IZVJEŠĆE
sa Županijskog stručnog vijeća
nastavnika hrvatskoga jezika
u gimnazijama i srednjim strukovnim školama


 

 

 


 

 

 

 

   U srijedu 17. studenog 2010. u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II. u Zadru održano je Županijsko stručno vijeće za nastavnike hrvatskog jezika u gimnazijama i srednjim strukovnim školama na dvije teme:

  1. Stručno usavršavanje u nastavi hrvatskoga jezika
  2. Lav Nikolajevič Tolstoj, Ana Karenjina

1. Prvo predavanje na temu o stručnom usavršavanju u nastavi hrvatskog jezika održala je prof. Jasna Pandžić, viša savjetnica za hrvatski jezik
   Na samom početku pozvala se na čl. 115. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi objavljenog u Narodnim novinama br. 87/2008. Učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji imaju pravo i obvezu trajno se stručno osposobljavati i usavršavati kroz programe koje odobrava Ministarstvo.
   Pod stalnim stručnim osposobljavanjem i usavršavanjem iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se pojedinačno i organizirano usavršavanje u matičnoj znanosti u području pedagogije, didaktike, obrazovne psihologije, metodike, informacijsko-komunikacijskih tehnologija, savjetodavnog rada, upravljanja, obrazovnih politika i drugih područja relevantnih za učinkovito i visokokvalitetno obavljanje odgojno-obrazovne djelatnosti u školskim ustanovama.
   Navedeni su različiti oblici stručnog usavršavanja: samostalni (stručna literatura i publikacije) te skupni (školski aktivi, županijska stručna vijeća, stručni skupovi (AZOO, MZOŠ, NCVVO)
   Bilo je riječi i o odrednicama i zadaćama nastavnog sata, prikladnih prvenstveno za mlađe kolege i kolegice. Sve je prethodno navedeno, uz opširni izvor prikladne literature, našlo svoje mjesto u prezentaciji koja je pratila cjelokupno predavanje.

Prezentacija: Stručno usavršavanje (PPT - 441 Kb)

    U kontekstu teme stručnog usavršavanja spomenut je i treći simpozij učitelja i nastavnika hrvatskog jezika koji je održan u Primoštenu od 28. do 31. listopada ove godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Na ovom stručnom skupu, na kojem je sudjelovalo 450 učitelja i nastavnika hrvatskog jezika iz cijele Hrvatske, raspravljalo se o suvremenim i aktualnim temama koje omogućuju uvid u inovativne pristupe proučavanja i učenja hrvatskoga jezika.
   Sve teme sa ovog simpozija objedinjene su i tiskane u monografiji Hrvatski jezik u kontekstu suvremenog obrazovanja.
   Na samom kraju prvog dijela svojeg izlaganja prof. J. Pandžić upozorila je također na novi pravilnik o polaganju državne mature, na novi ispitni katalog objavljen na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja te na 4. travnja 2011. ,datum pisanja eseja iz hrvatskog jezika za osnovnu i višu razinu.

   U drugom dijelu ovog izlaganja predstavljena je aplikacija za On-line prijavljivanje:
Aplikacija za On-line prijavljivanje na stručne skupove AZZO  (PDF - 671 Kb)

   Nazočni su preko aplikacije, vođeni korak po korak, detaljno upoznati s postupkom online prijavljivanja na stručne skupove AZOO-a.

   Novi način prijavljivanja započinje od 1. siječnja 2011.
 

2.  Drugu temu izložila je Marija Bašić, prof. hrvatskog jezika iz Tehničke škole Zadar.
   U nizu dosadašnjih dobrih primjera iz nastavne prakse, ovaj put predstavljen je sam vrhunac klasičnog ruskog realizma, roman Ana Karenjina L. N. Tolstoja.
   Na temelju svojeg dugogodišnjeg iskustva prof. Bašić je nakon uvodnih, motivirajućih učeničkih iskaza o liku Ane, prikazala ovaj opširni roman u cjelini.
   Pokazala je kako je moguće svih osam dijelova romana "pročitati" učenicima (čak ako ga prethodno i nisu u cijelosti pročitali, što se u praksi često događa) u jednom školskom satu. Svojim svježim čitanjem poznatog romana, slijedeći prvenstveno ljubavni fabularni tijek Ane i Vronskoga, potkrijepljen izabranim citatima, uspješno je zahvatila i sve ostale najznačajnije odrednice romana ( tematika, kompozicija, likovi, pripovjedač, simbolika, tehnika, odnos selo-grad…)
   Predavanje prof. Bašić potaknulo je nazočne na novo viđenje romana, a prije svega ukazalo na različite mogućnosti metodičkih pristupa u komunikaciji s književnim tekstom.

Izvješće pripremila:        
Mirela Zubčić, prof. mentor      
Voditeljica Županijskog stručnog
vijeća za gimnazije     

© RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije