"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena: 26:12:2002


(eso):
(dzevad77@yahoo.com)

  Molim Vas da mi odgovorite da li može da se liječi
anksiozni poremećaj i koliko dugo traje oporavak. Molio bih brz odgovor. S poštovanjem.

(24. prosinca 2002. 16:45)

Odgovor liječnika:
150

   Anksiozni se poremećaj liječi preparatima koji se nazivaju anksiolitici. Najpoznatiji su oni iz benzodijazepinske skupine lijekova (Apaurin, Lexaurin, Xanax, Normabel, Klonazepam itd.) Uz lijekove potrebno je ići na psihoterapiju k psihijatru, te razviti metode samoanalize i meditacije. Rad na sebi najbitniji je i jednako tako najteži dio terapije anksioznog poremećaja.


 (mirta):

  Postovani, Zanimalo bi me kako povecati HDL kolesterol. Ovo iz razloga što mi je nalaz slijedeci: Trigliceridi 1,0; uk. kol. 2,8; HDL 0,9; LDL 1,4. I još nesto da li je T-bilirubin 28,5 bitno povisen ili ne jer mi je doc rekao a sve je to ok. Unaprijed hvala

(23. prosinca 2002. 08:28)

Odgovor liječnika:
149

   Prije svega bilo bi potrebno da ponovite navedene analize. Moguće je da je došlo do greške. Bez ponovljenih vrijednosti, nemojte poduzimati nikakve korake u svrhu “korekcije” stanja vašeh lipidograma i hepatograma.


(dejan):
(skorpia2004@hotmail.com)

  Imam 23 godine i prosirene vene na penisu, ali nemam nikakvih problema sto se tice erekcije snosaja ili bola. Interesira me da li je to nesto ozbiljno i kako se lijeci. unaprijed hvala!

(21. prosinca 2002. 13:22)

Odgovor liječnika:
148

   Vi biste trebali otići na pregled urologu. Bez liječničkog pregleda (bez da stručnjak vidi promjene koje opisujete), nije moguće sa sigurnošću reći o čemu je riječ. Nije naglašeno jesu li se vene pojavile tek sad ili su oduvijek bile prisutne. Stoga, pođite na pregled.


(d.p.):

  Poštovani, već dvije godine mam na glavičku penisa
nekakve bradavice ili gljivice, a otprije godinu dana mi se na testisu pojavila nekakva kvržica i sperma mi je odtad vodenastija. Molim vas dali mi možete bar približno reći što je sa mnom!? Puno Vam hvala!

(19. prosinca 2002. 13:08)

Odgovor liječnika:
147

   Vi se morate pregledati kod liječnika specijaliste-urologa. Moguće je da ste zaraženi HPV (humani papilpma virus) koji je uzročnik šiljatih kondiloma. Ovako – bez pregleda se ne može sa sigurnošću reći o čemu je riječ. Sve kvržice, čvorići i zadebljenja tkiva se moraju provjeriti citološkom analizom. Stoga, preporuka je: što prije na pregled liječniku, stručnjaku za oboljenja muških reproduktivnih organa.


(Nijemac25):

  Zdravo! Imam problem sa podocnjacima. Imam ih svako jutro
ali mi se cesto ostaju do nekih 12 sati. Takodje se javljaju oko 14 sati. Inace redovno spavam nekih 8-10 sati. Koliko je vremena potrebno da covjek spava? Kako se najlakse mogu rijesiti podocnjaka? Hvala!

(17. prosinca 2002. 15:18)

Odgovor liječnika:
146

   Podočnjaci su najčešće konstitutivno obilježje nekih ljudi. Slijedom toga, to je nasljedno svojstvo, tako da su prisutni kod brojnih članova pojedinih obitelji. Rjeđe su posljedica alergijske reakcije ili znak poremećene funkcije bubrega. U tom pravcu bilo bi dobro da napravite preglede (alergološke testove i kontrolu rada bubrega). Niste naveli Vašu životnu dob. Potreba za snom varira od čovjeka do čovjeka. Osobe s niskim tlakom teže se ujutro bude, a poslije podne “živnu”. Vi spavate od 8-10 sati, što je više nego dovoljno.


(Šone):

  Imam 21 godinu i prije otprilike mjesec dana primijetio sam
promjenu na lijevom testisu. Zapravo, lijevi testis mi je malo niži od desnog, mada to nije uvijek slučaj. Najčešće pri tuširanju dolazi do pojave kao nekih kanala unutar lijevog testisa, što se vidi i izvana. Sa donje strane tog testisa kožica je nešto glađa nego god desnog testisa. Međutim, nikakve druge promjene nisam primijetio. Sperma je normalna (kao i prije toga), ne postoje nikakvi bolovi, nema nikakvih stvrdnjavanja, boja je normalna. Molio bih vas ako možete malo pojasniti o čemu se radi. Unaprijed zahvalan.

(15. prosinca 2002. 02:07)

Odgovor liječnika:
145

   Ne vidimo razloga Vašoj zabrinutosti. Položaj lijevog testisa je u većine muškaraca nešto niži. Venozni spletovi pod kožom scrotuma se pod utjecajem tople vode naziru kao potkožni “reljef”. No, bez pregleda nije moguće reći radi li se o izraženim promjenama ili je to normalna pojava. Ako ste zabrinuti, a očito je da jeste, pođite na pregled urologu.


(Kikica):

   Moj problem je slijedeći. Imam 27 godina i već 5-6 godina povremeno osjećam da mi srce "preskače". Obično je to jači udarac nakon kojeg slijedi nepravilni ritam što potraje max. desetak sekundi. Inače, puls mi je normalan bez ubrzanog rada. Primijetila sam da mi se to češće dogodi kada trčim ili se spuštam u čučanj. Nedavno sam radila EKG i bio je uredan.

(14. prosinca 2002. 19:48)

Odgovor liječnika:
144

   Vi imate tzv. palpitacije. One su normalna pojava prilikom intenzivnog fizičkog rada, uzbuđenja itsl. To je fiziološka pojava, kojom srce “ukazuje” na svoj pojačani rad. EKG pretraga je upravo to pokazala.


(Damir):

  Da li se sada može potpuno izliječiti Hepatitis Cronika Aktiva
(HBAs +). Trnsaminaze izrazito povećane.
Zahvaljujem na odgovoru.

(14. prosinca 2002. 14:03)

Odgovor liječnika:
143

   Dijagnoza u kojoj stoji da je upala jetre kronična ali aktivna, znači da je ona dugotrajna, te da aktivno (ipak) napreduje. To je kronični progresivni proces, koji se prepoznaje po tome što razina transaminaza u serumu stalno ima visoke vrijednosti; to govori o propadanju jetrenih stanica, jer se ti enzimi inače nalaze unutar jetrenih stanica. Terapija se provodi interferonom - alfa, a za prognozu tijeka bolesti i uspješnost terapije provode se dodatni testovi (određuje se razina HBV DNK u serumu pacijenta nakon kure s injekcijama interferona).


(mima):

  Mozete li mi reci sve sto znate o daltonizmu i gdje mogu naci podatke o tome? Hvala!

(12. prosinca 2002. 17:29)

Odgovor liječnika:
142

   U Medicinskoj enciklopediji možete naći sve podatke o daltonizmu. Također i u Općoj enciklopediji – gdje su podaci popularno i ukratko izloženi. 
Daltonizam je oznaka za nesposobnost raspoznavanja boja, osoboto zelene i crvene boje. Najčešće je to urođena mana, no može biti i nakon rođenja stečena, ako dođe do oboljenja vidnog živca (mrežnice oka). Mana je dobila ime po engleskom kemičaru i fizičaru Johnu Daltonu, koji je koncem XVIII stoljeća na samom sebi uočio nesposobnost raspoznavanja crvene boje. Ako se radi o nasljednoj “osobini”, možemo reći da je češća u muškaraca (4% muškaraca i 0.4% žena ima taj problem- više ili manje izražen).


(dorchi):

  imam nepunih 16 godina. Prije 2 mjeseca, ujutro za umivanja iz čista mira potekla mi je krv iz nosa. Za par dana ponovo, da bi
uskoro to postalo svakodnevno. Jednog sam dana zbog prekomjerne količine alkohola povraćala i od tada mi više krv ne curi. Zanima me što je to bilo i da li bi se moglo ponoviti?

(11. prosinca 2002. 00:21)

Odgovor liječnika:
141

   Nikako nije dobro alkoholizirati se u dobi od samo 16 godina. A još ispada da je povraćanje u pijanstvu doprinjelo “ozdravljenju” od krvarenja iz nosa! Bilo kako bilo, krvarenje iz nosa, koje se uporno ponavlja zahtijeva pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos. 
A alkohola se klonite! Vi ste ženska osoba koja se još uvijek razvija, a u tijeku razvoja povišena razina alkohola u krvi remeti normalnu funkciju vrlo osjetljivog hormonalnog sustava kao i centralnog nervnog sustava. 
Život i zdravlje su DAR. Pokušajte to razumjeti i radi Vaše budućnosti za vas bi bilo dobro da živite i ponašate se sukladno Vašem uzrastu.


(Pecurka):

  Imam 19 godina, rodjen sam obrezan, mada do sada nikad nisam imao problema zbog toga. Zadnja dva mjeseca sam oko 15 puta imao polni odnos, i sve je bilo u savrsenom redu. Medjutim, prije dva dana, ne znam je li to upala ili sto drugo, prstenasti dio penisa izmedju korpusa i glansa mi se vidno prosirio, pa mi je penis sada poprimio oblik pecurke. Meni je taj prstenasti dio prosiren samo sa desne i lijeve strane, gornji i donji dio su ostali normalni. U mirnom stanju ne osjecam nikakve bolove, medjutim, dodirom na taj dio osjecam kao da me neko iglom bode. Bolovi uopste nisu jaki, ali njegov izgled me zabrinjava. Vece bolove imam u dijelu gdje se spaja sa tijelom. Kada pipnem dio stomaka iznad njega, osjecam bol. Povrsina na stomaku nije velika koja me boli, nego samo mali dio onog dijela gdje penis izlazi iz njega. 
Nadam se brzom odgovoru Unaprijed zahvalan "Pecurka"

(10. prosinca 2002. 11:00)

Odgovor liječnika:
140

   Na Vašu pretpostavku kako ste Vi “rođeni” obrezani, mi Vam možemo reći da vjerujemo kako je obrezivanje uslijedilo iza Vašeg rođenja, u dojenačkoj dobi. Očito je da je sad došlo do neke upale spolnog organa. Pođite liječniku – urologu i on će Vam temeljem pregleda postaviti dijagnozu i ordinirati terapiju. Možete otići na pregled i dermatologu (dermatovenerologu), koji je također specijaliziran za bolesti spolnih organa.


(barbara):

  kosa mi je slaba. Do sada sam koristila Redken šampon za jačanje kose koji mi baš i nije pomogao. Također oko mjesec dana pijem KAL tablete za kosu i ne vidim neke rezultete. Da li uopće mogu pomoći šamponi i tablete kako bi mi kosa postala gušća i jača?

(08. prosinca 2002. 21:09)

Odgovor liječnika:
139

   Kvalitet kose i vrsta kože se nasljeđuju, jednako kao i boja očiju, oblik lica itsl. Na nasljedne se osobine ne može utjecati u mjeri s kojom bi pojedinac bio zadovoljan. Mekana, rijetka i ravna kosa, teško će uporabom “specijalnih” šampona postati gusta, valovita i čvrsta. Održavajte higijenu vlasišta blagim sredstvima za pranje kose, hranite se raznolikom prehranom punom vitamina i uz to možete nabaviti preparate bogate vitaminima B ( pivski kvasac-na pr.)


(tina):

  Imam 21 godinu i jako male grudi, zanima me mogu li piti neke hormone koji bi potaknuli razvoj grudi. Čula sam da bi mi mogle pomoći kontracepcijske pilule, pretpostvljam one s visokom dozom hormona, mozete li mi reći koje su to tablete? Ginekolog mi je rekao da je veličina grudi individualna i da se ne zamaram time, ali nije mi baš pomogao. MOLIM VAS POMOZITE!

(08. prosinca 2002. 11:58)

Odgovor liječnika:
138

   Bez uvrede, dijelimo mišljenje Vašeg ginekologa. Nikako se nemojte podvrgavati hormonalnim eksperimentima, ako to nije neophodno. Danas, u eri estetske kirurgije, ugrađuju se silikonski implantati u svrhu povećanja grudi. No male grudi se već duže vremena ”nose”. Cure s velikim grudima dale bi sve za male grudi ( i obrnuto). Doista se ne treba zamarati s grudima koje su mlade i zdrave. To nije zdravstveni problem.


(Ana):

  Posljednjih mjeseci osjećam se umorno. Laboratorijski nalaz krvi je u granicama normale osim SE 16, TRIG 1,81 GGT 47 H, ALP 40 L. Ne pušim, ne pijem, bavim se sportom, uzimam hormonalne tablete nešto više od godine dana. Molim objašnjenje.

(07. prosinca 2002. 09:04)

Odgovor liječnika:
137

   “Sindrom kroničnog umora” karakteriziran je umorom kao glavnim simptomom. On je relativno čest; prema nekim istraživanjima 20% populacije je zahvaćeno sindromom, poglavito su u pitanju žene od 25 do 45 g. života. Obično se pojavljuje iza neke virusne infekcije, od koje kao da nismo do kraja ozdravili. Karakterizira ga pad imuniteta i depresija. Često ga prati lagana uporna grlobolja i glavobolja, loša koncentracija – opća klonulost. Prave terapije za taj sindrom, nažalost, nema. Da li je kod Vas riječ o tom sindromu ili je uzrok upornom umoru u nečemu drugome mi ne možemo do kraja dokučiti. 
Potrebno bi bilo uraditi kompletne pretrage krvi, hormonalni status (štitnjača, nadbubrežna žlijezda), pregled urina, rtg pluća, ginekološki pregled, mamografiju itd. Jedino što bismo Vam mogli preporučiti jest da pokušate prema priloženom naputku terapiju “Imunal” kapima (čiji je aktivni sastojak pripravljen iz južnoameričke biljke Echinacea-e), koje su se pokazale efikasne u podizanju općeg imuniteta. 
U posljednje vrijeme u prodaji je i biljni preparat NONI plus – u obliku dražeja (biljka ljekovitih svojstava Morinda citrofolia), koji je jedan opći tonik; on otklanja osjećaj umora i malaksalosti, a (navodno) ima niz drugih ljekovitih učinaka na organizam čovjeka.


(Znatizeljna):

  bok! zanimaju me metode lječenja multiple skleroze, koliko autosugestija i psiha u tome mogu pomoci ako je otkriveno da ljekovi ne utjecu na bolest? unaprijed hvala

(06. prosinca 2002. 17:57)

Odgovor liječnika:
136

   Liječenje multiple skleroze u domeni liječnika specijaliste-neurologa. U današnje vrijeme uz uporabu interferona preporučuju se i tretmani oboljelih u barokomori. Pojačana oksigenacija centralnog nervnog sustava pokazala se je efikasnom u liječenju (u pokušajima liječenja) neuroloških bolesti.
Psiha je istovremeno izuzetno značajan činilac u sveukupnim zbivanjima pojedinog organizma. Ona tako potiče pozitivne imunološke reakcije – ako su optimizam i vjera u ozdravljenje sadržaj psihičkih promišljanja. Jednako tako depresije, očaj i velika tuga dovode do zakazivanja imunog odgovora u organizmu, pa je opći pad imuniteta u takvih osoba uzrokom brojnih bolesti, sve do malignih oboljenja. Za multiplu sklerozu još nije utvrđen uzročnik bolesti. Ipak, autosugestija s pozitivnim predznakom, vjera u ozdravljenje i nada koja ju prati, doprinos su sporijem napretku bolesti, koja i inače ima periode svojih “rasplamsaja” i periode tzv. remisija, kada se neurološki ispadi donekle povlače.


( v ):

  Poštovani, interesira me da li je štetno ujutro na prazan stomak pojesti jabuku i ako jeste koje onda voce valja ujutro pojesti prije doručka.

(05. prosinca 2002. 19:59)

Odgovor liječnika:
135

   Voće se preporuča konzumirati na relativno prazan stomak. Ako ga pojedete nakon jela, ono u želucu truli. Jabuka, posebno ako nije oguljena, ponekad “teško padne” na prazan želudac, te ju je dobro pojesti u tijeku dana između obroka. Prije doručka se preporučuje cijediti naranče, grapefruit, mandarine tj. agrume. 


(Zabrinuti Splićanin):

  Na posljednjem sistematskom pregledu preko firme, u nalazu krvne slike, imam slijedeće rezultate: Kolesterol 8,1 mmol/l, HDL Kolesterol 1,38 mmol/l, LDL Kolesterol 5,5 mmol/l, Trigliceridi 2,79 mmol/l, AST 35 U/l, ALT 56 U/l i GGT 196 U/l.Svi ostali rezultati su mi izuzetno dobri. Imam 50 godina, ne uzimam nikakve ljekove, ne pijem, ne drogiram se, nisam sklon debljanju, nisam u mladosti imao problema sa jetrom... U dobroj sam fizičkoj kondiciji i osjećam se dobro bez ikakvih posebnih tegoba. Rijetko sam izložen većim tjelesnim naporima ali sam svakodnevno više sati u gradskom prometu. Molim Vas da mi pokušate protumačiti nalaz obzirom da su mišljenja o njemu različita. Unaprijed se zahvaljujem i pozdravljam Vas!

(04. prosinca 2002. 07:56)

Odgovor liječnika:
134

   Prije svega, potrebno je ponoviti mjerenje i utvrditi radi li se doista o povišenim koncentracijama tzv. masnoća u krvi. Ukupni kolesterol koji prelazi 6,2 mmola/L smatra se visokim, LDL iznad 4,9 mmola/L kao i Trigliceridi iznad 2,7 mmola/L također se smatraju visokorizičnim vrijednostima, radi kojih je nužno poduzimanje niza terapeutskih i dijetalnih mjera. Ukoliko se kod Vas ne radi o obiteljskoj (genetski naslijeđenoj) hiperlipidemiji, potrebno je ispitati uzroke njezina nastanka. Povišene masnoće u krvi prate i neke metaboličke i hormonalne poremećaje (niska razina inzulina i hormona štitnjače), uzimanje nekih lijekova (protiv krvnog tlaka, lijekova protiv upale, koji u svom sastavu sadrže hormone-kortikosteroide). Nutricioni razlozi (unošenje prehranom namirnica s zasićenim masnim kiselinama i holesterolom, pijenje alkohola) moguć su uzrok hiperlipidemiji, no Vi kažete da ne pijete alkohol i da niste gojazni, pa ta grupa uzroka otpada. Analizu enzima jetre obavezno također ponovite. Svakako Vam predstoji detaljna obrada kod interniste kao i terapija koju ćete morati provoditi uz odgovarajuću dijetu. Stres morate izbjegavati, baviti se fizičkim aktivnostima, koje biste morali (umjerenim tempom) uvoditi u svakodnevni život.


(Dorchi):

  Početkom 7. mjeseca dijagnosticiran mi je tumor na mozgu, operiran sam i sve je bilo u redu, polako sam se oporavljao da bih početkom 11. mjeseca opet dobio temperaturu. Sad vise ne mogu micati nogama. da li je mozda tumor presao na kraljeznicu, ako jest sto uciniti?

(02. prosinca 2002. 23:29)

Odgovor liječnika:
133

   Vi ste nakon operacije vjerojatno i dalje pod kontrolom liječnika, kako neurologa, tako i neurokirurga. Svakako morate otići na pregled neurologu, koji će utvrditi uzrok oduzetosti. Po svoj prilici proći ćete detaljne pretrage, a liječnik će Vam sukladno nalazima savjetovati što dalje činiti.


(Maza):

  Molim vas da mi malo pojasnite bakteriju stapyhiloccocus epidermidis koji mi je pronađen u brisu cerviksa ?
Unaprijed hvala !

(02. prosinca 2002. 08:35)

Odgovor liječnika:
132

   Staphylococcus epidermidis predstavlja normalnu fiziološku floru koju nalazimo na koži zdravog čovjeka. Neobično je naći ga u brisu cerviksa. Takav nalaz ukazuje na vrlo vjerojatnu kontaminaciju brisa (prije, za vrijeme ili nakon uzimanja brisa). Stoga, ponovite mikrobiološku kulturu cervikalnog obriska. 


(Šaci):

  Što je klamidija, kako se liječi i koliko dugo? Da li se oba supružnika moraju liječiti? Kakav je test na klamidiju kod muškarca?

(01. prosinca 2002. 12:54)

Odgovor liječnika:
131

   Klamidije (Chlamydiae) su mikroorganizmi, koji se razmnožavaju unutar stanica različitih tkiva, životinja i čovjeka. One klamidije koje Vas zanimaju uzročnici su upalnih promjena urogenitalnog trakta i predstavljaju spolnu infekciju. U slučaju infekcije oba se partnera moraju liječiti. Terapiju (antibiotici) propisuje ginekolog (urolog). Test na klamidiju kod muškarca se radi tako da se uzima bris uretre (mokraćne cijevi) tako da se 3-5 cm uđe u uretru savitljivim štapićima od posebnog materijala. Klamidije se traže u stanicama epitela mikroskopom (imunofluorescentne tehnike se koriste u dokazivanju njihova prisustva unutar stanica).


(znatizeljan):

  Nakon zadnjeg spolnog odnosa, otprije mjesec i pol dana čini mi se da mi se promijenio miris penisa (postao je "jači"). Nemam nikakve promjene na koži penisa (crvenilo i sl.) niti osjećam svrab ili bilo kakvu drugu nelagodu. Zbog čega je moglo doći do promjene mirisa i kako si mogu pomoći. Hvala na odogovoru!

(30. studenoga 2002. 21:20)

Odgovor liječnika:
130

   Budući se na Vašem spolovilu nije ništa promijenilo, osim mirisa, moguće je da je to samo Vaš subjektivni utisak, kojemu ne treba pridavati preveliku pozornost. Održavajte redovitu toaletu spolnog organa, a ako se pojave dodatni značajniji problemi, otiđite na pregled urologu.


(Snježana):
(Ivan.Poljak@public.srce.hr)

  Citološkom punkcijom desne dojke u GMK dijelu nađene su mi brojne nakupine sitnih stanica duktalnog epitela, po koja tubularna nakupina i po koja nakupina u obliku zareza. Unutar nakupina lako poremećen polaritet i laka anizonukleoza. Postavljena dijagnoza je: Proliferacija duktalnog epitela sa atipijama. Nalaz mamografije govori o fibrocističnoj mastopatiji blažeg do srednjeg stupnja. Punktirana tvorba se ne spominje. O čemu se radi i Vaš savjet.

(29. studenoga 2002. 16:21)

Odgovor liječnika:
129

   Citološka analiza punktata dojke ima za nalaz anizonukleozu i atipije proliferiranog epitela tubula (kanalića) mliječne žlijezde. Nalaz govori o promijenjenim stanicama, no, te promjene su od strane citologa-patohistologa okvalificirane kao “laka” anizonukleoza (tj. pojedine stanice imaju jezgre, koje se razlikuju od “normalnih”). Osim tog nalaza mamografski Vam je nađena fibrocistična mastopatija, koja je česta pojava grudastih i pomalo bolnih nakupina tkiva u dojkama. Naš je savjet da stalno kontrolirate dojke, svakih 6 mjeseci. Proliferacija epitela (bujanje stanica epitela), koji je još tome i “lako” atipičan, mora biti pod budnim okom onkologa!


(Matea):

  Postovani! Imam 16 god. i prije 7 god. ustanovljeno je da imam iskrivljenu kraljeznicu ( sklerozu) Isla sam na vjezbe ali od njih mi je bilo slabo i glava me bolila. Zamolila bi vas da mi kazete koliko je zapravo opasna skleroza ako se ne lijeci tj. vjezba. Unaprijed hvala

(28. studenoga 2002. 17:42)

Odgovor liječnika:
128

   Skolioza (a ne skleroza) je iskrivljenost kralježnice (gledano u leđa, kralježnica je kod skolioze deformirana na način da nije vertikalno postavljena već je izvijena u jednu stranu). To je kako estetski, tako i zdravstveni problem, kojeg je, ako je skolioza jače izražena, nužno liječiti. U mladosti se posljedice toliko ne manifestiraju, ali pritisci na živce koji izlaze iz kralježnice, s godinama će izazivati jake bolove. Unutar grudnog koša, također su poremećeni položaji organa (jedno je plućno krilo stiješnjeno, njegova ventilacija je neprekidno ometana). Skolioza nije bezazlen problem, tako da morate biti uporni u vježbama koje su Vam propisane, morali biste biti pod stalnom kontrolom kod ortopeda, te sa svoje strane poduzimati maksimalne napore u Vašoj mladenačkoj dobi, kako biste u zrelijim godinama bili pošteđeni ozbiljnih problema s kralježnicom.


(tijana):

  Postovani! Ne znam da li je ovo pitanje upuceno na pravu adresu ali nadam se da cete biti u mogucnosti pomoci mi bar nekom informacijom. Radi se o sljedecem, moj partner stradao je skokom u vodu, slomljena mu je kraljeznica (C5,C6), quadriplegia. Procitala sam vec dosta knjiga i dobila mnoga saznanja o tom "stanju", sada me zanima terapija odnosno metode ljecenja barokomorom. Zanima me postoje li kakve studije o tome koje su dostupne siroj masi i kako da dodjem do njih, gdje da ih nabavim? Ujedno bi Vas zamolila da mi navedete naziv jos neke knjige dostupne u Hrvatskoj koja bi mi po Vasem misljenju mogla pomoci da bolje upoznam zivot s quadriplegiom i maksimalno pomognem svom partneru. Unaprijed zahvalna.

(28. studenoga 2002. 13:42)

Odgovor liječnika:
127

   Naša su saznanja o quadriplegiji doista skromna, tako da vam ništa više od onoga što i sami već znate o toj tragičnoj posljedici loma vratne kralježnice, ne bismo mogli kazati. 
U novije vrijeme barokomora se koristi s iznenađujuće dobrim efektima u liječenju stanja kojima je uzrok odštećenje centralnog živčanog sustava. U uvjetima visoke koncentracije kisika, unutar barokomorokomore, donekle se oporavljaju živčane stanice - neuroni. Potrebe stanica za kisikom i hranjivim sastojcima variraju od tkiva do tkiva. Najveće potrebe za energijom (koja u svakoj stanici nastaje oksigenacijskim procesima) imaju upravo živčane stanice. U pokušajima liječenja multiple skleroze opaženo je blagotvorno djelovanje visoke koncentracije kisika. Analogno tome, vjerojatno je da su mogući dobri efekti i kod quadriplegičara. Mi nemamo saznanja u tom smislu, ali logično bi bilo da su efekti terapije povoljni. Pokušajte u Splitu stupiti u vezu s Dr. Nadanom Petrijem, koji je predstojnik odjela za podvodnu i hiperbaričnu medicinu instituta pomorske medicine HRM (e-mail : nadan.petri@morh.hr, tel. 021 464-543). Nadamo se da ćete uspjeti doći do tog vrhunskog stručnjaka.


(marina):

  Imam 23 godine i aktivno sam se bavila kosarkom skoro 7 godina, a prestala sam prije 4 godine. Interesira me zasto mi kosti, kicma pucketaju kada se krecem, imam osecaj da ce mi ispasti iz zglobova kada se krecem ili savijam, sto me je pocelo nervirati i zabrinjavati. Sto bi to moglo biti? Jos bih dodala da se poslije kosarke nisam nastavila baviti nikakvim sportskim aktivnostima.

(27. studenoga 2002. 21:53)

Odgovor liječnika:
126

   Vi ste vrlo mlada osoba, tako da ta “pucketanja” ne bi bila izraz degenerativnih promjena na zglobnim plohama, već im je (vjerojatno) razlog u naglom prestanku bavljenja sportom. Mišići su Vam nakon prestanka redovitih fizičkih aktivnosti donekle “splasnuli”, a tetive i ligamenti (vezivni tkivo) su se olabavili. To bi bilo naše logičko razmišljanje o Vašem fenomenu pucketanja u kičmi (lokomotorni aparat i sportska medicina nisu naša struka), tako da za pravo i kompetentno tumačenje uzroka Vašem problemu Vi ipak pokušajte obratiti se stručnjaku – ortopedu.


(magdalena):

  Da li slaba periferna cirkulacija može prouzročiti pucanje krvnih žila i kapilara, pogotovo na donjim ekstremitetima? Da li se to kirurški može uspješno liječiti ili pak koja druga metoda postoji za uspješno liječenje?

(27. studenoga 2002. 21:30)

Odgovor liječnika:
125

   Fragilnost (lomljivost) krvnih žilica, te vidljive potkožne kapilare na donjim ekstremitetima više su izraz urođene sklonosti njihovu nastanku, nego li su izraz loše periferne cirkulacije. Loša periferna cirkulacija ima za rezultat, hladne ekstremitete, modre prste i nokte, zaostajanje krvi u venama. To je također urođena osobina, na koju uglavnom ne možemo naročito efikasno djelovati. Pucanje krvnih žilica može biti izraz određenih avitaminoza. Vidljive potkožne kapilare se estetski defekt, koji se uspješno rješava dermatološkim (radiokirurškim) tretmanom. Obratite se za pomoć dermatologu.


(Tina):

  Poštovani! Molim Vas da mi kažete da li je istina ili predrasuda da ista krvna grupa (npr. A+) kod oba partnera može biti uzrok neplodnosti. Znam da Rh - faktor može prouzrokovati izvjesne poteškoće, ali sam i nedavno čula da partneri sa istom krvnom grupom, a pritom je sve drugo u redu, mogu samo zbog toga imati teškoće u zasnivanju porodice. U svakom slučaju interesira me da li je dobro da partneri imaju istu krvnu grupu ili je bolje da su njihove krvne grupe različite.

(27. studenoga 2002. 12:58)

Odgovor liječnika:
124

   Predrasuda je da partneri istih krvnih grupa teže ostvaruju potomstvo. Rh faktor nosi neke druge rizike, tako da samo začeće neće biti ometeno bilo kojom kombinacijom krvnih grupa dvaju partnera.


(mika):

  Moj problem predstavlja to što unazad godinu dana ne smijem sama da spavam. Imam ružne snove koji i kad se probudim i poslije ostavljaju jak "java utisak". To mi predstavlja veliki problem jer uvijek kad mi muž radi noćnu smjenu obavezujem nekog da spava kod mene, a i plašim se da će to trajati zauvijek. Drugi problem je sto se jako uznemirim u prisustvu muževih roditelja, razlog toga je što su me jako povrijedili (oni se prave kao da ništa nije bilo) i ne podnosim biti u njihovoj blizini, ne mogu čak ni da se pretvaram da su mi "dragi".Trebam li poći na terapiju kod psihijatra ili psihologa?

(26. studenoga 2002. 21:57)

Odgovor liječnika:
123

   Ružni snovi (noćne more), koji Vas muče i zagorčavaju Vam život, izraz su neriješenih, uglavnom potisnutih frustracija, koje se u snu oslobađaju. Morali biste biti do kraja iskreni sami prema sebi. Iskreno samoj sebi odgovoriti na pitanje svih pitanja: volite li Vi svog muža? Ako ga volite, tada ćete naći snagu u sebi da prema njegovim roditeljima budete korektni. To znači da se ne biste trebali uznemiravati u njihovu prisustvu. Oni su Vas povrijedili i nanijeli bol Vama, a ne Vi njima. Stoga, svladajte otpore prema njima, svladajte svoj povrijeđeni ponos (što nije nimalo lako) i ponašajte se krajnje pristojno. Ako Vas ponovno uvrijede, recite im, dakako na prikladan način, da su Vas uvrijedili. Pokažite tako da imate svoj ponos, ali istovremeno i veliko srce. Ako smognete snagu prijeći preko uvrede, biti će Vam lakše, vjerujte. Oni će uvidjeti da je njihova nevjesta plemenita osoba, vrijedna poštovanja, koja zna oprostiti, te će i oni prema Vama biti bolji. Tim naporom (praštanjem) možete pokrenuti cijeli niz pozitivnih pomaka; Vaše će ojađeno srce ponovno naći mir. 
Tako nekako mi vidimo izlaz iz Vaše situacije. Jer, nitko Vam ne može pomoći (ni odmoći) kao Vi sami sebi. Ako ste izgubili ljubav prema svom suprugu, a te činjenice još uopće niste svjesni, onda je možda cijeli Vaš nemir upravo radi toga. Nemate li snage za samoanalizu i jedan (u suštini) pomalo bolan proces poniranja u svoju dušu, obratite se za pomoć psihologu ili psihijatru.


(dzana):

  Poštovani ! Imam 26 godina i već duže vrijeme ( 3-4 g. ) osjećam se loše zbog niskog tlaka. Tlak varira ovisno o vremenu mjerenja ( gornji od 90 do 105, a donji od 55 do 70 ). Često osjećam vrtoglavicu, zamagljenje vida, gubitak ravnoteže i ostalo. Napominjem da imam normalnu kilažu za moju visinu ( visina 170, težina 63 kg ). Pokušavala sam uzeti neke vitamine i dodatke hrani, ali ništa ne pomaže. Također uzimam i dovoljno tekućine ( cca 2 litre dnevno ). Što je uzrok i dalje niskom tlaku ? Kako da si pomognem ? Hvala na odgovoru.

(25. studenoga 2002. 13:35)

Odgovor liječnika:
122

   Nizak tlak (hipotenzija) je najčešće urođena osobina. Osobe s niskim tlakom živnu u poslijepodnevnim satima, kad se tlak malko povisi, dok su ujuto i tijekom prijepodneva upravo takvi, kao što ste Vi opisali. Nakon obroka, simptomi su osobito izraženi. Pijenjem crne kave i čaja (indijskog, "ruskog") tlak se donekle povisi, ali kad se aktivni sastojci iz tih napitaka izluče iz organizma, tlak se opet spušta na svoju "normalu". Međutim, tjelesne aktivnosti pomažu pri podizanju tlaka, stoga biste se trebali početi baviti tjelovježbom, planinarenjem itsl. Slana hrana podiže krvni tlak, ali s druge strane predstavlja opterećenje u radu organa za izlučivanje, tako da kuhinjsku sol, više nego što je uobičajeno, ipak ne preporučujemo. 
S druge strane, hipotenzija se može javiti kao znak nekih bolesti: smanjenog lučenja hormona nadbubrežne žlijezde (Addisonova bolest), te kod nekih neuroloških oboljenja. Ako u obitelji imate uglavnom niskotlakaše, tad će to kod Vas najprije biti obiteljska osobina.


(dzana):

  Poštovani , prije otprilike 2 mjeseca počeli su mi problemi sa noktom koji se na palcu desne noge zabija u meso. Uzrok toga je krvarenje i stalna bol. Radim i po cijeli dan nosim cipele što samo povećava problem. Da li za ovu vrstu problema imate kakvo rješenje? Bolovanje ne mogu uzeti.

(25. studenoga 2002. 12:31)

Odgovor liječnika:
121

   Vi morate otići kirurgu, te će Vam on, u lokalnoj anesteziji, učiniti mali - bezbolni -zahvat, koji će Vam trajno riješiti problem nokta. Nakon zahvata, dan ili dva ćete nositi "natikaču" na toj nozi, radi velikog zavoja, te ćete ići svakodnevno na previjanje tijekom tjedan dana. Kad sve lijepo zaraste Vi više nećete imati problema s noktom, radi kojeg već puna 2 mjeseca imate stalne probleme.


(Siki):
(bradic_s@yahoo.com)

  Ovako imam jedan neuobičajeni problem. Naime radi se o penisu. Imam 20 god. Prilikom mastrubacije ili spolnog odnosa, penis mi se jako navlaži. Neznam kakva je to izlučevina, prozirna je, a nije mokraća ni sperma. Jel li moguće da mi neka žljezda izlučuje nešto nepotrebno? Tj. navlaži mi se isključivo kad se uzbudim! Molim Vas odgovorite mi, nemam koga drugog pitati, a znate kako su muškarci osjetljivi na odlazak ginekologu! Hvala.

(22. studenoga 2002. 23:36)

Odgovor liječnika:
120

   uz uretru (mokraćnu cijev) koja prolazi dužinom spolovila, nalaze se male žlijezdice, koje inače podmazuju uretru i štite ju od kiselog urina, a za vrijeme erekcije (pod pritiskom nabujalog tkiva) one izluče svoj sekret - kapljice bistre sluzi, koje ste vi opazili. Ta je pojava potpuno normalna, neka Vas ne zabrinjava! 
Inače, cure idu na pregled ginekologu, a momci se pregledavaju kod urologa (ako se pojave zdravstveni problemi vezani za spolne organe).


(adnan):

  Postovanje! Imam 39 god. U braku sam 6 god. Dijagnosticirana mi je oligoasthenozoospermia, pa sam kasnije potazio misljenje drugog ljekara on mi je otkrio upalu sjemene kesice i njeno prosirenje uslijed upale. Lijekovima koje sam koristio to je izlijeceno. Poslije mi je otkrio vodenu cistu na lijevom testisu i kirurski je zahvat izvrsen uspjesno .Rekao mi je da poslije mjesec dana trebao bi se spermogram stabilizirati. Pa bih vas molio da mi kazete vase misljenje. Unaprijed zahvalan.

(22. studenoga 2002. 23:09)

Odgovor liječnika:
119

   Vama su otklonjeni uzroci Vaše dosadašnje neplodnosti. Sad imate šanse, da Vam se u dogledno vrijeme stanje normalizira. Nastavite živjeti zdravo, nemojte nositi pre usku odjeću u području reproduktivnih žlijezda, nemojte pušiti ni boraviti u zadimljenim prostorijama, klonite se alkohola. Vjerujemo da su liječnikove prognoze realne. 


(Atlantis):

    Postovani. U zadnje vrijeme se budim sa utrnucem jedne ili obje sake, tijekom dana se dogodi slicna stvar sa prstima stopala lijeve noge....da li je losa cirkulacija u pitanju ili sto drugo?
Drugo pitanje: Imam dijagnosticiranu "xanthelasma palpebrum", da li je operativni zahvat jedino rijesenje i uslijed cega se xanthelasma stvara? Hvala.

(22. studenoga 2002. 16:55)

Odgovor liječnika:
118

   Utrnuća su više posljedica problema s živcima za osjet, nego s cirkulacijom. Slikajte vratnu i lumbalnu kralježnicu. Degenerativni procesi kralježnice vrata dovode do smetnji kao što su trnjenje ruku, a oni na lumbalnoj kralježnici, odgovorni su za te senzacije u nogama.
Xanthelasme na kapcima se rješavaju operativno, a posljedica su nakupljanja holesterola, s tim da njegova razina u krvi ne mora nužno biti povećana. Problem je čisto estetski.


(Katarina):

    Prije nekoliko dana bila sam na alergijskom testiranju kakome je uputila moja kožna liječnica. Ustanovljeno je da sam alergična na nakakav sastojak pod imenom TIMEROSAL!!! Obzirom da zbog studentskih obveza još neko vrijeme ne stignem otići svome dermatologu molim Vas da mi odgovorite u čemu sve ima toga sastojka. Molim Vas ukoliko možete da budete konkretni tj. koji su to proizvodi u svakodnevnom životu koji sadrže navedenu supstancu kako bi ih mogla izbjegavati do posjete svome liječniku. Hvala!!!

(22. studenoga 2002. 09:17)

Odgovor liječnika:
117

   Timerosal je natrijev mertioloat, a on se koristi kao stabilizator u nekim farmaceutskim i biološkim pripravcima. Više od toga nismo Vam u stanju priopćiti, pogotovo u kojim se proizvodima opće uporabe nalazi taj – aditiv. Pokušajte Vaše pitanje postaviti na nekom drugom portalu (na pr. Pliva-zdravlje)


(Ina):

    Štovani! Šest godina patim od povremenih napada vrtoglavice, uz poremećaj ravnoteže, povraćanje i opću slabost. Imam 38 godina. Posljednju godinu dana stanje se značajno pogoršalo. Obavila sam velik broj pretraga koje su ukazale da se najvjerojatnije radi o Menierovoj bolesti (šum i za sada, djelomičan gubitak sluha vezani su mi za lijevo uho). Trenutno sam na terapiji Betaserc-om, a uzimam i multivitaminske preparate i ginko. Nažalost, stanje mi se nije popravilo, kontinuirano se osijećam loše, imam svakodnevne i neprekidne glavobolje, ne mogu se koncentrirati, područje vratnog dijela mi je ukočeno i bolno... Ako imate bilo kakvu ideju o terapiji koja bi mi barem malo olakšala svakodnevni život lijepo vas molim za razumijevanje. Unaprijed hvala na odgovoru!

(18. studenoga 2002. 16:11)

Odgovor liječnika:
116

   Na Vaše pitanje odgovoriti ćemo Vam doista savjetom: Vi biste trebali najprije učiniti rtg-snimak vratne kralježnice, pregled color dopplerom cirkulacije u području vrata i glave, a ako je potrebno i snimke kranio-cerebralnih prijelaza (CT). Po svoj prilici tu će se naći degenerativne promjene, makar u začetku. Nakon što to uradite, trebali biste se javiti na terapiju specijalisti fizijatru, koji će Vam propisati potrebne terapeutske postupke – fizikalnu terapiju (blokade, masaže i tsl.). Nemojte se dati obeshrabriti, najmanje mjesec dana terapije je potrebno do prvih rezultata. Kad se oni jave, uporno morate provoditi “naučene” vježbe i terapiju. Trebali bi se konzultirati se s fizijatrom o eventualnom nastavku liječenja u nekim “toplicama”. Za svo vrijeme liječenja uzimajte male doze Apaurina ( 3 x 2 mg), koji će Vam pomoći u opuštanju mišića, jer Apaurin nije samo lijek za “živce”. Noću za vrijeme spavanja i ljeti i zimi zamotavajte vrat toplim šalom. Kad se malo “sredite” upišite se na tečaj YOGE, i to onaj koji je specijalitiran za bolesti kralježnice. Vitaminska terapija i dalje se preporuča. Uz multivitaminske pripravke možete (bez straha da ćete predozirati) uzimati još i B-complex (“Plibex”) drag. i svakodnevno 1 šumeću tabletu Magnezija.


(Ante):

    Poštovani! Molio bih Vas za savjet. Utvrđeno mi je da imam poteškoća u raspoznavanju boja (protanomalija i deuteranomalija), no inače u svakodnevnom životu ne primjećujem taj nedostatak, a i sami liječnici čudili su se što mogu imenovati pojedinu boju (npr. na majici ili olovci), ali ipak ne mogu odgonetnuti brojeve u pseudoizokromatskim tablicama. Interesira me hoće li to biti zapreka za upisivanje studija medicine jer je za njega potrebno priložiti i potvrdu liječnika o psihofizičkim sposobnostima. Ako hoće, imam li pravo upisati koji drugi srodni studij? Zahvaljujem na odgovoru.

(17. studenoga 2002. 12:23)

Odgovor liječnika:
115

   Vaša (najvjerojatnije) urođena nesposobnost raspoznavanja nekih boja, uvjereni smo, neće biti zapreka za upisivanje studija medicine. Pseudoizokromatske tablice (testovi prema Stillingu i Ischihari), koje Vama predstavljaju problem, zahtjevni su testovi raspoznavanja boja, koji ne bi trebali presudno utjecati na kvalifikacijsku ocjenu Vaše psihofizičke sposobnosti za studij medicine.


(Anna):
(pandora_x@net.hr)

    Štovani, Prije 2 tjedna sam vadila krv i nalaz je pokazao povišenje vrijednosti ALT= 41, a gornja granica je 37. Sve ostalo je u redu (uključujuću i mokraću). Doktor se dosta zabrinuo, sumnjajući čak na hepatitis. Nemam dodira sa alkoholom ni drogama, pa mi je to čudno. Sada imam 25 godina. Sa 16 godina su mi otekli limfni čvorovi na vratu i jetra je malo otekla. Sumnjalo se na mononukleozu, ali su pretrage pokazale da nije prisutna bolest. Otečeni limfni čvorovi i jetra u ostali do danas. Pila sam pilule (Cilest, 2 godine Stediril M, pola godine Triquillar) 5 godina, i prestala prije 3 mjeseca. Otprilike od tada osjećam čudnu bol, nalik na peckanje, nekakav refleks, u području jetre. Iako znam da jetra ne boli. Nakon prvog krvnog nalaza sam u panici. Namjeravam ponoviti test sljedeći tjedan. Napominjem da sam ovo ljeto pila čisti beta-karoten, dok mi nisu požutili dlanovi i stopala, te koža poprimila ružnu narančastu boju. Stolica je bila crvenkasta. To je bilo u 7. i 8. mjesecu. Postoji li mogućnost da je povišenje vrijednosti ALT zbog toga? Molim Vaše cijenjeno mišljenje. Hvala!

(16. studenoga 2002. 17:37)

Odgovor liječnika:
114

   Vi ste relativno dugo uzimali hormonalne kontraceptive. Uvjet za uporabu hormonalnih preparata jest potpuno uredan hepatogram. Pitanje je jeste li prethodno uradili potrebne analize. Međutim, kod Vas je izmjerena lagano povišena vrijednost ALT-a, koja se na sljedećoj analizi ne mora nužno ponoviti Ta Vas činjenica ne bi trebala toliko jako zabrinjavati. Jetra je organ, koji se kad prestane vanjska “noksa” ( štetno djelovanje) relativno brzo restituira i dovede u red. Beta-karoten koji Vas je nakon predozirane uporabe ”obojio”, prije bi imao neurološke posljedice nego hepatotoksičke. Tako da je zlatno pravilo: preparate koje uzimate morate uzimati u propisanim dozama. 


(mirta):

    Poštovani, Imam jedan problem koji me dugo muči. da li mi možete odgovoriti što je to normalna, a što povišena temperatura. Ovo pitam iz razloga što kod mene temperatura varira ovisno o ciklusu (što je normalno) ali varira tako da (mjerena ujutro, topl. u ustima, prije dizanja) do ovulacije temperatura mi je cca 36.7-36-9, nakon ovulacije pa do skoro kraja menstruacije 37-37.3. Ovo je temperatura mjerena u mirovanju, u aktivnosti ista mi poraste i na 37.5 (najčešće je 37.3) Mene zanima da li je moguće da je to normalna temperatura, jer ja u aktivnosti često osjećam da "gorim" i onda kad je izmjerim uvijek je preko 37. Drugih simptoma nemam. Radila sam krvnu sliku i ginekološki pregled i sve je u redu. Jedini simptom mi je možda jače znojenje, ponekad i po noći (to je krenulo od trudnoće).

(15. studenoga 2002. 15:24)

Odgovor liječnika:
113

   Temperatura mjerena u usnoj šupljini je uvijek diskretno viša od one mjerene pod pazuhom. Smatra se da je vrijednost od 37,7 st. C u ustima znak da je po srijedi neka bolest. Ako se inače dobro osjećate, ako su Vam sedimentacija i krvna slika urenih vrijednosti, nemojte se zabrinjavati radi toga. Brojne osobe imaju nižu tjelesnu temperaturu. Ispod 36 st. C. Kod njih je temperatura od 37 st. C već lagano povišena. Vi biste trebali mjeriti temperaturu ispod pazuha, u pazušnoj jami, klasičnim toplomjerom bar 5 minuta u potpunom mirovanju. Uvjeriti ćete se da Vam neće prelaziti vrijednost od 37 st. C, a ako bude viša od te vrijednosti podvrgnite se pretragama.


(Jadranka): (jadranka_99@yahoo.com)

    Molim pojašnjenje, te mogućih komplikacija kod utvrđene vrijednosti od 13,2 šećera u krvi. Imam 49 godina. Učestalo mokrim i umaram se.

(14. studenoga 2002. 14:40)

Odgovor liječnika:
112

   Jedan laboratorijski nalaz ne znači mnogo. Morate ponoviti analizu krvi na razinu glukoze, koja je kod Vas izrazito povišena. Ako se u ponovljenoj analizi pokaže visoka razina GUK - glukoze u krvi, a krv Vam je uzeta natašte, tada se morate obratiti liječniku, dijabetologu, koji je specijaliziran za liječenje oboljelih od šećerne bolesti. Simptomi koje ste naveli odgovaraju kliničkim manifestacijama šećerne bolesti. Komplikacije šećerne bolesti su brojne, ali prvo se mora postaviti točna dijagnoza. O svemu će Vas informirati specijalist za tu bolest, kojemu ćete se obratiti za liječenje.


(Pina):

    Imam 19. godina. Nedavno sam vadila krv (kontrola) i leukociti su mi bili 15.1 10e9/L (normalno do 9.7). Molim Vas da mi napišete da li se trebam brinuti oko toga, pošto nemam nikakve smetnje, niti me nešto boli. Inače nisam boležljiva, pa mi nije jasno zašto su povišeni. Unaprijed hvala na odgovoru.

(13. studenoga 2002. 17:07)

Odgovor liječnika:
111

   Ponovite krvnu sliku i ako broj leukocita opet bude odstupao od normale, zatražite od Vašeg liječnika da Vas uputi na daljnje pretrage.


(knovak):

    Prije 2 mjeseca na nogometu sam ozljedio koljeno. Dijagnoza je bila DYSTORSIO GENUS SIN. Pisalo je još i "Klinički prazno i hladno koljeno sa manjim anteromeolaksitetom ispod +". Opseg lijeve natkoljenice bio mi je za 4 cm manji od desne." No to sam djelomično zaliječio i ojačao natkoljenicu. Sada mi se opet dogodila ista ozljeda, samo što je oteklina puno veća i to iznad koljena. Ne osjećam bol, samo me kod hodanja steže u koljenu. Koljeno mogu okretati na sve strane, te ga mogu skvrčiti do kuta od 90 stupnjeva i rastegnuti do oko 170 stupnjeva. Pitanje je kako mogu smanjiti oteklinu i donekle sanirati to jer za mjesec dana imam svadbu. 

(13. studenoga 2002. 01:07)

Odgovor liječnika:
110

   Nužno je da odete na pregled specijalisti ortopedu, koji će Vam propisati potrebnu terapiju. Svaka ozljeda, koju zapustite i zanemarite pravovremeno tretirati, stvara problem u liječenju. Ono traje daleko duže, nego što bi trajalo da je pravovremeno poduzeta adekvatna terapija, a i uspjeh liječenja je manji. Neovisno o svadbi, pođite stručnjaku da on prosudi koliko ste ovaj put oštetili zglobne strukture koljena.


(Leo):

    Poštovani! Već nekoliko godina bolujem od Ulceroznog colitisa. Za sada uzimam SALOFALK tablete i zanima me da li mi možete preporučiti kakvu bi prehranu trebao koristiti, koju hranu uzimati, a koju ne. Molim Vas za nekoliko prijedloga.
Zahvaljujem!

(12.studenoga 2002. 09:49)

Odgovor liječnika:
109

   Niste rekli je li u Vas bolest izražena u blažem ili jačem obliku (jeste li ležali u bolnici), te kako se manifestirala. Mlađi ljudi obično su kivni na bolest i na činjenicu da ih je “prigrabila” u njihovom najboljem i najproduktivnijem životnom periodu. Svakako da je osim medikoterapije potrebno poziti na dijetalnu prehranu, s velikom količinom bjelančevina – kuhano meso, kiselo mlijeko, a sva hrana treba biti kašasta, sitno usitnjena, te iz nje odstraniti sve tvari koje mogu oštetiti (povrijediti) sluznicu crijeva (jaki začini, životinjske masti, produkti prženja). Potrebno je unositi i vitamine u većim dozama. Osim toga potrebno je izbjegavati nepotrebna uzrujavanja, napetosti i uopće stresna stanja te, prema potrebi, otići i na razgovor kod psihijatra. Treba kazati kako većina bolesnika s takvom dijagnozom, ako se podvrgne pravoj terapiji, vrlo uspješno obavlja poslove i zadovoljavajuće je produktivna. No, ipak o svemu tome pravi, stručan odgovor dat će Vam liječnik, specijalist za interne bolesti i propisati Vam terapiju i eventualno potrebu obrade od strane drugih specijalista.. 


(Bili):

    Poštovani, imam 26 god i u svojoj 12 godini sam prebolio mononukleozu i (vjerojatno) od tada imam povišeni bilirubin (varira od 30-70), no i u obitelji je bilo slučajeva Hyperbilirubinemije tako da nisam siguran koji je uzrok. Bio sam na UZV jetre i sve je u redu, ne osjećam nikakve tegobe.
Inače, imam ponekad žute bjeloočnice i pigment kože.
Rečeno mi je da pazim na prehranu i da se ne izlažem većim tjelesnim naporima. Što bih trebao raditi? Trenutno pijem eliksir za jetru tvrtke "Azena"-što mislite o tome? Vrlo zahvalan.

(12.studenoga 2002. 08:15)

Odgovor liječnika:
108

   Postoji urođeni poremećaj metabolizma bilirubina, koji najčešće nije potrebno liječiti, jer je poremećaj bezopasan. Manje je vjerojatno da Vam je to posljedica preboljene mononukleoze. Nemojte se radi toga previše uznemiravati, tj. prihvatite to kao normalno stanje Vašeg organizma. Jedino se morate kloniti alkohola, imati uravnoteženu prehranu, čuvati se težih infekcija, velikih fizičkih napora i izbjegavati gladovanja. Prirodni eliksiri, ukoliko su klinički ispitani, samo Vam mogu koristiti. 


(lila):

    Preboljela sam infektivnu mononukleozu,proslo je 4 mjeseca od infekcije,pa me zanima kolio dugo ne smijem se bavit sporom,da preciziram plivanjem?

(07.studenoga 2002. 11:59)

Odgovor liječnika:
107

   Kliničke manifestacije ( oblici bolesti ) kod infekciozne mononukleoze jako variraju od slučaja do slučaja. Bolest može proći u relativno blagom obliku, tako da je oporavak nakon takvog oboljenja brži i relativno rano se može početi s uobičajenim aktivnostima. Ako je oblik bolesti išao s komplikacijama u smislu upale srčanog mišića, upalnih promjena na jetri, upale mozga i moždanih ovojnica, te ako je slezena bila izrazito natečena, oporavak je sporiji i tzv. rekonvalescencija zna potrajati mjesecima. Vi biste trebali uraditi laboratorijske i druge pretrage: EKG, jetrene probe, KKS, SE, koje će pokazati u kakvom je stanju Vaš organizam. Nije zanemarivo ni kako se Vi subjektivno osjećate. Za svaku sigurnost uradite pretrage, pa ako su u redu i ako se dobro osjećate počnite s laganim fizičkim aktivnostima, postepeno do pravih treninga plivanja.


(marija):

    Liječnik mi je preporučio bronhoskopiju, zanima me kakva je to pretraga i da li je štetna? Unaprijed zahvalna.

(06.studenoga 2002. 10:04)

Odgovor liječnika:
106

   Bronhoskopija je endoskopska pretraga, u kojoj se specijalnim instrumentom - bronkoskopom, ulazi u dušnik i bronhe, dijelove respiratornog trakta. Bronhoskop je tzv. "optički" instrument, koji na svom vrhu ima svjetiljku i tijekom pregleda liječnik pulmolog promatra sluznicu bronha, njegovu površinu - epitel, te ako naiđe na promjene na tom epitelu, moguće je u tijeku zahvata uzeti isječak tkiva - to nazivamo biopsija tkiva. Izvađeni "materijal" se šalje na patohistološku analizu, koja će liječnika informirati o kakakteru promjenjenog tkiva. Bronhoskopska pretraga nije štetna, vać je višestruko korisna. Ranije je bila za pacijente izuzetno neugodna, no danas su instrumenti usavršeni i to više nije tolika nelagoda.


(me):

    Imam 15 godina. Prije 2 mjeseca sam otišao na pregled urologu, zbog povremeno bolnih testisa i crvenila na vrhu penisa. Povremeno osjećam peckanje pri mokrenju. Pregledao me ultrazvukom i sve je bilo u redu, pitao me jesam li imao spolne odnose i kad sam rekao da nisam rekao je da to nije ništa.
je li to istina ili on stvarno ne zna svoj posao, jer mi je malo čudno da mi nije ništa a imao sam bolne testise,peckanje i crvenilo? U međuvremenu mi je bol u testisima prestala, a i peckanje se prorijedilo, ali ga jos ponekad osjećam. Jako drzim do osobne higijene. Da li je moguce da je to T.vaginalis jer sam čitao da se ona prenosi i preko ručnika?

(02.studenoga 2002. 23:35)

Odgovor liječnika:
105

   Mala je vjerojatnost da se preko ručnika inficirate s T.vaginalis. Jedino ako koristite isti ručnik s osobama koje su zaražene. Česti su blagi uretritisi (upale mokraćne cijevi) kod mladih ljudi koji sami od sebe prođu, što je očito i kod Vas slučaj. Ako Vam se ponove smetnje, zamolite urologa da uzme bris i mikroskopski ga pregleda.


(zeljko):
(zeljko.makek@zg.tel.hr)

    Poštovanje ! U nekoliko navrata u zadnjih par godina mi se pojavila alergija (ultikarija) to mi se obično pojavljivalo poslije neke terapije ljekovima traje i do 2 tjedna uz djetu a najbolje mi je kad dobijem sinopen dexametazon u inekciji u nekoliko navrata no međutim prije toga sam pokušao sa dimidrilom i telfastom ali sam s tim ljekovima imao kontra efekt što doktorima baš i nije jasno....nakon jednog od tih puta otišao sam privatno napraviti testove u pulmplošku ordinaciju kod prim. dr. sci. Ivan Čučević, a nalazi su ovakvi nalaz alergološkog testa na inhalaciske alergene nema preosjetljivosti nalaz kožnog alergološkog testa na konzervanse (scrach test) dosta je izražena na acetilsalicilnu kiselinu nalaz ukupnog IgE 202,3 I.U./ml. 
nalaz specifičnog IgE na amoxicilin negativan i na kraju opet neznam ništa jer na kraju piše da ukoliko se ponovo pojave simtomi da se javim radi terapije s obzirom da su me ovi testovi dosta koštali a opet neznam ništa pokušavam ovim putem nešto doznati, po meni je bitno i ovo da sam do sada reagirao na: klavocin, ketonal, aspirin, hiramicin, sumamed, dimidril,telfast (s tim da zadnja dva bi trebala biti protiv ultikarije a kad se počnem osipati, popijem dimidril ili telfast efekt je još gori a jedino mi pomogne inekcija sinopen-dexametazon s tim da sam jednom prilikom dobio samo sinopen a efekt je bio da se otok i svrabež povukao ali crvenilo ni malo). Nadam se da sam bio dovoljno detaljan s tim da sam zaboravio da od svih tih ljekova je rekacjija u obliku ultikrije vidljiva tek peti ,šesti dan nakon terapije sa jednim od navedenih ljekova . Nadam se da će te mi na bilo koji način uspjeti pomoći jer dosta mi je doktora samo puno pričalo da je vjerojatna neka supstanca iz tih ljekova na koju ja reagiram ali ništa konkretno. Unaprijed hvala, s nadom da ćete mi pomoći ili mi preporučiti kome da se obratim da si riješim taj problem tj. da znam koju supstancu nesmijem i problem riješen ,,,još da dodam da nikad nisam reagirao na ništa drugo osim na ljekove ...........još jednom unaprijed hvala...

(02.studenoga 2002. 19:30)

Odgovor liječnika:
104

   Pozitivni alergološki testivi su Vam pokazatelj kojih se preparata morate kloniti. Pretpostavljamo da “zajednički nazivnik” svih tih pripravaka ima najveću alergenu moć, te vam on najviše i izaziva urtikarijalne erupcije na koži ( ne kaže se ultikarija, već se na latinskom jeziku alerg. eflorescence na koži nazivaju urticae. ) Nažalost, nije ustanovljeno što je to na što ste Vi senzibilizirani, tako da je preporuka da se klonite uporabe navedenih lijekova. Za detaljnije odgovore na Vaše probleme trebali biste se obratiti specijalisti alergologu, koji bi se profesionalno mogao zainteresirati za Vaš problem i predložiti Vam koje biste još analize i pretrage trebali učiniti.


(Neli):

    Poštovani, u zadnjih 5 g. dogodilo se 9 puta da mi desna ruka, desna strana lica, jezik i unutrašnji dio grla (sve desna strana) utrne (to traje cca. 15-20 min) uz frfljanje, odnosno nemogućnost izgovaranja riječi. CT, EEG, magnetska rezonanca, te ostale pretrage na neurologiji napravljene su u razdoblju bez tih simptoma i svi nalazi su u granicama normale za moju dob (25 godina). Rečeno mi je da u tom slućaju razlog može biti psihičko opterećenje što ne negiram. Previše sam opterećena i zadnju sam cijelu godinu provela pod velikim stresom. Kako stres, zabrinutost i strah utječu na moj mozak i dovode do navedenih simptoma? Hvala!

(02.studenoga 2002. 11:49)

Odgovor liječnika:
103

   Prema našem mišljenju, psihičko opterećenje i psihološka podloga Vašim problemima nije izvjesna. Vaši su neurološki ispadi “unilateralni” – jednostrani ( uvijek s desne strane), tako da ta simptomatologija upućuje na neki diskretni, ali ipak prisutni organski supstrat kojeg, pretragama koje ste učinili, liječnici – neurolozi nisu uspjeli detektirati. Bilo bi poželjno da Vas u stanju atake (napadaja) pregleda neurolog, jer, pretrage u stanju bez simptoma i ispada očito nisu pokazale značajnija odstupanja od normale. Neurolog bi morao vidjeti “ispad”, koji bi ga temeljem njegove kliničke i fizičke manifestacije naveo na dodatne dijagnostičke postupke.


(mia):

    Doživljavam svakodnevno napade panike i straha, koji su toliko jaki da se ne mogu ući u prijevozno sredstvo iz kojeg nije moguće izaći u svakom momentu. Upravo se "skidam" s metadona, i dnevna doza mi iznosi 1/4 tablete. Intersira me dali je to povezano s tim i dali će panika nestati kadse riješim mog problema ili je skidanje samo potenciralo i inteziviralo nešto što je duboko u meni, neovisno o lijeku i mojoj trenutnoj situaciji.
Moja panika je klasični školiski primjer i spremna sam to otrpiti ukoliko će to nestati paralelno sa riješavanjem mog problema.
HVALA.

(01.studenoga 2002. 11:37)

Odgovor liječnika:
102

   Sve Vaše smetnje po svoj su prilici posljedica skidanja s Metadona. To ne ide lako, ali treba biti uporan. Pokušajte to shvatiti kao izazov iz kojega možete izaći kao pobjednik. S Vašim psihijatrom porazgovarajte o dodatnoj terapiji anksioliticima (iz skupine benzodiazepina), koji će Vam pomoći da Vam se napadi rjeđe ili nikako ne javljaju, ali, osim terapije potrebno je i “raditi” na sebi. S psihijatrom pokrenite postupke psihoanalitičke introspekcije (poniranja u svoju dušu) i samoanalizom ćete se postepeno oslobađati nagomilanih frustracija, koje su uostalom i dovele do Vašeg životnog puta, kojem je na sreću kraj. Želimo Vam snagu za taj poduhvat kao i uspjeh. Budući da je sve što započnemo i radimo uglavnom u našoj glavi, snagom volje uspjet ćete u toj nakani.


(Mersiha):
(
Mersiha55@hotmail.com)

    Postovani lijecnice, pisem vam ne u svoje ime ,vec me interesira zdravlje moga oca. Prije 6 godina dozivio je mozdani udar, tada je imao 46 godina. Prije toga bio je zdrav covijek, nikada nije pusio, a ni konzumirao alkohol, zivio je zdravo i bavio se sportom. Nekoliko mjeseci prije mozdanog udara zalio se na ceste glavobolje. Dva mjeseca je bio hospitaliziran, a nakon toga isao je na rehabilitaciju. Nismo mislili da ce se izvuci, jer bio je gotovo sav oduzet, nije mogao ni jesti, ni piti, a ni govoriti, samo je nonstop stucao. Do mozdanog udara doslo je zbog slomljene arterije koja se nalazi na vratu, i tu se pravio ugrusak, koji je dospio u mozak, tako da su lijecnici na pocetku prvo sumljali na tumor. No da neduljim, u tijeku svog tog lijecenja i pretraga nije se moglo utvrditi zbog cega se tako mladom covjeku, to desilo. Inace otac mi je za vrijeme rata bio u logoru i dobio je udarce u glavu, sto je i rekao lijecnicima, a isto tako njegov otac je od iste bolesti umro u 50 godini zivota. Ipak lijecnici nakon svih pretraga nisu potvrdili da je neki od ovih razloga uzrok mozdanog udara. Inace ovo se sve desilo u Njemackoj. Drugo, velikim naporom i voljom moj otac je ponovo na nogama i pokusava zivjeti normalan zivot. Svaki dan trci 2,5 km, zdravo se hrani i uzima aspirin. (Od posljedica mozdanog udara tise govori i kaslje kada prica, ima mali poremecaj u ravnotezi i ponekad bolove u glavi i ne osjeti bas najbolje neke dijelove tijela npr. desni obraz, ostalo se ispravilo). Medjutim cesto mu oticu predjeli oko ociju, tacnije oko obrva i na celu. Otok je velicine jajeta i to ga jako boli. Posljednji put mu je i oko zamaglilo i gotovo da nije vidio nista na njega, nakon dva dana otok se povukao i vid mu se ponovo vratio. Mozete li mi reci o cemu se radi, da li to ima veze sa mozdanim udarom ili je u pitanju neka druga bolest. Moj otac to komentarise ovako, kaze ima osjecaj da mu se ponovo vraca osjecaj u te dijelove tijela koje nije osjecao i da ga to zato boli i nece da ide lijecniku. Brinem se za njega i bojim se da mu se to ne ponovi. Otkad se sve to desilo postala sam druga osoba, svaki dan strepim da mu se sta ne desi. Unaprijed zahvalna!

(31.listopada 2002. 20:59)

Odgovor liječnika:
101

   Vaša briga oko zdravstvenog stanja Vašeg oca razumljiva je i dirljiva, no ipak nemojte u toj strepnji pretjeravati. Njemu su se nakon teških kliničkih manifestacija moždanog udara vratile gotovo sve funkcije, a one će se i dalje vraćati. To Vam treba dati snagu i vratiti optimizam. Oticanje oko očiju je možda alergijska manifestacija, no, to je teško komentirati bez pregleda i pretraga u tom pravcu. Vaš otac, nažalost, odbija posjetiti liječnika, ali sve te promjene na licu bi ipak trebao vidjeti liječnik. Smetnje vida, koje su posljedice jakog oticanja u gornjim strukturama lica i glave, potrebno je da pregleda i okulist, pregledom očne pozadine (fundusa oka). Pokušajte Vašeg g. oca ipak nagovoriti na preglede..


  


Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Arhiva 2001.


Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: 26:12:2002