"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:
12/06/2002 01:21:58


(mirche):
(kamilica79@hotmail.com)

   Postovani. Imam 23 godine i prije otprilike pola mjeseca sam primjetila izraslinu skoro nevidljiva i boje kože, ali se mogla osjetiti pod rukom Nisam otišla doktoru odmah. Otišla sam na pregled tek tri tjedna nakon toga i evo kako glasi dijagnoza: Condylomata accuminata vulvae et vagine. Interesira me da li sam zaražena virusom HPV i ako jesam da li je on cijeli život prisutan u organizmu? Da li se Kondilomi mogu otkloniti u potpunosti? Zašto moj partner nije to dobio kao i ja (on mi je jedini partner sa kojim sam imala intimne odnose u 3 godine). Da li sada mogu zaraziti svoje ukućane ako zajedno peremo rublje u struju za rublje? Da li je moguće da nakon operacije opet dobijem kondilome i ako nemam nikakve odnose? I još jedno pitanje, interesira me da li sam sada rizična, odnosno da mi se odjednom pojavi Herpes genitalis? Može li on zajedno sa kondilomima prouzrokovati karcinom.

(26. studenoga 2002. 10:43)

Odgovor liječnika:

150

   Ako malo prošetate ovim stranicama (iz područja ginekologije) naći ćete brojne odgovore vezane za šiljate kondilome. Njihov je uzročnik HPV. Liječenje koji put nije uspješno, tako da znaju recidivirati. Lokalnu terapiju provode oba partnera (iako muškarci ne moraju imati kliničku manifestaciju infekcije), a prilikom terapije i još neko vrijeme koriste se kondomi, u svrhu izbjegavanja reinfekcije. 
Herpes genitalis infekcija je također spolno prenosiva infekcija, kojoj je uzročnik druga vrsta virusa. Oba ta virusa su u korelaciji s nastankom cervikalnog karcinoma (pojedini tipovi HPV-a posebno, tako da je dobro uraditi tipizaciju virusa)


(ana):

   Zadnjih godinu dana bezuspješno pokušavam ostati trudna. Možete li mi reći da li je potrebno napraviti briseve?

(26. studenoga 2002. 13:45)

Odgovor liječnika:

149

   Ako želite ustanoviti uzrok zbog kojeg u godinu dana niste zanijeli potražite i Vi i Vaš suprug pregled kod odgovarajućih liječnika. Vi se morate javiti ginekologu, koji će obaviti sve pretrage u tom smislu, a vaš suprug će kod specijaliste urologa uraditi spermiogram, kako bi se ustanovila njegova plodnost (reproduktivna moć). Inače, briseva ima različitih vrsta, nije nam jasno na kakve ste briseve mislili.


(maja):
(majajembrih@hotmail.com)

   Poštovani.Prije par dana sam bila na pregledu color doplerom. Nalaz glasi: Uterus u AVF, 8.1x4.3x4.3 cm; endometrij 10,5 mm;
Na desnom jajniku(ovo je malo nečitljivo)milokularna cista "corpus lutenu" 38.4x37.7 mm; Lijevi jajnik 18.6x18.2 mm sa endometriomom. CA-125 je 62,61. Molim Vas da mi to malo pojasnite. Znam koji je najgori ishod. Zanima me najbolji. I najvažnije da li ću moći zatrudnjeti(planirala sam uskoro)?

(26. studenoga 2002. 10:43)

Odgovor liječnika:

148

  Vaše je pitanje o "ishodu" - onom najgorem (za kojeg znate kakav je) ili pak onom najboljem, koji Vas izrazito zanima. Bez da govorimo o ISHODU, mi Vam možemo samo interpretirati nalaz koji ste nam predočili.
Maternica vam je u normalnom položaju, normalne veličine, a na desnom jajniku je nađen corpus luteum (žuto tijelo) koje nastaje nakon normalne ovulacije. 
Na lijevom jajniku je endometriom - opisane veličine, koji predstavlja jedan oblik endometrioze. To je određena vrsta poremećaja, u kojem je tkivo unutarnjeg sloja maternice, osim u maternici "dislocirano" i na druge organe. Vama se nalazi i u lijevom jajniku. Za vrijeme menstruacije to tkivo također reagira kao endometrij u maternici, tj. krvari u svoju okolinu. Posljedice se sastoje u tome da se za vrijeme menstruacije javljaju jake boli na tom jajniku. Tako, ako je dijagnoza točna, Vi biste za vrijeme mjesečnice morali osjećati nelagodu i bol u projekciji lijevog jajnika. Posljedica endometrioze je i neplodnost - ali samo na toj strani (budući da nakon krvarenja, u okolini nastaju ožiljci, koji ometaju prohodnost jajovoda smještenog nad jajnikom). Ako Vam je drugi jajnik u redu, a prema nalazu čini se da jest, Vaše šanse za trudnoću ne bi trebalo dovoditi u pitanje.
Za interpretaciju gore navedenog nalaza, Vi ipak konzultirajte još i Vašeg ginekologa. 


(Mina):

   Zadnju menstruaciju imala sam 24.10. Prije tri dana pojavilo mi se malo krvi i cijelu noć ništa. Sutradan mi je izlazilo pomalo cijeli dan da bi na kraju dana prestalo, inače menstruacija mi traje 5-6 dana. Da li ima mogućnosti da sam ostala trudna ili može biti posljedica nečeg drugog, upale ili sl. Što da radim ?

(26. studenoga 2002. 02:02)

Odgovor liječnika:

147

   Koji put se u životu žene "zalomi" poneka atipična mjesečnica, koja ne mora imati "dublje" razloge. No, moguće je kako je ona i posljedica nečeg određenog. Prvenstveno to može biti trudnoća, potom hormonalni poremećaji - uzrokovani stresom ili nekim većim razlogom. Upala bez bolova i povišene temperature uglavnom ne ide, tako da se oskudno krvarenje ne bi trebalo dovoditi u vezu s upalom. Za dvadesetak dana uradite test za trudnoću, da vidite jeste li gravidni. Ako niste, a takva se mjesečnica opet ponovi, otiđite na detaljne pretrage k Vašem ginekologu.


(dzana):

   Postovani, imam 36 godine i majka sam jednog djeteta . Odmah nakon porodjaja ( prije 6 godina ) doktor mi je kao kontracepcijsko sredstvo ugradio spiralu. Nemam nikakvih posebnih prituzbi, ali me zanima da li se spirala treba povremeno mijenjati i u kojem vremenskom periodu ? 

(25. studenoga 2002. 12:27)

Odgovor liječnika:

146

   U Vašoj životnoj dobi, nužno je jednom godišnje otići na ginekološki pregled, kontrolirati Papa nalaz. Tom prilikom s ginekologom popričajte o intrauterinom ulošku (spirali), koju već 6 god. s uspjehom nosite. Spiralu, u pravilu, nije potrebno vaditi, ako nemate neželjenih popratnih pojava. 


(NINA):

   Poštovani! Imam 25 godina i sina od tri i pol godine. Osam mjeseci pokušavam ostati trudna. Nakon poroda rađena mi je kiretaža zbog zaostalog dijela posteljice, no usprkos uzimanju antibiotika nakon dva tjedna došlo je do jake upale maternice. Sada imam česte upale vagine i grlića maternice. U nekoliko navrata dijagnosticirana mi je klamidija. U zadnjih godinu dana imala sam 6 upala. Uzimala sam sumamed, doksicilin, novocef, geonistin vag. 
19.07. nalaz je glasio: Erithroplakya portionis, kolpitis, obilan gnojni iscjedak TV- C-, SČ III. Bila sam na color dopleru gdje je sve bilo u redu. Dobila sam dalacin kremu a suprug sumamed. Pred dva tjedna liječnik je prilikom pregleda rekao da ima puno leukocita, da je to znak ponovne upale ali hoće pričekati na nalaz PAPA testa. On misli da je kod mene došlo do jačeg pada imuniteta pa mi se stoga ponavljaju upale. Mikrobiološka pretraga suprugova ejakulata bila je u redu. Jako želim još jedno dijete. Što bih mogla učiniti da se riješim neprestanih upala i zašto uopće dolazi do toga? Unaprijed vam zahvaljujem!

(24. studenoga 2002. 23:02)

Odgovor liječnika:

145

   Vi nemate spolnu infekciju, već (temeljem nalaza st.čistoće III) gnojnu upalu rodnice (kolpitis) koja se stalno ponavlja. Na grliću maternice imate i malu ranicu, koju bi trebalo spaliti. Trebali biste zamoliti ginekologa da Vam uzme vaginalni bris, kojeg treba odnijeti u mikrobiološki laboratorij, na bakteriološku kulturu i antibiogram, da se ustanovi uzročnik gnojenja i antibiotik koji je efikasan u terapiji. Paralelno s terapijom koju biste trebali (temeljem nalaza) provoditi, kod ginekologa bi bilo dobro svaki drugi dan (ukupno u 7 navrata) obaviti tzv."tuširanje" vaginalne stijenke, njezinih svodova i ušća maternice preparatom koji se naziva "Albothyl". Tim tuširanjem se oljušte upalom zahvaćeni najpovršniji slojevi vaginalnog prostora, tako da se nakon takvog tretmana upala više ne bi trebala javljati. Neko vrijeme nakon izlječenja prakticirajte spolne odnose korištenjem kondoma, kako biste spriječili unos bilo kakvih bakterija u vaginalni kanal. Kad se epitel ojača i vrati vam se normalna-fiziološka flora, te se tako riješite kolpitisa, spolne odnose možete imati i bez kondoma, ali uz prethodnu temeljitu toaletu spolovila, kako Vašeg, tako i suprugova. 
Nakon kiretaže, radi upale koja je potom uslijedila, moguće je da su Vam se začepili jajovodi i da je njihova neprohodnost uzrok tome da više ne možete zatrudnjeti. To također mora ispitati ginekolog.


(Tena):

   Imam 21. godinu, nakon ginekološkog pregleda (zbog neredovite menstruacije) u nalazu mi je pisalo da su mi jajnici "nalik" na policistične, što to znači??? Propisan mi je Cilest kojeg sam pila godinu dana i sada sam prestala, a menstruacija je ponovno neredovita. Dali je potrebno praviti pauzu pri korištenju Cilesta, ako da, kada i koliko dugo??? Imaju li te tablete ikakvog utjecaja na policistične jajnike i koja je mogućnost začeća uz takvu dijagnozu??? Unaprijed hvala!!!

(24. studenoga 2002. 01:59)

Odgovor liječnika:

144

  Za dijagnozu policističnih jajnika potrebno je pregledati hormone jajnika i hipofize i vidjeti da li se doista radi o tom poremećaju. Na ovim stranicama smo nedavno vrlo detaljno, na popularan način pisali o toj problematici, tako da se malo prošetajte i naći ćete odgovor na dileme koje Vas muče. Mogućnost začeća (i to možete naći u ranijim odgovorima) je kod policističnih jajnika minimalna, odnosno nema je - bez da se određenim preparatima stimulira jajnike na ovulaciju, kako bi došlo do oplodnje jajne stanice.


(MARILYN):
(helena.kovac@zg.hinet.hr)

   Vec duze vrijeme imam spolne odnose s deckom i ne koristimo zastitu,prakticiramo "prekinuti snošaj" i nikad nismo imali problema zbog toga, ja nemam redovne menstruacije ponekad dobijem za 20 dana ponekad za 25...sad je proslo 28 dana od zadnje mensruacije? Je li moguce da to nije zbog trudnoce nego zbog stresa pod kojim sam bila prije desetak dana.

(23. studenoga 2002. 14:26)

Odgovor liječnika:

143

   Moguće je da je i od stresa ovo Vaše “kašnjenje” mjesečnice. Psihička opterećenja, strepnje, strahovi, velika tuga i sl. mogu se uplesti u složeni međusobni odnos endokrinih žlijezda (žlijezde s unutarnjim izlučivanjem). Menstruacija je cikličko krvarenje iz maternice, koje se javlja kada u organizmu žene padne razina hormona jajnika. Ta razina (količina) hormona neće pasti, nego će sve više rasti, ako je žena trudna, te ako je došlo do nekog poremećaja u odnosima hormona hipofize i jajnika, a upravo taj odnos je pod utjecajem psihe. Uostalom, za koji tjedan ćete vidjeti što je na stvari.


(davorka):

   Je li moguce utvrditi kod ginekologa kada je izgubljena nevinost?

(23. studenoga 2002. 17:33)

Odgovor liječnika:

142

   Neposredno iza defloracije (probijanja djevičnjaka-himena), moguće je dijagnosticirati pregledom kod ginekologa svježe “tragove” gubitka nevinosti. Za tjedan dana ili koji dan duže iza toga, nije moguće reći KAD se je to dogodilo, već samo da ženska osoba nije više djevica.


(žaklina):

   Poštovani, obraćam Vam se drugi puta. Vaš odgovor je pod brojem 109. Mislim da sam trudna, inače imam menstruaciju svaki 25 do 23 dan; danas mi je 27 dan i nisam dobila menstruaciju. Imam svijetlo i tamno smeđi iscjedak tako mi je bilo i kod posljednje trudnoće. Poslije mokrenja kad se brišem ima i malo krvi. Imam pritisak u leđima i donjem dijelu trbuha. Što da radim? Hvala!

(22. studenoga 2002. 21:10)

Odgovor liječnika:

141

  Jedino što trebate raditi jest strpljivo pustiti da protječe vrijeme. Ako ste kojim slučajem trudni, menstruaciju nećete dobiti, a testovi na trudnoću bit će pozitivni. Ako pak niste trudni, a utisak da ste zatrudnjeli posljedica je vlastite sugestije, menstruacija Vam može malo kasniti, ali ćete ju na kraju ipak dobiti. Ovo što ste opisali, upravo nalikuje menstruaciji, koja samo što nije počela.


(andrea):

   Imam jedan problem i željela bih da mi na njega što prije odgovorite!Imam 19 god. i skraćeni menstrualni ciklus (20-23 dana),stupila sam u spolni odnos s dečkom prvi put prije 2 mj.,menstruacija mi kasni 10 dana(danas mi je 34 dan), dojke su mi bolne i napete, imam bolove u donjem djelu trbuha i križima. Test na trudnoću sam radila i negativan je, psihički sam dosta napeta jer strahujem od neželjene trudnoće. Molim vas da mi kažete šta da radim, da li sam trudna ili ne? Zašto imam jednake simptome kao pred menstruaciju, a nje nema!

(22. studenoga 2002. 12:30)

Odgovor liječnika:

140

  Pretjerani strah da ste zatrudnjeli može izazvati kašnjenje mjesečnice. Otklonite napetost i smirite se. Ponavljajte testove za otkrivanje trudnoće.


(pelica):
(nikitov@vip.hr)

   Molim vas!!! Imam 20 godina i na pregledu kod ginekologa mi je ustanovljena cista velicine 75mm, 40mm, 30mm, doktor kaze da je razgranata i da je zbog toga zabrinut???? Molim vas lijepo odgovor na male! Unaprijed zahvalna.

(22. studenoga 2002. 00:13)

Odgovor liječnika:

139

  Pretpostavljamo da Vam je ustanovljena cista na jajniku (ovariju). Sve tvorbe na ovariju se moraju detaljno pregledati i ustanoviti njihova priroda (jesu li dobroćudne ili zloćudne). Operativnim zahvatom ona se mora odstraniti, a patohistološkim pregledom izvađene ciste će se utvrditi njezin karakter. Obavezno nastavite liječenje i nemojte odugovlačiti ni odgađati preporučene zahvate.


(nataly):

   Prije mjesec dana sam primijetila na spolovilu 2 (manja i veća) izrasline nalik na bradavice. Iscjedak iz maternice ima neugodan miris, a prije 2-3 dana (zadnju mjesečnicu sam dobila 1.11) se kroz taj iscjedak pojavilo neznatno ali ipak pojavilo malo krvi. Možete li mi to malo pojasniti? Hvala.

(21. studenoga 2002. 23:02)

Odgovor liječnika:

138

   Vjerojatno ste ”zaradili” tzv. šiljate kondilome, koji predstavljaju spolnu infekciju. I radi bradavičastih izraslina i radi iscjetka morali biste se javiti ginekologu, koji će Vam ustanoviti stupanj čistoće u vaginalnom prostoru i nakon pregleda izraslina na spolovilu, moći će Vam kompetentno reći o kakvim je bradavicama riječ.


(nataly):

   Nalazim se u 24-toj tjednu trudnoce. Ultrazvucnim pregledom ustanovljen je manjak plodne vode. Interesira me koje su posljedice (ako ih ima) po plod i da li postoji opasnost od spontanog pobacaja? 

(20. studenoga 2002. 13:47)

Odgovor liječnika:

137

  Važno bi bilo utvrditi je li manjak plodne vode izrazit ili diskretan. Ako je diskretan, neće imati većih posljedica po odvijanje Vaše trudnoće, no ako je izrazit, Vaš ginekolog će Vam pojasniti sve rizike po razvoj ploda i ishod trudnoće. Kod trudnica s nešto manjom količinom plodne vode, česti su porođaji djeteta u položaju zatkom. Bebe se ne uspiju okrenuti naglavačke u zadnjim mjesecima trudnoće.


(zabrinuta1):

   Imam 22 godine i prvi put sam spavala sa dečkom prije 2mjeseca. Do tada sam bila nevina. Prilikom prvog snošaja imala sam užasne bolove i pečenje na ulasku. Znam da to je normalna pojava, ali me zabrinjava što ti isti simptomi se nastavljaju i dalje bez promjene. Bila sam kod ginekologa i on je pronašao na ulazu u rodnicu nešto nalik bradavicama (kaže da je slično herpesu ali nije to) Da li je moguće da zbog toga imam problema? Ako su neke žene "uske" koliko traje da se vagina proširi?
Hvala unaprijed.

(20. studenoga 2002. 13:26)

Odgovor liječnika:

136

   Vaš ginekolog bi morao postaviti dijagnozu, tj. definirati o kakvom je problemu kod Vas riječ, jer je on uočio promjene na epitelu spolovila. Slijedom navedenog, on bi Vam morao ordinirati odgovarajuću terapiju. Trpjeti nepodnošljive bolove za vrijeme spolnog odnosa doista ne biste trebali, bez da se poduzmu aktivnosti koje će u prvom redu dovesti do iscjeljenja upaljene sluznice na spolovilu, a kad taj problem sanirate, nestati će i bolova i nelagode pri snošaju.


(Bela):
(ispanjol@inet.hr)

   Poštovani! Prije godinu dana dijagnosticiran mi je HPV na ginekološkom pregledu. Obavila sam terapiju Betadinom za mene i Interferon za mog partnera. Prije par dana opet sam obavila pretrage i opet se pojavio HPV. Doktor mi je preporučio istu terapiju. Da li bi možda trebala probati nešto drugo i koja je vjerojatnost da mi se HPV stalno pojavljuje u buduće, odnosno da li se on može u potpunosti otkloniti. Unaprijed zahvaljujem!

(20. studenoga 2002. 11:51)

Odgovor liječnika:

135

  Nastavite s istom terapijom. Interferonski tretman kod Vašeg partnera po svoj prilici nije imao željene efekte. Stoga, prakticirajte seksualne odnose uz uporabu kondoma, sve do izlječenja. Recidivi su česti, na to morate računati.


(Zbunjena):
(laura2810@net.hr)

   Već oko mjesec dana osjećam lagani svrbež u vanjskom genitalnom području. Nema nikakvih vidljivih znakova na usnama. Svrbež se neko vrijeme nije javljao, da bi posljednjih dana opet počeo, jednakim intenzitetom kao i prije. Noću je pojava izraženija. Nisam koristila nikakve lijekove, a sada sam u dilemi? Napominjem da od srpnja nisam imala seksualne odnose, 37 mi je godina. Zahvaljujem na savjetu i pomoći. Ivana.

(19. studenoga 2002. 22:51)

Odgovor liječnika:

134

  Moguće je da se svrbež javio kao posljedica pranja sapunima koji imaju nešto viši pH, tako da je delikatna regija spolovila iritirana lužnatim“agensom” prilikom pranja spolovila. Druga je mogućnost da se radi o gljivičnoj infekciji ( kvasnice Candida albicans), koje predstavljaju bezazlenu, ali ipak upornu smetnju, koju morate liječiti. Otiđite na pregled ginekologu, neka Vam uradi pregled vaginalnog brisa na gljivice. Inače, savjetujemo Vam toaletu spolovila bez korištenja sapuna, kupke u čaju kamilice i kadulje, mlake kupke svježe pripravljenog čaja. Ako nisu gljivice u pitanju, u ljekarni kupite dječje kremice (tipa Pavlovićeve masti), koju na oprano i osušeno spolovilo namažite nakon jutarnje toalete. Uz sve navedeno kontrolirajte razinu šećera u krvi –obavezno natašte.


(Ana):

   Kako se prenosi genitalni herpes. Dali se moze prenjeti oralnim seksom? Hvala.

(19. studenoga 2002. 15:02)

Odgovor liječnika:

133

  Herpes virus (tip 2) se naziva genitalni herpes virus. On se po mjestu infekcije (urogenitalni organi) razlikuje od Herpes simplex virusa (tip 1), kojeg nalazimo drugdje na tijelu (koža, sluznice usne šupljine, na oku,i dr.). Genitalni herpes se prenosi spolnim odnosima, kako “klasičnim”, tako i drugim varijantama toga čina.


(ana):

   Jucer sam imala grozan napad. Imam cistu koja se treba odstraniti za par mjeseci. Lijecnik kaze endometrioza. Medjuostalim jedna velika cista oko 7cm. Probudila sam se od bola i vec sam bila preznojena. Ubrzo sam se pocela i tresti. Niti jedan dio tijela nisam mogla pomakniti a disati samo povrsno i kratko. Bilo mi je muka i pocelo mi se crniti pred ocima od jakog bola, grozno :( suprug mi je donio panadol i topli rucnik. Nekako smo otisli do auta i u hitnu. Na srecu, popustilo me je do tamo. 
Danas samo osjecam podmukli laksi bol i kao vrucicu. 
 Nezgodno je doci do hitne a bol prestane, sto da radim sljedeci put? Kada treba otici u hitnu i da li je to opasno? Sto uopce napravit? :(

(19. studenoga 2002. 01:50)

Odgovor liječnika:

132

  Prema simptomima koje ste opisali moguće je da se cista nakratko uvrnula (torzija ciste), što je uzrokovalo nesnosne boli, a putem do bolnice se je vratila u prethodni položaj. Vašem ginekologu opišite simptome bolnog napadaja, možda će Vam predložiti operativni zahvat nešto ranije.


(ANA):

   Kako djeluje struja kod tretmana CIN II nalaza sa visokorizicnim HPVom? Koja je razlika izmedju LLETZa i tretmana laserom? Je li PAPA test pouzdan nakon tih zahvata? Je li istina da tretman strujom tako promjeni povrsinu cerviksa da se  vise ne moze detektirati sto se dogadja u dubljim slojevima cerviksa? HVALA.

(19. studenoga 2002. 00:21)

Odgovor liječnika:

131

  Odgovor na Vaše pitanje (možda više - dilemu) nismo Vam u mogućnosti dati. Tretmani koje ste nam opisali nadilaze naša saznanja o uspješnosti terapije uporabom struje ili lasera, neoplastičnih promjena u epitelu cerviksa uterusa. Nakon tipizacije HPV-a, ako se radi o tipu koji je u korelaciji s nastankom karcinoma, takvu je infekciju potrebno temeljito liječiti. 
Svakako Vašeg ginekologa zamolite da Vam pojasni sve prednosti, ali i rizike pojedinog tretmana.


(MERSI):
(MERI_MERSI@yahoo.com)

   Doktor mi je prepisao diane-35 zato sto imam neredovite mjesecnice koje uvijek rane po 5-7 dana. U medjuvremenu radila sam PAPA nalaz koji mi je pokazao da imam CIN-1 3-a grupa promjene nastale upalama. Da li ja mogu da pijem ove tablete unatoč ovim nalazima? Da li mogu da mi smetaju? Doktor kaze da je bolje da sacekam dok se nalaz ne popravi, unaprijed hvala.

(18. studenoga 2002. 17:44)

Odgovor liječnika:

130

  Poslušajte Vašeg ginekologa, tako da sve dok Vam se PAPA-test ne dovede u normalu, nemojte piti Diane-35.


(jasmina):

   Postovanje! Imam 23 god. i u braku sam 5 god. Imam policisticne jajnike, a kod muza je dobar spermogram. Zadnju mjesecnicu imala sam 24.10. i sada sam malo zbunjena. Grudi su mi nabrekle i bolne na dodir, cesto mokrim, imam metalan okus u ustima, bole me leda i lagano osjecam bol u donjem dijelu trbuha. Molim vas da li sam trudna jer nemam nesvjestice i mucninu a nisam nikad radjala? Unaprijed zahvalna.

(18. studenoga 2002. 15:02)

Odgovor liječnika:

129

  Previše je rano bilo što sa sigurnošću prognozirati glede Vaše moguće trudnoće. Razumljiva je Vaša čežnja za trudnoćom, tako da ste skoncentrirani na moguće znakove “drugog stanja”. Nesvjestice i mučnina nisu nužno prisutni kod svake žene u trudnoći. Dapače, mnoge žene se osjećaju iznimno dobro (na pr. one koje inače boluju od migrena, u trudnoći često uopće nemaju glavobolje migrenskog karaktera). 
Ipak, pričekajte još neko vrijeme, ako ste zatrudnjeli, test za otkrivanje trudnoće ( nabavite onaj malo kvalitetniji) kojeg možete kupiti u ljekarni, pokazati će pozitivan rezultat. 


(Tanja):

   Poštovani! Može li dermoidna cista, veličine ca 40 x 40 mm, biti razlog da ne mogu zanijeti? Jednom je operirana laparaskopski, a kroz mjesec dana pojavila se i na drugom jajniku. Idem redovno na ginekološke preglede i liječnik je preporučio da je za sada ne operiram jer već dvije godine je iste veličine i nema promjena u njenoj strukturi. Papa nalaz je uredan, pregledi su bili obojenim kolor doplerom. Pokušavam zanijeti 6 mjeseci. Da li je metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda ubrizgavanjem kontrastne tekućine bolna i kada ju je nužno primijeniti? Zahvaljujem na odgovorima. 

(17. studenoga 2002. 18:23)

Odgovor liječnika:

128

  Dermoidne ciste na jajniku su vrsta “dobroćudnih” tumora jajnika, koji jako polako rastu. Prava je rijetkost da se pojavi na oba jajnika. Ako je uz cistu sačuvan dio zdravog janjika postoji šansa da zatrudnite. Na to će Vam pitanje najbolje odgovoriti Vaš ginekolog. Prohodnost jajovoda je pretraga koju će Vam ginekolog preporučiti ako u dvije godine redovitih spolnih odnosa bez uporabe kontraceptivnih sredstava ne zatrudnite. Zahvat nije pretjerano bolan; moglo bi se reći da nije ugodan, ali da se izdržati.


(Dube):

   Condylomata Acuminata? Kako se liječi i koje su posljedice? Da li se mogu izlijeciti Podohylin so. 20%? Unaprijed hvala.

(16. studenoga 2002. 03:29)

Odgovor liječnika:

127

  Venerične bradavice (C. acuminata) su bradavice spolovila, međice i čmara. One su jedna od najčešće prenosivih spolnih bolesti. Uzročnik im je HPV (humani papiloma virus). Terapija se provodi kriokirurškim metodama (led), kirurškom ekscizijom (operativni zahvat), laserskom ablacijom (ljuštenje) i primjenom podofilinske otopine. U novije vrijeme liječi se i lokalnom primjenom alfa-interferona. Izliječenje je često privremeno, što znači da se vraćaju, recidiviraju. Važno je seksualnog partnera zaštititi uporabom kondoma.


(Sanela):

   Dali se moze dobit rak kad imas odnose prilikom menstracije? Koliko je to opasno za zenu, dok ima odnose za vrijeme menstracije? Molim vas objasnitemi sve o pilcama (gljivama) kakve sve vrste postoje i od cega i kao se dobiju? Iscjedak koji ima neugodan miris, izgleda kao plodna sluz, malo rastezljiva, a na gacicama ostaje zuta, malo pece da li je to od upale? Da li je moguce izlijeciti neplodnost zene, biljnim cajevima i sirupima npr.ako jajnici nisu prohodani, da li se mogu izlijeciti na koji nacin? Sta je osjetljivije jajnici ili jajvod?

(15. studenoga 2002. 19:52)

Odgovor liječnika:

126

1. Spolne odnose za vrijeme menstruacije treba izbjegavati, jer je put infekciji (unutarnjih spolnih organa žene) za vrijeme krvarenja direktno otvoren. Nema opasnosti od raka, ali ima od upale, koja može rezultirati neplodnošću žene (začepljenje jajovoda).
2. Biljnim čajevima i pripravcima se neplodnost ne može izliječiti.
3. Gljivične upale rodnice najčešće su posljedica uporabe antibiotika širokog spektra, koji eliminiraju normalnu-fiziološku floru vaginalnog kanala, te se na njihovo mjesto nasele gljivice (kvasnice) i to vrsta Candida albicans. Isti uzročnik se javlja kao smetnja u trudnica, ali iz drugih razloga ( hormonalne promjene u organizmu žene za vrijeme trudnoće).
4. Odgovore o kakvom se iscjetku radi može dati ginekolog koji će napraviti bris i pogledati ga pod mikroskopom. On će Vam temeljem nalaza ordinirati odgovarajuću terapiju.
5. Infekcija iz vaginalnog kanala prodire u šupljinu maternice i dalje se širi kroz jajovode do jajnika. Upalni procesi na jajovodima i janicima se jednim imenom zovu adneksitis.


(D.K.)
(dakrup@lsinter.net)

   Na ginekoloskom pregledu prije 7 dana doktor mi je rekao da sumnja da imam policisticne jajnike. Rekao mi je da uradim test hormona i to: LSH, prolaktin, testosteron, kortizol i jos neke. Imam pojacanu dlakavost na predjelu stomaka, ruku i nogu. Mozete li mi reci nesto vise o policisticnim jajnicima i da li mogu ostati trudna. Kakva je terapija koju moram sprovesti? Da li ce se nakon terapije dlakavost smanjiti? Nalaz hormona jos nisam dobila. Inace, imam 23g. Hvala unaprijed!!!

(15. studenoga 2002. 15:27)

Odgovor liječnika:

125

   Sumnju u postojanje policističnih jajnika možete potvrditi ili otkloniti testovima hormona koji su Vam preporučeni. Policistični jajnici su posljedica hormonalnog poremećaja žene koja u krvi ima povišenu razinu estrogenih hormona. Iz tog razloga žlijezda hipofiza, koja upravlja (između ostalog) i hormonalnom i fiziološkom funkcijom jajnika (kako bi u njemu ciklički sazrijevala jajna stanica i kako bi došlo do ovulacije), zbog visoke razine estrogena prestaje lučiti potrebne hormone i takve žene nemaju ovulaciju. Bez ovulacije nema začeća, tako da je krajnja posljedica neplodnost, a prateće su pojave gojaznost, dlakavost i dr. Menstruacije često izostaju, nisu redovite, a koji put nastupe obilna krvarenja. Terapija se provodi kontraceptivnim tabletama, koji se daju u svrhu eliminacije dlakavosti. Hormonalni kontraceptivi donekle imitiraju hormonalna zbivanja u mjesečnim ciklusima žene, a ako žena želi zatrudnjeti, ide se na hormonalnu terapiju stimulacije ovulacije preparatom koji se zove Klomifen. Uostalom, sve će Vam to pojasniti Vaš ginekolog.


(Adolf):

   Da li uopće postoji ikakva, pa možda i najmanja mogućnost začeća, ako se redovito i točno po naputku piju kontracepcijske tablete (Stediril)? Ako postoji, onda me zanima kolika je mogućnost. Pitam to jer sam nedavno svršio u moju djevojku i sad je ona u velikom strahu, a uslijed tog njenog straha nije niti meni svejedno. Unaprijed Vam se zahvaljujemo!

(15. studenoga 2002. 09:12)

Odgovor liječnika:

124

   Ako je vaša partnerica redovito uzimala hormonalni kontraceptiv Stediril, točno prema priloženom uputstvu, nije izgledno da bi mogla zatrudnjeti, stoga je Vaš strah nepotreban.


(Jasna):

   Molim Vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja:
1. Imam 30 godina i prije gotovo godinu dana sam prestala uzimati kontrac. pilule (Trinovum) zbog preporuke ginekologa jer je posumnjao da njihovo dugogodisnje uzimanje uzrokuje konstantne bolove u grudima (ultrazvukom je utvrdjeno da je sve u redu). Stalni ginekolog mi je nakon pauze preporucio Triquilar. Jos ih nisam pocela uzimati ali se pitam da li je to dobar izbor ukoliko zelim tablete s manjom dozom hormona?
2. Redovnim godišnjim PAPA testom utvrdjena mi je naka promjena i rezultat PAPA testa pokazuje CIN I. Zanjima me o cemu se radi? 
Dobila sma terapiju (vaginalete i Doksiciklin)i narucena sam na "tipizaciju". Takodjer Vas molim da mi odgovorite kakva je to pretraga i koji podaci se njome dobivaju.
3.Partner je neko vrijeme odsutan te nije propisana nikakva terapija za njega. Kako cu se ja u medjuvremenu ljeciti da li je moguce da se njegovim povratkom (za 2 mjeseca) moje stanje ponovno pogorsa i sta preporucate?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

(15. studenoga 2002. 08:23)

Odgovor liječnika:

123

   Bilo bi dobro da uradite i mamografiju. Među hormonalnim kontraceptivima s manjom dozom hormona je preparat Cilest. Konzultirajte se s Vašim ginekologom ima li smisla nastaviti kontracepciju s tim preparatom.
CIN I je skraćenica za pojam cervikalna intraepitelna neoplazija, a predstavlja posljedicu upalnog procesa na epitelu grlića maternice, koja je izazvana infekcijom HPV virusom. Taj virus je visokorizičan faktor u nastanku raka grlića maternice, pogotovo određeni tipovi virusa, te ste iz tog razloga naručeni na tipizaciju. Upalna promjena koja je dovela do promjene stanica epitela je kod vas u samom začetku (rimski br. I). Pod vodstvom ginekologa pristupite liječenju upale, a spolne odnose prakticirajte samo uz uporabu kondoma.


(Aleksandra): (nadja@panet.co.yu)

   U 30. nedjelji trudnoce ustanovljena je malformacija ploda i intrauterini zastoj u rastu ploda (postojanje dijafragmalne hernije i hipoplazija pluca). Uradjena je kordocenteza i uzarok fetalne krvi poslat na citogenetsko ispitivanje. Rezultati kordocenteze su bili dobri, nosila sam zdravo musko dijete sa 46xy hromozoma. Zbog nemogucnosti daljnjeg razvoja ploda uradjen je indciren porodjaj i rodila sam mrtav muski plod tezak 750 g. ( plod je "umro" usljed dvodnevne indukcije i kontrakcija). Sada se psihicki i fizicki dobro osjecam i zanima me kada mogu ponovo  ostati u drugom stanju ( nije mi radjena ni revizija materica jer je posteljica izasla sama i cijela.) Zeljela bih da to bude sto prije.

(14. studenoga 2002. 20:45)

Odgovor liječnika:

122

   Niste naveli kad se dogodio prekid trudnoće, tako da ne znamo koliko je vremena prošlo od tada. Kao i iza svake trudnoće, potrebno je da se organizam žene oporavi. Vi ste imali i psihičku traumu, jer je ishod trudnoće bio nepovoljan. Dobro se oporavite i fizički i psihički i tad se odlučite za novu trudnoću. Nju planirajte bar 6 mjeseci iza induciranog porođaja.


(nesretna):

   Prvo bih vam se zeljela zahvaliti na savjetu i podrsci, a u vezi sa gelom "Gynaicol" koji ste mi preporucili. Interesira me gdje mogu naci ovaj gel i da li je dostupan u svakoj apoteci. Pitam se da li ga uopse mogu naci jer radim na Kosovu i tu trenutno i zivim. Intersira me da li postoji neka zamjena ili gel koji je slican ovom, a koji se moze naci u lokalnim apotekama. Hvala!

(13. studenoga 2002. 22:22)

Odgovor liječnika:

121

   GYNAICOL je proizvod Medopharm GmbH, iz Ehrenkirchena u Njemačkoj.
U R. Hrvatskoj ga distribuira zastupnik : OKTAL PHARMA d.o.o. iz Zagreba 
tel.: 00385 1 65 95 770, fax.: 00385 1 65 95 701. Pokušajte se kod njih interesirati za taj intimni gel. Moguće je da oni imaju saznanja o distributeru na Vašem području.


(Simona):

   Postovani. Pocela sam koristiti stediril-m tablete 05. 11. 2002. Taj dan je ujedno bio i zadnji dan moje menstruacije. U nekim casopisima sam procitala da se ove tablete pocinju koristiti od prvog dana menstruacije, pa onda tako 21 dan poslije kad se pravi pauza od 7 dana. U nedoumici sam jer sam pocev od 05. 11. imala redovite seksualane odnose. Isto tako moj ciklus traje 21 dan pa se pitam dali sam ispravno postupila. Plasim se da sam tablete pocela pogresno koristiti i da cu mozda ostati u drugom stanju. Pakovanje stediril-m koje sam kupila imalo je uputstvo na slovenskom i makedonskom, ali sam sigurna da je pisalo kako se pocinju koristiti zadnjeg dana menstruacije. Molim vas pomozite mi.. Unaprijed zahvalna!

(13. studenoga 2002. 21:56)

Odgovor liječnika:

120

   Stediril se uzima od 1. dana ciklusa. Pije se 21 dan. Nakon što ste popili posljednju tableticu, napravi se pauza od 7 dana, a 8-og dana se počinje piti nova kutija. Ostaje da se vidi što je s Vama nakon ove Vaše zbrke. Ako je sve u redu, kad idući put dobijete mjesečnicu možete početi koristiti Stediril prema gornjem naputku. 


(Sonja):
(liebe@willeinbeby.at)

   Imam 25 godina,da pocnem od pocetka problema,1996 g.imala sam nezeljnu trudnocu, u 12 tjednu trudnoce sam prekinula (abort)nespontani, sad sam u braku 4 godine moj problem je sto sad nemogu da zatrudnim, prije nekoliko mjeseci imala sam umjetnu oplodnju nije uspjelo, prije toga imala sam operciju Laparoskopie otkrili su da imam infekciju jajovoda i da su mi bili sljepiti sa stranim tijelom i da su srasli ali to je sad uklonjeno. Poslije te operacije pravila sam test, neznam kako se zove objasnicu, tecnost koja prolazi kroz jajovod u jajnike i do maternice ta tecnost prosla je kroz jajovod i u jajnike ali u maternicu ne, dali je to problem samo do jajnika? Kakav lijek postoji za jake upale i infekciju mojih problema? Imam li sanse da zatrudnim prirodnim putem? Jos jedan problem u donjem djelu trbuha u sredini ponekad me tako zaboli da se nemogu ispraviti,ni sjesti, jer me odozdo probada kao da me nesto nozem ubada ja sam to objasnjavala Doktorima, ali nijedan mi nije dao odgovr na to niti sta rekao nenznam zasto?Ponekad kad me to boli imam jako tvrdu stolicu i jedva idem na wc sta bi to moglo biti, to imam barem jednom mjesecno? Za sad tobi bilo sve sto me zanima. Ja inace zivim u Austriji vamo se i lijecim za sad. Puno hvala!

(13. studenoga 2002. 20:18)

Odgovor liječnika:

119

   Bolne senzacije u donjem dijelu trbuha - moguće je da su posljedica nastalih priraslica nakon operativnog zahvata, kao i nakon upalnih procesa u području adneksa (jajovoda i jajnika). Opstipacija (problemi s lijenim crijevima) također ima za posljedicu stvaranja nelagode sijevanja i bolova u trbušnoj šupljini. 
Prema našem mišljenju izrazito su male šanse za prirodno začeće, nakon ovoga što ste nam iznijeli, jer se ono događa u jajovodima, a prohodnost između maternice i jajovoda se je kod vas (uslijed upalnog procesa) izgubila. 
Morate obavezno regulirati stolicu, hraniti se integralnim žitaricama, dnevno piti minimalno 2 litre tekućine. Želite li ostvariti trudnoću, morate biti pod vodstvom ginekologa, kojemu je uža specijalnost liječenje neplodnosti.


(marija):
(matmarija@yahoo.com)

   Zovem se Maja i imam 26 godina. Dijagnosticirana mi je cista na lijevom jajniku. CYSTIS OVARII I SIN ENDOMETRIOTICA postavljena dijelom intraovarijano dimenzija 31x26 mm debljina kapsule 2,5 mm. Lijevi jajnik u cjelini uvečan 46x32 mm; Ca 125 je 53,8; kolposkopija-nalaz uredan; APA II; sekret III c grupa. Terapija frilavon tablete po shemi 3 ciklusa. Rečeno mi je da je trudnoča najbolji lijek za tu cistu i ako je tako da li je sigurno da ta cista ne može ugroziti plod. Što sve treba uraditi od pregleda kako bi provjerila da li organizam može izdržati trudnoću, da li je II c grupa sekreta opasna, da li je PAPA II dobra, i sve ostalo što je važno u vezi mog problema i moje dijagnoze?

(13. studenoga 2002. 13:11)

Odgovor liječnika:

118

   Osim ciste lijevog ovarija, koja je endometriotične strukture, Vaši su ostali nalazi uredni. Želite li trudnoću, cista Vam neće ugroziti plod, no često se dogodi da endometrioza ima za neželjenu posljedicu neplodnost. S Vašim ginekologom porazgovarajte o Vašim izgledima za trudnoću, pa ako ju realizirate, ishod trudnoće ne bi trebao biti upitan.


(Dora):
(doroteja2003@yahoo.com)

   Poštovani, molim Vas da mi pomognete. Imam 23 godine i ostala sam u drugom stanju. Želim abortirati. Voljela bih da mi pojasnite metodu vakum kiretaže. Još Vas želim pitati da li ću ponovo moći imati djece, da li će me boljeti, kako se izvodi, koliko je sigurnija od uobičajenog abortusa koji se izvodi pomoću kireta, da li se koristi totalna anestezija... Objasnite mi jer ništa ne znam o toj metodi. Hvala unaprijed !!!

(13.studenoga 2002. 11:05)

Odgovor liječnika:

117

   Vacuum kiretaža se razlikuje od klasične po tome što se kod klasične kiretaže plod “ljušti” odnosno struže kiretom, nazubljenom strugalicom, dok se u tu svrhu kod ove druge metode koristi vacuum ekstraktor. On funkcionira tako da usiše zadebljalu sluznicu maternice zajedno s plodom. (Pod plodom podrazumijevamo začeti embrio, plodnje ovoje i posteljicu.) Zahvat je manje agresivan od kiretaže. Inače, sama kiretaža nije bolna. Ono što (jako) boli je otvaranje materničnog ušća, tj cervikalnog kanala specijalnim štapičastim instrumentima, sve do širine otvora koji će omogućiti nesmetano obavljanje zahvata. Bol se zadrži za vrijeme čitavog zahvata, pa i nakon njega. Stoga žene imaju impresiju da sama kiretaža boli. Zahvat se može raditi u općoj anesteziji, no o tome odlučuje ginekolog. Namjerni prekid trudnoće se mora izvoditi sterilnim instrumentima, obavezno u zdravstvenoj ustanovi. Nakon zahvata potrebno je ležati, osobito se to preporučuje osobama koje ranije nisu imale trudnoće. Obično se za svaku sigurnost propiše kura od 7 dana antibiotske – preventivne “terapije” (antibiotici širokog spektra, ali ne iz grupe tetraciklina, jer oni više nisu efikasni) i preparat koji vraća tonus maternici i tako sprječava krvarenje. Tek nakon 7 dana strogog mirovanja, možete smatrati da ste uradili sve da ne dođe do neželjenih posljedica. Nemojte zanemariti ni psihičku komponentu toga čina. U sebi to riješite prije zahvata. 


(TAMARA):

   Poštovani, u ovom mjesecu imala sam odnose sa dva muškarca i sada me zanima, u slučaju da je došlo do trudnoće kada se može najranije odrediti tko je otac? Hvala. 

(11.studenoga 2002. 14:47)

Odgovor liječnika:

116

   Prije svega, pitanje je jeste li uopće zatrudnjeli. Nakon rođenja djeteta moguće je utvrđivanjem krvne grupe sa sigurnošću isključiti očinstvo (ako je jedan ili drugi partner nosilac krvne grupe koju dijete nije naslijedilo). Ako dijete naslijedi krvnu grupu jednog ili oba partnera (ako im je krvna grupa ista ili donekle podudarna) - sa potpunom sigurnošću se temeljem krvne grupe ne može nekoga proglasiti ocem. Jedino se može reći da bi to mogao biti otac. Analiza gena je svakako najpouzdanija. 


(Anci):

   Postovani. Imamo po 27 godina i u braku smo 5 mjeseci, a prije toga smo se zabavljali 5.5 godina. Spremni smo i zelimo dobiti dijete, ali u proteklih 5 mjeseci nismo uspjeli u tome. Moji menstrualni ciklusi su oduvijek redovni na 28-29 dana. Posljednju menstruaciju imala sam 29/10. Ginekoloski pregled mi je bio uredan. U travnju sam imala infekciju (vaginitis) koja se manifestirala svrabom i peckanjem i zbog koje su mi prepisane orvagil vaginalete i daktanol poslije cega se infekcija povukla. Po rijecima ginekologa nije bilo nista opasno premda sam se zaista uplasila i jos uvek imam strah da mi se to ne desi ponovo. Partner nikada, cak ni tada, nije imao nikakvih tegoba. Znam da jos uvek ne trebam brinuti, da ne mogu zatrudnjeti, ali ipak zelim na vrijeme saznati ako nesto nije u redu. Radi svoje infrmiranosti proslog mesjeca pocela sam voditi BBT kartu koja je pokazala rast temperature 18 dana ciklusa (18/10), a ciklus je trajao od 01-29.10. Temperatura je opala na dan slijedece menstruacije (29/10!), a odnose smo imali 13/10 i 15/10. Mislim da neman vecih razloga za zabrinutost, ali vas ipak molim da me posavjetujete kako da sto prije dobijemo dijete. Znam da je ovulaciju tesko predvidjeti u dan. Predhodnih 5 godina smo zaista vodili racuna (prezervativ i prekinuti odnos) jer nismo zeljeli djecu prije braka i prije zavrsetka studija. Da li tako dugo suzdrzavanje od unutrasnje ejakulacije moze biti uzrok neplodnosti i kada bi, po vasem misljenju, bilo vrijeme za detaljnijim analizama? Unaprijed zahvalna.

(08.studenoga 2002. 12:04)

Odgovor liječnika:

115

   O neplodnosti možemo razmišljati tek nakon 2 godine redovitih spolnih odnosa, bez uporabe kontracepcije. Stoga nema mjesta zabrinutosti i strepnji sve dok ne prođu te dvije godine. ( Iz iskustva možemo Vam priopćiti da poznamo parove koji su tek nakon 4 godine ostvarili roditeljstvo, a s oba partnera je bilo sve u redu glede njihove reproduktivne moći). Nema nikakvih posljedica po reprodukciju prekinuti snošaj, tako da se toga ne morate bojati. Nemojte biti nestrpljivi, ostavite životu (kao takvom) da on sam obavi to za Vas. Prepustite se, opustite se i nemojte previše računati! To je nekad kontraproduktivno! Prevelika briga i panika koji put rezultiraju psihički uvjetovanim promjenama hormonalnog sustava žene. Tako da tamo gdje nema smetnje, ona se nestrpljenjem može isprovocirati. Psiha je snažno oružje, no, to je manje više poznato.


(Ivana):
(ivanabokun@yahoo.com)

   Posljednja mjesečnica nastupila je 11.10. Partner i ja željno išćekujemo trudnoću, moji pregledi, a i partnerov spermogram je u redu. Ovaj mjesec se iskreno nadam da će test pokazati pozitivno, osjećam neke promjene koje nemam inače pred samu mjesečnicu (bolne i osjetljive grudi, ne odgovara mi kava, osjećam lagano peckanje i bol u donjem dijelu trbuha (točnije kod jajnika..)). Međutim zabrinjava me iscjedak koji je počeo jučer (06.11)... Obilan je, nema mirisa, ne osjećam peckanje ili neki svrab, međutim boja mu je blago žućkasta. O čemu se radi i ima li ikakve nade u trudnoću ovog mjeseca s obzirom na sve gore navedeno? Unaprijed Vam se zahvaljujem na odgovoru. 

(07.studenoga 2002. 12:11)

Odgovor liječnika:

114

   Sve će Vaše dileme razriješiti test na trudnoću (naravno, ako Vam mjesečnica bude kasnila.) Očito je da nestrpljivo iščekujete potvrdan odgovor da ste ostali u "drugom stanju". Sva je Vaša pažnja usmjerena prema donjem dijelu trbuha, i Vi neprekidno proučavate zbivanja "tamo dolje". Ta želje za materinstvom i sreća koja obuzme ženu kad dođe do začeća željenog ploda, prirođena je i iako je u svojoj biti nagonska, ona u čovjeku, koji je misaono biće ( a posebno u psihi žene), otvara cijeli spektar najrazličitijih emocija. 
Pojačani iscjedak, koji nema mirisa niti Vam iritira spolovilo, moguće je pregledati kad odete ginekologu. On će ustanoviti stupanj čistoće i preporučiti potrebnu (eventualnu) terapiju.Bez pregleda nije moguće zaključiti o čemu je riječ.
U svakom slučaju kupite test za rano otkrivanje trudnoće. Ako bude pozitivan pođite na pregled ginekologu, gdje ćete biti redovit posjetilac u (nadamo se) idućih devet mjeseci.


(nesretna):

   Imam 23 godine i dečka koga puno volim. Prije njega napravila sam pauzu od tri godine i nisam imala seksualne odnose. Naime, imam veliki problem i zato vas molim za pomoć. Moj problem je u tome što se ne mogu ovlažiti i imam normalan seksualni odnos. Pokušavali smo sve (dužu predigru, pauzu, maksimalno opuštanje) ali i dalje ne vrijedi. Ne znam što može biti uzrok tome. O tome ranije nisam razmišljala jer je sve bilo normalno. Iimam želju za odnosom, ali jednostavno on ne može prodrijeti unutra jer je vagina previše suha. Pokušavala sam i mastrubacijom kako bi poboljšala svoje stanje te vidjela koje  mjesto će izazvati uzbuđenje i vlažnost, ali ne vrijedi. Ja i moj partner smo maksimalno frustrirani zbog toga i ne znamo što uraditi. Uvijek možemo uzeti neki lubrikant, ali to nije ono što je prirodno. Pitam se što može biti uzrok mojeg problema tj. da li je problem psihičke ili može biti fizičke prirode? Imate li neki savjet za mene? Molim vas pomozite mi! 

(07.studenoga 2002. 03:17)

Odgovor liječnika:

113

   Nismo razumjeli jeste li ikada ranije imali seksualne odnose. Ili ste možda do prije tri godine prakticirali seksualne odnose u kojima nije bilo problema, a nakon pauze od pune tri godine u pokušaju da ostvarite spolni odnos s voljenim partnerom po prvi put upravo u toj vezi su Vam se javile navedene smetnje. Vi biste trebali otići na ginekološki pregled. Ako se isključi organska smetnja - eventualni hormonalni poremećaj, onda je problem možda "samo" psihičke prirode. Imamo utisak da ste pregrozničavo skoncentrirani na to je li Vam se spolovilo ovlažilo ili nije. Uporabite na pr. GYNAICOL gel, opustite se u intimnom odnosu s partnerom i ne razmišljajte o tome što to nije prirodna vlažnost spolovila. Srećom za brojne zdravstvene probleme postoje nadomjestci. Ako tako budete gledali na vaš problem, moguće je da se sve u dogledno vrijeme normalizira..


(Ana):

    Nakon bolova u donjem dijelu trbuha posjetila sam ginekologa. Napravila sam sve moguće pretrage; papa-test, ultra zvuk, brisevi cervixa i rodnice na ureaplasmu, aerobe i anaerobe. Također sam napravila tipizaciju HPV, i test na chlamydium mycoplasmu. Nalazi: Portio cilindrična, epitelizirna, cand.poz. Izolirana je ureaplasma urealyticum. Osjetlj. na eritromic. 3, tetracik l.3 u malom broju. Anaerobne bakterije nisu izolirane. Uropatogenost soja je potvrđena dokazom serotipa 01.
Molim Vas da mi objasnite malo što sve to znači. 
Najviše me brine taj HPV jer sam u obitelji imala tri slučaja karcinoma. Koristila sam Medazol tablete i vaginalete, i trenutno uzimam Doksiciklin. Ima li kraja tim tabletama, hoću li imati kakve posljedice prilikom planiranja obitelji? Imam 23 godine, jako sam zbunjena i uplašena. Hvala! 

(05.studenoga 2002. 17:10)

Odgovor liječnika:

112

   Vama gore navedene pretrage nisu pokazale da ste nosilac HPV-a, tako da tu brigu možete za sad otkloniti. Temeljem nalaza koje ste prezentirali, ostaje nejasno podrijetlo Vaših abdominalnih bolova. Ureaplasma urealyticum-a se morate riješiti prije planirane trudnoće, jer je ona u trudnoći i poslije porođaja uzrokuje upalne procese na plodnjim ovojima i postporođajnu groznicu. Ginekološkim pregledima i ciljanom terapijom ćete se riješiti uzročnika upale, a važno je da prakticirate siguran sex, uz uporabu kondoma.


(maki):
(zeljko.makek@zg.tel.hr)

    Molim vas za pomoc !! Da li postoje neke "antibaby" pilule za slucaj da je tokom seksualnog odnosa doslo do pucanja prezervativa i mogucnosti da nastane trudnoca? Koristili smo "Durex - extra safe" prezervative sa antispermicidnim premazom. Kako se koriste i gdje se mogu nabaviti ? Unaprijed zahvalna !

(04.studenoga 2002. 22:02)

Odgovor liječnika:

111

   Ako Vam se dogodi da pukne prezervativ u tijeku seksualnog odnosa, pođite odmah ginekologu da Vam propiše "pilule" i da Vam da precizan naputak o ponašanju u takvim situacijama. Ako ste koristili (a navodite da ste ih koristili) "extra safe" Durex kondome, onda ih i dalje nabavljajte na istom mjestu.


(Lela):

   Poštovani, pijem pilule Cilest već 7 mjeseci. Otkad sam počela s njihovim korištenjem imam česte nagle i dramatične promjene raspoloženja bez ikakvog vanjskog i logičnog razloga. Hvata me strah, panika, pretjerana zabrinutost, razdražljiva sam. Inače nisam nikad bila takvog karaktera. Imam 25 god. Ima li doista Cilest (zbog hormona) takav utjecaj na pojednice? Odlučila sam slijedeći mjesec prestati s uzimanjem Cilesta zbog navedenog utjecaja. Što se događa prekidom korištenja pilula? Hvala!

(03.studenoga 2002. 12:23)

Odgovor liječnika:

110

   Uz uporabu “pilule” su moguće nuspojave koje ste opisali. Koliko god popularna pilula stvarno spriječava začeće, jednako tako se ona radi neželjenih nuspojava - koje prate njezinu uporabu - pojedinim ženama ne preporuča. Vaša je odluka da prekinete uzimati hormonalne kontraceptive dobra. Prekidom uzimanja, Vaš će se organizam kroz par mjeseci ponovno “dovesti u red”. Prirodni (Vaši) hormoni hipofize će poticati Vaše jajnike na normalnu cikličku funkciju ovulacija, a ta zbivanja prate hormonalno uravnoteženi odnosi tih dviju žlijezda (hipofize i jajnika) u organizmu žene. 


(žaklina):

   Planiramo bebu, operiran mi je septum maternice. Prije toga sam imala 3 spontana pobačaja.Cervikalni bris je uvijek bio u redu. Citogenetski nalaz mene,muža i pobačenog ploda je BO.Imam 35 godina RH neg. sam,a suprug je RH poz. Ultrazvučno maternica i jajnici su BO. Radi preventive koje bi pretrage još trebala učiniti.

(02.studenoga 2002. 19:34)

Odgovor liječnika:

109

   Temeljem ovoga što ste naveli, Vi ste se doista dobro pripremili za sljedeću trudnoću, koja ima velikih izgleda da ovaj put završi uspješno. Jedino je pitanje jeste li se u prethodne tri trudnoće senzibilizirali na eventualne Rh+ antigene eritrocita ploda, te stoga o toj mogućoj komplikaciji porazgovarajte s Vašim ginekologom, koji će pratiti Vašu sljedeću trudnoću. Tijekom trudnoće, morat ćete kontrolirati razinu antitijela (tzv. Coombsov test).


(Carol):

   Poštovani! Imam policistične jajnike i neredovite cikluse, te mi je ginekolog preporučio kontracepcijske pilule DIANE 35. Njih sam pila 2 godine, nakon toga sam napravila 6 mjesečnu stanku te sam u tom razdoblju ponovo imala jako neredovite cikluse (imala sam svega 2 puta menstruaciju). Iako nikada nisam imala problema sa nečistom kožom kao ni prištićima, čak ni u pubertetu, nakon što sam ih prestala piti lice mi je bilo puno prištića i to me jako muči. Sad ponovo pijem DIANE 35 (pri kraju sam 2. mjeseca), no prištići ne nestaju. Zanima me da li će ti prištići nestati i zašto je do toga došlo, jer prije nikada nisam imala s tim problema. Hvala! Srdačan pozdrav!

(29.listopad 2002. 12:07)

Odgovor liječnika:

108

   Vaš problem ćete morati predočiti specijalisti za kožne bolesti. Hormonalna terapija, koja se provodi u svrhu uspostavljanja hormonalne ravnoteže u Vašem organizmu, nakon naglog prekida dovela je do neželjenih posljedica, koje sad morate sanirati. Svaka terapija koja se dugo provodi ima svoje željene i neželjene efekte. Ako ste ranije imali zdravu kožu, velika je vjerojatnost da će terapijom, koju će Vam propisati dermatolog, koža Vašeg lica ponovno biti čista, samo morate biti uporni i strpljivi.


(w-w):

   Imam 19 godina i jedan problem koji se pojavio prije nekih mjesec dana. Naime, na penisu su mi se počeli pojavljivati nešto kao prištići, više nalik na krateriće, pa me lagano hvata panika,  inace uvijek pazim na kontracepciju za vrijeme spolnog odnosa. Hvala unaprijed!

(28.listopad 2002. 13:14)

Odgovor liječnika:

107

   Ako ste stvarno tijekom spolnih odnosa imali zaštitu (pretpostavljam da pod kontracepcijom podrazumijevate zaštitu kondomom – prezervativom), ne trebate imati strah da ste “zaradili” neku spolnu bolest. Promjene na koži penisa treba pregledati specijalist za kožne i spolne bolesti – dermatovenerolog, koji će Vam temeljem pregleda postaviti dijagnozu i ordinirati adekvatnu terapiju. Bez pregleda se temeljem samo opisa ne može reći o čemu je u Vašem slučaju riječ.


(Adolf):

   Moja djevojka ima 26 godina i nije nikad rađala, mjesečnice su joj redovite i kasne eventualno 1-2 dana. Redovito i točno po uputstvu pije tablete za kontracepciju "Stediril". Iako ih redovito pije boji se da nebi došlo do neželjene trudnoće, a strah je i u meni prisutan, stoga pazim uvijek bez obzira na tablete da ejakuliram vani. Zanima me koliki je rizik i da li se trebamo bojati ili možemo bez razmišljanja uživati do kraja? Unaprijed Vam se zahvaljujemo!

(28.listopad 2002. 07:39)

Odgovor liječnika:

106

   Hormonalna kontracepcija ima za svrhu inhibiranje ovulacije – sazrijevanja i izbacivanja jajne stanice iz jajnika. Stoga, nema straha od začeća, jer kod pravilne primjene kontraceptiva, jajnici Vaše partnerice neće ovulirati, tako da ne može doći do trudnoće. Zaštita je 100% -tna, tako da možete eliminirati strah od neželjene trudnoće.


(raca):
(ranka@oslobodjenje.com.ba)

   Poštovani!Javljam vam se iz Sarajeva u velikoj nadi da ćete mi pružiti pravim odgovor. Naime moji problemi su počeli prije 2 godine kada sam prokrvarila u sredini ciklusa i tada je ustanovljeno da se navodno radi o manjku progesterona (pila sam progesteron i cikloproginova). U međuvremenu sam se udala i evo već godinu dana nismo uspeli ostvariti željenu trudnoću. Otišli smo u institut za sterilitet i nalazi su ovakvi: kod mene je ustanovljen enometriom na desnom jajniku, dok je lijevi uredu, HSG je u redu, hormoni su u redu osim što ima jako malo odstupanja sa prolaktinim (po riječima doktora ništa strašno), ali mikrobiloški nalaz kod mene je slabo pozitivna clamidija dok je kod supruga iz brisa uretre i ejakulata nađena bakterija staphilococcus aureus, ali kod njega nije urađen nalaz na klamidiju??? Ja sam bila na terapiji sa sumammedom i čekam nove mikrobiloske analize, ali me interesira što je sa tom bakterijom koja je prisutna kod njega? Inaće, njegov spermatogram je ocijenjen kao dobar. Molim Vas, odgovorite mi kako i što bi dalje trebalo raditi. Unaprijed zahvalna Sarajka.

(25.listopad 2002. 13:46)

Odgovor liječnika:

105

   Vašu klamidiju je potrebno liječiti, a liječenje treba provoditi i Vaš suprug – iako nema simptoma upale kojoj je uzročnik klamidija. Nalaz stafilokoka (aureusa) u brisu uretre i u ejakulatu morate još jednom provjeriti. Ta bakterija inače živi na koži, na kojoj ne izaziva nikakve smetnje. Ona je normalan nalaz brisa kože velikog postotka ljudi. Međutim, ako se naruši integritet kože (ako se pojavi ranica na koži), te ako stafilokok uđe u folikul dlake, trepavice, izvodni kanalić žlijezde znojnice i sl. - on će izazvati gnojnu upalu. Jednako tako on će - ako se nađe bilo gdje unutar organizma, izazivati upalne promjene i gnojenja. Moguće je da su i bris i ejakulat bili jednostavno “kontaminirani” prilikom manipulacije, jer je dovoljan jedan jedini doticaj s kožom, prstima Vašeg supruga, da se dobije lažno pozitivan nalaz. Obavezno ponovite mikrobiološku analizu, vodeći računa da je “materijal” za analizu doista sterilno uzet. 
Ostatak Vaših problema prepustite ginekologu, koji Vas vodi u ispitivanju uzroka Vaše neplodnosti. Iako, jedna godina bračnog života bez začeća, ne znači da ste neplodni. No, klamidije se svakako morate riješiti.


(Sanja):

   Da li je dobitak na tjelesnoj težini prije menstruacije normalna popratna pojava? Zašto do toga dolazi i može li se ikako spriječiti? Hvala. Sanja.

(25.listopad 2002. 13:01)

Odgovor liječnika:

104

   U drugoj polovici menstrualnog ciklusa, organizam žene je pod utjecajem hormona jajnika - progesterona. Njegovo djelovanje na glatku muskulaturu brojnih organa, poglavito vena, dovodi do retencije (zaostajanja) tekućine u organizmu. Iz tog razloga se neznatno poveća tjelesna težina. On je hormon trudnoće, zaslužan za mirovanje maternice, u kojoj se “ugnijezdio” zametak.


(boska):

  Poštovani! U nalazu urina mi je ustanovljeno da imam bakterije (nije navedeno kojoj vrsti pripadaju) te povećan broj leukocita. Sad sam u trećem mjesecu trudnoće. Ginekolog mi je propisao antibiotik Amoksil 500mg, dvije kutije (u ljekarni su mi dali Amoksicilin tvrdeći da je to isto, samo drugi proizvođač). Napominjem da sam već imala spontani pobačaj. U indikacijama lijeka piše da taj lijek šteti plodu, te sam se raspitala o njemu kod svog liječnika opće prakse. On mi je savjetovao da ne pijem taj lijek, već mi je dao uputnicu za detaljnu pretragu urina da bi se saznala vrsta bakterije, te mi je preporučio da pijem uvin čaj (da li se on uopće smije piti u trudnoći?) ili čaj od peršina. Ja bih vas molila za savjet. Da li je ikako moguće riješiti se bakterija bez uzimanja antibiotika, a ako ne što mi vi savjetujete? Hvala.

(24.listopad 2002. 20:30)

Odgovor liječnika:

103

   Ponovite analizu urina, najprije onu“običnu”, u biokemijskom laboratoriju. Urin uzmite na način da nakon temeljite toalete spolovila ulovite srednji mlaz urina. Ponovljena analiza će pokazati, je li prethodni nalaz vjerodostojan. (Koji put, naime, kapne vaginalni iscjedak u bočicu, tako da je nalaz takvog urina nepouzdan, budući da bakterije i leukociti nisu urinarnog podrijetla.) Ako je ponovljeni nalaz identičan prethodnome, tada uradite mikrobiološke analize, dva dana za redom. Urin za mikrobiološku analizu se uzima u sterilnu bočicu, ali tako, da je razumljivo da u ovom slučaju budete posebno oprezni, da ulovite srednji mlaz urina i hitro zatvorite bočicu, koju morate u najkraćem roku dostaviti u laboratorij. Ako doista imate urinarni infekt, obadvije mikrobiološke analize moraju pokazati istog uzročnika, izoliranog u istom broju, a laboratorij će Vam uraditi i antibiograme. Odabrati ćete onaj antibiotik koji je najefikasniji u liječenju infekcije izazvane izoliranim uzročnikom, ali vodeći računa da taj antibiotik nije toksičan za plod. (Inače, Amoksil i Amoksicilin jesu identični antibiotici.) Uvin čaj i čaj od peršina u trudnoći možete slobodno piti, naravno, pripravljati ćete ih prema naputku. 


(Devichi):
(philippe.devichi@calixo.net)

  Pozdrav iz Francuske. Prvo bih se ispričala ako dođe do greške u pisanju, ne stojim baš najbolje. Hvala na razumijevanju i nadam se da ćete mi odgovoriti na moje pismo i pitanje.
Zovem se Snježana i imam 28godina. U braku sam 18 mjeseci i četiri mjeseca pokušavam ostati u drugom stanju, ali ništa, nema nikakvih rezultata. Što se tiče ginekoloških pregleda redovni su i sve je uredu kod mene i kod mog supruga. Inače moj suprug ima dvoje djece iz prvog braka. Od prije nekoliko mjeseci moj suprug ima malih problema sa penisom nakon spolnog odnosa. Nakon dva dana na glaviču mu se javljaju sitne ospe koje se korišćenjem Pavoril spreja, kojeg je prepisao moj ginekolog, uklanjaju odmah nakon dva dana. Moj liječnik je rekao da ništa nije alarmantno. Molim vas ako je moguće da mi objasnite kako se računa vrijeme ovulacije i plodnih dana. Moj ciklus je svakih 28 dana sljedeći je sada ! 26. 10. 2002 molim vas ako bi ste mi mogli date neki stručni savjet, što raditi i kako: Hvala. Veliki pozdrav od porodice DEVICHI iz COLMARA.

(24.listopad 2002. 15:48)

Odgovor liječnika:

102

   U normalnom menstrualnom ciklusu koji traje 28 dana, ovulacija nastupa 14-tog dana (+ – 2 dana) što znači da će se ovulacija dogoditi od 12-tog do 16-tog dana ciklusa, ako za prvi dan računate prvi dan menstruacije. Inače, prema definiciji, sterilitet (neplodnost u braku) možemo proglasiti ako žena u tijeku 2 godine braka, uz redovite spolne odnose, ne zatrudni, a da pri tome ne koristi nikakvu kontracepciju. Neka Vas ova prva 4 mjeseca bračnog života, u kojima niste realizirali željenu trudnoću, previše ne obeshrabre. Morate biti optimistični, opušteni i ako je sve u redu s hormonima i s Vašim ginek. pretragama, sigurno ćete zatrudnjeti.


(Antonija):

   Molim Vas da mi pomognete. Imam ozbiljan problem. Imam 48 godina i u drugom sam braku 5 godina. Moj suprug inzistira na svakodnevnim spolnim odnosima, što meni često i ne odgovara,ali.. Obavezno jednom mjesečno osjećam peckanje prilikom odnosa i tada se mom suprugu pojavi crvenilo na glaviću splovila. Kada se to prvi put dogodilo, moj ginekolog mi je prepisao Geonistin vaginalete a suprugu Plimicol kremu, tako da sada sami koristimo tu terapiju svaki put kad se problem pojavi. Međutim moj suprug vjeruje da ga ja varam i da su ti problemi upravo zbog toga. Sva moja uvjeravanja ne pomažu. Moj suprug kaže da dok nije imao odnos samnom nije nikada imao ovakvih problema. Inače prije 3 godine prilikom kontrole PAPA testa nađen mi je HPV, koji se nakon lječenja, u sljedećim kontrolama nije pojavio. Molim Vas za objašnjenje na koji način se HPV prenosi, naime da li je moguće da sam ga dobila od supruga. Hvala.

(21.listopad 2002. 13:51)

Odgovor liječnika:

101

   Moguće je da je peckanje koje ste opisali posljedica iritacije vaginalne stijenke, koja nije dovoljno vlažna, tako da je lako moguće da Vama, kao i Vašem suprugu takav spolni odnos predstavlja nelagodu, s posljedičnim crvenilom na muškom spolovilu. Ginekološkim pregledom morali biste utvrditi je li o tome riječ. Ujedno, ginekolog će Vam prilikom pregleda odrediti tzv. stupanj čistoće, te – ako je potrebno - ordinirati terapiju sukladno nalazu. 
Dobro je da Vam se HPV nakon liječenja povukao, jer je njegova nazočnost u epitelu materničnog grlića potencijalna opasnost da upalni proces prijeđe u karcinom. HPV se prenosi spolnim putem, tako da njegov nalaz upućuje na spolnu infekciju.



Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: 12/06/2002 01:20:58