"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:


(  ):

   jako se bojim ginekologa, ne mogu se opustiti, sva se zgrcim i jako me onda boli ........ sto uraditi da bi se pregledala ?

(05. travnja 2003. 11:31)

Odgovor liječnika:
 350

  Jedino što Vam možemo savjetovati jest da se opustite. Naravno da je ginekološki pregled (osobito kod prvih odlazaka na pregled) nelagodan, kako zbog položaja u kojem se žena nalazi, tako i zbog straha od boli prilikom pregleda. Bol koja se može javiti prilikom pregleda, ovisi o tome da li pacijentica na ginekološkom stolu “surađuje”- što znači je li se uspjela opustiti, kao i o tome ima li ginekolog (ginekologinja) “laku ruku”. Želite li se pregledati, opustite se potpuno, polako i duboko dišite i bez pružanja otpora omogućite ginekologu da Vas pregleda. Ženska sudbina je i porod, koji je također bolan – no, to je prirodan čin, a bolovi koji ga prate su svrhoviti – njihov je rezultat novorođeni Čovjek. Da sumiramo na kraju: kao odrasla i inteligentna osoba, pripremite se za ginekološki pregled i za sve ono što Vaša biologija (budući da ste ženska osoba) sa sobom nosi.


(Maja gregurić):
(majagreg@inet.hr)

   Poštovani, prije nešto više od tjedan dana(26.03), primjetila sam da iz lijeve dojke imam proziran iscjedak. Mislila sam da će nakon menstruacije koja je bila 27.03, nestati, no nije. Inače redovito posječujem ginekologa i on mi kontrolira grudi. Nisam napipala nikakvu kvržicu. Zanima me dali to može imati veze sa menstrualnim ciklusom i dali je opasno? Kome se mogu obratiti? Menstrualni ciklusi su uredni, svakih 27-28 dana, u trajanju od 4-5 dana. Hvala!

(04. travnja 2003. 20:27)

Odgovor liječnika:
349

  Za svaku pojavu sekrecije iz dojki, obratite se na pregled liječniku-onkologu, koji će Vam uz ultrazvučni pregled uraditi i mamografski snimak dojki.


(Sanja):

   Nalazim se u Americi i jos u nasoj zemlji ustanovljena mi je ranica na grlicu maternice. Ne znam kako da to kazem na engleskom. Da li da trazim pregled ultra-zvukom pa oni mogu i sami ustanoviti ili je dovoljno dati samo papa test.

(04. travnja 2003. 20:18)

Odgovor liječnika:
348

   “Ranica” na grliću maternice ima svoj latinski naziv (koji je univerzalan-razumljiv i američkim liječnicima) Erythroplakia. Ona se ne vidi ultrazvukom, već se uočava pregledom pomoću spekuluma. Ranica nije rana u punom smislu riječi, već je to pojava otočića nježnijeg epitela koji je iz cervikalnog kanala “izašao” na površinu grlića i koji je crvenkaste boje, za razliku od ružičastog epitela koji se normalno nalazi na grliću maternice. Taj je epitel (ranica) daleko osjetljiviji prilikom upalnih procesa, a moguće su i promjene u smjeru razvoja karcinoma grlića maternice, te ga je iz tih razloga potrebno odstraniti (tzv. “spaljivanje” ranice). Papa test je od velikog značenja u kojem smjeru ide promjene na površini grlića maternice i u cervikalnom kanalu.


(mary):

   Imam 18 godina i na liječničkom pregledu je ustanovljeno da imam cistu na lijevom jajniku. Ne boli me, osim kod težeg fizičkog rada. Moje pitanje glasi: Mogu li imati spolne odnose sada dok imam cistu, a ako je odgovor potvrdan, još bih vas pitala da li prezervativ (tj. materijal od koga je sazdan) može imati neke negativne učinke za ovo stanje. Molim Vas odgovorite mi što prije.

(04. travnja 2003. 19:23)

Odgovor liječnika:
347

   Bilo bi dobro otići na ginekološki pregled, kojim bi Vam se uradio i tzv. kolor-dopler ultrazvučni pregled jajnika, jer sve ciste jajnika moraju biti pod strogom kontrolom, kako bi se vidjelo o kakvoj je vrsti cistične tvorevine riječ. Materijal od kojeg je izrađen prezervativ, ne utječe na cističnu tvorbu na Vašem jajniku.


(Seli):

   Molim da mi pokusate odgovoriti. Ovo su moje 4 zadnje menstruacije. 07.01., 04.02., 27.2. i 25.03.03. U ovom mjesecu zelim zatrudniti. Mozete li na osnovu ovog odrediti kad je najpovoljnije vrijeme za oplodnju, u narednom periodu. Hvala.

(04. travnja 2003. 17:40)

Odgovor liječnika:
346

   Vrijeme ovulacije se određuje mjerenjem tzv. bazalne temperature. Svakog jutra nakon buđenja mjerite temperaturu. Ucrtavajte u prethodno priređen grafikon – na kojem će na apscisi biti dani ciklusa, a na ordinati temperatura u stupnjevima, podijeljenim na desetinke). U prvoj fazi menstrualnog ciklusa bazalna je temperatura niža, a između 14. i 16. dana (prvi dan menzesa se računa kao prvi dan ciklusa) ona poraste. Ostaje povišena ( za nekih 0,3 do 0,6 stupnja Celzija) sve do pred mjesečnicu, kad naglo pada i nakon toga uslijedi menstruacija. Mjerite tako tri mjeseca za redom, te ćete temeljem “skoka” temperaturne krivulje sredinom ciklusa moći ustanoviti postojanje i vrijeme ovulacije.


(ksena):

   Molila bih vas da mi odgovorite kako se radi nalaz na aerobe, i ukoliko se utvrdi postojanje te bakterije na sto ona utjece, tj. da li ima veze sa nemogucnoscu zaceca.

(04. travnja 2003. 15:56)

Odgovor liječnika:
345

   Aerobi je pojam koji označava bezbroj bakterija koje za svoj rast i razmnožavanje trebaju prisustvo kisika. To je vrlo širok pojam, te se ne radi o određenoj bakteriji. Za razliku od aeroba, postoji i druga skupina bakterija, kojima kisik smeta u njihovu razvoju, a nazivaju se anaerobi. Stoga, kad dobijete nalaz, koja Vam je bakterija (iz skupine aerobnih mikroorganizama) izolirana, ponovo se javite s pitanjem.


(suncica):

   Imam jedno dijete, pokusavam ostati u drugom stanju nekih 5 mjeseci. Sa prvim zanosenjem nije bilo problema. Prije poroda menstruacije su mi bile na svakih 28 dana dok je sada otprilike na 26-28 dana. Bila sam kod ginekologa, UZV uredan, Klamidija-negativan, prolaktin uredan. Na pregledu sam bila 13 dan od pocetka mensturacije, lijevi jajnik je bio sa folikulom 15 mm. Interesuje me kolika velicina jajne celije treba da bude da bi bila zrela za oplodnju, i da li je potrebno da pijem Cyklo-proginovu za uspostavljanje ciklusa na 28 dana, i ako ne pijem te tablete da li moze doci do oplodnje i pored neredovnih menstracija.

(04. travnja 2003. 15:18)

Odgovor liječnika:
344

   Mogućnost zanošenja nije u korelaciji s veličinom jajne stanice. Ako imate ovulacije, Vi možete zanijeti i unatoč neredovitim menstruacijama.


(Marta):

   Imam 24 godine. Prije 11 godina, tocnije 25.04.1992., kada sam imala 13 godina- silovana sam! Htjela bih znati moze li se to danas utvrditi bilo kakvim ginekoloskim pregledom?

(04. travnja 2003. 11:55)

Odgovor liječnika:
343

   Ne, to se ne može ustanoviti nikakvim pregledom nakon 11 godina. 


(Tajana):

   Poduzeće u kojem radim upućuje sve zaposlene na sistematski pregled što uključuje i ginekološki pregled. Imam 29 godina i još uvijek sam nevina, te mi je zbog toga jako neugodno otići na taj pregled. Zanima me ne koji će način liječnik mene pregledati tj. može li mi napraviti PAPA test, i može li me pregledati ultrazvučnom sondom?

(04. travnja 2003. 00:26)

Odgovor liječnika:
342

   Nemojte strahovati od ginekološkog pregleda, iako ste djevica. Ginekolog Vas neće pregledati vaginalnom ultrazvučnom sondom, već će Vam preko trbušne stijenke uraditi klasični uzv pregled. Za Papa test, ovisno o vrsti himena, mogao bi se uzeti bris, a taj zahvat nije bolan, ni neugodan.


(Leonarda):

   Kakav je postotak sigurnosti primjene F-testa u svrhu kontracepcijske zaštite? Počela sam ovaj mjesec uzimati Cilest pilule na preporuku svoje ginekologinje, ali čitajući o nizu nuspojava koje izazivaju počinjem se dvoumiti. Imam 36 godina. Prije nekoliko mjeseci imala sam namjerni pobačaj. Suprug i ja ne želimo imati više djece. Da li se stanje organizma nakon prekida uzimanja pilule vraća u normalu?

(03. travnja 2003. 14:44)

Odgovor liječnika:
341

   Nemojte se odlučiti za hormonalnu kontracepciju bez prethodnih kontrola: hepatograma, koagulacionog statusa i mamografskog pregleda dojki. Tek ako su te pretrage uredne, prema naputku ginekologa mogli biste početi uzimati “pilulu”. Nuspojave su vrlo individualno izražene. Neke osobe ih gotovo nemaju, dok drugima treba par mjeseci dok se ne naviknu na hormonalnu “intervenciju” u svom organizmu. O F-testu nemamo saznanja.


(emanuela):

   deseti dan ciklusa imala sam spolni odnos. tijekom njega puknuo je prezervativ. dečko nije siguran dali se izbacivanje njegove sperme zbilo djelomično i u meni dok se većinu zbilo van. popila sam dražeje stediril-m koje su mi preporučili da mogu koristiti kao tablete za dan poslije. pila sam ih dva dana po dvije. dali je moguće da sam trudna??? unaprijed hvala na odgovoru!

(02. travnja 2003. 15:21)

Odgovor liječnika:
340

   Na Vaša strahovanja može odgovoriti jedino test za otkrivanje trudnoće. Budući da nije sigurno da je ejakulat dospio do Vaših unutarnjih organa (maternice i jajovoda), a da ste “dan poslije” popili Stediril-m, mala je vjerojatnost da ste zatrudnjeli. Stoga, nemojte dramiti, već za desetak dana kupite test da vidite jel’ pozitivan na trudnoću – ili otiđite na pregled ginekologu.


(Sharky):

   djevojka je veoma zabrinuta da je trudna. Ima 19 god. i njeni zadnji ciklusi su ovakvi 34, 54, 33, 52, 33, 53, 50, 38, 47 dana i danas je 56 dan. Koristili smo kondom, ali ona je jako nervozna jer nije dobila mjesečnicu. Spolni odnos smo imali 46 dan. Znam da je preuranjneno ali vas molim da mi odgovorite da li ona može pobaciti bez znanja roditelja i da li su potrebni razni pregledi odnosno procedure prije toga. Molim vas da mi odgovorite. Unaprijed zahvalan.

(01. travnja 2003. 21:43)

Odgovor liječnika:
339

   Nemojte razmišljati o namjernom prekidu trudnoće, prije nego vidite je li Vaša djevojka zatrudnjela. ( U tu svrhu kupite test za otkrivanje trudnoće, pa ako ona vidi da nije trudna, dobit će mjesečnicu, koja joj od straha kasni). Vas dvoje se mučite stalno zbrajajući dane njezinih ciklusa, što nije dobro. Vaša je intimna veza opterećena stalnom panikom zbog moguće neželjene trudnoće. Zamolite djevojku da ode ginekologu koji će joj preporučiti kontracepciju, tako da se oboje rasteretite i riješite nepotrebnih strahovanja.


(maja):

   Zadnju menstruaciju sam imala 22.3. i bila je jako slaba, kao nikad do sad, tri dana. Prethodna je bila jaka, vjerovatno zbog gripe. Posto mi je krvarenje bilo slabo i trajalo samo 1 dan a ostalo je bilo samo smedjkasti iscjedak, zanima me da li je moguce da sam trudna jer imam lagane mucnine u toku dana a ne povracam? Ostalih simptoma trudnoce nemam. Da li je tacno da se moze dobiti mjesecnica u trudnoci?

(01. travnja 2003. 20:43)

Odgovor liječnika:
338

   Mjesečnica se može dobiti tijekom trudnoće, doduše to je rijetka pojava, a krvarenje koje se javi je oskudnije od normalne mjesečnice. No, nerijetko se događa da se “kvaliteta” mjesečnice mijenja: jedan mjesec je obilnija, ide uz bolove, dok drugog mjeseca može proteći gotovo bezbolno, s oskudnijim krvarenjem. Ako ste zabrinuti jeste li možda trudni, kupite test za otkrivanje trudnoće, ili pođite na ginekološki pregled.


(purgerica):

   hi! mozete mi preporuciti kontracepcijske pilule po vasem misljenju pogodne za mene. 22god, 55kg, redovite ali bolne menstruacije. hvala!!!!!!!

(31. ožujak 2003. 21:43)

Odgovor liječnika:
337

   Na upite poput Vašeg (već) po shemi odgovaramo: pođite na prethodne pretrage: hepatogram, koagulacioni status i pregled dojki. Ukoliko su pretrage urednih nalaza, za određenu vrstu “pilule” se odlučite temeljem preporuke Vašeg ginekologa. Internet savjeti se ne preporučuju u ovako delikatnim situacijama. Za hormonalnu kontracepciju možete se odlučiti, tek ako su ispunjeni navedeni preduvjeti.


(slavonka):

   Prije 10 dana pocela sam piti tablete triquilar i imam cudne nuspojave. Svaku noc se budim i imam mucnine, ali ne povracam. Cak mi se pocinje gaditi odredjena hrana koju sam prije obozavala i cesto me boli zeludac. Zanima me jel to normalno ili imam nekih problema!?I jos jedno pitanje.. Pocela sam koristiti tablete ovaj mjsecec. Na tabletama pise da, ako se pocnu koristiti 2-5 dan od pocetka mjesecnice, trbaju se prvih 7 dana koristiti dodatna kontracepcijska sredstva. Pocela sam piti tablete 3. dan nakon pocetka mjesecnice. Imala sam odnos 7. dan nakon sto sam pocela piti tablete.. ima li mogucnosti da sam trudna?

(31. ožujak 2003. 21:01)

Odgovor liječnika:
336

   Ne znamo siguran odgovor na Vaš upit, jer su sve mogućnosti otvorene. Strah od trudnoće je u stanju uzrokovati sve smetnje koje ste opisali. Savjet koji bismo Vam dali dolazi sa zakašnjenjem: prije početka uporabe “pilule” pročitajte točna uputstva i doslovno ih se držite, želite li se poštedjeti kasnijih strahova i nedoumica. Sad, što je tu je. Sve moguće nuspojave, u uputstvu su također spomenute. Najvjerojatnije niste trudni, no ipak, ako ste jako uplašeni pođite na pregled, kako biste razriješili nemir i strah koji je u Vama prisutan.


(mia):

   imam 19 godina! nedavno sam bila na ginekološkom pregledu i tada sam saznala da mi je desni jajnik malo povećan(nema nikakvih cista već je bilo vidljivo žuto tijelo). ginekolog nije spominjao policistične jajnike. menstruacije su mi redovite, ali su obilne, bolne i traju šest dana. mene zanima žašto mi je povećan jajnik i dali je moguće da imam policistični jajnik (nikad nisam imala akne, probleme sa težinom ali imam malo povećanu dlakavost po rukama).molim vas da mi odgovorite i na još ovo pitanje: kolika je mogućnost da ću imati djece ako mi je jedan jajnik policističan i jeli moguće ako je jajnik sad uredan da se to ipak razvije u policistične jajnike.

(30. ožujak 2003. 11:55)

Odgovor liječnika:
335

   Svaki jajnik koji je netom ovulirao je veći od onog drugog koji tog mjeseca nije ovulirao i nema u sebi žutog tijela. Vaše Vas je saznanje o jednom većem jajniku (mišljenja smo) previše opteretilo, a niste to do kraja prokomentirali s ginekologom. Sve spekulacije da biste Vi imali policistične jajnike, zasad su preuranjene. Uradite pretrage u tom smjeru, pa ćete biti načistu o čemu je riječ.


(taty):

   Zanimalo me da li se kontracepcijske pilule mogu kupiti u ljekarni i bez recepta ili se moraju isključivo kupovati s receptom?

(28. ožujak 2003. 19:01)

Odgovor liječnika:
334

   Kontraceptivne se tablete mogu kupiti bez recepta, ali bili bi dobro da se prije primjene “pilule” urade pretrage (hepatogram, koagulacioni status i pregled dojki).


(mala):

   Postovani. Jako sam zabrinuta,te vas molim da mi sto hitnije odgovorite! Naime, decko i ja vec duze vrijeme imamo spolne odnose! Najcesce 2 puta u jednoj večeri! prvi puta obavezno stavimo kondom, te kada ga poslije odnosa skine obrise spolovilo! Drugi puta ne koristimo kondom jer se njemu spusti! Zanima me ostane li na spolovilu sperme iz prvog odnosa i postoji li mogucnost da sam trudna! Unaprijed zahvaljujem!

(28. ožujak 2003. 00:14)

Odgovor liječnika:
333

   Moguće je zatrudnjeti u uvjetima spolnih odnosa, koje Vi prakticirate. Stoga, budite oprezni, jer je u Vašem slučaju moguća i izgledna neželjena trudnoća.


(Mirna):

   Proslu mjesecnicu sam normalno dobila, a otad nisam imala odnose. Da li je moguce da sam trudna? Decko i ja smo u u vezi oko 2 godine i koristimo metodu prekinutog snosaja. Cula sam za slucajeve kada su zene imale menstruaciju unatoc trudnoci. Ja sam svoju dobila u odprilike tocno vrijeme, trajala je 5-6 dana, i bila je normalno obilna. Hvala

(27. ožujak 2003. 23:04)

Odgovor liječnika:
332

   U ljekarni kupite test za otkrivanje trudnoće, koji će Vam pokazati jeste li trudna ili niste. Ima slučajeva da žene imaju nešto nalik mjesečnici tijekom trudnoća, no to nije toliko često.


( ):

   Molim vas za pomoc 25.03.03. napravila sam u bolnici pobacaj nakon 2h pustena sam kuci uz mirovanje i antibiotike Sumamed i Ergometrin . Drugi dan dobila sam temperaturu 37.5 nista me nije boljelo i krvarenje je prestalo. Zanima me koliko vremenski nakon pobacaja mogu ponovo zatrudniti i kada mogu ponovo poceti piti Diane 35, te imati spolni odnos. Hvala unaprijed 

(27. ožujak 2003. 15:30)

Odgovor liječnika:
331

   Spolne odnose nemojte imati sve dok Vam ne prođe prva mjesečnica, jer je izuzetno važno da ne dobijete upalu unutarnjih spolnih organa. O terapiji s Diane 35 i o novom začeću porazgovarajte s ginekologom. Bilo bi dobro s trudnoćom pričekati bar 6 mjeseci, možda i nešto duže.


(sanja):

   Postovani, U drugom stanju sam cetiri tjedna. Ne znam zasto, ali vec mi se stomak malo vidi (kao pred mjesecnicu). Mislim da je to jako kratko vrijeme da bi mi se vidjelo. U prvoj trudnoci stomak mi je poceo rasti sa 4 ili 4,5 mjeseca trudnoce.

(27. ožujak 2003. 03:40)

Odgovor liječnika:
330

   Pođite na pregled ginekologu, iako mislimo da sve trudnoće ne moraju protjecati na isti način. Žene vrlo često različito “nose” – neovisno o spolu djeteta. Uslijed trudnoće, pod utjecajem hormona u tkivima zaostaje tekućina, probavni organi se zajedno s maternicom “umire”, a crijeva se napušu, tako da je moguće da ste nabujali već prvih tjedana po izostanku mjesečnice. Kako biste bili sigurni o čemu je riječ, pođite ipak na pregled.


(zabrinuti):

   postovani postovani imao sam odnos sa nevinom devojkom i krvi nije bilo da li je to moguce i kazite mi nesto vise o himemu o njegovom pucanju i da li je moguce da on u toku prvog Spolnog odnosa ne pukne i zasto nije bilo krvi tokom Spolnog odnosa

(27. ožujak 2003. 02:57)

Odgovor liječnika:
329

   Više smo puta odgovorili na temu izostanka krvarenja prilikom prvog snošaja. To nije tako rijetka pojava, jer postoje himeni koji su izrazito elastični ili režnjastog oblika, te oni ne pucaju, a djevojke, koje su djevice ne krvare prilikom prve penetracije muškog spolovila. Pregledajte malo odgovore na pitanja na tu temu, tako da ćete u odgovorima naći nešto iscrpnije tumačenje tog“fenomena”.


(Alex):

   Poštovani, već dvije godine imam nepravilna krvarenja (ponekad mi ne prestaju, a ponekad ih nemam po nekoliko mjeseci). Imam 34 godine i prije sam imala ciklus svaka 24 dana. Bila sam i previše mršava pa sam se naglo udebljala oko 15 kg. Sada želim ostati u drugom stanju. Ginekološke pretrage su uredne, a od dabrostona su mi se javile ciste na grudima. Sada već pet dana imam oskudno krvarenje. Zanima me da li mogu ostati u drugom stanju te da li mi dabroston može škoditi???

(26. ožujak 2003. 19:40)

Odgovor liječnika:
328

   Vaša nepravilna krvarenja, vjerojatno su rezultat hormonalnog poremećaja, kojeg je Vaš ginekolog pokušao liječiti (regulirati) primjenom hormonalne terapije – tj. preparata iz tzv. gestagenske skupine (Dabroston). Budući da ste se odlučili na trudnoću, s ginekologom porazgovarajte o pripremi za trudnoću, koja podrazumijeva prekid hormonalne terapije i ispitivanja kojima će se utvrditi imate li ovulaciju, koja je preduvjet začeću.


(Ivana):

   Postovanje! Zanima me da li pilula za privremeno sprecavanje trudnoce djeluje na nacin da dode do zaceca pa ona ubije fetus ili ona u potpunosti onemogucava zacece? Hvala.

(26. ožujak 2003. 00:11)

Odgovor liječnika:
327

   Ne znamo na koju pilulu mislite, pod pojmom pilule “za privremeno sprječavanje trudnoće”. Ako ste mislili na kontraceptivne hormonalne pilule koje se koriste svakodnevno - 21 dan, s pauzom od 7 dana, možemo Vam odgovoriti da one imaju za svrhu sprječavanje ovulacije - tako da do začeća uopće ne dolazi. 


(Ceca):

   test trudnoce mi je bio pozitivan, a B-hcr iznosi 1795. Zadnja menstruacija je bila 14.2. Ovulacija znam da je bila oko 1. 2. ozujka. Koliko sam vec nedelja trudna. Inace prije 3 god. imala sam jedan spontani pobacaj i sada mi je doktorica preventivno propisala injek. Progesterona i Pregnila. Prog. svaki 5 dan, a Pregnil svaki 3 dan. Sto Vi mislite o toj terapiji? Da li je to dovoljno? Nije mi jasno zasto Pregnil, kad znam da se on daje za pucanje folikula? Molila bih Vas da mi sto prije odgovorite, jer sam moram priznati pomalo istraumatizirana od proslog sp. pobacaja. Inace imam 33 g. I jos nesto da li moram mirovati i lezati ili se mogu uobicajeno ponasati? Hvala unaprijed.

(25. ožujak 2003. 18:45)

Odgovor liječnika:
326

   Kako nismo ginekolozi, posebno nismo ni educirani za liječenje tzv. patologije trudnoće, ne bismo Vam mogli vjerodostojno komentirati hormonalnu terapiju koja vam ordinirana. Pronašli smo (na internetu) da je preparat Pregnil (deca-durabolin), anabolički, de facto - muški hormon, koji povećava mišićnu masu, a ženama se u tu svrhu ordinira – oprezno - najviše u dozi do 50 mg/tjedno. Koje je njegovo “mjesto” u očuvanju trudnoće i u kombinaciji s progesteronom (koji se koristi u te svrhe), mi – iskreno rečeno- ne znamo. Pokušajte potražiti odgovor na www.plivazdravlje.hr , gdje na upite odgovaraju eminentni stručnjaci. Mirovanje i ležanje će vam preporučiti ginekolog, temeljem pregleda, no u svakom slučaju trebate izbjegavati fizične napore i opterećenja, kako fizička, tako i psihička.


(helena):
(hexa42@msm.com)

   imam 36god. nisam nikad rodila u zadnjih 6 mjeseci imam jaki vaginalni iscjedak, bila sam na papa-testu i ultrazvučnom pregledu tada mi je rečeno da je sve u redu da imam malu cistu na lijevom jajniku i propisane su mi dabroston tablete. mene taj iscjedak i dalje zabrinjava. molim vas za savjet ili preporuku na kakav pregled da otiđem. pregled sam obavila u merkuru

(25. ožujak 2003. 18:00)

Odgovor liječnika:
325

   Dabroston tablete Vam neće riješiti problem pojačanog vaginalnog iscjetka, koji je možebitan rezultat upale vaginalne sluznice- colpitisa. Pođite na ginekološki pregled, kako bi Vam se odredio tzv. “stupanj čistoće”, te uzeo bris na mikrobiološku kulturu. Iz dobivenih nalaza će se vidjeti, koji je uzročnik stvaranju pojačanog iscjetka, te će se moći ordinirati odgovarajuća, ciljana terapija.


(SANJA):
(zlmamic@inet.hr)

   Imam 24 godine i dosada nisam rodila. Prije godinu dana sam osjetila kvržicu u desnoj dojci. Na ultrazvuku liječnik mi je rekao da su mi proširene mliječne žlijezde i da nije ništa strašno. Zbog straha sam otišla kod drugog liječnika na pregled i on mi je rekao gotovo isto kao i prvi, ali je u nalazu napisao da imam jedan fibrocistični konglomerat na aureolu od 3cm, s dilatiranim kanalićima koji mjere do 6mm u promjeru.Sada sam bila kod ginekologa i jajnici su mi obostrano policistični. Išla sam na pretragu hormona i ginekolog mi je preporučio Diane 35. Da li postoji vaća šansa za dobiti rak dojke ako se koriste te kontracepcijske tablete? U zadnje vrijeme sam se udebljala i pojavila mi se povećana dlakavost na bradi. Da li će Diane 35 utijecati na to? Unaprijed hvala.

(24. ožujak 2003. 22:27)

Odgovor liječnika:
324

   Za uporabu hormonalne kontracepcije, kao i uporabe hormona u svrhu stimulacije ovulacije, jedan od uvjeta (uz besperijekorne nalaze analiza jetrenih funkcija, kao i faktora zgrušavanja krvi) jest mamografski i ultrazvučni pregled dojki, na kojima ne smije biti nikakvih problematičnih promjena. Stoga, budući da Vi imate fibrocistične konglomerate na dojkama, za uporabu hormona se nemojte odlučivati bez temeljite konzultacije s onkolozima i ginekolozima.


(neda):
(nedas32@yahoo.com)

   Imam 33 godine, moj suprug 40. Već 3 godine pokušavamo dobiti dijete, ali neuspješno. Imala sam 2 inseminacije, pijem Klomifen i Dabroston. Imala sam i laparskopiju na kojoj je utvrđeno sve OK. Jajovodi prohodni. Spermogram supruga odličan. Na posljednjem ginekološkom pregledu ginekolog mi je rekao da imam polipe na sluznici maternice. Molim vas da mi odgovorite da li to može utjecati na zanošenje i ako da kako se polipi liječe. Hvala.

(24. ožujak 2003. 20:21)

Odgovor liječnika:
323

   Polipoza endometrija predstavlja ograničenu hiperplaziju (bujanje) sluznice maternice u obliku polipa, a njihova je terapija – odstranjenje polipa, tzv. ablacija, nakon koje treba uraditi kiretažu maternice i cervikalnog kanala (frakcionirana kiretaža), te dobiveni materijal poslati na patohistološku analizu. Polipi, poput stranog tijela mogu ometati nidaciju (gniježđenje) zametka (slično kao kontreceptivna spirala), tako da je moguće da su Vam polipi uzrok neplodnosti. ( Ovo naše “razmišljanje” primite uz malu ogradu: mi nismo ginekolozi, stoga, za mišljenje ipak kontaktirajte specijaliste – ginekologe).


(dixy):

   Dobar dan! Prije 2 tjedna počela sam piti kontracepcijske tablete Trinovum, pijem ih navečer oko 8 sati. Dok sam pila prvih 7 tableta nisam imala nikakvih nuspojava, ali čim sam počela sa slijedećih 7 jutro nakon uzimanja tablete počela me bolit glava. Mislila sam da je to možda samo prvi dan, pa sam nastavila s uzimanjem, no glavobolja mi se i dalje javlja. Sad neznam dal’ da prestanem s uzimanjem ili ne? Čim budem imala mogućnost otić ću k ginekologu, trenutno nisam u svom gradu, pa zato iskorištavam ovu priliku da pitam Vas, što mi preporučujete. Unaprijed zahvalna.

(23. ožujak 2003. 11:00)

Odgovor liječnika:
322

   Sad kad ste počeli piti “pilulu” pokušajte izdržat glavobolju koja prati uzimanje (kombinacije) hormona u preparatu “Trinovum”. Nije dobro prekidati uzimanje pilule usred “ciklusa”, jer ćete se samo zapetljati u hormonalnoj “zavrzlami”. Pročitajte nuspojave koje se spominju u uputstvu za uporabu preparata, vidjet ćete da se glavobolje nerijetko javljaju u prvim mjesecima hormonalne kontracepcije. S Vašim ginekologom porazgovarajte o eventualnoj promjeni preparata. Ako su Vam glavobolje baš neizdržive, tad po završetku primjene Trinovuma, kad dobijete (quasi)mjesečnicu, sljedeći mjesec nemojte više piti nikakve hormone.


(Ana):
(julija19@hotmail.com)

   Prije dvije godine ustanovljen mi je hormonalni poremecaj i policisticni jajnici (oba). Imam veoma bolne mjesecnice za vrijeme kojih sam totalno klonula. Tri-cetiri puta do sada sam na ulosku nasla "komad mesa" koji je otprilike 3cm dug i 1 cm sirok. Hormonalni poremecaj sam lijecila tabletama Dabroston Stediril-m i Ciklo Proginovom ali bezuspjesno. Da li ima nade da zaista to izlijecim i da li bi to stanje smetalo zacecu? Molim vas jos recite mi kako prepoznati HPV virus. Prije dva dana slucajno sam zgulila izraslinu na unutrasnjoj strani bedra koja je pri tome obilno krvarila, da li bi to mogla biti izraslina neke infekcije. Inace imam decka i vec 2,5 godine imamo odnos bez ikakvih problema (nikakve infekcije niti upale). 21 mi je godina. Hvala

(22. ožujak 2003. 20:12)

Odgovor liječnika:
321

   Policistični jajnici zahtijevaju stalne ginekološke kontrole, poglavito ako žena koja ima taj hormonalni poremećaj planira trudnoću, tad mora prolaziti kroz terapiju stimulacije ovulacije, koja je u policističnim jajnicima problematična. “Komadi mesa” koje ste tijekom mjesečnice našli na ulošku vrlo su vjerojatno ugrušci krvi koji se uz jake bolove (slične trudovima) “rađaju” iz maternice u kojoj su se na neki način “usirili”- a oni podsjećaju na tamno tkivo jetre. Neka Vas to ne zabrinjava, to se često događa u osoba koje su sklone spazmima (grčevima). Protiv bolnih grčeva tijekom mjesečnice pokušajte popiti kombinaciju lijekova: Spasmex forte i Voltaren rapid. Radi brige oko HPV-a uradite pregled briseva cerviksa (grlića) maternice na prisustvo HPV-a. A izraslinu na bedru je trebao pregledati dermatolog ili kirurg. No, sad kad ste ju nehotice zgulili, nije lako dokučiti o čemu je bila riječ.


(cilest):

   pred dvije godine pokušala sam uzimati cilest tablete. prestala sam ih uzimati nakon 20 tablete jer mi mjesečnica nije prestajala. od tada kao kontracepciju koristim perzevativ i delfen kremu. htjela bi ponovno pokušati s tabletama. možete mi reći koja je mogućnost da mi se ponovi poremećaj ciklusa ako ponovno počnem uzimati cilest i da li bi neke druge pilule bile bolje? hvala.

(19. ožujak 2003. 23:24)

Odgovor liječnika:
320

   Očito je da Vam razina hormona u Cilest tabletama nije bila dovoljna, tako da bi bilo dobro pokušati s novim preparatom. O tome se obavezno konzultirajte s ginekologom, koji bi Vam trebao napraviti i neke dodatne preglede, prije nego počnete uzimati “pilulu”. Trebali biste pregledati jetrenu funkciju, faktore zgrušavanja krvi i pregled dojki. Tek ako su ti nalazi uredni možete se odlučiti za hormonalnu kontracepciju.


(ivana):

   Postoji li tzv. umišljena trudnoća?

(19. ožujak 2003. 22:56)

Odgovor liječnika:
319

   Postoji umišljena trudnoća, koja može ( kroz neko vrijeme) imati sve tipične znakove prave trudnoće. Izostanak mjesečnice, jutarnje mučnine, porast tjelesne težine itsl. No, testira li se “trudnica” na trudnoću – testovi će pokazati da se ne radi o trudnoći. Jednako tako na ginekološkom pregledu će se utvrditi da trudnoće nema. Ubrzo će se kod osobe koja je bila umislila trudnoću, kad spozna da nije trudna - javiti izostala mjesečnica.


(sanja):

   nakon koliko vremena od začeća se pojave prvi simptomi trudnoće? tj. kada je mogu najranije primjetiti (koliko dana od začeća)?

(19. ožujak 2003. 22:50)

Odgovor liječnika:
318

   Pojedine ženske osobe osim izostanka mjesečnice nemaju nikakvih drugih simptoma trudnoće. Inače, za trudnoću je karakteristično da cijeli organizam trudnice lagano nabuja, moguće su veće ili manje jutarnje mučnine, praćene povraćanjem (iznimno se mogu javiti teška povraćanja, koja zahtijevaju bolničko liječenje). Probava se lagano uspori, centimetri oko struka se povećaju itd., itd. Koliko dana iza začeća to počinje? To je također individualno izraženo. Neke osobe osjete već prvih dana po izostanku mjesečnica svoje “drugo stanje”, a neke ne osjećaju baš nikakve promjene.


(pitanje):

   Da li se pod postotkom zaštićenosti kontracepcijskih tableta smatra kada muškarac ejakulira vani ili u rodnici. Ukoliko nisam jasno pitala: 99,96% je sigurnost kontr. tableta a taj postotak se odnosi kad muškarac ejakurira vani ili u rodnici?

(19. ožujak 2003. 22:54)

Odgovor liječnika:
317

   Postotak zaštićenosti (koji iznosi 99,96%) znači da će toliki postotak ženskih osoba koje su pod hormon.kontracepcijom biti zaštićene od začeća pri snošaju koji je realiziran bez prekidanja. Drugim riječima, ejakulacija je u rodnici, a hormoni koje žena uzima su onemogućili ovulaciju (nema izbacivanja jajne stanice), tako da izostaje začeće, upravo u tako visokom postotku. Kod onih preostalih 0,04% ženskih osoba, “pilula” nije spriječila ovulaciju, te one unatoč njezinoj primjeni mogu zanijeti.


(mala):

   Ako svaki dan u isto vrijeme pijem triquilar, koristimo kondom i uz to ejakulira vani - kolika je šansa da zatrudnim??

(19. ožujak 2003. 22:48)

Odgovor liječnika:
316

   na Vaše pitanje odgovorit ćemo najprije malom šalom : OPREZ JE MAJKA MUDROSTI: AL’ DA JE BILA OPREZNA – NIKAD NE BI BILA MAJKA!
Vaše su mjere predostrožnosti doista više nego potpune. Triquilar Vas štiti tako da ne dođe do ovulacije, bez koje nema začeća. Kondom ne dopušta prodor spermija u rodnicu, a štiti vas i od spolno prenosivih bolesti. Prekinuti snošaj je treća “sigurnosna” mjera – za svaki slučaj. Vi doista ne trebate strahovati od neželjene trudnoće.


(zabrinuta):

   U razdoblju sam planiranja trudnoće-moj strah je izazvan s tim hoću li povraćati ili ne. Do sada kad god sam povraćala došlo je do gušenja pa sam tako i dva puta hospitalizirana. Mene jako to brine jer zaista želim bebu pa me zanima kako se povraćanje (ako ga i bude u trudnoći) može spriječiti. Mogu li po nečemu znati da li ću povraćati ili ne? Naravno u obzir dolazi sve što apsolutno nije štetno za plod. Unaprijed zahvalna!

(19. ožujak 2003. 22:45)

Odgovor liječnika:
315

   Nitko Vam sa sigurnošću ne može prognozirati hoćete li u trudnoći povraćati ili ne. Postoje preparati – (kako vitaminski, tako i tzv. antiemetici), koji imaju efekte u smislu smanjenja podražaja na povraćanje, a o njihovoj eventualnoj primjeni biste se morali konzultirati s ginekolozima.


(irena):

   molim vas za odgovor,vec drugi put gubim dijete u trudnoci, sedmica 30 i sedmica 23 nakon oba puta izvrseno je naknadno skrapanje zaostalih dijelova posteljice ,menstruacije neredovne,duga krvarenja a sto je najgore smedji iscjedak koji traje i povise mjeseci u godini sto da radim ocajna sam da napomenem zivim u inozemstvu,a ljekari ovdje mi do sada nista nisu pomogli

(19. ožujak 2003. 18:53)

Odgovor liječnika:
314

   poštovani! imam 35 godina i veliki problem. Unazad par mjeseci često mi se 
zacrveni koža lica i uši kao da me zapljusne toplotni udar. Crvenilo je vrlo jako i na području dekoltea. U cijelom tijelu osjećam toplinu koja se javlja u razno doba dana, nezavisno da li nešto radim ili mirujem, čitam novine i dr. Od lijekova jedino uzimam kontracepciju (Trinovum), a lice mažem Nivea dnevnom kremom. Ne jedem masnu, začinjenu ili slatku hranu.Da li je u pitanju kakav hormonalni poremećaj ili drugo?
Molim Vas da mi pomognete jer mi to crvenilo stvara veliku nelagodu. Hvala!!!


(nadja):

   molim vas za odgovor,vec drugi put gubim dijete u trudnoci, sedmica 30 i sedmica 23 nakon oba puta izvrseno je naknadno skrapanje zaostalih dijelova posteljice ,menstruacije neredovne,duga krvarenja a sto je najgore smedji iscjedak koji traje i povise mjeseci u godini sto da radim ocajna sam da napomenem zivim u inozemstvu,a ljekari ovdje mi do sada nista nisu pomogli

(19. ožujak 2003. 14:01)

Odgovor liječnika:
313

   Vi biste trebali uraditi vrlo temeljite ginekološke preglede, kojima bi se ustanovilo što je uzrok uzastopnim spontanim pobačajima. Kad se ustanovi o kakvom je zdravstvenom problemu riječ, njega se mora liječiti i izliječiti. Kroz to vrijeme biste se trebali čuvati od zanošenja. Tek potpuno izliječena možete se odlučiti za novu trudnoću, koju bi, ako do nje dođe, trebalo neprestano kontrolirati.


(Silvia):

   Poštovani, u 35.-tom sam tjednu trudnoće. Do kraja mi je ostalo još nešto više od mjesec dana, ali zadnjih 5-6 dana imam jake bolove u donjem dijelu trbuha (kao stezanje). Liječnik mi je rekao da je moguće da dođe do prijevremenog poroda zbog niskog nošenja trudnoće. Zanima me da li dijete može imati nekakve komplikacije ukoliko do toga dođe? Hvala na odgovoru, pozdrav !

(18. ožujak 2003. 09:13)

Odgovor liječnika:
312

   Danas uz dobru perinatalnu skrb novorođenčadi u rodilištima, vrlo su vjerojatni izgledi za dobar ishod po ranije rođeno dijete. Važno je da tijekom samog poroda, ukoliko se on doista dogodi prije termina, Vi strpljivo i predano surađujete s liječnikom i babicom, kako bi prolaz djeteta kroz porođajni kanal bio što manje traumatičan za bebu.


(zabrinuta):

   Imam 25 godina. U braku sam dvije godine. Prije mjesec dana papa-test mi je bio CIn 2. Ginekolog mi je na pravio briseve cerviksa. Mycoplasma hominis, ureaplasma urealyticum. chlamydia trachomatis. Nalazi pretrage su negativni. Bakterioloski -aerobno je sterilno. Danas mi je i gotov nalaz HPV. Nalaz je HPV visokog rizika. Molim vas da mi objasnite HPV-visokog rizika i sta mi svjetujete. Unaprijed zahvaljujem.

(17. ožujak 2003. 17:00)

Odgovor liječnika:
311

   HPV visokog rizika zahtijeva neprekidnu ginekološku kontrolu, jer su visokorizični tipovi virusa povezani s nastankom genitalnog karcinoma (raka grlića maternice). Sve potrebne terapijske zahvate preporučit će Vam Vaš ginekolog, pod čijim ćete “vodstvom” biti svo vrijeme do izliječenja.


(Amra):

   imam jedan problem već duže vrijeme imam jak iscjedak koji nekad bude svijetlo krvav i užasno me svrbi možete mi reći u čemu je riječ jer se jako bojim

(17. ožujak 2003. 15:21)

Odgovor liječnika:
310

   Vi morate otići na ginekološki pregled, kako bi Vam se odredio tzv. stupanj vaginalne čistoće, te uraditi Papa test. Najgora od svega je neizvjesnost, koja je uzrokom velikom strahu i nemiru da s Vama nešto nije u redu. Morate se pregledati i ustanoviti koji je uzrok sukrvičavom iscjetku i nesnosnom svrbežu spolovila.


(SENA):

   Poštovani, prošli mjesec -30 dana prestala sam piti Stedril koji sam pila 18 mj, zbog obilnih krvarenja. Još nisam dobila mjesećnicu. Imam 34 godine i dobar višak kilograma. Na zadnjem pregledu ustanovljen mi je mali miom. Što mogu dalje učekevati, ako isključimo trudnoću?

(16. ožujak 2003. 14:03)

Odgovor liječnika:
309

   Pričekajte još koji dan, možda ćete dobiti mjesečnicu. Ako ju ne dobijete, kupite test za otkrivanje trudnoće (onaj kvalitetniji), da vidite jeste li gravidna ili niste. Ako niste, tad pođite na pregled ginekologu, koji će utvrditi razloge izostanka mjesečnice.


(ANA):

   Poštovani, s obzirom da mi je ustanovljen HPV, interesira me hoću li imati problema zanijeti. Može li to utjecati na plod. Da li bih trebala odmah zanijeti ili ću to moći i nakon nekoliko godina?

(16. ožujak 2003. 00:30)

Odgovor liječnika:
308

   HPV ne predstavlja smetnju za mogućnost zanošenja, ali ga prije nego se odlučite na trudnoću treba liječiti, osobito ako je tipizacijom ustanovljeno da spada u rizičan tip, koji se dovodi u vezu s nastankom genitalnog karcinoma (raka grlića maternice). Kako infekcija HPV-om predstavlja spolnu infekciju, napravite pretrage na Chlamydiae i Mycoplasme-ureaplasme, jer nerijetko u kombinaciji nalazimo infekciju HPV-om i navedenim mikroorganizmima. Chlamydiae mogu biti uzrokom upale jajnika (jajovoda) koja za posljedicu ima sterilitet žene, a Ureaplasmae mogu pogubno utjecati na plod – uzrokujući upalne promjene i infekciju koja se širi na plodnje ovoje.


(romana):

   zanima me nakon koliko vremena se može uraditi test na trudnoću poslije odnosa bez zaštite. Dali postoje tablete kojima se može prekinuti trudnoća koje bi djelovale nakon 2-3 tjedna.

(15. ožujak 2003. 13:05)

Odgovor liječnika:
307

   Testovi na trudnoću, oni kvalitetniji, mogu pokazati da se radi o trudnoći već nakon tjedan dana od izostanka mjesečnice. Ne postoje tablete kojima se prekida trudnoća koja traje već 2-3 tjedna. Dva do tri tjedna od izostanka mjesečnice je trudnoća koja je već ušla u svoj drugi lunarni mjesec, te se ona može prekinuti samo tako da uradite namjerni prekid trudnoće- abortus, tj. pobačaj.


(meri):
(meri_mersi@yahoo.com)

   prije 6 mjeseci papa test mi je bio CIN 1 ginekolog mi je radio tuširanje posle 2 mjeseca ponovila sam papa test koji je bio identičan prvom CIN 1 prepisao mi je tablete 3 komada svaki dan po jednu neznam kako se zovu ali opet mi je papa test ostao isti preporučio mi je biopsiju. Mene zanima ja svaki mjesec poslije mjesečnice desetak dana dobijem neko prljanje kao bijela pranje ali rozo nije krv i tada me bole krsta i to traje dan dva pa se opet vrati normalno prije i kad sam trošila pilule DIANE -35 isto mi se pojavljivalo unaprijed hvala

(14. ožujak 2003. 13:05)

Odgovor liječnika:
306

   Obavezno na sljedećem pregledu to spomenite Vašem ginekologu. Vjerojatno se radi o hormonalnom poremećaju, ali to se može istražiti tek temeljem analiza krvi.


(nina):
(marija.kustura@pu.hinet.hr)

   Poštovani, imala sam spontani pobačaj u 6 tj. trudnoće, a 20 dana nakon kiretaže dobila sam menst. koja je bila neobilna i trajala je samo 3 dana, molim vas recite mi kada bi smjela opet planirati trudnoću i da li ovaj pobačaj može biti uzrok neplodnosti? Puno hvala

(14. ožujak 2003. 12:59)

Odgovor liječnika:
305

   Barem šest mjeseci se uzdržavajte od začeća. Morate se oporaviti i fizički, a i psihički i u novu trudnoću ući s optimizmom i vjerom u sretan ishod. Ne bi trebalo biti nikakvih problema s Vašom plodnošću, ako je nakon kiretaže “postoperativni” tijek prošao uredno, bez upale i temperature koja ju prati.


(vanja):

   sto je to "endometrioza", "prolaps" i "fibroidi"

(13. ožujak 2003. 14:00)

Odgovor liječnika:
304

   Endometrioza je patološka pojava (stanje), kod kojeg se tkivo maternične sluznice nalazi i izvan maternice-na drugim organima:jajniku, jajovodima, crijevima, potrbušnici i drugdje /ako malo pogledate pitanja i odgovore u rubrici Ginekologija naći ćete opširne odgovore na temu endometrioze/.
Prolaps je medicinski termin kojim se označava ispadanje nekog organa ili dijelova organa izvan njegova prirodnog “ležišta”. Čest je prolaps maternice, koji nastaje radi slabljenja vezivnog tkiva međice, osobito kod žena koje su često rađale.
Za “fibroide” nemamo odgovor - osim da bi to mogle biti tvorbe slične fibromima. Fibromi su benigne tumorske tvorevine, sastavljene od vezivnog (fibroznog) tkiva.


(Maja):

   Prije 5 mjeseci imala sam spolne odnose s dečkom (bez kondoma). Nakon toga mi se pojavila infekcija (fluor, spore), koju sam liječila Geonistinom. U međuvremenu sam promijenila dečka i s novim partnerom sam 4 mjeseca. Nakon nekog vremena opet mi se javila gljivična infekcija (candida) koju sam također liječila Canestenom. Budući da mi se ponovno pojavio iscjedak (žut, kao izmrvljene tablete) i svrbež, ginekolog me poslao na pregled brisa. Ustanovljena mi je bakterija Gardnerella i streptokok grupe B. Dao mi je tablete Medazol za mene i partnera, vaginalete, te Neolicin tablete. Pitanje: jesam li ovu bakteriju dobila od bivšeg ili sadašnjeg partnera ili se ona možda sama razvila? Trebam li obavijestiti bivšeg dečka o ovome? Može li se ovaj problem do kraja izlijčiti?
Puno hvala na odgovoru!

(12. ožujak 2003. 11:04)

Odgovor liječnika:
303

   Koji je partner “kriv” za spolnu infekciju Gardnerellom i Streptococcusom grupe B, nije lako dokučiti, bez da se i njima uzmu na pregled brisevi. Ne može se Gardnerelle stvoriti sama (ni iz čega). Ona je živo biće, samo je mikroorganizam, kojeg se prenosi spolnim kontaktom. Savjet: za vrijeme liječenja i nakon izlječenja, obavezno koristite zaštitu kondomom.


(mira):

   molim vas da mi objasnite sto znači kad vam lijecnik priopci da imate "ranicu na grliću materice" puno hvala

(10. ožujak 2003. 12:20)

Odgovor liječnika:
302

   Nakon svakog poroda dolazi do manjih ili većih razdora na vanjskom ušću maternice, tako da 50 do 60% žena ima manju ili veću “ranicu” na grliću maternice. 
Ranica na grliću maternice (eritroplakija) nije rana u pravom smislu riječi. Radi se o cilindričnom epitelu kojem je (normalno) mjesto unutar cervikalnog kanala (kanala grlića maternice). Kod žena koje imaju "ranicu", on se nalazi na površini grlića-znači da je izašao iz kanala, te se svojom bojom (i vrstom stanica od kojih je sastavljan) razlikuje od pločastog epitela na grliću maternice. Međutim, ranica može biti i prava – to je defekt epitela, koji se naziva erozija. Terapiju – metodu uklanjanja “ranice” će Vam preporučiti i provesti Vaš ginekolog.


(mica):
(pajapatak2003@yahoo.com)

   Imam djevojcicu od tri i po godine. Pred dvije godine imala sam abortus. Pokusavam opet ostati trudna 9 mjeseci. Prije 6 mjeseci sam obavila ultrazvuk i papa test. Testovi su bili u redu. Mozete li mi nesto preporuciti (neki drugi test). Da li to moze biti posljedica abortusa. Unaprijed zahvalna.

(10. ožujak 2003. 06:11)

Odgovor liječnika:
301

   Na ginekološkom pregledu porazgovarajte s ginekologom o tome da već devet mjeseci pokušavate zatrudnjeti. Papa test i pregled ultrazvukom nisu pretrage koje bi mogle pružiti siguran odgovor radi li se kod vas (eventualno) o sterilitetu. Prohodnost jajovoda je uvjet za oplodnju jajne stanice. Nakon abortusa, ako dođe do upale, jajovodi se posljedično mogu začepiti. Neka Vam ginekolog uradi dodatne preglede u tom smjeru.Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: