"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:
05/01/2003 00:45:44


(helena):

  postovani, imam 23 godine nikad nisam imala spolne odnose sa svojim deckom ali nasi su se organi dodirivali ali nije doslo do nekog dubljeg kontakta. Nakon toga prvog dana menstrualnog ciklusa pocela sam koristiti pilule cilest po prvi put. menstruacija mi je trajala svega 2 dana i nije bila nimalo obilna vise je to licilo na neku sluz sa krvi. znaci li to da sam trudna i da li je to normalno prilikom prvog uzimanja pilula, dok se organizam ne prilagodi na pilule. veliko hvala!

(04. siječnja 2003. 14:07)

Odgovor liječnika:
 200

   U tijeku hormonalne oralne kontracepcije, krvarenja koja su nalik na menstruaciju – nisu prave mjesečnice, stoga su ona po svojoj količini, trajanju i izgledu različita od prave menstruacije. Ne možemo Vam sa sigurnošću reći je li došlo do neželjene trudnoće u tijeku Vaših prvih seksualnih dodira. Pitanje je je li Vaš partner prilikom njih ejakulirao ili nije. Ako nije, teško da ste zatrudnjeli, a ako jest, mogućnost trudnoće postoji.


(niki):

  imam 18 god. i imam stalan odnos s deckom. Mjesečnica mi kasni 8 dana a test sam probala nakon kašnjenja mjesećnice od 2 dana. Imam bolove u stomaku i grudi su mi nabrekle, to mi se uvijek dešava prije mjesečnice. Jako sam napeta zbog izostanka mjesečnice i tome izluđuje. Jel' mi mozete reći u čemu je problem i zašto toliko kasni? Unaprijed HVALA!

(02. siječnja 2003. 16:01)

Odgovor liječnika:
199

   Dvije su mogućnosti u objašnjenju zašto Vam mjesečnica kasni. Prvo: možda ste trudni, što će se pokazati na testu za nekoliko dana ili - Drugo: možda Vam kasni upravo radi straha jeste li trudni. Kad se strah i strepnja pojave, oni mogu utjecati na kašnjenje krvarenja. Niste naveli koristite li ikakvu kontracepciju u stalnim odnosima s dečkom.


(Leo):

  Pozdrav! Do prije mjesec dana moja djevojka je pila kontracepcijske pilule te nakon godinu dana odlucila ih je prestati uzimati (prosli mjesec). U ovom mjesecu imali smo 4-5 odnosa (ja sam rabio kondom (durex) svaki put i provjerio ga poslije svakog odnosa, sve je bilo OK) no prije 4-5 dana trebala je dobiti menstruaciju ali nije. Kasni joj 4-5 dana. Jeli to normalno (s obzirom da je ovo 1. mjesec od kako ne uzima pilule) ili je moguca trudnoca (kaze da osjeca na mahove bolove kao kad treba dobit menstruaciju)?!?! Sretna Nova Godina!

(31. prosinca 2002. 18:47)

Odgovor liječnika:
198

   Uzvraćamo jednakim željama za sretnu Novu godinu. Strpite se malo, pa će se Vaše dileme razriješiti. Po svoj prilici, kod Vaše djevojke mjesečnica je već nastupila. A ako izostane, uradite test na trudnoću. Najvjerojatnije nije trudna, već se hormoni "dovode u red", nakon što su godinu dana bili izvan fiziološke funkcije.


(ana):

  Poštovani! Trenutno nisam u Hrvatskoj a imam slijdeći problem. Između malih i velikih usna primjetila sam dvije male crne točkice prilikom zadnje depilacije intimnih dijelova. Ne mogu najbolje vidjeti ali izgledaju kao madeži naime nisu smeđi, nego crni odnosno tamno sivi. Napominjem to jer imam po tijelu
izraziti smeđe madeže. Nema nikakvog crvenila niti peckanja oko njih, odnosno nemam nikakvih problema vezanih uz to. Jedino ne znam kad su se pojavili. Moguće je da je to vidio i moj ginekolog na zadnjem pregledu ili možda puno prije ali ako nije ništa strašno to nije ni spominjao. Ali ja u to ne mogu biti sigirna. Trenutno sam na specijalizaciji u Cambridgu i dolazim doma u 3 mjesecu. Da li da pričekam s odlaskom kod ginekologa kad se
vratim ili bi to moglo biti nešto ozbiljnije. Unaprijed hvala.

(30. prosinca 2002. 21:57)

Odgovor liječnika:
197

   Ginekolog će Vam temeljem pregleda odgovoriti na Vaš upit. Nažalost, bez pregleda - mi možemo samo spekulirati o čemu je riječ.


(Ivana):

   Poštovani! Imam 17 g. i redovite spolne odnose. To mi je prvi partner, vjerni smo jedno drugom i do sada nisam imala većih
problema. Prvu menstruaciju sam dobila sa 12 godina. Ciklusi su mi redoviti, 30/5-6 dana. Kod ginekologa još nisam bila, iako namjeravam ići. Zasada me zanima da li je preporučljivo uzimati OHK za osobu u mojim godinama. Na vanjskom spolovilu, točnije vulvi ponekad primjetim male, gnojne izrasline koje na pritisak "puknu" i imaju gnojni eksudat. Napominjem da ih nemam stalno, već se pojave samo ponekad, a kad eksudat iziđe, na mjestu tvorbe mi ostane plava mrljica iznad koje se koža guli (ljuska). Primjenjivala sam kremu Betrion, ali bezuspješno nakon nekoliko navrata, te mi je preporučen Kloramfenikol od strane prijatelja. Znam da je jako teško dati DG ovako napamet, ali barem mi dajte neki savjet dok ne odem ginekologu. Unaprijed
hvala.

(28. prosinca 2002. 03:50)

Odgovor liječnika:
196

   Vi biste mogli početi s OHK, iako s hormonima nije preporučljivo početi prerano. Gnojne izrasline trebao bi pregledati Vaš ginekolog. On će temeljem pregleda propisati odgovarajuću terapiju.


(Pommy):

   Molim Vas da mi kazete kako se moze doci do ovulacije,
u konacnom do oplodnje, ako jajnici na Klomifen reagiraju hiperstimulativno?

(28. prosinca 2002. 00:50)

Odgovor liječnika:
195

   Prilikom stimulacije ovulacije Klomifenom potrebno je stalno pratiti razinu estrogena u krvi, kao i ultrazvukom mjeriti veličinu jajnika, kako bi se izbjegla pojava hiperstimulacije jajnika. Inače, kod 90% žena primjena Klomifena dovodi do željene ovulacije i (pod uvjetom da je s partnerom sve u redu) dolazi do željene oplodnje.


(sanela):

   Postovani. Imam veliki problem. Ima 24 godine i zadnju menstruaciju sam dobila 23 prosinca. To mi je i trebao biti redovan dan za pocetak krvarenja. Ovoga puta je krvarenje bilo veoma oskudno, i bilo vise nekako braonkaste boje. Trajalo je citavih tri dana a inace su moje menstruacije prilicno obilne i traju 5 dana. Zabrinuta sam da nisam ostala trudna. Imam redovne odnose a kontracepciskim tabletama koje koristim pocev od zadnjeg dana krvarenja, pa 21 dan svakog dana i onda menstruaciju dobijem 2-4 dana poslije prestanka koristenja. Ovo je drugi mjesec kako sam pocela koristiti tablete. Proslog mjeseca je sve bilo normalno. Dobila sam menstruaciju 2-4 po prestanku uzimanja ali ovog mjeseca nesto nije u redu. Da li je moguce da sam trudna? Molim vas pomozite mi!

(26. prosinca 2002. 22:29)

Odgovor liječnika:
194

   Kod žena koje uzimaju oralne hormonalne kontraceptive, "menstruacija" koja nastupi nakon pauze uzimanja pilule se bitno razlikuje od prave mjesečnice. Krvarenje je oskudnije - upravo zato što je hormon koji se unosi pilulom u niskoj koncentraciji, pa se sluznica maternice izrazito ne zadeblja tijekom 21 dana uzimanja pilule. Kad se oljušti (a to je nalik na menstruaciju), njen izgled i količina su različiti u odnosu na fiziološku mjesečnicu. Inače se kontraceptivi uglavnom uzimaju od prvog dana (prave) mjesečnice, piju se 21 dan, napravi se pauza od sedam dana i počinje se s novom kutijicom. Dilemu jeste li trudni ili ne (po svoj prilici - niste!) možete razriješiti testom na trudnoću.


(Zana):

   Postovani! Udata sam i imam djevojčicu od 2 god., nakon
njenog rodjenja stavila sam dijafragmu ( prije godinu i po), na nedavnom ginekoloskom i ultrazvucnom pregledu konstatirana mi je cista (vodena) na desnom jajaniku vel.4cm, papa testom pronadjen ja TRIHOMONAS VAGINALIS. Dobila sam antibiotike klavocin i hiramicin, te metrozol za mene i
supruga. posljednje vrijeme primjetila sam kod svoje kćerkice crvenilo oko vanjskog dijela vagine, odvela sam je pedijatru i nakon duzeg razgovora ustvrdila sam sa pedijatrom da je moguceda sam prenjela djetetu thihomonas. Mene zanima da li je to stoposto izljecivo, kakve su posljedice za tako malo dijete, te sto je uzrok trihomonas vaginalis. Da napomenem, da imam samo odnos sa svojim suprugom i obrnuto, cital sam da je to spolno prenosiva bolest uz nedovoljnu higijenu, pa me takav podatak ljuti, higijena nam je na visokom nivou, dobro smo situirani, "jedino mi je peostalo da se perem alkoholom!"
Te tvrdim da to navedeno nemoze biti uzrok! Zabrinuta sam!
Unaprijed Hvala! Zana

(26. prosinca 2002. 13:52)

Odgovor liječnika:
193

   Infekcija s Trichomonas vaginalis uzrokuje u žena uporne upale rodnice. Žene su rezervoar zaraze, a muškarci predstavljaju “faktor širenja” infekcije. Uzročnik se prenosi spolnim putem, no, kako je i Vaše dijete zaraženo, očigledno je da je moguć i prijenos putem kontaminiranog toaletnog pribora. Uzročnik je, dakle, odnekud došao u Vašu obitelj, gdje se “udomaćio”. Infekcija se uspješno liječi metronidazolskim preparatima, tako da ne morate brinuti za eventualne posljedice kod Vašeg djeteta. 


(Eva):

   Unatrag nekoliko mjeseci primjećujem pojačanu dlakavost
po licu: po bradi izrastaju izrazito dugačke(do 1 cm),većinom svijetle dlačice, ali neke od njih su tamne! Inače sam i po čitavom tijelu nažalost izrazito dlakava(kozmetičarka kaže da nikad dosad nije imala takav ekstremni slučaj maljavosti...); i po dojkama i trbuhu(gdje su dlake skroz crne). Imam akne i jako mnogo potkožnih, bijelih bubuljica, te malo mitesera po nosu. Dobila sam menarhu prije otprilike 7 godina ali mi se menstruacije još nisu ustalile, dapače, još su neredovitije nego na početku, jer ih sad imam otprilike svakih 5-6 mjeseci. Ipak, najveći problem mi predstavljaju te nove dlačice po licu, jer mi se čini da ih je sve više, a i obitelj je primijetila da se nešto događa s mojim, ionako problematičnim tenom. Da nisu hormoni? Imam
21g. Plaća li se terapija, budući da su problemi ipak više estetske prirode? Mogu li se uopće riješiti dlačica - jednom zauvijek?

(26. prosinca 2002. 04:24)

Odgovor liječnika:
192

   Vi biste trebali otići na ginekološki pregled, jer prema opisanim smetnjama i pojavama, velika je vjerojatnost da se kod Vas radi o posljedicama hormonalnog disbalansa, kojeg nazivamo sindromom policističnih jajnika. U tom pravcu potrebno je izvršiti ispitivanja Vašeg hormonalnog statusa, te ako se potvrdi navedena dijagnoza, dobiti ćete odgovarajuću hormonalnu terapiju, kojom će se Vaši problemi velikim dijelom otkloniti.


(Martina):

   doktore molim za pomoć. već 7 mjeseci ja i moj muž
pokušavao zatrudnjeti, ali ništa. inače bila sam kod ginekologa i papa je bio u redu. zanjima me koji je najbolji položaj za ostvarivanje trudnoć, da li nakon odnosa smijem mokriti, ako ne nakon koliko smijem? koliko puta u plodnim danima moram imati odnose da bi došlo do trudnoće? molim vas za pomoc, mi smo ocajni, ne znamo sto ćemo i nememo se kome obratiti.

(26. prosinca 2002. 00:56)

Odgovor liječnika:
191

   Sedam mjeseci nije dovoljan period da bi se par okvalificirao kao neplodan. Tek nakon dvije godine bezuspjašnih pokušaja zanošenja uzima se u “obradu” ispitivanja neplodnosti. Stoga se naoružajte strpljenjem, i vjerom da ćete ostvariti toliko željenu trudnoću. Briga, strepnja i očaj su velika kočnica zanošenju, budući da se psiha protiv naše volje “miješa” u vrlo suptilne hormonalne procese, a skladni hormonalni procesi su preduvjet za ovulaciju, bez koje nema trudnoće. Opustite se i prepustite se ljubavi i nježnostima. Ako ste oboje zdravi, nema razloga da ne zatrudnite. 


(maja):

   doktore, pokušavam zatrudnjeti već godinu dana ali ništa. nalaz mi je uredan. dali jako bolne menstruacije imaju ikakve veze s tim? menga mi je uredna svakih 28 do 30 dana, ali izrazito bolna. pijem analgine.

(26. prosinca 2002. 00:38)

Odgovor liječnika:
190

   Pročitajte odgovor na pitanje postavljeno iza Vašeg. Bolne menstruacije ne ometaju mogućnost zanošenja. Važno je da se pregleda i Vaš suprug. Uredan spermiogram pokazatelj je plodnosti muškarca.


(adrijana):

   Dragi moji, zahvaljujem se na veoma iscrpnom odgovoru. Rekli ste da mi je epitel vanjskog spolovila iritiran stalnim sekretom i da epitel treba dovesti u red. Kako ga dovesti u red? Preporucili ste mi isto kupku od hrastove kore i ispiranje samo cajem od kadulje. Ovdje u apotekama ne znaju reci kako se to sprema pa bih vas jos jednom molila da mi kazete kako se to spravlja. A usput i da pitam dali se za ovo moze koristiti neka druga terapija koju je lakse pronaci i sta bi to bilo. Unaprojed zahvalna

(24. prosinca 2002. 19:38)

Odgovor liječnika:
189

   Hrastovu koru stavite u hladnu vodu (dvije šake kore na cca 1,5 litru vode). Kad zakuha, kuhajte 15-tak minuta. Ostavite da se hladi, kad postane mlako, procijedite u čist lavor i sjedite u tom pripravku sve dok se ne ohladi. Osušite se čistim ubrusom, bez trljanja. Nakon mokrenja, nemojte papirom brisati spolovilo, već se isplahnite čajem od kadulje, također mlakim. Čistim pamučnim ubrusom,laganim dodirom se posušite. 
To nije jednostavno i zahtijeva trud i vrijeme, ali hrastova kora pomaže u smirivanju iritiranog i upaljenog epitela, a kaduljin čaj ima izrazita antimikrobna svojstva. Njega pripravite tako da 3 žlice čaja prelijete s 1 litrom vrele vode, poklopite i nakon 15 min procijedite. Paralelno s tim, treba kod ginekologa odrediti stupanj čistoće u vaginalnom kanalu, te prema nalazu ordinirati potrebnu terapiju.


(Lavica):

   Molila bih Vas ako mi možete opisati postupak laparoskopije u ginekologiji. Naime, to je zahvat koji me u siječnju čeka pa bih htjela nešto više znati o tome-npr. dali se ulazi kroz trbušnu stijenku, koliko treba biti u bolnici, dali oporavak traje dugo itd. Puno Vam hvala.

(24. prosinca 2002. 19:05)

Odgovor liječnika:
188

   Promatranje unutrašnjosti trbušne šupljine optičkim instrumentima u dijagnostičke svrhe (danas sve više i sa svrhom vršenja operativnih zahvata) nazivamo laparoskopijom. Ona se obično izvodi u lokalnoj anesteziji, kroz minimalnu inciziju kože (trbušne stijenke). Oporavak je daleko brži nego što je onaj nakon laparotomije (izdašnog otvaranja trbušnje šupljine, koji se izvodi prilikom klasičnih operativnih zahvata).


(renata):

   Imam 28 godina i redovne seksualne odnose. Vec duze
vrijeme mi se pojavljuje bijelo- zuti iscjedak, koji je nekad bez mirisa, a nekad ima jak miris uglavnom poslije ciklusa. Prije 9-10 mjeseci poceli su i kratkotrajni (3-5 sec)ali jaki bolovi, koji se javljaju par puta mjesecno. Kod partnera je sve normalno. Vec godinu dana poksavam zatrudniti, ali bezuspjesno. Imam uredne menstruacije koje traju 3-4 dana. Ogranicena sam poslom i mjestom stanovanja, tako da ne mogu ici na redovne kontrole.

(23. prosinca 2002. 19:00)

Odgovor liječnika:
187

   Bez ginekološkog pregleda i pretrage (stupanj čistoće u vaginalnom kanalu) nije moguće preporučiti Vam odgovarajuću terapiju. Pogotovo biste se morali podvrći pregledu radi povremenih bolova u majoj zdjelici. Na ginekološki pregled potrebno je ići i radi Papa-testa, kojeg treba raditi bar jednom godišnje, kao i radi problema s mogućnosti zanošenja.


( ):

   Postovani! Mene interesira da li ako je osoba koja je pozitivana na HPV, (imala je kondilome na medjici i usminama koji su ostranjeni), moze i imati prisustvo tog virusa u usnoj supljini 100% , ako je imala oralno sexualni odnos.?

(23. prosinca 2002. 17:51)

Odgovor liječnika:
186

   Moguće je da se nakon oralnog spolnog odnosa virus nađe u usnoj šupljini, na krajnicima i ždrijelu.


(dora):

   postovani! imam 23 godine danas mi je poceo prvi dan menstrualnog ciklusa i pocela sam koristiti kontracepcijske pilule po prvi put (CILESTE)menstrualni ciklus mi traje 7 dana i znaci li to da mogu tada tacnije po prestanku menstrualnog ciklusa imati imati sigurne spolne odnose bez obzira sto ce tada biti samo 7 dana od uzimanja pilule. znaci nakon koliko dana uzimanja pilule mogu imati sigurne spolne odnose? unaprijed veliko hvala na vasem trudu i dobijenom odgovoru!

(23. prosinca 2002. 17:30)

Odgovor liječnika:
185

   U tijeku prvog mjeseca kontrecepcije Cilestom trebala bi IZOSTATI OVULACIJA - pod utjecajem hormona u piluli, a samim tim i mogućnost da zatrudnite. Ipak, prakticirajte dodatnu zaštitu sredinom “ciklusa” u prvom mjesecu uzimanja kontraceptiva, za svaku sigurnost.


(ivana):

   Postovani! Imam 23 godine, ja i moj decko razmisljemo da imamo spolne odnose pa smo odlucili da cemo koristiti kontracepcijske pilule. Zanima nas koje su najpouzdanije mada smo culi da su to CILESTE i da se uzimaju prvog dana menstrualnog ciklusa. Da li onda po prestanku menstrualnog ciklusa (koji mi obicno traje 7 dana) mozemo imati redovite ali sigurne spolne odnose? Unaprijed hvala na vasem razumjevanju i datom odgovoru!

(20. prosinca 2002. 17:18)

Odgovor liječnika:
184

   Nakon uporabe kontraceptivnih hormonalnih tableta (koje pijete 21 dan), napraviti ćete pauzu u trajanju 7 dana, pa ćete ponovno početi s novom kutijom i tako sve dok budete pod hormonalnim kontraceptivima, Vi možete prakticirati spolne odnose bez dodatne zaštite. Krvarenje koje nastupi prestankom pijenja tabletica Cilest nije prava mjesečnica, a traje nešto kraće i krvarenje je manje je obilno nego kod prirodne menstruacije.


(josipa1812):

   Poštovani liječnici! Imam 16 god. i redovite spolne odnose. Htjela bih koristiti pilule, ali me zanima da li je to moguće s obzirom na moje godine i da li ću poslije imati nekih problema (sterilitet npr.) Unaprijed zahvaljujem.

(19. prosinca 2002. 23:03)

Odgovor liječnika:
183

   Vi ste relativno rano stupili u redovite spolne odnose. Niste u pitanju naveli kad ste dobili prvu mjesečnicu. To je važan podatak, jer, ako Vi imate već nekih 4-5 g. menstrualnog “staža”, tad ne bi trebalo biti zapreke za kontracepciju hormonalnim preparatima. No, ako ste prvi menzes dobili s 13.5 – 14. g. tad je još uvijek pre rano za uporabu hormona u svrhu kontracepcije. Za stručno mišljenje Vi se ipak obratite ginekologu (nitko od nas nije ginekolog). Inače, nema opasnosti od steriliteta kod uporabe hormon. kontraceptivnih tableta.


(Lucija):

   Nakon nezaštićenog odnosa, po preporuci svog liječnika popila sam kombinaciju (2-2-2) kontracepcije Stediril D. Ucinila sam to nakon 42 sata od odnosa. Kolika je vjerojatnost da nakon toga do začeća ipak dođe? Lječnik je naglasio da bi mjesečnicu trebala dobiti nakon 3-4 dana. Što ukoliko do menzesa ne dođe u tih 3,4 dana? Znači li to trudnoću ??????????

(19. prosinca 2002. 23:02)

Odgovor liječnika:
182

   Znači! Samo - do začeća je došlo (ili nije došlo) prije uzimanja Stedirila (2-2-2), a ne nakon.


(maja):

   Imala sam operaciju ciste na jajniku, otklonili su je potpuno i lijecnik mi kaze da je najbolja preventiva ostati u drugom stanju. Da li je to istina? Zar se ne moze isti ucinak postici tabletama?

(18. prosinca 2002. 21:55)

Odgovor liječnika:
181

   Nije nam jasno koju vrstu preventive planirate. Ako mislite na preventivu sa svrhom da se izbjegne stvaranje novih cista na jajniku, mi bismo trebali znati koju ste vrstu ciste na jajniku imali. U svakom slučaju Vaša je problematika čisto ginekološka, tako da doista morate konzultirati ginekologe.


( ):

   Kako se liječe i koliko su opasni šiljati kondilomi? Hvala.

(17. prosinca 2002. 21:10)

Odgovor liječnika:
180

   Na ovim stranicama nebrojeno puta smo odgovorili na pitanja vezanim za temu šiljatih kondiloma. Ako se malo potrudite, pronaći ćete podatke da su šiljati kondilomi posljedica infekcije HPV (humanim papioma virusom). Taj virus se prenosi spolnim putem, tako da su š.k. de facto spolna infekcija. Određeni tipovi kondiloma su u korelaciji s nastankom karcinoma, tako da je nužno obaviti pretrage u svrhu tipizacije. Inače, terapija se provodi kriokirurškim metodama (led), kirurškom ekscizijim (operativni zahvat), laserskom ablacijom (ljuštenjem) i upotabom podofilinske otopine. U novije vrijeme koristi se i interferon-alfa. Izlječenje je često samo privremeno, jer su skloni recidiviranju (vraćaju se ponovno).


(maura):
(maura@hi.hinet.hr)

   Poštovani! Nalaz urinokulture pokazao je B H S b grupe i dobila sam klavocin. Trebala sam ga piti deset dana, no prestala sam nakon četiri dana radi mogućnosti (vrlo male) trudnoće. Prvo pitanje: je li klavocin mogao štetiti plodu ako sam ga pila samo četiri dana i u jednom od ta četiri dana možda i zatrudnila? Drugo: ako dobijem menstruaciju, da li da počnem s kurom klavicina  ispočetka? I kako se liječi taj streptokok ako se radi o trudnoći? Puno hvala. Maura

(17. prosinca 2002. 00:34)

Odgovor liječnika:
179

   Beta-hemolitički streptokok grupe B, čest je stanovnik genitalnog trakta žena (prema nekim studijama kod 5-40% žena može se naći BHS gr.B u vaginalnom i rektalnom prostoru). Važno je prije trudnoće riješiti se tog uzročnika poslijeporođajne groznice žena i infekcije novorođenčadi, koja su rođena prirodnim putem-kroz porođajni kanal. Osobito su nedonošena djeca osjetljiva na infekciju tom bakterijom, tako da ona češće nego donešena djeca nakon infekcije obole od bakterijemije i sepse, koja se dodatno komplicira upalom pluća i upalom moždanih ovojnica. Uzročnik je manje osjetljiv na Penicilin od BHS grupe A, ali je terapija Ampicilinom i Amoksicilinom (a to je Klavocin, koji još u svom sastavu ima i klavulansku kiselinu) pokazala dobre rezultate. Ne morate strahovati, ako ste uzimali Klavocin prvih dana trudnoće. Doze koje se propisuju za uobičajenu terapiju ne bi trebale biti uzrokom oštećenja ploda. Za svaku sigurnost, konzultirajte se sa stručnjacima koji su po svojoj specijalnosti liječnici-klinički farmakolozi. Inače, svaka se bakterijska infekcija liječi antibiotikom bar 10 dana. A antibiotik se mora propisno dozirati. Ako se lijek pije u premalim dozama i prekratko, lako će doći do razvoja rezistentnih sojeva bakterija, na koje antibiotici više ne djeluju.


(mk):

   Postovani citala sam nesto o kondilomima ali nisam saznala da li osoba koja ima HPV virus on ostaje citavog zivota u organizmu i da li moze da se prenese na plod, i mozete li mi reći koliko košta laserska operacija kondiloma. Da li se HPV nalazi u krvi.

(16. prosinca 2002. 11:11)

Odgovor liječnika:
178

   HPV ne ulazi u krvotok, ali je izuzetno važno napraviti pretragu na tip virusa, jer su određeni tipovi izrazito kancerogeni (tip 16, 18, 31). Oni se dovode u vezu s nastankom karcinoma grlića maternice, čmara, penisa, vanjskog spolovila žene i vaginalnog kanala. U terapijske svrhe moguće je provesti lasersku ablaciju (ljuštenje). O cijeni zahvata nemamo informacija.


(iva):

   bojim se da nisam ostala u drugom stanju? imam 18 god. i s dečkom nisam imala baš pravi spolni odnos tj. ne znam što je bilo jer mi je to prvi put da sam došla do toga. naši spolni organi su se dirali i sad se bojim najgoreg, ali nije bilo pravog odnosa jer nisam htjela. pomozite mi. hvala

(15. prosinca 2002. 18:26)

Odgovor liječnika:
177

   Prije svega morate pričekati termin mjesečnice (menzesa) da vidite hoće li kasniti. Ako ste bili u nešto intimnijem dodiru, ne mora značiti da ste zatrudnjeli. Prije svega, nemojte paničariti. Ako ne uzimate kontraceptivne tablete, tad bi bilo dobro da koristite prezervative. Oni se koriste s jedne strane radi spriječavanja neželjene trudnoće, a jednako tako i radi zaštite od infekcije. U seksualne odnose trebali biste ući odgovorno, svjesni svih posljedica koje oni sa sobom nose.


(adrijana):

   Imam veliki problem i molim vas da mi pomognete. Vec duze vrijeme mi se pojavljuje veliki iscjedak bijelo-zute boje koji se strasno neprijatno osjeca. Postalo je nepodnosljivo i tusiram se 10 puta dnevno. Ne osjecam svrab, ali ponekad imam bolove u donjem dijelu trbuha. Na ultra zvuku mi je otkrivena cista na jajniku ali se ta cista smanjila upotrebom vaginaleta i antibiotika. Imam toliko pecenje pri mokrenju da me dovodi do suza. Bila sam kod ginekologa i zavrsila sa terapijom ( Nistatin mast i vaginalete, orvagil, diklofen) ali se iscjedak opet pojavio. Ne znam sto raditi a ici ponovo kod ginekologa mi je zaista neprijatno jer je moja boljka trebala prestati uz predhodnu terapiju. Koji lijek mogu koristiti i koliko bi mi u ovom slucaju pomoglo tusiranje albotilom. Unaprijed zahvalana...

(15. prosinca 2002. 12:28)

Odgovor liječnika:
176

   Vama je epitel vanjskog spolovila i uretralno ušće iritirano stalnim sekretom iz vaginalnog kanala. Prije svega potrebno je da se epitel dovede u red. Napravite prema naputku ( zamolite u Ljekarni da Vam kažu kako pripravljati čaj) čaj od hrastove kore, i nekoliko puta na dan pokušajte po desetak minuta jednostavno sjediti u svježe pripravljenoj mlakoj kupki. Između toga se perite samo čajem od kadulje. Bez sapuna i pjene za tuširanje. Za par dana ćete osjetiti olakšanje. S ginekologom porazgovarajte ima li smisla provesti tuširanje Albothylom.


(Ribica):

   Poštovanje!
Javljam vam se u vezi jednog problema.naime,možda sam Vam se već i javila jer sam već pokušala tako preko interneta razgovarati putem mejla sa raznim doktorima,ali evo o čemu se radi jer sad imam i neke dodatne nalaze koje prije nisam mogla naći:naime ja patim od dijagnoza kod privatnog ginekologa je bila: AMENORRHOE HIPERGONADOTROPICA/626.O/ Bila sam i na hormonalnim pretragama te pila tablete i jedino sa Cycloprogynovom sam dobivala menzes redovito. E sada sam pronašla i dodatan nalaz KARIOTIPA za kojeg su mi neki liječnici rekli da je on primaran jer da se iz njega vidi da mi tablete zapravo s fizičke strane ne pomažu (jedino s psihičke) jer da sam ja u biti iznutra muška, a izvana ženska osoba te da kao takva ne mogu nikada imati djece i da to stimuliranje ovulacije zapravo i nije menzis nego samo ljuštenje sloja maternice. Upravo slijedeći tjedan idem ponoviti pretragu kariotipa pa su mi rekli ako se rezultat pretrage ponovi ( ponavljamo ga cisto da eliminiramo možebitni ljudski faktor)-da mi je najbolje da se pomirim s kao takvim te da ne odlazim na daljnje skupocjene pretrage jer da kariotip sve govori a da ja mogu piti tablete za ovulaciju ali da je to cisto zato da ja budem stabilna što se tiče moje psihičke strane.
E pa sad bih ja htjela čuti i još nečije mišljenje,a stručni nalaz kariotipa je bio,citiram: Kariotip:46,XY
Obrazloženje:»Iako se radi o fenotipski ženskoj osobi, Citogenetičkom analizom limfocita periferne krvi utvrđen je Diploidan kariotip spolnog komplementa XY ( muški Kariotip):» Ja sam na te pretrage išla prije nekih 6,7 godina. Osim toga, mene bi zanimalo budući da su mi različiti ginekolozi i stručni ljudi rekli zapravo istu dijagnozu, gore objašnjenu,i budući da su mi rekli da je to zapravo vrlo vrlo vrlo rijetka anomalija-da li je ona možda nasljedna i da li je stvarno neizlječiva ili postoji neki način izlječenja? Također bi me zanimalo (budući da još nisam imala spolne odnose!),da li je ta dijagnoza kariotipa problem za odvijanje mojih spolnih odnosa? (jer mi je jedan ginekolog rekao da postoji mogućnost da mi je vagina nešto manja-a i na ultrazvuku se vidi da imam maternicu i jajnike ali da je sve to jako malo, kao nerazvijeno). I da li je moguće tu pretragu ponoviti negdje u Zagrebu (pretragu kariotipa)-tako da, poslije ove slijedeci tjedan ,mozda ponovim jos jednom u Zagrebu negdje,i da li je moguće to preko fonda (da li se puno čeka, jer mi je jako hitno) ili privatno? 
Ja bih Vam bila jako jako zahvalna kad biste mi čim prije odgovorili. Inače visoka sam 175 cm, teška oko 62 kg, i imam 28 godina.
Napomena, dodatak: davno sam bila napravila i CT hipofize i sve je bilo uredu. hvala. Napominjem da sam u mladosti (osmi razred) bila i na dijeti ali  su mi doktori rekli da taj moj problem nije od toga već da je sve to stvar gena tj. kromosoma(iako sam prije dijete dobila jednu malu točkicu, kao neko polukrvarenje jedan dan...?). Još jedanput: hvala!

(15. prosinca 2002. 06:16)

Odgovor liječnika:
175

   Određivanjem kariotipa, Vama je de facto postavljena dijagnoza. Očito je da ste Vi prema Vašem fenotipu (vanjskom izgledu) kompletna ženska osoba. S druge pak strane, prema genotipu Vi ste muškarac; (kariotipskom je analizom utvrđeno da imate muški par spolnih kromosoma, a on određuju spol jedinke). Mišljenja smo da se kod Vas radi o poremećaju koji je relativno rijedak, a naziva se testikularna feminizacija. Problem je nastao za vrijeme Vašeg fetalnog razvoja (dok ste se kao plod razvijali u utrobi majke). Iz nekog razloga Vaše (muške) spolne žlijezde u tom periodu nisu lučile muški hormon. Ako nema lučenja tog hormona, svaki plod i muški i ženski se rađa kao žensko dijete. Spolni organi se kod takvog (u biti muškog) ploda razviju kao kompletno ženski. Sve do puberteta, kad ne nastupi očekivana prva menstruacija ili menzes (menzis je krivi termin), djevojčice koje imaju t.f. ne znaju da su prema svojoj genetskoj “šifri” u stvari dječaci. Osobe s testikularnom feminizacijom imaju još jednu zajedničku osobinu. One u pazuhu nemaju izraženu dlakavost. 
Stoga, možemo zaključiti da, svako novorođeno muško dijete ima spolne organe karakteristične za muški spol samo zato što su tijekom njegova razvoja u utrobi majke njegove spolne žlijezde (testisi) lučili muške spolne hormone u dovoljnoj količini. Ako lučenje izostane, takva se djeca rađaju ss spolovilom djevojčice. 
Takva spoznaja, da ste Vi u biti muškarac možda je za Vas bolna, no kad bolje razmislite, Vi možete provesti potpuno normalan život, poput svake druge žene, jer po psihičkom ustoju Vi to i jeste; jedino nećete moći imati djece. Ako je naša pretpostavka točna, da se kod Vas radi o testikularnoj feminizaciji, mišljenja smo sa postoji velika vjerojatnost da ćete nakon stupanja u seksualne odnose moći realizirati normalne seksualne odnose, kao i svaka druga žena. Jasno je, sve što smo iznijeli vrlo je vjerojatno, ako je Vaš kariogram odista: 46 XY. Za potpunu sigurnost u dijagnozu ponovite pretragu u Klinici za ženske bolesti u Petrovoj ul. 13 u Zagrebu.


(Jao meni):

   Poštovani,
koristila sam Cileste 6 mjeseci. Nakon prekida, već prvi mjesec, 14 dana ciklusa imala sam nezaštićen odnos. Zanima me , kolika je djelotvornost pilula nakon prestanka uzimanja, koliko je prvi mjesec nakon prekida kontracepcije moguća trudnoća, i ukoliko do nje dođe, koliko je takva trudnoća rizična za bebu? Prije uzimanja Cileste, moj ciklus je varirao od 25-29 dana. Molim vas hitan odgovor i unaprijed zahvaljujem!!!

(14. prosinca 2002. 23:01)

Odgovor liječnika:
174

   Sad se morate strpiti. Moguće je isti mjesec po prestanku uzimanja oralnih hormonalnih kontraceptiva imati ovulaciju. Seksualnim odnosom u vrijeme ovulacije, moguće je da dođe do oplodnje jajne stanice. Tako počinje trudnoća. Da bi do nje došlo, poznato Vam je da su potrebni i drugi čisto biološki uvjeti: dobra reproduktivna moć muškarca i prohodni jajovodi. Ako ste slučajno zatrudnjeli, ne bi trebalo biti nikakvih posljedica za plod. U svakom slučaju morate biti strpljivi. Ne preostaje Vam drugo već čekati termin mjesečnice. Ako Vam bude kasnila više od 3 tjedna, uradite test na trudnoću.


(Beatrice):

   Dragi doktore, vec 8 mjeseci uzimam Triquilar i imam redovite spolne odnose. Prije 2 tjedna zavrsila sam sa Triquilarom i bez
pauze nastavila uzimati drugu kutiju (jer nisam htjela imati menstruaciju). Nakon 4 dana uzimanja pilula, primjetila sam krvarenje koje nije prestalo do danas. Pored toga, primjetila sam pojacani bijeli iscjedak i prema prijasnjim uputama ginekologa koristila sam Geonistin vaginalete, no nista nije pomoglo. Doslo je i do svrbeza na samom ulazu vagine. Trenutacno osjecam bolove u maternici. Krvarenje se pojacano javlja nakon spolnog
odnosa. Iako u uputama za koristenje Triquilara pise da se krvarenje moze pojaviti - postajem sve zabrinutija.
Kakva je vasa dijagnoza?

(14. prosinca 2002. 12:28)

Odgovor liječnika:
173

   Sve dok krvarite nemojte imati spolne odnose. A nije dobro ni eksperimentirati s hormonima. 
Za vrijeme uzimanja kontraceptivnih hormonalnih tableta maternična sluznica nabuja do određene mjere, te kad prestanete piti tablete, nakon 21 dana ona se počinje “ljuštiti”. To ljuštenje je quasi menstruacija. Međutim, ako nastavite piti “pilulu” duže nego je preporučeno, količina hormona u piluli više nije dostatna da spriječi ljuštenje sve deblje sluznice, tako da ipak dođe do krvarenja. A ako imate seksualne odnose za vrijeme krvarenja, mogućnost infekcije je vrlo izgledna, tako da upala unutarnjeg sloja maternice još više doprinosi krvarenju. Upala se lako može proširiti na jajovode, a to širenje upale za posljedicu može imati sterilitet. Bilo bi dobro da uzmete antibiotike širokog spektra (Cedax-na pr.) i da mirujete nekoliko dana. Nemojte piti nikakve hormone, sve dok Vam se Vaš normalni menstrualni ciklus ponovno ne uspostavi. Najbolje bi bilo da odete na ginekološki pregled!


(sanja):
(xx_tajma@yahoo.com)

   Imam 23 godine i zeljela bih imati spolne odnose sa svojim deckom, razmisljali smo o koristenju kontracepcijskihe pilula pa nas zanima vase misljenje da nam vi predlozite koje su najpouzdanije. mi smo culi da su to stediril M i cilest ali ipak zelimo cuti vase misljenje. Unaprijed hvala!

(13. prosinca 2002. 00:27)

Odgovor liječnika:
172

   Mi Vam preporučamo Cilest zbog izrazito niske razine hormona. “Pilula” se uzima striktno prema priloženom uputstvu.


(tomislava):

   Poštovani, obraćam vam se da mi vi date "second opinion".
Dijagnosticiran mi je HPV niskog rizika. Na terapiji sam virolexom (tablete i premazivanja), ali moj doktor kaže da je HPV zapravo neizlječiv. Rekao mi je da mi on može nabaviti neke lijekove iz inozemstva, nakon kojih se bolest na pretragama više ne javlja. To su carotenoid (3 dnevno), flavonoid (2 dnevno), cruciferus (1 dnevno), aloa vera plus (1 dcl dnevno), e-vit (1 dnevno) - doza dostatna za mjesec dana. Zanima me da li vi znate nešto o tim lijekovima, isplati li mi ih se nabavljati (jer je cijena poprilično visoka), i da li u Hrvatskoj postoje lijekovi sličnog ili istog djelovanja. Znam da je zdravlje najbitnije, ali ja sam nezaposlena i nije mi lako odvojiti tolike novce, naročito ako je uzalud. Hvala!

(12. prosinca 2002. 15:12)

Odgovor liječnika:
171

   Budući da se koristite računalom, savjetujemo Vam da se malo “prošetate” Internetom i potražite stranicu: www.plivazdravlje.hr, gdje ćete na sekciji: bolesti potražiti : humani papiloma virus (HPV) i tamo možete (popularnim načinom izloženo) pronaći sve relevantne podatke o HPV-u. Plivazdravlje je respektabilan portal, tako da je nepotrebno ponavljati podatke koje ćete tamo naći. (Oni navode da se 50-80% blago poremećenih Papa testova, vraća na normalu i bez liječenja). Preparati koje Vam je preporučio Vaš ginekolog svakako imaju određenu ulogu u podizanju općeg imuniteta.


(Maza):

   Srdačan pozdrav uz zahvalu ginekolozima što tako strpljivo odgovaraju na sva pitanja. Naime imam jedan problem ; imam česte colpitise, pa sam inzistirala da me ginekologinja pošalje na bris cerviksa (nalaz je slijedeći: u brisu je pronađena bakterija stafilokok epidermidis, Sanford -per vias, Chlamydia trach.- negativna. Kakva bi to mogla biti dijagnoza i koju terapiju provesti? I još nešto: na jednom PAPA -testu pronađen je CIN I. Poslije se povukao ali nalazi kolposkopije kao da idu dalje i dalje jer je zadnji nalaz bio slijedeći : mozaik, punktacija, jodna proba poz. E sad , je li moguće da mi ginekolog ne uzima dobro bris jer papa pokazuje uredne nalaze a kolposkopija ne. (Papu i kolposkopiju radim usporedno jer kažu da obje kontrole daju
potpun nalaz.) Vjerujte da su mi prisjele vaginalete Geonistin i krema Plymicol. Unaprijed hvala na odgovorima !

(11. prosinca 2002. 14:40)

Odgovor liječnika:
170

   Nažalost, Vaš dojam da na pitanja odgovara ginekolog nije točan. Ginekolog nam je već odavno nedostupan, pa se stoga odgovori iz ginekologije poprilično općeniti. Svaki liječnik je u tijeku studija medicine položio ispit iz ginekologije, tako da je dovoljno educiran da pacijentu može objasniti dijagnozu ili pak nalaz. 
Već smo u ranijim odgovorima isticali da Staphylococcus epidermidis predstavlja normalnu (fiziološku) floru kože, tako da je moguće da je bris koji jer uzet u svrhu mikrobiološke kulture jednostavno kontaminiran – dodirom. Bris se uzima da se ustanovi uzročnik upornog colpitisa. Ponovite bris, a ako se ponovno izolira ista bakterija, tad bi bilo potrebno uraditi antibiogram, kako bi se vidjelo koji je antibiotik najefikasniji. Pijenje antibiotika za površinske upale daje slabe efekte. Preparati se kod colpitisa apliciraju lokalno, stoga Vam ginekolog i propisuje Geonistin vaginalete. Papa bris se uzima s tri mjesta, s površine grlića maternice iz njegova kanala i iz svodova rodnice. Pod mikroskopom se citološkim pregledom promatraju epitelne stanice, koje ovisno o stupnju upale mijenjaju svoj izgled. Vašeg ginekologa zamolite da Vam objasni kako dolazi do kolizije u nalazima Papa testa i kolposkopije.


(mira):

   Koliko se duboko nalazi himen u vagini? Hvala!

(11. prosinca 2002. 13:22)

Odgovor liječnika:
169

   Himen nije u vagini (rodnici). On predstavlja “ulaz” urodnicu, te se nalazi na spolovilu –izvana. To je nabor sluznice, različitog je oblika, ali kod normalne građe spolovila ima mali otvor za istjecanje menstrualne krvi. Koji put je otvor dovoljno velik tako da kod prvog snošaja i kasnijih spolnih odnosa uopće ne dođe do njegova pucanja, već se ono dogodi tek kod prvog poroda. To nekad izaziva zabunu, jer djevojke s takvim himenom ne krvare za vrijeme prvog spolnog odnosa. 


kojica: (kojica@yahoo.com)

   Molila bih da mi kazete nešto više o bakteriji LEPTOTRIX?

(11. prosinca 2002. 08:46)

Odgovor liječnika:
168

   Leptothrix vaginalis je bakterija, koja se uz uobičajene uzročnike upala rodnice može naći u vaginalnom kanalu kao uzročnik upale– colpitisa.


(Meli):
(mesic_eim@hotmail.com)

   Molim vas da mi odgovorite na slijedeće pitanje: 
Prije 15 mjeseci imala sam spontani pobačaj. Nakon pretraga ustanovljeno je da imam Ureaplasmu urealiticum, a moj muž Chlamidiju. Liječimo se već više od godinu dana, ali niti jedan antibiotik ne djeluje, pa čak niti antibiotici koji su navedeni na antobiogramu (josamycin). Sada su mi se pojavile i gljivice koje nikako ne mogu odstraniti (nistatin, mliječna kiselina...) Više ne znam šta raditi. Moram se liječiti jer mi je ginek. rekao da ne mogu ostati trudna dok se to ne izliječi, a s druge strane niti jedan antibiotik mi ne pomaže, a sada su podivljale i te gljivice.
Unaprijed hvala!

(10. prosinca 2002. 11:06)

Odgovor liječnika:
167

   Gljivice su logična posljedica dugotrajne terapije antibioticima širokog spektra. Zamolite Vašeg ginekologa da Vam provede tretman tuširanja spolnih organa “Albothylom”, koji poput peeling-a odstranjuje površne slojeve upalnim procesom zahvaćenog vaginalnog i cervikalnog epitela. Kroz to vrijeme i nekoliko mjeseci nakon tretmana prakticirajte spolne odnose samo uz uporabu kondoma. Vaš suprug neka se do kraja izliječi. Kad Vama i suprugu tri uzastopne pretrage na Ureaplasma i Chlamydia budu uredne - odlučite se za novu trudnoću.


(alex):

   Poštovani,
liječnica mi je za endometriozu prepisala uzimati Cilest godinu dana. Nije li Cilest kontraindiciran u slučaju endometrioze?

(10. prosinca 2002. 07:37)

Odgovor liječnika:
166

   Mišljenja smo da Cilest (koji sadrži izrazito nisku koncentraciju hormona), nije kontraindiciran u konzervativnoj terapiji endometrioze. Dapače, primjenom “pilule” žarišta endometrioze se na određeni način ”osuše”, tako da u tijeku jednogodišnjeg spriječavanja ovulacije i sukladno tome efekata Vaših prirodnih hormona na endometriotična žarištana, endometriotične tvorbe imaju izgleda definitivno nestati. 


(bloody man):

   Imam curu s kojom sam nekoliko mjeseci u vezi (imamo 16. i 17. god) i tek smo nedavno prvi put spavali, do tad smo koristili samo ručno "zadovoljavanje"... U početku je sve bilo u redu, ali je ona odjedanput počela krvariti i to se ponovilo 4-5 puta zaredom... misleći da je to pukao himen spavali smo zajedno međutim i tad je krvarila i nekih 30 min. nakon odnosa ponovo sam pokušao ručno i opet je krvarila.....u čemu je problem???
ona je totalno prestrašena al' kod ginekologa joj je glupo ići i rekla je da je više neću smjeti taknuti:(
To nije baš normalna pojava??!!!???

(09. prosinca 2002. 22:15)

Odgovor liječnika:
165

   Doista je teško reći što je uzrok krvarenju, ako se ne izvrši pregled. Možda je Vaša djevojka jednostavno dobila mjesečnicu. U svakom slučaju, mora se pregledati i vidjeti o čemu se radi. Ovako napamet, nismo spremni na postavljanje dijagnoze. Svako krvarenje koje nije mjesečnica predstavlja mali alarm, te se mora utvrditi razlog zbog čega se javlja.


(keti):

   imam jedno pitanje, koliko cesto bih se trebalo obaviti papa test? I dali je to štetno?

(06. prosinca 2002. 21:33)

Odgovor liječnika:
164

   Žene u generativnoj dobi morale bi bar jednom godišnje uraditi Papa-trest. Uzimanje brisa grlića maternice, cervikalnog kanala i svodova vagine u svrhu citološke pretrage nije nimalo štetan zahvat.


(ana):

   Poštovani! Što je ureaplasma urealyticum? Da li se prenosi spolnim putem? Kako se liječi, i da li se kasnije vraća? Koje su posljedice za muškarca, a koje za ženu? Hvala.

(05. prosinca 2002.)

Odgovor liječnika:
163

   Ureaplasma urealyticum je mikroorganizam koji se prenosi spolnim dodirom, tako da predstavlja spolnu infekciju. Muškarci dobiju upalu mokraćne cijevi (uretritis), a kod žene Ureaplasma tijekom trudnoće izaziva upale plodnjih ovoja, kao i poslijeporođajnu groznicu. Infekcija se liječi antibioticima širokog spektra (tetraciklini).


(Luce):

   Poštovani, suprugu je nakon brisa uretre dijagnosticirana Chlamidia Trachomatis. Oboje smo uzimali Sumamed i medazol, a meni je liječnik prepisao i 12-dnevnu terapiju Geonistinom. Obzirom da planiramo imati još jedno dijete molim Vas da mi odgovorite kako ista bakterija djeluje na plodnost kod muškarca i da li može biti razlog tome što još nisam zatrudnila. Suprug je inače dosta sklon čestim upalama i pri tom ima otežano, te često i bolno mokrenje, a osjećao je i bolove prilikom ejakulacije. Da li i te česte upale unutar 10 zadnjih godina mogu biti plodno tlo za zarazu klamidijom? Hvala na odgovoru.

(04. prosinca 2002. 19:22)

Odgovor liječnika:
162

   Chlamydia trachomatis kod muškaraca izaziva upalu mokraćne cijevi (uretre), koja se može spustiti sve do spolnih žlijezda, dok kod žena isti uzročnik uz upalu uretre izaziva i upale spolnih organa, kao što je infekcije grlića maternice, koja se može proširiti sve do jajovoda. Tamo može biti uzročnikom akutne upale, a ona se manifestira žestokom bolovima (“upala jajnika”). Uzročnik čestih upala kod Vašeg supruga možda je upravo Chlamydia tr. – koja je u ovoj posljednjoj upali i izolirana. Upalni procesi urogenitalnog trakta muškarca i žene imaju svoje negativne efekte na reprodukciju. Bez pretraga i pregleda mi možemo samo spekulirati iz kojeg razloga niste još zatrudnjeli. Stoga, pođite na dodatne preglede i Vi i suprug, da se pouzdano utvrdi u čemu je problem.


(ana):

   Htjela bih postaviti pitanje u vezi laparoskopije. ustanovljena mi je endometrioza sa strane lijecnika a na ultrazvuku su rekli da je policistic ovary. uglavnom, medjuostalim je i jedna velika cista od 10cm. ispunjena je fluidom, koliko se to moglo vidjeti preko ultrazvuka. lijecnik mi je zakazao operaciju tj. laparoskopiju ili ako je potrebno i operaciju, vadjenje ciste. grozim se bilo kakvih zahvata i citajuci malo o tome primjetila sam da ima dosta alternativnih metoda lijecenja. ovdje lijecnici nisu bas odusevljeni takvim razgovorima pa bih vas zamolila ako bi mogli malo vise opisati i izraziti misljenje u vezi tog. da li je u mom slucaju moguce nekakva druga vrsta zahvata? da li bi trebala traziti second opinion? da li je moguce da cista sama nestane? negdje se spominju ljekovite biljke, prehrana i vjezbe kao alternativni lijek. da li je mit da trudnoca moze uticati na to da li uopce imam druge opcije ili je operacija jedino sto se moze napraviti? Inace imam 28 godina i cista mi je na lijevom jajniku, desni mi je u redu. kako da se spreci svaka daljnji razvoj poslije operacije? puno hvala 

(04. prosinca 2002. 10:56)

Odgovor liječnika:
161

   Možete potražiti “second opinion”, to se uvijek preporučuje, ali samo kod specijaliste ginekologa. Inače kad je u pitanju jajnik, nije dobro previše “otezati” s dijagnostikom. Kod jajnika se mora brzo djelovati. Zato Vam je i preporučena laparoskopija. Ultrazvučna pretraga samo je orijentaciona dijagnostika, ona ne daje pravu dijagnozu o kakvom je procesu na jajniku riječ. Zato se tvorbe na jajniku moraju “direktno” pregledati, a to nije moguće bez laparoskopije. Ako je po srijedi “obična” cista, ona će se tim zahvatom razriješiti, a ako bude potrebna prava operacija, ona će se morati izvesti. Vjerujemo da se grozite takvih zahvata, ali i liječnici se na njih također nevoljko odlučuju – samo ako je nužno. Činjenica je da je to kod Vas nužno uraditi. Stoga, alternativne pristupe liječenja, koji se preporučuju u brojnim bolesnim stanjima, a pokazali su se uspješnima, mi Vam ne bismo preporučili kad je u pitanju jajnik (jajnici).


(slavica):

   Moja kćer ima 14 godina i već duže vrijeme im žučkasti iscjedak molim vas da mi objasnite što da radim jer ona ne želi ići ginekologu.

(04. prosinca 2002. 10:53)

Odgovor liječnika:
160

   Vaša kći bi ipak morala otići na ginekološki pregled, koji će s obzirom na njezinu dob biti delikatan. Obriskom kojeg će ginekolog(inja) pažljivo uzeti, moguće je dijagnosticirati uzroke pojačanom iscjetku. Vjerojatno je već dobila mjesečnicu i uspostavljen joj je mjesečni ciklus, stoga, potražite liječnicu-ginekologinju i obavite pregled kod nje. Nelagoda od prvog ginekološkog pregleda manja je ako prvi pregled obavi liječnica.


(Pommy):

   Imam 27 godina i tri godine pokusavam zanijeti. O psihickom stanju ne trebam ni govoriti, prve dvije godine sam skoro svaku menstruaciju oplakala! Sada se vec hrabrije suocavam sa problemom! Radila sam: vaginalne preglede, briseve, hormonalni nalaz, pracenje ultrazvukom (i vaginalnim), i uglavnom svi nalazi su uredni, osim problema sa ovulacijom (u zadnju godinu dana barem primjecenog). Stimulirana je Klomifenom, medjutim i kada se desi ovulacija, do oplodnje ne dolazi. Ali ja imam potpuno uredne menstrucije (ciklus 27 dana, trajanje menstruacije 4-5 dana). Ginekolog mi sada preporucuje pregled prohodnosti jajovoda. Molim vas da mi kazete kako mogu biti tako uredne menstruacije bez ovulacije? I ako mi jajovodi budu prohodni, sta dalje ciniti?

(03. prosinca 2002. 23:46)

Odgovor liječnika:
159

   Ako Vas u liječenju neplodnosti vodi ginekolog u kojeg imate povjeranja, uradite sve pretrage koje Vam je on preporučio. Ipak, često je dobro potražiti i “drugo mišljenje”. Stoga, se s Vašim dilemama oko toga jesu li Vaši ciklusi anovulatorni ili pak imate ovulacije (što je lako dokazati), a uzrok neplodnosti leži negdje drugdje, pođite po savjet iskusnom ginekologu, kojemu je uža specijalnost sterilitet. 
Iznad svega je važno da se psihički rasteretite i da manje grozničavo proživljavate Vašu veliku žudnju za majčinstvom. Psiha žene je vrlo često najveća zapreka toliko žuđenoj trudnoći. Poznato je da brojni parovi, nakon što “odustanu” od nade u potomstvo, prepuste se sudbini i konačno se opuste, “nenadano” postanu roditelji. 


(Ana):

   Poštovani! Imam jake gotovo nepodnošljive bolove tijekom prvog ili eventualno drugog dana mjesečnice. Pijem Baralgin ili Voltaren Rapid ali baš i ne pomažu. Možete li mi što preporučiti. Unaprijed hvala.

(02. prosinca 2002. 19:59)

Odgovor liječnika:
158

   Niste nam u Vašem pitanju naveli svoju životnu dob. Dismenoreja (bolne menstruacije) može biti primarna (ako se bolovi javljaju uslijed snažnog grčenja mišića maternice) ili sekundarna (bolovi su posljedica ranijih upala ili abnormalnosti u građi maternice). Bez obzira koji je uzrok bolovima, protiv njih se (s više ili manje uspjeha) može primijeniti spazmolitike (preparata koji otpuštaju spazam-grč mišića) i analgetike - tzv. inhibitore prostaglandina, jer su prostaglandini odgovorni za pojavu grčeva. To su upravo preparati koje Vi uzimate (Voltaren, Brufen). Pokušajte kombinirati Spasmex-forte i Brufen (prethodno se ipak konzultirajte s Vašim liječnikom, radi eventualnih kontraindikacija). Aspirin se ne preporučuje, jer se može pojačati menstrulno krvarenje. Postoji još i mogućnost da rabite kontraceptivne hormonalne preparate, kojima se inhibira ovulacija. Njihovom primjenom prestaju i bolovi za vrijeme periodičnih krvarenja, koja imitiraju prirodnu mjesečnicu. Kako ne znamo u kojoj ste životnoj dobi, preporučujemo Vam, da s ginekologom porazgovarate kojem se od ova dva navedena “liječenja” prikloniti: 
(1.) uzimanje kombinacije spazmolitika i analgetika ili (2.) kontraceptivnim tabletama


(Jasmina):

   Imam 29 godina i jedan problem koji me odavno muči ali se stidim pitati svog ginekologa. Prilikom seksualnog odnosa sa mužem u većini položaja osjećam da mi penis udara u nešto i pri tome osjećam bol i to mi izaziva nelagodu i grčenje, tako da gubim volju za daljim odnosom. Molim Vas da mi objasnite o čemu se radi. Hvala.

(30. studenoga 2002. 20:06)

Odgovor liječnika:
157

   Po svoj prilici imate nešto kraći vaginalni kanal, tako da spolovilo Vašeg partnera dosiže do grlića maternice i svodova vagine, te Vam to izaziva izrazitu nelagodu. Slobodno recite Vašem ginekologu kakav problem imate, odnosno pitajte ga za njegovo mišljenje. On će pregledom ustanoviti je li doista riječ o disproporcijama spolnih organa, ili je po srijedi nešto drugo.


(magy):
(stanislav.strinavic@sb.hinet.hr)

   Imam problem.Stupila sam u spolni život prije 4 mjeseca o svaki put kad imamo odnos imam užasne bolove.Prije par dana kad sam stavila u svoji spolni organ prst osjetila sam da nemam sluzi nego samo kao neku gustu masu neugodnog mirisa.Bojim se da nisam negdje pokupila neku bolest,ali imala sam i upalu mokracnih kanala;pa da li to ima kakve veze sa tim? Zna me nekad užasno bolit i svrbit.Još nikako nisam isla kod ginekologa a imam 18 godina.Ako mozete pomozite mi i vratite mi na ovu adresu odgovro ako vam nije problem.Unaprijed hvala. magy

(30. studenoga 2002. 12:20)

Odgovor liječnika:
156

   Morali biste otići na pregled ginekologu. Bez pregleda nije nam moguće dokučiti o kakvom se problemu radi. Užasni bolovi koje spominjete predugo traju, a svrbež također mora imati svoj razlog. Skupite hrabrost i pregledajte se. Ginekolog će Vam iz vaginalnog brisa ustanoviti uzrok Vašim nevoljama.


(andjela):

   Postovani, 
Pri ginekoloskom pregledu i ultra zvuku konstatirana mi je dvoroga materica sto vjerojatno jedan od vida abnormalnosti uterusa. Mozete li mi malo bolje objasniti sto ustvari zanci pojam "dvoroga materica" i kakvih posljedica moze imati na trudnocu. 

(29. studenoga 2002. 10:04)

Odgovor liječnika:
155

   Dvoroga maternica (uterus bicornis), predstavlja urođenu anomaliju građe maternice, koja međutim, ne mora nužno uzrokovati nikakve smetnje za plodnost žene i njezin graviditet (trudnoću). Ipak, moguće su neželjene posljedice; primjerice: prerani porođaj, položaj djeteta zatkom (dijete se ne okrene naglavačke pod kraj trudnoće), mogući su spontani pobačaji i tsl. Međutim, ove neželjene posljedice rjeđe su, tako da brojne žene ni ne znaju da imaju dvorogu matrenicu.


(Linda):

   Imam 33 godine i jedno dijete. Seksualne odnose nemam po mjesecima. Mjesecnice mi obicno dolaze po cetiri, pet dana ranije. U posljednje vrijeme imam bolove u donjem dijelu stomaka i po noci se budim zbog tog neugodnog osjecaja u hladnom znoju. Nemam temeraturu, samo kao neki val vrucine od prsa na vise, glavobolja i noge me zabole od koljena nadole. Ako se pokrijem ne mogu izdrzati od vrucine i srce mi radi uzurbano. Da li ovi simptomi imaju veze sa nekim tezim oboljenjima i kojim. Primjetila sam da sam dobila na tezini takodjer ali okolo stomaka samo. Unaprijed hvala.

(29. studenoga 2002. 01:25)

Odgovor liječnika:
154

   Uzrok bolovima u donjem dijelu stomaka potražite pregledom kod ginekologa. Neovisno o tome što mjesecima nemate seksualne odnose, ginekološki pregled je u vašoj životnoj dobi obvezan – jednom godišnje. Nemir i valovi vrućine, lupanja srca, gojaznost koja se javlja samo na određenim dijelovima tijela, moguće je da su posljedica hormonalnog poremećaja. Zamolite liječnika da Vas uputi na analizu hormona (hipofize, nadbubrežne žlijezde, hormona štitnjače i hormona jajnika.) Budu li svi nalazi u granicama normale, kao i ginekološki pregled, te ostali nalazi: krvna slika, sedimentacija eritrocita i nalaz urina, tad su Vaše smetnje možda uzrokovane neurotskim poremećajem. Uvijek prije nego što neke tjelesne simptome proglasimo izrazom nervoze, moramo isključiti bolesna stanja u organizmu, koja daju sličnu simptomatologiju.


(SINDI):

   Poštovani! Napravila sam mikrobiološki nalaz, koji je doveo do rezultata tj. dijagnoze Klamidije. Liječnik mi je preporučio antibiotik azithrommycin. Isto tako terapiju antibiotikom koristi i suprug. Prije dvije godine imala sam abortus, zatim prije 8. mjeseci u 8. tjednu trudnoće odumro mi je plod. Bojim se nove trudnoće, ako ću moći uopće više zatrudnjeti. Savjetujte me.

(27. studenoga 2002. 21:25)

Odgovor liječnika:
153

   Vi morate biti u permanentnoj kontroli kod ginekologa. Liječiti klamidije, do potpunog izlječenja. Tek kad Vam tri nalaza za redom budu uredna, odlučite se za ponovnu trudnoću. Osim svega, morali biste u trudnoću ući s optimizmom, psihofizički stabilizirani. Ne smijete se trajno obeshrabriti radi prethodne dvije trudnoće, koje nisu bile uspješne. Strepnja i strah loše su pratilje trudnoće.


(Mama):

   U 22 tjednu trudnoće doktor je otkrio hematom veličine 2,60x1,55 cm. Koliko opasan može biti njegov rast po bebu, i što mogu napraviti kako bih "spriječila"? rast. 

(27. studenoga 2002. 15:11)

Odgovor liječnika:
152

   Ginekolog Vas je sigurno naručio na česte UZV kontrole, tako da će Vas on svaki put izvijestiti o promjenama hematoma. Hematom koji ima tendenciju rasta, ugroziti će plod, jer se kompletna opskrba hranjivim tvarima i kisikom obavlja preko posteljičnog “diska”. Važno je da izbjegavate veće napore, što Vam je vjerojatno i preporučeno. Nemojte piti (ako slučajno imate glavobolju ili temperaturu) nikakve preparate, koji u svom sastavu imaju acetilsalicilnu kiselinu (Aspirin, Andol, Acisal i sl.). Pušenje je u trudnoći zabranjeno, kavu također izbjegavajte. Nadajte se najboljem, smirite se, jer su stabilna psiha i optimizam izuzetno važni u cjelokupnim procesima organizma, pogotovo u organizmu trudnice.


(S.M.):

   U sedamnaestom sam tjednu trudnoće. Do sada smo ja i muž redovito imali spolne odnose bez ikakvih problema. Međutim, na zadnjem pregledu liječnik mi je rekao da jako nisko nosim i da moram mirovati i ležati. Neugodno mi je bilo pitati za spolne odnose, stoga Vas molim da mi odgovorite da li oni mogu utjecati na plod i ako ne - do kada su mogući. Unaprijed hvala !!!

(26. studenoga 2002. 15:02)

Odgovor liječnika:
151

   Mišljenja smo da biste se trebali čuvati od spolnih odnosa, jer nisko nosite. To znači da je nidacija (ugnijezdjenje) ploda smješteno niže u maternici. Svako tjelesno opterećenje, pojačana fizička aktivnost itsl. mogu isprovocirati nastanak kontrakcija i prekid trudnoće. Ipak, potražite savjet Vašeg ginekologa, bez stida ga pitajte možete li prakticirati bočni položaj pri snošaju, u kojem se maternično ušće štedi od potresanja. Oprez je nužan, jer krvarenja koja se mogu javiti u slučajevima nisko postavljene posteljice više ugrožavaju Vas nego plod. Iz tog razloga, kod najmanjeg krvarenja, morate hitno otići u bolnicu, na ginekologiju-direktno. Kako trudnoća bude napredovala i maternica se povećavala, ginekolog će na UZ (ultrazv. pregledu) moći precizno locirati položaj posteljice i reći Vam koje sve aktivnost možete obavljati s obzirom na tu (recimo-komplikaciju) u trudnoći. Plod direktno nije ničim ugrožen. Indirektno jest, jer je dužina trudnoće donekle upitna. Zato Vam je preporučeno mirovanje, da biste ostvarili trudnoću punih 40 tjedana.



Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: 05/01/2003 00:45:44