"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:

 

(JASMIN (HITNO)):

  Curica nam ima nepune 3 godine. Otkako ide u vrtić, sklona je
prehladama i bolestima grla i uha. Prije 7 dana je bila kod pedijatra zbog prehlade i on joj je prepisao OSPEN sirup 3x1 kašiku, i PARACETAMOL sirup 3x1 kašiku. Nakon 6 dana uzimanja lijekova po receptu grlo je i dalje upaljeno ali je pedijatar rekao da su lijekovi "PREDOZIRANI", hitno prekinuo terapiju i rekao da se paracetamol trebao uzimati samo po potrebi a ne 6 dana uzastopno. Dali ce "predoziranje" imati kakve posljedice na njeno zdravlje? Da li je 6 dana uzimanja paracetamola 3x1 kasicicu (120 mg-5ml) predozirano i da li ce joj biti ostecena jetra odnosno bubrezi. Ona je vesela, jede i jedino su joj usnice ispucale i ima crvenilo po guzi i izmedju nogu. Kako da znamo simptome predoziranja? HVALA

(21. ožujka 2003. 13:12)

Odgovor liječnika:
 051

   Iako ste molili za hitan odgovor, zbog objektivnih razloga kasnimo s odgovorima na cijeli niz pitanja, tako i na Vaše pitanje. Nemojte strahovati radi toga što ste iz neznanja 6 dana davali djetetu paracetamol. Doze koje ste davali su terapeutske-primjerene dječjoj dobi, a šestodnevna uporaba nije mogla bitno toksički oštetiti jetru i bubrege. Ubuduće s pedijatrom do kraja razjasnite kako uzimati lijekove. Antibiotici se moraju piti od 8 do 10 dana, a antipiretici (lijekovi koji skidaju povišenu temperaturu) daju se djetetu prema potrebi-ako je dijete febrilno tad se smije dati 3x dnevno po jedna doza. Čim temperatura definitivno padne, nema potrebe za tim preparatom, ali antibiotik se mora popiti do kraja.


(Antonio):

  molim vas da mi kažete nešto više o "ljevkastim” prsima. Mora li svaki slučaj završiti operativnim zahvatom ili je moguće tu malformaciju liječiti i nekim drugim metodama. Moj sin ima deset mjeseci i blagu deformaciju lijeve strane prsišta. Hvala!

(19. ožujka 2003. 18:13)

Odgovor liječnika:
050

   Pectus infundibuliforme, tj. ljevkasta prsa mogu biti posljedica rahitisa, međutim, češće su ona izraz urođene anomalije. Ako je riječ o malformaciji, operativni je zahvat jedini način liječenja anomalije.


(sandra):

  Imam sina od 5 mjeseci. Dermatolog mu je dijagnosticirao seboroični dermatitis i dao je da se maže 20% Afloderm u belobazi. Interesira me kakva je to krema? Da li će pomoći i skroz proći dermatitis, jer njega to jako svrbi? Da li se to može proširiti po cijelom tijelu?

(16. ožujka 2003. 17:22)

Odgovor liječnika:
049

   Kod seboroičnog dermatitisa ne bi trebalo biti svrbeža kože, tako da bi bilo dobro provjeriti dijagnozu (potražite drugo mišljenje – tzv. second opinion) pregledom kod drugog liječnika.


(Amela):
(samela@ks.gov.ba)

  Molim vas da mi odgovorite koja je prosječna težina i visina za dječaka od 2,5 godine, jer sam jako opterećena da moj dječak ne jede dovoljno. Hvala.

(14. ožujka 2003. 11:41)

Odgovor liječnika:
048

   Prosječna visina dječaka od 30 mjeseci je oko 95 cm, a težina oko 13,5 do 14,5 kg. Glede prehrane djeteta, vrlo je važno da dijete ne prisiljavate da jede više nego što ono ima potrebu za hranom. Kontrolirajte krvnu sliku, da vidite nije li dijete kojim slučajem anemično. Gubitak apetita je jedan od znakova anemije. Djetetu od dvije i po godine dovoljna su tri obroka dnevno, između kojih osim voća ne bi trebali davati nikakve druge namirnice, ni zaslađene napitke. Jedan jedini slatki sok može pokvariti ručak. Razmaci između obroka bi trebali biti veći od 4 sata. Zdravo dijete će kroz to vrijeme sigurno ogladnjeti. Kad mu servirate jelo, stavite samo malo na tanjur, jer će velika količina hrane na tanjuru (količina koja bi Vas zadovoljila da ju dijete pojede), dodatno destimulirati dijete na uzimanje hrane. Nemojte pokazati da ste razočarani ako malo pojede. Kroz neko vrijeme Vaše će dijete, kad osjeti da nema prisile, samo tražiti da jede.


(Lucija):

  Ja sam sa 12 godina počela nositi naocale s dioptrijom -0,50 na oba oka. Otada mi dioptrija stalno raste i sad je -3,00 na desnom, a -2,75 na lijevom oku. Imam astigmatizam i inače nosim leće. kako da spriječim da mi dioptrija i dalje raste i kako da izliječim astigmatizam. Moj okulist mi bas ne govori puno.

(09. ožujka 2003. 12:25)

Odgovor liječnika:
047

   Kako ni mi nismo okulisti – odgovor će biti više nego jednostavan. Ti još rasteš i razvijaš se, tako da osim leća ili naočala, kojima možeš uspješno korigirati kratkovidnost, za sad Ti ne bismo preporučili neke dodatne zahvate. Nakon završenog rasta, možeš konzultirati vrsne stručnjake – okuliste, koji će ti preporučiti što da uradiš. U inozemnim klinikama (Njemačka, Italija i dr.) izvode se vrlo uspješne operacije (laserom). No, u Tvojoj dobi još je rano razmišljati o tome.


(Suzana): (sumari22@hotmail.com)

  Zabrinuta sam za svog 2 - godisnjeg sina. Cesto je bolesten, skoro svakih deset dana i to s istim simptomom: povisena temperatura, ponekad preko 40. Njegov pedijater dijagnosticira svaki put prehladu ili upalu grla. Nalazi krvi i mokrace svaki put ukazuju samo na infekt. Ipak sam nemirna. Sin ide u vrtic a ja sam zaposlena samohrana majka. Nas pedijater je ukazao na to da moj sin simulira da bi cesce vidio svog oca, koji ga najcesce i cuva kad je bolestan. Molim Vas da mi date savjet.

(08. ožujka 2003. 15:03)

Odgovor liječnika:
046

   Vaše je dijete poput brojne djece, u vrtićkom okruženju izloženo brojnim infekcijama. Prve dvije godine boravka u vrtiću, djeca su više bolesna nego zdrava. Svakih 15-tak dana dolazi do nove infekcije. Ne radi se o simuliranju, već je to jednostavno rezultat djetetove izloženosti različitim uzročnicima respiratornih bolesti (virusima i bakterijama). Kad prođe taj period, Vaše će se dijete rjeđe razboljevati. Pokušajte mu ojačati imunitet multivitaminskim preparatima, koji u sebi sadrže željezo (“Multisanosvit mit Eisen”), jer je moguće da je nakon brojnih infekcija, postao anemičan. Cijedite mu naranče i limune, koje zasladite kvalitetnim medom. Djeca poput Vašeg sina, koja prođu vrtićke “bolesti”, u osnovnoj školi manje pobolijevaju od djece koja nisu pohađala vrtić.


(maja):

  Moja kćerka ima dvije godine. Primijetila sam da prilikom hodanja zabacuje stopala prema unutra. Interesira me da li se to radi o nekom poremećaju hoda. Da li je potrebno sa djetetom raditi vježbe i koje?

(03. ožujka 2003. 20:23)

Odgovor liječnika:
045

   Vi biste trebali potražiti uputnicu za ortopeda, koji će dijete pregledati i ako zaključi da je to potrebno, propisat će djetetu potrebite vježbe i eventualno nošenje ortopedske obuće.


(maja):

  Poštovani, zanima me da li je zabrinjavajuće kad dijete često štuca? Naime imam djevojčicu od 5 godina. Ona svakodnevno dobije štucavicu koja traje neko vrijeme i onda prestane. Zanima me zašto dolazi do toga i postoji li kakav problem. Ponavljam do toga dolazi skoro svaki dan!Unaprijed zahvalna na odgovoru.

(20. veljače 2003. 11:32)

Odgovor liječnika:
044

   Štucanje je posljedica nehotičnog stezanja ošita (dijafragme). Javlja se obično nakon obilata obroka, kao bezazlena pojava, koja kratko traje i prestaje sama od sebe. Ako štucanje ne bi prestajalo (ako traje satima, tad treba potražiti liječničku pomoć, jer tad očito postoji razlog za trajnu iritaciju (nadražaj) živaca u ošitu. Vašem djetetu se štucanje javlja svakodnevno, ali ne traje dugo, tako da smo uvjereni da ne biste trebali biti posebno zabrinuti.


(Edita):

  Imam kćerkicu od 2 godine, njen pedijatar je ustvrdio da ima neznatan, zanemariv šum na srcu, nije mi preporučio Ekg.
Moje pitanje je, da li bi bilo dobro uraditi Ekg i druge pretrage, i sta to znači zanemariv šum na srcu, kakave eventualne posljedice može uzrokovati?!

(19. veljače 2003. 15:09)

Odgovor liječnika:
043

   Na ovim stranicama bilo je već upita (i odgovora na upite) na temu neznatnih, zanemarivih šumova na srcu, koji se znaju naći prilikom auskultacije rada srca u djece. Vi biste, prema našem mišljenju možda ipak trebali potražiti još jedno mišljenje, jer uvijek je dobro čuti još jednog stručnjaka, kad su djeca u pitanju. Vjerujemo da nema razloga za zabrinutost, jer se u literaturi može naći da oko 30% djece, koja su potpuno zdrava, može imati tzv. funkcionalne šumove na srcu.


(Vladimir):
(vladimir.repka@inet.hr)

  sin mi se rodio 11.02.2003, nakon dva dana je dobio žuticu. bilirubin mu je u početku bio 220 (od tada je pod fototerapijom), a sada nakon 6 dana mu je preko 330 (neznam točno). zašto bilirubini ne opadaju, sta da radimo i kada je vrijeme za transfuziju krvi. molim vas da mi što prije odgovorite!! sa poštovanjem

(18. veljače 2003. 13:58)

Odgovor liječnika:
042

   Kod vrijednosti bilirubina od 340 mili-mola/L (i višim od te vrijednosti), pedijatri - neonatolozi se odlučuju na zahvat eksanvuinotransfuzije, kojom se postupno zamijeni oko 85% cirkulirajuće krvi djeteta s krvlju davaoca. Sve dok se bilirubin u krvi (koji se stalno kontrolira) ne popne do te razine, djeca, koja su rođena s normalnom porođajnom težinom i koja su starija od 72 sata (tri dana) se tretiraju fototerpijom. Bude li potrebno, Vašem će se djetetu uraditi eksangvinotransfuzija.


(dijana):
(franjo.rodjak@zg.hinet.hr)

  Zanima me mišljenje za ovaj nalaz. Odnosi se na dijete sada staro 10 mj. Sa 8 mj. hospitalizira se na obradu zbog odbijanja hrane i nenapredovanja na težini, uz pojavu neprobavljenih stolica neugodnog mirisa. Iz nalaza: SE8. Er4.73. Hgb 131. Htc0.39. Trc450. Rtc17. L9.2. eo1%. nes3%. seg20%. Iy70%. mo6%: Fe8. TIBC51. UIBC43. feritin 24.75: IgE5. GUK,urea,kreatinin,hepatogram,proteinogram urin i UK,UZV abdomena. CI u znoju:uredni nalazi:stolice bakteriološki i virološki negativna: probavljivost:masti i škrob pozitivne:HLA tipizacija nekarakteristična: A2. A3. B62. B35. DR1. DR6. DR51. DQ1: EMA: negativna:biopsija sluznice tankog crijeva...znatno povišen broj IEL (>40/100)...nalaz se uklapa u sliku infiltrativne lezije,a ne može se isključiti ni početna hiperplastična lezija... Da li ovaj nalaz upučuje na celijakiju. Unaprijed Hvala. 

(17. veljače 2003. 22:16)

Odgovor liječnika:
041

   Molimo Vas da se za mišljenje obratite na portal www.plivazdravlje.hr, na kojem ćete dobiti odgovor na Vaš upit. Na tom portalu na pitanja pacijenata odgovaraju vrhunski stručnjaci iz raznih područja medicine, među ostalima i pedijatri, koji će Vam kompetentno moći odgovoriti i interpretirati nalaze biopsije crijeva Vašeg desetomjesečnog djeteta.


(SARA):

  Moja kćerka ima 3,5 godina. Prije tri mjeseca primijetili smo da slabije čuje. Doktor je konstatirao treći krajnik Dg/Adenoitis chr. Otitis media serosa subacuta billat.Th/Indicirana je miringotomia obostrano sa adenoidectomijom. Predložena nam je operacija trećeg krajnika te oba uha. Molim Vas da mi odgovorit može li operacija ostaviti posljedice pošto se radi o rezu na bubnim opnama, te da li je potrebno ugraditi aero cjevćice. Hvala!

(13. veljače 2003. 12:59)

Odgovor liječnika:
040

   Liječnik-otorinolaringolog Vam je preporučio zahvate, koje je nužno uraditi radi prevencije dugotrajnijih upalnih procesa u srednjem uhu Vašeg djeteta (obostrano). Nemojte se bojati da bi to moglo ostaviti neke posljedice, dapače, zahvat će (vrlo je izgledno) trajno riješiti cijeli niz zdravsvenih problema kod Vašeg djeteta.


(Melisa):

  Pozdrav, Molila bih vaše mišljenje :dali je normalno ako beba od 5mj. već sjedi, i da jede hranu koja je preporučena za djecu od 6-8mj.Beba kad je se stavi u kolica jednostavno ne želi ležati, osim kad treba spavati, vrlo je aktivna i nema nikakvih problema kod uobičajenih pregleda. Unaprijed hvala.

(09. veljače 2003. 12:50)

Odgovor liječnika:
039

   Neka djeca imaju brži psihomotorni razvoj od druge djece, što predstavlja normalnu pojavu, tako da vas to ne bi trebalo zabrinjavati. Ipak, budite oprezni s prehranom, kako se dijete ne bi alergiziralo na pojedine sastojke namirnica. Na kontrolama kod pedijatra se detaljno informirajte o tome kada bi bilo potrebno postepeno u prehranu uvesti bjelanjak jajeta kao i određene vrste voća (jagode na primjer).


(Tea):

  Poštovani!U 10 mjesecu prošle godine mojoj šogorici dijagnosricirana je tuberkuloza pluća. Bila je na liječnenju u bolnici ali samo dva tjedna. Nakon toga sada uzima lijekove kod kuće. 2 posljednja nalaza bila su joj negativna.Imam dijete od 3 godine i sada se jako bojim da i on ili netko u obitelji ne dobije tu bolest budući da jako puno vremena provodimo zajedno a bili smo zajedno i na moru neposredno prije nego joj je dijagnosticiran TBC. U 10 mjesecu pedijatar mu je radio PPD test i bio je negativan.Svi iz njene uže obitelji bili su negativni. Ja i suprug nismo bili na testiranju. Zanima me da li bi se do sada kod nas već pojavili neki od simptoma. Zamolila bih vas da mi objasnite kako bi se mogli zaštititi i što sada dalje činiti. Da li ona treba koristiti poseban pribor za jelo, čašu itd. Ne znam baš puno o toj bolesti pa bih Vam bila uistinu zahvalna ukoliko bi mi mogli dati informacije o zaraznosti te bolesti.

(31. siječnja 2003. 00:02)

Odgovor liječnika:
038

   U prvim danima života sva se djeca, rođena u bolnici, cijepe protiv tuberkuloze (besežiranje), tako da stječu relativno solidan imunitet na uzročnike tuberkuloze. Ako Vam je šogorica već u par navrata bila "negativna", nije potrebno pretjerano strahovati da biste se Vi i Vaša djeca mogli inficirati. Plućna se tuberkuloza širi kapljično (prilikom kašlja). Konzultirajte se s pedijatrom o tome kako često treba testirati dijete (PPD test).


(ruzica):
(ruzica.marjanovic@max.net.ba)

  Molim pedijatra da mi odgovori koliko je opasan streptokok pneumonica koji je mome šestogodišnjem sinu pronađen kod brisa grla i nosa, te kakva se terapija obično preporučuje. Simptomi su mu mršavljenje,temperatura do 38, crveno grlo, iscjedak iz nosa, pomalo ga boli stomak. Pedijatar mu je propisao sirup ospen. Kako imam još dvoje djece zanima me kako se ta bolest prenosi. Hvala!

(29. siječnja 2003. 11:23)

Odgovor liječnika:
037

   Streptococcus pneumoniae koji je izoliran iz brisa nosa i grla Vašeg šestomjesečnog djeteta može biti uzrokom velikog broja kliničnih mnanifestacija njegove infekcije, kao što su : upala grla i srednjeg uha, upala pluća, bakterijemija, gnojni meningitis - i druge komplikacije bakterijske infekcije. Terapija penicilinom (Ospen) koja Vam je propisana se preporučuje u slučaju infekcije Streptococcus pneumoniae ( naziva se još i pneumokok). Terapija se provodi ne kraće od deset dana, s tim da se nakon završetka terapije ponavljaju brisevi grla i nosa kako bi se utvrdilo je li infekcija iščezla. Bolest se inače prenosi kapljičnim putem, kao uostalom i sve druge respiratorne infekcije.


(tanja):

  Moja kćer ima 7 godina. Prije mjesec dana bila je u bolnici zbog bolova u trbuhu, mučnine i povišene temperature. Temperatura je bila do 39,9. Kirurg je isključio slijepo crijevo. Nalaz krvi: Le 17,5, Hb 124, Er 3,4, Se 75/112. Urin 30-40 Le, 3-4 svijež er, alb.+. Urinokulture sterilne. Bris grla uredan. Nakon 10 penicilina Se u padu 12/26, Le 8,5. Doktori misle da se radilo o streptokoknom tonzilofaringitisu. Primila Extencilin. Zanima me, da li se radilo o streptokoki s obzirom da nije izoliran u brisu grla. Da li može imati neke posljedice od ove bolesti, naime, da li je potrebno uraditi ultrazvuk trbuha i neke proširene nalaze krvi. Molim vas za vaše mišljenje.

(24. siječnja 2003. 12:38)

Odgovor liječnika:
036

   Streptokokni tonsilofaringitis može imati svoje kasne neželjene posljedice. Naime, antitijela u serumu, koja nastaju nakon streptokokne infekcije - a koja nije liječena antibioticima u dovoljnoj mjeri, (nakon što bolest grla prođe, a uzročnici se povuku sa sluznica ) – napadaju vlastita tkiva. Tako navedena antistreptokokna antitijela mogu “napasti” srce, zglobove, bubrege i mozak. SE (sedimentacija eritrocita) je pokazatelj da je u krvi visoka koncentracija antitijela. Dokaz da su liječnici bili u pravu jest povlačenje simptoma (kao i vrijednosti SE nakon uporabe ciljanog lijeka – Penicilina. Extencilin je nužno još neko vrijeme davati djetetu, kako se bolest ne bi ponovila. Vašem je djetetu vjerojatno rađana pretraga na AST-O titar antitijela, koji je prema svemu sudeći morao biti visok. Bolovi u abdomenu, koji se javljaju u takvim slučajevima, imaju nejasno porijeklo. Uvjereni smo da je dijete dobro tretirano, te da je dijagnoza (kao uostalom i terapija) -točna.


(Ratko):
(ratko.vulic@podracka.hr)

  Imam sina starog 1,5 mjesec. Sa mjesec dana na licu su mu se pojavili prištići i crvenilo koji su se nakon par dana proširili i na gornji dio tijela (prsa i leđa) te vlasište. Pedijatar je rekao da se radi o dermatitisu koji će nestati sam po sebi te da ga samo treba kupati u uljnoj kupki. Međutim na bilo koje beby ulje je dobio još jaču reakciju pa smo ga morali izbaciti. Sada ga svaki dan kupamo sa običnim baby sapunom te mažemo sa niveinom baby hidratantnom kremom. Prištići i crvenilo su se po tijelu i vlasištu povukli međutim izraziti su na predjelu obraza i brade gdje je koža gruba, hrapava i malo se peruta.Što učiniti? Da li se sa nečim to može ublažiti ili izliječiti? Da li mogu ostati djetetu kakve posljedice?

(21. siječnja 2003. 07:49)

Odgovor liječnika:
035

   Vjerojatno će dermatitis kojeg je dijagnosticirao Vaš pedijatar, kao što je on i prognozirao -nestati sam po sebi. Dermatitis po svoj prilici neće ostaviti nikakve posljedice na koži djeteta. Kod tako male bebe nije uputno koristiti neku “žešću” terapiju. Nastavite njegu “Nivea” dječjom kolekcijom, koja ima dugogodišnju tradiciju vrhunskih proizvoda za njegu dječje kože.


(Ela):

  Bok! Mozete li mi objasniti kako se manifestuje citomegalo virus, herpes simplex i rubela kod beba? Koliko su opasni ovi virusi po zivot djeteta i kakve posljedice izazivaju? I koja je gornja granica tih virusa prilikom analize krvi? U kojem periodu zivota su ti virusi opasni? Baba je rodena sa 3.350 i duga 50 cm. Beba se normalno razvija i nema nikakvih simptoma da je bolesna. Da li je moguce da je beba zarazena prilikom poroda, a beba je rodena na carski rez? Postoji li mogucnost ljecenja i na koji nacin? Molim vas da mi sto prije odgovorite. Hvala! 
P.s. oprostite na nepoznavanju medicinskih izraza i primite puno pozdrava iz Nizozemske!

(17. siječnja 2003. 20:53)

Odgovor liječnika:
034

   Citomegalo virus, herpes simplex i virus rubeole, svaki na svoj način imaju svoje patogeno djelovanje na organizam čovjeka, novorođenčadi pogotovo. Novorođenče se može zaraziti bilo kojim od nabrojena tri virusa prije rođenja (prenatalno-intrauterino), za vrijeme porođaja i poslije porođaja (postnatalno). Prenatalna infekcija rubeolom, posebno u prva tri mjeseca trudnoće teško oštećuje plod. Citomegalovirus ga oštećuje u tijeku cijelog trajanja graviditeta. Herpes simplex virus, s druge strane ugrožava tek rođene bebe, kod kojih može izazvati generaliziranu infekciju, kompliciranu s meningoencefalitisom i smrtnim ishodom. Virusi u tijeku trudnoće iz krvi majke prolaze placentarnu barijeru (posteljica) i ulaze u krvotok ploda. Vaše je dijete rođeno s optimalnim parametrima težine i dužine, a kako nema znakova bolesti, ni znakova defekata u razvitku pojedinih organa vjerujemo da je s djetetom sve u redu.


(Faye):

  Postovani! Imam kcerkicu od tri godine, koja je zdravo, zivahno dijete, sve u svemu bez vecih komplikacija....NAs problem datira od njenih 15-tak mjeseci, kada je pocela da se budi svaku noc, placuci neutjesno, granici se sa histerijom....nema nacina da je smirimo. Vjerujte da smo pokusali sve sto je u nasoj moci, ali bez rezultata.....jedino "hladan tus", sto nam se cini agresivnom i krajnjom metodom, ali koja je jedino uspjesna. 
Citala sam skoro u jednom tjedniku da se citiram, "somnabulizam i nocni strahovi ocituju vrlo slicnima simptomima epilepsije u snu....Jako sam se uplasila. Da li je moj strah opravdan, ili je to nocni strah ili nocne more. Mozda je bitno da napomenem, imam troje djece, ona je rodjena u vrlo kratkom periodu iza prvog djeteta, a iza nje je ubrzo stiglo i trece dijete. Da li je mozda ljubomora razlog njenom ponasanju. Hvala

(15. siječnja 2003. 17:21)

Odgovor liječnika:
033

   Kod Vašeg se djeteta najvjerojatnije radi o noćnom strahu. U osnovi tog simptoma u dvogodišnjeg i trogodišnjeg djeteta stoji strah od odvajanje od majke, a u starije djece može to biti i strah od životinja, stravičnih bića itd., odgovarajući tzv. unutrašnjim konfliktima dotične dobi. Sam napad noćnog straha ima za cilj da se privuče osoba (majka) koja je djetetu potrebna. Pri napadaju noćnog straha dijete, koliko god to možda ne izgleda tako, nije posve budno, svijest mu je zastrta. Roditeljima se preporuča da kod napada noćnog straha dijete ne razbude, ne uzmu u krevet, niti da ga sljedeći dan podsjete na noćni događaj. Dijete to podsvjesno želi i ako mu se udovolji ono se vraća na prijašnji stupanj razvoja: simbiotski – kada je još bilo jako povezano s majkom, umjesto da se što bolje odvija sljedeća faza, faza separacije od majke. 
U “složenoj” obiteljskoj situaciji kakva je kod Vas – troje male djece – teško je izbjeći pojavu ljubomore u starije djece – pa je naša preporuka da ugodite obiteljsku situaciju tako da Vaša djevojčica što više sudjeluje u aktivnostima prema najmlađem djetetu, u iskazivanju i dijeljenju nježnosti prema njoj zajedno s Vama. Ako joj dozvolite iskazivanje osjećaja prema najmlađem djetetu, koje je njoj trenutno najžešći konkurent u utrci za Vašu ljubav, ona će postati motivirana i smirena jer će vidjeti da nije izgubila Vašu ljubav i naklonost. Za sve što je dobro uradila i “pomogla” Vam pohvalite je, ne zaboravite da je i ona tu i da očekuje Vašu ljubav i lijepu riječ. Za to je, dakako, potrebno veliko strpljenje i takt – kako bi se to kritično razdoblje – koje traje nekoliko godina – uspješno prevladalo, i kako bi Vaša djeca izišla iz ranog djetinjstva bez trauma.
Svakako izbacite terapiju “hladnim tušem” jer je to drastična metoda, preagresivna i neprikladna, a kao posljedicu može imati fiksaciju djetetova ispada – pa će poslije trebati puno više vremena i strpljenja da se ovakav poremećaj ukloni ili ublaže njegove posljedice.
Ukoliko ne uspijete napraviti nikakav pomak prema razrješavanju ovog problema, ili osjećate da to nadilazi Vaše sposobnosti i da je stvar već postala “kritičnom”, preporučili bismo Vam razgovor s pedijatrom ili pedopsihijatrom, a stručnjak će Vas uputiti u način razjrešavanja djetetova konflikta.


(borna):

  U obitelji je rođeno muško dijete sa dijagnozom hiposapdija penis, kako planiramo drugo dijete zanima nas da li se radi o genetskoj anomaliji ili je riječ o nečemu drugom, te da li će i drugo dijete imati navednu anomaliju, također nas zanima na koji način nastaje hiposapdija te da li se može nekako spriječiti ili djelovati. Obzirom na nužne operativne zahvate da li osoba rođena sa hipospadijom ima mogućnosti za normalan seksulani život i potomstvo, te da li i njegovi potomci imaju mogućnost nasljeđivanja, i kada je najbolje izvršiti operativni zahvat. Unaprijed hvala zabrinuti roditelji.

(14. siječnja 2003. 19:58)

Odgovor liječnika:
032

   Hipospadia penisa je urođena malformacija uretre(mokračne cijevi) i penisa. Znači da je u tijeku embrionalnog razvitka došlo do anomalije u razvitku pojedinog organa, konkretno – u slučaju hipospadije to je urogenitalni sustav. O uzrocima (koji mogu biti brojni-kako endogeni, tako i egzogeni) u Vašem slučaju bez vrlo složenih pretraga nije moguće donijeti konačnu prosudbu. Korektivnim operativnim zahvatom moguće je rekonstruirati spolovilo kojem će s jedne strane biti vraćena normalna funkcija mokrenja, a jednako tako u odrasloj dobi neće biti smetnji za realiziranje uspješnih spolnih odnosa. O odabiru optimalnog termina za korektivni zahvat morate se konzultirati s dječjim kirurgom-urologom.


(M .B):

  Moja beba ima tri i po mjeseca. Već sedam dana ima proljev, doktor mi je dao sirup enterofyril, ali ništa mu nije bolje. Molim vas da mi kazete što mu dati. Stolica je česta po 7 ili više puta na dan i pjenušava je. Beba se doji. Da li nastaviti sa dojenjem?

(09. siječnja 2003. 14:11)

Odgovor liječnika:
031

   Ponovno otiđite s bebom na pregled pedijatru. Njega konzultirajte za nastavak terapije i režim prehrane. Po svoj prilici to nisu pravi vodeni proljevi, već je moguće da beba ima kolike, koje znaju biti popraćene laganim crijevnim katarom. Tako uslijed gastrokoličnog refleksa koji nastupi nakon dojenja, bebe imaju stolicu nakon svakog obroka. Ipak, pedijatar mora pregledati dijete kako bi ustanovio je li kojim slučajem dehidrirano.


(Maja):

  Zanima me do kojeg tjedna trudnoce se moze uraditi pobacaj i kako se racunaju tjedni u trudnoci (dali se racuna od dana zaceca ili od dana posljednje menstruacije). Hvala Vam.

(08. siječnja 2003. 15:41)

Odgovor liječnika:
030

   Tjedni trudnoće se računaju od prvog dana zadnje mjesečnice. Ako je od tog datuma prošlo više od 12 tjedana, namjerni 


(MARE):

  Imam sina starog 7mj. i interesira me kako da ga naučim da pije na bočicu ili čašu. Do 5mj. sam ga držala samo na prsima a onda sam počela sa kašicama međutim bez obzira koliko pojede on uvijek traži prsa pogotovo kad ide spavati. Moram napomenuti da ga po noći hranim samo na prsima. I interesira me da li se moram obavezno posavjetovati sa pedijatricom radi uključivanja adaptiranog mlijeka ili ga mogu sama izabrati (BEBIMIL 2)

(08. siječnja 2003. 00:18)

Odgovor liječnika:
029

   Dojenje djeteta nije samo hrana. Ono je također i emocionalni “podoj”, te je jako važno da ga ustrajno provodite. Oko prelaska na adaptirana mlijeka posavjetujte se s pedijatrom- (je li uopće potrebno prelaziti, te koje mlijeko izabrati).


(merima):
(meri_mersi@yahoo.com)

   Imam djevojčicu od 8 godina koja je prije 10 dana dobila osip bili smo kod dermatologa koji je postavio dijagnozu pityriasis rosea prepisao je neki tecni puder i mast Afloderm mazem je po danu i nocu po jedanput Medjutim primjetila sam na bradavicama od grudi otvrdline dali su to zlijezde ili da li je moguce da ucurice grudi rastu tako rano ili dali jeto od ove bolesti. Molim vas da mi malo bolje objasnite o kakvom je oboljenju rijec. Ona je prije osipa tri dana primila u skoli vakcinu HB druga doza; nije imala temperaturu nista je ne boli. Zdrava je - osim tog osipa. Da li je moguce od te vakcine da je dobila ovu alergiju ? Ja sam to rekla doktoru on kaze da nije. Unaprijed hvala

(05. siječnja 2003. 22:44)

Odgovor liječnika:
028

   Nije nam poznato da bi nakon vakcine HB moglo doći do alergijske reakcije. Moguće su reakcije: lagano povišena temperatura, opća klonulost, glavobolja i bol na mjestu aplikacije vakcine-injekcijom. Glede otvrdnuća u području mliječnih žlijezda, odvedite djevojčicu na pregled pedijatru. Osip će se možda povući i bez tretmana. Koji put je bolje uopće i ne poduzimati terapiju.


(emin):

   Molim da mi odgovorite na sljedeće pitanje: Moj sin koji ima 2 godine je prvo dobio vrućicu koja je trajala 3 dana, nakon toga je
došlo do promuklosti i do blagog kašlja. Pedijatar mu je prepisao antibiotik Cepoboks 250 mg. Inače dijete ima treći krajnik. Po noći spava otvorenih usta. Unaprijed zahvalan.

(22.prosinca 2002. 22:43)

Odgovor liječnika:
027

   Ne razumijemo u čemu se sastoji Vaše pitanje. Molimo da ga precizirate, kako bismo Vam na njega mogli odgovoriti.


(Drazen):

   Bok! Zivim i radim u kraljevini Norveskoj i imam kcer (5 god.starosti) koja od samog rodenja ima, po norveski, ATOPISK EKCEM, sto je valjda na nasem ATOPICNI EKCEM. Prve 2 godine ekcem je bio otprilike 90% na citavom njezinom tjelu. Koristili smo "hidro kortizon"(0,1%) ali to je bilo totalno bespomocno dok nisam se obratio pedijatru u Hrvatskoj koji se jako cudio da zasto niko do sada nije prepisao kremu ili mast koja se zove "ELOCOM 0,1". Dva, tri dana nakon koristenja ove kreme, ekcem je sa tih 90% pokrivenosti tijela nestao sigurnih 90%.To je fantasticna pomoc bila mom djetetu a pogotovo nama roditeljima koji u te 2 godine smo spavali jako, jako malo, jer je dijete cesto plakalo i cesalo se do krvi. Ma, strasno!! Sad je, eto nakon par godina, ekcem kod moje kceri ostao samo na par mijesta (zglobovi, prsti ruku, nesto malo na vratu).Elocom kremu koristi mozda jedanput u mijesec dana , a cesto koristi masne kreme. Homeopatsku medicinu smo isto probali ali je to uzasno spor proces ozdravljenja. Inace o djecjem ekcemu, u proteklih par godina, naucio sam mnogo Jedino najuspijesnije do sad je bila ta krema "ELOCOM" koju norveski doktori ne zele primjenjivati na "svojoj"dijeci. I na kraju ono glavno zbog cega se i obracam Vama. Naime, imam sina 7 mjeseci starosti koji takodjer ima (dijagnosticirano) atopicni ekcem. Pitanje glasi: Da li smijem primjenjivati ELOCOM 0,1% u njegovom slucaju posto je samo 7 mjeseci star. Ako "ne" onda "kad"ili mozda Vi imate neko bolje resenje u ovom ili gore navedenom slucaju moje kceri. U nadi da cete mi odgovoriti, s nestrpljenjem ocekujem Vas odgovor i unaprijed se srdacno zahvaljujem.

(22.prosinca 2002. 21:33)

Odgovor liječnika:
026

   Pojava atopijskog ekcema i kod Vašeg drugog djeteta na izvjestan način potvrđuje dijagnozu da se doista radi o toj bolesti. Alergijska dijateza (sklonost alergijskim reakcijama) svojstvena je brojnim članovima neke obitelji, tako da je moguće očekivati i druge manifestacije alergijskih reakcija u Vaše djece (peludna hunjavica, astma, itsl.). Dermatitis (ekcem) se manifestira tako da se smjenjuju faze poboljšanja, s fazama kad se on izrazito pogorša. Bilo bi dobro kad bi se moglo ustanoviti na što su djeca alergična. Alergeni mogu biti alimantarni (prehrana), inhalacioni (unose se udisanjem) ili kontaktni. O ELOKOM kremi (0.1%) nemamo pobliža saznanja, te Vam ne možemo ništa određeno reći, jer nam nije poznat njezin sastav – aktivne supstance. S Vašim pitanjem se možete obratiti na stranice plivazdravlje.hr gdje ćete – uvjereni smo dobiti odgovore na Vaša pitanja, budući da na tom portalu surađuju vrhunski stručnjaci iz raznih područja medicine.


(Ziko):
(agrocvet@mt.net.mk)

    Pozdrav,
Lijecnik je mojoj unuci, koja ima 2.5 godine dao uput za pregled srca t.j. EKG i Echo test. Navodno stetoskopom je cuo neki sum srca kojeg je nazvao "nevinim sumom", i rekao da otprilike 35% djece imaju taj sum, pa me interesira da li se to 100% tokom rasta sanira ili treba ljecnicki tretman. Pozdrav, Ziko

(16.prosinca 2002. 16:16)

Odgovor liječnika:
025

   Tek će se nakon analize nalaza EKG-a i ultrazvučne pretrage srca Vaše unučice moći reći je li šum na njezinu srcu bezazlen ili je on znak neke blaže urođene srčane mane. Ako obje pretrage pokažu uredne nalaze, nemate razloga za zabrinutost.


(lidija):

    Beba je stara 3 tjedna i analizom krvi ustanovljeno je da ima povisen broj leukocita (=16). Beba dobro napreduje, sve je ostalo
uredu, osim sto se ispod pazuha pojavila zljezdica velicine zrana rize. Intersira me sto je uzrok povecanja leukocita i pojavljivanje zljezdice. Molim ako ste u mogucnosti da mi sto prije odgovorite. Unaprijed hvala!

(15.prosinca 2002. 21:04)

Odgovor liječnika:
024

   Svakako otiđite na pregled pedijatru. Uzrok povećanom broju leukocita mora se utvrditi. Ako je žlijezda ispod pazuha na istoj strani gdje je dijete besežirano, tad bi ona mogla biti upalna reakcija u regionalnom limfnom čvoru na vakcinaciju protiv tuberkuloze, koja se obavlja prvih dana po rođenju.


(marijana):

    imam sina starog sedam godina. jos uvijek se piski nocu
u krevet i pored tog sto sam napravila sve sto mi je palo na pamet i sto su mi savjetovali. skoro svaku noc se upiski. kad ga budim tako tvrdo spava da jednostavno uopce ne vrijedi. ne moze se razbuditi kako bi sam otisao na toalet. u zadnje vrijeme sam pocela davati nagrade kad provede noc suh ali ne cini mi se da ima nekakvog posebnog uticaja. da li to znaci da mu mjehur jos nije razvijen dovoljno? on je inace svjestan da se to dogadja skoro svaku noc ali sam ne moze prepoznati tu potrebu i probudi se. kako mu pomoci/podrzati ga da razvije osjecaj za takvu vrstu potrebe? unaprijed hvala.

(14.prosinca 2002. 10:36)

Odgovor liječnika:
023

   Vjerujemo da ste sve pokušali. Jedino što Vam možemo savjetovati jest da pokušate prestati brinuti radi noćnog mokrenja Vašeg sina. Tu ne mislimo da morate glumiti da ne brinete, već doista – nemojte se opterećivati s tim. Začarani krug nevolja s noćnim mokrenjem moguće je prekinuti samo ako se nitko s tom pojavom više ne bude preokupirao. Samo po sebi će doći da će dijete prestati mokriti. Naš savjet je prilično smion, no, vjerujte da je pravi. Vi ste sve pokušali, ali bez uspjeha. Pokušajte i ovo. Dijete će sazrijeti i prestati mokriti. Sve “intervencije” u obliku nagrada, psihoterapije i sličnih poduhvata samo produžavaju problem.


(   ):
(slavica.zivkovic@sb.hinet.hr)

    Moje dijete je dobilo nalaz: U nativnom preparatu mikroskopski suspektno na gljivične elemente. Uzgoj naknadno. 
Uzgoj na gljive: POZITIVNO Uzgoj: MICROSPORUM CANIS. 
Molim vas da mi pobliže objasnite i kako se liječi i je li opasno? 

(04.prosinca 2002. 10:36)

Odgovor liječnika:
022

   Površinska mikoza (zaraza gljivicom) koja zahvaća keratinske slojeve kože, kosu i nokte, naziva se dermatomikoza. Mikrosporoza, kojoj je uzročnik Microsporum canis najčešće se lokalizira u vlasima (kosi). Česta je u djece i nastaje u kontaktu s oboljelom životinjom. Dermatolog će Vam propisati adekvatnu terapiju, koju je potrebno uporno provoditi.


(maja):

    Moja kćer ima 7 godina. Ima problema sa pretjeranim znojenjem ruku i nogu. Možete li mi preporučiti kakav preparat koji će ublažiti znojenje? Hvala.

(28.studenoga 2002. 20:54)

Odgovor liječnika:
021

   Mišljenja smo da djeci ne bi trebalo ordinirati preparate protiv znojenja, jer to nisu nimalo bezazleni preparati. Porazgovarajte s Vašim liječnikom, no, mislimo da će i on dijeliti naše mišljenje.


(Aleksandra):

    Imam sina starog 5 godina. Od kako je navršio godinu dana počeo je jako reagirati s povećanim limfnim čvorovima na vratu na i najmanji znak prehlade. Ti se čvorovi jako sporo povlače. Od kako ide u vrtić (od njegove treće godine) sklon je infekcijama gornjih dišnih puteva iako nikada nije bio ozbiljnije bolestan. liječnici su uvijek sumnjali ili na mononukleozu ili streptokoknu infekciju no niti jedan uzročnik nikada nije izoliran (bili smo i na testovima za razne viruse, briseve grla i nosa, AST, ASTA, jetrene probe, brzi test na streptokok). Nema povećane mandule. Zadnje smo bili na klinici za plućne bolesti jer već neko vrijeme kašlje, a kako je u više navrata dobio urtikariju (koja se povukla nakon mazanja sa sinopenom i Dimidrila) kako bi napravili alergološke testove. Prick testiranje je bilo negativno, pa je doktorica zaključila da dijete ima gliste, bez prethodnog analiziranja stolice. Uglavnom, ona nam je preporučila neki sirup protiv parazita i rekla da se trebaju napraviti pretrage T-limfocita zbog povećanih limfnih čvorova. Zanima me što su T-limfociti i što onda nalazi mogu pokazati o imunološkom sustavu, te koliko je to opasno. Još bih vas molila da mi odgovorite da li možemo pričekati sa davanjem sirupa protiv parazita dok ne dobijemo nalaze analize analnog otiska i stolice djeteta, kako mu nebi davali sirup za slučaj da on nije potreban. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

(20.studenoga 2002. 14:29)

Odgovor liječnika:
020

   Vaše dijete vjerojatno ima urođenu tzv. limfatičku konstituciju, ili drugim riječima jednu opću hiperplaziju (“nabujalost”) cijelog limfnog aparata. Takva su djeca obično svijetle puti, nježne kože i sluznica. To prihvatite kao činjenicu radi koje se ne treba posebno zabrinjavati. Odrastanjem djeteta, nakon puberteta, sve karakteristike limfatične konstitucije će nestati. To su nerijetko potpuno zdrava djeca, otpornija na brojne bolesti od drugih. 
   T- limfociti su dio imunološkog sustava u organizmu, a nosioci su tzv. staničnog imuniteta, za razliku od gama-globulina (antitijela) koji su nosioci humoralnog imuniteta. I jedan i drugi faktor imuniteta sudjeluje u savladavanju različitih vrsta infekcija. 
   Za uzimanje sirupa protiv parazita potrebno je imati pozitivan nalaz jajašaca parazita u stolici (za gliste Ascaris lumbricoides i Trichuris trichiura) ili nalaza jajašaca male dječje gliste (Enterobius vermicularis) na perianalnom otisku, koji se uzima selotejpom u naborima čmara – izjutra, nakon buđenja djeteta. Ta se glistica može vidjeti prosti okom u stolici djeteta, a izgleda poput malog, tankog, bijelog končića koji se aktivno pomiče. Bez pozitivne parazitološke pretrage, nema indikacija za uzimanje antihelmintika.


(ana):

    Molila bih ako bi mi mogli savjetovati sto da radim. Moja djevojcica od pet godina je izgubila dva donja zubica predprosli tjedan. Na tom mjestu je poceo rasti jedan, naocigled normalno, a drugi sasvim ukoso. Poprijeko. Sto da radim, da cekam zakazano ili da je hitno vodim zubaru? Sto se uopce radi u takvom slucaju. Oba zubica se vec vide. Hvala unaprijed.

(20.studenoga 2002. 07:24)

Odgovor liječnika:
019

   U tim situacijama obavezno treba odmah konzultirati stomatologa, po mogućnosti onog koji se bavi dječjom stomatologijom (specijalistu). On će Vam savjetovati kako i kada pristupiti ortodontskom tretmanu (ispravljanju nepravilnosti u rastu zubića), jer nicanje trajnih zubiju je već počelo. Na to se ne može utjecati.


(BORIS): (boborsic@inet.hr)

    U otpusnom pismo mojeg djeteta koje se rodilo 01.11.2002. zabrinulo me je slijedeće: "Danas je srcu parasternakni lijevo čujan sistolički šum II/6 pa se dijete upućuje kod pedijatra kardiologa. Pregled je izvršen kao u EKG te UZV srca. Nalaz govori za defekt atrijalnog septuma te rasjep prednjeg mitralnog zaliska. Preporučena mi je kontrola za 3 mjeseca kod kardiologa. Dijete mi je teško 3450 grama i 49cm dugačko, muško je i za sada nema nikakvih naznaka da ima nekih problema...Molim vas da mi što prije pojasnite jer se jako brine za svojega toliko željenog sina...

(10.studenoga 2002. 18:58)

Odgovor liječnika:
018

   Vaše dijete ima prirođeni defekt pregrade između dvije srčane pretklijetke. Ujedno ima i defekt na mitralnom zalisku. Mitralni zalistak (ili ušće) je zalistak između lijeve pretklijetke i lijeve klijetke, kroz koji čista (u plućima oksigenirana) krv ulazi u lijevu klijetku, odakle se srčanim stezanjem (sistolom) ubacuje u aortu (i njome u sve arterije u organizmu).
Dok je dijete maleno, obje te urođene srčane mane se ne moraju manifestirati nikakvim kliničkim znakovima, osim što se prilikom auskultacije čuje izrazit šum na srcu. No terapija je ipak potrebna i ona je operativna. Mora se provesti u predškolskoj dobi djeteta. (O tome ćete se konzultirati s dječjim kardiologom). Operativni rezultati su ohrabrujući. Smrtnost tijekom operacije je ispod 1%.


(mima):
(ilovric@inet.hr)

   Mojoj djevojčici od 5 godina dijagnosticirana je psorijaza na genitalijama.Zanima me treba li raditi biopsiju, hoće li se sa genitalija bolest proširiti i na druge dijelove tijela, ima li mogućnosti da se bolest izgubi u pubertetu ili da se pojača. Zasada koristim kremu Elocom kojom simptomi nestaju za 3-4 dana.Trebam li koristiti neku drugu manje jaku kremu, negdje sam pročitala da se nakon duže upotrebe Elocoma može javiti steroidni dermatitis,iako ne znam što je to, molim vas da mi malo objasnite.Simptomi se nakon upotrebe kreme jave otprilike za tjedan dana.

(08.studenoga 2002. 21:44)

Odgovor liječnika:
017

    Vi biste trebali Vaše dijete odvesti na pregled dermatologu, koji će Vam potvrditi dijagnozu psorijaze, jer genitalna regija nije tzv. “predilekcijsko” mjesto javljanja psorijaze. Ona se obično javlja na laktovima, koljenima, vlasištu i glutealnoj regiji (guza). Neobično je da se psorijaza javila samo na području spolovila. Terapija steroidima u dječjoj dobi se mora provoditi pod budnim okom, jer su neželjeni efekti brojni. Provjerite još jednom dijagnozu, uradite i biopsiju, kako biste bili sigurni da je riječ o psorijazi.


(Leo Oreški): (loreski@banka.hr)

    Na sistematskom pregledu u 6 mjesecu života sinu je primjećen šum na srcu. Upučen na spec. pregled kardiologu. Nalaz: EKG srca -sin.ritam 121-1,P, 0,04, 0,05mm,PQ 0,12,QRS 0,04, V1=rSr. ST-T T val B.O. QT 0,28 El. os semivert Ultrazvuk srca - nad a.pulm. vidljiva pojačana EHOGNOST u intrakardijalna mjerenja u referentnim vrijednostima za dob PERIKARD slobodan G adijent tlaka nad a.pulm 22mmHg COR: iktus u V. i. cip. lijevo u mamil liniji žakcija ritmična, eukardna,tonovi jasni i glasni nad prekardijem sistal šum int 3/6,krešendo karaktera, pc.max baza, lijevo Na erbu sispektarejekcijski cilak. Šum se čuje diskretno paravert lijevo. Verificirana dijagnoza: VCC-S stenosis a.pulm(grad.tlaka 22mmHg) Kontrola za 6 mjeseci. Molim Vas za mišljenje - zabrinuti otac iz Varaždina. Unaprijed mnogo zahvaljujem.
Leo Oreški, Varaždin tel. 042/231-965 mob. 098/935 63 60

(05.studenoga 2002. 13:23)

Odgovor liječnika:
016

   Suženje pulmonalne arterije koje je dijagnosticirano kod Vašeg djeteta, uzrok je srčanom šumu, radi kojeg ste išli u kardiološku dijagnostiku. Temeljem podatka da je izmjeren gradijent tlaka 22 mmHg, kod Vašeg se djeteta radi o doista diskretnoj stenozi, koja osim šuma nema drugih kliničkih manifestacija. (Gradijent se kreće od 20 sve do 100 mg Hg, tako da je podatak o 22 mh Hg, možemo reći "dobar" nalaz). Prognoza je kod tako blagih stenoza dobra. Dijete se razvija normalno i operativni zahvat nije potreban. Kontrole su obavezne, što Vam je i preporučeno za 6 mjeseci.


(mama):

    Kćer mi ima osam godina i problema s trećim krajnikom.Već se tri mjeseca spremamo na operaciju, ali se uvijek nešto ispriječi ili bronhitis ili veliki broj leukocita u mokrači, koje suzbijemo sokom od brusnice, ali tada dođe prehlada i tako u krug. Da li bi se i pod prehladom smjelo operirati, jer očito da sto posto neće biti tako skoro zdrava.

(03.studenoga 2002. 20:06)

Odgovor liječnika:
015

   Opću kondiciju djeteta za taj mali operativni zahvat trebao bi prosuditi djetetov izabrani liječnik, specijalist - pedijatar.
Zahvat koji nazivamo "operacija" trećeg krajnika, de facto je struganje adenoidnih vegetacija iz najgornjeg-nosnog dijela ždrijela. Vađenje "pravih" krajnika u ždrijelu (tonzila) je "prava" operacija, dok je odstranjivanje trećeg krajnika (struganjem) mali zahvat koji jako kratko traje. On je, međutim, po svojim efektima vrlo značajan zahvat, jer tzv. treći krajnik s jedne strane smeta normalnom disanju djeteta, koje onda diše na usta i tako stvara sklonost bronhitisima, a s druge strane upalni se procesi s trećeg krajnika šire na srednje uho. 
U stanju akutne prehlade nije preporučljivo upuštati se u bilo kakve, pa i male zahvate. Pedijatar će prosuditi je li Vaše dijete u kondiciji otići na otorinolaringološki odjel bolnice i tamo realizirati željenu i potrebnu intervenciju.


(ines):

    Radila sam laboratorijski nalaz (krvna slika) za sina od 7 mjeseci pa me interesira što to znaci E=1+Hipokronia (dopisano je rukom ispod diferencijalne krvne slike). Inače je nalaz OK, osim što je Hemoglobin=116,Hematokrit=0.35, MCV=75.9, Limfociti=0.54, Leukociti=18.1 (popio je antibiotik Zinadan). Hvala!

(24.listopada 2002. 16:17)

Odgovor liječnika:
014

   Iz navedenog se može zaključiti da je dijete anemično. Ono ima hipokromnu (sideropeničnu) anemiju, znači da mu nedostaje željeza. Radi leukocitoze (povećanog broja leukocita) i radi anemije obratite se pedijatru koji će pregledom djeteta ustanoviti što je uzrok leukocitozi, kao i ordinirati terapiju preparatima željeza.


(Amela): (zunic_am_sa_ar@yahoo.com)

    Imam sina od tri godine. Prije desetak dana imao je jaku upalu grla, tada je njegova doktorica konstatirala da ima vrlo mali šum na srcu, objašnjavajući da je to bezazleno. Molim Vas da mi i Vi odgovorite da li je to uistinu bezazleno i da li se to pak može javiti od povišene temperature ili anemičnosti?
Unaprijed hvala,

(22.listopada 2002. 15:34)

Odgovor liječnika:
013

   Nakon jake upale grla, važno je vidjeti je li upala do kraja izliječena. Uradite bris grla, kontrolirajte krvnu sliku, DKS (diferencijalnu krvnu sliku) i SE (sedimentaciju eritrocita). Potrebno je , ako je upala bila prouzročena beta-hemolitičkim streptokokom uratiti i pretragu na AST-O, antistreptolizinska antitijela u krvi. Ujedno, pregledati i urin na bjelančevine i sediment urina. 
   Ako su sve te pretrage uredne, neka Vas šum na srcu trogodišnjeg djeteta ne zabrinjava. Čak oko 30% djece u određenim razdobljima djetinjstva imaju tzv. “nedužne” funkcionalne šumove na srcu.


(dvojba):

    Naša beba približava se prvom cijepljenju ( stara je 7 tjedana )
i ponuđeno nam je tkz. državno cijepivo (7 cijepljenja) i neko uvozno (3 cijepljenja) koje se plaća. Zanima me razlika (osim u broju cijepljenja) te cijena uvoznog cjepiva. Hvala

(04.listopada 2002. 15:14)

Odgovor liječnika:
012

   Cijepljenje djece obavlja se u prvoj godini života sukladno kalendaru cijepljenja:
a) u rodilištu dijete poslije rođenja cijepi se BCG cjepivom ( protiv tuberkuloze)
b) nakon 1. mjeseca života DI-TE-PER (acelularni) + polio (atenuirani virus)
c) nakon 4. tjedna od te vakcinacije ponovno DI-TE-PER + polio + HIB
d) nakon 6 tjedana od prethodnog cijepljenja DI-TE-PER + polio + HIB 
   Nakon navršene 1.godine djetetu se uradi tuberkulinska proba, da se vidi je li stvorilo otpornost prema TBC, te ako nema otpornosti ponavlja se BSG-iranje.
   Ujedno se iza navršene 1.godine dijete cijepi koktelom vakcina :MO-PA-RU, kao i revakcinira s DI-TE-PER + polio vakcinama.
   U 4.toj god. života djeca se docjepljuju s DI-TE-PER + polio vakcinom.
   To bi bilo ukupno cijepljenje djece prema trenutno važećem kalendaru cijepljenja, sve do školske dobi djeteta. 
   Glede Vaše dileme, mogu Vam savjetovati državno cijepljenje, radi prokušane kakvoće cjepiva, kao i radi toga što je besplatno. O uvoznom cjepivu nemam gotovo nikakvih saznanja.
Pojašnjenja:
DI = difterija
TE = tetanus
PER = pertusis (hripavac-veliki kašalj)
polio = dječja paraliza - poliomijelitis
HIB - hemofilus influence (bakterija, osobito patogena za male bebe, uzrokuje upale srednjeg uha i gnojne meningitise)
MO = morbili - ospice
PA = parotitis - zaušnjaci, tj. mumps
RU = rubeola


(Hitno!):

    Molim vas da mi što prije odgovorite!
Dijete ima žuticu po rođenju, zadržano je u bolnici sa majkom na liječenju, a otpušteno sa vrijednošću bilirubina u krvi 206. Bebi se spava, jako teško je budimo na hranjenje (nekada i do sat vremena), nema žutila mnogo na koži, ima u očima. Dva dana nakon otpuštanja iz bolnice bilirubin je 205. Rečeno nam da koristimo mnogo Glukozu 5%.
Pitanja:
1. Ako može pojasnite ove vrijednosti bilirubina (i da navedete normalne vrijednosti - nigdje ne mogu to naći)
2. Koliko je ovo opasno za dijete?
3. Koliko se može zadržati?
4. Kako liječiti?
5. Kada je alarm?
Unaprijed mnogo hvala!!!

(27.rujna 2002. 01:25)

Odgovor liječnika:
011

   Niste naveli je li djetetu nakon rođenja rađena eksangvinotransfuzija, je li prošlo fototerapiju. Ako je dijete otpušteno kući, značilo bi da je stabilizirano, a za neku određeniju prognozu je od značaja znati točan uzrok žutici. Vrijednosti bilirubina od 200 i više micr.mola/L nesumnjivo su razlog somnolenciji (pospanosti) djeteta. Obavezno se obratite pedijatru-neonatologu, koji je dijete otpustio iz bolnice, da Vam savjetuje što Vam je činiti.


(cokolino): (kokokobra@yahoo.com)

    Da li lexaurin, sulpirid ili xanax u manjim dozama mogu imati štetan utjecaj na plod u samom početku trudnoće?

(26.rujna 2002. 11:32)

Odgovor liječnika:
010

   Preparati iz skupine anksiolitika i antidepresiva, koji su ordinirani u malim dozama, u početku trudnoće, ne bi trebali imati reperkusije na razvoj ploda. U svakom od tih preparata imate priloženo uputstvo o uporabi u kojem su gotovo uvijek navedena upozorenja za trudnice. Porazgovarajte ipak s vašim ginekologom, jer je dobro čuti i drugo mišljenje.


(Dina):

    Imam curicu od 3,5 god. U lipnju ove godine otkriveno je u nalazu urinokulture E.coli 10,5, a leukociti u mokraći su joj bili 62! Pila je Zinat 3 bočice i nakon toga joj je urinokultura bila sterilna. Ponovno prije 20 dana ponovno joj je dijagnosticirana E.coli više od 10,5 ponovno je pila cedax i nalaz je ponovo bio uredan, ali nju i dalje peče mokraća. Ja vas molim da mi objasnite zašto se ponovo ta bakterija javlja, i što da napravim. PS. Inače se liječila u ambulanti na Šalati.

(25.rujna 2002. 14:52)

Odgovor liječnika:
009

   Escherichia coli najčešći je uzročnik urinarnih infekcija. Kod ženske djece njezin put u urinarni trakt je doista kratak, jer kroz kratku mokraćnu cijev relativno lako uđe u mjehur. E.coli je normalni stanovnik crijeva, ona je sastavni dio normalne crijevne flore, ali kad se nađe izvan svog prirodnog miljea, ona uzrokuje upale. Antibiotska terapija temeljena na antibiogramu pokazala se uspješnom, no došlo je do recidiva, tj. reinfekcije, što je pokazala ponovljena urinokultura. Ako dijete i dalje ima smetnje, ponovite urinokulturu. Nakon terapije potrebno je tri puta uraditi urinokulture. Ako sve tri budu sterilne, znači da je dijete izliječeno. U prehranu djeteta uvedite fermentirane mliječne pripravkekoji sadrže Lactobacille (acidofilno mlijeko, Bioaktiv-može i voćni, AB kulturu i sl.). Pokazalo se da ti proizvodi imaju tzv. probiotsko djelovanje, te blagotvorno štite upravo urinarni trakt. U jačanju otpornosti mokraćne cijevi (uretre) pokušajte dijete staviti da sjedi na posudi (“tuti”) u koju ulijte skuhan čaj od kadulje i kamilice (pola-pola), te neka na toplim parama u kojima se isparavaju ljekovite supstance “pari” završetak urinarnog trakta, izlaz mokraćne cijevi.( Pazite da se ne opeče, ali hladno ipak ne smije biti). Nakon svake stolice operite dijete tako da se voda usmjeri od spolovila prema čmaru, nikako obrnuto. Dijete mora piti što više tekućine, ne zadržavati mokraću, već prazniti mjehur, čim primjetite da ima potrebu.


(zabrinuti2):
(nenad.novosel2@vz.tel.hr)

    Dijagnoza postavljena našoj dvomjesečnoj curici je "VCC, Defectus septi ventriculorum. ASD II širi f.o., Cor comp." Radi se dakle o šumu na srcu ("holosistolički šum s p. max. oko 3. icp. parasternalno lijevo 2/6 st"). To je utvrđeno na pregledu ultrazvukom. Ne primjećujemo da bi se beba znojila, klonula, na masi dobiva. Objašnjeno nam je da ima dvije rupice na srcu, od kojih je jedna dijelom zatvorena apozicijom tkiva. Sve drugo na srcu i ehokardiografski je u redu, nema Duktusa Botalli. Iako nam je kardiolog objasnio da naše dijete može normalno funkcionirati, a mi neka se ponašamo kao da imamo zdravu bebu, naš nas pedijatar upozorava da dijete posebno pazimo, štitimo ga primjerice od ljudi, infekcija svih vrsta, jer bi ona teško to podnosila. Također nas je uplašio tvrdnjom da se ne može predvidjeti kako će se taj defekt razvijati, te hoće li na kraju trebati operacija. Možete li nam pomoći, objasniti nam koliko je taj problem težak i kako da se postavimo? Najljepša hvala.

(21.kolovoza 2002. 10:36)

Odgovor liječnika:
008

   Defekt ventrikularnog septuma (u prijevodu: defekt na pregradi između desne i lijeve srčane klijetke) najčešća je prirođena srčana mana. (Relativno mali defekt, stvara jaki šum u tijeku sistole, a ako traje cijelo vrijeme sistole naziva se holosistolički šum). Velik postotak malih defekata zatvara se spontano u toku prve godine života. Jednako tako velik broj djece s tim defektom, ostaje cijelog života bez simptoma. Što se tiče prognoze u pravu su i kardiolog i pedijatar, jer mišljenje jednoga ne isključuje mišljenje (preporuku) drugoga. Izvrsno je što Vaša curica nema dodatnih znakova koji bi ukazivali na poremećaj hemodinamike te što je ehokardiografski nalaz uredan, a moguće je da će joj se defekt u mjesecima koji slijede i spontano zatvoriti. No jednako je važno da je čuvate od mogućnosti zaraze (prije svega i najviše) respiratornim infekcijama. Razumljivo je da ste zabrinuti za svoje djetešce koje volite najviše na svijetu, ali pokušajte odagnati strah i strepnju. Uživajte u svim fazama njezina odrastanja kao i svi drugi roditelji, motrite ju i ujedno budite oprezni. Nemojte, npr. otići u posjet prijateljima s kojima se dugo niste vidjeli, a da prethodno niste provjerili je li netko od njih možda upravo u fazi neke akutne respiratorne infekcije (obična prehlada, gripa ili slično). Isto tako, ako vam netko dolazi u posjet prethodno se obavijestite je li zdrav. To nije teško, a nitko Vam to neće zamjeriti! Zasad je stanje takvo, a hoće li trebati izvesti operaciju, to će se znati redovitim kontrolama na koje ćete voditi Vaše dijete. Ni to neka Vas ne brine previše, jer svakako je dobro već to što postoji mogućnost otklanjanja defekta kirurškim zahvatom, a kardijalna kirurgija nevjerojatno je napredovala posljednjih 20-tak godina.


(zabrinuti):

    Curica nam je stara mjesec dana, otpuštena je iz rodilišta s napomenom "šum srca - pratiti". Na prvom pregledu kod pedijatra napomenuli smo to i pedijatar nas šalje na ultrazvuk na zagrebačko REBRO. Pošto se ne može odmah na red zanima nas što možemo očekivati? Unaprijed hvala.

(15.kolovoza 2002. 11:34)

Odgovor liječnika:
007

   Šum na srcu nađen kod Vaše male djevojčice najvjerojatnije je posljedica prirođene srčane mane. Postoji veliki broj prirođenih mana srca, no ovdje ih nećemo detaljno spominjati, ali ono što je pritom najvažnije jest kako se ta mana odražava na rad srca i kolanje krvi po organizmu (tzv. hemodinamski poremećaj koji mana za sobom povlači). Postoje vrlo lagane srčane mane, s neznatnim hemodinamskim poremećajem i s izvrsnom prognozom, no postoje i one teške. Kako niste opisali niti jedan drugi popratni simptom, npr. da je dijete plavo (cijanotično), pretpostavljam ipak, da se ne radi o nekom težem defektu. Točan odgovor na vaše pitanje saznat ćete, međutim, tek nakon pregleda ultrazvukom.


(ELMIR):

    Molim Vas odgovorite na pitanje. Radi se o djetetu starom 8 mjeseci; od trećeg mjeseca dobio je osip po koži koji ne prestaje. Njegova je dijagnoza DERMATITIS SEBOREICA. Recite mi nešto o tom (liječenju, terapiji, hoće li kasnije imati posljedice) Molim Vas da preporučite nekog liječnika. Ja živim u Sarajevu.

(14.kolovoza 2002. 12:08)

Odgovor liječnika:
006

   Seboroični dermatitis najčešća je dermatoza (kožna bolest) u prva 3 mjeseca života. Može se pojaviti već u prvim tjednima života, a u pravilu iščezava potkraj prvog tromjesečja života. Vašem djetetu promjene na koži pod tom dijagnozom pojavile su se, kako navodite, nakon navršenog trećeg mjeseca života. Seboreja se očituje jačim izlučivanjem loja (pojačani rad žlijezda lojnica) i ljuskama koje se pojavljuju prvenstveno u seboroičnim regijama: vlasište glave, obrve, predio iza ušiju, te na mjestima gdje se koža nabire, kao što su vrat, pazuho, predio prepona). Najčešće naslage ljuski su na tjemenu, pa je stoga narod takvu pojavu masnih ljuski na tjemenu nazvao tjemenicom. Možda se radi o jednoj vrsti seboreje (niste opisali gdje su mu promjene na tijelu najviše izražene!), ali možda i o nekoj drugoj kožnoj bolesti. Bez pomnog pregleda o promjenama na koži ne može se ništa pouzdano kazati, a još manje o terapiji i prognozi bolesti. Zato obavezno povedite svoje dijete na pregled kod specijalista za kožne bolesti (dermatolog) i on će ga temeljito pregledati, odrediti mu dijagnozu i terapiju. Ne mogu Vam preporučiti nikoga u Sarajevu, jer ne poznajem kolege dermatologe, ali siguran sam da Vaš liječnik opće prakse zna solidnog specijalistu dermatologa (ili pak pedijatra kojemu je uža specijalnost patologija kože djeteta). Tako ćete dobiti najpotpuniju informaciju, a Vaše će dijete biti u sigurnim rukama.


(Ida):

    Imam curicu koja ima tri godine. Prije par mjeseci sam primijetila da ima malu kvrgicu na vratu. Njena pedijatrica mi je rekla da su joj malo otečene limfne žlijezde i da me to ne treba zabrinjavati, ali to se nikako ne povlači. Inače ima sve tri mandule. Preko zime ima dosta problema sa sinusima, dva do tri puta tjedno ide na "čok", dok je ljeti sve u redu. Nekih posebnih problema sa mandulama nije imala. Ja vas molim za pomoć.

(13.kolovoza 2002. 14:50)

Odgovor liječnika:
005

   Otok limfnih čvorova na vratu i pod donjom vilicom, koji je posljedica opetovanih upala u području glave, se relativno sporo povlači. Ako Vašu djevojčicu ne “muče” krajnici, tj. mandule, ipak bi bilo dobro posavjetovati se sa specijalistom za uho, grlo i nos, poradi tzv. trećeg krajnika, koji je vjerojatno uzrokom što se sekret u sinusima zaostaje i izaziva upale sinusa. Treći krajnik se operativno “samo” ostruže. On se ne vadi klasičnim zahvatom, tako da je to doista mali zahvat s vrlo značajnim efektom po zdravlje djece. Pokušajte na tu temu razgovarati s navedenim stručnjakom.


(Dani):

    25. travnja o.g. moja tada tromjesečna beba dobila je proljev i temperaturu. U početku su pretpostavljali da se radi o virozi no kako proljev niti nakon 6 dana nije prestajao poslali smo stolicu na analizu. Prvom analizom utvrđeno je da je zaražen E. coli. Nakon 10-ak dana proljev je prestao, a kako je trebao primiti prvo cjepivo ponovno smo poslali stolicu na analizu ali ovaj put je izolirana Campylobacter jejuni. Prvi put pio je Amoxil, zatim nakon ovog nalaza Sinersul. Pozvani smo na razgovor u Zavod za javno zdravstvo te su nam objasnili da se ne preporuča davanje antibiotika i da ponovno donesemo stolicu na analizu. Nalaz je ponovno pozitivan (C. jejuni). On sada ima već 4,5 mjeseca, još uvijek je nalaz pozitivan i nije primio prvo cjepivo. Poslije više nije imao proljev ali ima jake vjetrove kod kojih plače, jako mu kruli u crijevima, a prepostavljam da je to upravo zbog C. jejuni. Zanima me koliko dugo može biti zaražen tom bakterijom i kako se mogao zaraziti, kako se izliječiti (ima li nekih posljedica) i koliko dugo može biti bez cjepiva. Napominjem da smo i muž i ja nosili stolicu na analizu i nalaz je negativan. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

(14.lipnja 2002.20:19)

Odgovor liječnika:
004

   Vaša beba nakon infekcije s enteropatogenom E.coli, sad ima crijevne smetnje izazvane C. jejuni, koju ne možete eliminirati antibiotskom terapijom. U pitanju je poremećaj u uspostavi normalne crijevne flore. Neka Vas taj nalaz previše ne opterećuje. Ako dijete nema temperaturu, normalno napreduje, dobiva na težini i ima dobar apetit, s vremenom, uvodjenjem raznolikije prehrane, uspostaviti će se normalna - fiziološka flora - u debelom crijevu Vaše bebe, dijete neće Više imati toliki meteorizam, niti prateće grčeve. Potražite savjet pedijatra, kad ćete moći u prehranu Vašeg djeteta uvesti fermentirane mliječne proizvide na bazi laktobacila ( BIO-Aktiv, Acidofilno mlijeko, AB-kultura i slično), a to će dovesti do potpune restitucije u debelom crijevu - tzv. eubioze.


(Amra):

    Moja kćerka (2,5 godine) ispituje se pod sumnjom na benigni paraksimalni vertigo. Ima povremene vrtoglavice bez gubitka svijesti koje nisu izazvane nekim spoljnim faktorom, traju od 20 do 80 sekundi. Nalazi EEG i MRI su uredni. Možete li mi objasniti o kakvoj vrsti bolesti je riječ?

(12.lipnja 2002.19:25)

Odgovor liječnika:
023

   Stanja vrtoglavice, koja nastupaju iznenada i ne traju dugo, svakako su predmetom neurološke obrade Vašeg djeteta. Dobro je da se i dalje ispituje uzrok. Moguće je da on leži u statičkom aparatu unutarnjeg uha, tako da je potrebna i konzilijarna pomoć specijasliste ORL.


(Vedry):

    Trudna sam 10 tjedana, a kćer mi je dobila vodene kozice. Ja sam ih preboljela kao dijete. Da li ima razloga za zabrinutost oko trudnoče? Hvala.

(09.lipnja 2002.14:37)

Odgovor liječnika:
002

   Ako ste preboljeli vodene kozice (varicellae) tada Vaš plod neće biti ugrožen, jer Vi ne možete više oboljeti, iako ste u kontaktu s Vašom kćeri koja je zaražena virusom. Jednom preboljela varičela ostavlja, naime, doživotnu imunost.


(Marija):

    Imam dvomjesečnu bebu i primijetila sam da glavu hoće držati okrenutu na desnu stranu, ali i to da kad leži na leđima. Tijelo savije također u desnu stranu. Pokušavam ga okretati na lijevi bok, ali uvijek se okreće na desni ili ako i zaspe na lijevom boku glavu zabacuje jako unatrag. Pedijatar mi je preporučio posjet ortopedu. Obzirom da će to biti tek za desetak dana brine me o čemu se radi i da li postoji opasnost da vrat ostane iskrivljen?

(28.ožujka 2002.23:35)

Odgovor liječnika:
001

   Obavezno posjetite ortopeda. Vjerojatno je kod Vaše bebe po srijedi tzv. tortikolis-nepravilan položaj vrata, tj. zakrivljenost vrata u jednu stranu. To je često posljedica male porodjajne traume mišića Sternokleidomastoideusa (koji se proteže od mastoidne kosti lubanje do grudne kosti). Ortoped će Vam propisati terapiju, koja gotovo uvijek dovodi do potpunog izlječenja


Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Arhiva 2001.


Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: