"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:


(nick):

   dobila sam lihen planus u ustima. molim vas odgovorite mi koji su razlozi koji su doprinjeli tome te kako se moze izljeciti. gdje se mogu obratiti kako bih dobila vrhunsku njegu.

(28. veljače 2003. 22:18)

Odgovor liječnika:
100

   O uzrocima javljanja Lichen planusa ništa se ne zna, kao uostalom ni o etiologiji cijelog niza kožnih bolesti. Neki lijekovi i neka bolesna stanja mogu biti uzrokom pojave promjena sličnih lichenu, ali za dijagnosticirani Lichen planus uzrok se ne zna. Pođite na pregled dermatologu, gdje ćete dobiti stručnu pomoć.


(nick):

   Poštovani! Imam 16 godina i do sada nisam imao nikakvih problema s kožom na licu kao ni moja bliža rodbina. No, posljednji put frizera sam posjetio prije 10 mjeseci pa mi se počinju javljivati razni sitni oblici,tj. brojni prištići i sl. Kad kosu svežem njihov se broj djelomično smanji, ali isto tako nakon brijanja se poveća. Pošto nisam baš upućen u ovo područje, a i nitko od meni bliskih osoba nije imao sličnih problema zamolio bih Vas za nekoliko korisnih savjeta. (Liječnika namjeravam posjetiti u narednih 30 dana ako ne dođe do poboljšanja.) Hvala!

(28. veljače 2003. 20:39)

Odgovor liječnika:
099

   Što prije otiđite liječniku dermatologu na pregled. O kožnim promjenama (postavljanje dijagnoze i preporuka koju terapiju koristiti) se bez pregleda ne može ništa zaključiti.


(Sadik):

   Imam 21 godinu, i već sam više nego dlakav po tijelu. Naroćito po prsima i stomaku. Zanima me kako se, i da li se uopće može zaustaviti rast dlaka po tijelu?? Jer se bojim da bih uskoro mogao izgledati kao vukodlak. Čuo sam za odstranjivane laserom. Ali ne znam koliko je to pouzdano, a uz to je jako skupo. 
Nisam nikad bio kod doktora u vezi toga, jer sam mislio da to neće biti ništa pretjerano, ali sad sam već zabrinut, jer su dlake vec velike. Unaprijed hvala.

(27. veljače 2003. 14:01)

Odgovor liječnika:
 098

   Dlakavost muškog tijela je konstitutivna karakteristika, ona se nasljeđuje, tako da su muškarci u nekim obiteljima više dlakavi, u drugima manje, a u nekima uopće nisu. Kako ste Vi mlada osoba, a mladi su ljudi skloni preuveličavanju problema, nismo sigurni, je li to kod Vas doista abnormalna dlakavost i li je ona u kategoriji normalne muške dlakavosti. Obratite se za savjet dermatologu, koji će Vas pregledati i ustanoviti o čemu je riječ. Dlakava prsa i trbušna stijenka su najnormalnija pojava, a kako imate 21 g., širenje dlakavosti u toj dobi prestaje. Vjerujemo da je to sve normalno i da nema potrebe za bilo kakvim zahvatima.


(Samanta):

   Imam 17 godina i već pune četiri godina imam po licu prištiće. Bila sam kod dermatologa, kod kozmetičarke ali ništa. Koristila sam neko vrijeme kremu Normaderm,akneroxit, losion sa rezorcinom i neko vrijeme mi je lice bilo ok,ali sad mi više ni te kreme ne pomažu.Dva puta na godinu mi se pojavi veliki, potkožni prišt, dobim temperaturu i lice mi naotekne kao da imam zaušnjake, tad dobim tablete, i sve prođe za tjedan dana. Doktor mi prišt prepikne i van istisne gnoj,a ostale dane to radim sama. Mama kad mi je bila u trudnoći imala je prištiće i tad je koristila kremu Lepten iz Makedonije, zanima me da li se još ta krema proizvodi, jer je stvarno bila dobra? i kako mogu doći do nje? Hvala!

(26. veljače 2003. 09:51)

Odgovor liječnika:
097

   Nažalost, nismo Vam u mogućnosti savjetovati ništa što već niste pokušali. Probajte saznati putem interneta adresu neke ljekarne u Skopju, te ih telefonom upitajte je li u prometu u Makedoniji još uvijek navedena krema i ako ju i dalje proizvode upitajte ih kako biste Vi mogli doći do nje.


(Vania):
(bambolino@mail.net.hr)

   Imam problema s aknama i miteserima. Koža mi je čudna. Nekad je jako suha s aknama, a masna je ponekad samo tzv. T zona. Ne znam uopće koje bih kreme koristila, koje tonike, jer mi u istinu skoro ništa ne paše. Nisam pronašla ništa što bi pasalo suhoj, a ujedno i koži sklonoj aknama. Također imam problema i s kožom leđa.

(21. veljače 2003. 09:13)

Odgovor liječnika:
096

   Pođite na pregled dermatologu, koji je najkompetentniji u prosuđivanju kakva je kvaliteta Vaše kože i koji će Vam dati najbolji savjet za tretman kože lica i seboroičnih regija.


(Ella):

   Poštovani, inače imam masnu kožu, no međutim u zadnjih par mjeseci, u zimskom periodu jako mi se suši koža i tjeme. U početku sam mislila da je prolazno, no stanje se pogoršava. Cijela mi je koža jako suha i lagano svrbi, a tjeme se jako ljušti i također svrbi. Koristim eucerin šampon i pjenu za kupanje u zadnje vrijeme ali jpš nema pomaka. Da li mogu piti betakaroten za poboljšanje kože i kose, u slučaju da mi fali vitamina? Hvala

(20. veljače 2003. 11:03)

Odgovor liječnika:
095

   Vama ćemo odgovoriti jednako kao što smo odgovorili i na prethodno pitanje – morate se javiti dermatologu. Očito je neki uzrok iritaciji cjelokupne kože. To može stručno istražiti samo liječnik specijaliziran za bolesti kože. On će Vam ujedno savjetovati treba li ili ne uzimati beta-karoten.


(Marina):

   Imam problema na području cijele kože ukljućujući i vlasište. Cijela površina kože me svrbi i jako je suha, ponekad se ljuska,a vlasište se ljušti. Kupam se sa ph 5 šamponom i losionom za kupanje ali još nema pomaka. Molim Vas ako mi možete savjetovati što da radim, hvala.

(20. veljače 2003. 10:34)

Odgovor liječnika:
094

   Radi problema s kožom koja Vas svrbi, potrebno je obratiti se dermatologu. On će Vam temeljem pregleda ustanoviti o kakvom se poremećaju radi i propisati potrebnu terapiju. Svrbež i ljuskanje cijele kože, uključujući i vlasište, doista zahtijeva pregled stručnjaka.


(Edita):

  imam 32 godine i imam jedno dijete,u posljednjih 6 godina imam problema sa aknama i mitiserima ,(taj problem je nestao kada sam bila trudna, ali kada sam prestala dojiti bebu ponovo se javio), tretirala sam lice raznoraznim dermatoloskim preparatim naravno pod kontrolom dermatologa,ali uglavnom bez uspjeha,kada me neko posavjetuje da mozda trebam da bolje čistiti lice, ili da koristim kvalitetnije kreme,ili pokusam sa klindamicinom poludim, jer koristim vichi kozmetiku, lancomove kreme,quenti.., idem redovito kozmeticaru itd. uglavnom dosla sam do faze kada se pretpostavlja da možda postoji unutanje žarište, pa sam sredila zube,ginekoloski pregled sve super, bris grla uredu. Moje pitanje je, da li ostecenja jetre mogu prouzrokovati promjene na licu, ili eventualno upale sinusa,jer su problemi na licu nastali poslije "hepatitisa a" kojeg sam prebolila prije 6 godina a imala sam znatna oštećenja na jetri? Upala sinusa mi je kronična! Unaprijed hvala!!!

(19. veljače 2003. 14:49)

Odgovor liječnika:
093

   Kako ste pod dermatološkim tretmanom, nije Vam potrebno savjetovati da se obratite dermatologu. Nažalost, sve navedene skupe kozmetičke linije preparata nisu pokazale povoljne efekte na koži Vašeg lica. Kronična upala sinusa svakako jest “žarište”, ali ako Vam je nalaz SE (sedimentacije eritrocita) i analiza hepatograma (jetrene probe) uredni, tad ta dva organa ne bi trebala biti odgovorna za probleme s kožom. Pokušajte živjeti što zdravije: hrana bogata vitaminima, svježim voćem i povrćem, bez slatkiša i masnoća, nemojte piti crnu kavu, alkohol, nemojte pušiti. Boravite što više na svježem zraku, bavite se umjerenim fizičkim aktivnostima, a za njegu kože odaberite “najnedužnije” preparate. Eucerinsku liniju na pr. Budite uporni u njezinoj primjeni, ne očekujući rezultate u kratkom roku.


(Sani):

  Imam 31 godinu i majka sam jednog djeteta od 4,5 god a drugo je na putu. U pubertetu sam imala prosjecne probleme sa aknama. Sa 19 godina mi se pojavila veca nakupnina sitnijih akni u predjelu brade. Nakon sprovedenog dermatoloskog tretmana ostali su mi trajni oziljci u predjelu obraza. Pored toga i dalje imam ceste akne u predjelu brade obraza i vrata koje unatoc godinama ne prolaze. Istovremeno se u predjelu ociju pojavljuju prve borice pa mi se cini da kreme za masnu kozu vise nisu dobre za mene. A ako uzmem neku drugu vrstu kreme onda mi se pojave nove akne. Sto da radim. S postovanjem.

(18. veljače 2003. 15:27)

Odgovor liječnika:
092

   Vaš je problem s kožom lica već dugogodišnji, a iz Vašeg je iskaza vidljivo da ste pokušali i iskusili dermatološku obradu, koju Vam i nadalje preporučujemo. Jedino što vam možemo savjetovati, jest, da kožu lica tretirate prema njezinim “regijama”. Područje oko očiju zahtjeva drugačiji tretman od dijelova s aknama. (Drukčiju vrstu kreme). Pođite ponovo k vrsnom dermatologu. Ako u gradu u kojem živite imate dobar kozmetički salon, pokušajte redovito prakticirati kozmetičke tretmane. (Čovjek se, jednostavno, rodi s određenim zdravstvenim problemom, s kojim se treba htjeti i znati neprekidno “nositi”. Kako godine budu odmicale, nadamo se, da će Vaši problemi s kožom biti sve manji.)


(Antonia):

  Poštovani imam 38 godina . Prije tri godine rodila sam četvrto dijete ,a prije tri godine operirala sam vene na jednoj nozi. Nakon te operacije koja je za mene bila jako stresna (naime rekli su mi da sam na kraju operacije,prilikom dobivanja atropina reagirala alergično, pa su me stoga budili već na stolu) kosa mi je počela jako opadati tako da se jako prorijedila , a desna obrva mi je opala na jednom mjestu veličine zrna leće. Ponekad mi se čini kao da je obrva počela rasti , a ponekad kao da se proširuje područje bez obrve. Čula sam za opadanje kose u kružićima ,ali nisam čula za opadanje obrva .Molim vas za pomoć!

(16. veljače 2003. 22:11)

Odgovor liječnika:
091

   Radi problema alopecije potrebno je obratiti se dermatologu. Njezin nastanak moguće je povezati s izuzetno dramatičnom (po život opasnom) komplikacijom prilikom operativnog zahvata na venama. Zbog čega takvi šokovi za organizam postaju okidački mehanizam za pojavu alopecije, psorijaze i drugih kožnih “bolesnih stanja” još uvijek nije objašnjeno. Koža je najveći organ na ljudskom tijelu i jednako tako ona je velika enigma. Nažalost, osim preporuke da se obratite stručnjaku, ništa drugo vam ne bismo mogli savjetovati.


(   ):

  Štovani! Često mi se na korijenu kose pojavljuju gnojni prištići najviše na zatiljku u predjelu vrata ali i na bradi. Ponekad se pojavljuju i na rukama a pokoji i na nogama. Liječio sam upalu hiramicinom te tonikom na bazi eritromicina. Kako se upala pojavljuje ponovno nakon cca 3-4 mjeseca što mi je dalje za činiti.

(14. veljače 2003.)

Odgovor liječnika:
090

   Redovito se radi takvih smetnji javljajte dermatologu. Pokušajte prati navedene regije preparatima koji reduciraju broj bakterija na koži (sapun, pjena za tuširanje “Safeguard”).


(Tom):

  Poštovanje. Već dulje vrijeme imam problem sa suhim i ispucanim prstima na rukama. Pukotine su izrazito bolne i teško zacijeljuju.Liječnik mi je prepisao razne terapije koje nisu riješile problem.Ispucanost kože javlja se sa vremena na vrijeme,recimo za vrijeme ljeta dok sam na moru nemam problema.Čitajući vaše odgovore u vezi kože vidim da je koža velika zagonetka i da problemi mogu biti nasljedni kao i rezultat našeg načina življenja(prehrana,stres itd.)Molim vas ako znate nešto da bi mi moglo pomoći,nekakav preparat,možda postoji vitamin ili mineral koji je odgovoran za elastičnost kože savjetujte me. Hvala vam.

(12. veljače 2003. 00:29)

Odgovor liječnika:
088

   “Zagrebački melem” se godinama reklamira za njegu ispucale kože. Vjerujemo da on može djelovati i preventivno. Pokušajte s njim njegovati ruke od rane jeseni do kasnog proljeća. Zimi posebno. Raspukline- ragade na koži u zimskim mjesecima nisu rijetka pojava, kojoj se-kao uostalom ni brojnim drugim poremećajima vezanim za kožu - ne zna uzrok.


(PHILIS):

  Šta su to strije i od čega nastaju? Unaprijed zahvaljujem.

(11. veljače 2003. 13:54)

Odgovor liječnika:
087

   Strije nastaju prilikom trganja elastičnih vlakana kože, kao posljedica jakog rastezanja kože u tijeku trudnoće, naglog debljanja (tijekom puberteta), kao i kod nekih bolesti nadbubrežne žlijezde. Njihova boja je u početku ljubičasto-crvena, a tijekom vremena se mijenja u sedefasto-ružičaste nepravilne linije na koži. Strije su najčešće locirane na koži trbuha, dojki i kukova. Ne postoji efikasna terapija strija. Kad se jednom pojave, one predstavljaju trajni estetski defekt.


(PHILIS):

  POŠTOVANI, već duže vrijeme imam "kurije oči" na nožnim prstima, to mi nije smetalo kod hodanja, no međutim odlučila sam se toga riješiti mazanjem sredstva koje navodno spaljuje te "sitne crne čvoriče". Prošlo je već 40 dana od kako sam počela sa mazanjem, no večih pomaka nije bilo osim što kada nanesem tekućinu koža mi nakon nekog vremena "umre" i ja je jednostavno skinem. Gdje god su mi ti "Čvorići" koža mi je potpuno bijela. Lječnik mi je rekao da moram biti uporna ,međutim ja bi željela i vaše mišljenje. Sastav tekućine:ACETONE; SALICYLIC ACID; METHOXYISOPRO-PANOL; (PYROXYLIN); RICINUScOMMUNIS; CAMPHOR.

(09. veljače 2003. 12:40)

Odgovor liječnika:
086

   Preparat koji koristite je keratolitičko sredstvo, kojim se uklanjaju slojevi zadebljane kože. Tzv.”kurje oči” u svojoj dubini imaju rožnati trn (i on je uzročnik bolova), a na površini slojeve zadebljane kože. Uporabom preparata koji Vam je preporučen, Vi vjerojatno uspijete oljuštiti samo površne slojeve kože, ali trn ostaje duboko u tkivu. Bilo bi dobro da počnete redovito odlaziti pedikeru, koji će Vam vješto riješiti probleme s kurjim očima. Kako se kurje oči stalno vraćaju na istom mjestu, odlasci pedikeru postat će Vam (nužno) redovita praksa.


(katja):

  Imam 20 godina i od 13. imam problema s aknama i miteserima te ožiljke po obrazima i proširene pore. To me užasno smeta. Koristila sam već puno preparata koje mi je prepisao dermatolog kao i one iz slobodne prodaje. Stanje mi se s godinama tek neznatno popravilo. Cula sam da se proširene pore ne mogu više nikako vratiti u normalu, zanima me da li je to istina i ako nije kojim se to postupcima može izlijeciti? Također, čula sam da postoji neka krema za otklanjanje mitesera koja se namaže na područja s miteserima i otkloni se za pola sata zajedno sa nakupljenim lojem. Zanima me da li u hrvatskoj postoje ti preparati i da li ih ima u ljekarnama? Inače imam jako masnu kožu, kao i moja mama, te izrazito pojačanu dlakavost na nogama, na bradi te brkovima. Ako želim ići na provjeru da li je neki hormonski poremećaj, kome da se obratim? planiram piti kontracepcijske pilule i zanima me da li one mogu pomoći i kod mitesera ili samo kod akni?

(08. veljače 2003. 16:32)

Odgovor liječnika:
085

   Najbolje bi bilo da se obratite ginekologu, gdje ćete pod njegovim vodstvom ustanoviti stanje svojeg hormonalnog statusa. Nečista koža, pojačana dlakavost lica i tijela nerijetko ukazuju na nesređen hormonalni ustroj organizma. Pokaže li se potrebnim, propisat će Vam se hormonalna terapija, koja bi mogla ujedno pomoći da s kožom lica više nemate tolike probleme. Za preprate kojima bi se lako uklanjali miteseri mi nismo čuli. Koža proširenih pora, kombinirana s seboroičnim poremećajem najčešće se nasljeđuje. Ipak, pod kontrolom dobrog dermatologa i upornim kozmetskim tretmanom kože lica, moguće je zaustaviti negativna zbivanja i stabilizirati stanje, naravno - u mogućim granicama.


(N2):

  imam 18 i pol godina i prije nekoliko mjeseci sam se iz primorja preselila iz primorja u Zagreb. i prije sam imala problema s kožom - prištići i nešto akni, ali stanje sad je nepodnošljivo, a nikakvi preparati. Čula sam za kontracepcijske pilule koje smanjuju produkciju muških hormona i tako pomažu pa me zanima da li bi mi to moglo pomoći? Trebam li za to izvršit nekakve posebne pretrage ili mi ih može propisati i moja doktorica? unaprijed hvala.

(08. veljače 2003. 14:08)

Odgovor liječnika:
084

   Pročitajte odgovor na pitanje koje je postavila gđica Katja-postavljeno ispod Vašeg. 


(amy):

  Već duže vrijeme su mi usne jako suhe i lako ispucaju. Redovno koristim Labelo, sad sam kupila Labelo-med repair, preko njega kada izlazim stavljam ruž, ali se stanje ne popravlja. Pokušala sam promijeniti vrstu ruža, ali ništa ne pomaže. Može li to biti posljedica nekog deficita u organizmu i što? Što mi savjetujete? 

(07. veljače 2003. 11:58)

Odgovor liječnika:
083

   Uzimajte neko vrijeme multivitaminske tablete, u kojima su zastupljeni gotovo svi vitamini. Ako to ne pomogne, obratite se za pomoć dermatologu.


(Suada):

  Zdravo! Imam problema sa aknama vec 4 godine. Pomozite mi. Imam 18 godina.

(05. veljače 2003. 21:48)

Odgovor liječnika:
083

   Vjerojatno i sami znate da se morate javiti na pregled dermatologu, koji će Vam preporučiti terapiju u svrhu liječenju Vaše kože. Pojedine djevojke Vaše dobi imaju istovremeno i hormonalne poremećaje (koji se očituju kao gojaznost, pojačana dlakavost i akne); u tom slučaju su akne njihova posljedica. Radi tog problema, potrebno je posjetiti i ginekologa, kako bi Vam se utvrdio hormonalni status.


(dia):

  Imam 20 godina i masnu kožu lica. Prije sam imala dosta problema s aknama i prištićima ali se stanje manje-više poboljšalo samo od sebe. Moj sadašnji problem su miteseri, proširene pore i ožiljci od istiskanja prištića. Imam i par većih ožiljaka od pada na nosu. Bila sam u kozmetičarke i rekla mi je da bih trebala poći na čišćenje mitesera. Mene zanima mogu li se rupice, ožiljci i proširene pore ukloniti? Informirala sam se o dermoabraziji i mikrodermoabraziji pa me zanima koja je od tih radnji učinkovitija za uklanjanje mog problema.Isto tako postoji li možda neka krema koja ima takvu funkciju?Može li se kontracepcijskim pilulama regulirati i smanjiti masnoća kože i ponovno nastajanje mitesera i prištića? Možete li mi preporučiti najefikasniji proizvod za čišćanje lica? Unaprijed zahvaljujem... Zanima me da li te madeže odstranjujemo elektrokoagulaciom?

(04. veljače 2003. 19:59)

Odgovor liječnika:
082

   Na sva pitanja poput Vašeg mi redovito odgovaramo da morate potražiti pregled i savjet specijaliste dermatologa. Naše je mišljenje da koža poput Vaše ( a vrsta kože se nasljeđuje i na to nasljedno svojstvo nije moguće bitno utjecati) nikakvim tretmanom ne može postati porculanski čista i glatka. No, korektivni (abrazivni) zahvati i stalan kozmetski tretman mogu uvelike pomoći da ona izgleda bolje i ljepše nego sad. Potražite savjet i tretman kod vrsnog dermatologa, koji će vam, sigurni smo, pomoći da ponovno budete zadovoljni svojim izgledom.


(Iris):

  Kod plasticnog kirurga odstranila sam nekoliko madeza na vratu. Bili su petiljkaste građe, veličine 2mm, smeđe boje. Odstranjeni su elektrokoagulacijom. Uzorak nije poslan na patohistološku analizu. Znam da ti madeži nisu bili fibromi. Zanima me da li te madeže odstranjujemo elektrokoagulaciom?

(04. veljače 2003. 19:59)

Odgovor liječnika:
081

   Vjerojatno je kirurg prosudio da je metoda uklanjanja "madeža" (indicirana) - primjerena njihovu svojstvu. Nakon klasičnog (trodimenzionalnog) kirurškog zahvata uklanjanja madeža, oni se mogu poslati na patohistološki pregled. To je metoda odstranjenja nevusa, kod koje se koža i potkožno tkivo izrezuju u dubinu, tako da se nakon zakvata rez mora zašiti, a ožiljak koji nastane može biti ružan. Vaš je kirurg (očito) želio izbjeći neželjene posljedice prilikom odstranjenja peteljkastih "madeža" na Vašem vratu.


(denis):
(denissneperger@yahoo.com)

  Postovani......molio bih vas za savjet. imam jake linje na noktima (specijalno na prstu do maloga lijeve ruke) nemam bijelih fleka. Da li je to nedostatak nekih minerala ili ??? unaprijed veliko hvala.

(04. veljače 2003. 18:57)

Odgovor liječnika:
080

   Površina nokata je inače glatka i sjajna, ali moguće je da na njoj postoje uzdužne brazde i kod potpuno zdravih ljudi. Neka vas ta pojava ne zabrinjava. Živite zdravo, hranite se raznolikom vitaminima i mineralima bogatom prehranom, boravite što više na svježem zraku - opći su principi zdravog življenja. Možete pokušati (nakon zimskih mjeseci) kuru uzimanja multivitaminskih preparata, koji se danas često reklamiraju.


(Suad):

  Imam problem sa aknama. Naime one na neki nacin nestanu ali kad se obrijem ponovo se pojave. Pomozite mi molim VAS. Imam 18 godina.

(03. veljače 2003. 20:56)

Odgovor liječnika:
079

   Savjetujemo Vam da se ne brijete neko vrijeme, da se koža lica "odmori" i ojača. Kupite potpuno nov-kvalitetan-pribor za brijanje, te ga koristite samo Vi. Nakon brijanja prakticirajte uporabu dobrog after-shave losiona. Pokušajte između brijanja prati kožu sa Safeguard sapunom.


(Elvira Jakupovic):

  Imam jednog sina koji je 5 godina. Kod njega je jako suha koza.
kad je ljeto tada nije suha. On ima male tackice na nogama, rukama i stomaku. Moj brat ima isto tako, mamin brat ima isto tako. Da li je to nasljedstvo. Da li bi to moglo biti Keratosis pilaris kozno oboljenje.
Elvira Jakupovic Härmansvägen 46 55453 Jönköping Sweden.

(03. veljače 2003. 14:56)

Odgovor liječnika:
078

   Keratosis suprafollicularis ili keratosis pilaris, nasljedno je kožno oboljenje. Prema opisu bolesti i broju članova Vaše obitelji, koji imaju identične promjene na koži, moglo bi se tako zaključiti. U svakom slučaju, liječnici - kako pedijatar, tako i drematolog postavit će dijagnozu i propisati terapiju (preporučuju se keratolotičke masti i vitaminska terapija ) 


(Lina):
(manda.strancaric@zg.hinet.hr)

  Vjerovatno ste se već načitali problema oko crvenila kože lica ali svako misli možda je moj problem specifičniji možda će baš meni pomoći. Moje crvenilo lica locirano je na jagodice lica i to nije konstantno,ponekad sam cijeli dan skoro blijeda, a ponekad su jagodice lica ružno crvene boje,popraćeno jakim osjećajem vrućine lica,u očima i imam osječaj cijele glave. U danima kad nisam crvena vide se sitne ispucane kapilarice po jagodicama lica.Veoma mi smetaju vruće prostorije i ako boravim u njima obavezno sam crvena.Pri upotrebi nekih krema za lice dobijem prištiće.Ako mi netko kaže,zakaj si tak crvena, ono postane još intenzivnije od nelagode. Veoma mi je neugodno jer živim sredini gdje se crvenilo povezuje sa pijanstvom, posebno kad ja nisam svaki dan crvena (osim kad sam pod gasom- šala). Molim za bilo kakav savjet. Zahvalna.

(30. siječnja 2003. 15:48)

Odgovor liječnika:
077

   Kod svakog problema s kožom lica i tijela potrebno je obratiti se dermatologu. Poglavito stoga, što su dermatolozi i stručni i opremljeni za tretman kapilarica koje se javljaju na koži lica i predstavljaju estetski problem.


(makedonac):

  molom vas za odgovor!!!!!!!
javljam se iz makedonije,imam problem sa kozicom penisa.imeno na vrhu kozice javila mi se neka bela fleka koja je kao prsten i malo je kozica gruba i svrbi me .koristio sam ulje od kantarion i KANSEN mast i SINODERM . Održavam higijenu, ali mi je kožica još uvijek gruba na dodir i ponekad me svrbi . Prije me više svrbjelo, ali nakon uporabe KANSENA stanje se ppravilo. Nemam seksualno iskustvo i nisam bio kod liječnika jer mi je vrlo neugodno. S toga vas molim da mi preporučite neku mast koja je univerzalna. Molim vas za pomoć!!!!!!!!

(29. siječnja 2003. 14:28)

Odgovor liječnika:
076

   Bez pregleda teško da Vam možemo preporučiti neko univerzalno sredstvo u svrhu terapije. Hrabro se uputite na pregled dermatologu, koji će Vam propisati efikasan lijek, nakon što utvrdi o čemu je riječ.


(Ena):

  Zdravo! Da li svako smije koristiti EUCERIN kako bi se rijesio oziljaka od akni? Je li to najbolje sredstvo da se covjek rijesi zauvijek ovog problema? Gdje se EUCERIN moze kupiti? HVALA UNAPRIJED!!!

(29. siječnja 2003. 01:43)

Odgovor liječnika:
075

   Eucerinom se tretira problematična koža s aknama, ali ožiljaka se nećete riješiti tim tretmanom. Za savjet se obratite dermatologu. Eucerinska se linija može nabaviti u bolje opskrbljenim ljekarnama.


(Anna):

  Od 13. godine imam problema s aknama. Sada mi je 25. Kako su mi sa 17. god.dijagnosticirani policistični jajnici, počela sam uzimati pilule, Cilest, pa Stediril M, pa Triquilar. Problem sa kožom je ostao, iako se malo ublažio. Te cistične akne su jako neugodne i stvaraju mi već godinama velike psihičke probleme. Lice mi je "kozičavo" i prekriveno tim sitnim prištićima koji se ne daju ničim prikriti. Potrošila sam već pravo bogatstvo na preparate za njegu i dekorativnu kozmetiku. Svaki dermatolog mi je rekao da je "sve to pubertet i da će sve to jednom proći". Najzadovoljnija sam s Rosal linijom za problematičnu kožu te povremeno premažem kožu s uljem Gospine trave, jer mi je uz ostalo koža dehidrirana. Pilule ne pijem sada već 5 mjeseci, i akne su se proširile na cijeli vrat, a i stanje na leđima i ramenima je gore nego prije, iako su mi jajnici potpuno u redu unazad godinu dana, dakle nisu više policistični U čemu je problem? Što da radim? Očajna sam:(((

(26. siječnja 2003. 18:38)

Odgovor liječnika:
074

   Mi Vam na žalost nismo u stanju savjetovati ništa što već niste pokušali. Vjerojatno će vremenom spontano doći do poboljšanja, no sad dok imate taj problem razumljivo je da ste zabrinuti. Osim redovitog posjeta dermatologu i suradnje s njim ništa Vam mudrije ne umijemo savjetovati. Jeste li pokušali s kolekcijom Eucerin, koja navodno pokazuje dobre rezultate? Ako niste, možda pokušajte koristiti – tu (u posljednje vrijeme često reklamiranu) liniju proizvoda.


(gio):

  Poštovani,
U zadnje vrijeme kosa mi jako opada ali samo dio vlasi (polovica ostaje) tako da imam osjećaj da sam porezala kosu. Inače kosa mi je rijetka i tanka. Koje sredstvo da uzimam? Inače šampone za kosu koje koristim su kvalitetni. Kosu moram prati svaki drugi dan, jer mi se brzo zamasti korijen kose. Unaprijed hvala.

(26. siječnja 2003. 17:12)

Odgovor liječnika:
073

   Prema opisanom načinu opadanja vlasi, moguće je da se kod Vas radi o gljivičnom oboljenju. Pođite na pregled dermatologu, koji će ispitati uzroke loma vlasi, te će Vam propisati odgovarajuću trepiju. Problem brzog zamašćivanja tjemena, također pokušajte predočiti dermatologu, koji je svakako najstručnija osoba za pružanje pomoći kod zdravstvenih problema s kožom.


(ira):

  Imam 21 godinu. Moj problem je koža s mitiserima i prištićima po bradi. Probala sam svakakve kreme, ali ništa ne pomaže. Možete li mi preporučiti kremum, tonik ili slično što bi mi možda pomoglo? Da li bi kreme iz kolekcije nivea ili eucerin odgovarale? Unaprijed hvala

(24. siječnja 2003. 15:35)

Odgovor liječnika:
072

   Pokušajte s kolekcijom EUCERIN, a ako ne bude uspjeha (nakon uporabe od bar 2 mjeseca – jer s kožom treba imati velikog strpljenja), pođite na pregled k dermatologu.


(mira):

  Poštovani! Muči me u prvom redu estetski problem. Želim ukloniti oko desetak madeža na području vrata i prsa. Radiovalno uklanjanje mi se čini bolje jer ne ostavlja ožiljke kao kiruško, ali znam ako je sumnjiv madež da se ipak izrezuje. Koliko su cijene tog postupka jedne i druge metode otprilike ? (privatnici izbjegavaju tu temu!) Hvala

(21. siječnja 2003. 14:45)

Odgovor liječnika:
071

   O cijenama liječničkih usluga u privatnom aranžmanu mi nažalost nemamo nikakvih saznanja. Kirurškim odstranjenjem madeža, moguće je nakon zahvata ustanoviti prirodu madeža (je li on benigan ili se radi o malignomu), no, kirurški zahvat ostavlja manje ili veće ožiljke. Posavjetujte se s iskusnim dermatologom i ugovorite tretman koji Vam on preporuči.


(Alma):
(almap305@hotmail.com)

  Već duže vrijeme na mi se vlasište ljušti, meni je izgledalo kao perut pa sam koristila razne šampone protiv prhuti neki su davali rezultat, ali kratkotrajno. Nedavno sam posjetila dermatologa i diagnosticiran mi je dermatitis, i propisan lijek Oronazol (ketoconazolum) u pakovanju od 100ml, uz preporuku da koristim 2x tjedno, mjesec dana. Nakon toga kontrola. Međutim imam problem, pošto mi je kosa prilično duga i koristim lak i pjenu za kosu potrebno mi je dosta šampona da je operem, interesuje me da li za prvo šamponiranje mogu koristiti neki obični kozmetički šampon?

(20. siječnja 2003. 13:26)

Odgovor liječnika:
070

   Prvo šamponiranje kose možete uraditi s nekim dječjim (po mogućnosti kvalitetnim) šamponom, kako biste skinuli masnoću s vlasi, a drugo šamponiranje obavite, prema priloženom uputstvu s aktivnim – ljekovitim šamponom.


(paulina):
(pisarnica@opcina-hum-na-sutli.hr)

  Imam 30 godina. Dobila sam psorijazu prije 2,5 godine odnosno zadnje mjesece trudnoće. Terapiju lječenja probala sam na sve moguće načine (od krema, razno raznih tableta, prehrane, sunca i mora, solarija, bioenergetičara). Psorijaza mi je zahvatila noge, laktove, uši i jedna dio lica. Što učiniti i kako je se riješiti? 
Unaprijed zahvaljujem

(20. siječnja 2003. 13:17)

Odgovor liječnika:
069

   Nažalost, ništa novo ne možemo Vam preporučiti, što već niste pokušali. No, možda ipak nešto! Koža čovjeka je najveći tjelesni organ koji često odražava unutrašnje “bure” , koje se koji put mogu smiriti efikasnim tehnikama opuštanja. Naučite li se opuštati - moguće je razriješiti psihološke korijene bolesti. Slijedom toga, bilo bi dobro da se upišete se na Yogu, na kojoj pokušajte biti uporni u vježbama koje će u Vama pokrenuti živutnu energiju, a ujedno ćete naučiti tehnike svjesnog – apsolutnog - opuštanja.


(dana):
(anna33@net.hr)

  Liječnica opće prakse mom je mladiću preporučila mazanje kože kremom koja sadrži neven i vitamin A, no nije navela ime niti jednog takvog proizvoda. Postoji li takva krema na našem tržištu? Problem su crvene flekice koje se povremeno javljaju po koži cijelog tijela, ponegdje zajedno s prištićima i svrbežom. Liječnica ga nije uputila dermatologu.
Unaprijed se zahvaljujem

(13. siječnja 2003. 13:17)

Odgovor liječnika:
068

   Mišljenja smo da je pregled kod dermatologa neophodan. Liječnik specijalist za kožne bolesti postavit će pravovaljanu dijagnozu i propisati odgovarajuću terapiju Vašem mladiću. Kreme s ekstraktom nevena uz dodatak beta-karotena potražite u parfumerijama i ljekarnama.


(kety):
(katrin@hi.hinet.hr)

  molim vas da mi odgovorite na pitanje a ono je slijedeće po nogama izrazito donji dio imam prištiće koji su malo izbočeni i koji jako svrbe pogotovo nakon tuširanja. ima faza kada su suhi tj. miruju a ima faza kada pocrvene i jako svrbe. Na moru se povuku, inače sam tretirala kožu nogu belodermom, belosalicom neko vrijem se smiri a onda sve ispočetka. unaprijed hvala

(10. siječnja 2003. 22:50)

Odgovor liječnika:
067

   Pregled kod dermatologa je neophodan u postavljanju dijagnoze i propisivanja odgovarajuće terapije. Bez pregleda nije moguće prosuditi o kakvim se prištićima radi.


(Ante):
(acotrica3@yahoo.com)

  Imam problema sa miteserima, najviše na nosu, pa bih vas zamolio da mi preporučite korisno sredstvo za njihovo uklanjanje. Probao sam dosta gelova za lice ali već nekoliko dana nakon korištenja lice mi se počelo jako mastiti uz pojavu bijelih prištića, osobito iza nosnica, pa sam odustao od daljnje upotrebe! Da li je potrebno koristiti sredstva isključivo za muškarce? Možete li mi preporučiti nekakvo učinkovito sredstvo za čišćenje lica? Molim Vas pomozite! Hvala!

(08. siječnja 2003. 12:00)

Odgovor liječnika:
066

   Najvažnije je da previše sami ne eksperimentirate s miteserima i gelovima, jer “problematična koža” zahtijeva stručnu njegu. Možete zatražiti mišljenje dermatologa, a tretman čišćenja kože i rjašavanja mitesera obavljajte kod kozmetičara. Problem mitesera se ne može trajno riješiti. No pod trajnim stručnim tretmanom ona će Vam izgledati daleko bolje.


(Mije):
(m.juric@inet.hr)

  Imam bijele mrlje na ledima koje se šire. Prvi pregled kod dermatologa bila je dijagnoza Pithyriasis versicolor, gdje sam koristila Lamisil kremu. Na drugom pregledu kod istog dermatologa dijagnoza je bila Eadem i tu su mu prepisane Lamisil tablete od 250 mg i opet Lamisil krema. Redovito sam mazala i pila tablete ali ništa. Mrlje se proširuje sad imam i par na stomaku i dekolteu. Molim Vas da mi odgovorite usljed cega je nastalo i kako da to zaustavim eventualno uklonim mrlje.

(07. siječnja 2003. 11:51)

Odgovor liječnika:
065

   Osim Lamisil tableta i kreme, mi Vam za Pithyriasis versicolor diosta ništa bolje ne bismo mogli preporučiti. No, terapija se mora provoditi dovoljno dugo.


(VESNA):
(m.juric@inet.hr)

  12 mi je godina. Na leđima imam mladež promjera 4 mm oko kojeg se u posljednjih godinu dana pojavio krug bijele boje ( koža bez pigmentacije) koji je sada promjera oko 15 mm. Dijagnoza liječnika opće prakse je vitiligo perinevalis. Što je vitiligo perinevalis? Da li se s odrastanjem i starenjem povećava tj. da li zahvaća veće površine kože i pojavljuje li se i na drugim mjestima na tijelu? Kako sunčanje utječe na ovu stečenu obezbojenost kože? Da li se ova bolest nasljeđuje? Unaprijed zahvaljujem.

(04. siječnja 2003. 20:05)

Odgovor liječnika:
064

   Na ovim stranicama već smo nebrojeno puta odgovarali na upite u kojima se opisuju kožne promjene. Naš je odgovor redovito bio: potražite pregled i mišljenje kod specijaliste za kožne bolesti – dermatologa. Mora se priznati da je koža , koja je najveći organ na ljudskom tijelu, ujedno i najveća nepoznanica. Zašto nastaju madeži, kakva je njihova prognoza, što je s depigmentiranim halo-om oko njega, i koja je prognoza- u što će on evoluirati, mi Vam nažalost nismo u mogućnosti kazati. Jedino što Vam možemo preporučiti, ljeti se mažite s kremama za sunčanje koje u sebi sadrže zaštitne faktore svisokim brojem.


(jasminka):

  Poštovani! Imam 24 godine. Prije mjesec dana imala sam aknu na licu prema vratu. Nakon što se povukla ja sam mislila da je ostala samo mala krastica ali u biti to je madež. Slično mi se dogodilo i prije neki dan. Madeži su mali i glatki. Nema nikakvog crvenila ili nečeg tomu sličnog. Kako madeži nastaju i dali se moram brinuti? Inače imam par madeža većih na leđima i nešto po rukama ali ništa osobito.

(30. prosinca 2002. 21:47)

Odgovor liječnika:
063

   Za pigmentacije na koži i sve njezine promjene, morate se obratiti na pregled dermatologu. Bez pregleda, samo - temeljem opisa, nije moguće postaviti dijagnozu i dati Vam pouzdan savjet za Vaš problem.


(Ivana 01):

  Dragi i poštovani doktori i psihologice! Mene zanima (a nadam se da ćete mi Vi u tome pomoći) kako da pomognem svojim noktima. Naime, oni su jako slabi, "listaju se" i lako pucaju. Probala sam vaditi krv da bi se vidilo da li sam anemična, međutim željezo je bilo sasvim u redu. Molim Vas da mi pomognete, ako možete, a ako ne možete, ipak Vam hvala jer
stvarno treba puno volje i živaca za ovakvo nešto. Pozdrav od primalje

(19. prosinca 2002. 23:05)

Odgovor liječnika:
062

   Kvaliteta nokata je nasljedna (kao i kvaliteta kose, boja očiju i tjelesna konstitucija). Za nokte koji se lome i listaju važno je da su kratki. Nemojte u svrhu rezanja noktiju upotrebljevati škarice, već finom turpijicom svakodnevno turpijajte nokte. Ruke vlažite samo koliko je nužno. Prilikom pranja detergentima obavezno koristite zaštitne rukavice. Premazujte nokte kvalitetnim bezbojnim lakom, a njega skidajte samo uljnim sredstvima za skidanje laka. U ljekarnama postoje vitaminski preparati iz kolekcije “Natural Wealth”, specijalno za zaštitu noktiju. Pokušajte s tim preparatima, no, potrebno ih je uzimati mjesecima. Jedna kura nije dovoljna.


(Suad):

  Imam 18 godina. Već duže vrijeme imam akne na licu (nekih 4 godine) ali sada to nisu akne vec "podkožice". Koža lica mi nije kao prije, sva od onih istaknutih akni, već je sada glatka ali ima jako puno "podkožica" koje se vide i jako mi smetaju. Molim Vas da mi kažete postoji li neki losion ili nešto drugo što se može kupiti u apotekama, a što će mi pomoći da brzo i uspješno uklonim ove veoma ružne "podkožice". Kako se zovu ti losioni? Nemojte me slati dermatologu jer to nažalost ne mogu sebi priuštiti iz više razloga. POMOZITE MI!!! Hvala.

(09. prosinca 2002. 16:23)

Odgovor liječnika:
061

   Vjerujemo da ste zdravstveno osigurani i da temeljem te činjenice od Vašeg liječnika možete dobiti uputnicu za dermatologa. Nije potrebno ići privatniku i plaćati preglede, već to možete uz uputnicu realizirati uz minimalnu participaciju. Mi smo već pisali kako za liječenje akni nema “čarobnog” pripravka, iako se reklamiraju različiti preparati (linija “EUCERIN” – na pr., koja se može nabaviti u ljekarnama, kao i preparati bogati B-vit.: “MERZ SPEZIAL DRAGEES”), no svi su oni skupi, a tretman se provodi mjesecima. Dermatolog je jedini specijaliziran za “nevolje” s kožom i kožne bolesti, te je potrebno da Vas on pregleda. Vi ste još vrlo mlada osoba, tako da će se s godinama i problemi s potkožnim aknama sami od sebe riješiti. Bavite se sportom, nemojte pušiti (pogotovo ne “travu”) i piti alkohol, a čokoladu i slatkiše svedite na minimum..


(Suki):

  Zdravo! Imam jedan veliki problem i nadam se da mi vi možete pomoći. Naime, ispod oba oka imam dlacice po obrazima koje su sada svijetle ali se bojim da ce uskoro potamniti i doci do izrazaja i postati vidljive. Zato Vas molim da mi Vi kazete postoji li neki losion, neka krema koja zauvijek uklanja te dlacice. Inace, redovno se brijem vec neke 2 godine. Imam 18 godina.

(06. prosinca 2002. 14:16)

Odgovor liječnika:
060

   Na muškom licu dlačice su normalna pojava, a te nježne – pahuljaste dlačice ispod očiju nije potrebno brijati. Ako Vas izrazito smetaju, pođite dermatologu, jer jedino se njegovom intervencijom (tzv. “korektivna dermatologija” sa svrhom trajne epilacije uporabom lasera) možete definitivno riješiti dlačica.


(ana):

  imam 28 godina i vec par godina nekakve naslage na skalpu. slici na perut ali je jedno 2-3 mm debelo, svrbi i pojavljuju se male krastice. imam dugu kosu i skoro sve sam probala, razna dubinska ciscenja, sampone protiv peruti... ni na jednom dijelu ispod kose mi se ne vidi cista koza, sve je prekriveno tom bijelom naslagom koja ostaje na ceslju ali ne otpada tako kao perut. jako svrbi i krastice su konstantne. sto bi to moglo biti? nezgodno je ici kod lijecnika za sve sto covjeka muci. da li ima nesto sto bi pomoglo ili sprijecilo?
ja nisam u hrvatskoj. hvala unaprijed

(04. prosinca 2002. 22:45)

Odgovor liječnika:
060

   Samo ćete kod dermatologa dobiti pravi odgovor. On će Vam pregledati kožu vlasišta, temeljem pregleda će postaviti dijagnozu (možda je riječ o seboroičnom dermatitisu ili o gljivičnom oboljenju-bez pregleda, ovako-napamet, ne možemo ništa određeno reći). Dermatolog će Vam temeljem nalaza preporučiti (ordinirati) odgovarajuću terapiju. Kožne promjene se moraju pregledati. 


(ivica):

  poštovani! Već oko dvije godine na jednom prstu desne ruke širi mi se i povremeno se povuku neki mali prištići. Koža mi je ispucala na tom prstu, a ponekad i teče sukrvica. Koristio sam dosad mnoge masti i kreme, ali ništa bolje. Da li sam možda alergičan na mačku, koju držimo u kući, ili psa? Svrbež postaje abnormalan po toj rani. Savjetujte me.

(03. prosinca 2002. 21:30)

Odgovor liječnika:
059

   Ako ste bar malo vremena proveli na ovim stranicama, za očekivati je odgovor, kojeg stalno dajemo na slična pitanja i kojeg ćemo i Vama dati: radi problema s kožom obavezno je pregledati se kod dermatologa. On će Vam nakon što vidi promjene na koži, temeljem svojeg znanja i iskustva preporučiti sve potrebne pretrage (alergološke analize, mikroskopski pregled strugotina kože), kako bi ustanovio uzrok promjenama i sukladno tome preporučio djelotvornu tarapiju. Mi Vam (bez pregleda) ne možemo savjetovati efikasnu terapiju, što je, vjerujemo i Vama razumljivo.


(doris):

  s druge strane lakta (ne znam kako se to točno zove) pretežito zimi počinje me svrbiti i javljaju se male krastice i tragovi suhoće. Što je to i kako ti liječiti? inače imam normalnu kožu, osim lice masno i tamnoputa sam!

(02. prosinca 2002. 23:34)

Odgovor liječnika:
058

   Sve promjene na koži liječnik mora vidjeti. Opis krastica, ljuskica i ostalih promjena na koži nije dovoljan ni za osnovnu orijentaciju o kakvoj je pojavi riječ. Stoga, nužno je da odete liječniku na pregled, poglavito specijalisti za kožne bolesti – dermatologu.


(megarhyn):
(megarhyn@hotmail.com)

  Imam 24 godine. U vec nekoliko navrata su mi se pojavile bijele mrlje na kozu ledja, vrata, ramena. Posljednji put kad sam bila kod dermatologa prepisao mi je Ecalin mast. Medjutim zanima me zasto i kako to da se nakon izljecenja one opet pojavljuju na drugom mjestu. Da li ima neka druga mast ili terapija da se vise toga rijesim. Unaprijed hvala.

(29. studenoga 2002. 21:10)

Odgovor liječnika:
057

   Samo Vam dermatolog može pomoći u liječenju promjena na koži. Stoga budite uporni u terapiji. Nije nam moguće bez da vidimo o kakvim se “mrljama” radi, savjetovati Vam koju terapiju da poduzmete. S kožom treba jako puno strpljenja, a u izboru terapije ponekad je potrebno isprobati više preparata, dok se ne pronađe onaj - najefikasniji.


(Seni):

  Imam jedan problem vezano za njegu lica! Imam jako prosirene pore i jako masnu kozu! Svijetle sam puti! Inace prosirene pore nam je nasljedno familijarno! Sta mi mozete preporuciti za njegu lica? Unaprijed se zahvaljujem!

(28. studenoga 2002. 20:05)

Odgovor liječnika:
056

   Kod nasljednih su osobina sve naše intervencije ograničenih dometa. Pođite na konzultacije k dermatologu, koji je svakako najmeritornija osoba za savjetovati Vas koje preparate koristiti i kako tretirati kožu lica.


(elvira):

  Imam bijele flekice po noktima na rukama. Molim vas kažite mi o čemu se radi. Elvira.

(26. studenoga 2002. 21:46)

Odgovor liječnika:
055

   Leukonychia punctata se naziva pojava bijelih mrljica po noktima kojima se uzroci ne znaju (kao i kod cijelog niza poremećaja i problema s kožom, a nokti jesu kožni ”derivati”). Neki autori smatraju da zrak nekako uspije ući između keratinskih slojeva nokta, pa se pojave bijele mrljice; drugi autori to vide kao izraz nervoze, treći kao posljedicu nekih općih bolesti ili dugotrajnih trovanja. Činjenica je da se znaju naći kod potpuno zdravih ljudi. Vjerujemo da je to i kod Vas tako.


(Eva):

  Nakon ljeta i sunčanja sa zaštitnim faktorom 12, dobijem svrab na gornjoj polovici leđa te ramenima i rukama do laktova.Dermatolog mi je rekao da je to dehidrirana koža te mi preporučio mast "Beloderm" i vitamin A. Svrab je i dalje prisutna u tolikoj mjeri da si napravim krastice.To ce prestati samo od sebe jer mi je tako već 3.godinu. Savjetovali su mi i da pripremim kožu solarijem prije izlaganja suncu, ali ni to nije pomoglo. Bojim se i promislit na slijedeće ljeto.

(26. studenoga 2002. 19:43)

Odgovor liječnika:
054

   Tzv. solarni alergijski dermatitisi sve se češće javljaju, posebno u osoba sa svijetlom puti. Prethodna preventivna kura sa solarijem, ili uzimanjem beta karotenskih preparata ima ograničene efekte (reakcije su strogo individualne). Stoga, preporuka je koristiti kreme s maksimalnim (broj) zaštitnim faktorom, ili se uopće ne izlagati suncu. Jednom senzibilizirana koža, reagirati će alergijski prilikom svakog novog izlaganja sunčevoj svjetlosti. Zaštitni faktor (s visokim brojem) koji je deklariran na proizvodu (mlijeku ili ulju za sunčanje) morao bi doista biti UVA i UVB filter u zaštiti kože. Jednako tako je važno da se uporaba koja je preporučena potpuno poštuje: namazati 20-tak minuta prije izlaganja suncu, nanositi nakon kupanja nove slojeve preparata na osušenu kožu. Dobro je nabaviti preparate koji su vodootporni. A najvažnije je, iako ste se dobro namazali i zaštitili, ne izlagati se suncu u periodu od 11.oo h do 16.3o h (računamo po ljetnom vremenu, kad je sat pomaknut unaprijed).


(Ivančica):
(kajjaznam2001@hotmail.com)

  Prije 2 godine na području vrata, čeljusti i obraza, pojavile su mi se velike potkožne ali i površinske akne. Bila sam kod dermatologa i dao mi je skinoren kremu i neki losion ali to mi je samo još više uništilo lice i ostavilo tamne mrlje pa sam s tom terapijom prestala. Pokušala sam i s Eucerin preperatima ali ne pomažu previše. Imam već skoro 20 godina a ten kao da sam usred pubereteta, i gori. Čini mi se da moj problem nije samo površinski, pa me zanima što bi mogao biti problem unutar tijela? Ima li to kakve veze s limfnim cvorovima na vratu jer sam cijeli zivot imala problema s tim a posebno u protekle 2-3 godine kada su se te akne i pojavile. Otkako sam prije godinu dana izvadila mandule nemam vise problema s cvorovima ali akne u jos tu! Inace se poprilicno zdravo hranim.
Rekli su mi da prije ponovnog odlaska dermatologu odem na sve moguće jetrene probe. Kakave to ima veze s aknama?
Mogu li mi možda pomoći antibiotici? Hvala.

(22. studenoga 2002. 23:19)

Odgovor liječnika:
053

   Vi biste trebali otići i na ginekološki pregled, jer akne i uporni problemi s kožom lica u obliku akni, često su posljedica hormonalnih poremećaja; (ovdje mislimo na hipofizarne hormone i hormone jajnika). Inače, ako je Vaš hormonalni ustroj uredan i primjeren Vašoj dobi, tada je problem s aknama isključivo dermatološki problem.


(Mario):

   Imam 29 godina i manje-više problema s aknama. Naime... uvijek sam imao akne po licu, a zadnjih godina manje po licu a više po leđima, poglavito ramenima. Prije sam koristio sredstva za njegu kože, zadnjih godina manje. Molio bih Vas da mi preporučite po vašem stručnom mišljenu, zaista dobar proizvod, s kojim bih mogao održavati njegu kože po cijelom tijelu, jer zaista imam osjetljivu kožu. Koja sredstva koristiti za leđa i ramena, a koja za lice, s kojima ću imati uspjeha. Moj odlazak dermatologu prije par godina nije bio, rekao bih "produktivan", zato se sad obraćam Vama za savjet. Moram Vam napomenuti da mi se koža vrlo brzo masti, veoma je osjetljiva. Još bih Vas molio da mi kažete da li bi smio s obzirom da mi se koža vrlo brzo masti, koristiti sredstva za njegu kože, poput gelova za tuširanje i mlijeka za kožu, a koja sadrže "hidratantna" sredstva ili sredstva koja vlaže kožu. Hvala! Pozdrav!

(22.studenoga 2002. 22:46)

Odgovor liječnika:
052

    Ako malo “prošetate” po stranicama ove rubrike Pitamo liječnika, vidjet ćete da se pitanja s aknama stalno ponavljaju. Akne su veliki problem, a dermatologija nije naša struka, tako da su naši odgovori najčešće savjeti da se obratite dermatologu za pomoć. Općenito vjerujemo da je s kožom problem u tome što se efekti liječenja, ako se uopće pokažu, javljaju tek nakon dugotrajne uporne terapije, a za dugotrajnu upornu terapiju pacijenti najčešće nemaju strpljenja. Osim toga reakcije kože pojedinog pacijenta su strogo individualne, jer ono što pomogne jednom, kod drugog pacijenta uopće nema efekta. Tako da su lutanja velika, a problemi se vrlo teško rješavaju. Masna koža je jednostavno osobina nekog čovjeka. Možda će se na ta svojstva (osobine) jednom moći utjecati, no do danas su svi napori (da se na neku takvu nevolju utječe, te da problem jednom za svagda nestane) uglavnom uzaludni.
   U prodaji se može naći pjena za kupanje SAFEGUARD, kao i sapun pod istim imenom, koji donekle dezinficira kožu (smanjuje broj bakterija, koje na nečistoj koži izazivaju upalne procese). Pokušajte to koristiti neko vrijeme, možda bi moglo imati povoljan učinak. Hidratantna sredstva se uglavnom preporučuju za suhu kožu kojoj nedostaje vlaga. Svakako, liječnik, specijalist dermatolog, je stručnjak za sva pitanja u vezi kože, pa njega konzultirajte za pomoć.


(alma):
(ayla76tafe@yahoo.com.au)

   Vidim da pomazete svima koji vam se obrate za pomoc pa vas molim da i meni pomognete to jeste odgovorite na moje pitanje. Ja se nalazim u Australiji i tu sam vec 4 godine. U pocetku nisam osjecala nikakve promjene ali u zadnje dvije godine sam dobila nekakav osip po rukama, koji je popracen uzasnim svrabom. Odmah sam se obratila lijecniku ali naravno samo opce prakse jer je ovdje jako tesko doci do dermatologa na tremin se ceka i do godinu dana. Moja mi je lijecnica na pocetku dala jednu kremu protiv alergije ali mi nije pomogla poslije je dal nesto malo jacu ali ni ta nazalost nije pomogla da bi me na kraju poslije godinu i pol poslala kod dermatologa. Dermatolog je odma dao dijagnozu a to je bilo: lichen nitidus+ lichen planus kako meni to ne znaci nista ja bih vas zamolila da mi na hrvatskom malo objasnite sto to zapravo zanci. Inace izgleda kao mali mjehurici po cijelim rukama i kad se malo duze izlazem suncu svrbi uzasno. Jos bih vas zamolila da mi posaljete e-mail ako je moguce. Unaprijed mnogo vam hvala. Pozdrav iz Australije 

(22.studenoga 2002. 05:27)

Odgovor liječnika:
051

    Lichen planus je poremećaj kože upravo takvih manifestacija kakve ste opisali, nepoznatog je porijekla, a kao terapija se koriste kortikosteroidni preparati (hormonalni protivupalni pripravci za lokalnu uporabu). Inače, lichen se zna povući, najčešće spontano, pa se onda opet iznenada vraća. Kao što je kod kože najčešći problem, o uzroku promjena zna se malo ili ništa. Kad bi se znao uzrok, terapija bi bila efikasnija.Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: