IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i srednjim strukovnim školama

Ena Begović

Anđela Mijić

Petra Grubić

 

Prezentacija: FILM kao motivacijsko sredstvo u nastavi književnosti
Povijest hrvatskoga jezika
od 20. stoljeća
(PPT - 2,53 MB)
 


Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika

(mp4 - 6,77 MB)

   Stručno vijeće nastavnika Hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama održano je 20. ožujka 2014. u Gradskoj knjižnici Zadar.

   Poticajnim stihovima Vladimira Nazora iz pjesme "Hrvatski jezik": "U tebi sam vijek svoj proživio, Drevni i lijepi jeziče Hrvata" započeto je Stručno vijeće nastavnika Hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama posvećeno ovogodišnjim Danima hrvatskog jezika.
   Na samom početku postavljeno je pitanje nazočnima o razlozima naklonosti i ljubavi prema našem , drevnom i lijepom jeziku Hrvata, – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.
   "Ima nešto što nas naprijed kreće", prije svega prošlost hrvatskog jezika, njegov sadašnji trenutak, trenutak u kojem se zajedno s njim nalazimo , ali i njegova i naša budućnost.

Članovi dramske skupine iz Pomorske škole Zadar   Hrvatskom jeziku u čast izveden je prigodni program učenika u pratnji njihovih mentora:

  -"Hrvatski jezik" Vladimira Nazora krasnoslovila je učenica Ena Begović iz Gimnazije Jurja Barakovića, mentorica prof. Vesna Dražić

   - svoju pjesmu "Jerina" čitala je učenica Anđela Mijić iz Klasične gimnazije Ivana Pavla II., mentor prof. Damir Sikirić

   - učenica Petra Grubić iz Srednje škole kneza Branimira iz Benkovca izvela je monolog iz Novakove crtice "Tko je to?", mentorica prof. Dunja Gusić

 - članovi dramske skupine iz Pomorske škole Zadar: Lucija Jurinović, Krševan Štorić, Ines Benović, Petra Bikić, Ivana Šimurina, Luka Matković i Karlo Štura, izveli su dramsku igru "Barbara" Ivana Slamniga, mentorica prof. Ivana Milutin

   U drugom dijelu Vijeća prof. hrvatskoga jezika Ante Ražnjević predstavio je temu: Povijest hrvatskog jezika od profesor Ante Ražnjević20. stoljeća. Mladi je predavač u svom predavanju poticajno i iscrpno vodio nazočne profesore svim važnim stazama kroz koje je hrvatski jezik prolazio u prošlom stoljeću. Posebno se zaustavio na njegovim najtrnovitim tenutcima iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, Kraljevine Jugoslavije SHS (1918. - 1939.), Banovine Hrvatske i Nezavisne Države Hrvatske ( 1941. - 1945. ) i Socijalističke Republike Hrvatske ( 1945. - 1991.).
   Podsjetio je i na detalje važnijih događaja: Novosadski dogovor 1954. i Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog jezika 1967. te s ponosom istaknuo novije političke okolnosti koje su nastupile 1990. kada se pojačala jezikolslovna djelatnost.
   Praćeno brojnim slikovnim prilozima i video zapisom predavanje s power point prezentacijom bilo je vođeno svježe i zanimljivo, a završio ga je prikladnim Tadijanovićevim stihovima: "Blažene hrvatske riječi, drage riječi, po vama sam ono što jesam".

   Nakon koncertnog isječka Gotovčeve "Himne slobodi" uslijedio je srdačan pljesak, očito vrlo zadovoljnih, nazočnih kolega.

Mirela Zubčić, prof.

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije