"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:


(JOKA):

   Za vrijeme odnosa male stidne usne jako oteknu, nema svrbeža, samo jako crvenilo i oteklina. Ni ja ni partner nismo promiskuitetni. Ne događa se svaki puta, ali u zadnje vrijeme sve češće, bez obzira na vlažnost vagine.(ne koristimo nikakva kontraceptivna sredstva). Ne sumnjam na spolnu bolest. Prije godinu dana na pregledu sve je bilo u redu, papa test uredan. Menstruacije su redovne i s te strane nemam nikakvih problema. U čemu bi mogao biti problem? Hvala!

(08. ožujak 2003. 17:34)

Odgovor liječnika:
300

   Budući da Vam je zadnji ginekološki pregled bio prije godinu dana, vrijeme je za novi odlazak ginekologu. Zamolite ga za mišljenje radi čega Vam otiču stidne usne. Bez pregleda nije jednostavno zaključiti o kakvom se obliku oticanja radi.


(maja):

   Već tri mjeseca pijem triquilar tablete, no ovaj zadnji mjesec dobila sam jake glavobolje. Prekinula sam s tabletama sredinom ciklusa, točnije 16. dan uzimanja tableta. Sad me zanima, s obzirom da sam imala odnos tjedan dana prije te zadnje tablete a nakon prestanka tableta ne, postoji li mogućnost da ostanem trudna zbog toga što nisam završila ciklus. Inače dobila sam krvarenje 2. dan po prestanku uzimanja tebleta koje je sad pri kraju.

(07. ožujak 2003. 20:00)

Odgovor liječnika:
299

   Mišljenja smo da nema izgleda za trudnoću, jer već 3 mjeseca niste imali ovulaciju. Krvarenje koje je uslijedilo, normalna je reakcija na pad hormona u krvi, koji je nastao prekidom uzimanja pilule. Pripazite sad par mjeseci, da Vam se ciklus ponovo dovede u uobičajeni sklad. Bilo bi dobro da koristite neke druge oblike kontracepcije. Jake glavobolje su popratna pojava uporabe hormonalnih kontraceptiva u velikog broja žena.


(ivona):

   Zaručnik i ja ne bi željeli imati djecu daljnjih 4-5 godina. Da li mogu bez problema piti Cileste kroz cijelo to vrijeme? 22.su mi godine.

(07. ožujak 2003. 17:08)

Odgovor liječnika:
298

   Prije početka uzimanja oralnih hormonalnih kontraceptivnih tabletica (pilule), potrebno je obaviti neke važne preglede: hepatogram (pregled jetre), koagulacioni status (faktore zgrušavanja krvi), te pregled dojki (po mogućnosti mamografija). Ako su svi nalazi uredni , tad se možete odlučiti za tu vrstu kontracepcije, ali pod stručnim vodstvom ginekologa, uz kontrole gore navedenih nalaza-bar jednom godišnje.


(pgd):

   Već dvije godine imam mozaične promjene na grlicu materice. Polje promjena je malo, i ne mijenja (kakvo je bilo prije dvije godine, takvo je i sada). Papa test mi je uredan ( druga grupa ), sekret mi je takođe 2 grupa. Moj ginekolog kaže da to nije ništa ozbiljno, i da može tako da ostane do kraja života, ali mi ipak savjetuje lasersko uklanjanje tih mozaičnih promjena. Drugi ginekolog mi je savjetovao da to ne diram, jer ničemu ne škodi.
Što vi mislite o tome ?

(07. ožujak 2003. 17:03)

Odgovor liječnika:
297

   Sve dok ste pod stalnom kontrolom ginekologa možete (ipak) oklijevati u otklanjanju “mozaika” s površine grlića maternice. Kolposkopski se mozaik može pratiti, te ako se on ne širi i ne povećava, nema velike žurbe za laserskim otklanjanjem promijenjenog epitela na grliću. Na Vama je da se odlučite. Mišljenja smo da je to bolje odstraniti. 


(ana):

   šta su kondilomi? kako se lijece i da li se mogu trajno izljeciti?
unaprijed vam se zahvaljujem.

(05. ožujak 2003. 12:36)

Odgovor liječnika:
296

   Na temu kondiloma smo odgovarali nebrojeno puta. Ako se malo potrudite i na rubrici ginekologija ovog portala potražite slična pitanja i odgovore, naći ćete sve što Vas zanima. Ipak, ukratko: genitalni (šiljati) kondilomi su izrasline-bradavice, koje se javljaju na spolnim organima (kod žena i muškaraca), ali se mogu proširiti i na međicu i na perianalnu regiju; oni su posljedica spolne infekcije s HPV-om (humanim papiloma virusom). Liječenjem (krioterapija tekućim dušikom, laser, kirurški zahvati) se mogu ukloniti, ali nerijetko s kratkotrajnim efektom. Liječenje relativno dugo traje i zahtijeva strpljenje . 


(ana):

   Molim vas da mi kazete koji su moguci uzroci izostanka ovulacije, da li svaki ciklus mora biti ovulatoran i sta je to sto zdrava zena sama moze da uradi (ukoliko ne postoje ozbiljniji problemi kao sto su policisticni jajnici, i sl) kako bi potpomogla ovulaciju? Isto tako me interesuje zasto se u ciklusu desavaju sve promene koje prethode ili prate ovulaciju (porast bazalne temperature, odgovarajuci cervikalni mukus...), a do ovulacije ne dolazi (i 11 i 14-tog dana ciklusa vodeci folikul 13mm?Unapred hvala!

(04. ožujak 2003. 15:06)

Odgovor liječnika:
295

   Na ovom ste se portalu mogli susresti s cijelim nizom odgovora na temu ovulacije i policističnih jajnika, tako da je nepotrebno sve to ponavljati. Potražite odgovore na Vaša pitanja u rubrici ginekologija, gdje je odgovoreno već na oko 300 pitanja, a na temu ovulacije bilo ih je najmanje desetak-s detaljnim objašnjenjima.


(zbunjena):

   Zašto neki ginekolozi tvrde da je pauza kod uzimanja hormonskih pilula potrebna a kod vas sam naišla na suprotni odgovor.. koja je na kraju prava istina.. pijem Cileste i dal onda to znači da budući da im je doza hormona vrlo mala pauza nije potrebna? Što ih mogu uzastopno piti i duži niz godina? Imam 22.godine..

(04. ožujak 2003. 13:19)

Odgovor liječnika:
294

   Prema novijim saznanjima i literaturi koja ih plasira, stručnjaci navode da se pauze od 2-3 mjeseca u uzimanju kontraceptiva, koje su ranije bile preporučivane, danas više ne preporučuju, jer se tijekom pauze može dogoditi neželjena trudnoća.


(Maja):

   Dobar dan! Pišem vam, jer sam jako zabrinuta. 
Prema kraju petog tjedna trudnoće sam preboljela virozu/gripu. 
Temperatura se je vrtjela oko 38,5; drugi dan bolesti, popodne i navećer sam izmjerila 39,6. Zbog temperature sam popila 6 Lekadola. Sada, kada je bolest prošla, su se pojavile velike brige zbog mogućnosti, da se je nešto desilo plodu. Da li mi možete nešto više napisati o tome, što se sve može očekivati i kakva je vjerovatnost za to? Da li postoje kakvi testovi, s kojima bi mogli provjeriti stanje ploda? Puno hvala.

(04. ožujak 2003. 10:01)

Odgovor liječnika:
293

   Pojedini virusi tj. bolesti kojima su oni uzročnici mogu u prvom tromjesečju trudnoće (za vrijeme tzv. organogeneze-kad se razvijaju pojedini organi i organski sustavi u plodu) dovesti do manjih ili većih oštećenja ploda. Teško je reći je li se to kod Vas dogodilo. Stoga, pođite na pregled ginekologu, koji će Vas ultrazvučnim pregledom informirati o razvijanju ploda, te o eventualnim anomalijama, koje su se mogle dogoditi tijekom Vaše viroze. Izuzetno je važno da Vas pregleda “dobro oko”, tj. ginekolog koji ima veliko iskustvo u ultrazvučnoj dijagnostici, te koji ima dobru moć zapažanja detalja.


(minja_lotus):

   Na početku, veliki pozdrav Vama i svaka čast na Vašem radu i susretljivosti kojom prilazite posjetiteljima ove stranice! Moje pitanje glasi: 
Da li česte upale jajnika (često mokrenje, bolni jajnici, neredovna menstruacija) mogu biti uzrok neplodnosti kod žene?

(03. ožujak 2003. 19:28)

Odgovor liječnika:
292

   Česte upale jajnika svakako su jedan od glavnih uzroka neplodnosti žena, jer se kao njihova posljedica javlja začepljenost (neprohodnost) jajovoda. A upravo se u normalnim uvjetima, u jajovodima (ako su prohodni) dešava oplodnja jajne stanice, tj začeće, nakon kojeg plod “putuje” do maternice gdje se “ugnijezdi”.


(zabrinuta sarajka):

   Imam 24 godine.Prije 2 god. ustanovljeno je da imam hpv, i to low risiko grupe:graničan, high risiko grupe:pozitivan. Išla sam na preglede u privatne ordinacije kod najuglednijih sarajevskih ginekologa i svaki mi je rekao samo da dolazim svakih 6 mjeseci na kontrolu.Kada bih pitala da mi kažu nešto o bolesti, da li se može liječiti i sl., dobijala bih odgovor da sam mlada i da zasada ne treba ništa "dirati", a kasnije ako bude potrebno uradit će operaciju.Ne razumijem medicinsku terminologiju, ali voljela bih bar uopćeno znati o hpv i da li se može liječiti. Čula sam za liječenje prirodnim interferonom, ali ne znam što je to. Neshvatljivo mi je da se nešto može poduzeti tek ako se virus aktivira. Iako sam već godinu dana u braku, ne planiram trudnoću dok ne završim fakultet. Da li je rizično odlagati trudnoću, tj. da li ću kasnije moći imati djecu s obzirom na hpv? 
Ukratko, da li se hpv može liječiti i kako, i da li bih trebala zanijeti sada ili smijem čekati još godinu-dvije?

(03. ožujak 2003. 14:34)

Odgovor liječnika:
291

   Infekciju s HPV je potrebno liječiti, ali je uspjeh konzervativnog liječenja nerijetko upitan. Lokalno se u terapiji HPV infekcije koristi interferon kao i citostatik Podophyllin. U svakom slučaju je dobro da ste pod stalnom ginekološkom kontrolom, pa ukoliko dođe do težih oblika displazije, Vaši liječnici će se odlučiti za operativni zahvat. Važno je prakticirati zaštićene spolne odnose (prezervativ), kako bi se spriječile naknadne infekcije od strane zaraženog partnera.


(Nastasia):

   Što uzrokuje suhoću rodnice i bol pri spolnom odnosu pri dubljoj penetraciji?

(02. ožujak 2003. 16:22)

Odgovor liječnika:
290

   Bolni snošaji nazivaju se dispareunija. Bol pri snošaju može biti posljedica upalnih procesa u području spolnih organa, u području mokraćnog mjehura kao i oštećenja sluznice-vaginalne stjenke. Smanjena vlažnost rodnice u mlađih osoba česta je kod nedostatka seksualne želje, a kod starijih ženskih osoba, suhoća se javlja radi sve manjeg lučenja spolnih hormona.


(sanja):

   Imam 21. godinu i pijem pilule Cileste 2,5 godine. Prošle godine u ovo isto vrijeme imala sam pauzu od 2. mjeseca i sad planiram opet imati pauzu. Zanima me da li je ta pauza koju radim jednom godišnje obavezna iako smatram da ni nije zdravo bez ikakve pauze uzimati pilule... Koliko dugo vremena one još štite od neželjene trudnoce ili čim se popije zadnja tbl one prestanu djelovati. Imam povecane hormone štitnjače t3 i t4 i kad sam bila zadnji put na kontroli pitali su me dali pijem pilule...Neznam da li mi zbog toga nisu htjeli dati nikakvu terapiju pa me brine da i pijenje Cilesta pogoršava stanje moje štitnjače budući da jedan hormon automatski djeluje na drugi. Koju mi vi vrstu kontracepcije preporučujete za vrijeme" pauze" i koliko ju je često potrebno raditi? Bojim se te pauze jer sam sa Cileste zaista zadovoljna i nikad nisam imala nikakvih problema a i jedino se tada osjećam potpuno sigurnom jer sam što se prezervativa tiče skeptična! Kod ginekologa idem redovito jednom godišnje od svoje 18. godine i za sad je sve bilo u redu.. Molim vas savjetujte me što prije... Unaprijed hvala!

(01. ožujak 2003. 11:31)

Odgovor liječnika:
289

   Sve odgovore na Vaše dileme možete saznati u konzultaciji s ginekologom, prilikom redovitog pregleda. Cilest je oralni kontraceptiv s izrazito niskom količinom hormona, tako da se ne bi morali raditi prekidi u uzimanju tog preparata. Kako Vi imate i hipertireozu, o tome je li Vam preporučljivo koristiti tu vrstu kontracepcije Vi biste morali porazgovarati s endokrinologom. Hormonalni ustroj je složen, a hipofiza je centralna žlijezda koja koordinira rad svih ostalih endokrinih žlijezda. Njihove interakcije su postoje, tako da Vam preporučamo da odgovore na Vaša pitanja potražite kod stručnjaka ginekologa i endokrinologa.


(psirena):
(psirena@net.hr)

   pijem cilest već 4mj. imam stalnog dečka i "normalne" sexualne odnose. uz kontracepciju koristimo se i metodom prekinutog spol. odnosa kako bi se zaštitili od mogue trudnoće...funkcioniralo je do danas -17dana mog menstr.ciklusa. no...ova zadnja menstruacija je bila duža i bolnija,tablete sam počela piti 7mog dana kao i obično..pijem redovito,ne preskačem i ne zaboravljam. istina prije 4-5dana sam povraćala, no prošlo je 4h nakon uzimanja pilule(to je period resorpcije)pa nisam uzela drugu već nastavila normalno idući dan. e sad... već 4-5dana osjećam bolove u mišićima, napetost... križa i vrat, a prije dva dana su me počeli lagano bolit jajnici. uz to se osjećam napuhnuto i predmenstrualno... imam te simptome, uključujući i znatno povećanje grudiju koje su i jako bolne,posebice u području bradavica. čak i gore no moj obični pms.imam i nagon na češće mokrenje... molim lijepo... da li je moguća trudnoća i ako je hoće li moje daljnje korištenje cilesta-tek za 5dana mogu kod ginekologa -jako štetiti plodu. ne znam dal da uzmem pilulu il ne. zbunjuje me taj pms tu kad ga ne bi trebalo još biti.  -molim brz odgovor jer, idućih 5dana nemam tu mogućnost da kontaktiram mog dr.gin. unaprijed hvala.

(28. veljače 2003. 19:03)

Odgovor liječnika:
288

   Jako je mala vjerojatnost da ste zatrudnjeli. Praktički-nikakva. Bez ginekološkog pregleda, teško je reći zašto su Vam odjednom nastupili simptomi koje opisujete. Prekinuti uzimanje pilule ili ju nastaviti uzimati, dilema je koja Vas muči. Ako niste zatrudnjeli, a vjerojatno niste, ne biste trebali prekidati uzimati Cilest. Uostalom, da ne pretpostavljamo previše, Vi što prije pođite na ginekološki pregled.


(anica):

   Pozdrav. Da li mi možete reći kada se vremenski pojavljuju prvi znaci trudnoće (računajući od dana začeća) i koji su to znaci?
Naime, moja mjesečnica kasni, često mokrim, bole me jajnici, ali su to ujedno i svi siptomi. Odnos sa dečkom sam imala uz zaštitu prezervativom, koji nije prasnuo.

(28. veljače 2003. 11:54)

Odgovor liječnika:
287

   Ako ste imali spolne odnose i pri tom koristili zaštitu, vrlo je mala vjerojatnost da ste trudna. U prvim danima trudnoće ne mokri se češće i ne bole jajnici. Na trudnoću ćemo pomisliti ako izostane mjesečnica, uz još poneke znakove, koji su opći. Neke žene imaju mučnine i jutarnje povraćanje, počinje im se gaditi neka hrana, a imaju potrebu za nekom drugom, i to vrlo izraženu. Dojke mogu otežati, a organizam sav kao da malo nabubri. Vi ste vjerojatno prehladili mjehur. Kad mjesečnica malo zakasni, mlade djevojke odmah misle na trudnoću, unatoč činjenici da su koristile zaštitu. Sva njihova pažnja je usredotočena na donji dio trbuha i samo na to misle. Kupite test za otkrivanje trudnoće, ako mjesečnica bude i dalje kasnila.


(Dubro):
(tura_ruta@net.hr)

   Bok! Žena mi je bila trudna 12 tjedana i prije tjedan dana joj ginekolog otkrije da nam je dijete 1-2 tjedna mrtvo (ginekolog sumlja na neku bakteriju). Bila je na čiščenju prošli tjedan u četvrtak. Nas zanima kad možemo voditi ljubav i kad smije ponovo žena zatrudniti ako sve bude uredu. Hvala!!!

(28. veljače 2003. 03:57)

Odgovor liječnika:
286

   Nakon čišćenja dobro je pričekati da vaša supruga najprije dobije mjesečnicu, nakon koje bi prije stupanja u spolne odnose trebala otići na detaljan ginekološki pregled, uzeti na analizu briseve grliće maternice i pričekati njihov nalaz. Tom prilikom može se konzultirati s ginekologom kad bi ponovno mogla voditi ljubav, a i kad se odlučiti za novu trudnoću. Ovisi o nalazima, treba li se prvo izliječiti, ako je inficirana nekim od uzročnika upalnih procesa koji su bili uzrokom umiranja ploda.


(weacky):

   poštovani! imam 19 godina i strašno sam uplašena. nedavno sam radila papa test i tipizaciju HPV-a, te su oba nalaza bila pozitivna. otkrila sam da sam zaražena i visokorizičnim i niskorizičnim tipom virusa. radila sam i bris cerviksa i vagine, te su i ti nalazi bili pozitivni,a moja ginekologica mi je dala Canesten mast i vaginalete. za liječenje HPV-a preporučila mi je interferon ili aciklovir vaginalete. koji je lijek efikasniji, gdje se može nabaviti i koliko stoji? je li istina da se HPV ne može u potpunosti izliječiti? koja je mogućnost da dobijem rak s obzirom da mi je papa test bio trojka? molim Vas,odgovorite mi. unaprijed zahvaljujem.

(27. veljače 2003. 21:55)

Odgovor liječnika:
285

   Visokorizični tip HPV je u uzročno-posljedičnoj vezi s nastankom raka na grliću maternice, stoga Vi morate biti pod neprekidnom ginekološkom kontrolom. O odabiru boljeg preparata porazgovarajte s ginekologom, a oba preparata i interferon i aciklovir se mogu koristiti u liječenju.


(Josip):
(jmajstor@yahoo.de)

   Pozdrav! Koji su mogući uzroci krvarenja iz vagine nakon (za vrijeme) spolnog odnosa? Ja (27) i moja djevojka (23) imamo redovite spolne odnose već dvije godine, međutim prije par dana desilo se nešto neobično: obilno krvarenje koje smo primjetili tek nakon odnosa. Nije bilo nikakvih bolova niti drugih simptoma koji bi upućivali na nešto takvo. Bio je 18 dan ciklusa, mislili smo da je menstruacija, ali ispostavilo se da nije. Ciklusi traju 26-34 dana, jednom 45 dana. Hvala.

(26. veljače 2003. 13:40)

Odgovor liječnika:
284

   Koji put se dogodi da sredinom mjesečnog ciklusa dođe do krvarenja, budući da se razina hormona u krvi žene snizi u vrijeme ovulacije. No, ta krvarenja obično nisu obilna. Neka se Vaša djevojka javi ginekologu radi pregleda.


(malena):

   Koliko psiha utječe na menstrualni ciklus ? Naime , zbog stresa na poslu, koji je doista svakodnevan , moj relativno uredan cilus od 32-35 dana , postao je ciklus od 26-49 dana.

(26. veljače 2003. 07:36)

Odgovor liječnika:
283

   Moguće je da se psiha “umiješa” u uravnotežene hormonalne odnose, poremeti ih i to onda rezultira neurednim mjesečnim ciklusom. Kao što je poznato: “sve je u glavi”. Stoga, pokušajte pronaći metodu opuštanja od napetosti. Poremećen mjesečni ciklus samo je početak nepovoljnih zbivanja u Vašem organizmu. Posljedice stresa, koji je postao neminovan pratilac našeg života, treba nastojati eliminirati radeći na sebi svakodnevno. Upišite se na yogu, naučite vježbe disanja i opuštanja i lakše ćete se nositi s nevoljama koje nas okružuju.


(Annamaria):

   Poštovani! Pošto sam imala (odnosno još uvijek imam ) problem sa aknama i hormoni su mi malo poremećeni, te sam imala potrebu za kontracepcijom, ginekolog mi je propisao tablete Diane-35 nakon temeljne analize moje krvne slike itd. Svakih 6 mjeseci idem na kontrolu i dalje pijem te iste tablete. One mi za ten pomažu, nisam se zdebljala i zaista su mi super. U zadnje vrijeme sam primijetila dosta stranih članaka o tim tabletama, kako su one zabranjene kao kontraceptiv, kako se ne smiju uzimati na dugi rok, da su kod par pacijentica uzrokovale smrt, da su zabranjene u Europi (?!?!) i slične zastrašujuće stvari. Sad mene zanima da koliko istine ima u tome i da li kod jedne zdrave osobe poput mene, koja uopće ne pušim, pijem kavu, alkohol, uzimanje tih tableta može imati ovakve stravične posljedice? Kada sam to spomenula svojoj doktorici opće prakse te jednom ginekologu (ne mom) oni su rekli da za takve pojave nisu nikad čuli i da su ti kritični slučajevi možda već inače imali neke bolesti i da su uzimali te tablete, a da ih možda nisu smjeli. Molim Vas, odgovorite!

(24. veljače 2003. 15:03)

Odgovor liječnika:
282

   Mi Vam doista ne bismo mogli dati valjan savjet. S jedne strane uvjereni smo da su novine prepune senzacionalističkih članaka, te da se o uzrocima smrti kod pojedinih pacijentica previše lako donose zaključci. S druge strane, uporaba hormonalnih preparata može biti za pojedine osobe rizična, te se u njihovu ordiniranju mora biti itekako oprezan. Liječnici, koji su po svojoj specijalnosti klinički farmakolozi, najpozvaniji su odgovoriti na Vaše pitanje. Ako imate mogućnosti, svakako potražite njihov savjet.


(mina):

   imam 24 godine ,dijagnoza policisticni jajnici - moj muz operirao je varicocelu i posto jos je na postoperativnom periodu molim vas da mi kazete mogucnost da ostanem trudna kolika je ?u braku smo 7 godina. hvala!

(21. veljače 2003. 23:14)

Odgovor liječnika:
281

   Vaše su šanse da ostanete trudna proporcionalne 1.) uspjehu liječenja i trudu kojeg ćete Vi uložiti u liječenje svoje neplodnosti, i 2.) reproduktivnoj moći Vašeg supruga, a sud o njoj moguće je donijeti tek nakon pregleda njegova spermiograma. 
Policistični jajnici se mogu dovesti u funkciju ovulacije strpljivom primjenom odgovarajuće hormonalne tarapije. Ako se steknu uvjeti u kojima će suprugov nalaz biti u granicama normale, a Vi uspijete u terapiji stimulacije ovulacije, postoje realni izgledi za Vašu trudnoću.


(Seli):

   Zanima me kako se dobije bakterija Gardanella Vaginalis i je li potrebno lijeciti partnera?

(21. veljače 2003. 10:01)

Odgovor liječnika:
280

   Gardnerella vaginalis uzrokuje upalu rodnice, a predstavlja spolnu infekciju. Partner bi morao napraviti pregled, te ako mu se dokaže infekcija, treba se i on podvrći liječenju.


(Zabrinuti):

   Poštovani.Imam curu kojoj je 17,5 godine. Prošli mjesec smo imali jedan spolni odnos bez kondoma oko 21. dana njenog ciklusa. Koristili smo medodu zaštite "prekinuti snošaj". Sada joj menstruacija kasni 5 dana, ima bolove u trbuhu i povećane limfne čvorove na vratu. Zanima me je li trudna?

(19. veljače 2003. 19:36)

Odgovor liječnika:
279

   Za koji dan kupite test za rano otkrivanje trudnoće, koji će razriješiti Vašu nedoumicu. Vjerojatno Vaša djevojka ipak nije trudna, ako ste koristili navedenu tehniku zaštite od neželjene trudnoće. Zabrinutost i strah mogu utjecati na kašnjenje mjesečnice. Povećani limfni čvorovi na njezinu vratu nisu u uzročno-posljedičnoj vezi s događajima koji Vas trenutno najviše zabrinjavaju. Vjerujemo da će (dok mi pokušavamo odgovoriti na Vaše pitanje) Vaša prestrašena djevojka ipak dobiti svoju zakašnjelu menstruaciju. Zbog limfnih čvorova neka se javi svom liječniku, koji će utvrditi uzroke njihovu povećanju.


(Lucija):

   Poštovani. Javljam vam se ponovo jer sam jako zabrinuta i ne znam što raditi. Već sam pisala da mi se nakon prekida korištenja kontracepcije Cileste mjesečni ciklus počeo smanjivati, s 24, na 18 i sad na 15 dana. točnije od 19.01 do 19.02 imala sam tri mjesečnice!!!! :-(
Zanima me koliko je opasno i ozbiljno to što mi se događa i što mi se zapravo događa? Moja liječnica mi je spomenula ponovo hormonsku terapiju, čime ja zapravo i nisam najsretnija jer sam odlučila ne "konzumirati" više pilule?!!! Molim vas da mi pomognete savjetom!!! unaprijed zahvalna!!!

(19. veljače 2003. 15:29)

Odgovor liječnika:
278

   Vaši se hormoni ( hormonalna “osovina” hipofiza-jajnici–te organ u Vašem tijelu koji je projekcija njihova odnosa, a to je maternica), još nisu uskladili u svom radu. Maternica prokrvari kod svakog pada razine hormona u krvi, tako da ta krvarenja, koja Vam se javljaju, nisu mjesečnice. Ako ne budete više uzimali “pilulu” to će se s vremenom sve regulirati. Vama sad preostaje, da se smirite i to potpuno, te da ustrajete na neuzimanju hormona. Postupno će Vam se, kao što smo kazali, uspostaviti regularni mjesečni ciklus. Druga je solucija da opet uzmete hormone, koji će Vam uvesti quasi-red u ciklus, ali, Vi i sami razumijete, da je to “intervencija” izvana u prirodna zbivanja u organizmu žene. Morate izabrati između strpljenja ili “lažnog mira”, kojeg Vam donosi hormonalna intervencija.


(queeny):
(queen_dy@net.hr)

   Nakon što sam prvi put spavala s dečkom išla sam na ginekološki pregled i ginekolog mi je propisao kontracepcijske tablete "Trinovum", pa me zanimalo kakvu jačinu imaju te tablete? Za sada mi je propisala 2 kutije i reklada nakon toga dođem te će me poslat na nalaze krvi i sl. Zanimao me ako mi te kontracepcijske tablete odgovaraju i nemam nikakvih nuspojava da li će bit obavezno izvršit te pretrage? Unaprijed zahvalna.

(19. veljače 2003. 12:18)

Odgovor liječnika:
277

   Ako nemate nikakvih nuspojava, tad Vam je Vaša doktorica uradila dobar odabir “pilule”. Trebali biste ipak (prema njezinoj preporuci) otići na pregled, kako bi Vam se uradile potrebne analize (faktori zgrušavanja krvi, hepatogram i dr.). Savjesni liječnici (poput Vaše ginekologice) prate svoje pacijentice, kojima propisuju hormonalne kontraceptive. Od Vas se očekuje aktivna suradnja, koja je, uostalom, potrebna za Vaše dobro.


(behka):

   Otprilike prije sest mjeseci sam imala abortus, to mi je bila prva trudnoca. Sve je bilo u redu, doktor je preporucio da dok ne dobijem prvi menzes nemam odnose, medjutim ja sam kroz 25 dana imala spolni odnos, ali sam dobila menstruaciju kroz dva dana. Za vrijeme menstruacije sam imala jake bolove u stomaku koji su trajali 1 dan, a imala sam i manju temperaturu, takodjer 1 dan. Jeli to bilo opasno? Sve je prestalo tako da nisam imala vise tih problema. Bojim se da mozda necu imati vise djece. Molim odgovorite mi. Hvala!

(19. veljače 2003. 11:07)

Odgovor liječnika:
276

   Teško nam je nešto određeno i definitivno zaključiti o Vašim šansama za novu trudnoću, nakon što ste tijekom krvarenja imali povišenu temperaturu, koja je popraćena jakim bolovima. Mišljenja smo da je potrebno uraditi ginekološki pregled, te odgovore na Vaš upit potražiti od Vašeg ginekologa.


(zabrinuta):

   Partner mi je priznao prijevaru nakon više od godinu dana. Zanima me ako je obolio od neke spolne bolesti da li bi se do sada već pojavili nekakvi simptomi (osip, bradavice i sl.) i gdje se može izvršiti testitanje na sidu i hepatitis? Da li postoji mogućnost tajnog testiranja bez liječničke uputnice?

(18. veljače 2003. 10:34)

Odgovor liječnika:
275

   Dovoljno je da odete na običan gnekološki pregled, gdje će Vam odrediti stupanj vaginalne čistoće i gdje ćete uraditi Papa test. Radi testiranja na viruse hepatitisa i virus AIDS-a obratite se na zarazni odjel bolnice u Vašem gradu.


(Vesna):
(zlatko.bradas@public.srce.hr)

   Zanima me što znači tijekom trudnoće korištenje kortikostereoidne terapije.

(17. veljače 2003. 15:44)

Odgovor liječnika:
274

   Konzultirajte se s ginekologom o kortikosteroidnoj terapiji tijekom trudnoće. Prema našem mišljenju, ona se za vrijeme graviditeta ne preporučuje.


(znatiželjna):

   postovani!u sedmom sam tjednu trudnoće. Zanima me da li je stetno ici u solarij? Izbio mi je na usnici herpes simplex pa me zanima dali smijem koristiti virolex kremu? I samo jos jedno pitanje, da li je opasno skijanje u trudnoći? unaprijed hvala!

(17. veljače 2003. 14:41)

Odgovor liječnika:
273

   Solarij nije dobro koristiti u trudnoći. Skijanje nosi svoje rizike i kad žena nije trudna, a “drugo stanje”, koje nikako ne znači bolest, ipak zahtijeva povećani oprez, tako da sve nepotrebne rizike (ipak) treba izbjegavati. Lokalno apliciranje antivirusnog preparata ne bi trebalo imati posljedice na plod, ali za svaku sigurnost Vi svakako pročitajte priloženo uputstvo o uporabi i moguće kontraindikacije za uporabu lijeka.


(maja):

   Postovani! Imam 25 godina. Prije dvadesetak dana Papa -testom mi je ustanovljen cin II. Ginekolog mi je napravio briseve na HPV i dr. Molim vas da mi objasnite da li je dijagnoza opasna i moze li se izlijeciti, s obzirom da planiram ostati u drugom stanju. Unaprijed zahvaljujem

(17. veljače 2003. 11:48)

Odgovor liječnika:
272

   Nakon završenih analiza, ginekolog će Vam, bude li trebalo preporučiti odgovarajuću terapiju. Ako se dijagnosticira infekcija HPV-om, obavezno se treba uraditi i tipizacija virusa, kako bi se vidjelo koliko je nalaz CIN II ozbiljan. Tip virusa je u korelaciji s ozbiljnošću nalaza. Pojedini su tipovi virusa odgovorni za nastanak maligne bolesti. Zasad, još ništa nije izvjesno, te je dobro što ste pod kontrolom i u obradi.


(  ):

   dali do izbacivanja sperme dolazi samo za vrijeme erekcije? dakle, dali se moze zatrudnjeti ako se nisu koristila kontracepcijska sredstva ali nije doslo do erekcije u vagini jer je momak maknuo penis na vrijeme? ciklus mi je oko 40 dana ali sam u 26 danu primjetila vrlo male iscijetke krvi, gotovo kapljice, sto je trajalo tek 1 dan. sad nisam sigurna dali je doslo do oplodnje jer sam cula da se takve lazne mjesecnice javljaju kod trudnoce. spolno sam aktivna mjesec dana. sto mi informativno mozete reci za abortus? podhvat i posljedeice, te koliko je vremena potrebno od oporavka podhvata? dali posljedice ovise i o tome u kojem tjednu je izveden abortus?

(16. veljače 2003. 15:33)

Odgovor liječnika:
271

   Gotovo smo sigurni da ste Vi u tijeku ovog zadnjeg ciklusa krvarili (par kapi) za vrijeme ovulacije. Tada, naime, padne razina spolnih hormona u krvi, tako da se nerijetko zna javiti diskretno krvarenje - otprilike 14 dana prije očekivane mjesečnice. A o abortusu zasad još nemojte razmišljati. Brojne mlade ženske osobe nakon prvih spolnih kontakata zamišljaju da su zatrudnjele. Sperma se tijekom spolnog odnosa ne izbacuje "za vrijeme erekcije". Erekcija (ukrućivanje muškog spolovila), jest rezultat seksualnog uzbuđenja, a zahvaljujući njoj moguća je penetracija penisa u vaginu. Ejakulacija se dogodi u završnim trenucima spolnog odnosa, tako da vjerujemo da je Vaš partner koristio tehniku zaštite od trudnoće, koja se naziva "prekinuti snošaj".


(Ema):

   Molim Vas da mi odgovorite kako se najefikasnije lijeći endometrioza, te koliko vremenski traje liječenje. 

(14. veljače 2003. 10:34)

Odgovor liječnika:
271

   Prema lokalizaciji i veličini endometriotičnih žarišta se odlučuje o vrsti najefikasnije terapije. U terapiji endometrioze se propisuju lijekovi i vrše se kirurški zahvati, a koji put se terapija kombinira tako da se počinje terapija lijekovima, kako bi se žarišta smanjila, a tek onda se prilazi operativnom zahvatu. Terapijski je pristup liječnika – ovisno o stanju pacijentica -strogo individualiziran.


(magdalena):

   čitala sam o problemu nekih žena da im se za vrijeme spolnog odnosa događa uvijek to da im se ubrzo nakon početka odnosa stisne "prolaz" te da muškarac mora izvući penis jer nastavak odnosa nije moguć.ja sam još uvijek djevica i nemam dečka ali sam prilikom masturbacije zamijetila taj problem kod sebe.može li se to liječiti i koliko uspješno? kome se trebam obratiti i je li to besplatno? imam 18 i pol godina.

(14. veljače 2003. 10:29)

Odgovor liječnika:
270

   Budući da ste još uvijek djevica, nemojte već sad brinuti da bi Vam se prilikom spolnog odnosa mogao desiti tzv. vaginizam, o kojem ste se informirali u publikacijama. To je izuzetno rijetka pojava. Istovremeno “stiskanje prolaza” kojeg u Vašem pitanju opisujete, normalna je pojava prilikom spolnog uzbuđenja žene.


(valentina):

   imam 18 i pol godina. u pubertet sam ušla sa 11, kad sam dobila i prvu menstruaciju. Sve od tada pa do danas imam neredovite, obilne i vrlo bolne menstruacije. Osim bolova u donjem dijelu trbuha, redovito su na prvi dan menstruacije prisutni: mekana stolica, bol u bedrima i u gležnjevima, razdražljivost, a u zadnjih godinu-dvije i mučnina u želucu. Velikih problema, također od početka puberteta, imam i s aknama, velikom dlakavošću, povećanom tjelesnom težinom a zbog svega toga sam i vrlo depresivna.još uvijek sam djevica i nemam dečka. Pročitala sam mnogo puta da se to može liječiti. Odgovorite mi molim vas imam li razloga zbog svega ovoga posjetiti doktora još jednom ,jer sam bila već jednom prije godinu dana.tada me nisu ginekološki pregledali već sam samo bila na ultrazvuku. Rekli su mi da je sve ok i da mi "za sad" neće dati kontracepcijske pilule. Je li ovo moje stanje normalno, trebam li se nekome i kome obratiti? Zar djevojka mora imati spolne odnose da bi joj se propisale pilule iako služe za liječenje nečega, a ne za kontracepciju? Je li to samo estetski problem, pa se za to plaća, ili mogu to liječiti na recept. Igra li u svemu tome ulogu to što sam vjerojatno od mame i bake naslijedila probleme s venama u zrelijoj životnoj dobi? Ne želim do kraja života biti dlakava kao majmun, a to je razlog što nemam dečka jer mi je samopouzdanje zbog mog izgleda na nuli.

(14. veljače 2003. 10:19)

Odgovor liječnika:
269

   Da biste počeli koristiti hormonalne kontraceptivne tablete, nužno je posavjetovati se s liječnikom. Postoje osobe kojima se uzimanje takvih preparata ne preporučuje, radi sklonosti tromboflebitisima – na pr. Ginekolog će prosuditi postoje li kod Vas indikacije za uzimanje “pilule”, kako bi Vam se umanjile zdravstvene tegobe prvih dana mjesečnice, uz istovremene povoljne efekte hormona na stanje Vaše kože.


(anicaHerz):

   Imam 35 godina i u braku sam godinu dana, nisam trudna pa smo ja i muž išli ginekologu. Njegov spermogram je u redu, a ja sam uzimala Klomifen, jer je ginekolog rekao da nemam ovulaciju. Ginekološkim pregledom ustanovio je da imam neku policističnu kvržicu u desnom jajniku, veličine oraščića. (Da li može abortus utjecati na kasniju neplodnost) Zahvaljujem.

(14. veljače 2003. 08:16)

Odgovor liječnika:
268

   Ostanite i dalje pod kontrolom ginekologa. Važno je da propisanom terapijom uspijete realizirati ovulaciju. koja je preduvjet za začeće. Abortus može utjecati na kasniju neplodnost tako, što se kao posljedica abortusa može desiti gnojna upala unutarnjih reproduktivnih organa, koja iza sebe ostavlja neprohodne jajnike. Oplodnja jajne stanice, (koja se oslobađa sredinom mjesečnog ciklusa prilikom ovulacije) zbiva se u jajovodu. Ako su radi upale jajovodi ostali srašteni, zaćeće (oplodnja jajne stanice) se neće moći dogoditi.


(Damir):

   Molio bih vas da mi detaljnije objasnite himen. Kako izgleda, kojih je oblika i kako je moguće da nekad pukne samo prilikom pokušaja ulaska spolnog organa u vaginu, a nekada puca tek prilikom poroda? Dali je moguće da dođe do pucanja himena samo ako se pokuša ući u vaginu, ali zbog malog otvora ušća vagine nije moguće međutim himen ipak pukne? Zahvaljujem.

(13. veljače 2003. 16:56)

Odgovor liječnika:
267

   Himen kod nekih ženskih osoba može biti vrlo elastičan, a može biti i u obliku “režnjeva”, tako da ne mora pružati veći otpor prolasku muškog spolovila u spolnom odnosu, ali u tijeku porođaja, kad se porađa dječje glavica , koja je daleko većih dimenzija od penisa, on redovito puca. Ako je manje elastičan i užeg otvora, on će se razderati (bit će “defloriran”) prilikom prvog spolnog odnosa, što može biti popraćeno manjim ili većim krvarenjem.


(Marta):

   Poštovani! Pred 2 tjedna primijetila sam gusto bjelkaste naslage na otvoru vagine te neugodan svrbež. Spolno sam aktivna 2 mjeseca. Zašita - prezervativ. Na pregledu kod ginekologa još nisam bila. Prije no što odem zamolila bi da objasnite o čemu se radi! Da li će to proći samo od sebe ili je potreban tretman?

(13. veljače 2003. 13:08)

Odgovor liječnika:
266

   Trebali biste otići na ginekološki pregled. Kako ste tijekom spolnih odnosa koristili zaštitu, po svoj prilici nemate spolnu infekciju. Moguće je da se radi o upali izazvanom gljivicama (točnije-kvasnicama). To se događa nakon terapije antibioticima, jer oni eliminiraju normalnu vaginalnu floru i tad se na njezinu mjestu namnože gljivice. One stvaraju bijele naslage i izazivaju svrbež. Ginekolog bi to trebao mikroskopski dijagnosticirati i propisati Vam odgovarajuću terapiju.


(riba):

   Poštovanje. Imam 18 godina i zanima me kada bi bilo potrebno napraviti prvi ginekološki pregled? I da li je normalno ako mi mjesečnica bude ponekad 2 puta u istom mjesecu i krvarenje traje najviše tri dana. Pitam jer mi je do prije godinu dana menstrualni ciklus bio normalan i trajao je oko 5 dana. I molim vas ako mi možete napisati da li je tjekom menstrualnog ciklusa štetno uzimati tablete protiv bolova, ja uzimam Brufen i to dvije tablete od 400mg odjednom? Zahvaljujem.

(11. veljače 2003. 13:14)

Odgovor liječnika:
265

   Koji put kod mladih djevojaka mjesečni ciklus odjednom postane neredovit, to traje par mjeseci, pa se ponovno vrati u “normalu”. Nemojte se previše zabrinjavati radi toga. Ipak, za ginekološki pregled nikad nije prerano. Tijekom bolnih mjesečnica možete popiti Brufen, ali nije potrebno popiti dvije dražeje od 400 mg. Dovoljna Vam je jedna. Ne preporučuju se preparati koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol,Acisal i sl.), jer mogu biti uzrokom jačeg krvarenja.


(gyri):
(gyrica@lycos.com)

  imam 16 godina. na vagini sam primjetila čudnu kvržicu. kvržica je više prema rektumu. redovito obavljam higijenu i nisam još stupila u spolni odnos,ne brijem se. kvržica je mekana, bezbolna, ponakad zateže i stvara osječaj nelagode, slična je gnojnom prištu. nadam se da ćete mi moći odgovoriti i vrlo sam zabrinuta unaprijed hvala

(10. veljače 2003. 22:49)

Odgovor liječnika:
264

   Prije svega moramo Vam pojasniti pojmove i termine, jer brojne mlade osobe ne znaju točne nazive pojedinih dijelova svojeg spolnog organa. Tako na pr. Vi vjerojatno niste primijetili kvržicu “NA” vagini. Kad govorite o vagini, tad možete govoriti samo o nečemu što je “u” vagini. Vagina se izvana ne vidi. Ono što možete vidjeti jest vanjsko spolovilo (koje se latinski zove vulva). A vagina je u biti “kanal”, kojeg hrvatski zovemo rodnica. Na ulasku u vaginu nalazi se kod djevica himen (djevičnjak). Glede čudne kvržice, moguće je da je ona posljedica ranijih upala jedne žlijezdice (Bartholinove žlijezde), koja se je pretvorila u bezbolnu cisticu. Ipak, mišljenja smo da bi to ginekolog trebao vidjeti. Bez pregleda nije moguće sa sigurnošću reći o čemu je riječ.


(Alex):
(alexis@hi.hinet.hr)

  Štovani, 27.01. obratila sam se stomatologu jer sam primjetila oteklinu iznad šestice gore lijevo (štift). Stomatolog me uputio na rentgen, ustanovio granulom čiji se upalni proces širi u sinus te mi prepisao Klavocin 500 mg 2X1 i uputio na stomatološku kirurgiju. Tamo sam naručena na operaciju tek za 21.02. premda imam jako izražene glavobolje i osjećam opću slabost te sam iscrpljena snažnim groznicama. U međuvremenu, 29.01. odlazim na redovni godišnji ginekološki pregled. Palpatorno i Color dopler UZV b.o., ali zbog nešto prisutnih gljivica (vjerojatno zbog upotrebe Klavocina) ginekolog mi prepisuje Canesten vag. 3X1 i Sumamed 3X1. Uzet PAPA te 03.02. stiže nalaz: Čistoća 2, Negativan Trichomonas, negativne gljivice, Abnormalnost epitela, stanice skvamozne, metaplastične, cilindrične, endometralne s nešto leukocita i eritrociti. Primjereno dobi i anamnezi. Miješana flora. Lakša upala. Promjene na stanicama, abnormalne nađene u C., CIN 1 s vjerojatnom sumnjom na HPV zbog čega me upućuju na citologiju i mikrobiologiju radi tipizacije virusa kamo sam naručena sutra, 11.02. Paralelno, stanje s granulomom se pogoršalo pa mi je stomatolog prepisao još Klavocina od 1000 mg 2X1 kojeg imam još do četvrtka. Sada sam u dilemi da li da nastavim s antibioticima ili da prekinem terapiju? S jedne strane bojim se pogoršanja stanja zbog granuloma, jer je operacija tek 21.02., a s druge strane upoznata sam s činjenicom da uslijed pretjerane konzumacije antibiotika opada imunitet koji je od bitnog značaja pri liječenju CIN-a i eventualne infekcije HPV-a. Molim za savjet. Unaprijed hvala. Aleksandra

(10. veljače 2003. 21:52)

Odgovor liječnika:
263

   Mi kasnimo s odgovorom na Vaše pitanje. Budući da ste pod kontrolom i tretmanom kod ginekologa i kod stomatologa možete se smiriti jer ste “u dobrim rukama”. Neće Vam ciljana antibiotska terapija umanjiti imunitet. Dapače, pomoći će Vam u svladavanju infekcije. A tipizacija HPV-a na koju ste upućeni je značajan dijagnostički pothvat, kako bi se ustanovilo je li Vaš HP virus iz rizične skupine (pojedini tipovi virusa su u korelaciji s nastankom genitalnog karcinoma). Općenito, nije dobro prekidati terapiju i raditi “po svom”, ako Vas vodi liječnik. Budite strpljiv i discipliniran pacijent (sam naziv osobe koja se liječi: PACIJENT, podrazumijeva strpljivost u suradnji s terapeutom).


(lady di):
(ladydi@net.hr)

  Imam 19godina 1.mjesečnicu dobila sam u 12.godini.Mjesečnice su mi uvijek jako bolne,pretežno su uvijek redovito, samo mi koji put kasne par dana i to pretežno zbog stresa koji se javlja kad imam koji važan ispit. Prije pola godine stupila sam u svoj prvi spolni odnos i htijela bi početi koristiti kontracepcijske tablete radi veće sigurnosti i zaštite od trudnoće. Inače moj partner i ja koristimo kondom. Zanimalo me da li bi postojala velika mogućnost da pijem tablete i da ostanem trudna u slučaju kad bi moj partner svršio u meni?I da li bi se korištenjem tih tableta smanjila bol prilikom mjesečnice?I zadnje pitanje koje bi mi kontracepcijske tablete savjetovali za primjenu?

(10. veljače 2003. 00:10)

Odgovor liječnika:
262

   Mi uvijek savjetujemo da se prije uporabe “pilule” konzultirate s ginekologom. Inače, kod pravilne uporabe oralnih hormonalnih kontraceptiva, neće doći do trudnoće, ako imate spolne odnose u kojima partner ejakulira bez dodatne zaštite kondomom. Mjesečnice, koje se javljaju nisu bolne, a i nešto kraće traju. O vrsti preparata, najbolje bi bilo da se posavjetujete s ginekologom.


(Maja):

  Poštovani pred 3 mjeseca sam navršila 15 godina i vec sam nekoliko puta pokušala imati odnos sa dečkom (17), ali uvijek mi se javlja isti problem! Problem je kad pri ulasku penisa u vaginu mene jako boli i peče!Tad uvijek stanemo i više ništa ne pokušavamo! Molim vas da mi čim prije odgovorite jer osjećam strah da nikad ne budem mogla imati spolni odnos!????

(09. veljače 2003. 22:58)

Odgovor liječnika:
261

   Vi ste oboje mladi i još će neko vrijeme potrajati Vaši “napori” da realizirate spolni odnos. Nije to ništa neobično. Koji put su za djevojke (žene) prvi snošaji bolni, no, nakon defloracije ( to je stručan termin kojim se naziva probijanje djevičnjaka – himena), spolni odnosi će Vam biti sve manje bolni, a sve više ugodni. Djevojke uglavnom malo znaju o tome da se spolni život – mogli bismo to tako reći – razvija. On se “razvija” od prvih koraka pa sve do pune i skladne spolne aktivnosti. Imajte strpljenja i Vi i Vaš dečko. Ipak, čuvajte se neželjene trudnoće.


(624):
(reni624@hotmail.com)

  Zadnji papa nalaz mi je pokazao endocervikalne amnormalne cilindricne stanice neodredjenog znacenja. Ljekar mi je nije dao nikakvu terapiju samo mi je preporucio obnovu nalaza. Da li je nesto ozbiljno u pitanju i da li je ljekar ispravno postupio

(09. veljače 2003. 20:27)

Odgovor liječnika:
260

   Vaš je liječnik potpuno ispravno postupio. Potrebno je ponoviti Papa nalaz, kako bi se utvrdilo o kakvim se stanicama u brisu kanala grlića materinice radi. O ozbiljnosti nalaza moći ćete razgovarati s Vašim ginekologom nakon ponovljene analize i određenijeg nalaza.


(vlatka):
(mmilic@rogers.com)

  postovani imam 25 godina vec pet godina sam u braku pokusavam ostati u drugom stanju zadnje tri godine ali nikako nemogu inace zivim u kanadi i pod kontrolom sam ljecnika vec sam presla dosta tih testova ali nikako da ostanem u drugom stanju; moje mjesecnice takode nisu redovne doktor kaze da takode i moji jajovodi nisu dovoljno prohodni i da oko desnog jajovoda imam neki prsten da on nemoze da uradi nikakvu operaciju i preporucujemi van-tjelesnu oplodnju molim vas recite mi ima li jos nade da ostanem u drugom stanju prirodnim putem. veliko hvala !

(09. veljače 2003. 04:37)

Odgovor liječnika:
259

   Prema podacima koje ste naveli, izgledi da zatrudnite prirodnim putem doista su minimalni. Ako bi kojim slučajem i došlo do oplodnje jajne stanice (do trudnoće), veliko je pitanje bi li se plod uspio probiti kroz loše-prohodan jajovod ili bi se “ugnijezdio” vanmaternično u jajovodu. Tad biste imali vanmaterničnu trudnoću, koja redovito nakon par mjeseci završava prskanjem jajovoda i krvarenjem u dno trbušne šupljine, nakon čega je hitno potrebna operacija. Preporučujemo Vam da poslušate savjet ginekologa i odlučite se za izvantjelesnu oplodnju.


(znatiželjni):

  Molim vas, možete li mi ukratko napisati nešto o bakteriji LEPTOTRIX VAGINALIS (da li je opasna, zbog čega se javlja, što uzrokuje i kako se liječi)? Unaprijed zahvalan

(09. veljače 2003. 00:24)

Odgovor liječnika:
258

   Leptothrix vaginalis bakterija je koja može uz druge uzročnike upale biti uzrokom upale rodnice. Bakteriološkom-mikrobiološkom analizom ona se imože izolirati iz vaginalnog brisa. Nakon izolacije uzročnika upale u laboratorijima se obično uradi i antibiogram, koji pokaže koji su antibiotici efikasni u liječenju upale kojoj je uzrok izolirana bakterija.


(Nana):

  Imam mikroadenom hipofize, povećani prolaktin, te sam na terapiji Bromergonom. Zadnja tri mjeseca uzimam Klomifen, ali nije došlo do trudnoće.Još prije dvije godine imala sam spontani pobačaj tkz.kemijska trudnoća koja je bila praćena povišenom temperaturom i praćena bolovima u mišićima i zglobovima, nešto slično reumatskim bolovima, te osjećajem groznice.Ti bolovi i temperatura i dalje se nastavljaju s naglaskom na drugi dio ciklusa,ne onako kao neposredno nakon spontanog ali su ipak prisutni.Sada dok sam uzimala Klomifen i hormon HCG te tegobe su još naglašenije i praćene su bolom u donjem dijelu trbuha, čestim mokrenjem i bolovima u križima. Papa test i svi brisevi su u redu.Molila bi Vas da mi odgovorite:
1. Što može biti uzrok tim tegobama koje nisu nimalo ugodne(hormonske promjene, neka upala ...) i što poduzeti u vezi s time?
2. Koliko dugo se kontinuirano može uzimati Klomifen?
3. Živim u manjem mjestu, pa možete mi savjetovati gdje se može u Zagrebu napraviti HSG, i dali se to može obaviti negdje privatno?

(07. veljače 2003. 15:42)

Odgovor liječnika:
257

   Nažalost, nismo Vam u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja. Vaša je zdravstvena problematika složena, ona spada u kompetenciju ginekologa, koji je iz to i subspecijalist endokrinolog. Molimo Vas da se s Vašim pitanjem obratite na www.plivazdravlje.hr, gdje biste mogli dobiti odgovor na Vaš upit.


(Jelena):

  Tjedan dana nakon namjernog pobačaja (sedmi tjedan trudnoće) osjećala sam konstantne bolove u donjem djelu stomaka i imala tamnosmeđi do crni iscjedak. Javila sam se liječniku koji je napravio pobačaj i dobila objašnjenje da su prilikom pobačaja ostali nekakvi ugrušci, te mi je doslovno ponovio "proces" vakuumom! Nakon toga bol je prestao ali ja sam i dalje jako zabrinuta. MOze li sve to ostaviti nekakve negativne posljedice odnosno moze li utjecat na moje buduće trudnoće? Kolika je mogućnost da žena nakon pobačaja ostane neplodna. Imam 24 godine i to mi je bila prva trudnoća. Hvala.

(06. veljače 2003. 14:37)

Odgovor liječnika:
256

   Bolovi koje ste osjećali posljedica su kontrakcija maternice, jer su vam nakon pobačaja zaostali “ugrušci”. Revizijom – ponovljenim zahvatom, to je riješeno, tako da su se i simptomi povukli. Ukoliko nije došlo do drugih komplikacija kao ni do infekcije, praćene jakim bolovima i temperaturom, postoji mogućnost da ponovno zatrudnite.


(LUCIJA):

  Poštovani. Nakon prekida korištenja kontracepcije (koju sam koristila šest mjeseci) mojc ciklus se počeo skraćivati. Moj normalni ciklus je 26-28 dana. Nakon prestanka kontracepcije, skratio se prvo na 24, a onda drugi mjesec na 18 dana. Da li to upućuje na nekakav problem? Trebam li se brinuti?

(06. veljače 2003. 14:26)

Odgovor liječnika:
255

   Ponekad se prirodni mjesečni ciklusi kroz nekoliko mjeseci “dovode u red”, nakon prestanka uporabe oralnih hormonalnih kontraceptiva. Ako se to i dalje nastavi, pođite ginekologu na pretrage.


(dia):

  Imam 20 godina. Prvi spolni odnos imala sam s 15 godina i uvijek sam koristila kondome. Prije 3 godine stupila sam u vezu i od tada ne koristim kondome jer ih moj momak ne voli. Prije mene je imao 3 spolna odnosa sa zaštitom, dakle ne postoji strah od spolnih bolesti. Ja još uvijek nisam bila na prvome ginekološkome pregledu ali namjeravam ići uskoro. Namjeravam početi uzimati kontracepcijske pilule ali ne vodim ciklusni dnevnik pa neznam točan broj ciklusnih dana iako sam prilično sigurna da mi je mjesečnica uvijek u isto vrijeme. Prvu mjesečnicu sam dobila s dvanaest i pol godina. moram li znati točan broj ciklusnih dana da bih mogla početi s pilulama? Zanima me kako to da nisam imala većih problema s mjesečnicom iako vodim spolni odnos bez zaštite. Znam da bez pregleda se ne može znati jesam li neplodna ili ne ali mislim da problem nije u meni već u mom dečku. Naime njegova sperma je jako rijetka,sluzava i bijelo-prozirne boje. Povremeno je koristio razne droge i lakše i teže ali ih već godinu dana ne koristi, pa se bojim da nije neplodan ili trajno oštećen u tom području. Znam da droga ima negativan utjecaj na proizvodnju sperme pa me zanima može li se nakon prestanka uzimanja droge stanje sperme popraviti ili je njezina proizvodnja zauvijek uništena-onesposobljena? Kako bi trebala izgledati zdrava sperma? Zanima me još par pitanja. Nekoliko puta nakon spolnog odnosa njemu bi se pojvili crveni prištići na glaviću, kožica bi mu bila jako crvena, osušena, smrežurana i nekako "uska" preko glavića ali bi nakon par dana prošlo.O čemu je riječ?Ja nisam osjećala nikakve posljedice.Tko ili bolje rečeno što je uzrok tome? I moje zadnje pitanje. Na unutrašnjoj strani prepone imam nekakav podkožni čir ili žljezdu koja se obično ne vidi ali se osjeća kao manje zadebljanje ispod kože. Primjetila sam da me nakon nažuljanja zna jako češati a ponekad se i pretvori u čir s gnjojem koji se ne može iscijediti,iako sam je jednom probušila iglicom. Sliči gnjojnom čiru ispod kože ali samo kada se iziritira. O čemu se radi ikako se može izliječiti? Hvala unaprijed... Molim vas da mi što prije odgovorite jer sam zabrinuta i prestrašena.

(05. veljače 2003. 05:10)

Odgovor liječnika:
254

   Bez spermiograma, ne možemo ništa određeno odgovoriti o generativnoj sposobnosti Vašeg partnera. Prema opisu sperme ne može se puno zaključiti. Normalna sperma izgleda upravo tako, kako ste ju Vi opisali. Ali, sam izgled sperme ne govori mnogo o njezinu sastavu.
Želite li koristiti hormonalnu kontracepciju, nemojte ju započinjati bez ginekološkog pregleda i savjeta liječnika. Ujedno ćete pregledati problematičnu žlijezdu u preponi.
Vaš bi partner radi pobremenih upala na soplnom organu trebao obaviti pregled kog urologa.


(djevica):

  djevica sam imam 22 godine. Ipak me strah da nisam trudna, jer je moj decko zadnji put masturbirao na moju vaginu. Je li moguce da zatrudnim iako sam djevica. Unaprijed vam hvala.

(04. veljače 2003. 21:50)

Odgovor liječnika:
253

   Dani koji su pred Vama će pokazati jeste li ili niste zatrudnjeli. Vjerojatnije je da niste, budući da prilikom "snošaja" nije bilo penetracije muškog spolovila u Vašu rodnicu.


(overworried):

  Imam 23 godine. Proslog mjeseca sam bila na ginekoloskom pregledu zato sto osjecam veliku promjenu na sebi i u sebi. Pojavljuje mi se veliki iscedak, zute boje, neprijatnog mirisa koji je ponekad propracen svrabom. Isto tako desava mi se barem par puta u mjesecu da osjecam veliko pecenje pri mokrenju. Drugi problem je sto se nikako ne mogu dovoljno ovlaziti kako bih imala spolni odnos, te sam maksimalno isfrustrirana. Znam da problem nije psihicki ali ne znam sto bi moglo biti. Na posljednjem pregledu ginekolog mi je rekao da imam cistu 3cmx3cm na desnom jajniku i uterus bicornis. Isto tako rekao mi je da imam hormonski poremecaj tj. visak muskih hormona tako da mi se po licu i cijelom tijelu pojavljuju malje oko 1cm duzine a to traje vec 4 god. Postaje ocajno. Doktor mi je dao piti tablete PRIMULOT NOR I vaginalete LAKTOVAG po zavrsetku menstruacije. Dok sam uzimala primilot nor moj iscjedak je izgubio neprijatan miris ali se i dalje pojavljuje. Posto sam zavrsila sa upotrebom vaginaleta iscjedak se pojavio u jos vecoj mjeri i postao nesnosljiv. Zaista ne znam sto mi se dogadja. Molim vas sto raditi i dali je moguce da mi se iscjedak smanjio od ovih tableta ili sam ja to samo umislila i kako je moguce da mi je od vaginaleta bilo jos gore. Isto vas molim da mi odgovorite sto raditi sa maljama i koje bih hormonske analize trebala uraditi i mogu li se rijesiti iscjetka zauvijek. 

(04. veljače 2003. 21:34)

Odgovor liječnika:
252

   Liječnik-ginekolog bi Vam trebao uraditi vaginalni bris i uputiti ga na mikrobiološku analizu, da se ustanovi koji je uzročnik upale Vaše rodnice, te koji su antibiotici efikasni u terapiji (antibiogram). Ostatak pitanja oko Vašeg hormonalnog statusa i terapije hormonima, prepuštamo stručnjacima-ginekolozima. Potražite savjet ginekologa, koji je subspecijalist za ginekološku endokrinologiju.


(Ana):
(josip.pavlicek@vk.hinet.hr)

  Poštovani, 28.1.imala sam spolni odnos s dečkom bez ikakve zaštite, nije svršio u meni, niti je duboko ušao u mene i trajalo je svega par sekundi. Zanima me dali postoji ikakva mogućnost da sam trudna. Zadnju menstruaciju dobila sam 1.01., inače mi je neredovita (nekad ne dobijem po par mjeseci). Menstruaciju još nisam dobila pa sam ipak zabrinuta. Još bi me zanimalo da li mi je probio himen budući da nisam krvarila. Hvala vam. 

(04. veljače 2003. 18:01)

Odgovor liječnika:
251

   Budući da i inače imate neredovite mjesečnicae, ne mora značiti da ste u drugom stanju. Za kojih desetak dana kupite u ljekarni kvalitetan test za dijagnosticiranje trudnoće, pa ćete tako razriješiti Vašu dilemu jeste li ostali gravidni ili niste, nakon ovog, mogli bismo reći, prvog snošaja. Moguće je, a to nije ni tako rijedak slučaj, da se prilikom prvog snošaja ne krvari. To ovisi o građi himena na ulazu u rodnicu.



Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: