"PITAMO LIJEČNIKA"


(d.c.):

    23.7. spavala sam s dečkom. Koristili smo kondom, primijetila sam malo sperme na nozi kad je svršio, a 15-ak dana nakon imala sam mučnine – ujutro, ali samo 2 dana dok mi nisu rekli sa popijem rakiju sa biberom pa me prošlo. A dobila sam menstruaciju na vrijeme, točno u dan. Ima li šanse da sam trudna? Jer mama mi je rekla da čak 2 mj. mogu imati menstruaciju iako sam trudna. Koliko košta kućni test trudnoće?

(12.kolovoza 2002. 23:39)

Odgovor liječnika:

050

   Vjerojatno niste zatrudnjeli, tako da Vam je to bila “prava” menstruacija. Potražite u ljekarni test za trudnoću, koji će vam, ako bude negativan, vratiti mir.


 (Paolina):

   Zanima me zašto prije i poslije svake menstruacije imam osip i jak svrab na velikim usnama, ponekad se i rane otvaraju! Redovito idem ginekologu i ne dobivam odgovor na te simptome. Moji hormoni nisu u ravnoteži, nemam redovito menstruacije, na hormonskoj sam th. Pijem Cilest antibaby pilule. Također imam eritroplakiju na ušću!

(12.kolovoza 2002. 22:22)

Odgovor liječnika:

049

   Vi imate promijenjenu floru u vaginalnoj šupljini. Umjesto poželjnih bakterija iz roda laktobacila, Vama su se naselile gljivice tj. kvasnice pod imenom Candida albicans. To Vam može provjeriti Vaš ginekolog mikroskopskim pregledom vaginalnog sekreta. Promjena vag. flore je prateća pojava uzimanja hormona. Potrebno je provesti terapiju Nistatin vaginaletama, koje ćete prema uputi “instalirati” duboko u vag. kanal i Nistatin kremom, za vanjski dio spolovila. Ako terapija ne uspija (a morate ju provoditi više od 10 dana) potrebno će biti provesti tuširanje preparatom Albothyl kod Vašeg ginekologa, da Candidu definitivno istjerate iz vaginalnih nabora i svodova vagine. To je bezbolan tretman, kojeg provodi ginekolog svaki drugi dan u nekoliko navrata.


(Goga):

    Imam 26 god. Jako me interesira da li je moguće da se, otprilike 7 dana do početka menstruacije proširuje grlić maternice (ili je to ušće ženskog spolnog organa?) Kod spolnog odnosa, uvijek tjedan dana prije menstruacije, osjećam da je "otvor" puno širi nego inače.
Hvala na odgovoru. Pozdrav.

(10.kolovoza 2002. 18:14)

Odgovor liječnika:

048

   Nisam sigurna da Vam je anatomija ženskih spolnih organa do kraja jasna ni poznata. Vanjski dio ženskog spolovila je VULVA. Na njemu je “ušće” spolnog organa (kod djevica “zastrt je HIMEN-om ili djevičnjakom). Ušće je ulaz u rodnicu (VAGINU) cjevasti organ koji završava sa grlićem maternice (UTERUSA). Grlić maternice se ne može vidjeti običnim pogledom na žensko spolovilo. Niti se njegovo proširenje može “osjetiti”. Grlić maternice je dostupan pregledu kod ginekologa, uporabom pomoćnog instrumenta – spekuluma. Vama je vjerojatno vaginalno ušće prošireno, odnosno imate dojam da se ono proširi pred menzes i tijekom spolnog odnosa. To je normalno jer muško spolovilo penetrira kroz to “ušće”, uostalom, vjerujem da ste razumjeli odgovor.


(niki):

    Imam pitanje u vezi s kontracepcijskim pilulama. Naime, ginekologinja mi je dala recept za pilule Stediril-m dražeje i rekla da ih počnem piti prvi dan menstruacije. Ja sam to malo krivo shvatila, te nakon prve potrošene kutije, novu načela već nakon 3 dana (jer sama tada dobila menstruaciju). Zapravo, shvatila sam kao da moram početi s uzimanjem svaki put prvog dana menstruacije. Tek sam kasnije došla u dilemu, jer u uputama piše da pauza između uzimanja pilula MORA biti 7 dana. Sada sam započela s trećom kutijom, s pauzom od 3 dana, pa me strah da nisam nešto štetno učinila s time.

(12.kolovoza 2002. 16:19)

Odgovor liječnika:

047

   Ne, niste ništa posebno štetno učinili. Od sad uzimajte “pilulu” točno po naputku i sve će biti u redu. 


(Zaki):

    Molila bih vas da me savjetujete koja ispitivanja je potrebno da izvršimo moj suprug i ja kako bi utvrdili uzrok našeg steriliteta. Moj suprug je uradio spermogram, a ja sam napravila ispitivanje hormona i folikulometriju, na kojima smo oboje imali dobre rezultate. Menstruacije su mi uredne i obilne. Prije više godina sam imala jaku anemiju zbog nedostatka Fe, a sada ga održavam na donjoj granici. Unaprijed zahvaljujem!

(10.kolovoza 2002. 16:07)

Odgovor liječnika:

046

   Budući su Vam navedeni nalazi dobri, nema nekog velikog razloga za sterilitet. Vaš će Vam ginekolog preporučiti dodatna ispitivanja, na nekoj od ginekoloških klinika u Vašem okružju. Obilne menstruacije Vam iscrpljuju rezerve željeza, tako da ga definitivno morate dovesti u optimalno stanje, za slučaj da zatrudnite. Ponekad ogromna želja i žudnja za djetetom rezultiraju, paradoksalno, izostankom začeća. Opustite se, unesite (uz željezo) i radost i optimizam u Vaš život i tako ćete bitno doprinijeti vjerojatnosti začeća i poroda.


(Viva):

    U devetom sam tjednu trudnoće. Ginekolog je postavio dijagnozu: cista na djetetovoj pupkovini. Molim da mi pojasnite dijagnozu i eventualne opasnosti obzirom na to da je prošla trudnoća završila odumiranjem ploda u 9 tjednu. Hvala.

(09.kolovoza 2002. 14:41)

Odgovor liječnika:

045

   Obavezno redovito kontrolirajte tijek trudnoće i stanje ciste na pupkovini. Ona može (ovisno o tome kolika je i koji je dio pupkovine cistično promijenjen) biti bezazlena, ali i može ugroziti napredovanje i život ploda koji se razvija. To je još uvijek rana trudnoća, tako da je potrebno stalno pratiti njezin razvoj, ali ne bi bilo loše otići još k nekom drugom ginekologu po “drugo mišljenje”- Second opinion – a to je inače zlatno pravilo kod ultrazvučne dijagnostike. Dva čovjeka bolje i više vide!


(Vesna):
(summertime@net.hr)

    Poštovani, zbog bolova u trbuhu i povišene tjelesne temperature(37-37,5 C) posjetila sam ginekologa koji je utvrdio da se radi o upali desnog jajnika. Kako sam alergična na penicilin, te ostale penicilinske preparate te sinersul ordiniran mi je Hiramicin 1x dnevno, Ananase 100 3x dnevno, te čepići Ketonala 1X dnevno. Obzirom da nakon 8 kapsule Hiramicina i dalje imam povišenu temperaturu i lagane bolove u trbuhu, molim vas za mišljenje. Također bih vas zamolila da mi objasnite da li će uzimanje navedenih lijekova istodobno izazvati pojačano menstrualno krvarenje ili ev. izljev. Unaprijed se zahvaljujem.

(08.kolovoza 2002. 22:26)

Odgovor liječnika:

044

   Nažalost, antibiotik koji Vam je propisan nije djelovao na uzročnika upale. Ni jedan antibiotik iz skupine tetraciklina, ne može Vam pomoći. Pretjeranom uporabom te skupine antibiotika, naše su bakterije stvorile rezistenciju na njih – SVE. Rezistencija je trajna i opća. Morat će Vam se propisati SUMAMED ili neki drugi antibiotik širokog spektra, na koji niste alergični. Ostatak terapije je u redu. Nećete dobiti pojačano krvarenje u tijeku menstruacije. Važno je da ne uzimate acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) jer on ima utjecaj na smanjeno zgrušavanje krvi.


(mirella):

    Da li je moguće imati menstruacijske tegobe (krvarenja u manjem obimu, napetost i dr.) u jednakim menstruacijskim vremenskim razmacima iako sam trudna četiri mjeseca?

(07.kolovoza 2002. 21:57)

Odgovor liječnika:

043

   Vi svakako potražite mišljenje ginekologa, jer poradi trudnoće morate ići na redovite kontrole. U pravilu, u trudnoći, hormoni koje luči posteljica, čuvaju trudnoću i onemogućuju menstrualno krvarenje. Stoga, kod ginekologa potražite odgovor na Vaše pitanje.


(sanja):

    Imam problema sa grudima. Naime sve je počelo prije godinu dana kada mi se počela mijenjati veličina grudi. Točnije prvo bi mi se jedna dojka povećala a nakon cca 2 mjeseca bi se druga povećala. Sve sam to povezivala sa stresom na fakultetu međutim sada mi to već pomalo smeta.
Bila sam kod ginekologa koji mi je rekao da je sve u redu sa grudima ali mene zanima da li se to na koji način može riješiti jer moram naglasiti uvijek sam imala grudi iste veličine, i kod menstruacije mi je više bolnija ona dojka koja je veća. Hvala!

(07.kolovoza 2002. 12:28)

Odgovor liječnika:
042

   Vaše grudi potrebno je pregledati palpatorno i ultrazvučnom pretragom kod specijaliste onkologa. Tek nakon takovog pregleda moguće je reći da je s grudima sve u redu.


(Bilja):

    Zbog problema sa leđima primila sam 5 kortikosteroida u toku 5 nedjelja. Pojavile su mi se malje po licu i ogroman broj bubuljica. Sa terapijom sam prestala prije 20 dana. Bubuljice su se počele polako povlačiti. Interesira me da li će se povući i malje koje su se pojavile u predjelu naušnica i brade.
Imam 25 godina i očajna sam. Molim vas odgovorite mi i objasnite kako djeluju kortikosteroidi. Unaprijed zahvalna.

(01.kolovoza 2002. 12:28)

Odgovor liječnika:

041

   Kortikosteroidna terapija može imati kao posljedicu pojavu proširenih izvodnih kanalića žlijezda lojnica, koje se mogu inficirati i zagnojiti, kao i pojavu nježnih dlačica po koži lica. Prestankom terapije doći će do regresije navedenih pojava i vaša će koža opet biti jednaka onoj prije kortikosteroidne terapije.


(Enigma):

    Da li je moguće imati menstruaciju bez krvarenja? Imam bolove u trbuhu već par dana, ali nemam krvarenje, a osjećam kao da imam menstruaciju. Da li je to moguće? Spavala sam par puta s dečkom u prošlom ciklusu. Molim, brzo odgovorite......

(28.srpnja 2002. 01:16)

Odgovor liječnika:

040

   Niste naveli je li Vam menstrualno krvarenje kasni. Bolovi u donjem dijelu trbuha, koji kod mnogih žena prate menstrualno krvarenje, nisu tipični samo za tu vrstu "grčeva" maternice. Grčevi crijeva imaju iste simptome.
   Ako Vam je izostalo krvarenje, koje niste dobili u očekivanom terminu, onda
znači DA NISTE DOBILI MENSTRUACIJU. Nema menstruacije bez krvarenja. Ona Vam može kasniti a) zato što ste gravidni tj. zatrudnjeli ili b) radi straha od neželjene trudnoće, moguć je hormonalni poremećaj, koji će odgoditi menstruaciju. ( Jednako tako i velika želja da se zatrudni, kod žena koje žele dijete, može dovesti do kašnjenja krvarenja).
   Kupite test za trudnoću u ljekarni i prema uputstvu ćete preko urina vidjeti jeste li trudni ili niste.


(Dubravka):

   Visoka sam 1.60 i imam samo 40 kila a željela bi dijete. Da li su moje kile problem (imam 23 god ). Također imam problema sa neredovitom menstruacijom u zadnja 4 mj. su počele redovito. Jedino me muči nedovoljne kilaža.
   Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

(24.srpnja 2002. 21:35)

Odgovor liječnika:

039

   Vaša je kilaža doista “niska”. Ona može biti posljedica premalog unošenja kalorija u organizam, a možda je to kod Vas genetski uvjetovano. Jeste li ikad bili “normalno” uhranjeni? Desetak kilograma Vam nedostaje. Trudnoća i porod djeteta kod ekstremno mršavih žena su mogući ( slike gladne Afrike, gdje silno pothranjene žene rađaju djecu – sigurno su Vam poznate). 
   Plod u ženi ima silan vitalitet – on sebe opskrbi svime što mu treba, a što mu organizam majke može pružiti. Pri tome majka, koja ne unosi dovoljno kalorija, vitamina, minerala i svega što organizmu treba, pati od nedostatka navedenih “građevnih elemenata”. 
   Drugim riječima, jako bi dobro bilo, dovesti Vaš organizam u stanje vlastite stabilnosti, a onda ga opteretiti “davanjima” novom životu u Vama.


(mala):

   Imam 20 godina, imam neredovite menstruacije, kasne 10-tak dana, ili ih dobijem ranije 10- tak dana. Nisam imala posebnih problema sa bolovima, nekoliko puta u zadnje vrijeme boljelo bi me s desne strane, a zabrinjava me obilni bijeli zgrušani iscjedak, ponekad zelenkaste boje. Da li je riječ o nekoj infekciji, ili upali?

(24.srpnja 2002. 13:24)

Odgovor liječnika:

038

   Morali biste posjetiti ginekologa. Neredovite menstruacije čest su “problem” kod mladih žena, a rezultat su hormonalnog “nereda”, no on se uglavnom s vremenom stabilizira. Iscjedak, koji Vam predstavlja problem rezultat je upalnog procesa u vaginalnom kanalu, stoga je potrebno odrediti “stupanj čistoće”, tj. vidjeti o kojem je uzročniku upale riječ i odrediti primjerenu i adekvatnu terapiju. Bez pregleda kod ginekologa, te s njegove strane ordinirane terapije, nećete se moći riješiti iscjetka.


(lana):

   Molim vas da mi obrazložite što je to colpitis, kako se dobiva, kako se lijeći? Hvala!

(22.srpnja 2002. 11:43)

Odgovor liječnika:

037

   Colpitis je upala rodnice. Može se dobiti spolnim putem, ako su joj uzročnici mikroorganizmi kojima “nije mjesto” u rodnici, ili se može dobiti uzimanjem antibiotika širokog spektra, koji unište postojeće “stanovnike” vaginalnog kanala-tj. rodnice i tamo preostanu gljivice – kvasnice, kao što je Candida albicans, koja može stvarati smetnje u vidu upale rodnice, uz znakove upale: iscjedak, peckanje, svrbež spolovila. Koji je uzrok upale rodnice utvrditi će mikroskopskim pregledom iscjetka Vaš odabrani ginekolog. On će Vam propisati terapiju, ovisno o uzročniku.


(Ana):

    Ginekolog mi je dijagnosticirao Candidu albicanis te propisao terapiju: Difulcan 150mg. 1 caps.oba partnera te Canesten kremu kroz 6 dana. U PAPA nalazu mi je ustanovljeno da imam miješanu floru,a imam i HPV visokog stupnja (koji u poslijednjih 6 mjeseci nije otkriven
PAPOM). Zanima me koji su sve uzročnici nastanka tih gljivica, da li je terapija dobra te da li je potrebno da i moj partner obavi pregled,odnosno da li i on može imati kakvih posljedica? Hvala!

(19.srpnja 2002. 15:47)

Odgovor liječnika:

036

   Uzrok naseljavanja Candide albicans najčešće je uzimanje antibiotika širokog spektra. Oni uz uzročnika bolesti unište i mikrofloru tjelesnih šupljina, tako da se namnože oni mikroorganizmi, koji su otporni na antibiotike. Kad se jednom tamo stacioniraju, množe se i ne dozvoljavaju uspostavu “normalne” mikroflore. Terapija koja Vam je propisana je dobra, no, Candida zna biti jako “uporna”.
   Radi se o “bezazlenoj”, ali dosadnoj upali, koja Vašem partneru vjerojatno neće praviti smetnje. (Muški partneri – nerijetko – bolje prođu!)


(B.K.):

    Imam 22. godine prije 10 mjeseci imala sam spontani pobačaj. Suprug i ja želimo dijete, imamo stalne spolne odnose i sada mi menstruacija kasni 46 dana, ali test krvni i mokraće pokazao je negativno. Bila sam kod ginekologa i on je kazao da je razlog kašnjenja hormonalni poremećaj i da uzimam tablete "PRIMOLUT NOR" što ja nisam napravila jer me interesira dali ja u tom hormonalnom poremećaju mogu ostati trudna (test napravljen prije tjedan dana),ili dali zbog hormonalnog poremećaja testovi pokazuju negativno, jer ja sumnjam u trudnoću, jer sam do sada imala normalne cikluse, izuzetak kad sam bila trudna onda mi je kasnila toliko dana. Zanima me dali trebam piti te tablete ili da čekam, jer se bojim ako sam trudna da mi ne bi štetile, a svi nalazi su mi uredni.
   Molim vas da mi odgovorite što prije, kako bi riješila za mene tako veliki problem.
   Unaprijed vam se zahvaljujem.

(16.srpnja 2002. 00:19)

Odgovor liječnika:

035

   Krvni testovi i mokraćni testovi na trudnoću su dosta pouzdani, tako da je mala vjerojatnost da ste trudni. Vi ste još jako mlada osoba. Strpite se da Vam se hormonalni sustav stabilizira, pa ćete u dogledno vrijeme – sigurna sam, imati uspješne trudnoće. Pokušajte se što manje opterećivati strahovima da nećete moći imati djece. Optimizam često urodi dobrim razvojem događaja.


(Znatiželjna):

    Zanima me koliko su opasni policistični jajnici i koja je posljedica te bolesti, koliko je potrebno da se izliječi?
    Desni jajnik mi je 4.6 x 3.7, a lijevi 3.4 x 3.1

(16.srpnja 2002. 00:04)

Odgovor liječnika:

034

   Kod Vašeg odabranog ginekologa se interesirajte za prognozu policističnih jajnika. Jajnici su organ, koji se stalno mora kontrolirati.


(Lili):

    Molim vas zanima me podvezivanje jajnika imam 32,6 godina i troje djece, a ne bi htjela više rađati. Tablete mi smetaju pa me zanima sve o tome. Hvala.

(14.srpnja 2002. 22:49)

Odgovor liječnika:

033

   Podvezivanje “jajnika” je de facto podvezivanje jajovoda. Svrha mu je trajni kontraceptivni efekt. Taj se zahvat može izvesti na ginekološkom odjelu – u bolnici. Kod Vašeg se ginekologa interesirajte za taj zahvat, te zatražite uputnicu za bolnicu.


(Alma):

    U četvrtom sam mjesecu trudnoće i na zadnjem ginekološkom pregledu liječnik mi je preporučio da uzimam tablete Apaurin. Zanima me da li je to štetno u bilo kom obliku i zašto?

(11.srpnja 2002. 20:28)

Odgovor liječnika:

032

   Niste naveli iz kojeg razloga Vam je ordiniran Apaurin, a ni koje su Vaše smetnje. Apaurin ima cijeli spektar djelovanja. On nije “samo” lijek protiv nervoze ili stanja ustrašenosti. On je i mišićni relaksans, on opušta mišiće. Možda Vam je ordiniran, jer Vam je maternica u blagim kontrakcijama, tako da se pod utjecajem tog preparata “opusti”. To su samo pretpostavke. Apaurin nije toksičan preparat. 


(Jadranka):

    Prije 2 mjeseca ultrazvukom mi je ustanovljena cista (rečeno mi je da bi trebala to prekontrolirati u 09. mjesecu, da nije opasno)... Papa je uredan... Imam 40 godina i suprug i ja odlučili smo se za još jedno dijete... Interesira me hoće li cista stvarati probleme pri mogućoj trudnoći?
Zahvaljujem na odgovoru.
Lijep pozdrav.

(11.srpnja 2002. 14:41)

Odgovor liječnika:

031

   Morate se obratiti liječniku specijalisti ginekologu jer će Vam isključivo on na temelju nalaza najkompetentnije odgovoriti na Vaše pitanje i dileme o mogućnosti nove trudnoće. 


(Silva):

   Koje su pripreme potrebne za ginekološki pregled?
   Kako se rješava problem prečvrstog himena kod djevice te kako izgleda i koliko traje kirurški zahvat ako je potreban ?
   Hvala unaprijed!

(04.srpnja 2002.22:57)

Odgovor liječnika:

030

   Otiđite na pregled kod ginekologa!
Jedina priprema za ginekološki pregled sastoji se u tome da se temeljito operete i psihički pripremite na to da ćete na gin. stolu raširiti noge i prepustiti se pregledu. Taj je položaj (osobito kod prvog pregleda) donekle (za stidljive ženske osobe) neugodan. Ipak, ne opterećujte se previše time jer sve se jednom u životu mora napraviti prvi put! O izgledu i stanju “djevičnjaka” (himena) moći ćete porazgovarati s ginekologom koji će Vas tom prilikom pregledati.


(Nina):

    Koristim kontracepcijeske pilule, ali taj dan sam je uzela sa 11 sati zakašnjenja i sa dečkom vodila ljubav. Menstruaciju sam u međuvremenu dobila i to na vrijeme, kao i uvijek. No, otprilike 2 ili 3 tjedna poslije tog odnosa počela sam ujutro osjećati mučnine. Nisu se pojavljivale svaki dan i nisam osjećala neku odbojnost prema hrani. Obično mi se 10-tak dana prije svake menstruacije javljaju simptomi- grudi me bole i imam blage grčeve u donjem dijelu trbuha, a takve siptome imala sam i sad. Menstruaciju bih trebala dobiti za dva dana. Zanima me da li je moguće da sam trudna, budući da sam dobila menstruaciju 6. lipnja, a taj odnos zbio se 24. svibnja. Ako je došlo do trudnoće, koliko mi je još vremena preostalo za pobačaj i da li bi to imalo kakve negativne posljedice? Hvala!

(03.srpnja 2002. 00:52)

Odgovor liječnika:

029

   Dileme oko neželjene trudnoće, tj. odgovor na pitanje jeste li trudni, naći ćete uporabom testova za trudnoću, koje možete kupiti u svakoj (bolje opskrbljenoj) ljekarni. Nije vjerojatno da ste zatrudnjeli prilikom odnosa, koji je “realiziran” u danu kad ste zaboravili na vrijeme popiti kontraceptivnu pilulu. Međutim, stalna misao na tu omašku, učinila je “svoje”. Vi ste neprestano o tome razmišljali, tako da Vam ni činjenica što ste u međuvremenu dobili mjesečnicu, nije uspjela odagnati brigu. Po svoj prilici niste u drugom stanju, no, vremena za pobačaj imate do konca kolovoza. Naravno, ako se na pobačaj odlučite. On može ostaviti teške posljedice, ukoliko se radi nestručno i izvan zdravstvene ustanove. Stručno obavljen namjerni prekid trudnoće, uz ležanje od minimalno 7 dana iza kiretaže, i uzimanje antibiotika širokog spektra i uterotonika (preparata koji djeluju na tzv. “tonus” maternice i sprječavaju jače krvarenje nakon zahvata) ne ostavlja posljedice na “ginekološko” zdravlje žene. Drugi je problem PSIHA žene, poglavito osjetljivih osoba. Na njih takav zahvat ostavlja manje ili veće posljedice. Ne zaboravimo ETIČKE DILEME oko suštine tog zahvata. Ni one nisu beznačajne.


(Daniela):

    Može li se sterilitet izazvati psihičkom opterećenošću? Kada se rade hormonalne analize? Uradila sam test na hlamidiju, koji je na sreću u redu... Muzev spermogram je O.K. Kakve veze može na potencijalnu trudnoću imati šesta grupa??? U braku smo godinu dana...A djece, nemamo...
Srdačan pozdrav.

(16.lipnja 2002. 15:20)

Odgovor liječnika:

028

   Rano je govoriti o sterilitetu u braku nakon tek jedne godine braka. Dobro je da ste uradili testove, koji pokazuju da je s mužem sve u redu, a Vaša VI grupa, ne bi trebala biti smetnja začeću. Je li Vam, kojim slučajem maternica u "zavraćenom" položaju (retroversio ili retroflexio uteri)? Ako ni to nije, moguće je da psihičko opterećenje "prkosi" začeću ploda. Poznati su bračni parovi, koji nisu mogli imati djecu i koji su se odlučili na usvojenje djeteta. Kad bi se na tu temu obitelj smirila, odjednom su uslijedile normalne trudnoće. 
Psiha se upliće u nebrojene procese u našem organizmu, a za začeće je (kad je s mužem sve u redu) osobito značajna psiha žene. Grozničava žudnja za djetetom, pokazalo se je u navedenim primjerima, paradoksalno, može dovesti do izostanka začeća. Stoga, prepustite "biologiji" da uradi svoje, a glede psihe, nju držite pod kontrolom, razmišljajte pozitivno, živite zdravo i vedro, pa ćete, vjerojatno uskoro, postati majka.


(Renata):

    Zanima me informacija o korisnosti pregleda 3d ultrazvukom. Trudna sam 20 tjedana pa me zanima da li se tim ultrazvukom može vidjeti nešto što se ne vidi običnim ultrazvukom? Nisam iz Zagreba pa me zanima gdje postoji takav ultrazvuk. Unaprijed hvala..

(13.lipnja 2002. 21:49)

Odgovor liječnika:

027

   Samo je po sebi razumljivo da će 3D aparat pokazati daleko više detalja na Vašem plodu, nego li je to moguće ustanoviti uzv.-prertagom običnim aparatom. Nazovite Kliničku bolnicu SVETI DUH u Zagrebu, te se interesirajte za mogućnost pregleda na tom aparatu.


(Sanja):

    Trudna sam 6 tjedana pa me zanima dali je normalna pojava žutog iscjetka kojeg imam svakodnevno bez ikakvih drugih simptoma( svrbež, pečenje).Inače papa test zadnji (prije 3 mjeseca ) je također bio uredan. Zašto se osjeća napetost u donjem djelu trbuha ? Dali se to maternica već širi? Puno Vam hvala.

(12.lipnja 2002. 17:16)

Odgovor liječnika:

026

   Za žuti iscjedak, se obratite ginekologu, koji će Vam odrediti tzv."stupanj čistoće". Ginekolog će utvrditi i razlog napetosti u donjem trbuhu. Prva trudnoća je ženi prava "senzacija" i ona je stalno usredotočena na to svoje "drugo stanje", tako da ta napetost može biti subjektivni doživljaj, objektivno nove situacije u Vašem životu.


(mv):

    Dali je potrebna uputnica liječnika opće prakse za pregled kod ginekologa?

(10.lipnja 2002. 20:24)

Odgovor liječnika:

025

   Nije Vam potrebna uputnica. Ginekološki pregledi i ordinacije-sustavni su dio tzv. primarne zdravstvene zaštite. Morate izabrati "svog" ginekologa, kojem ćete ići samo sa zdravstvenom iskaznicom.


(Vedry):

    Trudna sam 10 tjedana, a kćer mi je dobila vodene kozice. Ja sam ih preboljela kao dijete. Da li ima razloga za zabrinutost oko trudnoće? Hvala.

(09.lipnja 2002. 14:37)

Odgovor liječnika:

024

   Ako ste preboljeli vodene kozice (varicellae) tada Vaš plod neće biti ugrožen, jer Vi ne možete više oboljeti, iako ste u kontaktu s Vašom kćeri koja je zaražena virusom. Jednom preboljela varičela ostavlja, naime, doživotnu imunost.


(Davorka):

    Poštovani. Ja nemam zdravstvenih problem, ali ipak imam problema. Imam 26. godina. Po mom proračunu morala bi dobiti menstruaciju baš kad idem na more. Da li mogu kako produžiti ciklus? Moja prijateljica je za to koristila Dabroston, a znam da postoji i Provera. Unaprijed zahvaljujem!
Vaša Davorka.

(01.lipnja 2002. 20:14)

Odgovor liječnika:

023

    Daleko bi Vam preporučljivije bilo planirati god. odmor za neki drugi termin! 
Nije se pametno "uplitati" u izuzetno delikatne međusobne odnose žlijezda s unutarnjim lučenjem (hipofiza - jajnik ) jer, navedeni preparati doista poremete taj suptilni odnos, a često uzimani u normalnim dozama nisu dostatni da spriječe krvarenje. Tada su potrebne veće doze, a one još više poremete hormonalnu ravnotežu organizma žene.


(Kiko):

    Imam 37 godina. Imam bolove u donjem dijelu trbuha. Prvo su mi rekli da je kila, a nakon toga bakteriju u spermi. Što je to?

(20.svibnja 2002. 19:58)

Odgovor liječnika:

022

   Kod Vas je vjerojatno u pitanju upala prostate. Trebali biste Vašeg liječnika zamoliti uputnicu za specijalistički pregled kod urologa. Urolog će Vas pregledati i uputiti na dodatne preglede i pretrage.


(Marina):

    Što je ejakulat bakterija i kako s eliječi?

(20.svibnja 2002. 16:10)

Odgovor liječnika:

021

    Ne spominjete tko Vam je priopćio takvu "dijagnozu". Ejakulat bakterija - bio bi pregled ili pretraga ejakulata na prisutnost bakterija u njemu. Upale prostate - prostatitis - uzrokuju pojavu bakterija u ejakulatu - a liječenje se provodi antibioticima i to ciljanom terapijom, što znači da se nakon izolacije uzročnika mikrobiološkom analizom i učinjenog antibiograma propisuje lijek (antibiotik) koji je najučinkovitiji.


(Lana):

    Imam 25 godina i do sada mi je mjesečnica dolazila između 28. i 31. dana. Ovaj mjesec već kasni. Za vrijeme odnosa partner je koristio kontraceptivna sredstva te ne vjerujem da je trudnoća u pitanju (provjeravala sam ju i testom za rano otkrivanje trudnoće "Intim plus" i test je bio negativan). Cijelo vrijeme osjećam blaže bolove u donjem dijelu trbuha i leđa. Zanima me je li "normalno" ovakovo kašnjenje mjesečnice? 

(15.svibnja 2002. 15:44)

Odgovor liječnika:

020

   Kako i ovaj naš odgovor također kasni nekih 12-tak dana, do danas je Vaš test na trudnoću ili sigurno pozitivan ili ste već dobili mjesečnicu. Treba ipak napomenuti da kod straha od neželjene trudnoće, dakle, pod psihičkim opterećenjem, mjesečnica zna kasniti, no, ako žena nije ostala trudna, mjesečnica će (doduše sa zakašnjenjem) ipak doći.


(Liljan):

    Imam 22 godine i sad mi je već po 4. put dijagnosticirana upala rodnice. Doktor mi je rekao da se to može prenijeti samo spolnim putem (i preko WC daske, ali je ta vjerojatnost jako mala). Imam istog partnera 4 godine, mogu garantirati i za njega i za sebe da nemamo odnose s drugim partnerima. Trenutno provodim terapiju tabletama Medazol 400 i vaginalnom kremom Dalacin. Prođe mi, i u prosjeku nakon 4-8 mjeseci opet se pojavi. Hvala.

(14.svibnja 2002. 21:51)

Odgovor liječnika:

019

   Upala rodnice koja se tako učestalo ponavlja znači da se Vi ili nanovo reinficirate ili da infekcija koju ste liječili nije do kraja izliječena. Kod ginekologa ćete učiniti bris rodnice i ustanoviti stupanj čistoće rodnice -tj. vrstu upale (saznat ćete uzročnika). Prema preparatima koje ste koristili može se zaključiti kako je uzročnik bio Trichomonas vaginalis - što je spolna infekcija koju možete liječiti jedino ako terapiju koristite i Vi i Vaš partner. Terapiju morate provoditi do kraja - jer će se u protivnom javiti recidivi (ponavljanje upale rodnice).


(Ivana):

    Prije nekoliko mjeseci dobila sam od partnera virusne bradavice, odmah sam otišla ginekologu, nakon nekoliko tjedana one su se povukle, opet nakon nekog vremena pojavile su se. Dosta sam i čitala o tome i pomalo me je već strah posljedica od toga. Jer se stalno vraćaju. Da li postoji još nešto čime bih se mogla liječiti uz podofilin. Hvala.

(14.svibnja 2002. 15:41)

Odgovor liječnika:

018

   Za liječenje genitalnih bradavica, koje ste već imali, a koje su se nakon posjeta ginekologu povukle, ponovno se morate obratiti ginekologu. On će Vam propisati terapiju i dati dodatna tumačenja.


(Renata):

    Htjela bih Vam ponovno postaviti, odnosno proširiti pitanje jer 11. ožujka 2002. nisam bila dovoljno precizna.
  Naime, ja na lijevom jajniku imam "priraslicu" (zanima me što je to?), koja je ostala nakon ciste koju sam liječila hormonima (Provera i Diane 35), sad povremeno osjećam bolove na toj strani, par dana prije menstruacije, kad sam prehlađena i slično. Na desnom jajniku nisam imala cistu, PAPA test mi je uvijek uredan. Je li to (priraslica) trajna posljedica? Može li se liječiti?

(05.travnja 2002. 15:56)

Odgovor liječnika:

017

   Priraslica je trajna posljedica upalnog procesa ili prsnule ciste koja nastaje u okolini jajnika i kao tračak tkiva premosti Vaš jajnik te on priraste za okolicu. To Vam u određenim situacijama "smeta" jer priraslica malo "čupa" okolna tkiva, ali nije nikakvo teško stanje, niti neka ozbiljna posljedica. S time se morate naučiti živjeti. Ona se ne liječi osim operativno, ali se to, u načelu, ne radi, jer su nakon operacije moguće nove priraslice.


(Ana):

    Imala sam porod 27. siječnja., koji je bio lagan i bez problema. Krvarenje mi je prestalo 9. ožujka i do sada nisam dobila menstruaciju. U međuvremenu, tj. mjesec dana nakon poroda bila sam na ginekološkom pregledu gdje je sve bilo u redu. Je li tako dugi izostanak menstruacije uobičajen ili trebam posjetiti liječnika?

(03. travnja 2002. 20:45)

Odgovor liječnika:

016

   Ako dojite dijete, izostanak menstruacije potpuno je normalna pojava. Ako ne dojite, svaki izostanak menstruacije indikacija je za odlazak ginekologu.


(Tatjana):

    Imam kondilome na vulvi i vagini. Trenutno čekam rezultate biopsije grlića maternice. PAPA-NICOLAU test je negativan. Zanima me zašto je bila potrebna biopsija grlića maternice kad je PAPA pokazao odsustvo atipičnih stanica (uključujući i stanice zaražene HPV-om, zar ne?)?

(03. travnja 2002. 18:26)

Odgovor liječnika:

015

   Kako se kod Vas radi o kondilomima na spolovilu potrebna je detaljna dijagnostika jer se bez temeljite citološke analize grlića maternice ne može precizno prosuđivati o stanju tkiva. PAPA-NICOLAU bris prikazuje stanje samo u najpovršnijem sloju epitela, a tek biopsijom "stječe" se uvid o "dubljim" promjenama u tkivu. U svakom slučaju, ginekolog je zbog savjesne obrade poduzeo bioptičku pretragu.


():

    U srpnju sam imala laparoskopiju adnexa sin. Nađena je cista simplex, da bi u 3. mjesecu dijagnoza bila abscessus dex., u promjeru 4.6X3.5. Primala Klindamycin 3X600 mg dvanaest dana. Stanje pri otpustu poboljšano, dg. cystis ovarii lat. dex. rupta. Sacrosaplinx lat. dex. Adnexitis chr. Redovito imam jake bolove desno, i noću, prilikom pokreta bude me bolovi, tjelesna temperatura je redovito 37.5 stupnjeva C tijekom jutra i popodneva.

(28.ožujka 2002. 23:35)

Odgovor liječnika:

014

   U Vašem su slučaju obostrano "uhvaćena" tzv. adnexa (izrazom adnexa podrazumijevaju se jajnici i jajovodi - smješteni lijevo i desno od maternice). Jajnik na lijevoj strani cistično se promijenio, što je laparoskopski i dijagnosticirano. S desne strane došlo je do upalnog procesa, a to je rezultiralo stvaranjem ograničenog upalnog kompleksa, tzv. apscesa, koji je doveo do prirastanja jajovoda za krsnu kost. Bolovi prate i pratit će ovaj kronični upalni proces. Uzimajte visoke doze C vitamina, koji djeluje protuupalno, te mliječne fermentirane napitke (acidofil, bioaktiv, AB kultura i sl.) - koji imaju probiotska svojstva - ojačavaju imunitet, djeluju također protuupalno i reguliraju rad crijeva (koji se također, ako je problematičan, prenosi na desnu bolnu regiju Vašeg abdomena). Tu, nažalost, nema velikih napredaka - upala je, naime, učinila svoje. Vaš ginekolog će Vam vjerojatno daleko bolje i iscrpnije moći odgovoriti na vaše upite.


(Ada i Slavica):

    Dvije pacijentice zanima problem policističnih jajnika i s tim u vezi mogućnost trudnoće?

(22.ožujka 2002. 23:35)

Odgovor liječnika:

013

   Vaš je nalaz policističnih jajnika potvrđen u više navrata. Ostatak Vaših reproduktivnih organa je potpuno uredan. Trudnoća je, stoga, moguća i izvjesna. Imajte strpljenja. U svakom slučaju posjetite vašeg ginekologa koji će Vam na to pitanje dati stručan i kompetentan odgovor.


(Tina):

   U srpnju sam imala Laparoskopiju sin. adnexa, nađena cista simplex. Da bi u 3.mj dijagnoza bila abcesus dex. u promjeru 4.6x3.5, primala Klindamycin 3x600 mg 12 dana. Stanje pri otpustu poboljšano. Dg. Cystis ovarii 1. dex rupta. Sacrosalpinx 1 dex. Adnexsitis chr. Redovito imam jake bolove desno,i noću prilikom pokreta bude me bolovi, temperatura je redovito 37,5 tokom jutra i popodneva.

(18.ožujka 2002. 08:12)

Odgovor liječnika:

012

   Vi, kao što se iz dijagnoza može zaključiti, imate cistične ovarije tj. jajnike, obostrano, a na desnoj strani je došlo i do prskanja ciste, što je dovelo do komplikacije u smislu stvaranja priraslica s okolnim organima i tkivima. To je, nažalost, trajna posljedica, na koju se konzervativnim načinom liječenja ne može više utjecati. (Konzervativne su metode liječenja - liječenje bez operativnog zahvata). Jedino bi operativni zahvat mogao razriješiti Vaše tegobe, međutim, ginekolozi se radi te vrste subjektivnih smetnji kod pacijentica nerado odlučuju na kirurški zahvat. Izgledno je da ćete se morati naviknuti na život " s bolovima desno - dolje", i paziti na hranu, jesti što manje namirnice koje nadimaju i opterećuju probavu, jer se tad bolovi izrazito pojačavaju.


(Tea):

   Neprestano imam problema sa gljivicama koje izazivaju upalu rodnice i liječim ih canestenom. Zašto se one javljaju?

(17.ožujka 2002. 12:59)

Odgovor liječnika:

011

   Terapija gljivične upale rodnice (uzročnik je Candida albicans) Canestenom, nažalost, nije učinkovita jer u dubokim naborima rodnice zaostaju i preživljavaju uzročnici upale. To je neobično tvrdokorna (uporna) infekcija koja zahtijeva temeljiti terapijski postupak. Stoga Vam savjetujem da odete svom ginekologu, koji će Vam svakog drugog dana (ukupno 7 puta) "tuširati" rodnicu i njezine svodove preparatom koji se zove Albothyl - a on će doprinijeti oljuštenju epitelnog sloja rodničke sluznice. Točnije terapija se provodi na sljedeći način: jedan dan tuširanje Albothylom, drugi dan aplikacija Canestena (ili Nistatina), pa se to tako ponavlja u trajanju 15 dana. Nakon završetka kombinirane terapije aplicira se Canesten kroz 7 dana. Uz to preporuča se, nakon toalete, spolovila ispirati izvana blagim čajem kamilice ili - još djelotvornijim - čajem kadulje. U prehranu uključite fermentirane mliječne proizvode, kao što su BIOAKTIV, ACIDOFILNO MLIJEKO - jer su ti preparati eubiotici i zamijećeno je da podižu imunost organizma i njegovih sluznica.
  Gljivična upala rodnice najčešća je posljedica uporabe antibiotika širkog spektra koji su eliminirali normalnu fiziološku floru u rodnici, a Candida albicans se naselila na njihovo mjesto i tu uporno obitava i stvara Vam zdravstvene teškoće.


(Andreja):

  Imam 25 godina i prije dva mjeseca su mi se pojavile genitalne bradavice koje se dosta brzo sire. Počela sam s liječenjem ovih dana. Moje pitanje je da li se ove bradavice mogu prenijeti npr. preko wc školjke, ručnika i sl. Pitam zbog članova moje porodice jer se plašim da ih ne zarazim. Hvala!

(11.ožujka 2002. 18:33)

Odgovor liječnika:

010

   Učestalost bradavica spolovila (stručni naziv: Condylomata acuminata) u zadnjih je 15-20 godina drastično porasla. Primjerice u SAD spolne bradavice jedna su od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Uzročnik je Humani papiloma virus (HPV).
  Infekcija se najčešće prenosi bliskim osobnim dodirom, a olakšava je mala povreda na mjestu doticaja (inokulacije). Može biti posljedica izravnog kontakta s drugim osobama ili, što je rjeđe, dodira s dejektima (izlučinama). Prema tome, treba paziti na osobnu higijenu i u pogledu uporabe ručnika, pa i wc školjke.
  Liječenje se najčešće provodi kriokirurgijom, primjenom kaustika, elektrokauterizacijom, kirurškim odstranjenjem i ablacijom laserom. Učestalost recidiva (vraćanja) bolesti, nažalost, jako je velika.


(Renata):

  Na ginekološkom pregledu rečeno mi jeda imam priraslice na lijevom jajniku (posljedica ciste). Zanima me da li je to potrebno liječiti, da li će mi to stvarati neke probleme. Napominjem da nisam rodila. Unaprijed zahvalna!

11.ožujka 2002. 15:40)

Odgovor liječnika:

009

   Niste naveli imate li već ikakve smetnje ili Vam je samo konstatirana cista. Hoćete li imati smetnje to ovisi o brojnosti priraslica, njihovom obliku, lokaciji itd. Glede mogućnosti da zatrudnite i rodite ne bi trebalo biti nikakvih smetnji, pod uvjetom da je s drugim jajnikom sve u redu i da na njemu nema upalnih promjena.


(Lucija Petričević):

Imam 23 godine.
   Prije 4 mjeseca dijagnosticirani su mi policisticni jajnici, uspješno liječneje Dianom 35, a nedavno sam završila trotjednu terapiju za Heliobakter Pylori.
   Bez obzira na sve, nadutost trbuha nije prestala, a traje već gotovo osam mjeseci (osim u kratkom periodu, prvih tjedan dana terapije Heliobakterom, kad su uzimani antibiotici). Radila sam kalonoskopiju i gastroskopiju i sve je ob. Nadutost je izražena i kad ne jedem i kad jedem i to preko cijelog trbuha. Što da radim i kako da pristupim problemu?
   Imam jako izbalansiranu ishranu, ne pijem, ne pušim i sada više ne pijem ni kavu i izbjegavam šečer i kruh. Hvala!

(24.veljače 2002. 23:03)

Odgovor liječnika:

008

   Stalni osjećaj nadutosti u stomaku posljedica je meteorizma u crijevu. Očito imate poremećaj crijevne (fiziološke) flore (dysbioza) koja razgradnjom ugljenih hidrata u debelom crijevu uzrokuje stvaranje velike količine plinova. To je posljedica antibotske terapije koju ste nedavno provodili. Crijevnu floru moguće je "dovesti u red" uzimanjem preparata sa živim sojevima bakterija koje se nasele u crijevo i dovode do tzv. euboize. Takav preparat možete naći u ljekarnama pod imenom LINEX ili EUCEL (kapsule) koje se uzimaju 2-3 tjedna. Uz to poželjno je neko vrijeme svakodnevno konzumirati ribane jabuke, koje imaju svojstvo nakupljanja nepoželjnih toksina (otrova) i reguliraju probavu, kao i fermentirajuće mliječne proizvode (bioaktiv, acidofilno mlijeko).
   Kroz to vrijeme izbjegavajte namirnice kao što je grah, čičvarda, leća, grašak, karfiol i velike količine kruha. 
   Kruh obavezno prepržite u tosteru ili pećnici.
   Bavite se fizičkim aktivnostima i vašu pažnju pokušajte što manje posvećivati trbušnoj regiji.
   Moguće je i da urođeno imate nešto duže debelo crijevo, tzv. dolihokolon ili megakolon, što i nije tako rijetka pojava. 
   Sigurna sam da će vam ovakva "terapija" pomoći, no ako smetnje potraju, potražite savjet specijaliste gastroenterologa (jedna od subspecijalizacija interne medicine) koji će uraditi dodatne pretrage.


(Nina):

Što znači na nalazu papa-testa: CIN I, HPV? Već dvije godine ne mogu zatrudnjeti. Da li je je to razlog?

(29.siječnja 2002. 16:59)

Odgovor liječnika:

007

   Za sve nalaze na papa-testu, te pitanja u svezi s realiziranjem trudnoće potrebno je isključivo obratiti se specijalisti ginekologu.


(Dina):

Da li je moguće u trudnoći dobiti upalu jajnika. Sada sam u devetom mjesecu trudnoće i očekujem porod svakog dana (t.p. 03.02.2002.) i zadnjih nekoliko dana osjećam nadutost u donjem dijelu. Dok hodam ne osjećam ništa, ali smeta mi dok sjedim.

(26.siječnja 2002. 21:54)

Odgovor liječnika:

006

   Da, u trudnoći je moguće dobiti upalu jajnika, ali simptomi koje navodite nisu specifični za upalu jajnika. Simptomi koje navodite više odgovaraju stupnju trudnoće u kojem se nalazite. Senzacije u maloj zdjelici pred porod su očekivane; ipak ginekološki pregled s palpacijom (laganom) je u ovom slučaju indiciran i nužan.


(P.K.):

Bol u donjim djelovima trbuha, a osjećaj non stop punog mjehura. U mirovanju ne boli, ali boli kod pokretanja. Sve to je u 2 mjesecu trudnoće. Šta bi to moglo biti jer nam je ginekolog trenutno nedostupan?!

(10.siječnja 2002. 12:54)

Odgovor liječnika:

005

   Bol u donjem dijelu trbuha, koji istovremeno daje osjećaj punog mjehura, upućivao bi na prvome mjestu na probleme s mokraćnim mjehurom. Stoga je potrebno izvaditi urin (mokraću), pregledati ga na prisustvo bjelančevina i pretražiti njegov sediment, što će vrlo brzo dati odgovor na pitanje radi li se o upali.
   Jednako tako i neželjena trudnoća kod mlade osobe može prouzročiti fokusiranje pažnje na donji dio abdomena (trbušne šupljine) - u stalnom iščekivanju hoće li "stvari" doći - pa se ta vrsta čudnog pritiska neprekidno osjeća kao "strano tijelo".
   U svakom slučaju potreban je i ginekološki pregled i stručna interpretacija nalaza.


(   ):

Sterilitet?

(01.prosinca 2001. 13:46)

Odgovor liječnika:

004

    U najkraćem - to je nesposobnost neke osobe da ostvari potomstvo. Sterilitet jednog od partnera znači nemogućnost da taj par ima djecu iako ostaje mogućnost obavljanja spolnog čina. Po tome se, dakle, sterilnost razlikuje od impotencije, kod koje je obavljanje spolnoga čina onemogućeno.
   Bračna sterilnost pogađa otprilike 15% parova. Kod svake sterilnosti potrebno je uvijek ispitati oba partnera, a ne samo ženu, jer je dokazano da je uzrok sterilnosti u muškaraca čak 33-40%.
   Muška sterilnost dokazuje se pregledom sperme, gdje se analizira količina ejakulata, koncentracija spermija (sjemenoglavaca), njihova pokretljivost, postotak normalnih i abnormalnih spermija. Potrebno je također utvrditi i izvodne kanale kroz koje prolaze spermiji, jer oni mogu biti, zbog neke prethodne upale, nepropusni itd. U skladu s tim poduzimaju se i mjere liječenja, osim u slučaju kada muškarac ima sekretorni poremećaj u kojem uopće ne proizvodi spermije.
   Ženska sterilnost je češća (60-67%) i ima različite uzroke. U nekim slučajevima radi se naprosto o nedostatku jajnika ili poremećaju funkcije jajnika uzrokovane nepravilnim radom hormona, zatim preprekama pri susretu jajne stanice i spermija (zbog, npr. začepljenja jajovoda kao posljedicom prethodnih upala), ili pak zbog nepravilnosti (anomalija) ili tumora maternice, i dr. Uzroci sterilnosti kod žena toliko su različiti da zahtijevaju kompletna klinička ispitivanja spolnih organa i žlijezda s unutarnjim izlučivanjem (endokrinih žlijezda).
   U svakom slučaju sterilni (bračni) par mora se podvrgnuti, nerijetko, dugotrajnim ispitivanjima kako bi se točno utvrdio uzrok steriliteta jednog ili drugog člana, a potom odredila terapija, uz koju se, određenom postotku sterilnih parova, posreći dobivanje potomstva.


Bubica:

Zanima me što znači pri ginekološkom pregledu da u Douglasu nema slobodne tekućine? Hvala!

(11.studeni 2001. 23:15)

Odgovor liječnika:

003

   Douglasov prostor (šupljina) predstavlja dno trbušne šupljine; presvučena je potrbušnicom i smještena iza maternice a ispred završetka debelog crijeva - rektuma. Taj prostor dostupan je pregledu kroz stražnji vaginalni svod te se punkcijom može postaviti dijagnoza vanmaternične trudnoće. U jajovodu, gdje se ugnijezdilo oplođeno jajašce i počeo razvijati plod - dakle van maternice - plod se razvija 1-2 mjeseca i potom jajovod prsne, te se krvarenje koje uslijedi smjesti u najnižem dijelu trbušne šupljine. Punkcijom će ginekolog utvrditi da je Douglasova šupljina ispunjena tamnom zgrušanom krvlju i to će biti indikacija za operativni zahvat.
  Upalni procesi ženskih spolnih organa poznati kao "upala jajnika", tj. adnexitis, mogu rezultirati prenošenjem upale u Douglasov prostor, a to opet ima za posljedicu stvaranje priraslica između maternice i završetka debelog crijeva (rektuma) tako da Douglasov prostor, u stvari, iščezne, a maternica se "zavrati" i fiksira na rektum - što za posljedicu često ima sterilitet.


Niko:

Kako koristiti zaštitna sredstva (u svezi sa prethodnim odgovorom) ? Hvala.

26.listopad 2001. 14:25)

Odgovor liječnika:

002

   Vjerujem da je većini mladih poznato kako danas još uvijek ne postoji vakcina ili lijek koji su potpuno djelotvorni u terapiji side. Doduše, do sada je pronađeno čak nekoliko vakcina protiv side, ali nijedna od njih nema veliku učinkovitost. S lijekovima stojimo nešto bolje, te se danas primjenjuje tzv. trojna terapija, a sastoji se u istovremenom davanju tri različita lijeka koji bitno poboljšavaju stanje oboljelog, produžujući mu život za 10-15 godina, te znatno podižući kvalitetu njegova življenja.br> Zbog toga je najvažnija sigurna zaštita od mogućnosti zaraze sidom. Sigurna zaštita od AIDS-a podrazumijeva, prije svega, nerizično ponašanje: to, na prvome mjestu znači da treba izbjegavati spolne kontakte s nepoznatim osobama. Ukoliko se spolni kontakt ostvaruje s nepoznatim partnerima potrebno je pritom rabiti prezervativ (kondom). Nisu svi kondomi jednake kvalitete, najsigurniji su poliuretanski ili kondomi od lateksa (gotovo nikada ne pucaju), pa se prije kupnje o tome treba raspitati. Poznato je kako je veliki broj oboljelih od AIDS-a bolest dobio koristeći nesterilne šprice (narkomani), dakle od ogromne je važnosti izbjegavanje intravenskog unošenja lijekova ili narkotika nesterilnim iglama. Jednako tako treba osigurati uporabu steriliziranih instrumenata (po mogućnosti za jednokratnu uporabu) u medicinskim intervencijama (dijagnostički i terapijski zahvati, stomatologija), testiranje davatelja krvi na anti-HIV protutijela,davatelja organa i tkiva za transplantaciju te davatelja sperme za umjetnu oplodnju.
   Nije dokazano da se zaraza može širiti predmetima svakodnevne upotrebe, kao što su suđe, WC školjka, zatim dodirom, komarcima, rukovanjem i sl.
   VAŽNO! O zaštiti protiv side možete se detaljno informirati kod svog liječnika, a u svakoj ambulanti možete naći vrlo lijepo napravljene brošure s tekstom i slikama u boji, koje u najkraćim crtama govore o sidi i zaštiti protiv nje. Sve o sidi možete naći i u posljednjem broju našeg školskog časopisa ELIJA (br. 6).


Vesna:

Što je humani papiloma virus i koliko je opasan?  

(11.listopad 2001. 14:01)

Odgovor liječnika:

001

   HPV  (Humani papiloma visus) je mogući uzročnik spolnih bolesti i bradavica na koži. Na sluznicama spolnih organa (kod žena i muškaraca) izaziva bradavičaste tvorbe (nakupine). Na grliču maternice znak je spolne infekcije, pa takve osobe moraju biti pod stalnom ginekološkom kontrolom (PAPA-test) budući je HPV nerjetko uzročnikom raka grliča maternice. Može izazvati i rak kože, grkljana i pluća.
   Prvi simptomi su upravo nakupine bradavičastih tvorbi koje upućuju na neophodnost odlaska liječniku!
   Danas je u mladoj populaciji dosta raširen (naročito zbog jakog seksualnog promiskuiteta, čestog mijenjanja partnera) i zato se pri spolnom odnosu preporuča obavezno rabljenje zaštitnih sredstava i kontrola.


Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: