"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena: /20/09/2002/

 

(MARIJANA):

   Već dugo vremena pojavljuje se na papa testu Gardenella TRA. bakterija. Trudna sam 20 tjedana. Da li je to opasno za trudnoću s obzirom da to lijećim već duže vrijeme kao i gljivice koje imam. Ako se ne izlijeći dp kraja trudnoće da li može utjecati na trudnoću.

(20.listopad 2002. 13:51)

Odgovor liječnika:

100

   Gljivice (Candida albicans) česte su “pratilje” trudnoće, jer se pod utjecajem hormona trudnoće vaginalna flora mijenja. Nalaz Gardnerellae, međutim, nije do kraja bezazlen. Prema nekim istraživanjima u oko 4% trudnoća moguća je “propagacija” infekcije intrauterino, tako da G. mogu biti uzrokom infekcije ploda. Simptomi upalnih promjena unutar maternice su u početku vrlo diskretni. Na infekciju upućuju grozničavost majke, povećan broj bijelih krvnih tjelešaca (leukocita), kao i ubrzano bilo i majke i ploda. Maternica je mlohava, a česti su preuranjeni trudovi. Amnionska tečnost je mutna i neugodnog zadaha. S Vašim ginekologom porazgovarajte o tome kako često trebate dolaziti na kontrole, kao i o odgovarajućoj terapiji.


(Ivana):
(ujevic@pmfst.hr)

   Da li je antibiotik sinersul štetan u trudnoći. Zadnja menstruacija bila je 05. rujna 2002. Sinersul sam pila od 20.-30. rujna (dva puta dnevno dvije tablete od 480 mg). Da li postoji mogućnost štetnog djelovanja sinersula u samom početku trudnoće. Zahvaljujem!

(17.listopad 2002. 15:48)

Odgovor liječnika:

099

   Sinersul je preparat, koji se koristi u liječenju bakterijskih infekcija, no nije antibiotik, već je kombinacija dvaju preparata: sulfametoksazola i trimetoprima. Njegova uporaba ima jednaku svrhu kao i ona antibiotska, tako da ga pacijenti doživljavaju kao antibiotik.
U trudnoći se ne bi smio propisivati, jer je trudnoća, kao i dojenje kontraindikacija za liječenje Sinersulom. Vaša posljednja menstruacija 05. rujna govori da ste tek iza 20. rujna bili u prilici zatrudnjeti ( ako je kod Vas o trudnoći riječ), a upravo tada ste bili pod terapijom Sinersulom. Radi možebitnih posljedica te terapije posavjetujte se s liječnicima koji su spacijalisti za kliničku farmakologiju, kao i s pedijatrima. Nešto određenije, nažalost, nismo Vam u stanju odgovoriti, osim podatka da se taj lijek ne propisuje trudnicama.


(uplaseni):
(nylonboy50@hotmail.com)

   Dobar dan, lijep pozdrav!
Ponavljam sada dopunjeno pitanje. Dakle partnerica je bila kod ginekologa koji joj je utvrdio upalu jajnika i URETRITIS!!! Prepisao joj je Hiramicine 2x1 tabletu kroz 10 dana i onda jos 3 sumameda kroz 3 dana!!! Ono kaj je tragicno je to da je i meni to isto prepisano bez obzira kaj ja nemam APSOLUTNO nikakve simptome!!! Kako se uretritis prenosi, je li iskljucivo spolnim putem ili se moze dobiti i na neki drugi nacin i koji je uzrocnik uretritisa? Koliko je uretritis opasan? Koji su simptomi kod muskarca a koji kod zene, obzirom da nijedno od nas nema apsolutno nikakve simptome? molim Vas odgovorite mi... Hvala unaprijed.

(17.listopad 2002. 13:26)

Odgovor liječnika:

098

   Molim pročitajte odgovor na pitanje postavljeno ispod Vašeg. Vjerojatno se radi o istom problemu i o istim osobama.


(uplaseni):

   Dosta sam potresen, dakle partnerica mi je upravo javila da je bila kod ginekologa i da ima uretritis, prepisan joj je Hiramicin i Sumamed nakon 10 dana terapije Hiramicinom i naravno da to moram koristiti i ja mada ja nemam NIKAKVIH simptoma koji bi bili klasicni za uretritis, kod nje se radi o upali jajnika.... KAKO SE UOPCE URETRITIS PRENOSI (da li isključivo sexualnim putem) i smiju li osobe alergicne na PENICILIN koristiti Hiramicin??? Hvala na odgovoru unaprijed.

(17.listopad 2002. 11:15)

Odgovor liječnika:

097

   Uretritis je upala uretre, mokraćne cijevčice koja je kod žena kratka, izlazi iz mjehura i otvara se na spolovilu. ( Kod muškaraca je uretra dulja, jer je njezin oblik uvjetovan drugačijom građom muškog spolovila). Kod Vaše je partnerice došlo do upale uretre posredno, uslijed upale rodnice i vanjskog spolovila – vulve. Terapija je i Vama propisana, jer iako Vi nemate nikakvih simptoma, tj. smetnji, budući da ste s partnericom u intimnoj vezi, vi ste nosilac njezinih uzročnika upale. Stoga, Vaša terapija ima smisla jer se ona mora do kraja izliječiti. Vaša terapija je prevencija njezine reinfekcije. Hiramicin ne spada u penicilinsku grupu antibiotika, tako da osobe alergične na penicilin mogu piti taj antibiotik.


(Blablablabla):

   Nakon koliko mjeseci u trudnoći se stvara mlijeko u dojkama i nakon koliko mjeseci počne biti vidljivo na trbuhu? Hvala!

(13.listopad 2002. 19:24)

Odgovor liječnika:

096

   Tijekom trudnoće mliječno žljezdano tkivo se poveća u dojci od drugog mjeseca trudnoće. Međutim, mlijeko se počinje lučiti drugog do trećeg dana nakon poroda. 
Nejasno je Vaše pitanje “ kad počne biti vidljivo na trbuhu”. Molim, precizirajte Vaše pitanje.


(vanchi):
(teba@net.hr)

   Imam 38 godina. Uzimam cilest kontracepcijske tablete već 9 mjeseci, sa jednom pauzom od mjesec dana, prije mjesec dana. Sad mi se dogodilo da sam dobila menstruaciju 10 dana prije termina. Da li moram do kraja popiti tablete, ostalo mi je još 7 tableta ili ih moram odmah prestati uzimati? Inače imam vrlo redovne menstrualne cikluse i prije i za vrijeme uzimanja tableta. Nisam sačuvala tekst iz kutije o nuspojavama, ali pretpostavljam da je do ovog došlo zbog tableta. Hvala!

(12.listopad 2002. 20:15)

Odgovor liječnika:

095

   Očito Vam količina hormona u Cilest pilulama nije bila dovoljna da spriječi krvarenje iz maternice koja se je u tijeku jednomjesečne pauze pod utjecajem Vašeg hormonalnog sustava počela “ponašati” drugačije. Nakon što Vam prestane krvarenje, nastavite s novom kutijom Cilesta (preostatak od 7 tableta bacite), te se držite priloženog uputstva.


(iva):

  Imam 25 godina. Od 2000.-te koristim pilule Cileste, a od 6.mjeseca ove godine Triquilar. I uz njih imam neredovita obilna krvarenja i to nakon 6 tablete. Prije tjedan dana na ginekološkom pregledu ( ultrazvukom ) mi je utvrđena unilokularna cista ( 35.8 × 31.3 mm ) bistrog sadržaja. Osjećam neugodu i povremene bolove u donjem dijelu trbuha. Preporučena je terapija stedirilom-m, međutim uočila sam kvržicu na lijevoj dojci. Na ultrazvuku dojke uočeno je unutar dosta bujnog parenhima obostrano male ciste promjera 5-6 mm. U desnoj dojci se vidi hipoehogeno područje dosta nepravilnog oblika, valovite strukture, dimenzija 15,9×12 mm, sa unutarnjom inhomogenosti. Molim za objašnjenje. Unaprijed hvala!

(10.listopad 2002. 09:58)

Odgovor liječnika:

094

   Niste naveli koristite li navedene preparate u svrhu kontracepcije ili su Vam oni preporučeni kao hormonalna terapija. Radi ciste (pretpostavljam) na janiku, nužno je da ste u stalnoj kontroli kod ginekologa. A glede desne dojke, koju ste pregledali ultrazvukom, mišljenja sam da je nužno uraditi mamografiju, a osim nje i citopunkciju pod kontrolom ultrazvuka tvorbe koja ima nepravilan oblik. Punktat se treba pregledati u citološkom laboratoriju. Uostalom, obratite se specijalisti onkologu koji će Vam još kompetentnije savjetovati što da uradite kako biste bili načisto o čemu se radi.


(Ana):
(ana_sunjara@yahoo.com)

   Poštovani!
Imam 22 godine. Visoka sam 158 cm, teška 48 kg. Prije dvije godine (2000.) posjetila sam po 1. put ginekologa zbog izrazito neredovitog ciklusa (izostanka menstruacije i po 4,5 mjeseci). Nakon specijalističkog pregleda endokrinologa i ultrazvuka dijagnosticirani su mi policistični jajnici (Vidi prilog dolje!) Budući da nisam bila sklona uzimanju hormonalne terapije, ginekologica je predlozila da pričekamo još neko vrijeme ne bi li se ciklus sam od sebe ustalio. To se do 2002. nije dogodilo, zbog čega sam prije mjesec dana, nakon peteromjesecnog nepojavljivanja krvarenja, bila na ponovnom pregledu kod ginekologa, a zatim i na ultrazvuku te na vađenju krvi. Na ultrazvuku je ustanovljeno da nemam nikakvih cista (ginekologica je stoga dijagnozu policističnih jajnika preimenovala u mikrocistične jajnike), krvna je slika bila uredna, te mi je nakon terapije Proverom propisana terapija kontraceptivom Diane 35. Diane uzimam 11 dana i osjećam znatne psihičke i fizičke promjene. Inače sam vrlo otvorena, druželjubiva, poduzetna i aktivna osoba, sportski tip jakog imunosnog sistema, i nikad dosada nisam imala nikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Otkad uzimam Diane poprilično sam depresivna, vrlo razdražljiva i sposobna rasplakati se u bilo kojem trenutku. Pa i sad, dok vam ovo pišem, strašno mi se plače. Nakon osamsatnog sna budim se umorna i općenito osjećam nedostatak energije i slabost u cijelom tijelu koje usto prati i lagani osjećaj mučnine. Generalno čini mi se kao da sam permanentno u nekakvom stanju zamućenosti i laganog pijanstva. Osim toga, u ovih me je 11 dana čak tri puta bolila glava, što je za mene posve nekarakteristično-to mi se inače događa 3 do 4 puta godišnje! U društvu prijatelja osjećam se nešto bolje, ali kad sam sama ili kod kuće sa svojima uopće ne funkcioniram normalno, kao da sam neka druga osoba. Ne znam hoće li te promjene uskoro prestati, vjerojatno ih još neko vrijeme mogu podnositi, no budu li uporno trajale, nisam sigurna da ću moći izdržati terapiju (predviđeno je 6 mjeseci) jer se osjećam onemogućenom da živim punim plućima kao prije. Energičnost i optimizam, moja tipična obilježja, odjednom su nestala. Možda da još samo spomenem da inače gotovo nikad ne uzimam lijekove, tako da su oni, kada bi ih uzela jer je to stvarno bilo potrebno, obično jako (uspješno) djelovali na mene. Sada me zanima Vaše mišljenje o mom problemu. Jesu li i koliko promjene koje navodim uobičajene? Jesu li one razlog za prekid terapije ili bih se trebala strpiti još neko vrijeme? Otprilike koliko? Ukoliko potraju koja je zamjenska terapija moguća? Može li uzimanje Diane ostaviti kakve trajne posljedice? Je li funkcija Diane samo ustaliti moj ciklus i potaknuti organizam na stvaranje potrebnih ženskih spolnih hormona ili lijek ima i druge zadaće? Koliko je štetan dugotrajan izostanak menstuacije i u kolikoj mjeri može otežati začetak djeteta? (Ovdje napominjem da se zbog izostanka menstruacije nisam nikad osjećala loše, a kamoli manje ženom što je moja ginekologica znala spominjati. No isto tako znam da jednom u budućnosti želim imati djecu i da bih vjerojatno bila izrazito nesretna ukoliko to ne bi bilo moguće.)
Najljepše Vas molim da mi što je moguće prije odgovorite jer mi je to trenutno najvažnija stvar u životu. Unaprijed Vam puno zahvaljujem, Ana

(08.listopad 2002. 23:48)

Odgovor liječnika:

093

   Vaše doista (tekstualno) dugačko pitanje može se svesti na par kratkih odgovora:
Vaš je hormonalni status, tj. ustroj, još uvijek disfunkcionalan. Stoga su Vam preporučeni hormonalni preparati u svrhu poticanja Vaših endokrinih žlijezda (hipofize i ovarija-jajnika) na lučenje svojih prirodnih hormona. Nuspojave na psihičkom planu su ponekad, u početku terapije, zamjetne, ali se kasnije obično povuku. Važno je da se prepustite ginekologu, koji će Vas voditi točno zacrtanim putem sve do uspostave hormonalnog balansa u Vašem organizmu. Cilj preporučene terapije je postizanje ovulacije u jajniku, bez koje nema ni začeća ploda. Razlike u ultrazvučnoj dijagnostici 2000. i 2002.g. nisu bitno značajne. One su rezultat različitih interpretacija. Hormonalni status je značajniji i presudan je za dijagnozu policističnih ovarija. Osim svega, Vaša je tjelesna težina ispod normale, stoga ako ste pušač, recite DA nepušenju, živite zdravo, izbjegavajte alkohol. uvedite red i mirniji ritam u svoj život, jedite kaloričnu prehranu, bavite se sportom, ali ne iscrpljujućim, boravite što više na svježem zraku. Povratak prirodi neka Vam (uz povjerenje u stručnost Vašega ginekologa) bude pomoć u normalizaciji hormonalnog sustava Vašeg organizma.


(Sonja):

   Od kada sam dobila menstruaciju ciklus mi je bio neredovit, najčešće je trajao 19-20 dana. Ginekolog mi je radio ultrazvuk jajnika i rekao da je sve u redu. Međutim rekao je da nemam ovulaciju ali da je to normalno jer sam jos mlada. Međutim meni je tada bilo 19 godina pa me je to začudilo. Proisao mi je tablete triqilar koje pijem već godinu dana i imam menstruaciju svakih 28 dana. Hoće li mi nakon prestanka uzimanja tih pilula ciklus postati normalan? Jesu li te tablete pravo rješenje? Je li neobično to što je putem ultrazvuka zaključio da nemam ovulaciju? Može li taj neredoviti ciklus značiti poremećaj nečega drugog npr. štitnjače? Hvala.

(01.listopad 2002. 13:06)

Odgovor liječnika:

092

   Moguće je da nakon jednogodišnje hormonalne terapije prestankom uzimanja preparata, vaš hormonalni sustav uspostavi normalni menstrualni ciklus, sredinom kojeg će Vaši jajnici ovulirati. Rijetko mlade osobe otprve imaju ciklus menzesa svakih 28 dana. Kraći ili duži periodi, koji se ponavljaju (svakih na pr. 26 ili svakih 30 dana) predstavljaju također normalan ciklus, koji ima nešto kraću ili nešto dužu jednu od faza ( prva faza je pod dominacijom estrogenih hormona, a druga, koja nastupi iza ovulacije je pod utjecajem progesterona). Ukoliko sumnjate na probleme sa štitnjačom kontroliratje hormone:TSH, T3 i T4 u krvi. Ako su njihove vrijednosti u granicama normale, tad je sa štitnjačom sve u redu.


(Marija):

   Zbog bolnih spolnih odnosa bila sam na gin. pregledu. On je gledajuci kroz mikroskop utvrdio da imam puno bakterija i propisao mi Hiramicin tablete i medazol vaginalete. Hoće li bol prilikom odnosa zbog koje ih ne mogu ni imati nakon terapije proći? Hvala.

(29.rujna 2002. 11:59)

Odgovor liječnika:

091

   Upala rodnice - colpitis, za koji su Vam propisane Medazol vaginalete, uzrokovan je infekcijom Trichomonas vaginalisom. To nije bakterija već jednostanični parazit, koji je čest uzročnik kolpitisa, a predstavlja spolnu infekciju. Terapiju je potrebno propisati i Vašem partneru, jer se bez toga ni vi nećete riješiti upale. Antibiotik Hiramicin Vam je propisan, jer uz trihomonas imate i bakterije - uzročnike upale u vaginalnom sekretu. Mišljenja sam da antibiotik nije najsretnije izabran, jer je na tu vrstu antibiotika (tetraciklini) već odavno stvorena rezistencija (neosjetljivost bakterija). Bilo bi bolje da Vam je propisan neki antibiotik širokog spektra iz skupine cefalosporina. Upalne promjene na stijenci su uzrok bolnih spolnih odnosa tzv.dispareunije. Sve dok se upala temeljito ne smiri i izliječi, moguće je da Vam i dalje ostane bol prilikom spolnog odnosa.


(Sonja):

   Molim vas za pojašnjenje: Nalaz mikrobiološke pretrage pokazuje STREPTOCOCCUS BETA-HAEMOLYTICUS-B. Osjetljiv na penicilin (alergična sam na penicilin!)ampicilil, trimetoprim i nitrofuratoin, a rezistentan na norfloksacin. Što to znači? Do sad sam uzimala razne vaginalete, kojima sam liječila puno bakterija. Osim toga liječila sam i Trichomonas vaginalis, enterokok i sl. Simptomi: peckanje, i svrbež ne prestaju već dvije godine. Ginekolog mi kaže da imam upalu rodnice ( i to traje već duže vrijeme). Zanima me vaše mišljenje, jer ne znam što je opasnije - upala rodnice ili ove bakterije. Što uzrokuje upalu rodnice i koliko ona utječe na plodnost? I još nešto, imam policistične jajnike, ali mi je ginekolog rekao da ih nije potrebo liječiti (i da se to učestalo javlja kod žena i ne uzrokuje probleme). Uplašena sam jer ne znam što mi je tako dugo.

(27.rujna 2002. 12:18)

Odgovor liječnika:

090

   Vi imate kroničnu upalu rodnice, koju uzrokuju različiti mikroorganizmi. Tako nalaz ovog posljednjeg nije ništa “gori” od onih prethodno izoliranih i nađenih. Vaša se rodnica treba “generalno” sanirati. Prije svega, pijenje antibiotika je od manjeg značenja, jer se upale rodnice liječe direktnim apliciranjem terapeutskog preparata ( u obliku vaginaleta) u rodnicu. Potrebno je takve vaginalete, koje imaju široki antibakterijski spektar unositi u rodnicu kroz određeno vrijeme. Barem dva puta dnevno ispirati spolovilo svježim pripravcima čaja od kadulje. Nakon terapije, pregledati bris na eventualne gljivice (Candida a.), te u ginekološkoj ambulanti svaki drugi dan (ukupno 5 tuširanja) provesti “tuširanje” vaginalnog kanala i grlića maternice preparatom “Albothyl” koji će pomoći da se upalnim procesima “razrovani” epitel rodnice kompletno oljušti. Ljuštenjem će se eliminirati svi (nakon terapije) preostali nepoželjni stanovnici rodnice, koja tako dobiva “šansu” da se u njoj naseli poželjna fiziološka flora, bogata vaginalnim laktobacilima. Kroz svo vrijeme terapije poželjno je apstinirati od spolnih odnosa, a nakon završetka terapije, barem mjesec dana koristiti kondome. 
Stalne upale rodnice mogu imati utjecaja na plodnost, poglavito ako se unesu dublje u reproduktivne organe i dovedu do upale “jajnika”.( Navodnici su stavljeni jer se tim imenom naziva adneksitis koji je u stvari više upala jajovoda, a oni se nakon upale začepe i uzrokuju sterilitet žene).
Glede policističnih jajnika, treba se uraditi kompletan hormonalni status ( spolne hormone hipofizarne i ovarijalne) te vidjeti imate li ovulacije, koje su preduvjet začeća.


(dina):

    Napravljena mi je kiretaža nakon 9 tjedana trudnoće. Zbog preopterećenosti liječnika u bolnici nisam dobila podrobnije objašnjenje o nalazu, a on glasi: u oskudnom materijalu nađe se decidua i komadić endometrija s izraženim Arias-Stella fenomenom. Molim Vas da mi objasnite o čemu je riječ. Hvala.

(24.rujna 2002. 19:30)

Odgovor liječnika:

089

   Nažalost, nije mi poznato što znači Arias-Stella fenomen. Zamolite Vašeg ginekologa da Vam objasni nalaz patohistološke pretrage kiretiranog materijala..


(Ramajana):

    Pročitala sam ovdje više puta da se kontracepcijske tablete počinju uzimati prvi dan menstruacije. Meni je doktor propisao nedavno tu vrstu kontracepcije, ali mi je rekao da počnem piti 5. dan menstruacije. Zašto to i da li sam potpuno zaštićena? Hvala.

(21.rujna 2002. 14:02)

Odgovor liječnika:

088

   U svakom pakovanju kontracepcijskih tableta priloženo je vrlo precizno uputstvo o njihovu uzimanju. Najbolje je da se njega držite. Budete li slijedili te naputke, Vi ćete biti potpuno zaštićeni od neželjene trudnoće.


(Klara):

    Prije par tjedana počela sam koristiti kontracepcijske tablete Stediril-m koje mi je propisao liječnik zbog hormonalnog poremečaja i jakih menstrualnih bolova. Kako redovno imam odnose, dečko i ja već od 5. dana uzimanja tableta nismo koristili nikakvu dodatnu zaštitu. Zanima me da li je moguće da zatrudnim jer sam čula da je potrebno uzimati te tablete određeno vrijeme da bi počele djelovati. Pored toga već prvu sedmicu uzimanja ovih tableta osjetila sam jake bolove u grudima (na dodir). Da li je i to u sklopu popratnih pojava?

(20.rujna 2002. 20:20)

Odgovor liječnika:

087

   Vi ste potpuno zaštićeni od neželjene trudnoće prilikom uzimanja kontracepcijskih tableta. Nema mjesta zabrinutosti da biste mogli zatrudniti. Bolovi u grudima mogu biti nuspojava kod uzimanja “pilule”.Pročitajte uputstvo priloženo svakom pakovanju. Bolovi u grudima na dodir su mogući, ali nisu baš toliko jaki, kako ih Vi opisujete. Pritiskom na grudi Vi sigurno osjetite lagano bolnu nelagodu.


(Mija):

    Molim Vas, možete li mi preporučiti neku spermicidnu kremu? Ginekolog mi je rekao da je nabavim zbog suhoće rodnice, ali nije rekao ime. Hvala.

(16.rujna 2002. 17:57)

Odgovor liječnika:

086

   Gynaicol krema je krema koja se koristi kod dispareunije (smetnji uzrokovanih suhoćom rodnice) no ona istovremeno nije i spermicidna. Nažalost, čini se da kod nas u ljekarnama i u prometu nema spermicidnih preparata, koje se upotrebljavaju u svrhu kontracepcije, no Vi se ipak pokušajte o tome interesirati u nekoj od bolje opskrbljenih apoteka.


(   ):

    Papa susp IIIa: upala: susp. st. pl. epiteta. Terapija: sumamed 1g jednokratno za oba partnera. geonistin vag. 1x1/6d. jos jednom 1x1/12 dana. Molim vas da mi malo pojasnite. Hvala.

(15.rujna 2002. 16:50)

Odgovor liječnika:

085

   Poradi jake i dugotrajne upale rodnice i grlića maternice, koje su dovele do stanica epitela na grliću maternice, Vama i Vašem seksualnom partneru je ordinirana (propisana) terapija antibiotikom Sumamed-om, te lokalno apliciranje vaginaleta (uvesti duboko) u rodnicu. Terapija se provodi kako bi se eliminirali uzročnici upale (mikroorganizmi). U slučaju povoljnog ishoda papa bris tj. nalaz bio bi za vas povoljniji.


(   ):

    Možete li mi molim vas objasniti što znači papa test 3a.

(14.rujna 2002. 12:42)

Odgovor liječnika:

084

   Papa test je citološka analiza brisa grlića maternice. Radi se sa svrhom da se promjene na stanicama epitela grlića maternice primijete u njihovu začetku, jer su prostim okom te promjene potpuno nezamjetne. Promijenjena stanica predstavlja opasnost za razvoj malignog invazivnog procesa – raka. Papa test 3 a predstavlja tešku “displaziju” stanica, a to znači da su stanice potpuno promijenjene, tako da više i nema normalnih stanica, ali proces još nije “probio” barijeru dublje prema tkivu. Nalaz je ozbiljan, no još uvijek je vrijeme da bez straha uradite sve potrebne zahvate prema preporuci ginekologa.


(Sunčica):

    Počela sam prije nekoliko mjeseci imati spolne odnose koji su od početka bili bolni. Na prvom ginekoloskom pregledu (koji je isto jako bolio) doktorica mi je rekla da imam jaku upalu i dala mi geonistin vaginalete po 1 svake druge večeri - 12 dana. Nakon terapije (za vrijeme koje nisam imala odnose) pokušala sam ih imati, međutim još uvijek jako boli. Što da učinim? Što može biti uzrok tome i zašto mi vaginalete nisu pomogle? Trebam li opet ići na pregled? Kako uopće izliječiti, a onda spriječiti takve upale jer one mi onemogućavaju spolni život? Spolne odnose sam počela imati sa 20 godina i imala ih tek 2, 3 mjeseca, je li moguće da imam neku kroničnu upalu ili slično?

(13.rujna 2002. 20:53)

Odgovor liječnika:

083

   Brojne žene u početku svog seksualnog života bivaju nemalo iznenađene, jer im spolni odnos ne donosi zadovoljstvo, nego bol i komplikacije poput upala rodnice s iscjetkom, infekcija i tsl. Moglo bi se reći da se rijetko gdje toliko prepliću tijelo i psiha, kao u početku spolnog života u ženskih osoba. Djevojke gledaju filmove u kojima je spolni čin prikazan kao veličanstven užitak za oboje partnera, a onda u svojoj realizaciji istog čina bivaju totalno razočarane, jer ih to boli, donosi im potpunu nelagodu i radi indiferentnosti partnera, koja je vrlo često prisutna. Djevojke se pitaju: Je li to TO ? Ako je tako meni, a drugim curama je “TO” dobro, onda sa mnom nešto nije u redu! I tako se nelagoda i bol, koje se djevojka pribojava, u idućem odnosu opet neminovno jave, jer ih ona očekuje! Na žalost, premalo se piše i premalo djevojke znaju o spolnom životu, onakvom kakav on u svojoj suštini jest. 
Ženska je psiha vrlo komplicirana i zrelost ženske osobe da stupi u prvi spolni odnos vrlo je bitna. Žena bi morala biti jako zaljubljena u partnera s kojim stupa u prvi spolni odnos, morala bi žuditi za tim da mu se ”preda”, morala bi imati predznanje, da će taj akt biti donekle bolan, a što je još važnije, morala bi biti informirana, da će samo njezin partner biti do kraja zadovoljen, jer je muškarac potpuno različita jedinka. Na prvom mjestu morala bi biti seksualno uzbuđena, jer to uzbuđenje ipak nadvlada bolnost prvog spolnog odnosa. Sa svim tim prethodnim osjećajima i spoznajama, ona neće biti razočarana, te će u idućem odnosu, koji je bitno manje bolan, kod nje ugoda nadvladati nelagodu, tako da će se polako kroz prakticiranje spolnog života, njezin doživljaj tog čina promijeniti i ona će postati pravi partner svome muškom partneru. 
Vi navodite da Vam je spolni čin jednako bolan kao i pregled. Bez spolnog uzbuđenja, to je doista bolna neugodna fizička penetracija i ništa više. 
Vašu upalu rodnice morate temeljito izliječiti. A u spolne odnose se upustite s partnerom kojeg doista volite i želite i Vaš će doživljaj biti daleko “ispod” onog što vidimo na filmu, ali jednako tako daleko iznad ovog “bolnog ništa” što sad imate u svom kratkom, neugodnom iskustvu.


(ana):

    Na malim usnama povremeno mi se pojavljuju akne koje za par dana nestanu. Molim da mi odgovorite koji je uzrok tomu.

(12.rujna 2002. 21:52)

Odgovor liječnika:

082

   Termin akne, koji ste upotrijebili za promjene na malim usnama (pretpostavljam da govorite o spolovilu), nikako nije primjeren. Akne su entitet za sebe, tako da svaki gnojni čvorić nije akna. Kad Vam se dotićne promjene jave, otiđite na pregled Vašem ginekologu da to pogleda i da Vam objasni o čemu je riječ.


(Ivana):

    Imam nekoliko problema. Imam policistične jajnike. Rečeno mi je da bih trebala uzimati hormonske tablete. Postoji li način kako to izbjeći? Bila bih sretna kad bih izbjegla kontraceptivne, hormonske tablete. Zanima me kako se ta bolest odražava na plodnost, jer jako želim imati djecu. Imam 25. godina i redovite odnose sa svojim dečkom. Osim toga, već dvije godine imam upalu rodnice, koja je izazvana kojekakvim bakterijama. To su kao blage upale, kaže moj ginekolog, ali meni su velik problem. Užasno me peče kad mokrim, a to je često. Išla sam i na "urinokulturu" ali zadnji put (prije godinu dana) nisu našli ništa. Što da radim?? Upomoć!

(12.rujna 2002. 15:15)

Odgovor liječnika:

081

   Policistični jajnici posljedica su hormonalnog poremećaja, tako da je hormonalna terapija jedini izlaz za taj poremećaj. Za trudnoću koju želite potrebno je da Vam se realizira ovulacija jajnika i izbacivanje jajne stanice, koja će zatim biti oplođena u jajovodu i kao zametak se ugnijezditi u maternični svod, gdje će se početi razvijati u plod. Upravo zato, da bi Vam se dogodila ovulacija, Vi morate uzimati hormone. 
   A upalu rodnice i vanjskog spolovila, te upalu mjehura morate strpljivo i uporno liječiti. Vidjeti koji je uzrok upali, liječiti ga ciljanom terpijom, ispirati nekoliko puta dnevno vanjsko spolovilo mlakim blagim čajem kamilice i kadulje (miješajte obje trave), pijte uvin čaj što češće, pa će Vam se upalna “zbivanja” postepeno sanirati, ali tu trebate imati strpljenja. 


(Anci):
(brumana@net.hr)

   Poštovani, da li postoji razlika između sitnocističnih (po 3-4 cistice na svakom jajniku, normalne veličine) i termina policističnih jajnika? Da li postoji tendencija da sitnocistični jajnik bude policistični, te da li je terapija ista? A najviše me zanima da li te ciste mogu adekvatnom terapijom nestati?

(11.rujna 2002. 16:54)

Odgovor liječnika:

080

   Policistični jajnici su posljedica većeg, urođenog hormonalnog poremećaja žene. Stoga je važno napraviti tzv. hormonalni status -odrediti je li razina hipofizarnih hormona i hormona jajnika u normalnim vrijednostima. Pojedinačne cistice na jajnicima koji su normalne veličine, nisu i ne spadaju u kategoriju policističnih jajnika.


(Daki):

    Imam 18 godina i uskoro ću imati spolni odnos sa djevojkom, ali sam zabrinut jer kožicu na spolnom organu mogu zategnuti samo preko glavića. Da li je to normalno i kome bih se trebao obratiti.

(10.rujna 2002. 15:14)

Odgovor liječnika:

079

   To je potpuno normalno! Kožica se i ne može zategnuti dalje ni više no što je to Vama izvedivo. Takva je, naime, anatomija normalnog muškog spolovila. Bez bojazni stupite u seksualne odnose.


(ljiljana):

    Patneru je u ejakulatu izoliran T.Vaginalis i Ureaplasma (<10/3 CFU/ml). Kod mene je nalaz uredan. Trebam li i ja provesti terapiju? Utječu li ti uzročnici sterilnost dužim ne liječenjem, jer nije imao nikakve simptome?

(10.rujna 2002. 21:42)

Odgovor liječnika:

078

   Budući da je Vašem seksualnom partneru izoliran T. vaginalis i Ureaplasma urealyticum, infekcija je kod Vas više nego izgledna. Jedino uz uporabu kondoma visoke kvalitete Vi možete izbjeći infekciju, ukoliko već niste inficirani. Muškarci uglavnom nemaju težih simptoma (blaga upala mokraćne cijevi i prostate), no kod žene koja se inficira razvije se najprije upala rodnice i grlića maternice. Kako se upala (koju se ne liječi) može proširiti “dublje” u reproduktivne organe žene, to za posljedicu može imati neplodnost (sterilitet) žene.


(Dijana):
(dijanakj@net4U.hr)

    Poštovani! Imam 28 godina i već u oko 19 godine dijagnosticirani su mi policistični jajnici. sada sam udana i želim ostvariti trudnoću. Na klinici za liječenje neplodnosti preporućuju mi inseminaciju (suprugov spermiogram je uredan kao i moj HSG). Zanima me da li je to djelotvorna metoda. Druga lječnica preporučila mi je uzimanje clomifena u injekcijama za stimuliranje hipofize. Što da radim ? Clomifen ili inseminacija? Unaprijed zahvalna!

(08.rujna 2002. 17:25)

Odgovor liječnika:

077

   Možda je manji “atak” na organizam jednostavno prihvatiti inseminaciju, te tako imitirati prirodno začeće. Stimulacijom hipofize, ipak se uplićete u autonomiju žlijezda s unutarnjim lučenjem i njihovih hormonalnih međureakcija, a i očekivani rezultat -začeće ostaje neizvjesno. 
Porazgovarajte s ginekologom i ako ste stekli povjerenje u njega, poslušajte njegov savjet! 


( LIZ):

    Koliko traje pauza nakon godine dana korištenja kontracepcijskih tableta? Da li je potrebno 2-3 mjeseca ne koristiti tablete? Koje su štetne posljedice ukoliko nema pauze? Ukoliko želim zatrudnjeti koliko dugo ne smijem koristiti hormonalnu kontracepciju? Koristim Cilest. Unaprijed hvala.

(07.rujna 2002. 22:14)

Odgovor liječnika:

076

   Dobro je napraviti pauzu u korištenju hormonalnih kontraceptiva. U svakom pakovanju detaljno su opisane moguće nuspojave i rizici uzimanja “pilule”, tako da ćete naći potpuni odgovor na Vaše dileme. Nakon uzimanja Cilesta (kontraceptiva s niskom razinom hormona) možete zatrudnjeti bez dulje pauze.


( lana):

    Imam 16 g. i jake menstrualne bolove. Pijem Voltarene koji polako prestaju djelovati. Mjesečnica mi nije redovita, nekad dođe za 20, a nekad za 32 dana. Ali nije u tome bit nego na zadnju mjesečnicu, treći dan, sam pila alkohol (napila sam se). Sutradan mi je menzis prestao (inače mi traje po 4 ili 5 dana) i od tada mi se nije vratio, a prošlo je skoro 40 dana. Je li uzrok tako velikom kašnjenju alkohol? Znam da treba proći 2 ili 3 godine da menstruacija uhvati svoj ritam, ali ja je imam već 5g. i možete li preporučiti koje učinkovitije tablete od Voltarena! Sve samo me ne šaljite ginekologu (već sam bila, nema ništa pametno za reči)! Unaprijed hvala.

(07.rujna 2002. 19:36)

Odgovor liječnika:

075

   Neredovite mjesečnice, čest su “problem” kod mladih osoba. One su odraz nesređenog hormonalnog sustava. Vi ste vrlo mlada ženska osoba, čiji organizam - unatoč “stažu” od ČAK 5 g. kako imate MENZES (menzis je iskrivljeni termin za menzes), još uvijek nije uhvatio “ritam” cikličkih lučenja hormona koji diktiraju mjesečnicu. Osim svega, nikako nije dobro što ste uopće pili alkohol, a stanje alkoholiziranosti (opijenost) koje opisujete, žalosna je činjenica, te to nikako nemojte ponavljati. Na osjetljive strukture mozga i ostatka središnjeg živčanog sustava, alkohol djeluje pogubno. Za menstrualne bolove uz Voltaren je potrebno piti i neki preparat iz skupine spazmolitika (Spasmex, Buscopan i sl.), kojim će popustiti mišični grč maternice, koji je uzrok bolova.


( FILIP):

    Moja djevojka, s kojom imam spolne odnose, nedavno je obavila Papa-test. Rezultat je bio nepovoljan tj. liječnica joj je rekla da ima bradavice, ali joj nije pobliže objasnila o čemu se radi (obavještena je telefonom), te joj je rekla da dođe kad dobije menstruaciju. Želio bih da mi pojasnite o čemu se radi tj. koji su uzročnici toga, koliko je to opasno i što bih ja trebao uraditi?

(06.rujna 2002. 20:12)

Odgovor liječnika:

074

   Vaša je djevojka dobila telefonski poziv najvjerojatnije radi Papa testa, koji je nepovoljan. Paralelno s tim ona na spolovilu može imati i tzv. condylomata acuminata, bradavičaste tvorbe, kojima je uzrok virus. Virus o kojem je riječ jest HUMANI PAPILOMA VITUS (HPV), čije prisustvo na grliću maternice predstavlja spolnu infekciju, a istovremeno je faktor rizika u nastanku raka grlića matrnice. Muškarac, seksualni partner ženske osobe inficirane s HPV, može na spolovilu također dobiti bradavičaste izrasline.


( Tina P.):

    Imam 20 godina. Imam neredovite menstrualne ciklus3 30 ili 35 dana, ponekad sa većim odstupanjima. Prvo nisam imala menstruaciju dva mjeseca, ali prije toga nisam imala spolne odnose, da bi imala spolni odnos oko 23.07, te sam nakon toga 25.08, dobila menstruaciju. Iduću menstruaciju sam imala ponovno 18.08., problem je što sam u ovom mjesecu počela imati probleme, mučnine, gađenje na određenu vrstu hrane, bijele mrlje na licu, nadutost i slično, ponekad i bolove u donjem dijelu trbuha. Zanima me da li je moguće da sam trudna iako sam već imala dvije menstruacije. Ako sam trudna, do kada je moguće prekinuti trudnoću?

(05.rujna 2002. 20:42)

Odgovor liječnika:

073

   Napisali ste, vjerojatno krivo, prvi datum menstruacije (25. 08, umjesto 25. 07!). Sve dileme oko navedeni datuma, termina spolnih odnosa i promjena na tijelu, razriješiti ćete ako napravite test na trudnoću, koji će pokazati jeste li gravidni ili niste, ali i konzultirajte vašeg ginekoliga.


( Lana):

    U kanalu rodnice, kojeg mogu doseći prstom, osjetila sam oveće izbočenje, i to na lijevom djelu. Bijeli i obilni iscjedak imam već dva tjedna (nije mi vrijeme menstruacije). Nekoliko sam puta osjetila i oštre, probadajuće bolove čiji položaj odgovara mjestu na kojem sam osjetila izbočenje. Trenutno sam na odmoru koji će potrajati još dva tjedna, te me zanima koliko je hitno posjetiti liječnika. Hvala!.

(02.rujna 2002. 16:55)

Odgovor liječnika:

072

   Jedno od temeljnih načela u medicini je da se nakon napipavanja bilo kakve nove, neuobičajene tvorbe na bilo kojem dijelu našeg tijela smjesta moramo javiti na liječnički pregled. Prema opisu kod Vas se radi najvjerojatnije o jednoj vrsti ciste u vaginalnoj stijenci koja raste i sad vas već počinje i boliti. Zbog toga, a i zbog pretrage iscjetka, posjetite odmah svoga ginekologa.


( INA):

   Da li gljivica candida ikako utječe na virus HPV-a, i da li se uvijek na PAPA testu uz HPV pojavljuje i CIN? Prestala sam piti kontracepcijske tablete i kada mogu najranije ostati u drugom stanju?

(02.rujna 2002. 16:34)

Odgovor liječnika:

071

   Kad se gljivica (kvasnica) Candida albicans namnoži u vaginalnom kanalu ona uzrokuje upalu (tzv. colpitis), a on se manifestira pojačanim iscjetkom, svrbežom, te peckanjem spolovila. Candida albicans je uporan, ali u suštini “bezazlen” uzročnik upalnih promjena u spolovilu. Namnoži se kao posljedica uzimanja antibiotika širokog spektra, kojima se eliminira normalna – fiziološka flora unutar spolovila. Ne postoji povezanost s HPV. HPV je virus, čije prisustvo predstavlja spolnu infekciju. On je dokazano visokorizičan faktor u nastajanju raka grlića maternice. Tako da CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija) predstavlja promjenu u epitelnim stanicama cerviksa (grlića) maternice. Nalaz CIN III je znak da je nastanak karcinoma izgledan. Što se tiče kontracepcijskih pilula, primijećeno je da žene s pozitivnim HPV tri put češće oboljevaju od karcinoma grlića maternice, ako su istovremeno uzimale “pilulu” duže od 5 godina. O planiranju trudnoće porazgovarajte s Vašim ginekologom, kod kojega obavezno ponovite PAPA bris prije nego zatrudnite.


( tina):

   Prije 20-tak dana imala sam jaku bol u donjem dijelu leđa i donjem dijelu trbuha. Pila sam tablete Novocef i bol mi je oslabila. Nakon toga na pregledu urina nisam više imala bakterija. Liječnik mi je rekao da je sve u redu. Ja još osjetim malu bol u leđima i ispred. Brine me da to nije upala jajnika jer me ispred boli na dodir prstima. Nema i nisam imala povišenu temperaturu, ali nemam stolicu. Najviše me boli s desne strane jajnika. Molim vaše mišljenje.

(01.rujna 2002. 21:11)

Odgovor liječnika:

070

   Prema onome što ste opisali za Vas bi najbolje bilo da odete na ginekološki pregled. Tako će se najsigurnije utvrditi (ili isključiti) bolujete li od upale jajnika. Ginekolog će napraviti sve potrebne pretrage i, ukoliko u svom domenu ne nađe ništa patološko, sugerirat će Vam eventualno pregled od strane nekog drugog specijaliste (interniste, na prvome mjestu).


(   ):

    28.07. imala sam zadnju menstruaciju. Nakon 2 tjedna počela sam dobivati sve znakove trudnoće. 26. 08. napravila sam test koji je bio pozitivan. 29.08. sam trebala dobiti, ali mi kasni. Osim simptoma trudnoće imam i bolove u donjem djelu trbuha pa me zanima jesu li to znakovi spontanog pobačaja i trebam li ići ginekologu ili je to kod nekih trudnoća normalno. Bol bude jaka pa prestane.

(30.kolovoza 2002. 22:32)

Odgovor liječnika:

069

   Ne mora značiti da Vam prijeti pobačaj. Vaša je sveukupna pažnja usredotočena na “donji trbuh”. Svaku senzaciju registrirate, očekujući “nešto”. Očito ste zatrudnjeli. Otiđite na pregled ginekologu, koji će pregledom i ultrazvučnom pretragom registrirati stanje ploda ( veličinu embrija, broj plodova - ako nosite blizance, rad srca - itd.). 


(Ivana ):

   Molim vas da mi opišete simptome upale jajnika i način liječenja. 

(29.kolovoza 2002. 12:09)

Odgovor liječnika:

068

   Upala jajnika je razmjerno rijetka, puno češće događa se upala onih dijelova spolnih organa koji se nalaze oko ovarija: jajovoda s okolnim tkivom – ligamentima i dijelom potrbušnice (jednim imenom sve skupa to se zove adneksa, a njihova upala zove se adneksitis), što onda, na neki način zahvati i jajnike. No, u tom slučaju jajnici nisu toliko promjenjeni upalnim procesom koliko smetnjama cirkulacije.
Simptomatologija ovisi o tome u kojoj je fazi upala i što ju je uzrokovalo. U akutnom stadiju javlja se jaka bol u donjem dijelu trbuha, visoka temperatura , tvrda trbušna stijenka, jako bolna na pritiskanje. Ginekološki pregled je radi jakih bolova potpuno nemoguć. Bol u križima, zatvor stolice, problemi s mokrenjem, gubitak apetita i mučnina prate navedene simptome. Nakon najviše 5 dana, upala prelazi u subakutni oblik s blažima navedenim simptomima. Tu je već moguć ginekološki pregled. Upala vremenom prijeđe u kronični stadij, u kojem nema temperature, a kod pregleda na pritiskanje prstima od strane ginekologa, pacijentice osjete jaku bol. U toj fazi bolesti upala se uvijek može ponovno razbuktati ( poput vatre koja stalno tinja). Menstruacija u kojoj malo više fizički radite može dovesti do akutizacije bolesti. Začepljenje jajovoda i posljedični sterilitet je sudbonosna posljedica gnojne upale “jajnika” – de facto adnexa.
U akutnoj fazi upale terapija se sastoji u apsolutnom mirovanju, hladnim oblozima (led) na trbuh, reguliranjem probave (omogućiti mekanu stolicu) – uzimanjem blage hrane. Naravno uz antibiotsku terapiju provodi se i terapija preparatima za sniženje temperature. U svrhu izbjegavanja stvaranja ožiljaka unutar jajovoda, koji bi doveli do njihova začepljenja, preporuča se davanje i kortikosteroida, ali samo onim pacijenticama, kod kojih njihova primjena nije kontraindicirana. Dobro provedena terapija akutne faze upale, rezultira dobrim saniranjem upalnog procesa, pa se subakutna i kronična faza bolesti na taj način može izbjeći..


(Barbara):
(barahopekuva@yahoo.com)

   Dijagnosticiran mi je kronični vaginitis. Ginekolog mi je dao geonistin vaginalete. Nakon spolnog odnosa s novim partnerom imam obilni bijeli, gusti iscjedak i menstruacija mi kasni 7 dana. Test za trudnoću je bio negativan. Osjećam i napetost , blage bolove u donjem trbuhu i grudi su blago povećane i bolne. Nemam svrbež već samo vrlo blago pečenje. Budući da sam u Americi na nekoliko mjeseci, ne mogu otići ginekologu. Da li mi možete preporučiti koje tablete su Americki ekvivalent Geonistina jer ovdje ne mogu nabaviti geonistin. Hvala!

(28.kolovoza 2002. 21:11)

Odgovor liječnika:

067

   Na žalost, nije mi poznat naziv američkog ekvivalenta Geonistina. U njihovoj apoteci u razgovoru s farmaceutom zatražite vaginalete koje u sastavu imaju 100 mg Oksitetraciklina i 100.000 internacionalnih jedinica Nistatina. To je, naime, sastav Geonistina..


(Tanja):

   Interesiraju me moguće komplikacije nakon (namjernog) pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. Kolika je vjerojatnost nemogućnosti ponovnog začeća nakon takvog zahvata? Unaprijed hvala!

(28.kolovoza 2002. 20:12)

Odgovor liječnika:

066

   Ukoliko ste odležali i mirovali punih tjedan dana nakon zahvata, te ako nije došlo do infekcije unutarnjih organa (osobito je važno apstinirati od snošaja do prve menstruacije), ne bi trebalo biti nikakvih težih posljedica za zdravlje žene. Mogućnost ponovnog zanošenja ne bi trebala biti upitna.


(Josipa):

   Prije svega pozdrav! Zanima me koje su kontracepcijske pilule najbolje, te cijene u kojima se kreću (pilule). Imam 15 god. nedavno sam stupila u prvi spolni odnos pa me također zanima dali je stupanje u mojim godinama štetno za moj organizam!? HVALA

(28.kolovoza 2002. 12:34)

Odgovor liječnika:

065

   U spolne odnose upustili ste se doista u ranoj dobi. Radi se naime o tome da tjelesni razvoj u djevojaka koji, iako je brži nego kod muške djece, ne prati adekvatna psihička nadgradnja koja je potrebna za zreo i punovrijedan spolni život. Samo upuštanje u spolni odnos ne mora biti štetno za organizam uz uvjet da poznajete partnera ili da rabite propisna zaštitna sredstva (prezervativ), kako biste se zaštitili od spolnih bolesti. Savjetujem Vam, s obzirom na vašu mladu dob da posjetite ginekologa (potražite ženu ako Vas je stid otići kod ginekologa - muškarca) i da s njom obavite razgovor. To je osobito potrebno stoga što ste još možda premladi za hormonalnu kontracepciju (pilule)?


(rita k):

   Zbog urođene bolesti jetre nisam u mogućnosti koristiti pilule, te sam koristila prirodne metode kontracepcije, uz coitus interruptus. Ciklus mi je 29-35 dana, odnosi su bili poslije 22. dana. Usprkos tome, očitao mi se pozitivan nalaz na trudnoću. Obzirom da imamo 2 djece i ne planiramo još treće, zanimaju me neke vrlo praktične stvari. 
1. Gdje se može izvršiti legalni prekid trudnoće?
2. Da li je moguće to izvršiti privatno i kolika je cijena takve vrste zahvata privatno i u bolnici?
3. Da li se pri tome koristi anestezija i kakva, te da li je moguće zatražiti opću i financijski to pokriti?
4. Koliko traje cijeli proces prekida trudnoće, koliko je boravak u bolnici, te da li se može izvršiti i u poslijepodnevnim satima?

(27.kolovoza 2002. 14:00)

Odgovor liječnika:

064

   Pođite k Vašem ginekologu i on će Vam dati sve odgovore na Vaša pitanja. Inače, anestezija (opća) je moguća. Cijeli zahvat traje kratko – nekoliko minuta. Bez anestezije je izrazito bolan. Nakon zahvata morate ležati nekoliko dana, čuvajući se napora i infekcije. 


(Ana):

   Imala sam spontani pobačaj u 5 tjednu blizanačke trudnoće, uzrok je bio veliki hematom. Zanimalo bi me kako dolazi do nastanka hematoma? Do tada svi papa testovi koje sam radila bili su u redu, nikad nisam imala problema sa menstrualnim ciklusom. Poslije spontanog radila sam pretrage na mycoplasmu hominis i Clamydiu trachomatis i to je bilo uredu, međutim izolirana mi je ureaplasma urealyticum. Možete li mi odgovoriti da li je to moglo biti također uzrok sopntanog, o čemu je riječ i kako se liječi? Hvala.

(27.kolovoza 2002. 14:00)

Odgovor liječnika:

063

   Hematom o kojem je riječ smješten je između stijenke maternice i posteljice. On kao strano tijelo onemogućava potpuno prijanjanje posteljičnog “diska” u maternično “gnijezdo”, te tako onemogućava da posteljica u svojoj punoj funkciji održi plod (u vašem slučaju dva ploda) na životu. Ureaplasma urealyticum je vjerojatno uzrok nastanku hematoma. Ona je uzročnik upale plodnih ovoja s posljedičnim krvarenjem ispod posteljice. Radi se o mikroorganizmu kojeg se uspješno liječi s antibioticima iz skupine tetraciklina (Hiramycin, i sl.). Terapiju moraju provoditi oba partnera, a nakon provedene terapije, tri uzastopna negativna nalaza (brisa grlića maternice) – znak je da ste se izliječili. 


(***):

    Trebam ići na pregled ginekologu zbog ciste na jajniku. Možete li mi reći može li ginekolog vidjeti preko ultrazvuka da nisam djevica? Ne bih željela da se to sazna!

(27.kolovoza 2002. 13:52)

Odgovor liječnika:

062

   To se ultrazvukom ne može vidjeti. No pregled kod ginekologa nije samo ultrazvukom. On ciste palpira prstima (pregledava rukom, tako da s dva prsta uđe u vaginu, a s rukom iz vana pritišće trbušnu stijenku i tako “opipava” jajnike i jajovode). Stoga će ginekolog vidjeti da niste djevica. Ali njega, kao i svakog liječnika obvezuje zavjet o liječničkoj tajni. Nitko osim njega ne može (ili: ne bi trebao) saznati da niste djevica!


(Zajo):
(zajo_anita@yahoo.com)

   Imam 32 godina i operirala sam ciste na jajniku veličine od 158 mm do 128 mm. Jajnik mi nije izvađen već je odstranjeno samo tkivo oko njega. Mjesec dana prije same operacija bila sam 8 tjedana trudna i na samom pregledu nađena mi je cista. Morala sam odstraniti plod i operirati cistu. Sada sam O.K. ali me interesira kada bi mogla zatrudnjeti i da li bi mogla imati komplikacije?

(26.kolovoza 2002. 14:32)

Odgovor liječnika:

061

   Vaše epizode s cistama su srećom završene. Svaka cista jajnika u toku trudnoće, zbog sumnje da je to tumor jajnika, mora biti operativno odstranjena, jer se mora provjeriti da li je maligna. Kako kod Vas nije bilo malignih stanica ni zloćudnih tvorevina, Vi bez straha možete ući u trudnoću i porođaj, s obzirom da imate očuvane jajnike. 


(mala):
(mala_mis@net.hr)

   Imam 20 godina, imam neredovite menstruacije, kasne 10-tak dana, ili ih dobijem ranije 10- tak dana. Nisam imala posebnih problema sa bolovima, nekoliko puta u zadnje vrijeme bolilo bi me s desne strane, a zabrinjava me obilni bijeli zgrušani iscjedak, ponekad zelenkaste boje. Da li je riječ o nekoj infekciji, ili upali?

(22.kolovoza 2002. 14:59)

Odgovor liječnika:

060

   Neredovite menstruacije relativno su česte kod djevojaka, kojima je hormonalni sustav još uvijek nestabilana a koji regulira ritam menstrualnih krvarenja. Iscjedak morate ispitati kod ginekologa. On će Vam analizirati bris, temeljem analize otkriti uzročnika, te sukladno tome ordinirati i preporučiti terapiju. 


(Neznalica!):

   Prije svega pozdrav! Imam 15 god. a već sam s nepunih 15 stupila u prvi spolni odnos. Odonda imam "redovan" spolni život i jako pazim na zaštitu. Zanima me može li naškoditi stupanje u spolne odnose u mojim godinama, te kako upotrebljavati i koje kupiti kontracepcijske pilule? Hvala!

(22.kolovoza 2002. 14:59)

Odgovor liječnika:

059

   U redovne spolne odnose upustili ste se doista u ranoj dobi. Radi se naime o tome da tjelesni razvoj u djevojaka, koji je brži nego kod muške djece, ne prati adekvatna psihička nadgradnja koja je potrebna za zreo i punovrijedan spolni život. No sad, što je tu je. Savjetujem Vam, s obzirom na vašu mladu dob da posjetite ginekologa (potražite ženu ako Vas je stid muških ginekologa) i da s njom obavite razgovor. To je osobito potrebno stoga što ste još možda premladi za hormonalnu kontracepciju (pilule)?


(     ):

   Molim vas da mi opišete simptome upale jajnika. 

(22.kolovoza 2002. 10:34)

Odgovor liječnika:

058

   Upala jajnika je razmjerno rijetka, puno češće događa se upala onih dijelova spolnih organa koji se nalaze oko ovarija: jajovoda s okolnim tkivom – ligamentima, u stvari dijelom potrbušnice (jednim imenom sve skupa to se zove adneksa, a njihova upala zove se adneksitis), što onda, na neki način zahvati i jajnike. No, u tom slučaju jajnici nisu toliko promjenjeni upalnim procesom koliko smetnjama cirkulacije.
   Simptomatologija ovisi o tome u kojoj je fazi upala i što ju je uzrokovalo. U akutnom stadiju javlja se jaka bol u donjem dijelu trbuha, visoka temperatura , tvrda trbušna stijenka, jako bolna na pritiskanje. Ginekološki pregled je radi jakih bolova potpuno nemoguć. Bol u križima, zatvor stolice, problemi s mokrenjem, gubitak apetita i mučnina prate navedene simptome. Nakon najviše 5 dana, upala prelazi u subakutni oblik s blažima navedenim simptomima. Tu je već moguć ginekološki pregled. Upala vremenom prijeđe u kronični stadij, u kojem nema temperature, a kod pregleda na pritiskanje prstima od strane ginekologa, pacijentice osjete jaku bol. U toj fazi bolesti upala se uvijek može ponovno razbuktati (poput vatre koja stalno tinja). Menstruacija u kojoj malo više fizički radite može dovesti do akutizacije bolesti. Začepljenje jajovoda i posljedični sterilitet je sudbonosna posljedica gnojne upale “jajnika” – de facto adnexa.


(SADETA):

   Prije 14. godina rodila sam dvojajčane blizanke. Kako se ne sjećam i nemam podataka u trudničkoj knjižici o primitku injekcije za RH negativne majke, a planiram još trudnoću, zanima me postoji li mogućnost da i sada primim tu injekciju i da li može biti kakvih posljedica za plod?

(21.kolovoza 2002. 21:52)

Odgovor liječnika:

057

   Ne, injekcija antitijela koja se daju Rh negat. majci, daje se u prva 72 sata po porodu. Kasnije je primjena besmislena, jer se injekcija daje upravo zato da majka ne bi stvorila svoja antitijela. Međutim, niste naveli jesu li Vaša djeca Rh pozitivna. Ako jesu, moguće je da ste se senzibilizirali u tijeku poroda na Rh pozit. krv. Ako su Vam djeca Rh negativna, injekcija Vam tad nije potrebna.


(Đana):

   Prije pola godine bila sam na kompletnom ginekološkom pregledu. Prije toga nisam bila na pregledu dvije godine, ali do tada su svi moji ginekološki nalazi bili uredni. U međuvremenu sam se udala i sada planiram porodicu. Zadnjim pregledom konstatirana je dijagnoza policističnih jajnika s tim da je papa test bio uredan. Bila sam šokirana i zbunjena jer prije toga ni jedan ginekolog mi to nije rekao. Menstruacije su uredne. Da li je moguće da to nisu moji doktori prije primijetili. Što da radim?

(20.kolovoza 2002. 22:54)

Odgovor liječnika:

056

   Policistični ovariji se danas lako dijagnosticiraju ultrazvučnim uređajima. Što je uređaj kvalitetniji i bolji, a i što je ginekolog bolje educiran i što ima “bolje oko” to je šansa da se poremećaji bolje uoče. S Vašim ginekologom porazgovarajte o mogućnostima začeća i trudnoće, koju sad planirate.


(dragana):
(gsfoto@verat.net

    Imam 25 godina i imam problem sa neredovnim menstruacijama. Dešava se da nemam menstruaciju i po sedam mjeseci. Da bih dobila krvarenje idem kod doktora da mi daje injekcije, ali ne znam kako se zovu (nisam pitala, ispričavam se). I tada krvarenje traje svega dva ili tri dana. Vršila sam provjeru hormona i doktori su mi rekli da je sve u redu. Nisam do sada rađala niti sam imala pobačaje. Zato Vas molim da mi odgovorite na koji način mogu da uspostavim redovni menstrualni ciklus i da li mogu zatrudnjeti? Unaprijed HVALA!

(20.kolovoza 2002. 12:26)

Odgovor liječnika:

055

   Vi morate proći kompletne ginekološke pretrage. Još jednom provjeriti je li s hormonima “sve u redu”. Menstruacije su rezultat hormonalnog ciklusa, koji je kod vas – očito poremećen. Tako da je izostanak menstruacije po 7 mjeseci izraziti znak da s hormonima nešto nije uredu!


(Zabrinuti):

   Pozdrav, zanima me, nakon ejakulacije kod muškarca (vani), koliko je dugo sperma sposobna za oplodnju? Koliko je sperme potrebno da žena ostane trudna? Da li dolazak menstruacije kod žene znači da nije trudna? Hvala!

(19.kolovoza 2002. 16:11)

Odgovor liječnika:

054

  Spermiji (spermatozoidi) su kratkoga vijeka i ako nisu odmah “ulovili žrtvu” uskoro nisu više djelotvorni. Od ogromne količine spermija iz jednog ejakulata (od nekoliko desetaka do nekoliko stotina milijuna jedinki) samo jedan ima tu “sreću” da stigne do jajne stanice i oplodi je (ako i taj stigne; relativno rijetko ima jajnih stanica više od jedne, pa rezultat toga može biti dvojajčana ili višejajčana trudnoća). Drži se kako je uvjet za oplodnju da minimalan broj spermija u ejakulatu bude oko 40 milijuna sposobnih jedinki. A to znači da su osim količine spermija za oplodnju važni još i njihova pokretljivost i njihov normalan oblik. Pojava menstruacije u žene dokaz je da nije zatrudnjela. Naime, maternica se ciklički “čisti” u slučaju kada nije u pitanju trudnoća. Međ="765

(699):

   Poštovani! Žena mog prijatelja je na osnovu testa za trudnoću i na osnovu kašnjenja menstruacije od dvanaest dana tvrdila da je u drugom stanju. Međutim, nakon dvanaestog dana javila su se krvarenja, da bi nakon nekih izvršenih pregleda utvrđeno da je (navodno) izgubljen plod. Moj prijatelj tvrdi da ona ne smije ostati u drugom stanju nekih pola godine. Molim Vas da mi odgovorite da li je moguće da ona ne smije ostati u drugom stanju i kakve bi to posljedice ostavilo po njeno zdravlje, u slučaju da ostane u drugom stanju?

(19.kolovoza 2002. 14:13)

Odgovor liječnika:

053

   Jako je teško tvrditi da je dvanaestog dana od izostanka menstruacije, krvarenje koje je nastupilo, bio de facto spontani pobačaj, tj. izgubljen plod. Ako je to po srijedi, dobro bi bilo da žena vašeg prijatelja ne zatrudni tih pola godine, sve dok se ne stabilizira hormonalni sustav u njezinu organizmu, dok se maternica ne regenerira (ukoliko je krvarenje okončano ginek. zahvatom - kiretažom – tj. “čišćenjem” maternice). A ne zaboravimo i psihu žene koja je izgubila plod. I njoj treba malo vremena da se “sredi”.


(Mira):

   Zovem se Mirjana i 79. sam godište. Prije mjesec dana sam osjetila bolove u jajnicima. Otišla sam ginekologu i oni su mi otkrili na ultrazvuku da mi je lijevi jajnik veći od desnog i da je policistican. Dijagnoza je: adnexitis chron. sin.; ovarium microcysticum dex. Što ova dijagnoza govori? Mene interesira da li ciste mogu nestati? Da li se nekad koriste antibaby tablete za takve terapije? Da li odlazak na more može pogoršati stanje sa cistama? Zašto mi se prilikom odnosa sa partnerom javlja bol u predjelu malog stomaka? Da li je često krvarenje prilikom uzimanja antibaby tableta, prvi put, normalna pojava? Unaprijed zahvalna!

(17.kolovoza 2002. 19:01)

Odgovor liječnika:

052

   Ciste ovarija-poglavito ove sitne male, koje su ultrazvukom nađene na Vašem jajniku relativno su česte u žena, a predstavljaju sitne šupljine folikula jajnika ispunjene tekućinom. (Folikuli u jajniku su, u biti, struktura jajnika. U njima, u okolnostima normalnog hormonalnog ustroja organizma žene, sazrijeva jajna stanica, koja prilikom ovulacije biva izbačena – erupcijom iz folikula i ubačena u trbušnu šupljinu, iz koje biva doslovno usisana u jajovod. U jajovodu će se susresti sa spermatozoidima i oploditi, a potom oplođena putuje u maternicu i tamo se ugnijezdi. Tako nastaje trudnoća. Ako u jajovodu nije bilo spermatozoida, jajna stanica neće biti oplođena i do trudnoće neće doći. – Ovaj dio odgovora neka Vam posluži za osnovno razumijevanje građe i funkcije unutarnjih ženskih spolnih organa).
Policističan jajnik rezultat je stvaranja tekućine u folikulima u kojima nije došlo do sazrijevanja jajne stanice. To su tzv. retencione ciste. Retencija je pojam kojim se označava zaostajanje nekog sadržaja u šupljinama. Ako ih je puno – tad one povećavaju organ u kojem su smještene, a to je u konkretnom slučaju jajnik. Sva ta zbivanja su rezultat hormonalnih poremećaja. Uzimanje “pilule” u slučaju policističnog ovarija u suštini “zamrzava” postojeće stanje. Pilula će zamijeniti Vaše prirodne hormone, tako da Vaš hormonalni sustav za vrijeme uzimanja pilule miruje. A krvarenja koja se jave u tijeku kontracepcije “pilulom” znak su da je unesenog hormona donekle premalo. U idućim mjesecima primjene ono se ne mora javiti. O svemu porazgovarajte s ginekologom. Jedino je on kompetentan za savjet što Vam je činiti. 
Bol u predjelu malog stomaka u tijeku odnosa s partnerom, također Vam može temeljem pregleda objasniti Vaš ginekolog. On će ultrazvučnom pretragom i palpacijom (pregled s dvije ruke) napipati eventualne zadebljene strukture, koje su posljedica upalnih procesa u adnexima (lijevo i desno od maternice su jajovodi i jajnici, koji se kod infekcije mogu upaliti, a nakon upale zadebljaju , sraštaju i na pomicanje bole). Vaša dijagnoza i jest kronični adneksitis – što znači dugotrajna upala tih struktura.


(Hana):

   Pitanje ginekologu: Imam 27. godina i udana sam. Prije otprilike 5 godina operirala sam miom u Petrovoj bolnici. Bio je veličine manje šake. Inače sam ga otkrila slučajno jer sam imala izuzetno bolne i obilne menstruacije. Prije 4 mjeseca moj doktor je otkrio nova dva s prednje i stražnje strane maternice. Za sada su veličine oko 1,50 cm. Preporučio mi je ukoliko planiram trudnoću da bi bilo najbolje sada dok su još mali jer ne garantira kako bi prošla operacija s obzirom na njihov položaj. Budući mi menstruacija kasni već 8 dana, a inače imam izuzetno redovit ciklus, pošla sam na pregled, gdje mi je doktor ustanovio i cistu na desnom jajniku. Plod još nije uspio vidjeti, mada ja imam sve simptome trudnoće. Zanima me s obzirom na dva mioma i cistu kakve su šanse da se trudnoća održi. Čitala sam da s miomima uvijek postoji opasnost od spontanog pobačaja. Dijete želim više nego išta na svijetu. Molim Vas za što brži odgovor. Hvala.

(13.kolovoza 2002. 11:39)

Odgovor liječnika:

051

   Trudnoća, porod i “babinje” s miomom veličine od 1,5 cm mogu proći bez ikakvih smetnji, ali mogu nastupiti i komplikacije-ovisno o smještaju mioma (je li u sredini stijenke maternice ili bliže vanjskoj ili unutarnjoj površini stijenke maternice). Pomoću ultrazvuka Vaš će ginekolog precizirati o kakvom se smještaju mioma radi, a redovnim kontrolama, pratiti ćete tijek i ponašanje obaju mioma. U pravilu u prvim mjesecima miom zajedno s maternicom “raste”, a kasnije se prividno smanjuje, pa se pod konac trudnoće i ne pipa. 
Ako ste gravidni, kao što mislite, “naoružajte” se optimizmom, jer danas postoje brojni preparati, koji mogu smiriti “nemirnu” maternicu s miomom. U svakom slučaju, stalna kontrola i konzultacije kod ginekologa su Vaša perspektiva u (nadajmo se) idućih devet mjeseci.Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjen: /20/09/2002/