IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i srednjim strukovnim školama

 

 

 

 

Prezentacija Dinke Juričić: Mali tečaj brzog čitanja

 

   Stručno vijeće nastavnika Hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama održano je 19. studenoga 2013. u Gradskoj knjižnici Zadar.

   Ovo stručno vijeće nastavnika Hrvatskog jezika poprilično se razlikovalo od dosadašnjih, naime nazočni profesori nisu bili predavači, slušatelji ili sudionici neke od stručnih radionica, već polaznici Malog tečaja brzog čitanja.
   U želji da u što manje vremena nauče pročitati što veću količinu teksta zainteresirane polaznike vodila je prof. Dinka Juričić.

   Prema riječima voditeljice postoje različite tehnike brzog čitanja, no sve imaju tri zajedničke odrednice: velika količina riječi pročitanih u minuti, razumijevanje smisla tijekom čitanja i zapamćivanje nakon čitanja.
   Brzina kojom čita odrasla osoba obično je u rasponu od 150 do 250 riječi u minuti, pri čemu se misli na prosječnog čitača i tekst prosječne težine, ne ubrajajući složenije stručne tekstove. Osim toga, otisnuti tekst čitamo 20 % brže nego tekst s ekrana. Mogla se čuti i zanimljiva tvrdnja prema kojoj povećanje brzine čitanja poboljšava i naše razumijevanje pročitanog što je povezano s fiziologijom našeg mozga koji je tako uređen da može slušati tri do pet puta brže nego što mi možemo govoriti, stoga povećavajući brzinu čitanja prisiljavamo svoj mozak da se više usredotoči na pročitano. Čitajući brže, pamtimo bolje.

   Prije praktičnih vježbi brzog čitanja bilo je nužno da svaki polaznik utvrdi svoju prosječnu brzinu čitanja. Zadan je uvodni tekst koji je svatko čitao za sebe u vremenu od 60 sekundi i prema naznačenim brojevima riječi u tekstu izmjerio svoju brzinu kako bi nakon završenog tečaja procijenio svoj napredak u brzini čitanja.
   U daljnjem vježbanju isticano je da nije potrebno čitanje od slova do slova, od riječi do riječi, kao ni vraćanje na nerazumljive riječi jer se u tom slučaju čitanje ubrzava za 100 riječi u minuti. Program koji može pomoći u oslobađanju od navike retencije nalazi se na http://spreedder.com. Važno je također osloboditi se navike izgovaranja u sebi onih riječi koje se čitaju. Ne postoji program koji bi oslobodio od navike subvokalizacije, ali većini pomogne ako pjevuše dok čitaju. Oslobađanje od ove navike ubrzava čitanje za novih 100 riječi u minuti.

   U nizu vježbi koje su slijedile trebalo je što dosljednije primijeniti prethodno teoretski navedene upute. U prvoj vježbi uvježbavano je čitanje teksta brzinom od 200 riječi u minuti s naglaskom na čitanje po dvije riječi odjednom. U sljedećoj vježbi nastojalo se čitati 250 riječi u minuti pri čemu se na ekranu pojavljivao tekst podijeljen po tri riječi s glazbom u pozadini, koju je čitajući svatko u sebi pjevušio. Nastavilo se s čitanjem 300 riječi u minuti po dvije riječi odjednom i završilo s brzinom od 400 riječi u minuti, također po dvije riječi odjednom.

   Sudionici Malog tečaja brzog čitanja uvjerili su se da mogu čitati dvostruko brže nego što su čitali na početku. Da se stara navika zamijeni novom, preporučeno je da željeno ponašanje treba ponavljati svakodnevno 30 dana uzastopce. Nakon toga vremena, novo će ponašanje postati nova navika koja zamjenjuje staru. Možda naizgled i lako, ali ipak kao i svako ostvarenje željene vještine i vještinu brzog čitanja treba nastaviti uvježbavati.
   Ovaj Mali tečaj zahvaljujući znanju, iskustvu i motivaciji voditeljice prof. Dinke Juričić omogućio je polaznicima sve potrebne preduvjete za osobno napredovanje u brzini čitanja.

Izvješće pripremila: 
    Mirela Zubčić, prof. 

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije