IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i srednjim strukovnim školama

   U srijedu, 17. travnja 2013. godine, u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića održalo se Županijsko stručno vijeće nastavnika Hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama.

   Prvi predavač bila je Zrinka Dobra – Opačić, profesorica iz Ekonomsko- birotehničke i trgovačke škole. Kako u svom radu profesorica koristi informacijskou tehnologiju, svoja iskustva željela je prenijeti i ostalim kolegicama i kolegama. Stoga je dala svoj primjer dobre prakse iz područja leksikografije, u sklopu glavne teme: Dobre strane interneta u nastavi jezika.
   Kolegica Dobra-Opačić pokazala je kako nastavu leksikografije osuvremeniti i učiniti je zanimljivom, približiti je učeniku na način koji je njemu blizak – putem informacijske tehnologije koju učenici i sami mogu/trebaju koristiti u svom samostalnom učenju. Putem interneta povela nas je na nekoliko linkova i portala koji mogu nastavnicima hrvatskoga jezika biti veoma korisni jer sadrže npr. filmove, knjige, emisije o jeziku, korisne informacije i primjere vezane uz cijelu nastavu jezika, ne samo leksikografije. Multimedijska prezentacija nastavne jedinice sadržavala je slike i podatke o najvažnijim pojmovima iz leksikografije, o leksikografima, zatim emisiju u kojoj jezikoslovac Tomislav Ladan govori o duši, kratak film u povodu Dana hrvatskoga jezika 2012.g. i drugo , čime je profesorica Dobra-Opačić na kraju svog izlaganja zaslužila pljesak svojih kolegica i kolega.

   Drugo izlaganje imala je Marija Rušev, profesorica u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića. U svojstvu voditeljice županijskog stručnog vijeća, ona je dala prikaz smjernica sa IV. Simpozija učitelja i nastavnika Hrvatskoga jezika koji je imao glavnu temu: Čitanje za školu i život. S obzirom na društvena kretanja, istraživanja o čitanju i rezultate državne mature te PISA-e, predavači na simpoziju nastojali su osvijestiti važnost čitanja i razumijevanja teksta jer je čitanje temeljna intelektualna vještina koja omogućava učenicima ovladavanje sadržajima iz svih predmeta te uključivanje u cjeloživotno učenje. S obzirom da učenici čitaju sve manje, bilo je važno osvijestiti probleme, potrebe, smetnje i interese učenika povezanih uz čitanje, ne samo književnih, nego i neknjiževnih tekstova.
   Prof. Rušev je zatim, zajedno s nazočnima, prokomentirala prijedlog Novog strukovnog kurikuluma. Nove smjernice kojima ide strukovno obrazovanje pojasnila je viša savjetnica, Jasna Pandžić. Novi strukovni kurikulum ide u eksperimentalnu primjenu od sljedeće školske godine, i može biti dobar indikator nastavnicima gimnazija u kojem smjeru će ići osuvremenjivanje nastavnih sadržaja iz Hrvatskoga jezika.

Izvješće pripremila: 
    
Marija Rušev, prof. 

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije