"PITAMO LIJEČNIKA"


(Miroslav Gruber):

    Malo sam gledao na internetu u fimozi i izgleda da je jedino rješenje obrezivanje. E sad me zanima, posto moja fimoza (pretpostavljam) nije velika i koliko sam vidio mogla bi se riješiti jednim malim skalpelskim rezom. Da li je to moguće i gdje bi bilo najbolje to obaviti. Isto tako, zanima me koliko traje oporavak od tog zahvata. Hvala!

(21.kolovoza 2002. 12:20)

Odgovor liječnika:

050

   Za taj ćete se problem morati obratiti liječniku specijalistu urologije. Zahvat se obavlja na odjelu urologije u Općoj bolnici. To je mali kirurški zahvat, a oporavak ne traje dugo (ne dulje od tjedan dana).


(Branka):

    Poštovani, imam 50 godina, prije dva mjeseca smršavila sam 10 kg, nemam teka, hrana mi se gadi, mogu gutati samo kašastu hranu. Nalazom gastroskopa otkriveno je da se žuč vrača u jednjak, završena je terapija, nalaz štitnjače je u redu, krvna slika je u redu. Osjećam se strašno umornom. Rađena mi je serologija na EBV i CMV. Glas mi je promukao kao kod prehlade. Još uvijek nemam dijagnozu. Unaprijed, hvala.

(20.kolovoza 2002. 15:46)

Odgovor liječnika:

049

   Pretrage koje ste započeli, morate obavezno nastaviti. Najbolje bi bilo da Vas smjeste u bolnicu i tamo urade sva potrebna ispitivanja.


(Željko):

   Poštovani! Muškarac sam 34 godine star i imam Ulcerozni Colitis ili Kronicnu upalu debelog crijeva. Od medikacije za sada uzimam tablete "Salofalk" 2x4 tab. na dan i ništa više. Želio bih da mi date savjet u vezi prehrane za osobe s tom bolesti..

(19.kolovoza 2002. 05:09)

Odgovor liječnika:

048

   Niste rekli je li u Vas bolest izražena u blažem ili jačem obliku (jeste li ležali u bolnici), te kako se manifestirala. Mlađi ljudi obično su kivni na bolest i na činjenicu da ih je “prigrabila” u njihovom najboljem i najproduktivnijem životnom periodu. Svakako da je osim medikoterapije potrebno poziti na dijetalnu prehranu, sa velikom količinom bjelančevina – kuhano meso, kiselo mlijeko, a sva hrana treba biti kašasta, sitno usitnjena, te iz nje odstraniti sve tvari koje mogu oštetiti (povrijediti) sluznicu crijeva (jaki začini, životinjske masti, produkti prženja). Potrebno je unositi i vitamine u većim dozama. Osim toga potrebno je izbjegavati nepotrebna uzrujavanja, napetosti i uopće stresna stanja te, prema potrebi, otići i na razgovor kod psihijatra. Treba kazati kako većina bolesnika s takvom dijagnozom, ako se podvrgne pravoj terapiji, vrlo uspješno obavlja poslove i zadovoljavajuće je produktivna. No, ipak o svemu tome pravi, stručan odgovor dat će Vam liječnik, specijalist za interne bolesti i propisati Vam terapiju i eventualno potrebu obrade od strane drugih specijalista..


(sandra):

   Poštovani. Imam 30 godina i jedan problem. Poslije svakog objeda imam stolicu, a i između obroka. Molim vas da mi odgovorite da li je to neki poremećaj ili je na psihičkoj bazi. Hvala!

(16.kolovoza 2002. 22:54)

Odgovor liječnika:

047

   Uzroci učestale stolice (proljeva) mogu biti brojni. Niste opisali koliko dugo imate taj poremećaj, zatim imate li, osim povećanog broja stolica, i neke druge popratne znakove (simptome), kao npr.: povišenu temperaturu, mučnine, pojačano znojenje, lupanje srca, nesanicu, nervozu, pojačani apetit itd. No, pretpostavljam da učestali broj stolica u Vašem slučaju nije rezultat neke crijevne infekcije (mikroorganizmima), mada se ni to, samo na osnovi Vašeg iskaza, ne može sa sigurnošću isključiti. Pretpostavljam da je sve to kod Vas više na psihičkoj osnovi. U obzir može doći čitava paleta poremećaja – od tzv. osjetljivog debelog crijeva (colon irritabile), pojačanog rada štitnjače (žlijezde s unutarnjim izlučivanjem) do postprandijalnog sindroma (kad osoba ima stolicu odmah nakon svakog obroka), nepotpune resorpcije hrane u tankom crijevu, povećane količine vode koja se izlučuje u crijevu, itd. Otiđite svom liječniku, zatražite od njega pregled ili uputnicu za specijalistu interne medicine, kako bi Vas specijalist-internist pregledao, odredio nužne pretrage koje morate napraviti (svakako pregled stolice na parazite), i nakon prikupljenih nalaza konačno ustanovio pravu dijagnozu.


(nina):

   Prije tri mjeseca počela sam nositi naočale (dioptrija -1,5 na oba oka). Zanima me mogu li odmah početi nositi leće ili s nošenjem leća trebam pričekati neko vrijeme? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

(16.kolovoza 2002. 22:38)

Odgovor liječnika:

046

   Niste rekli je li Vam liječnik – okulist već “propisao” leće. No, ako je s Vašim očima – osim što ste miop - inače sve u redu, nema razloga da odmah ne počnete “nositi” leće. U svakom slučaju pretpostavljam kako ćete prije nabavke leći ponovno otići na pregled k liječniku - specijalisti za očne bolesti, a jedino on će Vam stručno i kompetentno moći odgovoriti na Vaše pitanje.


(Željka):

   Imam 23 godine i prije 5 godina na desnoj strani vrata pojavio se povećani limfni čvorić veličine lješnjaka. Doktor opće medicine obavio je pretragu krvi. Na prvom nalazu bili su malo povećani limfociti dok je drugi bio uredan. Pila sam Sumamed, ali čvorić se nije povukao. Ne raste, ponekad se skoro skroz smanji i ne boli. Doktor mi je rekao da ga ne treba maknuti osim ako mi smeta te da su uzrok možda zubi te ih je potrebno sanirat što sam i učinila, ali je čvor i dalje ostao. Molila bi Vas za mišljenje na temelju ovoga što sam Vam napisala. Da li ga je potrebno maknuti, od čega je mogao nastati i da li su opasni. Unaprijed hvala!.

(15.kolovoza 2002. 01:57)

Odgovor liječnika:

045

   Limfni čvorovi vrata otiču najčešće radi upalnih procesa u području glave (zubi, grlo, krajnici). Kad jednom oteknu, njihov se otok sporo povlači. Tako je, najvjerojatnije, i u Vašem slučaju. Prema tome, vrlo je vjerojatno da će se otok limfnog čvora u dogledno vrijeme povući. No, ako Vam smeta možete ga ukloniti i operativnim putem.


(Jela):

   Poštovani doktore! Imam popis organa s funkcionalnim poremečajem (SLEZENA, JETRA, ŽELUDAC, UZLAZNO DEBELO CRIJEVO, POPREČNO I SILAZNO DEBELO CRIJEVO). Molim vas da mi ih pojasnite i kako se dalje liječiti. Hvala!

(12.kolovoza 2002. 23:31)

Odgovor liječnika:

044

   Funkcionalni poremećaji koje ste naveli su toliko širok pojam, tako da je apsolutno preteško odgovoriti Vam suvislo na Vaš upit. Po svoj prilici imate iritabilan kolon, tj. debelo crijevo, kao izraz opće nervne distonije. 
Psihički problemi nervno osjetljivih osoba se manifestiraju strahom za zdravlje i stanje organizma, tako da je Vaša sveukupna pažnja skoncentrirana na navedene organe. Vjerojatno imate “višak vremena” pa se bavite sami sobom. Pronađite u svom okruženju nešto što će Vam odvratiti pažnju sa samog sebe i posvetite se istom energijom tome, nečemu drugom.


(max):

   Već duže vrijeme imam problema s otežanim početkom mokrenja i slabim protokom mokraće. Na pregledu kod urologa rečeno mi je da prostata nije povećana i da su uzrok problema blokatori alfa receptora koji dovoljno ne otvaraju vrat mokraćnog mjehura. Nalazi mokraće i ejakulata su uredni. Ima znakova blagog kroničnog prostatitisa. Dobio sam terapiju Tonocardin 2mg i on mi pomaže (pio sam oko 6 mjeseci), ali imam problema s niskim tlakom. Nakon što sam par dana prestao piti Tonocardin problem se ponovo vraća i popraćen je pečenjem kod mokrenja i laganim bolovovima u području testisa.
Pitanja:
1. Koliko se dugo vremenski smije piti tonocardin?
2. Postoji li sličan lijek koji manje utječe na krvni tlak?
3. Predložena mi je mogućnost rješenja problema operativnim
putem(uklanjanjem "zapreke" u vratu mokraćnog mjehura). Koliko je takav zahvat opasan i da li bi on u potpunosti otklonio problem otvaranja mokraćnog mjehura.!

(12.kolovoza 2002. 22:14)

Odgovor liječnika:

043

   Uz manje prekide navedeni preparat možete piti godinama. Njegove reperkusije na krvni tlak su takve kakve su. To je “sjaj i bijeda” svake terapije lijekovima. 
Operativni zahvat je trajno rješenje, no samo ako je uspješan. Dilema je puno, ali u razgovoru i prema preporuci Vašeg urologa na Vama je da donesete odluku na što se odlučiti.


(dcina):

   Imam problem. često imam napade panike, straha. U tim trenutcima srce mi počne brže lupati, tlak se povećava, i ruke mi se tresu. Kada pijem lexaurin od 1 miligrama osjećam se prilično dobro ali me je strah da ne postanem ovisna o njima. Molim za pomoć.

(12.kolovoza 2002. 17:35)

Odgovor liječnika:

042

   Niste naveli koliko godina imate, kao ni elemente iz Vaše biografije, koji bi dali naslutiti jeste li u stresnom okruženju i načinu života. Pretjerani psihofizički napori i stalni stres, dovode do iscrpljenja nervne stabilnosti, tako da se poremeti tzv. lučenje stresnih supstanci u mozgu. One Vas preplavljuju i kad ne treba, tako da se njihova pojava u krvotoku manifestira alarmnim stanjem u krvožilnom sustavu i radu srca. A Vi subjektivno – dobijete simptome koje ste naveli. Osjetljive, senzibilne osobe imaju nježniji nervni ustroj, tako da njih i manje životne nevolje dovedu do STRESNOG POREMEĆAJA – kako se stručno naziva Vaše anksiozno stanje. Lijekovi koji to mogu spriječiti su BENZODIAZEPINSKI preparati (Apaurin, Lexaurin, Xanax, Klonazepam itd.), ali nisu oni sami u stanju trajno stabilizirati Vašu psihu. Vi morate u svojoj okolini ukloniti stresne podražaje, pokušajte ići na tečaj transcendentalne meditacije (TM) ili joge, pođite na razgovore kod Vašeg svećenika, ako ste vjernica, te ako je on (svećenik) duboka , misaona osoba koja Vas smiruje. Kod psihijatra bi prije svega bilo dobro otići na razgovore. Vi morate “raditi na sebi” i snagom volje i autoanalize, ojačati se za sve što život nosi.


(Dinka):

   Imam 30 godina. Primijetila sam na desnoj potkoljenici kako mi s vremena na vrijeme "iskoči" vena, a iznad nje je dobro vidljiv, mada ne izbočen čitav splet manjih vena. S obzirom da u porodici imam slučajeva (baka, otac) koji pate od proširenih vena i tromboze, te samim tim imam genetsku predispoziciju da se to i meni dogodi, molim za Vas savjet: što učiniti da spriječim daljnji nastavak ovog procesa (ukoliko je započeo), jer mislim da bih u kasnijem stadiju mogla samo operativno smanjiti estetski ružan efekt, ali ne i izliječiti bolesne vene. Dakle, što učiniti sad da se spriječe ružni, veliki "čvorovi" po nogama. Unaprijed zahvalna.

(12.kolovoza 2002. 13:39)

Odgovor liječnika:

041

   Nažalost, genetska predispozicija čini svoje. Vi imate naslijeđen problem s venama, no, ipak je moguće prevenirati – spriječiti teže kompliciranje razvoja problema s venama. Nastojte nositi elastične čarape, ili zavoje, kod dužeg stajanja. Prilikom sjedenja, ne stavljajte nogu preko noge. Ako Vam je radno mjesto sjedeće, svako toliko pokrećite stopala i naprežite mišiće potkoljenice, kako biste potakli otjecanje venozne krvi “uzbrdo”. Tuširajte svakodnevno potkoljenice i bedra naizmjenično blago-toplim i hladnim tušem, regulirajte tjelesnu težinu, nabavite neki od populariziranih biljnih gel preparata koje ćete prema uputstvu nanositi na kožu nogu. Poslijepodnevni odmor koncipirajte tako, da noge podignete na viši položaj od “horizontale” u kojoj se nalazi Vaše tijelo. Kad putujete, nakon svaka dva sata malo prošetajte. Navedenim mjerama, moguće je odložiti neminovno.


(Marina):

   Imam nadutost crijeva, stolice ili tvrde ili kolitične. Dijagnosticiran mi je meteorizam crijeva i helycobacter pilory sa +++. Kokteli antibiotika nisu pomogli. Na mjestu ožiljka od operacije slijepog crijeva imam povremene bolove. Kojem gastroeneterologu da se obratim i kakve daljnje pretrage da učinim? Hvala na odgovoru.

(09.kolovoza 2002. 09:35)

Odgovor liječnika:

040

   U dnevnim novinama naći ćete oglase gastroenterologa koji imaju privatne ordinacije i pružaju brojne dijagnostičke i terapeutske usluge. Odlučite se za neko “ime” i pokušajte pregled kod nekog od njih.


(Mario):
(flashgordon@inet.hr)

    Molim Vas za savjet. Naime, već 5 mjeseci osjećam zujanje u oba uha i lagane napadaje slabosti. Napravio sam puno pretraga i sve su dobre. Obavio sam EEG mozga i CT mozga koji su sasvim u redu. Isto tako obavio sam brojne pretrage za uho (ENG, BERA) i sve su u redu. Napravio sam i RTG vratne kralježnice i sinusa gdje piše pojačana lordoza i lijevo umjereno oslabljen protok krvi, desno nešto brzi jer su žile uze. Međutim, meni zujanje ne prestaje. Prilikom zadnje provjere sluha, sluh mi ne slabi.
Pitanje 1: Što bi to moglo biti ? Kad je nastupila bolest, nisam imao snage ni za hodati, dok je sada 5 mjeseci poslije bolje (vozim auto), ali zujanje i povremene slabosti se događaju. Moram napomenuti da mi se to javilo 2 tjedna poslije preboljene jače gripe.
Pitanje 2: Da li gripa može biti uzrok svemu ovome? Neki dan sam čuo na TV da čak i neki poremečaji u vidu mogu izazvati zujanje u ušima.
Pitanje 3: Koje bi pretrage za vid trebao napraviti?
Svi mi kažu da će zujanje najvjerojatnije samo od sebe nestati, ali ja već gubim strpljenje jer teško mogu nešto intelektualno raditi (imam 24 g.). Bolest je prilično neugodna, a stanje se poboljšava vrlo polako.
Na kraju zamolio bih još osobu koja se potpisala kao Zoran (od 9. srpnja) i Vladimir H. (od 24. travnja) da mi se jave, jer mi se čini da imamo sličan problem. Unaprijed zahvaljujem i molim odgovor.

(03.kolovoza 2002. 22:12)

Odgovor liječnika:

039

   Zujanje u uhu, kod mladih ljudi, doista samo od sebe i nestane. Gripa Vam je očito narušila opće stanje, ali, neurološka obrada koju ste uradili, govori da nema nekog velikog razloga za pojavu zujanja u uhu. Po srijedi je vjerojatno posljedica cirkulatornih smetnji na unutarnjem uhu (slušni živac). Pokušajte se ne opterećivati s tim. Stalno “osluškivanje” šuma, dovodi do psihičke napetosti, pa se šum ne povlači. Bavite se sportom, izađite u društvo, što više se opuštajte i problemi će Vam nestati. Ako čujete za nekog dobrog kiropraktičara, možda da odete na njegov tretman.


(Suad):

   Imam jedan problem. Naime, imam veoma puno peruti u kosi. Koristim šampon "Shoulders" i om mi pomaže u tome samo dan nakon pranja kose, a poslije toga mi se perut ponovo javlja i to u veoma velikim količinama. Možete li mi reći što dovodi do nastanka peruti? Da li način ishrane utiče na ovu pojavu? Hvala.

(03.kolovoza 2002. 16:13)

Odgovor liječnika:

038

   Perut ili prhut u kosi posljedica je seboroičnog poremećaja kože vlasišta. H.and Shoulders je jedan od šampona, koji se u posljednje vrijeme jako reklamira kao sredstvo koje uklanja prhut. Ako Vam pomaže, stalno ga koristite. S dermatologom porazgovarajte o nekoj drugoj, dodatnoj terapiji. On Vam može propisati losione, koji se spravljaju u ljekarnama po posebnoj recepturi, a koji mogu ublažiti Vaše tegobe s vlasištem. Jedite blagu hranu, sa što manje začina, izbjegavajte alkohol, pušenje, čokoladu i masnu prehranu.


(Aleks):
(aleks0@net.hr

   Pozdrav.
Nedavno sam primijetio kako mi se sa strane u grlu u malim šupljinama (nekakve rupe, pretpostavljam da povezuju nos i usta) nakupljaju bjelkaste naslage. Nisu pripijene za sluznicu, tako da se ispiranjem ili pomicanjem grla mogu lako odvojiti ne ostavljajući oštećenje za sobom. Zapravo se niti ne vide, jedino se vide kada otvorim usta i grlo namjestim u položaj da mi te rupice budu vidljive. Malo dublje u grlu imam nekoliko bjelkastih flekica koje ne bole i mislim da se ne mogu ostrugati. Ne znam koliko dugo jer nikad nisam gledao toliko duboko u grlo. Molim vas da mi odgovorite nešto više o tome. Unaprijed zahvaljujem.

(31.srpnja 2002. 12:41)

Odgovor liječnika:

037

   Nije moguće vidjeti “rupe” koje povezuju nos i usta, koliko god da zinete. Niše odnosno šupljine o kojima govorite su vjerojatno ležišta krajnika (tonsila) koje ste operativno odstranili. Naslage koje se lako odstrane nisu nikakav zdravstveni problem. Međutim, bjelkaste flekice, koje su fiksirane za podlogu, moraju se kod specijaliste za uho, grlo i nos pregledati, jer bi mogle predstavljati tzv. leukoplakiju, koja se smatra prekanceroznim stanjem. Ako ste pušač, katran u duhanskom dimu mogao bi biti uzročnikom navedenih promjena sluznice. Obavezno otiđite na specijalistički pregled.


(Gentleman):
(coolovac@yahoo.com

   Poštovanje. Imam 24 godine, visok sam 181 cm, težak 76 kg. Ne pušim i ne pijem alkohol, student sam završne godine. U posljednje vrijeme (nekih 30-tak dana) osjećam slab tup bol u lijevoj strani prsa (ne oko srca) koji se prenosi u lijevu ruku (bol sličan onome poslije napornog rada) koji traje par sekundi. Isto tako osjetim i kratki bol u lijevoj strani vrata (oko "žile kucavice"). Osjećam često lupanje srca, ali otkucaji nisu brzi nego samo jaki, naročito su lupanja srca izrazita poslije jela. Osjećam također i "škakljanje" u ždrijelu, naročito poslije neke fizičke aktivnosti, koje me tjera na slab kašalj (suh). Isto tako lupanja srca su izražajna kad sjedim ili ležim pa brzo ustanem, što je još propraćeno i vrtoglavicom (kratkotrajnom). Ponekad se iz sna probudim sa jakim lupanjem srca. Takođe, kod fizičke aktivnosti osjećam nelagodu u gornjem dijelu stomaka, koje je popračeno blagom mučninom. U sredini gornjeg dijela stomaka osjećam bol na dodir. Osjećam strah kad se sve ovo dešava. Zamolio bih vas, ako možete, da mi objasnite o čemu je riječ.
P.S. Izvinite zbog ovoliko dugog objašnjenja, ali želio sam da sve detaljno objasnim. I ako je to ikako moguće da mi odgovor pošaljete na e-mail.

(29.srpnja 2002. 12:41)

Odgovor liječnika:

036

   Vi biste prije svega trebali otići na pregled kod specijaliste za bolesti srca – kardiologa, koji bi temeljem pretraga (EKG u mirovanju i prilikom napora – vožnje bicikla), mogao ustanoviti jesu li Vaše smetnje organskog porijekla – tj. da li je bol koja Vam se javlja u grudnom košu i propagira se u lijevu ruku doista uzrokovana smanjenim protokom krvi kroz srčani mišić. Potrebno je da kardiolog isključi bolest srca! Srčana koronarna bolest je međutim, s obzirom na Vašu dob, konstituciju (kilograme), činjenicu da ne pušite i ne pijete, malo vjerojatna. Stresni poremećaj kod mladih ljudi, koji su u stalnom psihofizičkom naporu, može se manifestirati navedenim simptomima. 
   Urednik - Odgovore ne šaljemo!


(Mahir-1):

   Znate li koji je najlakši način da se čovjek udeblja? Naime jedem dobro ali mi se ne primijeti. Što to najviše treba jesti da bih se udebljao? Imam 17 god 185 cm a samo 64 kg.
Molim Vas za savjet. Hvala.

(25.srpnja 2002. 15:31)

Odgovor liječnika:

035

   Vi vjerojatno naglo rastete, tako da je stvoren nesklad između Vaše visine i težine. Kad prestanete rasti, uz normalnu i kaloričnu prehranu punu vitamina i minerala, Vaša će tjelesna težina postići optimalnu, genetski određenu vrijednost. Pokušajte se baviti tjelovježbom, boravite što više na sviježem zraku, nemojte pušiti, kasno lijegati, previše “visiti” na kompjutoru. Nemojte piti alkohol ni pušiti travu. Živite zdravo, pa će sve biti u redu.


(ZORAN):

  Već dulje vrijeme usna šupljina mi je obložena poput hrapavog sloja te me zateže, a istovremeno mi se cijedi u ždrijelo neki iscjedak, vjerojatno iz sinusa. Imam česte, što slabije što jače, glavobolje. Kao mali sam izvadio mandule. Da li je to sve u nekoj vezi i kako se liječiti?

(17.srpnja 2002. 23:40)

Odgovor liječnika:

034

   Moguće je da se je u Vašoj usnoj šupljini poremetila tzv. FIZIOLOŠKA MIKROFLORA, tj. prisustvo “standardnih” mikroorganizama, koji su uobičajeni stanovnici određenih tjelesnih šupljina i sustava. Moguće je da se to dogodilo nakon uzimanja antibiotika širokog spektra, tako da su terapiju “preživjele” gljivice, koje Vam sad čine poteškoću. Pođite kod specijaliste za ORL (uho, grlo, nos), koji će Vam pregledati usnu šupljinu, komentirati Vaš eventualni iscjedak iz sinusa, te koji će preporučiti da se učini bakteriološka analiza brisa sluznice usne šupljine. Inače, usnu šupljinu ispirite svježe pripravljenim čajem od kadulje, jedite što više fermentiranih mliječnih pripravaka (acidofilno mlijeko i sl.), a probajte i žvakati žvakaću gumu (– bez šećera). Stalnim poticanjem na lučenje sline, moguće je da ćete “otplaviti” neželjene stanovnike usne šupljine.


(zdba):

   Imam 23 godine, mlad sam čovjek. Problem je u tome što me seksualno privlače žene od 40-tak godina. Kada hodam ulicom upadam u razne neugodne situacije zbog toga što "buljim" u neke dijelove tijela, a posebno ako su poveći. Ne znam u čemu je moj problem.

(16.srpnja 2002. 13:49)

Odgovor liječnika:

033

   Niste naveli nikakve podatke u vezi s Vašom obiteljskom situacijom: kako ste rasli, kakvo je bilo Vaše djetinjstvo, adolescentna dob, kakav je bio (ili jest) brak Vaših roditelja, jeste li vjernik, imate li starijeg brata ili sestru, jeste li do sada imali spolnih iskustava ili ne, itd. 
   U tome što Vas privlače žene srednje dobi ima nešto od erotskih maštarija adolescenata (osoba koje su u pubertetu) koji na taj način, sasvim prirodno, snatre o iskusnijem partneru suprotnog spola da ih poduči i uvede u spolni život. Takve su stvari opisane u brojnim knjigama lijepe književnosti, a ozbiljno, tragikomično i duhovito prikazane su i u filmovima. Primjerice, u kultnom Fellinijevom filmu AMARCORD, javlja se lik sredovječne Gradisce, lijepe, punašne žene o kojoj maštaju svi pubertetlije tog malog (mediteranskog) mjesta. Ili, u istom filmu, dječaci iz razreda zaljubljeni su u vršnjakinju, ali neki od njih izrijekom kažu kako im se puno više sviđa mama te djevojke! Dakle, iskusna žena s još uvijek zadržanim atributima mladosti i spolne privlačnosti! 
   Što se, dakle, tiče gledanja dijelova tijela s oblinama u ljepšega spola, nemojte zbog toga imati osjećaj krivnje, to je najnormalnija stvar. Uloga tzv. sekundarnih spolnih karakteristika (i kod muškaraca i kod žena) između ostalog služi i za privlačenje partnera suprotnog spola. Osim duhovne i moralne sfere, koja je, i kod žene i kod muškarca, dakako, uvijek bitna, čisto fizičke kvalitete igraju gotovo jednako bitnu ulogu u određivanju koga ćemo birati za partnera. Odgojni obrasci i civilizacija, na žalost, uveli su čitav niz zabrana koje se izravno kose s biološkim istinama. Otud se može tumačiti nelagoda koju osjećate dok promatrate lijepo oblikovane dijelove tijela neke žene.
   Spolna energija, koju psihoanalitičari zovu libido, ima svoju biološku podlogu, a spolni nagon mora se zadovoljiti. Tek tada iščezava napetost i dolazi do ugodnog osjećaja smirenosti. I o Vama ovisi kako ćete svoje spolne porive zadovoljiti. To može biti i sa ženama u četrdesetim godinama, ali, ako se potrudite i otkočite svoje inhibicije, možete naći svoju partnericu i među djevojkama i svojim vršnjakinjama.
   Ukoliko i dalje budete imali problema, potražite psihijatra i porazgovarajte s njim. Nekada je dovoljan samo jedan razgovor da se stvari kao čarolijom okrenu i sve pođe normalnim tokom..


(semy):

   Imam 35 godina. Već od kolovoza 2001. imam na jeziku, sa strane i na apeksu jezika, bjeličaste fleke koje se za par dana difuzno šire u vidu kruga i nestaju i sve tako redom bez prestanka. To me peče i boli. Brisevi na bakterije i gljivice su negativni. U studenom test na HIV bio je negativan. U travnju jedna otekla žlijezda na vratu ispod lijeve vilice, a test na HIV opet negativan. U srpnju četiri otekle žlijezde na vratu, sa lijeve i jedna sa desne strane. Bez bolova, a veličine 1 cm. Ostalih promjena nemam.
   U braku sam, supruga nema nikakvih problema. Prije dvije godine imao sam izvanbračni seksualni kontakt. Što da radim. Da li je moguće imati ove simptome, a ne sumnjati na HIV.

(14.srpnja 2002. 19:17)

Odgovor liječnika:

032

   Kod izvanbračnih seksualnih kontakta prakticirajte “siguran sex” – kondom! To je zlatno pravilo u eri AIDS-a. Hiv negativni testovi (koje ste opetovano radili), znak su da se niste inficirali. Vi ste upali u fobiju, tako da neprestano istražujete znakove prisutnosti HIV-a. Blagim čajem kadulje ispirite usnu šupljinu u vremenu od najmanje mjesec dana, nekoliko puta na dan. Ona će Vam, vrlo vjerojatno, riješiti problem naslaga. Morate biti uporni u tome. Uz to 3 puta na dan rastopite PROPOMED C pastile, koje u sebi sadrže ljekoviti propolis.


(Anđelo):

   Prije 9 mjeseci uočio sam oteklinu iznad lijevog oka. Nakon toga lupanje srca, crvenilo očiju. Nalazi štitnjače: 08.11.2001.-T3=1,2-T4=133,5-TSH=0,03; 20.11.2001.-T3=2,2-T4=143,00-TSH=0,03; 3.2002.T3=1, 8-T4=155,0-TSH=1,34; 7.2002.T3=2,4-T4=135,9-TSH=0,03.
Nemam nikakvu terapiju. CT skenovima orbita lijevi očni bulbus lako je protrudirao prema anteriorno u odnosu na desni, no ne vidi se žarišnog procesa u retrobulbarnom masnom tkivu. Bulbusi ne pokazuju promjena. Optički živci ne pokazuju promjena. Kod oftalmotoga izmjeren hertel 18-18/105, dioptrija lijevog oka je +1.
Kako mogu izliječiti egzoftalmus lijevog oka? Čuo sam da u Zagrebu radi doktorica koja ima posebnu metodu za liječenje i da to vrlo uspješno radi već 10 godina. Molim Vas za podrobnije informacije. Kojoj doktorici i u kojoj bolnici se mogu javiti?

(11.srpnja 2002. 22:32)

Odgovor liječnika:

031

   Očito kod Vas nije u pitanju pojačana funkcija štitne žlijezde, već je egzoftalmusu nešto drugo uzrok, a on se, jednostavno, dijagnostičkim metodama mora pronaći. Obratite se, dakle, što prije na Očni odjel Kliničke bolnice Rebro u Zagrebu, gdje će Vam, najvjerojatnije, specijalist okulist ustanoviti što je uzrok egzoftalmusu.


(maja):

    Prije otprilike oko 3 mjeseca primijetila sam UVEČANU BEZBOLNU limfnu žlijezdu u desnom pazuhu (oko 1.5 cm). Pregledom hematologa utvrđeno je da imam još sitnih limfnih čvorića (oko 5mm) u pazuhu, na preponi, na vratu. Urađen je UZV donjeg abdomena, RTG medijastinuma i nalazi su uredni. Potom je urađen UZV dojki i nalaz je uredan, osim sto imam fibrozne displazije u obje dojke. Recite mi što je to? 
Krvna slika je uredna i nalaz urina. Tijekom ova tri mjeseca tjelesna temperatura mi je povišena u popodnevnim i večernjim satima, i iznosi 37.0 - 37.2. Od terapije mi je dat BACTRIM.
Molila bih Vas odgovor. HVALA!!!

(10.srpnja 2002. 00:24)

Odgovor liječnika:

030

   Vi imate nedefiniranu limfadenopatiju. Niste naveli jeste li punktirali povećane limfne čvorove. Citološki nalaz bio bi poželjan. A glede pregleda dojki, obavezno uradite i mamografiju! Ultrazvučna pretraga nije dostatna u dijagnostici promjena na dojkama.


(Natalija):

    Imam 26 godina, 59 kg i 173 cm. Moj problem je vrlo slaba cirkulacija krvi ili bar mislim da je tako. Noge i ruke su mi uvijek hladne toliko da se vjerojatno zbog toga jako znojim posebno ispod ruku. Znojim se toliko da mi znoj kapa, a nije mi uopće vruče. Pretpostavljam da je to zbog loše cirkulacije ili slabokrvnosti, a imam problema i s probavom. Pokušavam stvar popraviti vježbanjem i zdravom prehranom, toplo hladnim tuševima, a počela sam i piti tablete na bazi ginsenga. Ne znam kako da riješim taj problem, ponekad mi je toliko hladno da imam drhtavicu i tad se opet znojim. Iako se jako znojim uopće nemam potrebu za tekućinom. Jedino se ne znojim kad spavam. Imam osjećaj da mi je tjelesna temperatura niza nego bi trebala biti tj. da mi je tijelo hladnije nego je to normalno i da se znojim jer mi tijelo pokušava regulirati temperaturu. To je vrlo neugodno i stvara mi velike probleme, osim u odabiru odjeće, i činjenici da mi je stalno hladno. Molim vas za savjet sto da radim, koje tablete da koristim i što je uzrok tolikog znojenja.

(09.srpnja 2002. 14:01)

Odgovor liječnika:

029

   Vaš je organizam vjerojatno urođeno “hipoterman”. To znači da Vi imate nižu tjelesnu temperaturu. Pitanje je je li uzrok u usporenoj cirkulaciji, ili je slaba cirkulacija uzrokom nižoj temperaturi. Znojenje ispod pazuha je možda i neurotski simptom. Možda je u pitanju dizbalans (neuravnoteženost) Vašeg neurovegetativnog sustava (živčani sustav koji nije pod kontrolom naše volje, zove se još i autonomni živčani sustav). Slabokrvnost pogoduje cjelokupnom takvom stanju organizma, stoga pregledajte kompletnu krvnu sliku, kako biste utvrdili jeste li slabokrvni. Potrebno je pregledati i funkciju žlijezde štitnjače.


(Zoran):

    Oko 7 mjeseci imam konstantni šum u uhu koji nije pulsatilnog tipa. Primjećujem ga samo u tihom okruženju ili kad se uzrujam te nakon boravka u glasnom okruženju. U zadnje vrijeme mi se povremeno javlja osjećaj slabosti (bez vrtoglavica ili nesvjestice)koji je možda povezan i sa anksioznošću (osjetljiv sam na stanja koja ne razumijem). Obavio sam audio testove (u redu) te UZV karotida i VB sliva (kompresivni sindrom vratne kralješnice). Uzimam ginkgo duže vrijeme bez nekog vidljivog rezultata. Da li će se stanje sa vremenom pogoršavati i koje bih testove još trebao napraviti. Unaprijed se zahvaljujem!

(09.srpnja 2002. 09:40)

Odgovor liječnika:

028

   Najbolji Vam je savjet: nemojte slušati svoj šum! Nadglasajte ga nekim drugim sadržajem, jer fiksacija za njega se pretvara u pravu moru. Nastojte fizijatrijskim tretmanom stabilizirati problem vratne kralježnice, živite što vedrije, te osigurajte da vam se noću vrat ne ohladi. Osobito zimi. Isto važi i za vjetar, propuh i sve uzroke koji imaju utjecaja na cirkulaciju u području vrat-glava.


(  ):

    Poštovani doktore.
Želim vam se zahvaliti za odgovor i reći vam još i to da imam žuto ono bijelo u očima. Što se tiče žuči ne znam zašto me tako često boli, ali se nadam da će moj doktor pronaći zašto. Još jednom puno hvala i puno uspjeha u vašem poslu.

(08.srpnja 2002. 14:37)

Odgovor liječnika:

027

   Žute bjeloočnice su znak tzv. icterusa-žutice. Icterus je pokazatelj upalne bolesti jetre, koja tada radi upale nedovoljno luči žuč u žučne kanaliće. Jednako tako je moguće da su kanalići iz nekog razloga začepljeni - opstruirani, pa se žuč ne može izlučivati. Uradite temeljite pretrage i obradu kod gastroenterologa. Što prije!


(S.O.S):

    20 mi je godina. Već tri godine bolujem od anorexije nervoze. Prije godinu dana privatni ginekolog mi je dao kontracepcijske pilule od kojih sam dobila menstruaciju i udebljala se par kila, tako da sada izgledam mršavo, ali ne kao prije(imam 55 kg, visoka sam 172 cm) pa svi misle da sam ozdravila. Roditelji su mi rastavljeni, majka je puno propatila u životu pa je ne želim time zamarati. Imam divnog dečka s kojim to mislim riješiti, još skupljam hrabrosti da bi mu to rekla samo ne znam kome bi se obratila. Da li ima neki centar u Zagrebu za takve djevojke i dali mi treba uputnica za psihijatra od doktorice opće prakse (naime moja doktorica je mamina prijateljica pa bi joj ona rekla moj problem, a to nikako ne želim)?? Pomozite mi molim vas jer više ne mogu živjeti s tim, a to je jače od mene i ne mogu protiv toga bez stručne pomoći. Hvala unaprijed!

(06.srpnja 2002. 05:59)

Odgovor liječnika:

026

   Vi svakako morate porazgovarati s psihijatrom. Neurotski problemi koji Vas muče, nisu beznačajni i očito je da se sama, bez stručne pomoći s njima ne možete nositi. U Zagrebu na Rebru postoji Centar za mentalno zdravlje, gdje biste najprije mogli dobiti potrebnu pomoć. Što prije otiđite tamo.


(Edi):

    Poštovana gospodo doktori i svi uvaženi čitatelji.
Pišem vam iz Luksemburga i imam 24 god. Imam problem sa tim da je moj ukupni bilirubin uvećan '60' od max 17. Ne znam zašto je povećan i cesto imam bolove u predjelu žučne kese.
Radio sam ekografiju već nekoliko puta i pronašli su na jetri dva hemangioma, jedan od 8 i drugi od 3 mm. Doktor kaže da to nije opasno posto se ne povećavaju. U Analizi krvi nemam hepatitis. Ne znam gdje je problem i zašto se bilirubin povećao.
Molim vas ako je moguće da mi date neki savjet.
Hvala na razumijevanju i podršci. Primite iskrene pozdrave.

(02.srpnja 2002. 16:56)

Odgovor liječnika:

025

   Postoje osobe s urođeno višim bilirubinom. Moguće je da Vi spadate među njih. Niste naznačili jesu li Vam žute bjeloočnice na očima, te je li Vam koža žuto pigmentirana i tvrdi dio nepca. Uz ultrazvučnu pretragu morati ćete proći temeljit internistički pregled, uključujući i biligrafiju i holecistografiju. Uvjereni smo da u europskoj državi kakav je Luxemburg, možete naći vrhunske stručnjake po pitanju oboljenja jetre i žučnih kanala. Hemangiomi koji de ne povećavaju, ne predstavljaju zdravstveni problem.


(Baba):

    Moj problem je konstantno izraženo lučenje sluzi u usnoj šupljini (predio između usta i grkljana) tako da moram ispljunuti lučevinu veoma često. Osjećaj je da imam knedlu u grlu. Što bi mogao biti uzrok i dijagnoza. Hvala!!

(01.srpnja 2002.01:12)

Odgovor liječnika:

024

   Nisam sigurna da sam do kraja razumjela Vaše pitanje. Mjesto koje ste locirali kao izlučivanje “sluzi” – a to je između usta i grkljana, jako je širok pojam. Umjesto da ispljunete lučevinu, možete ju progutati, jer ionako je već u ždrijelu. Od svoje progutane sluzi nećete imati posljedice. Jedino, možda se radi o gušćem – viskoznijem iscjetku, koji se možda slijeva iz sinusa – što je dobra okolnost, da ne zaostaje u sinusima i stvara Vam probleme. Potražite uputnicu za specijalistu ORL, koji će vas pregledati i dijagnosticirati eventualno oboljenje ili poremećaj.


(Dario):

    Molim Vas odgovor! Možete mi samo reći što su to auto-imune pretrage? Naime, već 4 mjeseca imam vrtoglavice i zujanje u ušima. EEG i CT mozga su uredni. Svi mogući pregledi za uho (napravljeni u KBC "Sestara milosrdnica") su uredni. Doktor je rekao da jedino što preostaje su auto-imune pretrage. Molim Vas, o čemu je riječ ? Da li bi se što moglo zaključiti na osnovu činjenice da mi se zujanje u ušima i vrtoglavice pojavljuju kad se umorim ? Inače, prije zdravstvenih problema prebolio sam jacu gripu. Hvala.

(20.lipnja 2002.10:42)

Odgovor liječnika:

023

   Niste naveli je li u pitanju jedno ili oba uha. Ni to, da li Vam se uz napadaje vrtoglavica javlja i povraćanje. Moguće je da imate problem s unutarnjim uhom, povećanim tlakom u statičkom aparatu unutarnjeg uha. To bi upućivalo na tzv. Morbus Meniere (Menijerovu bolest tj. sindrom). Nekoliko epizoda takvih smetnji koje su vas zadesile (koje su u suštini cirkulatorni poremećaj, vrlo diskretan, no ipak on čini navedene smetnje), doista su neugodne, no one jednako tako kako su se pojavile, mogu same od sebe proći. Važno je da se smirite, da ne “osluškujete” je li šum jači ili slabiji, te da slikate vratnu kralježnicu, a ako je potrebno nabavite i ortopedski jastuk. 
   A auto imune pretrage, pretrage su na razinu antitijela (imunoglobulina) u serumu, za koje se smatra da napadaju vlastita tkiva. Porazgovarajte s liječnikom na temu Menijerovog sindroma.


(Vanja):

    Molim vas da mi kazete kakve su šanse da moj suprug i ja ima djecu. Prije dvije godine odstranjen mu je jedan testis zbog karcinoma. Izvađene su mu linfne žlijezde u stomaku i metastaza je bila na plućima. Primao je hemioterapiju i sada je u redu, Molim vas da mi kažete kakve su šanse da postanemo roditelji. Odnose imamo redovito. U početku nije mogao imati snošaj, ali sada već ide neka vodenkasta tečnost. Što bi to moglo biti? Kakve su nam šanse?. Unaprijed zahvalna

(19.lipnja 2002.13:12)

Odgovor liječnika:

022

   Jedini argumentiran odgovor na Vaše pitanje može dati pretraga, tzv. spermiogram, pregled sjemene tekućine Vašeg supruga. Sve drugo su čista nagađanja, odnosno spekulacije.


(Ante):

    Prije nekoliko dana sam primijetio kako me prilikom mokrenja pecka, osjećam nelagodu čitavo vrijeme i konstantno imam potrebu ići na WC. Isprva sam pomislio da se radi o upali mokraćnog mjehura ili mokraćnih kanala, te sam počeo piti "Uvin" čaj i osjećati se bolje. Međutim, danas sam primijetio kako ponekad za vrijeme mokrenja, izbacim veći ili manji, sluzavi i gnojni ugrušak krvi. To me je zabrinulo, te Vas molim da mi odgovorite! Unaprijed zahvalan!

(15.lipnja 2002.23:54)

Odgovor liječnika:

021

   Vi morate potražiti pomoć urologa. Pregledati urin najprije na bjelančevine i sediment - u kojem će se vidjeti ima li upalnih stanica, tragova krvi ili bakterija. Ako ima bakterija, uradit ćete bakteriološku pretragu - urinokulturu, koja će pokazati o kakvoj je bakteriji riječ, te pomoću antibiograma - koji je sastavni dio te pretrage, pronaći će se najefikasniji antibiotik za liječenje infekcije, o kojoj se vjerojatno radi u Vašem slučaju. Uradite preglede što prije! Urolog će Vam pregledati i prostatu, koja je možda uzrokom Vaših tegoba. Što prije otiđite na preglede, jer urotrakt često vrlo "podmuklo" najavi i one doista ozbiljne zdravstvene probleme..


(Dani):

    Poštovani, moj nalaz brisa nosa glasi; nadjeni vrlo brojni neutrofilni i eozionofilni granulociti te nešto stanica cilindricnog respiratornog epitela. Nažalost, zbog trenutne spriječenosti nisam u mogućnosti stupiti u kontakt sa svojim liječnik, te molim Vašu "dijagnozu". Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru. S poštovanjem, Dani.

(14.lipnja 2002.16:41)

Odgovor liječnika:

020

   Citološki nalaz brisa nosa upućuje na to da vi imate alergijsku upalu sluznice nosa - tzv. peludnu hunjavicu. Zatražite uputnicu za alergološko testiranje, da se ustanovi na što ste alergični.


(Ivana):

   Bila sam na citološkoj punkciji štitnjače. Imam 38
godina. Šaljem Vam sljedeći nalaz: osrednje slijepljenih i degenerativno promijenjenih E, manje nakupine i tračci tireocita od kojih su neki s vidljivim grubim citoplazmatskim granulama- prelaz prema fagima. Brojni fagociti i dosta difuznog i krpičastog koloida. Molim Vas da mi objasnite da li imam razloga za zabrinutost. Hvala.

(10.lipnja 2002.11:47)

Odgovor liječnika:

019

   Mišljenja sam da ne biste trebali imati razloga za zabrinutost, no potražite mišljenje specijaliste internista ili ORL.


(Mirza):

    Imam 36 god. Na pregledima mi je konstatiran nedovoljan broj spermija i nedovoljna pokretljivost (oligospermija). Ima li neki lijek za to? Ako ima koji i gdje se može kupiti. Da li je potrebno duže liječenje? Ako je, koja je klinika najbolja za to?

(07.lipnja 2002. 17:33)

Odgovor liječnika:

018

   S Vašim se problemom morate obratiti urologu. Inače, preporuča Vam se jedna opća higijena i zdrav način življenja: sport (rekreacija), nepušenje, ne konzumiranje alkohola, i tome slično. U prehrani vitamini i minerali.


(Angela):

   Imam pitanje u vezi moje majke stare 62. godine. Vec duzi niz godina boluje od artritisa s kojim se uspjesno bori, a prije nekoliko godina pojavio joj se i herpes (na ruci). Prije nekih 15 dana prilikom kupanja na plaži osjetila je jaku glavobolju i nakon 2 dana glavobolje pojavila joj se dvoslika (diplopija). Na udaljenosti od 1 metra vidi sve dvostruko, ima stalnu glavobolju koja se na vecer pojacava. )Nikad nije bolovala od strabizma.) Posjetila je okulista koji joj je rekao da se pojavila mrena na jednom oku, ali da on ne misli da je to uzrok dvostrukoj slici. Takodjer joj je rekao da joj treba nova dioptrija, ali da joj za sada nista ne bi mijenjao dok se ne vidi nalaz neurologa i CT-a mozga. 
Nalaz EEG-a glasi: Osnovna aktivnost je nizevoltni Alpha ritam od 10c/sec, djelomicno se blokira otvaranjem ociju, u granicama je normale. Nema asimertija niti paroksizama. Na HV i IFS isti nalaz.
CT nalaz glasi: Iz skenova Ct kraniuma prikazana mozgovina u infratentorialnom kao i supratentorialnom dijelu ne pokazuje promjena na apsorcionim vrijednostima. Ventikularni sistem je u megiosagitalnoj liniji primjerene širine bez znakova impresije. Napominju se kortikalne atroficne promjene obostrano frontalno neprimjerene za dob. Koštani dijelovi bez patomorfoloških promjena.
Sa ovim nalazom posjetila je lijecnika opce prakse koji joj prepisuje lijek: Encephabol (za bolju prokrvljenost?) od Galenike, pa ga nema u nasim apotekama (ima li koja zamjena za taj lijek kod nas?) i okulista koji kaze da je usljed atrofije nastao pritisak na ocni zivac i da nakon uzimanja lijekova u trajanju od 3-4 mjeseca moze ocekivati da ce diplopija nestati i da bi tad mogli odrediti novu dioptriju. Neurolog joj je preporucio Andol 100 i Ginko.
Nemamo medicinskog znanja i sve nam je ovo nejasno. O cemu se radi? Pomoglo bi nam da nam netko sve prevede na "obicni" jezik, a najvise nas zanima ima li nade za poboljsanjem stanja i kakve su uopce prognoze???
Unaprijed hvala! 

(07.lipnja 2002.00:08)

Odgovor liječnika:

017

   Dvoslike kod Vaše majke nesumnjivo su znak nekog neurološkog poremećaja. Uz CT i EEG uputno bi bilo napraviti pretragu magnetnom rezonancijom (MR). To je najpreciznija dijagnostička pretraga kojom se mogu uočiti daleko sitniji detalji na mozgu nego što se mogu vidjeti CT-om i EEG-om. Terapija Encephabolom i Ginkom se preporuča, kao i Andol 100 - koji je prevencija zgrušavanju krvi. Budući da je jaka bol prethodila "ispadu" s posljedičnom diplopijom, moguće je da će MR otkriti pravi uzrok poremećaja.


(Davor):

   Biti HIV pozitivan znači li istovremeno imati i AIDS? Može li to biti pokazatelj nečega drugog? Hvala!

(23.svibnja 2002.12:87)

Odgovor liječnika:

016

   HIV pozitivan znači zaražen virusom AIDS-a. Ne mora se razviti klinička slika i Vi dugo godina možete živjeti bez manifestnih znakova bolesti. No Vi predstavljate opasnost od širenja virusa, stoga, preporuča Vam se siguran sex. Uporaba kondoma – uvijek! Jedino ne morate rabiti kondom s HIV-pozitivnim partnerom.


(Zabrinuta):

   Ljubazno Vas molim da me savjetujete u svezi slijedećeg. Imam 32 godine i prije 18 godina sam imala mononukleozu. Tada nisam imala posljedice na jetri i slezeni.
   U zadnje vrijeme osjećam bolove (probadanje) u području jetra i slezene, i to u vrijeme PMS-a i poslije menstruacije. Nedavno sam bila na ultrazvuku jetra i slezene i ostalih organa (abdomena), te mi je otkrivena hiperehogena jetra (što ne znam što znači), dok su mi ostali organi u redu. Isti dan sam vadila i krv i sve veličine su mi u redu (razne vrste masnoća i jetrena proba mi je u redu - prema objašnjenju doktora), osim što sam dosta slabokrvna. Slabokrvnost se kod mene periodično javlja, te povremeno pijem preparate željeza. Ne znam da li je to u vezi s jetrom i bolovima, ali Vas molim da mi javite koje pretrage bi rebala napraviti, te moguću dijagnozu.
   Unaprijed hvala i srdačan pozdrav!

(21.svibnja 2002.23:37)

Odgovor liječnika:

015

   Neka Vas probadanja pred menstruaciju ne opterećuju previše. Probada Vas u području jetre i slezene - što je lokacija u kojoj se nalazi poprečno debelo crijevo. Često je upravo nadutost crijeva (meteorizam) uzrokom da čovjek osjeća probadanja. Izraz hiperehogena jetra (nakon obavljenog ultrazvuka) nema nikakvo patološko značenje. Već poodavno preboljela infektivna mononukleoza nije ostavila posljedice - to Vas ne treba zabrinjavati. Slabokrvnost je stanje koje morate liječiti, ali i pronaći uzrok tomu. Možda ne unosite dovoljno željeza, koje u Vašoj životnoj dobi gubite mjesečnicom (možda imate veći menstrualni odljev). Trebali biste preparate željeza koristiti duže vremena, kako biste popunili tzv. depoe (rezerve) željeza, koje je nužno osigurati da ne biste upadali u stanje malokrvnosti, koja se onda reperkutira na sve organe u organizmu. Prehrana obvezatno mora sadržavati namirnice bogate željezom: žumanjak jajeta, meso, jetrica, a od gotovih preparata pokušajte s Ferohel sirupom ili vinom.


(Bubi):

   Imam 24 godine. U zadnje vrijeme sam dosta nervozna.
Imam panične napadaje kad se nađem u redu u banci i sl. Imam i strah od javnog nastupa, koji je veći od uobičajene treme. Često o tome razmišljam, pa me opet strah da mi se napad ne ponovi. Pušač sam i nastojim prestati pušiti: Da li je moguće da se anksioznost poveća. Postoji li ikakva mogućnost da ovo izguram. Pomaže li yoga ? Nadam se brzom odgovoru!

(01.svibnja 2002.20:58)

Odgovor liječnika:

014

   Jest, anksioznost ima tendenciju da se povećava. Morate otići psihijatru i, uz psihoterapiju i izbor pravog anksiolitika (preparata koji ćete uzimati, a koji djeluje umirujuće) morate "raditi na sebi". Yoga, autogeni trening i slične tehnike opuštanja i smirujuće koncentracije se toplo preporučuju. U obzir dolazi i bavljenje nekim sportom (koji volite) ili rekreacijom. Sve to ima mnogostruko povoljno djelovanje na psihu koja je, iz nekog razloga, izbačena iz ravnoteže. Rezultati dakako neće doći preko noći, zato budite strpljivi i ustrajni.


(Lana):

   Imam 14,5 godina i pred upisom sam u srednju školu. Imam problema sa vidom i nosim naočale pa me zanima koje bi škole bile najbolje za mene s obzirom na moj problem? Odgovaraju li medicinska ili kozmetičarska?

(28.travnja 2002.21:23)

Odgovor liječnika:

013

   "Problemi s vidom" su toliko širok pojam, da je teško prosuditi u kojem opsegu ima(š) (te) probleme s vidom. Naočale nisu nikakav problem, a leće pogotovo, za nastavak školovanja - bilo kojeg usmjerenja. U medicinskoj školi i u kozmetičarskoj ima puno učenika s naočalama i ako želite upisati jednu od te dvije škole, ne posloje zapreke za to.


(Tina):

   Prije 6 mjeseci sam skinula ortodontski fiksni aparatić nakon 2 godine nošenja, a problem je taj da su mi ostali vidljivi tragovi ljepila koji su nakon određenog vremena požutjeli i ističu se na bijelim zubima. Moj doktor je probao to izbrusiti, ali se bojao da mi ne ošteti previše caklinu. Za moj problem postoji rješenje, a to je jedan doktor u Zagrebu koji radi sa specijalnim mikro česticama koje lijepi na caklinu tako da zubi imaju lijepu bijelu boju. Članak sam pročitala u "Viti", ali dosta davno, tako da sam izgubila svaki trag toj ordinaciji. Molim vas, ako znate adresu ili nekog drugu ordinaciju koja to radi da mi odgovorite. Unaprijed hvala!!!!!!

(26.travnja 2002.22:43)

Odgovor liječnika:

012

   Nažalost, adresu ne znam, no, kod Vašeg zubnog liječnika mogli biste saznati za taj podatak, jer je to njihova struka, a oni su upoznati sa svim "novitetima" u svojoj struci. U pravilu, o toj problematici mogli biste se posavjetovati sa zubnim liječnikom, specijalistom ortodoncije.


(S.Jakov):

 

 

   Eto, da nepripričavam svojim riječima šaljem vam prijepis otpusnog pisma. IZ ANAMNEZE - Od djetinjstva pati od bronhalne astme, zbog čega uzima povremeno Ventolin spray. Inače je bila zdrava do 3 mj.o.g. kada se zbog povišene temperature (37,2C) javila svojoj liječnici , koja ju je uputila na rdg snimku pluća i srca. Na snimci je nađena bihilarna limfadenopatija i patološki intersticijski uzorak, simetrično. Pod sumnjom na limfom pluća primljena je na Hematologiju KBC Rijeka 11.3.o.g. Na odjelu je boravila do 2.4.o.g. kada je upućena na Hematologiju KBCa Zagreb. Na osnovu CTZa abdomena i toraksa vidjelo se da pacijentica ima disketno uvećanu slezenu, urednog parenhima i pakete uvećanih limfnih čvorova u gornjem i srednjem medijastinumu. Na osnovu punkcije dostupnih ly čv. desne strane vrata napravljen je citološki nalaz koji nije pokazao patološke stanice. Na Hematologiji u Zagrebu učinjena je biopsija koštane srži, nalaz uredan. Dana 05.0 4. o.g.  pod sumnjom na sarkoidozu pacijentica je premještena u našu Kliniku radi daljnjeg liječenja. Apetit dobar, mokrenje uredno, stolica redovita. Alkohol i pušenje negira. Alergična na prašinu, perje i životinjsku dlaku. IZ STATUSA -  Pri vijesti, orijentirana, pokretna, afebrilna, eupnoična , koža i vidljive sluznice dobro prokrvljene. P 70/min, RR 120/90. Pluća perkusijom se dobije jasan plućni zvuk, auskultatorno normalan šum disanja. Srce: akcija ritmična, tonovi jasni, šumova nema. Abdomen jetra i slezena se ne palpiraju. Ekstremiteti bez edema. NALAZI
PPD 3jed. negativan. SE 7 E 5,17 hb 132 htc 0,40 L 7,1 (ly 17%), tr 283. PV 0,96 INR 1,03 APTV 29,3 TV 13,1 fibrinogen 4,46 fibrinoliza > 10,8. GUK, urea, kreatinin, urati, proteini, bilirubin, transamianze, gama GT.AF, CPK, LDH i elektroliti uredni nalazi.
Kalcij u 24 satnom urinu 2,09. ACE 90,90. Elforeza ser. bjel. 46,43-2,39-5,62-8,78-13,78, IgG 13,40 IgA 2,25 IgM 3,35. Urin biokemijski krv 250/ul, leukociti 25/ul, u sedimetnu dosta E, 3-4L, dosta pločastog i prijelaznog epitela, nešto bakterija. Fiberbronhoskopija karina proširena, ostali nalaz bez osobitosti. BAL se prekida nakon 100 ml zbog kašlja, nakon toga žali se na gušenje, pa se u takvim uvjetima bronhoskopija prekida. Ponovljena kombinirana bronhoskopija u općoj anesteziji, nalaz identičan. Lavat citološki obilno stanica Makrofagi, dosta malih hmfocita, stanice bronhalnog epitela, oskudno neutrofilnih granulocita Faga 54 ly 25 st bronh ep 26 n gra 5. Otisak ekscidirane sluznice stanice bronhalnog epitela Transbronhalni punktat u jednom preparatu hmfociti i nekoliko epiteloidnih stanica, u ostalima krv i stanice bronhalnog epitela. Transtrahealni punktat stanice krvi. Komadić sluznice bronha patohistološki histološki strukotme pravilnog respiratornog epitela, dosta krvi. BAL bakteriološki Streptococcus beta haemol i Neissena species u malom broju, na My tbc direktno negativni, kulture u tijeku. EKG sinus ritam 68/mm, mtermed el os
Spirometrija nalaz uredan. Difuzijski kapacitet za CO je u granicma normale 116%. Plinska analiza art krvi nalaz uredan u miru i opterećenju. Rdg pluća priloženi su i vanjski rdg te CT iz 3 mj o g iz vanjske ustanove. Vidi se uredan rdg nalaz skeleta toraksa Obostrano u hilusima i paremedijastmalno, te paraaortalno lijevo znatno uvećani limfonodi, mjestimično promjera oko 3 cm. Oni se međusobno dobro odvajaju, nisu sljepljeni u pakete Traheja i veliki bronhi nisu komprimirani Intersticij penvaskularno retikularno, tek diskretno naznačen. Granulomskih tvorbi u parenhimu nema. Ne vidi se izljev. Srce i vaskulature b o Nalaz je kompatibilan sa uputnom dijagnozom sarkoidoze. UZV trbuha  uredan. Nema evidento uvećanih parakavalnih paraaortalnih limfonoda. Dg.  Lvmphadenopathia hili et mediastini vrs. sarcoidosis Asthma bronchale.
ZAKLJUČAK Bolesnica je primljena na odjel zbog bihilarne i medijastmalne hmfadenopatije i diskretno naznačenog mtersticijskog uzorka. Na učinjenim radiogramima vidi se da su ti limfni čvorovi znatno uvećani, mjestimično promjera 3 cm , da se međusobno dobro odvajaju i da nisu slijepljeni u pakete. Učinjena je bronhoskopija, prvo se pokušalo pretragu učiniti u lokalnoj anesteziji s lavažom i biopsijom, ali to nije bilo moguće pa je pretraga ponovljena u općoj anesteziji kada su učinjene transtrahealne i transbronhalne punkcije ly čvorova. U tim materijalima nisu dobivene strane stanice, a u jednom su materijalu dobiveni hmfociti i nekoliko epiteloidnih stanica. ACEje izrazito povišen, u perifernoj krvi prisutna je hmfopenija. a tuberkulmski test je negativan. Svi ovi nalazi govore u prilog dijagnoze sarkoidoze Za sada nije potrebna diferentna terapija već samo redovito praćenje. Zbog astme nastaviti Ventolm 2 udaha pp Pa me zanima ovo, citat "svi ovi nalazi govore u prilog sarkoidoze", govore li zaista??? Kako se zapravo liječi sarkoidoza? Propisana mi je terapije tipa neumaraj se, ne izlaži se stresu, izbjegavati sunce... jeli to jedini put ka ozdravljenju ili...? Jeli sarkoidoza uopće izlječiva ili postoje li neka bolja i efikasnija terapija od ove?

(26.travnja 2002.22:56)

Odgovor liječnika:

011

   Nemojte se opterećivati s dijagnozom sarkoidoze. Ona je navedena kao vjerojatnost. Po svoj prilici ne radi se o toj bolesti u Vašem slučaju. Zbog bojazni da je u pitanju maligno oboljenje, urađene su Vam doista detaljne pretrage i one su pokazale da Vi ne bolujete od "malignoma", što je najbitnije. U medicini ima jako puno nerazjašnjivih zdravstvenih poremećaja, koji se pojave, taju neko vrijeme i na kraju spontano iščeznu. Tako će po svoj prilici i Vaša (uzrokom) nedefinirana limfadenopatija, koju prati blago povišena temperatura, sama od sebe proći. Liječnici koji su poduzeli sve da postave dijagnozu, nisu Vas mogli ostaviti bez - iste. Tako da su uz spominjanje sarkoidoze stavili VRS (verosimiliter = najvjerojatnije). Drugim riječima, možda jest, ali ne mora biti! Pacijenti se, što je logično, fiksiraju za "dijagnozu" i počinju se ponašati kao bolesnici. Zaboravite na sve što ste prošli. O sebi razmišljajte kao o zdravoj osobi. (Astmu ste prihvatili i znate se "nositi" s njom.)
Dobro je poslušati savjet liječnika: živite zdravo, nastojte izbjegavati stresove, koji narušavaju imunološki sustav organizma, i - što je najvažnije, budite sretni što nemate malignu bolest.


(Marija):

   Molim Vas da mi odgovorite na pitanje: već dva mjeseca neprestano osjećam pečenje u ustima u području jezika, nepca i unutarnje strane usana. Nakon uzimanja Belosepta , Heksorala i B - kompleksa stanje je malo bolje, ali pečenje još traje. Što da činim? Zubar je rekao da je sve u redu!

(25.travnja 2002.00:35)

Odgovor liječnika:

010

   Peckanje jezika i bukalne sluznice (sluznica unutarnje strane obraza) znak je da Vam se poremetila tzv. mikroflora u usnoj šupljini - taj poremećaj traje neko vrijeme - sve do uspostave prijašnjeg sastava normalne saprofitske flore. Heksoralom i sličnim preparatima možete donekle ublažiti simptome, B-vitaminom ojačati sluznicu, no, spontano će Vam smetnje nestati uz uvjet da ne pijete antibiotike širokog spektra i da se hranite mješovitom hranom u kojoj će biti sadržano dovoljno tzv. probiotskih mliječnih pripravaka. Osim toga, možete usnu šupljinu ispirati mlakim, blagim čajem kadulje - koji je svježe pripravljen. Osim toga, dakako, nužna je stalna toaleta usne šupljine.


(Vladimir H.):

     Poštovani!¸Prije dva mjeseca bolovao sam od jake gripe. Sedmog dana navečer pojavile su se neobične tegobe. Sve se manifestiralo čudnim osjećajem u cijelom tijelu ali posebno u glavi. Osjećao sam nemir, nisam mogao leći, spavati, takoreći sam bio potpuno budan i morao sam stalno šetati. Uz to često sam mokrio, imao potrebu za pićem vode, ali gutanje je bilo veoma teško (po dva gutljaja). Stolica je također te noći bila češća što inače nije uobičajeno. Duže vremena se liječim od HIPERTENZIJE, ali tu noć tlak je bio veći unatoč trošenju lijekova (AMLOPIN I ORMIDOL). U više navrata imao sam lupanje srca, a puls je u mirovanju bio veći nego inače. Uz ove tegobe imam problema sa osjećajem hladnoće (ledeno čelo i znoj), ali ponekad vrućine kao i prekomjernog znojenja. U predjelu vrata osjećam grčeve, a u grlu kao da mi je ostao zalogaj. Do sada sam pregledan od interniste, kardiologa (EKG, ULTRAZVUK SRCA, ERGOMETRIJA, ULTRAZVUK TRBUŠNE ŠUPLJINE, KRVNA SLIKA, TCD, VB-SLIV I WILISOV KRUG, KOLOR DOPLER KAROTIDA, EEG, RTG-KRALJEŠNICE). Svi nalazi su u granicama normale sa manjim promjenama. Preporučena mi je dijeta i terapija lijekovima protiv HIPERTENZIJE, za smanjenje kolesterola, vitamin E i ginko, kojih se i pridržavam. Međutim moje tegobe ostale su nepromijenjene i ponavljaju se u različitim vremenskim razmacima, te različitog intenziteta. Molim vaše mišljenje i savjet.

(24.travnja 2002.21:01)

Odgovor liječnika:

009

   Prema simptomima koje ste opisali moglo bi se zaključiti kako je kod Vas nakon gripe (ali potpuno neovisno o njoj) nastupio tzv. anksiozni poremećaj, ili još preciznije - usljedile su atake paničnih napadaja. To su stanja koja su rezultat mnogobrojnih stresnih podražaja i velikih psihofizičkih iscrpljivanja, nakon kojih se centar za stres u mozgu počinje spontano "uključivati" čak i kad čovjek nije u stresu. Hormoni stresa u mozgu preplave receptore stresa i onda dobijete simptome koje ste opisali. Napadi su iznenadni i praćeni jakim strahom. Terapije je nužna, kako lijekovima (tzv. anksioliticima) tako i psihoterapija - uz obavezan "rad na sebi" - morate promijeniti stil života - boraviti u prirodi, opustiti se, izbjegavati napore i sve konflikte rješavati ne potiskujući ih u sebi. Dobro bi došla i rekreacija bilo kojim sportom, pogotovo u dobrom, vedrom društvu. Od anksiolitika naročito se koriste benzodiazepinski preparati (Apaurin, Lexaurin, Xanax i sl.). Neliječeni panični napadaji progrediraju u depresiju koju je teže liječiti.


(Vanja):

   Imam 19 godina i često mi se javlja bol na lijevoj strani prsa, kao da mi netko tankim koncem stišće srce! Možete li mi reći što o tome?

(04.travnja 2002.22:48)

Odgovor liječnika:

008

   U Vašim godinama, senzacije na lijevoj strani grudnog koša, ne moraju nipošto značiti da Vam je sa srcem nešto loše. Kod mladih se ljudi, naime, nerijetko javljaju senzacije koje ste opisali a da pritom nemaju nikakvu organsku bolest miokarda (srca). Ako ste, primjerice, skloni grčevima (spazmima) moguće je da se probavne smetnje, napuhanost crijeva šire (propagiraju) do lijeve strane grudnog koša, pa možete imati subjektivni dojam da Vam nešto bocka ili steže srce. U svakom slučaju, ako se to nastavi i uznemirava Vas, odlučite se na posjet kardiologu (specijalist za srčane bolesti).


(  ):

   U srpnju sam imala laparoskopiju adnexa sin. Nađena je cista simplex, da bi u 3. mjesecu dijagnoza bila abscessus dex., u promjeru 4.6X3.5. Primala Klindamycin 3X600 mg dvanaest dana. Stanje pri otpustu poboljšano, dg. cystis ovarii lat. dex. rupta. Sacrosaplinx lat. dex. Adnexitis chr. Redovito imam jake bolove desno, i noću, prilikom pokreta bude me bolovi, tjelesna temperatura je redovito 37.5 stupnjeva C tijekom jutra i popodneva.

(28.ožujka 2002.23:35)

Odgovor liječnika:

007

   U Vašem su slučaju obostrano "uhvaćena" tzv. adnexa (izrazom adnexa podrazumijevaju se jajnici i jajovodi - smješteni lijevo i desno od maternice). Jajnik na lijevoj strani cistično se promijenio, što je laparoskopski i dijagnosticirano. S desne strane došlo je do upalnog procesa, a to je rezultiralo stvaranjem ograničenog upalnog kompleksa, tzv. apscesa, koji je doveo do prirastanja jajovoda za krsnu kost. Bolovi prate i pratit će ovaj kronični upalni proces. Uzimajte visoke doze C vitamina, koji djeluje protuupalno, te mliječne fermentirane napitke (acidofil, bioaktiv, AB kultura i sl.) - koji imaju probiotska svojstva - ojačavaju imunitet, djeluju također protuupalno i reguliraju rad crijeva (koji se također, ako je problematičan, prenosi na desnu bolnu regiju Vašeg abdomena). Tu, nažalost, nema velikih napredaka - upala je, naime, učinila svoje. Vaš ginekolog će Vam vjerojatno daleko bolje i iscrpnije moći odgovoriti na vaše upite.


(Mira):

   Već duže vrijeme imam šum u uhu, zbog upaljenih sinusa. Hoće li šum nestati kada se i sinusi pročiste. Čitala sam da se to zove tinitus i može li to bitno utjecati na moj sluh?

(25.ožujka 2002.17:50)

Odgovor liječnika:

006

   Šumovi u uhu, neovisno o njihovom podrijetlu, označavaju se imenom TINITUS (od latinskog tinnitus- zveket, zvonjava). Za prosudbu o kakvoj se vrsti tinitusa radi, u Vašem slučaju, potrebno je otići na pregled specijalisti za uho, grlo i nos (otorinolaringologu), poglavito stoga što i sa sinusima imate problema.


(Vera):

   Živim i radim u Njemačkoj. Za nedavnog posjeta bolnici zbog pregleda pluća (snimanje, bromskoskopija, biopsija)otpuštena sam kući sa nalazom na kojem piše Sarkoidoza. Imam stalnu temperaturu 37-38 već 4 tjedna i liječnik mi je rekao da je to neka bakterija i da će sve proći samo od sebe.
   Molim Vas da mi odgovorite o čemu se tu radi, hvala. Zabrinuta!

(14.ožujka 2002. 10:30)

Odgovor liječnika:

005

  Sarkoidoza je bolest nepoznata podrijetla a može se javiti gotovo u svakom tkivu ljudskoga organizma. Najčešće su zahvaćeni limfni čvorovi, pluća, jetra, koža i oči. Danas se još uvijek ne zna je li bolest uzrokuju infektivni agensi ili oni neinfektivne prirode, no sigurno je kako je bolest rezultat pretjeranog imunog (staničnog) odgovora na neku tvar koja je napala određeni organ (najčešće pluća). U organu koji je zahvaćen bolešću kao znak upale nakupljaju se stanice obrambenog sustava, dolazi do stanovite vrste ograničenog upalnog procesa i poremećuje se normalna građa tkiva. (kao da se pojave čvorići "divljeg" upalnog tkiva). U tom smislu mogu se onda javiti i teškoće i klinički znakovi bolesti (npr. ako su zahvaćena pluća otežano disanje, suhi kašalj itd.).
   Očito je kako su u Vašem slučaju zahvaćena pluća. Pitanje je kakvog je karaktera Vaša bolest: akutnog ili kroničnog. Ako je akutnog karaktera prognoza je jako dobra, jer se takva vrsta sarkoidoze najčešće povlači sama od sebe i bez liječenja. Ako bolest ima kroničan tijek onda je prognoza nešto nepovoljnija, ali se sama bolest i u kroničnih bolesnika najčešće očituje povremenim regresijama (povlačenjima) i poboljšanjima tijekom mnogih godina.
   Budući da je uzrok bolesti još uvijek nejasan, u liječenju su isprobani brojni lijekovi, ali danas se uglavnom koriste protuupalni preparati - kortikosteroidi (glukokortikoidi). Oni su najdjelotvorniji, jer smanjuju aktivnost obrambenih stanica i tako sprečavaju proces nastajanja granulomatoznog tkiva koje mijenja građu normalnog tkiva napadnutoga organa. Najčešće se daje prednison u stanovitoj količini 4-6 tjedana, a zatim se kroz sljedeća 2-3 mjeseca dnevna doza lagano smanjuje. Daljnja terapija ovisi o tome pokazuje li proces tendenciju smirivanja ili ne.


(Roki):

   Imam 24 god i zanima me jedan konkretan problem. Primijetio sam da se u ejakulatu sperme javlja, osim tekuće tvari i kruta tvar nalik na "silikonski špaget". Već sam posjetio jednog doktora i u analizi sperme je bilo sve uredu Dobio sam nekakve antibiotike i to je bilo to. Ponekad nakon seksualnog odnosa zadnjih nekoliko kapi mokraće bude bijelo poput mlijeka. Zanima me kakva je to vrsta bolesti, može li uzrokovati sterilnost i kako je liječiti.

10.ožujka 2002. 16:47)

Odgovor liječnika:

004

    S Vašim zdravstvenim problemom morate se javiti na pregled specijalisti urologu koji će Vam propisati vrste pretraga koje ćete uraditi (masažaom prostate dobit će se njezin iscjedak koji će biti podvrgnut mikrobiološkoj analizi; na istu analizu može se poslati i ejakulat radi točnog utvrđivanja uzročnika moguće kronične upale).


(Ivica):

   Imam 47 godina i prije 7 tjedana dijagnosticiran mi je rak debelog crijeva. Operacijom je karcinom, koji je bio u b2 fazi, u potpunosti odstranjen. Svi nalazi su uredni. Iako su mi lječnici rekli da kemoterapije neće biti potrebne sada me šalju na 40 kemoterapija unatoč dobrim nalazima. Da li su kemoterapije dobro rješenje?

(09.ožujka 2002.21:57)

Odgovor liječnika:

003

   Učestalost bradavica spolovila (stručni naziv: Condylomata acuminata) u zadnjih je 15-20 godina drastično porasla. Primjerice u SAD spolne bradavice jedna su od najčešćih spolno prenosivih bolesti. Uzročnik je Humani papiloma virus (HPV).
   Infekcija se najčešće prenosi bliskim osobnim dodirom, a olakšava je mala povreda na mjestu doticaja (inokulacije). Može biti posljedica izravnog kontakta s drugim osobama ili, što je rjeđe, dodira s dejektima (izlučinama). Prema tome, treba paziti na osobnu higijenu i u pogledu uporabe ručnika, pa i wc školjke.
   Liječenje se najčešće provodi kriokirurgijom, primjenom kaustika, elektrokauterizacijom, kirurškim odstranjenjem i ablacijom laserom. Učestalost recidiva (vraćanja) bolesti, nažalost, jako je velika.


(Lucija Petričević):

Imam 23 godine. Prije 4 mjeseca dijagnosticirani su mi policisticni jajnici, uspiješno liječnje Dianom 35, a nedavno sam završila trotjednu terapiju za Heliobakter Pylori. Bez obzira na sve, naduost trbuha nije prestala, a traje već gotovo osam mjeseci (osim u kratkom periodu, prvih tjedan dana terapije Heliobakterom, kad su uzimani antibiotici). Radila sam kalonoskopiju i gastroskopiju i sve je ob. Nadutost je izražena i kad ne jedem i kad jedem i to preko cijelog trbuha. Što da radim i kako da pristupim problemu? Imam jako izbalansiranu ishranu, ne pijem, ne pušim i sada više ne pijem ni kavu i izbjegavam secer i kruh. Hvala!

(24.veljače 2002. 23:03)

Odgovor liječnika:

002

   Stalni osjećaj nadutosti u stomaku posljedica je meteorizma u crijevu. Očito imate poremećaj crijevne (fiziološke) flore (dysbioza) koja razgradnjom ugljenih hidrata u debelom crijevu uzrokuje stvaranje velike količine plinova. To je posljedica antibotske terapije koju ste nedavno provodili. Crijevnu floru moguće je "dovesti u red" uzimanjem preparata sa živim sojevima bakterija koje se nasele u crijevo i dovode do tzv. euboize. Takav preparat možete naći u ljekarnama pod imenom LINEX ili EUCEL (kapsule) koje se uzimaju 2-3 tjedna. Uz to poželjno je neko vrijeme svakodnevno konzumirati ribane jabuke, koje imaju svojstvo nakupljanja nepoželjnih toksina (otrova) i reguliraju probavu, kao i fermentirajuće mliječne proizvode (bioaktiv, acidofilno mlijeko).
   Kroz to vrijeme izbjegavajte namirnice kao što je grah, čičvarda, leća, grašak, karfiol i velike količine kruha. 
   Kruh obavezno prepržite u tosteru ili pećnici.
   Bavite se fizičkim aktivnostima i vašu pažnju pokušajte što manje posvećivati trbušnoj regiji.
   Moguće je i da urođeno imate nešto duže debelo crijevo, tzv. dolihokolon ili megakolon, što i nije tako rijetka pojava. 
   Sigurna sam da će vam ovakva "terapija" pomoći, no ako smetnje potraju, potražite savjet specijaliste gastroenterologa (jedna od subspecijalizacija interne medicine) koji će uraditi dodatne pretrage.


(Dijana):

Moj problem je gljivica Candida Albicans. Doktor mi je rekao da je ona na plućima i da je u mom slučaju postala patogena. To me zaista zabrinjava i molim vas da mi objasnite koliko je to opasno i kako se liječi? Unaprijed se zahvaljujem!

(18.siječnja 2002. 22:02)

Odgovor liječnika:

001

  Kod određenog postotka ljudi Candida albicans - gljivica iz porodice kvasnica, živi uz ostale nepatogene mikroorganizme kao saprofit na koži, sluznici usne šupljine, rodnice i crijeva, ali pod određenim uvjetima (ako se naruši tzv. fiziološka flora) ona može postati patogena, pa tako može izazvati upalne procese na sluznici usne šupljine, krajnika, ždrijela, rodnici, kao i upale ostalih tkiva i organa: pluća, bronha, uretre, mokraćnog mjehura, bubrega, mozga i dr.
  Bolesnici koji boluju od šećerne bolesti, zloćudnih tumora, AIDS-a ili od drugih teških bolesti koje oslabljuju obrambeni sustav organizma, te oni koji se liječe antibioticima širokoga spektra, citostaticima (lijekovima protiv zloćudnih tumora) ili adrenalnim kortikosteroidima - posebno su osjetljivi na C.albicans.
  Dakle, u Vašem je slučaju moguće da ste najprije oboljeli od neke druge bolesti ili duže vrijeme uzimali neke od gorenavedenih lijekova, na što se onda kandididoza pojavila kao komplikacija osnovne bolesti. U skladu s tim svakako se trebate javiti svom liječniku i on će odrediti koje pretrage ćete napraviti kako bi se ustanovilo u kakvom je stanju vaš imuni sustav i bolujete li od plućne kandidoze.


Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Arhiva 2001.


Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: