozitivnih moralnih i etičkih vrijednosti važnih za kvalitetno i angažirano novinarstvo.

   Profesorice Nataša Strugar i Marija Pećirko prikazale su interdisciplinarni pristup u povezivanju redovne nastave (konobari i kuhari) i izvannastavnih aktivnosti (dramska, filološka i zavičajna sekcija) u Srednjoj školi Bartula Kašića Pag.
   Predstavile su otok Pag te mjesta i govore (fonološka i morfološka obilježja u riječima iz različitih govora na otoku Pagu).

   Izuzetna jezična raznolikost i bogata tradicionalna gastronomija otoka temelj su manifestacije Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku koja ove godine slavi 10. rođendan. 2014. godine izdali su istoimenu knjižicu recepata, a 2017. i 2. dopunjeno izdanje.
   Manifestacija i knjižica recepata predstavljaju inovativan i jedinstven pristup nastavnim sadržajima s ciljem njegovanja i očuvanja tradicije u običajima, posebno gastronomske i jezične raznolikosti, time i identiteta otočne škole.

Izvješće pripremila voditeljica ŽSV-a:
Drinka Dujmović, prof.        

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije