"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:


(ana):

  Nakon prve trudnoće matenica mi je ostala zada što mogu očekivati ako opet ostanem trudna jeli mogu imati problema za zatrudnjeti? 

(01. veljače 2003. 20:01)

Odgovor liječnika:
250

   Maternica koja je nakon poroda ostala u tzv. zavraćenom položaju, u svojoj "retrodevijaciji", može biti uzrokom nešto težeg zanošenja. Ako pak do trudnoće dođe, maternica će se u svom rastu tijekom trudnoće ispraviti. U svakom slučaju, ako Vam je maternica gibljiva (ako nije za pozadinu fiksirana priraslicama), to ne predstavlja nikakav veći zdravstveni problem.


(Paničarka):

  Dijagnosticirani su mi genitalni kondilomi, upala rodnice i uska eritroplazija oko vrata maternice. U totalnom sam šoku jer sam zadnji odnos i to s prvim i do sad jedinim dečkom imala prije 2,5 godine. Još nisu stigli rezultati papa testa a čekanje mi se čini nepodnošljivo od straha. Imam 26 godina i jako se bojim utječe li to na mogućnost da imam djecu i koliko je opasno. 

(31. siječnja 2003. 20:01)

Odgovor liječnika:
 249

   Nastojte što manje emotivno reagirati na postavljenu dijagnozu. Još jednom ponovite - analize - nalaze, pa ako se pokaže da je tome doista tako, potrebno je podvrći se liječenju. Potrebno će biti početi ginekološki tretman, sve do potpunog izliječenja. Važno je da Vas vodi dobar, iskusan ginekolog. Za sada je rano razmišljati o tome hoćete li moći imati djece. To, uostalom ovisi i o reproduktivnoj moći Vašeg partnera. Nema razloga za zabrinutost, ako niste imali žešćih upala jajnika, koje lako mogu biti uzrokom neplodnosti kod žena.


(Nina):

  Poštovani! Imam 25 godina i dijete od 3 i pol godine. Nakon poroda rađena mi je kiretaža zbog zaostale posteljice. Usprkos antibioticima došlo je do jake upale maternice. Sada imam neprestane upale vagine,grlića a u nekoliko navrata i maternice.U posljednjih 10 mjeseci imala sam 7 upala. Uzimala sam sumamed,doksiciklin,ceporex,novocef,dalacin kremu,geonistin vag.Nekoliko puta mi je dijagnosticirana klamidija. Zadnji PAPA test pred dva mjeseca bio mi je uredan. Pred mjesec dana na pregledu ginekolog mi je rekao da opet ima mnogo leukocita,te da se kod mene radi o gnojnim upalama rodnice (stupanj čistoće III).Prepisao mi je 2 kutije amoxila i geonistin.Osim toga imam i eritroplakhyu koju on ne želi još paliti budući da želim još jedno dijete.Devet mjeseci pokušavam ostati trudna ali bezuspješno.Pred nekoliko mjeseci sam vam pisala i preporučili ste mi da mi ginekolog napravi bris da se otkrije uzročnik,te da se obavi tuširanje stijenke,ušća i svodova maternice a! lbothylom.Ja sam o tome razgovarala sa svojim ginekologom no on to nije želio učiniti.Očajna sam jer želim još jedno dijete a i jako me zabrinjavaju te upale koje se neprestano ponavljaju. Sada opet imam jake bolove u donjem dijelu trbuha i gusti bijeli iscjedak neugodnog mirisa. Budući da nisam iz Zagreba bila bih Vam uistinu zahvalna ukoliko bi mi mogli preporučiti kome i gdje da se javim da bi mi pomogao u rješavanju mog problema. Osim toga željela bih provjeriti zbog čega ne mogu ostati trudna jer s prvim začećem nisam imala nikakvih problema. Unaprijed zahvalna. Nina

(30. siječnja 2003. 23:42)

Odgovor liječnika:
248

   Vi se već predugo mučite s razniraznim upalama rodnice. Terapija koju Vam je propisao ginekolog očito nije imala očekivane rezultate. Prema našem mišljenju, bilo bi dobro da vam je obavljen tretman tuširanja Albothylom. Ne bi bilo loše da ga zamolite da Vam uzme bris za bakteriološku analizu, tako da se izolira uzročnik gnojne upale, te da se uradi antibiogram, kako bi se vidjelo koji bi Vam antibiotik bio najefikasniji za liječenje. Moguće je da su uzročnici gnojenja postali rezistentni na cijele skupine antibiotika, koje ste tako često rabili u zadnje vrijeme.


(zabrinuta):
(LadyN77@aol.com)

  Imam 25 godina i prije mjesec dana sam stupila u intiman odnos sa deckom bez kondoma. Spolne odnose nisam imala nikako u zadnjih pet godina. Otprilike 10 dana nakon odnosa primjetila sam pojacan gusti, bijeli iscjedak (cesto zgrudvan,ali nema neugodan miris) pa me zanima da li sam zarazena ili je moguce da je to posljedica uzimanja antibiotika cefaleksin i amoxil koje sam bas tada prestala piti.Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

(30. siječnja 2003. 06:35)

Odgovor liječnika:
247

   Moguće je da se uslijed terapije antibioticima u vaginalnom kanalu namnožila gljivica iz porodice kvasnica, Candida albicans. Jednako tako je moguće da je došlo do neke infekcije. Otiđite na pregled ginekologu, koji će Vam utvrditi tzv. "stupanj čistoće". Njime se ginekolozi služe u interpretaciji nalaza mikroflore unutar vaginalnog kanala. Stupnjevi čistiće I i II predstavljaju normalan nalaz vaginalnog brisa, s fiziološkom florom (prevladavaju laktobacili i pokoji leukocit) . Stupanj čistoće III predstavlja infekciju različitim bakterijama, uzročnicima gnojnih upala. Stupanj čistiće IV znači da je došlo do infekcije i upale rodnice kojoj je uzročnik gonokok (radi se o gonoreji). Stupanj čistoće V predstavlja infekciju s trihomonas vaginalisom. Konačno stupanj čistoće VI ukazuje da su se u vaginalnom kanalu naselile gljivice, (često kao posljedica uporabe antibiotika, ali i u nekim fiziološkim stanjima, kao što je trudnoća). Nakon što ginekolog utvrdi o kakvoj je vaginalnoj flori riječ, propisat će vam odgovarajuću terapiju.


(Vladimira):

  Poštovani, molim vas za savjet. U sedmom sam mjesecu trudnoće. Otpočetka mi je liječnik rekao da je posteljica jako nisko, te mi je savjetovao mirovanje kako nebi prokrvavila. Na zadnjem pregledu isto je rekao da je i dalje dosta nisko, međutim zanima me dali se ona s vremenom može pomaknuti, te dali je neophodan carski rez kod porođaja. Ujedno molim za savjet : što ako prokrvavim ? Puno hvala na odgovoru.

(28. siječnja 2003. 17:51)

Odgovor liječnika:
246

   Nisko usađena posteljica je pojava kad rub posteljičnog diska doseže unutarnje ušće maternice. Prema savjetu ginekologa važno je da mirujete, kako bi se trudnoća odvijala nesmetano. Posteljica je ugniježđena u zid maternice, tako da se zajedno s rastom maternice (koji prati rast ploda u njoj) i ona naizgled podiže, ali ako dosiže unutarnje ušće, u odnosu na njega ona se ne pomiče. Ako Vam se dogodi krvarenje, morate u najhitnijem roku otići u bolnicu. Ipak, do krvarenja ne mora doći, no važno je češće otići na pregled ovih zadnjih par mjeseci. Ako se radi o izrazito nisko smještenoj posteljici tzv. “placenta praevia” u rodilište trebate otići prije nego porođaj uopće počne. Porod kod takve posteljice nosi velike rizike od masivnog krvarenja, tako da je carski rez vrlo izgledna varijanta okončanja trudnoće u takvim slučajevima.


(Maja):

  Štovani, hvala za vrijeme koje utrošite čitajući neše neznanje i neinformiranost.... Imam 28 god, bez AB, bez poroda. Prije 7 mjeseci dijagnosticirana mi promjena CIN I. Nakon terapije (premazivanjem) PAPA nalaz je uredan. Sad je sve OK. Obzirom bi željela trudnoću tijekom godine, imam nejasnoća vezano za partnera. Prije naše veze imao je dugogodišnju djevojku koja je imala tešku displaziju CIN III i konizaciju. Njegov nalaz je tada bio negativan.
Što napraviti sada? Koje pretrage kod njega napraviti? Koliko dugo živi virus, ukoliko se koristi zaštita stalno?

(28. siječnja 2003. 15:34)

Odgovor liječnika:
245

   Budući da ste zabrinuti da je Vaš partner i dalje zaražen virusom, bilo bi potrebno da on ode na pregled urologu i uradi pretrage na HPV. Moguće je da on nema nikakve kliničke manifestacije infekcije infekcije virusom, a da je ipak i dalje zaražen.


(geta):

  pobacaj sam, nazalost, imala 20.11, prva menstruacija nakon toga je uslijedila 25.12, a druga mi kasni (danas je 28.1.). da li je potrebno neko vrijeme ciklusu da opet postane uredan ili postoji razlog za zabrinutost?

(28. siječnja 2003. 12:38)

Odgovor liječnika:
244

   Nakon pobačaja, neko vrijeme se spolni hormoni “dovode u red”, a neredovita mjesečnica je (kao i uvijek) pokazatelj njihovih aktivnosti. Za koji mjesec će Vam se spontano ponovno uspostaviti redovit menstrualni ciklus. Najvažnije je da nakon pobačaja nije došlo do infekcije i upale unutrašnjih spolnih organa (jajovodi). 


(Justy):

  Vec 4 god imam seksualne odnose. Problem je u tome što nemogu svaki put doživjeti orgazam i ponekad uopste nemam osjecaja da ja partner u meni. U čemu je problem i da li se moze riješiti, jer počinjem biti očajna i isfustrirana nakog svakog odnosa. Unaprijed puno zahvalna.

(28. siječnja 2003. 12:27)

Odgovor liječnika:
243

   Za žensku osobu u činu seksualnog odnosa je presudno da bude spolno uzbuđena prije njegova početka. Ako nema tog inicijalnog uzbuđenja, nerealno je iščekivati orgazam. To je slično kao kad grozničavo čekate hoćete li zaspati; tad obično san ne dođe. Danas se u brojnim popularnim časopisima naveliko piše o ženskoj seksualnosti, tako da čitateljice stječu dojam, da žene poput muškaraca gotovo svaki put uvijek u spolnom odnosu dožive orgazam. Spolni je odnos za normalnu ženu prije svega ljubavni čin, u kojem ima više “kemije” nego “fizike”, tako da je za njezino krajnje spolno uzbuđenje potrebno više nježnosti, životne radosti, ljubavnog umijeća i potpuno odsustvo očaja i sličnih frustracija.


(Alma):

  Imam 23. god i na zadnjem pregledu mi je doktor rekao da mi je povećana šansa za dobijanje endometrioze. Željela bih da mi date više informacija o endometriozi.

(27. siječnja 2003. 19:31)

Odgovor liječnika:
242

   Endometriozu imaju one ženske osobe kod kojih je unutrašnja ovojnica maternice (koja se naziva endometrij) smještena osim u maternici još i na nekim drugim organima kao i u tjelesnim šupljinama. U tijeku svakog mjesečnog ciklusa, pod utjecajem hormona hipofize i jajnika se unutar maternice endometrij zadebljava, kako bi prihvatio oplođeno jajašce (plod), koje se u njemu ugnijezdi. Ako ne dođe do oplodnje, razina hormona u krvi naglo padne te se endometrij ljušti, a to ljuštenje u obliku krvarenja nazivamo mjesečnicom ili menstruacijom. Razumljivo je da će tkivo endometrija usađeno u drugim organima izvan svog prirodnog “staništa” također reagirati na mjesečne hormonalne oscilacije, te će jednako kao i maternica krvariti u vrijeme mjesečnice. To svakomjesečno krvarenje (u atipičnoj sredini u kojoj se nalaze “uljezi” endometriotičnog tkiva) izaziva bolnu upalu, praćenu stvaranjem priraslica, a ovisno o tkivu u kojem se oni nalaze simptomi se razlikuju od organa do organa. Endometrioza se može manifestirati u svom blagom-diskretnom obliku, ali može biti i opsežna. Ona je često uzrokom neplodnosti u žena. Terapija endometrioze varira od hormonalne terapije do opsežnih operativnih zahvata.


(alter):

  Da li je moguće biti zaražen virusom HPV-a, a da se to na Papa testu ne vidi, tj da je on uredan. Imala sam nezaštićeni odnos prije 9 mjeseci. Od tada sam bila na 2 Papa testa koji su bili uredni, nemam nikakvih izraslina ni drugih tegoba, no jednostavno se ne mogu smiriti. Postoji li ta mogućnost?

(27. siječnja 2003. 11:25)

Odgovor liječnika:
241

   Moguće je biti zaražen HPV-om, a da rezultat analize bude uredan. Međutim, dva uzastopno uredna nalaza ukazuju da, najvjerojatnije, doista niste zaraženi. Opterećuje Vas činjenica što ste imali taj jedan nezaštićen odnos, a upoznati ste s podatkom da je HPV infekcija jako proširena u populaciji, te je više nego lako inficirati se ako niste rabili zaštitu kondomom. Vi ste – očigledno je - imali sreću. Nemojte dopustiti da Vas progoni strah od infekcije. Redovito se kontrolirajte i nadalje se čuvajte infekcije.


(Anja):

  Poštovani. Imam 28 godina i nakon godinu i pol bračne neplodnosti suprug i ja počeli smo s pretragama. Obzirom na dosta neredoviti ciklus i vec otprije poznati problem s jajnicima uočeno je da mi svaki ciklus nije ovulatoran pa sam trebala početi terapiju klomifenom. Prije toga suprug je napravio spermiogram i nalaz je bio očajan: količ 6 ml;  boja mliječno-žuta
pH 7,6;  Likvefakcija: da;   broj sperm/ml: 4 mil;   Ukupan broj spermija: 4 mil x 6;   Progresivno pokretnih spermija 70%;  dijagnoza: oligospermija
Suprug i ja smo u šoku, ali njegova doktorica je preporučila da prije bilo kakvih dodatnih pretraga ponovi spermiogram za mjesec, mjesec i pol, te je napomenula da su spermiji izuzetno pokretni. Suprug nema nikakvu povijest bolesti (ni infekcije ni bilo sto drugo) Jedino je prije mjesec dana imao potres mozga, pa mu je nedugo nakon toga umro otac te je one dane prije testiranja imao jako radno naporne pa me zanima da li to moze utjecati na ovako mali broj spermija? Zanima me da li je moguće ovako mali broj spermija uopće bilo kakvim liječenjem dovesti do normalnog broja? Srdačno se zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Anja

(27. siječnja 2003. 10:10)

Odgovor liječnika:
240

   Potrebno bi bilo da Vaš suprug ponovi analizu spermatograma. Pretragu treba ponoviti nakon najmanje 4 do 7 dana nakon zadnje ejakulacije. Pauza ne smije biti ni kraća ni duža. Na ponovljenom spermatogramu utvrdit će se još jednom broj spermija. Ostali parametri spermatograma su urednih vrijednosti. Međutim, moguće je da je izostanak ovulacije kod Vas važniji čimbenik neplodnosti Vašeg braka od oligospermije Vašeg supruga. No, Vi ste oboje tek na početku ispitivanja uzroka neplodnosti, tako da će se uskoro – kad završite pretrage - moći ustanoviti u čemu je problem.


(Marija):

  Imam 29 godina.Trudna sam 8 tjedana, dijagnosticiran mi je HPV i CIN1. Ovo mi je druga trudnoca. Do sada mi je PAPA test bio uvijek uredan (PAPA testovi su mi radjeni jednom godisnje u zadnjih 7 godina). U braku sam 2 godine. Zadnjih 3 godine nisam imala odnose osim sa suprugom. Da li postoji mogucnost da sam bila zarazena virusom i prije supruga, pa je tek sada identificiran?Moze li HPV stetno utjecati na plod? Je li moguce da sam dobila HPV usljed psihickog stresa, a ne spolnim putem? Strasno sam razdrazljiva odkad sam rodila prvo dijete (staro 10 mjeseci) i sad sam ponovo zatrudnjela, a nemamo materijalnih mogucnosti da uzdrzavamo dvoje djece, nemamo osigurano stambeno pitanje. Znanstveni sam novak, pa me frustrira cinjenica da se necu moci dovoljno posvetiti i djeci i poslu. U zadnjih 10 mjeseci zapadam u teska psihicka stanja zbog navedenih problema, pa vas molim da mi odgovorite je li to moze stetno utjecati na plod?

(25. siječnja 2003. 02:18)

Odgovor liječnika:
239

   HPV se ne može dobiti uslijed psihičkog stresa. To je virus, koji je spolno prenosiv. Moguće je da ste i ranije bili inficirani virusom, a da on pregledom ranijih briseva nije bio identificiran. Moguće su – (također) i pogreške u nalazu. HPV uzrokuje promjene (abnormalnost) stanica epitela grlića maternice (displazija), koja je u Vašem slučaju u najblažoj formi i zahvaća Vam najpovršniji sloj epitela. Nužno je tipizirati virus, jer su određeni tipovi virusa u korelaciji s nastankom genitalnog karcinoma. Obavezno ostanite na stalnoj kontroli kod ginekologa - što ćete uostalom, zbog okolnosti što ste trudnica, morati činiti. 
   Pokušajte se smiriti, jer nije dobro nositi dijete u neprekidnom stanju stresa. Pokušajte – sad u ovoj situaciji biti dobra mama, a znanosti ćete se moći posvetiti kad djeca malo “stasaju”. Roditeljstvo (materinstvo) je neizmjerna odgovornost i možda najozbiljniji životni zadatak. Pokušajte se potpuno (bez ostatka) predati djeci, dok su još malena. Njima je na prvom mjestu potreban tzv. “emocionalni podoj” njihove majke. Imajte strpljenja s njima, te pokušajte prihvatiti obveze na koje ste ulazeći u brak i osnivajući obitelj morali računati. Ako se uspijete adaptirati na svoj trenutačni život (neovisno o objektivnim poteškoćama meterijalne prirode i činjenici da za neko vrijeme odgađate znanstveni rad), imat ćete ogromno zadovoljstvo u ulozi koju Vam je život u ovom trenutku dodijelio. Morate biti svjesni da više nikad nećete imati šansu ispraviti greške, ako ih sad učinite.


(kikica):

  Moj problem su vaginalne gljivice koje dobijem uvijek nakon uzimanja antibiotika.Zadnji put dobila sam ih 03.01.2003. i od tada sam dva puta koristila Canesten vaginalete 3x1 i 1x1 u kombinaciji s kremom. Međutim, još uvijek osjećam lagano peckanje pri odnosu. Ginekolog mi je rekao da su se gljivice dobro povukle i da će peckanje proći(samo ja ne znam kada).
Drugi problem je što mi se mlijeko nije povuklo nakon što sam dojila godinu dana. Postavljena mi je dijagnoza galaktoreja i povišeni prolaktin. Dobila sam Bromergon koji pijem samo jednom dnevno jer ga loše podnosim. Lijek pijem 3 mjeseca i kad navučem bradavicu jedva da se pojavi mala bijela točkica "mlijeka". Međutim, lijeva dojka mi je dosta bolna osobito pred menstruaciju i puna sitnih čvorića. U nalazu citologa spominjale su se fomy stanice i nešto upalnih stanica. Da li su pretrage citologa dovoljne ili bi možda trebala napraviti i UZV grudi. Inače, 27 mi je godina i zanima me da li ovakve promjene u dojkama mogu značiti da jednog dana mogu imati sklonost k malignom oboljenju. Srdačan pozdrav!

(21. siječnja 2003. 20:46)

Odgovor liječnika:
238

   Glede probleme s gljivicama već smo Vam ranije odgovorili na to pitanje. Problem s galaktorejom će se postupno sam od sebe povući. No, neovisno o tome, svakoj ženi se preporuča permanentan “nadzor” dojki. Jednom godišnje je nužno otići na pregled k onkologu, koji će uz palpaciju dojki prema potrebi uraditi UZV pretragu ili mamografiju, te ako bude indikacija i ciljanu punkciju dojke. Postoje znanstvena opažanja da duže dojenje doprinosi rjeđem obolijevanju od karcinoma dojke.

   Gljivice koje se nakon terapije antibioticima “nametnu” unutar vaginalnog kanala, nažalost, jesu posljedica njihove uporabe kojom se efikasno izliječi bakterijska upala neke druge lokalizacije – ali se paralelno poremeti fiziološka flora u brojnim organima, pa tako i u vagini. Njih nije lako eliminirati zbog specifičnog reljefa rodnice, tako da unatoč uporabe vaginaleta i krema one ipak često zaostanu u dubini vaginalnih nabora. Iz tih razloga, ponekad je potrebno provoditi postupke “tuširanja” vaginalnog prostora, svodova vagine i grlića maternice Albothyl-om - koncentriranim (36%) vaginalnim antiseptikom.
Dojke morate imati pod neprekidnom kontrolom, pod kojom se podrazumijevaju ultrazvučni pregledi, mamografija i citološke pretrage. Ako sva tri pregleda pokažu uredne nalaze, možete biti mirni. Pojedinačni pregledi nisu dovoljni.

(rebeka):

  31.12.2002.godine dobila sam mjesecnicu i po prvi put pocela koristiti kontracepcijske pilule CILEST od tada pa do danas 20.ti dan uzimanja pilula imam krvavi isjedak koji nije obilan.da li je to normalno prilikom uporabe prvog puta pilula.imam jos jedno pitanje;nakon potrosenog pakovanja pilula jel moram napraviti pauzu od 7 dana i osmi dan ponovo poceti uzimati pilule ili moram cekati prvi dan menstrualnog ciklusa pa ih nastaviti ponovo uzimati.nadam se da cu dobiti neophodan odgovor jer sam vam se ranije javljala u vezi mog danasnjeg drugog pitanja ali odgovor nisam dobila. unaprijed veliko HVALA!!!

(19. siječnja 2003. 23:38)

Odgovor liječnika:
237

   Prvi mjesec kontracepcije Cilest tabletama može imati prateće diskretno krvarenje, jer je to preparat s izrazito niskom količinom hormona. Nakon pauze od 7 dana, osmog dana počinje se piti novo pakovanje istog preparata, kojeg uzimajte uvijek u isto vrijeme.


(marija):

  ovako, imam redovne menstruacije, nisu bolne, ukratko, nisam imala nikakvih problema do prije par dana. menstruacija mi je pocela, trajala 6 dana i normalno zavrsila. tri dana kasnije sam imala veliki tamnosmedji iscjedak i dan kasnije kao da sam ponovno pocela krvariti. doduse imam simptome menstr., kao nabrekle i bolnije grudi. ali kako je moguce dobiti menstr. 5 dana nakon sto je prethodna zavrsila? sto bi mi moglo biti? mozda je neka bolest? imam 22 godine i stalnog decka s kojim nisam imala spolni odnos barem mjeseci pol. hvala

(18. siječnja 2003. 17:48)

Odgovor liječnika:
236

   Nije rijetkost da se kod ženskih osoba koje imaju normalne mjesečne cikluse nekad dogodi mali hormonalni disbalans, te se kao njegov rezultat javi krvarenje. No, za svaku sigurnost pođite na ginekološki pregled kako bi se utvrdio pravi razlog krvarenja.


(Jaca):

  Imam 30 godina. 1997 god sam operisala dernmogenu cistu na lijevom jajniku. Nedavno su ustanovili da mi je kanal na desnoj strani sa polucisticnim jajnikom neprohodan, a lijevi kanal pruza otpor (djelimicno prohodan). Da li postoji mogucnost da ja ostanem u drugom stanju?

(18. siječnja 2003. 17:30)

Odgovor liječnika:
235

   Trudnoća je moguća uz jedan poluprohodan jajovod. Oplodnja jajne stanice se i inače događa u jajovodu, nakon čega se ona počinje nezaustavljivo dijeliti i putovati prema maternici, u kojoj se u obliku malog zametka i “ugnijezdi”. Kod Vas, međutim, postoji opasnost (ukoliko dođe do oplodnje) da se oplođena jajna stanica, tj. zametak ne uspije “probiti” do maternice, radi smanjene prohodnosti jajovoda, te se on ugnijezdi u jajovodu. To je tzv. vanmaternična trudnoća, koja nakon nekog vremena završava prskanjem jajovoda i jakim krvarenjem u šupljinu male zdjelice. Operativnim zahvatom se odstranjuje preostali dio jajovoda, tako da nakon takve komplikacije više nema šansi za začeće prirodnim putem. To što smo naveli je lošija varijanta ishoda trudnoće. Ako jajovod nije bitno sužen, moguće je da se zametak probije do maternice i Vi uspijete realizirati normalnu trudnoću. S ginekologom popričajte o šansama i izgledima za ovu optimističniju varijantu, koju Vam od srca želimo.


(ksenija):

  postovani! koristim kontracepcijske pilule i danas sam potrosila prvo pakovanje.znam da trebam napraviti pauzu 7 dana ali mi nije jasno da li osmi dan trebam poceti piti drugo pakovanje ili moram cekati da dobijem menstruaciju pa potom prvi dan menstruacije poceti koristiti pilule.i molila bih vas da mi odgovorite da li nakon popijenog prvog pakovanja pilula mogu imati sigurne spolne odnose zahvaljujuci samo pilulama ili moramo koristiti dodatnu zastitu.tocnije zanima me nakon koliko vremena pilule djeluju za siguran spolni odnos nakon prvog pakovanja.hvala!!!

(16. siječnja 2003. 23:29)

Odgovor liječnika:
234

   Osmog dana (nakon sedmodnevne pauze) počinjete piti novo pakovanje. Već u prvom mjesecu uzimanja preparata Vi ste zaštićeni od neželjene trudnoće. Jasno, ako ste preparat pili svakodnevno, uvijek u isto vrijeme.


(Nela):

  Na posljednjem ginekološkom pregledu, ginekolog mi je rekao da imam nekakvu "ranicu" u unutrašnjosti vagine i da je to vjerojatno od upale. No, Papa test nije pokazao nikakvu upalu niti ikakve promjene na stanicama. Rađeni su mi i brisevi na klamidiju, aerobe i anaerobe-sve negativno. Ponekad osjećam bolove za vrijeme spolnog odnosa. Zanima me od čega je ta ranica mogla nastati i da li je potrebno suzdržavati se od odnosa neko vrijeme da bi to zaraslo? Hvala!

(16. siječnja 2003. 16:29)

Odgovor liječnika:
233

   Na ta Vam je pitanja trebao odgovoriti vaš ginekolog, koji Vas je pregledao. Pođite ponovno na pregled da se ustanovi priroda ranice u vaginalnom kanalu. Sve dok se ona ne sanira, nije uputno imati seksualne odnose.


(down under):

  postovani, 17. prosinca prosle godine radjena mi je hysterictomija i laparoskopija nakon sto su utvrdili da imam cistu 10cm velicine na lijevom jajniku. cista je bila okruzena sa vise malih te su se lijecnici dvoumili da li je polycitic ovary ili endometrioza. konacna dijagnoza je trebala biti postavljena poslije operacije. nakon operacije lijecnik je samo rekao da je ustvari rijec o obicnoj "simple" cisti nije se tad izjasnio da li se radi o endometriozi, polyicisticnim jajnicima ili nista. jos je rekao i da je sve u redu. cista je odstranjena a da se jajnik nije morao vaditi. trenutno imam oba jajnika. nigdje nisu nasli nista sumnjivo/maligno. idem u veljači na pregled pa se nadam da cu nesto vise i saznati. problem je inace u ovome. zadnju menstruaciju sam imala 7 prosinca; operacija je radjena 17-tog prosinca gdje sam imala krvarenje (od operacije) sljedeca dva dana. slicno menstruaciji. sad, nakon 37 dana nakon zadnje menstruacije i 25 dana nakon krvarenja od operacije imam nekaka cudan iscjedak. u pocetku sam mislila da je menstruacija ali evo i nakon 4 dana stalno je isto: smedje, svijetlije i tamnije, nikad kao krv. i vise kao obris. od prilike, svaki dan pola uloska, u toj kolicini. sad vise ne znam sto da radim, da li je to nesto sto bi trebala otici kod lijecnika prije veljače ili mogu cekati? hvala

(14. siječnja 2003. 06:32)

Odgovor liječnika:
232

   Nije nam do kraja jasno kakvu ste operaciju imali. Navodite da vam je rađena hysterictomija. Je li u pitanju histerotomija ili histerektomija? To su dvije potpuno različite operacije (kod prve se maternica “otvara” u svrhu operativnog zahvata, a druga predstavlja odstranjenje maternice). “Histeriktomija” je termin kojeg nismo u mogućnosti komentirati. Obratite se Vašem ginekologu za mišljenje.


(beba):
(beba@hotmail.com)

  poštovani. javljam vam se u nadi da ćete mi makar malo bolje približiti problem oko moga steriliteta, jer se još uvjek pitam šta je pravi razlog.naime, prije 3 godine prokrvarila sam u sredini ciklusa i tada mi je rečeno da je u pitanju nedostatak progesterona te sam skoro godinu dana bila na th sa progesteronom i cilkoproginova. nakon toga godinu dana pokušavala sam ostati u drugom stanju ali nisam ispjela.otišla sam kod privatnika i nalaz vaginalnog ultrazvuka je bio sljedeći:endometriom na desnom jajniku, lijevi je u redu, daglas slobodan, doktor se odlučuje na th sa klomifenom i nakon 6 mjeseci th nisam ostala u drugom stanju mada su jajne ćelije bile veličine 1,9-2,1mm.tada se odlučujem otići u zavod za sterilitet gdje smo suprug i ja prošli program te su nalazi sljedeći: endometriom je i dalje prisutan ali iste veličine, ostali nalaz u redu.radila prohodnost jajovoda i to je u redu. cervikalni bris na bakterije pokazao slabo pozitivna klamidija, sa prisustvom upale cerviksa.hormonalni status za drugi period cilklusa (pred menstuaciju)u redu. kod supruga spermatogram ocjenjen kao zadovoljavajuci na granici sa dobrim ali je količina ejakulata nesto ispod normale. ja sam pila sumamed i vibramicin te koristila vaginalete kanesten i geonistin dok je suprug pio samo vibramicin.kod supruga iz brisa uretre izolirana bakterija streptokokus aureus, dok je urinokultura u redu. molim vas po vasem misljenji sta dalje i sta je u stvari razlog moga steriliteta sa obzirom da je jedan jajnik u redu a da je pod th sa klomifenom i desni davao jajne ćelije?

(12. siječnja 2003. 11:54)

Odgovor liječnika:
231

   Kod Vašeg supruga je vjerojatno izoliran Staphylococcus aureus, a ne Streptococcus aureus, jer takvih streptokoka nema. No, to nije toliko bitno. Vaš sterilitet je velikim dijelom rezultat hormonalnih poremećaja, kao i endometrioma. No, šanse za trudnoću su još uvijek izvjesne. Samo, problem je i u Vašoj velikoj čežnji za začećem. Psihičke tenzije koje prate nastojanja da žena zatrudni (koji put) “ometaju” mogućnost začeća. Opustite se i vjerujte u šansu da ćete postati majkom. Naravna stvar, budite i dalje pod kontrolom ginekologa, ali se pokušajte što više smiriti. 


(jana):

  postovani! imam 23 godine prvog dana menstruacije pocela sam uzimati pilule cilest. danas nakon 13 dana uzimanja pojavljuje mi se krvavi iscjedak koji nije obilan, da li je to normalno prilikom uzimanja pilula prvi put. pomagajte molim vas ako nije sto da radim. hvala

(11. siječnja 2003. 20:25)

Odgovor liječnika:
230

   U prvom mjesecu primjene oralnih kontraceptivnih tableta moguće su pojave diskretnih krvarenja koje ste opisali. Vjerujemo da su u priloženom uputstvu za uporabu preparata navedene sve moguće nuspojave.


(Sasha):

  Molim vas da mi preporucite koje od dole navedenih kontracepcijskih pilula bih trebala koristiti, s obzirom na to da imam 22 godine, 57 kg, redovan ciklus od 28 dana, i pomalo sam malokrvna. Triquilar   6 svijetlosmedjih (prvih 6 dana uzimanja): 0.05mg levonorgestrel, 0.03mg ethinylestradiol; 5 bijelih (narednih 5 dana uzimanja): 0.075mg levonorgestrel i 0.04mg ethinylestradiol; 10 narandzastih (posljednjih 10 dana uzimanja): 0.125mg levonorgestrel and 0.03mg ethinylestradiol. Microgynon
Svih 21 pilula: levonorgestrel 0,15mg i ethinylestradiol 0,03mg.
Takodje me interesuje u sta je levonorgestrel, a sta ethinylestradiol, i na sta oni djeluju. Unaprijed hvala.

(11. siječnja 2003. 17:29)

Odgovor liječnika:
229

   Normalni menstrualni ciklus rezultat je međusobnih hormonalnih interakcija endokrinih žlijezda: hipofize i jajnika. Pod utjecajem hipofiznih hormona jajnici u tijeku 28 dana jednog ciklusa luče estrogene i progesteron (dvije različite vrste hormona). Biološka svrha usklađenih hormonalnih interakcija je postizanje ovulacije sredinom menstrualnog ciklusa, te ukoliko ne dođe do oplodnje padom razine hormona u krvi počinje ljuštenje unutrašnje ovojnice maternice – a to je menstruacija ili mjesečnica. Početkom ciklusa hormoni su niskih razina, s tim da estrogen pomalo sve više raste do momenta ovulacije, kad mu se “pridružuje” progesteron, te razine obaju hormona u krvi u drugom dijelu ciklusa rastu donekle paralelno. Oralne hormonalne kontraceptivne tablete, kojima je svrha da ne dođe do ovulacije, mogli bismo reći imitiraju prirodni hormonalni ciklus, tako da se u slučaju preparata “Triquilar” njihove koncentracije mijenjaju kroz čak tri faze. Stoga bismo Vam preporučili taj preparat. Levonorgestrel ima učinak progesterona, a ethynilestradiol estrogena.


(veronika):

  Imam 27 godina. Prije 6 godina operirala sam miom na maternici veličine manje šake. Prije godinu dana doktor mi je ustanovio tri nova manja velika otprilike 1,5 cm. Prije 4 mjeseca imala sam spontani pobačaj za koji tvrde (dva doktora) da nije mogao (zbog položaja i veličine) biti uzrokovan miomima. Kažu jednostavno se dogodilo. To je bilo u rujnu. Prilikom kontrole nakon pobačaja ustanovljena mi je bakterija chlamidija i enterococus spp, koje liječim antibioticima i vaginaletama.
Pitanje: budući već planiram iduću trudnoću, (prvi put sam zatrudnjela bez ikakvih problema i iz prvog pokušaja) je li s obzirom na pobačaj za to prerano. Miomi za sada ne rastu tako brzo, što ne znači da neće. Operacijski zahvat njihovog uklanjanja se u ovom trenutku ne preporuča. Puno sam čitala o folnoj kiselini te sam je mislila uzimati u nekim tabletama, da li mi to preporučate? Općenito ne znam uopće koliko je moja situacija optimistična??? Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

(11. siječnja 2003. 11:42)

Odgovor liječnika:
228

   Imajte strpljenja još koji mjesec. Kroz nekoliko normalnih mjesečnih ciklusa, oporavit će Vam se cjelokupni reproduktivni sustav (hormoni, rad jajnika, maternični endometrij) za iduću trudnoću. Pretpostavljamo da Vam je nakon spontanog pobačaja rađena kiretaža u svrhu “revizije”, te se nakon nje maternica mora neko vrijeme “štediti”; poglavito Vaša, koja u svojoj stijenci ima miome. Glede folne kiseline, prema nekim autorima njezino se uzimanje smatra uputnim kod trudnica koje imaju povišen krvni tlak. Kako to nije Vaš slučaj, ne vidimo posebnne razloge za njezino uzimanje, osim uobičajenih doza koje su prisutne u brojnim multivitaminskim pripravcima namijenjenih trudnicama.


(Mare):

  Imala sam namjerni pobačaj trudnoće. Nakon toga nisam imala problema. Nakon 20-tak dana otišla sam na kontrolu kod istog liječnika i utvrđeno je da sam puna ugrušaka te mi je on opet ušao u maternicu. Nakon par dana dobila sam krvarenje i jake bolove. Sada još uvijek imam iscjedak. U međuvremenu otišla sam u drugog ginekolaoga i ustanovljen mi je UZV-TV:Lijevo uz normalan uterus tvorba 3*3 cm ispunjena ehogenijim sadržajem (endometriom?).Sve do sada imala sam redovite menstruacije koje su bile bolne prvi dan. Maternica mi je zabačena. Recite mi da li postoji šansa za slijedeću trudnoću. Moram na kontrolu za dva mjeseca da se vidi je li ta tvorba otišla sa menstrucijom, ako ne to ne bude slučaj recite mi da li je trudnoća rješenje za to ako do nje dođe.

(11. siječnja 2003. 09:58)

Odgovor liječnika:
227

   O Vašim šansama za iduću trudnoću još je prerano razmišljati. Prije svega, moraju se “sanirati” posljedice dviju intrauterinih intervencija, koje su se dogodile u kratkom razmaku. Najvažnije je da se nije dogodila infekcija, praćena bolovima i povišenom temperaturom. Ugrušci i krvarenja su manje zlo od upalnih procesa. Bitno je da se fizički i psihički ne opterećujete neko vrijeme, dok se kroz nekoliko uzastopnih ciklusa Vaša maternica ne vrati u stanje pogodno za novo začeće. “Tvorba” pored maternice je pitanje za sebe. Je li riječ o endometriomu ili nečemu drugom, vidjeti ćete na idućem ginekološkom pregledu.


(kety):
(katrin@hi.hinet.hr)

  u 5. mj 2002 g napravila sam papa test i zanima me vaše mišljenje:
1. zadovoljava interp.
2. vrsta stan:skvamoz, metaplas, cilindrične, endocervika,
3. leukociti mnoštvo, histiocit
4. miješana flora, fungi, spore, pseudomicelij
5. uola, površinska reakcija, hiperkeratoza
to su podaci nakon kojeg mi je rečeno da je to mi je papa dobra što ja mislim da nijemolim vas da mi pojasnite nalaz pape.
nakon toga učinila sam briseve na klamidiju ,micoplazmu, ureaplazmu i aerobe, a za anaerobe mi je rečeno na šalati da to ne rade taj bris jer te bakterije ne čine nikakvu štetu mada je bris bio donesen. sve je bilo negativno. mene muče ti anaerobi,jer mi se suprugu pojavilo crvenilo nalik na osip koji je prošao dan nakon mazanja kremom lamisil,a kod mene je pojčan iscjedak i miris koji nije uobičajen. lijepo vas molim odgovor. unaprijed hvala.

(10. siječnja 2003. 22:45)

Odgovor liječnika:
226

   Anaerobi Vas ne bi trebali zabrinjavati, jer je Lamisil krema preparat za liječenje gljivičnih oboljenja, tako da se vrlo vjerojatno kod Vašeg supruga (kojemu je ta krema pomogla) radilo o upalnom procesu izazvanom gljivicama. Glede Papa testa, najbolje je da se pouzdate u interpretaciju nalaza Vašeg ginekologa, jer se test radi upravo radi rane detekcije stanica koje su se možebitno promijenile uslijed upalnog procesa. Kod nalaza izmijenjenih stanica ginekolog bi Vas odmah naručio na dodatne pretrage, te bi Vam bila urađena kolposkopska pretraga i eventualna biopsija tkiva. U svibnju ponovite Papa test, jer se test u Vašoj dobi mora vršiti svake godine.


(Mare):
(mare82@net.hr)

  Imam 20god. a prvu menstruaciju sam dobila sa 13god. One su bile redovite, svakih 31-33 dana. Sa svojim dečkom sam imala spolne odnose bez kondoma i ginekološkim pregledom je utvrđeno da imam CIN 1. Dobila sam 2 kutije Geomistina i( 2x6 tebleta) i dvije kutije Betadina (2x14tableta). Nakon a i par dana prije završetka terapije stupili smo ponovno u spolne odnose. Menstruacija mi kasni 2 dana. Spolne odnose bi započeli bez kondoma, a onda bi ipak radi sigurnosti stavili kondom. Znam da muškarac tijekom spolnog odnosa ispušta određenu malo količinu sperme, pa me sad strah zašto mi kasni menstruacija? Možda ima veze sa prijašnjom terapijom. Koristili smo kondom, nikada nije pukao, pa vjerujem da ne mogu biti trudana, ali me opet brine to što znam da muškarac može i tijekom sexa ispustiti tu malu količinu. Zanima me kada on to počne ispuštati i nakon koliko vremena da napravim test na trudnoću. Navodno moram biti trudna 10 ak dana da bi test bio točan. Hvala.

(10. siječnja 2003. 14:12)

Odgovor liječnika:
225

   Briga i strah od neželjene trudnoće mogu biti uzrok kašnjenju mjesečnice. Strpite se da prođe tih desetak dana kako biste uradili test na trudnoću, nakon kojeg će biti razvidno o čemu je riječ.


(Tanja):
(vmajdand@inet.hr)

  Imam 29 godina. Prije pet mjeseci imala sam carski rez u 39. tjednu trudnoće. Ustanovljen je prekid srčane akcije kod djeteta. Otkriven mi je septum uterusa, koji je uzrokovao zastoj u razvoju ploda. Preporučen mi je histeroskopski zahvat. Željela bih saznati što više o tom zahvatu. Zahvat ću raditi u siječnju.
Na koji način mogu i kada planirati sljedeću trudnoću.

(09. siječnja 2003. 20:07)

Odgovor liječnika:
224

   Kirurški zahvat uklanjanja maternične pregrade moguće je uraditi bez otvaranja trbušne stijenke, kao i bez ponovnog reza na stijenci maternice. Bilo bi dobro da se strpite u planiranju nove trudnoće punu godinu dana. Jednako tako važno je da nakon zahvata odležite dovoljno dugo (bar desetak dana), da se uzdržavate od spolnih odnosa sve dok Vam ne prođe mjesečnica koju očekujete u realnom terminu nakon tog zahvata.


(Ima):

  5.11. 2002 sam bila na redovitom ginekoloskom pregledu na kojem je doktor ustanovio da je sve uredu. Medjutim moja slijedeca mjesecnica, prvi dan koje je bio 25.11. je trajala samo dva dana a desetak dana kasnije mi se pojavilo vrlo lagano krvarenje koje je trajalo takodjer oko dva dana. Zbog toga sam se ponovo obratila svom ginekologu koji je ustanovio da na desnom jajniku imam cistu velicine 33x22 mm. Prepisao mi je dobrostan koji sam pila dva puta dnevno i to 12 dana. Mjesecnicu sam dobila 24.12. i trajala je 5 dana. Medjutim, cim je prestala osjetila sam da su mi grudi natekle i to mnogo vise nego sto to osjetim u PMSu. Zbog blagdana nisam bila u mogucnosti otici kod lijecnika na pregled odmah poslije zavrsetka moje mjesecnice, nego sam na sljedecem pregledu bila 07.01. Nalaz s tog pregleda je sljedeci:UZV Endometrij 8 mm trolinijski, desno folikul 24 mm, lijevi ovarij b.o. Moj doktor smatra da su natecene grudi posljedica ciste te mi je prepisao! ponovo dobrostan, takodjer 12 dana po dva puta. S obzirom da sam na internetu na vise stranica pronasla da se po otkrivanju ciste ne trebaju odmah uzimati lijekovi zanima me dali smatrate da bih trebala nastaviti sa uzimanjem ovog lijeka ali napominjem da sam zapocela uzimati tablete. Takodjer, voljela bih da mi date misljenje u vezi sa natecenim grudima odnosno, smatrate li da one mogu biti i posljedica neceg drugog, posto se ta natecenost ne smanjuje. Htjela bih dodati da sam spolne odnose imala posljednji put 14.11.2002. te me zanima dali smatrate da sam tada mogla ostati trudna, i da su natecene grudi posljedica trudnoce a da je doktor mozda napravio previd trudnoce. Voljela bi i da mi objasnite sto u nalazu znaci desno folikul 24 mm. Unaprijed vam se zahvaljujemcite mi sto mi se desava. Da li je to normalno i sto je u pitanju?

(09. siječnja 2003. 15:22)

Odgovor liječnika:
223

   Ako sumnjate na trudnoću, najjednostavnije je da pokušate uraditi test za rano otkrivanje trudnoće. A glede ovarijalne ciste (ciste jajnika), vjerojatno je riječ o tzv. funkcionalnoj cisti, koja se liječi hormonalnim preparatima, kao što Vam je ginekolog i propisao Dabroston. Grudi su Vam – (vrlo je vjerojatno) otečene upravo od tog preparata (gestagena). Funkcionalne se ciste znaju povući i bez uzimanja ikakvih preparata, spontano, u tijeku par mjesečnih ciklusa, koji su nešto drugačiji od uobičajenih.


(Sarajka):

  Imam jednu dilemu, molim vas da mi sto prije odgovorite. Zadnja menstruacija je pocela 13.12.2002 godine. Obicno traje oko 5 dana. Danas je 09.01.2003 tj. 28 dan ciklusa kada bi trebala nastupiti naredna menstruacija. Ciklus mi je obicno redovan, ipak ponek se desi da rani ili kasni 1-2 dana. Danas se pojavio vrlo oskudan smedjkasti iscjedak. Ipak to nije jos krvarenje. Sa deckom koristim inace zastitu ali posljednji put smo koristili metodu "prekinuti snosaj". Da li je moguce da sam trudna. Jos uvijek nemam nikakve simptome trudnoce kao sto su povracanje, muka i sl. Osjetim bol u ledjima i povremene slabije bolove u dijelu stomaka. Molim vas recite mi sto mi se desava. Da li je to normalno i sto je u pitanju?

(09. siječnja 2003. 15:20)

Odgovor liječnika:
222

   Vjerojatno je sve u redu i Vi ste dobili Vašu željno očekivanu mjesečnicu. 


(jelena):
(glupko2002@yahoo.com)

  Nakon posljednjeg seksualnog odnosa (bez prezervativa) počela sam osjećati najprije lagani svrab na usminama. Nakon toga je taj svrab posao jači, a pojavio se i sekret zute boje i jako neprijatnog mirisa. Sada su se pojavile i male ranice kako na usminama tako i na spolovilu. Bolovi su užasni naročito prilikom mokrenja. Vjerojatno sam i ja to djelomično iritirala pranjem sapunom za intimne dijelove tijela. Možete li mi reći što bi to moglo biti. Hvala unaprijed!

(09. siječnja 2003. 15:06)

Odgovor liječnika:
221

   Svakako se radi o jakoj iritaciji epitela na spolovilu. Otiđite na ginekološki pregled, kako bi Vam se ustanovio uzročnik upale u vaginalnom kanalu, te kako biste dobili odgovarajuću terapiju.


(Maza):

  Molim vas za odgovor. Menstruacija mi kasni 15 dana. Grudi me jako bole i malo su se povećale a stomak mi je nekako povećan (zapravo sve hlače su mi uske i kao da nemam zraka). Molim vas da mi vs.svega ovoga ukratko napišete simptome trudnoće.
Hvala unaprijed svim liječnicima koji odgovaraju na ova pitanja!

(09. siječnja 2003. 13:36)

Odgovor liječnika:
220

   Najbolje bi bilo da kupite test za rano otkrivanje trudnoće. On će vam pokazati jeste li trudni ili niste. Inače, simptomi trudnoće su izrazito individualni. U trudnoći, prvih mjeseci brojne žene povraćaju, a druge se osjećaju bolje nego ikad. Prema opisanim simptomima moglo bi se zaključiti da je o trudnoći riječ. No, nekad strah od trudnoće učini iste simptome. Stoga, za vjerodostojno tumačenje o čemu se radi testirajte se na trudnoću. Ako ste trudni, sve simptome “drugog stanja” koji su svojstveni Vašem biću ćete imati priliku osjećati kroz narednih devet mjeseci.


(Bojana):

  Kontracepcijske tablete cilest koristim vec vise od sest mjeseci. Zanima me koliko cesto treba napraviti pauzu i provjeriti krv.

(09. siječnja 2003. 13:34)

Odgovor liječnika:
219

   Niste naveli Vašu životnu dob. Prema novijim spoznajama, danas se ne preporučuje praviti pauze u tijeku uzimanja oralnih hormonalnih kontraceptiva. Ranije se je preporučivalo učiniti pauzu od 3-4 mjeseca. Ipak, jednom godišnje potrebno je učiniti pregled dojki, analizirati koagulacioni status (faktore zgrušavanja krvi), te uraditi hepatogram-pregled jetrene funkcije.


(rene):
(rid@teol.net)

  Imam 27 godina. Vec duze vrijeme ne mogu ostati trudna. Izljecena sam od klamidije. Suprug je radio spermiogram koji je u granicama normale. Dvanaesti dan nakon ciklusa radjena folikulometrija. Endometrij izrazito tanak za taj period, svega 4mm. Jajnici urednog polozaja i strukture sa vise manjih folikula, ne izdvaja se vodeci. U Douglasu nema slobodne tecnosti. Preporucuje se uraditi HSG. Molim savjet.

(08. siječnja 2003. 22:06)

Odgovor liječnika:
218

   Uradite HSG, kako bi se vidjelo postoji li komunikacija između maternice i jajovoda, te postoji li dostatna prohodnost jajovoda, koja je nužna za mogućnost oplodnje (koja se zbiva u jajovodima).


(ja):

  Imam 17 god i spavala sam sa dečkom. Nakon toga sam primijetila bijeli iscjedak, ali malo ga je i gust je. Negdje sam pročitala da to može biti upala rodnice. Zanima me koliko je to opasno, kako se liječi i kako se dobiva??? I trbuh mi je malo narastao, ali nisam trudna 100%, ali ni ne jedem baš tako puno da mi tako naraste. Što bi to moglo biti? Hvala!

(08. siječnja 2003. 19:37)

Odgovor liječnika:
217

   Upala rodnice ima raznih (prema vrsti uzročnika). Tako da biste morali otići na ginekološki pregled, gdje će se ustanoviti o kojoj vrsti upale se radi. Prema opisu iscjetka nije moguće preporučiti terapiju.


(niki):

  imam 20 god i već 2 godine imam spolne odnose. prije pola god imala sam namjerni pobačaj i doktor je rekao da je sve u redu prošlo. no nakon mjesec dana kada sam bila ponovno na kontrolu ginekolog mi je rekao da mi je maternica malo zavaljena unatrag. šta bito značilo? i imaju li bolni spolni odnosi kakve veze s tim?

(08. siječnja 2003. 18:39)

Odgovor liječnika:
216

   Ukoliko niste imali upalni proces nakon namjernog pobačaja, nemojte se zabrinjavati radi blago zavaljene maternice (jer ona bez upale nije nužno “fiksirana” u tom položaju). Brojne žene imaju maternicu blago zavaljenu, no ona se tijekom (realizirane) trudnoće ispravi, tako da nema neželjenih posljedica na tijek graviditeta.


(valentina):

  dobar dan! Imam 23 godine i po prvi put sam pocela koristiti pilule cilest prije 9 dana tacnije prvog dana menstruacije.od tada pa do danas imam krvavi iscjedak koji nije obilan i traje vec 9 dana da li je to normalno prilikom prvog uzimanja pilula a do sada nisam imala spolne odnose.molim vas pomozite mi! Hvala

(08. siječnja 2003. 16:33)

Odgovor liječnika:
215

   To može biti normalna pojava u tijeku prvog mjeseca uzimanja Cilesta. Pilulu uzimajte svakog dana u isto vrijeme, kako bi Vam razina hormona u krvi bila što ravnomjernija.


(Maja):

  Zanima me do kojeg tjedna trudnoce se moze uraditi pobacaj i kako se racunaju tjedni u trudnoci (dali se racuna od dana zaceca ili od dana posljednje menstruacije). Hvala Vam.

(08. siječnja 2003. 15:41)

Odgovor liječnika:
214

   Tjedni trudnoće se računaju od prvog dana zadnje mjesečnice. Ako je od tog datuma prošlo više od 12 tjedana, namjerni se pobačaj ne izvodi.


(amarilia):
(anaelsner@yahoo.com)

  Štovani liječnici! Kontraceptivne pilule Stedril-m treba piti 1 na dan. Da li u tom slučaju treba piti neposredno prije spolnog odnosa, ili u određeno vrijeme tijekom dana, nezavisno od toga u koje doba dana se ima spolni kontakt? Unaprijed hvala.

(08. siječnja 2003. 11:42)

Odgovor liječnika:
213

   Stediril-m ili bilo koji drugi oralni kontraceptiv potrebno je piti jednom dnevno, ali uvijek u isto vrijeme. Neovisno o terminu snošaja.


(Karla):

  Imam jednostavno pitanje, zanima me dali se može dobiti menstruacija nakon što se zatrudni? Ako može, do koliko menstruacija može doći i ako mi molim vas možete objasniti kako je to moguće i koliko je čest taj slučaj?

(08. siječnja 2003. 01:09)

Odgovor liječnika:
212

   Ima pojava da neke žene – iako su trudne krvare (diskretno) u tijeku prvih mjeseci trudnoće, u terminima mjesečnice, no to je izuzetno rijetka pojava. Objašnjenje je više nego složeno, tako da ja daleko od “jednostavnog”. Hormoni (spolni) su kreatori sveukupnih zbivanja unutar maternice, te su oni (tj. njihovi blagi disbalansi) uzrok i takvim pojavama.


( ):

  Imam dvoje djece, 16 i 13 g. Ove godine sam imala pobacaj. Krvna grupa mi je A -. Poslije poroda nisam primila injekciju zbog negativnog RH. Djeca su mi RH pozitivna kao i suprug. Zanima me s koliko rizika bih usla u još jednu trudnoću. Hvala.

(07. siječnja 2003. 22:13)

Odgovor liječnika:
211

   Rizik svakako postoji, ako je plod koji ste izgubili bio Rh +, što ne mora biti slučaj, ali je moguće. No, ako Vam se dogodi trudnoća, nužno je tijekom nje, pod vodstvom ginekologa redoviti kontrolirati razinu antitijela. Iz tih analiza će se “iščitavati” rizičnost Vaše iduće trudnoće.


(TSUNCE):
(TSUNCE@hotmail.com)

  bok! Pijem triquilar kontracepcijske pilule 10 mjeseci da li nakon godine dana moram napraviti pauzu ili mogu nastaviti piti do 6 mjeseca kada moram na pregled kod ginekologa. Koliko su sigurni prezervativi?

(07. siječnja 2003. 21:34)

Odgovor liječnika:
210

   Prema novijim “stavovima” struke, nije potrebno praviti pauze u tijeku hornonalne kontracepcije. Kvalitetni kondomi (prezervativi) su – mogli bismo reći - sigurni; poglavito oni Vas štite od spolnih infekcija, koje su u zadnje vrijeme prisutne u gotovo epidemijskim razmjerima.


( ):

  Poštovani. U vezi smo od siječnja prosle godine. Negdje na početku veze ja sam bila na ginekološkom pregledu (mislila sam staviti spiralu ali po preporuci doktora sam to odgodila) i usljed jake upale ja i partner smo koristili antibiotike i ja vaginalete. Odmah na početku veze mom dečku se na vrhu spolovila pojavila hrapava kožica jarko crvene boje koja ga je ujedno i peckala (kaže da je nije imao prije), s vremenom se to samo pojačalo a čini se da se i širi. Ja sam negdje u 9-10 mjesecu primijetila kod sebe izraslinu nalik na bradavicu. U par dana je narasla do otprilike 1 cm ali se kasnije smanjila za otprilike pola i na tome je ostala. mene ne pecka i ne svrbi ali sredinom ciklusa imam pojačano bijelo pranje, katkad i grudičasto, i katkad u donjem dijelu trbuha osjećam tupe bolove u tom periodu. Mi se doduše međusobno ne optužujemo ali negdje u "zraku" visi od koga li je krenulo. Molimo vas da nam kažete o čemu bi mogla biti riječ i kome da se obratimo. Ja ginekologu a kome on?

(07. siječnja 2003. 21:30)

Odgovor liječnika:
209

   Prema opisanom moguće je da ste oboje zaraženi HPV virusom. Nužno je da oboje odete na pregled (svako k svom liječniku – on na pregled urologu ili dermatologu), gdje će se postaviti dijagnoza i propisati odgovarajuća terapija.


(Vinka):

  Prije više od godinu dana imala sam genitalni herpes. On je u kratkom periodu nestao, međutim pojavio se mjesec dana poslije na drugom mjestu i isto tako nakon kratkog vremena nestao. Zanima me da li virus ostaje u meni zauvijek, i čeka da mi padne imunitet da se ponovo pojavi? Trenutno imam genitalne bradavice (Condylomata acuminata)i ne znam kako ih se riješiti. Čim sam ih primjetila otišla sam dermatovenero-logu koji mi ih je namazao Podhophilinom, međutim ništa se nije promjenilo, čak su se i proširile. Slijedeći put mi ih je pokušao ukloniti tekućim dušikom i zaista su polako nestale ali su se slijedeći put pojavile još u vecem broju. Opet sam išla doktoru koji mi ih je ponovo premazao Podhophilinom i rekao da pričekam 15 dana da vidimo reakciju. Međutim one i dalje rastu i monže se. Kad sam ih primijetila unutar šupljine totalno sam se izbezumila. Doktor mi je spominjao da ako se pojave unutra da ih ne može on ukloniti već da moram ići ginekologu da mi ih jednostavno sastruže. U meduvremanu sam izvadila PAPA TEST koji mi je 1. i ginekolog mi kaže da je to idealno. Nikad prije nisam imala Papu 1. Namjeravam vaditi i HPV virus. Čitala sam na internetu da genitalnim bradavicama u principu nema lijeka, što mi je rekao i doktor, te da se one moraju uklanjanjem jednostavno istrošiti ili oslabiti tako da više ne izlaze. Ja ne vidim nikakav napredak i uspaničena sam da se jos više ne prošire. Planiram i imati dijete, a strah me ja kad će to biti moguće i kakav to može imat utjecaj na trudnoću i na plod. Hvala unaprijed!!!

(07. siječnja 2003. 12:00)

Odgovor liječnika:
208

   Prije svega i genitalni herpes i šiljati kondilomi su spolno prenosive infekcije, kojima su uzročnici (nimalo bezazleni virusi). HPV je uzročnik kondiloma. Genitalni herpes se kao i herpes simplex (na licu i ustima) vraća, kad opći imunitet organizma padne. Tretman kondiloma obavljajte kod ginekologa, a papa-test ponavljajte svakih 6 mjeseci. Kod infekcije HPV-om potrebno je izvršiti tipizaciju virusa, jer se pojedini tipovi HP virusa dovode u korelaciju s nastankom genitalnog karcinoma. Inače, nakon izlječenja – ubuduće prakticirajte tzv. “siguran sex” (uporabom prezervativa-kondoma), jer - očito je - negdje ste “pokupili” zarazu.


(ivana):

  imam 17 i pol godina. Prije dva i pol tjedna sam imala spolne odnose sa dečkom (to nam je bilo drugi put) i koristili smo kondom. On je rekao da kondom nije puko ali meni mjesečnica kasni već 10 dana i jako sam zabrinuta. U 10 mjesecu sam mjesečnicu dobila tjedan dana ranije a u 11 mjesecu tjedan dana kasnije. Mjesečnicu imam već 5 godina i ispočetka mi je bila neredovita ali se kasnije ustabilila. već dva tjedna imam bolove u donjem djelu trbuha i oni su kratki.jako sam zabrinuta i molim vas za savjet! Htjela bih koristiti kontracepcijske pilule Triquilar! Da li su one primjerene mojoj dobi?

(06. siječnja 2003. 23:22)

Odgovor liječnika:
207

   Vaše još uvijek neuredne mjesečne cikluse, ne bi bilo dobro (već sad) dodatno “opterećivati” unošenjem hormona. Vi se još razvijate i još ste previše mlada osoba za primjenu hormona. Uostalom, kako mi nismo ginekolozi, najbolje bi bilo da se s nekim od stručnjaka iz tog područja konzultirate. Moguće je da će specijalist-ginekolog biti drugačijeg mišljenja, a on je svakako stručniji za pružanje odgovora na Vaš upit.


(Sabin):

  Postovani! Imam 27 godina i u 12. sam sedmici trudnoce. Receno mi je da postoji veoma mali rizik od genetskog poremecaja. Zadnja menstruacija je bila 4. Oktobra. Na drugom pregledu obavljenom 12/12/02 CRL je bio 31mm a nuhalni nabor 2,5. Na pregledu koji je uradjen 26/12/02 color-doplerom, kada je utvrdjen dorzonuhalni edem od 2mm, utvrdjene su i sledece karakteristike : BPD-19,FOD-25, duzina ploda-67,obim glave-69, ABD 22, obim abdom. 63, Femur 8.od genetskog poremecaja. Upoznata sam i sa cinjenicom da se ozbiljni problemi smatraju tek ako je nabor jednak ili veci od 3mm. Preporuceno mi je da radimo aminocentezu oko 17. sedmice trudnoce odosno pocetkom februara. Molim vas da mi odgovorite kolika je mogucnost poremecaja i koliki je uobicajeni nuhalni nabor na plodu od 11-12 sedmica. Postoji li neki drugi genetski poremecaj osim vec poznatih sindroma koji se aminocintezom u mom slucaju ne bi mogao otkriti. Ovo je moja prva trudnoca i jako sam zabrinuta. Bila bih vam jako zahvalna ako bi ste mi odgovorili na moje pitanje. Unaprijed hvala. Zelim Vam mnogo zdravlja i uspjeha u narednoj godini! Srdacni pozdravi!

(06. siječnja 2003. 08:49)

Odgovor liječnika:
206

   Nismo do kraja kompetentni odgovoriti Vam na Vaše pitanje. Načelno Vam možemo reći da je ultrazvučni pregled i dijagnozu koja se njime postavlja (ipak) potrebno provjeriti i kod drugog liječnika. Drugim riječima, potražiti i tzv. “second opinion”. Nije nam poznato živite li u R.Hrvatskoj. Ako je odgovor potvrdan, obratite se u kliničku bolnicu “Sv.Duh” u Zagrebu, gdje rade naši vrhunski stručnjaci iz područja ultrazvučne dijagnostike – ( naš najveći stručnjak, ginekolog - prof. dr. Asim Kurjak). Pokušajte se pregledati u toj ustanovi.


(lanna):

  zanima me jedino postoji li ikakva šansa da se od korištenja oralnih kontraceptiva (točnije Cilesta) ostane sterilan?

(05. siječnja 2003. 23:15)

Odgovor liječnika:
205

   Nije nam poznato da bi kao posljedica hormonalne kontracepcije mogao nastupiti sterilitet kod žena. Hormoni koji se koriste u svrhu kontracepcije imaju cijeli niz neželjenih nuspojava, koje su, uostalom, spomenute u priloženom uputstvu za uporabu "pilule”. Međutim, često mijenjanje partnera, spolne infekcije koje su pri tome izgledne, mogu dovesti do gnojnih upala jajovoda, koji se tako mogu trajno “začepiti” i to može dovesti do steriliteta žene. “Pilula” Vas čuva od začeća, a kondom (i) od infekcije.


(dejavue):
(dejavue@net.hr)

  Decko mi ne vjeruje da sam bila djevica, jer nakon prvog spolnog odnosa nisam krvarila. Molim Vas da mi odgovorite, da li SVAKA zena mora krvariti prilikom prvog odnosaja, a ako mora, molim Vas da mi pojasnite kako se moze ozljediti himen.
Hvala unaprijed.

(05. siječnja 2003. 20:23)

Odgovor liječnika:
204

   Opće je poznato da na ulazu u vaginalni kanal u djevica postoji himen, no njihovi su izgledi i oblici različiti, te sve djevice ne krvare kod prvog snošaja. Sve do porođaja kod žena s elastičnim ili pak režnjastim himenom, on postoji - praktično nepromijenjen, te se tek prilikom porođaja “razdere”.To je vjerojatno i Vaš slučaj. O vrstama himena pisali smo ranije na ovim stranicama, možete se malo “prošetati” po odgovorima iz područja ginekologije.


(jelena):

  dobar dan! nalazim se u dilemi pa bih vas molila za pomoć. 31.12.2002.godine dobila sam mjesečnicu i tad sam po prvi put pocela koristiti kontracepcijske pilule CILEST. Mjesecnica mi je trajala 2 dana tacnije 1.i 2.1.2003.godine. nije bila obilna vise je to bila neka smeda sluz pomjesana sa krvi. da bi nakon toga mjesecnica prestala u potpunosti 1 dan pa se nakon toga pojavila sasvim malo drugi dan tacnije 4.1 a i danas 5.1.po malo se pojavljuje.da li je to normalno molim vas pomozite mi! imam 23,5 godine i jos nisam imala spolne odnose.a mjesecnica mi obicno traje 5-6 dana.unaprijed veliko hvala!

(05. siječnja 2003. 13:40)

Odgovor liječnika:
203

   moguće su takve pojave u prvom mjesecu uzimanja kontracepitivnih hormonalnih tableta. Uneseni hormon “umiješao” se u Vaša normalna-fiziološka hormonalna zbivanja, pa se njegova interakcija s do tad usklađenim “nivoima” Vaših hormona odrazila na sluznicu maternice, koja se pomalo ljušti. Neka vas te pojave ne zabrinjavaju.


(tina):

  Poštovani! Imam 18 godina i imam redovite spolne odnose sa jednim partnerom, ginekolog mi je preporučio kontracepcijske pilule triquilar, prije 5 dana počela sam sa drugom turom tableta, imala sam nezaštićeni odnos pa me zanima koje mogu biti posljedice, hvala.

(04. siječnja 2003. 21:32)

Odgovor liječnika:
202

   Ako ste kontraceptivne tablete koristili striktno prema priloženom naputku, nikakve posljedice (osim eventualnih nuspojava, koje su moguće) ne biste trebali imati.


(morana):

  postovani, imam 22 godine prvog dana menstrualnog ciklusa pocela sam uzimati kontracepcijske pilule cilest. menstruacija mi je trajala svega 3 dana a inace traje 5-6 dana nije bila obilna vise je to bio neki smedkasti iscjedak pomjesan sa krvi. je li to normalno prilikom prvog uzimanja pilule, to je ujedno bio moj prvi put uzimanja pilule. nikad jos nisam imala spolne odnose! hvala

(04. siječnja 2003. 14:03)

Odgovor liječnika:
201

   To je potpuno normalna pojava da prilikom uzimanja oralnih hormonalnih kontraceptiva Vaše “mjesečnice” po svojoj kvaliteti (količina, izgled i trajanje) budu bitno drugačije od prave menstruacije. Ta krvarenja imitiraju normalnu menstruaciju, budući da unešeni hormoni (pilula) potpuno zakoče Vaša ciklička (prirodna) hormonalna “zbivanja”, a sve s ciljem da se izbjegne ovulacija (izbacivanje jajne stanice iz jajnika) i samim tim mogućnost zanošenja-trudnoće.



Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: