Izvješće sa
VII. simpozija učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika

Opatija, 5. - 7. studenoga 2015.


  

   U opatijskom Grand hotelu Adriatic od 5. do 7. studenoga 2015. godine održan je VII. simpozij učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika na kojemu je sudjelovalo i desetak učitelja i nastavnika iz zadarskih osnovnih i srednjih škola. Tema ovogodišnjeg Simpozija bila je Kultura govorenja i slušanja.

   VII. simpozij učitelja i nastavnika hrvatskoga jezika organizirale su više savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje Jasna Pandžić i Anđa Suvala.
  
Simpozij je otvoren prigodnim programom kojega su osmislili učenici i učitelji Osnovne škole Rikarda Katalinića Jeretova iz Opatije.

   Izlaganje Tomislava Barana s Hrvatske radiotelevizije Nema izgovora zbog lošeg izgovora baziralo se na govoru u hrvatskim medijima i najčešćim naglasnim pogreškama.

   Zrinka Jelaska sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta govorila je o razvoju i isprepletenosti govora i slušanja od najranije dobi.

   Jasenka Pregrad govorila je kako slušanje utječe na odnos prema govorniku. Profesorica Pregrad je u svom izlaganju istaknula važnost aktivnog slušanja koje ima produktivne, a ne samo receptivne osobine.

   Marija Heffer s osječkog Medicinskog fakulteta održala je zanimljivo predavanje Što Tarzan nije uspio iskomunicirati s Cheeathom o evoluciji govora i komunikacije.

   Jelena Vlašić Duić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu svoje predavanje Vrednote govornoga jezika temeljila je na istraživanju odobrenih udžbenika za 7. razred osnovnih škola i 1. i 3. razred gimnazija. Istaknula je probleme koje je uočila (nazivlje, definicija, popis vrednota) i umjesto termina vrednote govornoga jezika, koji je u stilistiku uveo Petar Guberina, predložila termin govorna sredstva kojega je definirala kao različite mogućnosti izražavanja i razlikovanja značenja u govoru.

   Elenmari Pletikos Olof sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta proučavala je uporabu zvučnih čitanki u nastavnoj praksi i o tome govorila u predavanju Govorne interpretacije književnih djela za djecu.

   Mihaela Matešić s riječkog Filozofskog fakulteta u svojem je predavanju dokazala da se u standardnom jeziku razlikuje visoki i niski varijetet.
   Predavanje Hrvatski televizijski program kao primjer bezobzirnog kršenja izgovorne norme hrvatskoga jezika Sanje Vulić s Hrvatskih studija ukazalo je na potrebu preispitivanja odnosa pravogovorne norme i uporabne prakse.

   Cjelovita kurikularna reforma je tema koja je pobudila veliko zanimanje sudionika Simpozija, a o njoj je govorio Boris Jokić. On je naglasio da je kurikularna reforma nastavak svega dobroga, ali i iskren i pošten pokušaj boljega.

   Predstavnici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, Lana Hudeček i Milica Mihaljević predstavili su mrežne stranice Bolje je hrvatski, drugo godište časopisa Hrvatski jezik i zbornik radova VI. simpozija Nestandardni jezik prema standardnome hrvatskome jeziku.

Ivana Pandžić             
Strukovna škola Vice Vlatkovića

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije