IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika

prof. Jasmina Sandalić: Povijesni pregled hrvatskoga jezika

 

Luce Brižić

   U povodu Dana hrvatskoga jezika, 17. ožujka 2011. u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića održano je stručno vijeće nastavnika hrvatskoga jezika u srednjim školama.

   Predavanje pod naslovom Povijesni pregled hrvatskoga jezika održala je prof. Jasmina Sandalić, voditeljica Županijskog stručnog vijeća za nastavnike osnovnih škola.
   Skup je započeo čakavskom pjesmom Veljka Maštruka "Posmrtna besida" koju je interpretirala Luce Brižić, učenica Medicinske škole Ante Kuzmanića. S ovom interpretacijom, Luce Brižić (i njena mentorica Katica Skukan, prof.) osvojila je prvo mjesto na županijskom Lidranu.
   Prof. Jasmina Sandalić svoje je izlaganje (prezentaciju) bazirala na gradivu koje se uči u 6.,7. i 8. razredu osnovne škole, obogativši ga sadržajima namijenjenim izbornoj nastavi te    gradivu u srednjim školama.
   Prezentacija je na vrlo zoran i koncizan način dala vizualni pregled svih najvažnijih jezičnih spomenika, dokumenata, ljudi, važnih podataka, pridodavši im uz to tonske zapise tekstova (npr. Bašćanske ploče) ili filmske isječke (npr. otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara s tonskim zapisom Gundulićevih stihova "O lijepa, o draga, o slatka slobodo…"), tematski obradivši razdoblje od prvih zapisa (imena hrvatskih vladara na latinskom jeziku) do danas.
   Ovu je tematiku podijelila prema razdobljima tako da nastavnici u svom radu mogu koristiti već pripremljeni materijal, prema tome koje razdoblje razvoja hrvatskoga jezika obrađuju.
   Nakon prezentacije, nastavila se živa diskusija o uporabi suvremene tehnologije u nastavi, kako je i koliko koristiti u nastavi hrvatskoga jezika gdje živa riječ i knjiga imaju još uvijek najvažniju ulogu. Na nastavniku je da iskoristi mogućnosti koje pružaju nove tehnologije u onoj mjeri koliko će maksimalno doprinijeti prenošenju znanja i motiviranosti učenika u procesu učenja.

Izvješće pripremila: Marija Rušev, prof.

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije