IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika u
srednjim strukovnim školama
i
gimnazijama

 

 

 

 

 

 


 

 

 

   Stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika u gimnazijama i strukovnim školama održano je 28. lipnja 2011. u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića u Zadru. Predavanje s temom "Izrada i uporaba multimedijalnih sadržaja u nastavi" održao je prof. Edin Kadić, koji se već dvadesetak godina educira u korištenju PC-a i novih tehnologija, zalažući se za uporabu ICT-a u nastavnom procesu.

   Rad na brojim edukacijskim projektima u zemlji i inozemstvu motivira ga da svojim kolegama prenosi stečena znanja kako bi nastavnici ovladali novim tehnologijama te tako obogatili svoje metode rada u nastavi, pri čemu je glavni cilj: približiti se učenicima i nastavnicima, i zainteresirati ih za usvajanje znanja uporabom novih informacijsko komunikacijskih tehnologija, te im nastavu učiniti još zanimljivijom i kreativnijom.
   Prof. Kadić je kroz praktične primjere govorio o izradi i uporabi onih multimedijalnih sadržaja koji se već koriste u nastavi ili koje bi se moglo koristiti. Iz praktičnih primjera pokazano je kako bi se još jednostavnije, svrsishodnije i kvalitetnije mogla realizirati njihova uporaba u nastavi i izvan nastave, a čime bi se potaknuli i nastavnici i učenici u što kreativnijoj i kvalitetnijoj uporabi.
   Ovo stručno vijeće održano je u dva dijela: predavanje i radionicu "Izrada i uporaba multimedijalnih sadržaja u nastavi".
   Kroz prvi dio, predavanja prof. Kadića, sudionici su upoznati sa općim pojmovima i  karakteristikama određenih nastavaka (ekstenzija), alata, a potom i obradama fotografija i video zapisa. Izlaganje je bilo potkrijepljeno kvalitetnim praktičnim rješenjima i primjenama novih tehnologija u nastavi hrvatskoga jezika, kao i podizanju kvaliteta uporabe alata  koji nastavnici već koriste u izradi nastavnih sadržaja, a kao što je Power Point ili Word.
   Prezentirane su mogućnosti novih alata, a to su:

  • osnovni elementi i obrada fotografija i video zapisa,
  • korištenje Microsoft Photo Story 3, (priprema i izrada video sadržaja),
  • osnove korištenja Windows Movie Makera i
  • osnove korištenja Producera za Power Point.

   Stručno vijeće nastavljeno je 30. lipnja 2011. radionicom na kojoj su nastavnici teorijsko znanje primjenjivali u praksi. U radnoj i opuštenoj atmosferi prof. Kadić je svojim kolegicama i kolegama pristupačnim jezikom objašnjavao osnove spomenutih multimedijalnih alata.
   Najveću je pozornost posvetio korištenju Windows Movie Makera i Microsoft Photo Story 3 jer su ti programi dostupni svima, a pružaju izvrsne i jednostavne mogućnosti za izradu prezentacija pomoću fotografija i video zapisa.

   Naši učenici danas uvelike koriste nove tehnologije, a mi nastavnici najčešće "kaskamo" za njima. Ova je radionica posvijestila potrebu permanentnog usavršavanja nastavnika i u uporabi novih tehnologija jer one doprinose dinamičnosti, zanimljivosti i kreativnosti, kako učenika tako i nastavnika.
   U vremenu kad se u Medicinskoj školi Ante Kuzmanića od sljedeće školske godine uvodi e-školski dnevnik umjesto klasičnih, ovo je edukacijsko stručno vijeće za nastavnike bilo itekako potrebno i korisno. Multimedijska nastava je tu, samo je pitanje: koliko je svaki od nas nastavnika spreman zagristi u tu jabuku kako bi metodički obogatio svoju nastavu u želji da što lakše prenese svoja znanja učenicima.

Izvješće pripremila: Marija Rušev, prof.

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije