"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:


Odgovor liječnika:
 200

   Vi ste doista uradili brojne preglede. Kako Vam liječnici nisu ništa otkrili, ni napipali, teško nam je reći što bi ta loptasta tvorba imala predstavljati. Pogotovo ako masažom nestane. Kako imate iritabilan kolon, koji je sklon spazmima, moguće je da napipate napuhano crijevo između dva spastična prstena. Pod utjecajem masaže spazam popusti i tad “balon” iščezne. Ovo je doista samo spekulacija tj. naša pretpostavka. Ostanite i dalje pod liječničkom kontrolom, jedino je što Vam možemo savjetovati.


(Tommy):

  Poštovana ekipo lijecnici! U jednom od prethodnih pitanja i odgovora bio je naveden problem podočnjaka. Naime, kod mene je problem slican kao i kod te osobe, samo što su oni kontinuirani i ne prilaze. Koristim već poduže vrijeme kremicu za podočnjake Medobalm i Vichy Reti C. Ona ih je malo smanjila, ali oni nisu nestali. U odgovoru je bio naveden moguć problem sa bubrezima. O kakvom se to poremećaju radi i kako se otkriva. Može li se to otkriti rutinskim pregledom urina ili nekim specificnim, ili se radi ultrzvuk? Postoje li koji određeni simptomi koji mogu uputiti ne date poremećaje? Naime, ja sam muško i imam 18 godina. Imam sasvim normalan san. Najčešće spavam 8 sati, a ne rijetko se dogodi da odspavam 12 sati u komadu i to je i dalje u istom stanju kao i ako spavam 4,5,6 ili 7 h. Mogu li napraviti neku pretragu koja ne iziskuje naporno setanje po odjelima?
Unaprijed zahvalan.
PS: Svaka Vam čast na vašem radu. Vjerujem da Vam iziskuje mnogo dragocijenog vremena i da za to ne dobivate nikakvu naknadu. Divim Vam se.

(10. veljače 2003. 20:03)

Odgovor liječnika:
199

   Kad oslabi bubrežna funkcija, dolazi do zaostajanja elektrolita i vode u organizmu, jer ih bubrezi ne mogu efikasno izlučiti, što za posljedicu može imati stvaranje edema oko očiju. Periorbitalni edemi u obliku podočnjaka nastaju i kod smanjenog lučenja žlijezde štitnjače (hipotireoza). Čak i običnim pregledom urina može se globalno zaključiti kako bubrezi rade. Pregled hormona TSH, T3 i T4 odgovorit će Vam na pitanje ima li Vaša štitnjača urednu funkciju. Ako su Vam nalazi uredni, tad je po svoj prilici riječ o konstitutivnoj karakteristici. Kako se konstitucija nasljeđuje, moguće je da u obitelji imate još nekih članova koji isto imaju podočnjake. Nismo upoznati s preparatima kojima pokušavate ublažiti taj estetski nedostatak.


(MUJIC DAMIR): (djenom@hotmail.com)

  Ja sam iz BiH.U tjeku rata pojavile su mi se bradavicaste izrasline na penisu i sve do danas ih nisam lijecio. Pocele su se siriti, odnosno rasti nove. Slicne su kondilomama. Volio bih da mi preporucite: koji bi me doktor mogao izlijeciti, sto upotrebljavati od ljekova,itd. Imam 26 god. Zbog sredine i zapustenosti tesko mi se ovdje lijeciti. Molim vas pomozite, Internet mi nije uvijek dostupan jer zivim na selu.

(10. veljače 2003. 18:41)

Odgovor liječnika:
198

   Rado bismo Vam pomogli, ali nismo u mogućnosti ništa drugo vam savjetovati, osim da odete na pregled liječniku, specijalisti urologu. On će izvršiti pregled, vidjeti o kakvoj se vrsti bradavica radi i preporučit će Vam tretman, koji je najefikasniji u njihovu uklanjanju. Kako ste stanovnik BiH, najbolje bi bilo da se otputite u Sarajevo, u Kliničku bolnicu, na odjel UROLOGIJE.


(netko):

  Dobra veče. Ne znam ni sama zašto se baš vama obraćam vjerojatno zato jer je sve to anonimno. Ipak mislim da moj problem nema veze ni sa ginekologijom ni pedijatrijom niti sa bilo čime sličnim. Moja je obitelj četveročlana, a  ja sam starija kćer i imam 18god. Da ne okolišam pokušala sam samoubojstvo 2 puta. S roditeljima imam užasan odnos oni me jednostavno ne shvaćaju, gušu me, guši me sva ta konzervativna okolina. Otac me guši na taj način što mi nameće neke svoje ideje o nastavku mog školovanja. Moja obitelj nema neke prihode i mojoj je obitelji san da ja završim određeni studij. Majka me svaki dan guši s tim da imam grozne prijateljice i da sam luda, tata misli da sam savršena. Mrzim to što svi misle da sam ja ok ali NISAM. NISAM. Izvana sam kao i sve druge a unutra se gušim, nemam zraka. Pokušala sam se ubiti ne znam ni sama zašto nisam vjerojatno jer sam prevelika kukavica! Doktore moji mi se roditelji gade žele da budem nešto što nisam niti želim biti!! Ne znam što ću, znam da je samoubojstvo glupo ali...

(08. veljače 2003. 20:10)

Odgovor liječnika:
197

   Za “užasan” odnos s roditeljima možda i Vi snosite dio odgovornosti. Pokušajte s njima porazgovarati o Vašim problemima i to vrlo ozbiljno. Morali biste im predočiti svoje otpore njihovim ambicijama i planovima o tome što biste Vi trebali uraditi. Svojoj majci i ocu otvoreno recite o pustoši u duši koju osjećate. Roditelji nisu Vaši neprijatelji, ali, oni možda uopće ne primjećuju Vaše unutarnje nemire i tjeskobe. U Vašim (trenutačno) mračnim razmišljanjima Vi - po svemu sudeći – ne nalazite nimalo životne radosti, koja bi bila primjerena Vašoj dobi. Pođite s roditeljima na razgovor psihologu i psihijatru. Vašem problemu ima lijeka. Prije svega lijek je ljubav koju biste trebali osjećati prema sebi i prema svojim bližnjima. Ako su oni možda neuki ili ne primjećuju da se Vi mučite, nađite strpljenja u sebi i za sebe i za njih. Objasnite im da se osjećate užasno. Neka to izađe iz Vas. Oni će prepoznati kolike su vaše patnje i svojom će Vas ljubavlju zakriliti. Nastojte u sebi naći snage za život koji je pred vama. Za sve je potreban trud. Trudite se spoznati radost, ljubav i sreću. Uvjereni smo da ćete, budete li se stvarno trudili, u tome i uspjeti.


(Pero):

  moj problem zove se ejaculatio praecox, psihoterapeut mi je pripisao anafranil i normabel dok sam nedavno procitao da kombinacija paroksetina i sildenafila poboljšava kontroliranje ejakulacije. dali se ova dva potonja lijeka daju nabavit u hrvatskoj i dali da uopće počnem pit anafranil koji mi djeluje dosta jak antidepresiv. hvala

(08. veljače 2003. 03:39)

Odgovor liječnika:
196

   Niste nam napisali koliko imate godina. Kod mlađih ljudi (muškaraca) početkom njihova spolnog života moguće je da se jave problemi s preranom ejakulacijom. Mogli bismo reći da je to gotovo redovita pojava, no o strukturi psihe pojedinog mladića ovisi hoće li se taj problem riješiti sam od sebe ili će ta nezgoda prerasti u nešto što je potrebno liječiti. Pravilo je da se psihički labilnije osobe fiksiraju za to i to onda postane problem, tako da se “nezgoda” počinje reprizirati, što njih tad možeobeshrabriti, te imamo jedan zatvoreni krug negativnih zbivanja. Psihički jače mlade osobe, kojima se koji put desi ej.praecox, to obično izracionaliziraju na način: “ma, to mi se sad desilo, drugi put neće i idemo dalje.” Spolni čin je – mogli bismo slobodno reći - potpuno prirodna “pojava”. Stoga pokušajte tako gledati na svoje biće i svoj organizam. Mi nemamo saznanja o preparatima koje ste u pitanju naveli, a kombinaciju anksiolitika (Normabel) i antidepresiva (Anafranil) psihijatri propisuju u liječenju nešto složenijeg anksioznog poremećaja, kojemu je uzrok stres. Uz terapiju lijekovima potrebno je i “raditi na sebi”, naći unutarnju snagu i vjeru u izlazak iz problema, treba Vam iznad svega hrabrosti i treba Vam ljubavi voljene osobe, s kojom ćete se riješiti Vašeg problema.


(ante):

  Šaljem rezultate pretraga, pa Vas molim da mi odgovorite što je zabrinjavajuće i što treba poduzeti: mokraćna kiselina 406 (200-410);  kolesterol 6.8 (0-5.7);  trigliceridi 2.55 (0-1.71);  HDL-kolesterol 1.52;  LDL-kolesterol 4.12 (0-4.14);  AST 28 (0-37);  ALT 47 (0-41);  GGT 92 (9-40) 

(07. veljače 2003. 15:50)

Odgovor liječnika:
195

   Vi biste morali otići na internistički pregled, na kojem će Vam specijalist-internist izmjeriti tjelesnu težinu i eventualno preporučiti da još jednom ponovite gore navedene pretrage. Ako rezultati pretraga opet budu ukazivali na povišene razine triglicerida i kolesterola, kao i povišenu razinu GGT, propisat će Vam se odgovarajuća dijeta, zabraniti konzumiranje alkohola, dobit ćete naputak da se morate početi s fizičkim aktivnostima ( brzo hodanje, lagano trčanje i tsl.) Na internističkom pregledu ćete ujedno uraditi i pregled srca (snimanje EKG - koji će pokazati imaju li povišene vrijednosti triglicerida i kolesterola u Vašoj krvi kao neželjenu posljedicu - sužavanje krvnih žila srca tj. koronarnih arterija).


(xxx):

  poštovani! imam 16 godina i već više od godinu dana imam gnojne angine, ponekad sa lagano povišenom temperaturom. bila sam na brisu ždrijela i nalaz je uredan. kako je to moguće? inače sam alergična, i unazad pola godine zglobovi na nogama mi otiću. zanima me da li je moguće da se neka bakterija prikrije u smislu da su krvni nalazi uredni? može li se raditi o virusu i kako se liječi? molim vas da mi odgovorite! unaprijed hvala!

(05. veljače 2003. 20:36)

Odgovor liječnika:
194

   Bris grla biste morali ponoviti. Uradite i pretrage krvi : SE (sedimantacija eritrocita), CRP, AST-O. Ako Vam Ti nalazi budu uredni nemojte se bojati težih posljedica. Inače je pravilo da se svaka gnojna angina mora liječiti antibiotikom najmanje kroz 10 dana. Nabavite pastile Propomed-C i nekoliko mjeseci ih uporno uzimajte, kako biste prirodnim pčelinim proizvodom-propolisom održavali Vaše osjetljivo ždrijelo bez patogenih mikroorganizama. Naravno, ako niste alergični na pčelinje proizvode.


(******):

  Poštovani! Ako mi možete nešto više reći o dijagnozi bolesti cauda equinae. Unaprijed hvala.

(05. veljače 2003. 19:43)

Odgovor liječnika:
193

   Vaše pitanje nije jasno. Cauda equina nije bolest već je to anatomski pojam i predstavlja snopove živaca koji izlaze iz završnog dijela spinalne (leđne) moždine.


(Nina):

  Što sve možemo vidjeti ultrazvukom srca?

(04. veljače 2003. 15:52)

Odgovor liječnika:
192

   Primjena ultrazvučne dijagnostike u kardiologiji (ehokardiografija) danas je nezaobilazna metoda dijagnosticiranja velikog broja patoloških pojava i promjena na srcu i velikim krvnim žilama. Još u nerođenog djeteta (u vrijeme intrauterinog rasta ploda) moguće je dijagnosticirati brojne urođene srčane defekte i mane, a tako i tijekom života - različitim uzv tehnikama (jednodimenzionalnim, dvodimenzionalnim i dopler tehnikom), utvrđuju se bolesti srčanih zalistaka, njihove upale i ožiljačne promjene, hemodinamske karakteristike srca, slabost srca (kardiomiopatije), promjene na aorti i vel. srčanim žilama, srčani tumori i  slićno.


(Anonymus):

  Oko čmara mi se prije tjedan dana pojavilo nekakvo crvenilo iz kojeg se lucio nekakav gnoj. Jos moram da napomenem da me čmar od tad neopisivo svrbi. Unaprijed Hvala.

(03. veljače 2003. 18:44)

Odgovor liječnika:
191

   Potrebno bi bilo da to "nekakvo crvenilo i nekakav gnoj" pregleda liječnik, koji će vas - ako tako prosudi, uputiti na pregled kirurgu. U svakom slučaju, da bi se postavila dijagnoza, te da bi se zaključilo o čemu je riječ, morate se podvrći pregledu.


(Splićanin):

  Supruga i ja smo pedesetogodišnjaci i nedavno smo napravili tkzv. krvnu sliku. Nakon što nam je utvrđena visoka razina masnoća u krvi, prilagodili smo prehranu i počeli uzimati tablete jabučnog octa (2 mjeseca). Radi se o Enician (ultrasnažnim - 500mg) tabletama. Odlično ih podnosimo i općenito se bolje osjećamo od kada ih koristimo. Međutim supruga je počela osjećati bol u gotovo svim zubima i desnima, pa nas interesira da li je to posljedica dužeg uzimanja takvih tableta. Da li praviti prekide i da li uz njih uzimati još kakav preparat sa mineralima i sl.? Unaprijed zahvaljujem i šaljem puno pozdrava!

(31. siječnja 2003. 14:55)

Odgovor liječnika:
190

   Nismo sigurni postoji li korelacija između unosa relativno visokih doza jabučnog octa u organizam i pojava boli u desnima i zubima vaše supruge. Općenito, možemo reći da o "terapiji" povećanih masnoća u krvi jabučnim octom nismo dovoljno educirani. Moguće je da se povećan unos metabolički aktivnog jabučnog octa upliće u narušavanje vrlo istančane acido-bazne ravnoteže organizma. Bilo bi dobro da savjet potražite od liječnika, specijaliste kliničkog farmakologa, ili da se obratite za savjet na portal www.plivazdravlje.hr, gdje ćete možda dobiti odgovor na Vaše pitanje.


(  ):

  dali mi možete reći nešto o ovisnosti o ljekovima. 

(30. siječnja 2003. 19:51)

Odgovor liječnika:
189

   Pokušat ćemo Vam vrlo uprošćeno odgovoriti na vaše pitanje. Ovisnost o lijekovima može biti "samo" psihička ovisnost o uzimanju lijeka (za kojeg osoba misli da joj pomaže) ili pak metabolička ovisnost, kad potreba za lijekom više nije samo psihičke prirode, već organizam više ne može bez određenog supstrata, koji se je nakon duže uporabe "upleo" u njegov metabolizam. Kod ove druge vrste ovisnosti, postoji još i problem stvaranja tolerancije organizma na niže doze lijeka, pa stalno morate povećavati dozu da biste postigli određeni učinak lijeka.


(MUJAN DENAN):
(djenom@hotmail.com)

  U tijeku rata pojavili su se kako se meni cini kondilomi koje sve do danas nisma lijecio. Bradavicaste izrasline su ispod glavica i boje su koze. Volio bih zbog intimnosti da mi preporucite doktora jer sam se davno trebao lijeciti. Koje lijekove treba nabaviti? Pomozite! Slucajno sam o kondilomima nasao na internetu koji sam tek naucio koristiti. Hvala.

(29. siječnja 2003. 22:39)

Odgovor liječnika:
188

   Vi biste trebali otići na pregled kod dermatologa ili urologa. On će Vam potvrditi ( ili demantirati) radi li se kod vas o kondilomima. Ako je vaša pretpostavka točna, postoji cijeli niz terapeutskih postupaka, kojima se više ili manje uspješno otklanjaju kondilomi. Prošetajte malo po stranicama rubrike PITAMO LIJEČNIKA na ovome portalu - u skupini odgovora iz ginekologije, gdje ćete o šiljatim kondilomima naći brojne odgovore i pojašnjenja. Radi se o spolno prenosivom virusnom oboljenju kojem je uzročnik humani papiloma virus (HPV).


(Ružica):
(ruzica.galir@tel.net.ba)

  Postovani molim vas da mi odgovorite sto prije!
Imam sestru kojoj su 22 god. Kojoj su kao maloj otkrili srčanu manu (titranje lijeve preklijetke). Sve ove god. i tijekom puberteta nije bilo nikakvih promjena. Sad ponekad osjeti neke grčeve i to ju smeta, bili smo kod pedijatra, ali je stanje ostalo nepromjenjeno. Molim vas da mi pobliže pojasnite ovu sčanu manu, njene pozitivne strane(ako ih ima) i nus-pojave.Tražim od vas da mi preporučite, što mi je raditi i kome se obratiti. Unaprijed hvala!

(29. siječnja 2003. 20:37)

Odgovor liječnika:
187

   Da bismo vam određenije odgovorili na Vaš upit, trebali biste nam napisati točnu dijagnozu. Osim svega, u dobi od 22 g. života, Vaša se sestra više ne bi trebala pregledavati kod pedijatra. Ona bi trebala otići na pregled srca liječniku internisti, koji je specijaliziran za bolesti srca (kardiolog). Nakon pregleda, koji obuhvaća auskultatorni pregled (slušalicama), EKG snimanje u mirovanju i pod opterećenjem (vožnja bicikla), te dijagnostiku ultrazvučnim uređajem - kardiolog će Vam reći radi li se kod Vaše sestre o bezazlenom ili ozbiljnom zdravstvenom problemu.


(Goran):
(goston5@yahoo.com)

  Zdravo. Imam problem kao i još neko što vam se javio. Ja ću se potruditi da to boljr opišem nego što je to on učinio. On je spomenuo tvrde grudvice po penisu. Dakle radi se kao o prištičima koji su bijeli, i nalaze se odmah pod kožom, ustvari kao na koži samo što imaju mali tanki sloj kože preko sebe. Moj je problem još veći, imam ih i po mošnji. Nalaze se u korjenu dlaka; dlake rastu iz njih. Ja bih ih nazvao bijelim aknama, jer takve mi se pojave i po brade. Samo što se koža na bradi i penisu razlikuje po mekoći, pa i te akne malo drugačije izgledaju. Imam 17 godina i jedini uzrok nastajanja vidim čokoladu i slatkiše, jer sam nenormalno uredan,svaku noć se kupam, a rijetko koje jutro propustim da se ne istuširam. Jedem malo voća, je li to uzrok? Sada penis i mošnju svako jutro i noć perem Garnier Pure gelom, je li to dovoljno? Šta još da radim? Unaprijed hvala.

(29. siječnja 2003. 12:40)

Odgovor liječnika:
186

   Vjerojatno su "grudvice" koje opisujete brojne potkožne lojne žlijezde, koje se normalno nalaze na spolovilu muškarca. Mladići Vaše dobi nerijetko se nepotrebno opterećuju izgledom svog spolovila. Nakon djetinjstva, u vrijeme spolnog sazrijevanja spolovilo se izrazito mijenja. Ono je takvo u svih odraslih muškaraca. Neovisno o vrsti preparata kojima obavljate intimnu njegu, nećete se riješiti lojnica, koje se normalno nalaze na skrotumu i na koži penisa. Inače, svježe voće (i povrće) je dobro jesti svakodnevno, radi toga što je ono puno minerala i vitamina, koji su Vam u Vašoj životnoj dobi neophodni. 


(tipa):
(trans10@hotmail.com)

  Dobar dan. Imam jedan problem. Imam 21 godinu. Prve seksualne kontakte imao sam u 17-toj god. ali i to vrijeme nisam imao dobru erekciju, ali bilo je nekako. Ali od tog vremena više ne smijem pokušavati zato što sam 7-8 puta imao preranu ejakulaciju. Imam 5-6 djevojaka ali nekakone smijem pokušati jer sam izgubio povjerenje u sebe. Za preranu ejakulaciju uzimao sam terapije kod psihijatra.  Xanax i Fluoxetin. Sada mi je malo bolje, ali još nemam povjerenja ponovo probati. I molim vas 100 puta da mi odgovorite. Penis mi nije ravan, malo je kriv i kako ga ispraviti. Da li trebam otići urologu ili negdje drugdje? Trebam li operacija ili može i s lijekovima. Hvala na razumijevanju.

(28. siječnja 2003. 22:22)

Odgovor liječnika:
185

   Vi ste se previše opteretili brigom da s Vašim spolnim organom nije sve u najboljem redu. Stoga bi bilo dobro da posjetite urologa. On će Vas, nakon što Vas pregleda, uvjertiti da je Vaše spolovilo normalno. Za Vašu dob, u kojoj još nemate bogato seksualno iskustvo, pojava prerane ejakulacije nije ništa neobično. Nije dobro što je s Vama zavladao strah. Straha se treba osloboditi, ali lijekovi tu samo malo mogu pomoći. Važno je da izgradite samopouzdanje. Kad Vam urolog objasni da je s Vama sve u redu, otpast će taj dio brige. Uskoro će uslijediti uspješan spolni odnos, koji će Vam vratiti vjeru u sebe, a onda će nestati i Vaši problemi. Brojni mladi ljudi imaju slične probleme, koji su tipični za osjetljivije i nervoznije mladiće. Nemojte se bojati sebe, svoje seksualnosti i života. Hrabro se uputite u ostvarivanje seksalnih kontakata, pa ako i ne uspijete još koji put, nije važno. To su potpuno prirodne radnje, koje strahovi mogu zakomplicirati do te mjere da se počinjete samomučiti. Opustite se i radujte se Vašem mladom životu.


(Dečko):

  Poštovani! Imam 18 godina i želio bih vam postaviti nekoliko pitanja. Imam jedan možda naizgled neobičan problem. Naime, prilikom erekcije i jakog uzbuđivanja (seksualnog) prostata počinje lučiti proziran sekret (bar mislim da je riječ o prostati) i to me poprilično smeta. Neugodno mi je pitat svog lijecnika ili urologa pa bih vas molio da mi pokušate obijasniti o čemu je riječ. Unaprijed hvala! Pozdrav

(28. siječnja 2003. 21:18)

Odgovor liječnika:
184

   Libidinozno vlaženje muškog splovila potpuno je normalna pojava, javlja se radi lučenja bulbouretralnih žlijezda u stanju spolnog uzbuđenja. To se vlaženje inače naziva uretroreja , a u izlučivanju ne sudjeluje prostata već samo Littreove i Cowperove žlijezdice, koje se nalaze uz mokraćnu cijev - uretru.


(maja):

  Unaprijed hvala na odgovoru. Partner ima dijagnosticiranu varicocelu, prije 5-6 god. Prije godinu dana tijekom ejakulacije, ponekad bi imao bolove, koje je ublažavao ledenim oblozima. Ili bi se bol pojavila idući dan nakon teže tjelesne aktivnosti. Zadnji mjeseci bolova nema, možda nekad blago, blago..i kratkotrajno. 
Da li napraviti spermiogram, ili je za "živost" spermija dovoljna i činjenica što bolova mjesecima nema? Hvala i lijepi pozdrav!

(28. siječnja 2003. 15:49)

Odgovor liječnika:
183

   Očito je da varikokela kod Vašeg supruga postepeno spontano iščezava, što je čest slučaj kod manjih varikokela. Glede Vašeg zanimanja za spermatogram, tek nakon njegove analize moguće je prosuđivati o kvaliteti (kakvoći) sperme.


(Dunja Jekauc):
(djekauc@medqcins.ba)

  Mehanizam trojne terapije kod HIV-a

(27. siječnja 2003. 15:33)

Odgovor liječnika:
182

   Do danas još nije pronađen učinkoviti lijek ili cjepivo protiv side, ali zato postoje snažno učinkoviti lijekovi. Strategija borbe protiv perfidno razornog virusa side sastoji se danas u tzv. trojnoj terapiji. Na HIV (virus side) se, naime, nastoji djelovati, na tri “razine”, blokirajući mu osjetljive mehanizme za prepisivanje RNA i za reprodukciju novih viriona (virusnih čestica). Kako virus side pripada u skupinu retrovirusa (u svojoj strukturi posjeduju enzim obratnu transkriptazu), grupa lijekova koji blokiraju HIV zovu se antiretrovirusni lijekovi (inhibiraju djelovanje obratne transkriptaze), no postoji još čitav niz lijekova koji djeluju blokirajući i druge enzime (inhibitori proteaze, primjerice) ili bitne dijelove virusne čestice. Za sada veliku učinkovitost u usporavanju i zaustavljanju (dakle, ne i u izliječenju) bolesti i uklanjanju simptoma pokazuje bar 6, od 20-tak lijekova. Obično se, za dugotrajno uspješnu terapiju, istodobno daju tri lijeka u kombinaciji. To je trojna terapija, tj. visokoaktivna antiretroviralna terapija (HAART, od engl. Highly Active Retroviral Therapy). Virus side ima, naime, začuđujuću sposobnost brzih mutacija pa se, upravo zbog tako brze produkcije novih varijabli, daju tri lijeka odjednom kako bi se virus “obezglavio” i prinudio na što duži “oporavak”.
Ilustracije radi, treba spomenuti kako, nakon samo 3 tjedna ovakve terapije, količina virusa padne ispod mjerljiva nivoa. Od svoje pojave, trojna je terapija uvelike izmijenila život oboljelima od AIDS-a. Ne samo da im je život produžen za deset do petnaest godina, već se za vrlo kratko vrijeme nakon uzimanja terapije počinju oporavljati, vraćaju svoju prvobitnu tjelesnu težinu, osjećaju se dobro, mogu se vratiti na posao, kvaliteta života im je bitno poboljšana. U zemljama visokog standarda smrtnost od AIDS-a rapidno je pala nakon uvođenja ove terapije. No, ni trojna terapija, dakako, ne znači konačno rješenje, jer bolesnik na kraju ipak umire. Veliku nadu pacijentima pružaju novi lijekovi koji su na pomolu, a ima izgleda da će u neko dogledno vrijeme i vakcina biti pronađena.


(munkiki):

  kako izliječiti kašalj bez odlaska liječniku bez pijenja ikakvih tableta to me muči već 2 mjeseca. molim vas možete li mi ikako pomoći imam 25 godina 70 kg i 179 cm završila sam školu ne znam da li je to psihički problem ne pijenje tableta i kapsula unaprijed vam se zahvaljuje marina koleković - požega

(26. siječnja 2003. 22:15)

Odgovor liječnika:
181

   Veliki broj ljudi zazire od uzimanja lijekova i odlaska liječniku. U pitanju su predrasude, kojih se nije lako riješiti. Vi ste vjerojatno dosad bili uglavnom zdrava osoba, tako da ste si mogli dozvoliti taj – mogli bismo reći “luksuz”. Mlade osobe kojima je njihov imunološki sustav dobar rjeđe teže obolijevaju i uglavnom bez terapije, vlastitim snagama svladaju svaki lakši infekt. Međutim, koji put se zalomi nešto kao ovaj Vaš uporni kašalj. Trebali biste otići na pregled. Ako baš nećete, na prvom mjestu prestanite pušiti (ako ste pušač), pokušajte svakodnevno inhalirati tople pare čaja od kadulje, piti najmanje 2-2,5 litre tekućine dnevno (tople čajeve, mlijeko i sl.). Namažite noću prsa gelom s dodatkom ulja metvice i eukaliptusa (Vicks), te boravite i danju i noću u prostorijama u kojima zrak nije ni suh ni hladan. Jedite što više agruma (naranče, mandarine, limuni) i - nadajte se izlječenju.


(Zedni):

  Vec duze vremena patim od nenormalne zedji. Non stop sam zedan, a pred jutro imam cak grceve u noznim misicima.

(24. siječnja 2003. 22:19)

Odgovor liječnika:
180

   Niste naveli svoju životnu dob, no, važno je s tim problemom upoznati Vašeg liječnika opće medicine, koji će Vas uputiti na pretrage. Pojačana žeđ je jedan od prvih znakova šećerne bolesti. Stoga, nemojte oklijevati s pregledima.


(ALBA):

  Otac mi ima 82 godine i koristi lijek Sinersul (Pliva). Zanima me da li je to neka vrsta antibiotika jer naime već duže vrijeme ima poteškoća sa mokraćom (često urinira i pojavile se kapljice krvi u urinu) uz to uzima i lijekove za visok tlak (već nekoliko godina) i da li su možda ti lijekovi krivi za njegove tegobe.

(24. siječnja 2003. 16:44)

Odgovor liječnika:
179

   Sinersul je kombinacija dvaju različitih lijekova, koji – tako ujedinjeni u svom efektu na mikroorganizme pokazuje djelovanje slično antibioticima. Sinersul se ne smije piti duže od desetak dana, a uzima se u dvije doze (svakih 12 sati). Vaš bi otac morao biti na kontroli kod liječnika-specijaliste urologa, jer krv u mokraći može ukazivati na ozbiljne patološke promjene u urinarnom traktu. Sinersul ne može biti uzrokom navedenih smetnji. Odvedite ga na detaljne pretrage. Radi povišenog tlaka, nužan je pregled i kod interniste-kardiologa.


(ivana):
(ivana-24@net.hr)

  Postovani! Molim vas recite mi gdje moj suprug moze napraviti spermogram. Unaprijed zahvaljujem.

(23. siječnja 2003. 22:19)

Odgovor liječnika:
178

   Spermatogram se radi u laboratorijima kliničkih bolnica kao i u ordinacijama liječnika specijalista urologa.


(Drazen):

  Molim vas odgovorite mi ukoliko otac ima krvnu grupu B Rh+, a majka A Rh+ moze li dijete imati krvnu grupu AB Rh+.

(22. siječnja 2003. 22:51)

Odgovor liječnika:
177

   Da, dijete može imati krvnu grupu AB (Rh +).


(Klara):

  Poštovani, zanima me koje su godine kritične za tumore i rakove u dojci. Koji su simptomi, da li svaki bol aludira na bolesnu dojku ili se može raditi i o žlijezdama. Hvala.

(22. siječnja 2003. 20:32)

Odgovor liječnika:
176

   U Republici Hrvatskoj svake godine oboli 2000 osoba od raka dojke ( na 100 žena oboli 1 muškarac). Kod žena daleko je najugroženija populacija starija od 65 godina života. Može se reći da se bolest javlja više kod žena iznad 50 god., ali može se dogoditi i mlađim ženama. Onkolozi smatraju da je potrebno nakon 40 -te god. života svakih 2-3 godine uraditi mamografiju. Svaka bol ne znači maligni proces, ali redovita kontrola kod onkologa nužna je kako bi se na vrijeme otkrile prve patološke promjene u tkivu dojke.


(ivana):
(ivana-24@net.hr)

  Postovani! Molim vas gdje i kako se moze napraviti spermiogram. Unaprijed zahvaljujem

(20. siječnja 2003. 23:12)

Odgovor liječnika:
175

   Spermatogram se može uraditi u laboratoriju u koji će Vas uputiti liječnik- specijalist urolog. Obratite se Vašem izabranom liječniku opće medicine, gdje ćete dobiti uputnicu za specijalistički pregled.


(Ana):

  Pozdrav. Mozete li mi nesto vise reci o kostanim infarktima?

(20. siječnja 2003. 21:05)

Odgovor liječnika:
174

   Kosti poput ostalih živih tkiva organizma ima aktivan metabolizam, kojem je preduvjet slobodan protok krvi (koja stanicama tkiva nosi hranjive sastojke i kisik.). Prestane li krvotok unutar nekog segmenta tkiva (na pr. kosti), njegovo irigaciono područje postaje beživotno. To bi krajnje pojednostavljeno bilo tumačenje pojma infarkta svakog tkiva, pa tako i koštanog. Dogodi li se začepljenje krvne žile koja hrani kost, mrtvi se dio kosti razgrađuje, a nova se kost stvara urastanjem krvnih žila u oštećeno područje. Kosti imaju izrazitu regenerativnu sposobnost, no za nju je neophodno unošenje određenih minerala i vitamina u organizam.


(Ivan):

  Pozdrav. Da li po vasem misljenju ovakav nalaz moze biti uzrokom zujanja u usima (tinnitusa) i vrtoglavica ? Naime, ucinio sam opseznu ORL i neurolosku obradu, ali smetnje ne prestaju iako su malo slabijeg intenziteta. Unaprijed hvala. 
Hiperlordoza vratnog dijela kraljeznice bez bitnih promjena na trupovima. Na funkc. slikama limitirane kretnje sa narocito ogranicenom amplitudom pokreta u inklinaciji.

(20. siječnja 2003. 21:04)

Odgovor liječnika:
173

   Zujanje u ušima može biti posljedica cirkulatornih poremećaja unutar slušnog i statičkog aparata unutarnjeg uha. Jednako tako, kao posljedica neaktivnosti mišića vrata, čija je pokretljivost (kao što stoji u Vašem nalazu) ograničena, javlja se poremećaj u cirkulaciji navedene regije. Pored neurološke obrade, potrebna Vam je i obrada kod specijaliste ortopeda kao i fizikalna terapija koju će Vam propisati specijalist fizijatar. Upornom vježbom ojačati ćete muskulaturu vrata, krvotok u toj regiji će oživjeti, tako da šum i vrtoglavice koje su mu pridružene može nestati. Kod određene vrste migrene u obliku napadaja javlja se intenzivan šum u uhu (obično na jednoj strani), nakon kojeg uslijedi žestoka vrtoglavica praćena povraćanjem. Nakon napada šum nestaje, da bi se ponovno u idućem napadu vratio. 


(luciana):

  Štovani, imam 28 godina i slijedeće probleme. Već duže vrijeme osjećam palpitacije srca, odnosno nepravilan ritam. Napravljen je EKG srca i bio je u granicama normale. Međutim ja sam i dalje zabrinuta jer tzv. preskakanje osjetim pri najmanjem naporu, npr. kad se sagnem dobaviti nešto s poda ili brže potrčim, a ponekad i dok sam potpuno mirna, npr. dok ležim. 
Drugi moj problem je što već nekoliko godina osjećam da mi se prsti lijeve ruke po noći zgrče. Ruka mi je postala nekako slaba bez snage, i malo drhti za razliku od desne s kojom nemam problema. Inače, često imam bolove u lijevom ramenu, te grčeve i bol mišića u lijevoj strani leđa. Molim za Vaš odgovor. Hvala.

(20. siječnja 2003. 20:31)

Odgovor liječnika:
172

   Radi srčanih tegoba tipa palpitacija i ekstrasistola, koje mogu biti i neurotske naravi, dobro je da ste uradili kardiološku obradu. Nju je potrebno povremeno ponavljati, kako biste se umirili, jer briga i neizvjesnost oko toga je li s Vašim srcem sve u redu, samo još više usredotočuju vašu paznju na osluškivanje rada srca. 
Zbog problema s lijevom rukom potrebno je obratiti se specijalistima: ortopedu, neurologu kao i fizijatru.


( x ):

  Molim vas da mi pomognete:15 mi je godina i imam prištiće na glaviću penisa već JAKO dugo! bojim se da će to utjecati na moju vezu i spolni odnos! kako da se ih riješim? Molim vas pomognite!!!!!

(19. siječnja 2003. 16:03)

Odgovor liječnika:
171

   Vi biste trebali otići na pregled kod urologa. Sve promjene na koži i sluznicama liječnik bi morao vidjeti. Bez pregleda nije moguće postaviti dijagnozu.


(ivana):
(ivanacvetanovic370@hotmail.com)

  Od pre 5 nedjelja imam bolove koji polaze od predjela desne sljepocnice pa liniski preko cijele lijeve strane glave uz to imam smetnje vida kao da gledam dugo u zicu zarulje tako da izgubim pola vidnog polja, to traje 15 minuta i desava mi se sve cesce, uz to sam vrlo konfuzna, zaboravna. Po preporuci neurologa uradjen mi je MR glave, zbog obiteljske anamneze u kojoj se navodi da mi je majka operirana od SAH, Aneurizam na zadnjoj komunoikartivnoj arteriji na racvanju velik 6 mm. Moja majka nije pokazivala nijedan neuroloski ispad, sve je bilo uredu osem glavobolja. Moj MR snimak pokazuje PATOLOSKU PROMJENU U VIDU ZASJENCENJA IZMEDJU NEKIH KRVNIH SUDOVA SA DESNE STRANE U UNUTRASNJOST MOZGA ISPUNJENU LIKVOROM. u nalazu se ne precizira kojih krvnih sudova koliko dubo niti tocnu lokacuju. zamolila bih Vas da me savjetujete sto uraditi i dali ovaj nalaz ukazuje mogucnost aneurizme? HVALA

(15. siječnja 2003. 13:56)

Odgovor liječnika:
170

   Simptomi koje opisujete simptomi su migrenoznih aura i ataka migrene. Diferencijalno dijagnostički moguće je da se radi i o daleko ozbiljnijim uzrocima Vaših smetnji. Potrebno je da uradite kompletan neurološki pregled, CT glave, EEG snimanje, kako bi Vam neurolog postavio egzaktnu dijagnozu. Obiteljska anamneza upućuje na mogućnost naslijeđa, te je u tom smislu indicirano uraditi i arteriografsku pretragu. Neurolog će temeljem navedenih pretraga s velikom sigurnošću moći zaključiti što je kod Vas uzrok sve češćih ataka bolnih sijevanja u području glave.


(Krešo):
(kresimirk@yahoo.com)

  Dobar dan! Imam 29 godina, visok 183 cm, težak (na žalost) 96 kg ali trenutno provodim redukcijsku dijetu tako da se nadam kroz nekih pola godine da ću se vratiti na svoju idealnu težinu! Moje pitanje je sljedece: već jedno 2 godine imam dosta povišene masnoće u krvi (kolesterol) i jako povišene trigliceride! Trigliceridi su zabrinjavajuci jer vrijednost iznosi 3,9 a dozvoljeno je koliko znam 1,7! Ukupni kolesterol je 7 a loš negdje oko 6. Moj stric ima iste takve probleme i sada mora piti lijekove jer mu je to počelo utjecati i na tlak. Interesira me osim tradicionalnih dijeta i jabucnog octa kakvog bi se režima prehrane morao pridrzavati da to dovedem u neku normalu i koji vremenski interval je potreban da bi se takva krvna slika dovela u normalu! Idem svakih 6 mjeseci na testiranje i koliko god se držao prehrane vrijednosti vrlo malo padnu a trigliceridi su užasno narasli. Imam i dosta povišen GGT jetreni enzim (74) a izbjegavam sva gazirana pića kao i alkohol. Lijekove ne trošim ali to je jednostavno tako. Puno Vam hvala unaprijed na odgovoru.

(14. siječnja 2003. 09:24)

Odgovor liječnika:
169

   Redukciona dijeta je odgovor na sve vaše probleme. Ona mora biti uporno provođena kroz duže vrijeme, uz uvođenje fizičkih aktivnosti s kojima u početku ne valja pretjeravati, ali ih treba prakticirati (također) uporno. Broj obroka neka vam bude bar 5 u tijeku dana, ali izbjegavajte unos namirnica bogatih mliječnim i animalnim masnoćama, te ugljikohidtarima. Svježe povrće, voće, cerealije, grahorice, posno meso i riba neka Vam budu obroci u razmacima od 3-4 sata, izbjegavajte gazirana pića, alkohol kao i slatke voćne sokove. Kolače zaboravite! Kroz par mjeseci će Vam se stanje normalizirati a nalazi će Vam se približiti normalnim vrijednostima. Radi navedene obiteljske sklonosti gojaznosti, o Vama ovisi hoćete li se držati preporuke za držanjem dijete kojom ćete reducirati unos namirnica, koji kod Vas rezultira neželjenim vrijednostima holesterlola, triglicerida i jetrenih enzima. U posljednje vrijeme se preporuča i akupunktura, nakon čije se primjene (u brojnih pacijenata) apetit bitno smanji.


(Tanja):

  09.01. napravila sam mali lječnički pregled urina, trebalo mi je u vezi zdravstvenog osiguranja. Nalazi urina nisu baš čisti.
hemoglobin (+) i leukociti (+), ostalo je ok.
Preporučeno mi je napraviti ponovni nalaz urina.
Dali mi možete objasniti što to znaći? Unaprijed hvala

(13. siječnja 2003. 14:33)

Odgovor liječnika:
168

   svakako ponovite analizu urina. Nakon temeljite toalete spolovila u bočicu (koju ste dobili u laboratoriju) uhvatite srednji mlaz urina i odmah po uzimanju ga dostavite na analizu.


(kety):
(katrin@hi.hinet.hr)

  1999. g suprug je imao dg: asthenoteratozoospermia da bi danas dg bila normozoospermia a vrijednosti :
koncentracija:85  grade a : 43 (36.7 mill/ml  grade b : 18 (15,0  grade c : 6 (5.0  grade d : 33 (28,3  volumen 5.5  viskoznost normal  ph 8.3  izgled normal  morfologija 32%  okrugle stanice(mill/ml) 1.8  leukociti 6,5  dg normozoospermia
Molim vas da da mi objasnite što znače grade a,b,c,d da li je dobra morfologija ili je granična,i da li je problem što ima leukocita u ejakulatu. unaprijed hvala.

(10. siječnja 2003. 23:05)

Odgovor liječnika:
167

   Iznad 14% morfološki normalnih spermija (prema nekim autorima) predstavlja good fertilization prognosis – dobru prognozu za mogućnost začeća. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da spermatogram s 30% i više spermija koji su normalnog izgleda takvu predstavljaju dobru prognozu za začeće. Broj leukocita je manji od 100, a pokazatelj kiselosti (pH) također je optimalan (lagano alkalan), kao i volumen ejakulata od 5,5 ml. Koncentracija od 85 milijuna sp/1 ml nađena je zbrajanjem “grade” od a do d. Mišljenja smo da je nalaz potpuno uredan. Za svaki slučaj, konzultirajte se s urologom i zamolite njega za interpretaciju.


(Milena):

  Zelim nesto vise znati o paradontozi i preporucujete li nekog lijecnika u splitsko dalmatinskoj zupaniji.

(10. siječnja 2003. 16:46)

Odgovor liječnika:
166

   Liječnici, doktori stomatologije u tijeku studija stječu (usvajaju) znanja iz područja stomatologije. Mi ostali liječnici, doktori medicine, jedva da imamo osnovna znanja o stomatološkoj kazuistici. Paradontozom se posebno bave subspecijalisti za tu stomatološku problematiku, tako da je važno da se obratite za pomoć vrsnom “znalcu”. Njihove adrese nisu nam poznate, ali možete pronaći u tisku (dnevne novine) reklame za privatne stomatološke ordinacije – specijalizirane za bolesti paradoncija.


(Sabrina):

  Poštovani, imam 27 godina, već izvjesno vrijeme (par mjeseci) u gornjem prednjem dijelu lijeve dojke na pritisak osjetim bol, ta bol se pojačava pri približavanju menstruacije. Danima se dešava da boli nema pa se opet vrati,naravno mene to sve plaši jer nikad me dojke nisu boljele čak ni pred periodu. Primjetila sam neko zadebljanje (možda je i čvor) koje se pojačava i smanjuje s vremena na vrijeme. Mnogo djevojaka mi je reklo da je imalo bolove slične prirode, šta to znači?! Molim vas da mi kažete šta bi to moglo da bude, da li je opasno i kako se liječi. U velikoj sam panici pa vas molilm da mi pomognete. Unaprijed se zahvaljujem.

(08. siječnja 2003. 20:42)

Odgovor liječnika:
165

   Za svaku promjenu u dojci nužno je dijagnosticirati (temeljito) njezin uzrok. Mi Vam preporučujemo da umjesto što ste se prepustili neizvjesnosti i strahu poduzmete sljedeće korake: otiđite na pregled dojki - koji se u Vašoj životnoj dobi mora obavljati bar jednom godišnje. Ultrazvučnom pretragom, rtg snimanjem (mamografija) i ako bude potrebno punkcijom će se ustanoviti priroda zadebljanja u gornjem dijelu Vaše lijeve dojke.


(MARE):

  Poštovanje. Moje je pitanje vezano za moju mamu. Ona ima 46 god. po zanimanju je krojačica i to već 26 godina. U zadnjih godinu dana ima izrazito jake bolove u predjelu vrata a u zadnja 3 mj. ima jake bolove u obje ruke. Zbog posla ona je u sjedećem položaju skoro 18h dnevno. Ne radi nikakve vježbe jer je preumorna. Pokušajte mi samo pobliže objasniti o čemu se radi.

(08. siječnja 2003. 00:10)

Odgovor liječnika:
164

   Vaša mama mora otići po uputnicu za RTG snimke vratne kralježnice i oba ramena. Snimke bi trebalo predočiti liječnicima-specijalistima ortopedu, neurologu i fizijatru. Prva dva specijalista će postaviti dijagnozu, a treći će propisati fizikalnu tarapiju, koju je nužno u p o r n o provoditi sve dok ne dođe do bitnog poboljšanja njezinog stanja. Inače, bit’ će joj svakim danom sve teže, a smetnje same od sebe ne mogu nestati.


(MARE):

  Poštovanje. Ja bi vas lijepo molila da mi odgovorite na slijedeća pitanja; da li ispadi bijesa tj. živčanoće mog supruga mogu loše utjecati na našeg sina koji ima 7mj. Inače moj je suprug imao tešku ozljedu glave pri čemu je bio u komi 15 dana. Drugo pitanje je kako da svlada bijes i da li je ta povremena "živčanoča" posljedica te nesreće.

(07. siječnja 2003. 23:58)

Odgovor liječnika:
163

   Niste precizirali je li Vaš suprug imao ispade bijesa i prije ili se oni javljaju tek poslije ozljede glave. Vaše je dijete u dojenačkoj dobi, a tako maleno dijete traži mirnu i harmoničnu obiteljsku sredinu i punu podršku oba roditelja kako bi se i fizički i psihički normalno razvijalo. Svakako da ispadi bijesa jednog od roditelja ne mogu pozitivno utjecati na dijete. Vaše dojenče sada počinje snažno upijati svijet oko sebe - od Vaših lica, glasova, predmeta što ga okružuju, do vaših prijatelja, priorode itd. - premda vam ono još ne može dati obavijest o tome što se u njemu događa, pa vam se možda čini da ono samo pasivno prolazi pokraj svega. Svako dijete u toj dobi pokazuje veliku znatiželju, ono doslovce neprekidno uči o svim pojavama koje se zbivaju u njegovoj mikrosredini. Zato je od neprocjenjive važnosti da roditelji, kao bića koja su mu najbliža, budu zreli ljudi puni ljubavi, topline, nježnosti, uporni i strpljivi. U takovom ozračju dijete ima puno više izgleda da se razvija kao harmonična ličnost. Važno je naglasiti kako su presudne godine za razvoj čobjeka upravo te prve godine života. 
Ako su napadi bijesa vašeg muža takvi da nemaju tendenciju smanjivanja, bilo bi poželjno da ode na razgovor kod psihijatra, posebno i zbog toga što je imao ozljedu glave. Psihijatar će s njim obaviti razgovor i odrediti mu terapiju.
Jednako tako, možda bi Vaše strpljenje kao i razumijevanje suprugovih problema moglo pomoći da napadi bijesa ili kako Vi to nazivate “živčanoće” Vašeg supruga budu rjeđi.


(marija):

  Poštovanje. Imam 28 god. i problem s izrazito jakim bolovima u području koljena. Prije 4 god. imao sam prometnu nesreću u kojoj sam teško ozlijeđen. Ozljeda koljena nije sanirana radi teške ozljede glave. Intenzivni bolovi javili su se prije 4mj. Imam osjećaj žarenja i jake bolove kod fleksije zgloba. Da li se moram brinuti? HVALA.

(07. siječnja 2003. 23:46)

Odgovor liječnika:
162

   Naravno da Vas to (osim što Vas boli) mora zabrinjavati. Sve što boli, posebno ono što smo traumatizirali, moramo nastojati “fiksirati”. Obratite se za pomoć ortoprdu, koji će Vam postaviti dijagnozu i preporučiti terapiju.


(alema):
(mirzalat@bih.net.ba)

  Mom suprugu se prije 10-tak dana na nadlaktici bez ikakvog vidljivog razloga pojavio podliv tj. došlo je do pucanja kapilara. Sada se to isto ponovilo na očnom kapku. Da li to treba da nas zabrinjava? Hvala.

(07. siječnja 2003. 00:13)

Odgovor liječnika:
161

   Niste naveli životnu dob Vašeg supruga, no, potrebno bi bilo uraditi pretrage: kompletnu krvnu sliku (obavezno s brojem trombocita) i pregledati tzv. koagulacioni status. Iz tih se analiza može zaključiti jesu li potkožni podljevi ozbiljnijeg karaktera ili su bezazleni.


(mirko):

  Molim vas, objasnite mi kako izgledaju gljivice (koje su boje i oblika, te kako ih ukloniti). Hvala.

(05. siječnja 2003. 19:31)

Odgovor liječnika:
160

   molimo Vas da malo konkretizirate pitanje. (Ima, naime, gljivica i “gljivica”, na raznim organima i sustavima). Ovako bismo mogli ispisati cijelo poglavlje iz područja mikologije, a možda ne bismo odgovorili na ono što Vas muči.


(dean):

  Poštovani, imam periodičnih problema sa jetrom. Bolovi se pojavljuju u zadnjih godinu dana. Bolovi su tupi. Pojavili su se dva puta i traju tjedan do dva. U zadnjih godinu dana sam obavio sve pretrage i to ovim redom:
1.) 22. 01. 2002. ultrazvuk pokazuje jetru svjetlije boje, krvni nalazi uredu osim ALT-lagano povišen
2.) 15. 03. 2002. ultrazvuk nalaz ured, a isto tako i sve jetrene probe
3.) 22.11.2002. trbuh, jetra bezbolan nisu povećani i jetreni nalazi uredu.

Tupa bol traje tjedan dana. Također moram naglasiti da imam povećanu masnoću u krvi. Da li je moguće da se ti problemi događaju zbog prehrane jer imam i 15-ak kilograma više.
S poštovanjem

(04. siječnja 2003. 19:31)

Odgovor liječnika:
159

   Prema Vašem iskazu, tj. nalazima ne bismo mogli zaključiti da imate probleme s jetrom. Tupa bol u području jetre nije obavezno jetrenog “podrijetla”. Koji put koronarna bolest srca ima svoje “senzacije” u području gornjeg dijela abdomena. Pregledajte srce i kontrolirajte krvni tlak! Prije svega potrebno je provesti redukcionu dijetu (unositi namirnice s niskim kalorijama), kako biste izgubili kilograme i normalizirali masnoće u krvi.


(damjan):

  Imam 17 god. i jos nisam imao spolne odnose, na penisu imam neke bijel pristiće već duže vrijeme. Kako ih ukloniti?

(01. siječnja 2003. 19:24)

Odgovor liječnika:
158

   Nemojte ih nikako otklanjati. Sami će se povući.


(barbara):

  Nakon alkohola povraćala je i nije mogla spavati. Ne usuđujemo se pustiti ju da zaspi. Često joj ide na povraćanje, još je uvijek omamljena alkoholom. Kako pomoći bez bolnice? Molimo pomoć hitno.

(01. siječnja 2003. 04:31)

Odgovor liječnika:
157

   Ako pročitate Vaše pitanje, vidjet ćete da je postavljeno apsolutno konfuzno. Ono je nalik telefonskom (uspaničenom) upitu hitnoj službi. No, kod svih takvih urgentnih stanja potrebno je pozvati hitnu pomoć. Dežurna ekipa, koja je mobilna i koja je kao služba uspostavljena za urgentno pružanje pomoći - zove se u ovakvim situacijama. Pretpostavljamo da se radi o mladim osobama. Alkoholiziranje mladih osoba poprima zabrinjavajuće razmjere, no to je već sociokulturološki problem, kojim Vas ovdje nećemo zamarati.


(ribica):

  Mom suprugu je jako nateko desni testis imao je prije toga veliku temperaturu. Pije već 10 dana antibiotike ali ništa od bolova ne može dobro hodati molim pomoć.

(29. prosinca 2002. 23:47)

Odgovor liječnika:
156

   Pitanje je jel' to kod Vašeg supruga otečeni testis ili je ingvinalna hernija (kila) u pitanju. Obavezno se javite na pregled kirurgu!


(marin):

  Imam 16 godina. Do prije 2 godine vidio sam savrseno
dobro, a sada mi je dioptrija -6 na lijevo, i -7 na desno oko. Kada skinem naocale pred ocima mi je skroz mutno i jako slabo vidim. Zanima me kako to da mi se vid tako naglo pokvario jer prije nisam imao nikakvih problema sa vidom i očima? Kako da zaustavim daljnje slabljenje vida i pomazu li koje vježbe? Cesto, a pogotovo u mraku, vidim točkice pred očima kao da padaju. Zašto? Pitao sam lijecnik ali nije nista rekao za to. Koja je najveca dioptrija ociju sto moze biti?

(29. prosinca 2002. 18:30)

Odgovor liječnika:
155

   Odgovor na Vaše pitanje dati će vam liječnik specijalist-okulist. Kratkovidnost (myopia) se javlja u vrijeme školskog perioda u djece ( od 7-18 g.života). Postoje brojne teorije o njezinu nastanku i uzrocima, a obiteljska sklonost je evidentna. O tome hoće li Vam se dioptrija povećavati, kao i o načinima korekcije nismo Vam u mogućnosti odgovoriti, jer je to ipak usko specijalističko područje medicine, o kojem mi imamo samo opća saznanja.


(ana):

  Imam 15 godina. vec nekoliko dana me boli koljeno,a
najvise nakon dugog hodanja. Bol se pojavi, prestane na nekoliko minuta, zatim se opet pojavi i tako stalno. Da li je bol uzrokovan time što imama ravna stopala ili necim drugim?

(29. prosinca 2002. 18:21)

Odgovor liječnika:
154

   Lako je moguće da se kao posljedica ravnih stopala javlja bol u koljenu. Problem je ortopedski, stoga, zatražite uputnicu za ortopeda, koji će Vam postaviti dijagnozu i propisati uloške.


(Senad):
(fsenad@yahoo.com)

  Postovani! Imam 36 godina. Vec 23 godine bolujem od dijabetisa. Zbog moje nepazne i (ne)vodenja racuna o svojoj bolesti, doslo je do mnogih komplikacija. Vec pola godine bolujem od dijabetička retinopatija (ocnog oboljenja). Idem na lasersko lijecenje (vec 3 izvrsena tretmana). Na lijevo oko (sto mi je receno) ne vidim ni 30%, ne smiju ga cistiti zato sto mi je razlivena krv.Pokusali su inekcijama, ali razlivena krv se ne povlaci. Desno oko su ocistili, ali pojavilo mi se krvarenje koje se ubrzano siri. Kad gledam pravo sve je mutno, a kada malo glavu oborim dole ono se povuce gore. (Nadam se da znate o cemu vam pisem). Slijedeci tretman mi je tek 17.01.2003. Molim Vas da li mozete da me savjetujete kako da sprijecim sirenje krvi u oku do datuma kada sam narucen za tretman na ocnoj klinici. Receno mi je da stavljam med na kapke i da izapiram sa kamilicom. Da li to mogu da radim i da li je to zdravo. Da li mi Vi mozete preporuciti neku dijagnozu koju mogu da koristim do datog datuma. Posto mi je hitno molim Vas da mi odgovorite na moj e-mail. Unaprijed hvala.

(29. prosinca 2002. 16:16)

Odgovor liječnika:
153

   Nažalost, znamo o čemu pišete. Diabetes mellitus je bolest s kojom se osobe koje od nje boluju moraju "znati nositi". Ignorirati tu bolest nije dobro. Ako je igdje potrebna čelična disciplina - onda je ona bitna upravo kod šećeraša. To je potrebno baš radi sprječavanja ovakvih komplikacija, koje oštećuju organe bez kojih je život (doduše) moguć, ali mu je kvaliteta bitno umanjena. Nikakva kamilica tu ne pomaže. Jedino što Vam možemo preporučiti jest da uzimate c-vitamin ( 3 x 2 tablete od 500 mg) i da se interesirate kod Vašeg liječnika može li Vam propisati preparat pod nazivom Dicynone (u ampulama-injekcije), jer on se propisuje radi zaustavljanja sitnih krvarenja.


(Bace):

  Poštovani,
Zahvaljujući Vašem odgovoru na moje pitanje prije mjesec dana, danas se usješno liječim od paničnog poremećaja. Ali opet često dobijam sinusne tahikardije, te plašim se, pošto sam učinio detaljan kardiološki pregled i nalaz je slijedeći: Objektivni nalaz: Srce: Akcija ritmična, ubrzana, jasni tonovi, bez patoloških šumova. TA- 120/80mmHg, puls 100/min. Ostali status po sistemima uredan.
Labaratoriske pretrage:
EKG: sinus tahikardija, HR-103/min., AQRS normoponirana, prošireni QRS kompleks sa morfologijom inkompletnog bloka desne grane, uredni EKG komponenti. Dopler ehokardiogram: Mitralne kuspise mobilnije, ali bez sve karakteristike za prolaps mitralne valvule. Ostali valvulani nalaz uredan.
Dimenzije uredni: LVEDd 43 mm, LVEDs 23 mm, EF 80%, LA 39 mm, Ao 29 mm, DV 23 mm, IVSd 10 mm, 33 na LV 8mm. Kinetika uredna. Perikard uredan.
Inače lečim se od paničnih napada (psihijatar mi je prepisao
Anafranil i Helex 0,25 mg). Kardiolog koji mi je učinio sve pretrage preporučio mi je terapiju Verapamila 80 mg, po potrebi kada dobijem tahikardiju, te da produžim liječenje paničnog poremećaja i piti multivitamina. Međutim, kad sam sa istim rezultatima otišao kod matičnog lječnika, on mi je prepisao umesto Verapamila beta blokator Concor 2,5 mg 1x1. Moje pitaje je slijedeće: trebam li uzimati beta blokatora, jer kao što
sam obaviješten beta blokatori mogu biti opasni. Inače pri paničnom napadu moj puls iznosi i do 124 min. (EKG urađen i pri paničnom napadu pri čemu se vidi samo sinusna tahikardija). Da li je prolaps mitralne valvule opasan po život? Unapred zahvaljujem Vašem cijenjenom odgovoru. Srdačan pozdrav.

(28. prosinca 2002. 16:57)

Odgovor liječnika:
152

   Svi su Vaši nalazi u granicama normale. Nikakav prolaps mitralne valvule nije uočen kod UZV pregleda srca. Zalisci rade "punom parom", jer je ritam srca ubrzan, a njegov je ritam rezultat stalne Vaše usredotočenosti na srce. Vi stalno osluškujete rad srca i neprekidno očekujete problem. Beta blokatori se prpisuju upravo zato da bi blokirali receptore na srcu, koji podraženi medijatorima stresa ubrzavaju srčanu akciju. Sami lijekovi (kako antidepresivi i anksiolitici, tako ni antiaritmici) neće Vam bitno pomoći. Preporučili smo Vam "rad na sebi". To je najvažniji dio terapije paničnog poremećaja. Morate se naučiti opuštati, a kad savladate stres u sebi, nestati će svi Vaši simptomi. Upišite se na Yogu, gdje ćete naučiti tehnike disanja i opuštanja i paralelno s propisanom terapijom dovesti ćete se u stanje psihofizičke ravnoteže. koja Vam je, očito je narušena.


(Netko):

  imam na djelu od iznad čmara dvije rupice iz kojih se lagano cijedi krv da li su to ciste ili kako da to liječim?

(27. prosinca 2002. 17:05)

Odgovor liječnika:
151

   Vi biste trebali otići na pregled kirurgu. Po svoj prilici radi se o fistulama perianalnog apscesa, no to se pregledom stručnjaka mora provjeriti.



Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Arhiva 2001.


Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: