E-mail:
vanja.bajlo@skole.hr


Izvješće sa
Županijskog stručnog vijeća
nastavnika engleskoga jezika u gimnazijama i srednjim strukovnim školama


 

 

    U srijedu 9. svibnja 2018. u Pomorskoj školi Zadar, Ante Kuzmanića 1, Zadar, s početkom u 17.00 sati održano je Županijsko stručno vijeće za nastavnike engleskoga jezika u gimnazijama i srednjim strukovnim školama u trajanju od 3 sata.

Dnevni red:

  1. Digital Testing Tools for English Language Teaching,
      (Digitalni alati za provjeru znanja u nastavi engleskoga jezika)
     
Marin Perinić, prof.
  2. Application of Digital Tools in English Language Teaching"
, Marija Perković, prof.
  3. Državno natjecanje iz engleskog jezika, Vanja Bajlo, prof.
 

Ad. 1.

 

 Digitalni alati za provjeru znanja u nastavi engleskoga jezika
 
Marin Perinić. prof.

   Zanimljivim predavanjem "Digitalni alati za provjeru znanja u nastavi engleskog jezika" prof. Marin Perinić prikazao je nekoliko alata koji bi profesorima engleskog jezika mogli poslužiti kao alternativa dosadašnjim načinima provjere znanja i ponavljanja na satu. Alati koje je obradio su:
   1. Kahoot
   2. Socrative
   3. Testmoz
   4. Wizer
   5. Loomen

  Svi alati koji su se obradili vrlo su jednostavni za korištenje. Kahoot je idealan u situacijama kada želimo ponoviti lekciju ili animirati i "probuditi" učenike jer razvija natjecateljski duh, Socrative i Testmoz su alati idealni za provjere znanja jer uključuju različite tipove zadataka i pružaju brzu povratnu informaciju učenicima i profesorima. Wizer je pak odlična zamjena za klasične radne listove koji ovim alatom postaju multimedijalni i interaktivni s brzom povratnom informacijom. Loomen je Carnetova verzija Moodlea, tzv. sustava za učenje. Za razliku od prije navedenih alata Loomen osim provjera znanja, koje su njegovim funkcionalnostima dovedene na višu razinu, služi i kao mjesto na kojem možemo učitati i kreirati razne materijale i aktivnosti koji će učenicima biti korisni te je općenito odličan alat za učenje na daljinu. Nema više izgovora "nisam bio na satu, pa nisam znao"!
  Cijelo predavanje je zamišljeno kao interaktivno, te su svi sudionici imali na raspolaganju tablete preko kojih su sudjelovali u simulacijama navedenih alata.

Ad. 2

 

 

 

Foto: Vanja Bajlo, prof.

 

Application of Digital Tools in English Language Teaching
Marija Perković, prof. savjetnik

   Stalni napredak u tehnologiji uvelike mijenja način učenja isto kao i poučavanja stranog jezika. Mogućnost korištenja Aktivnog udžbenika (novog softvera za interaktivno učenje) kao i korištenje Pametne ploče omogućuju učenicima kao i njihovim nastavnicima da proces učenja stranog jezika bude što lakši i motivirajući.
   Osnovne značajke novog pristupa učenju stranog jezika su: lakše i učinkovitije praćenje napredovanja učenika, veća motivacija kako učenika tako i nastavnika, interaktivni pristup učenju, proširivanje općeg znanja, te praćenje novih trendova u procesu obrazovanja.
   Zadaci omogućuju brzu i učinkovitu provjeru i prikazivanje točnih odgovora, a nastavnici imaju konstantnu mogućnost praćenja napretka učenika kroz različite tipove zadataka ( točno/ netočno, zadaci višestrukog izbora, transformacija riječi i rečenica, dopunjavanje...)
   Marljiva profesorica Perković je u ovoj radionici upoznala nazočne profesore s mogućnostima korištenja Pametne ploče u brojnim i zanimljivim zadatcima koji će pomoći učenicima da lakše svladaju nastavno gradivo (vidi  Application)

Ad. 3

 

Državno natjecanje iz engleskoga jezika
Vanja Bajlo, prof.

   Na Državno natjecanje iz engleskog jezika pozvana su tri učenika iz naše Županije. Državno natjecanje se održalo u Splitu od 11. travnja 2018. do 13. travnja 2018. U kategoriji 4A (4. razred gimnazije) učenik Filip Majstorović ( Klasična gimnazija Ivana Pavla II; mentor prof. Vanja Bajlo) osvojio je 6. mjesto, a u kategoriji 4B (4. razred strukovnih škola) učenik Vice Klasanović ( Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanko Ožanić; mentor prof. Tamara Narančić) osvojio je 9. mjesto, a učenik Josip Vucić (Strukovna škola Vice Vlatkovića; mentor prof. Sanda Novak) osvojio je 10. mjesto.
   Ovogodišnja 26. HUPE konferencija održala se u Poreču od 20. travnja 2018. do 22. travnja 2018.
   Ispit iz engleskog jezika na Državnoj maturi održat će se 21. lipnja 2018.

Izvješće pripremila:    
Vanja Bajlo, prof. mentor
Voditeljica ŽV 

   

© RivaOn - obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije
Zadnja promjena: