"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena: 31:10:2002


(   ):

   Poštovani, molim vas da mi odgovorite što bi mogao biti uzrok moje povećane sedimentacije koja se stalno kreće između 35 i 40 a ponekad i više , i što je sa nalazom Imunoglobulin S-IgM 9,589 a trebao bi biti od 0,40-2,80 i B-Globulini gama su mi 24,3 a trebali bi biti od 15-22. Unaprijed zahvaljujem.

(31.listopada 2002. 17:57)

Odgovor liječnika:

100

   Temeljem gore navedenih analitičkih rezultata i podataka, očito je da imate neko upalno žarište u organizmu, koje se pregledom i pretragama mora identificirati. Zatražite od Vašeg liječnika da Vas uputi na detaljne pretrage, kako biste što prije dokučili uzrok povišenoj sedimentaciji i povišenoj razini imunih tijela u Vašoj krvi.


(Mina):
(amazon696@hotmail.com)

    Pozdrav iz BiH! Mome suprugu konstatiran je  oligoasthenozoo spermija i prije nekoliko dana je operirao vodenu cistu na lijevome testisu. Kod mene su oba policisticna jajnika. Molim vas da mi kažete kolike su šanse da dobijemo toliko željeno potomstvo? Hvala!!

(29.listopada 2002. 22:55)

Odgovor liječnika:

099

   Vjerojatnost da dobijete potomstvo, u sadašnjoj konstelaciji je jako mala. No, obratite li se zdravstvenoj ustanovi za liječenje neplodnosti, pod stručnim vodstvom liječnika koji su se posebno educirali za to područje, moguće je pokušati s terapijom i Vaše šanse da dobijete potomstvo biti će kompetentno valorizirane. To je u svakom slučaju "adresa" gdje će Vam pouzdano procijeniti izglede da ostvarite trudnoću i porođaj.


(natasa):

   Molim Vas da mi kažete o posljedicama koje mogu nastati ako se gljivična infekcija ne liječi. Hvala!

(29.listopad 2002. 15:32)

Odgovor liječnika:

098

   Nedostaju podaci: koja je gljivica uzročnik upalnih promjena? gdje je locirana gljivična infekcija? ( t.j. koji je organ zahvaćen infekcijom), tako da je odgovor na vaše pitanje općenit: SVAKU GLJIVIČNU INFEKCIJU POTREBNO JE LIJEČITI! Posljedice su specifično određene - na prvom mjestu vrstom gljivičnog oboljenja, a potom i lokacijom upalnog procesa. 


(dalmatinka):

  Preboljela sam infektivnu mononukleozu, 4 mjeseca je proslo od infekcije, lakšeg oblika, nisam bila hospitalizirana. Zanima me kada virus postaje latentan, odnosno koliko dugo se ne smijem ljubiti?

(29.listopad 2002. 12:27)

Odgovor liječnika:

097

   Smatra se da virus, koji je uzročnik infekciozne mononukleoze, može doživotno ostati prisutan u stanicama orofarinksa (vidljivog dijela ždrijela), odakle se izlučuje slinom. Virus se širi kapljično, nerijetko poljupcima. Osobe – nosioci virusa - predstavljaju stalan izvor zaraze. Vi također možete, ali i ne morate, zauvijek biti nosilac virusa. Uostalom, i Vas je netko zarazio.


(sick):

   Prije 2 tjedna počela sam povraćati ne svojom voljom i ne nasilu već jednostavno počeo mi se želudac dizati nakon bilo kakve hrane i ja moram povratiti. Mislila sam da sam samo pokvarila želudac i da će to prestati no sad se već brinem jer ja povratim apsolutno sve što pojedem, a ako ne povratim osijećam se bolesno i prljavo to mi je na neki način ušlo u psihu. HELP STO DA RADIM?

(26.listopada 2002. 23:36)

Odgovor liječnika:

096

   Vi morate otići na pregled liječniku, kojemu bi trebali iznijeti Vaše smetnje. Povraćanje koje Vam se u posljednje vrijeme javlja može imati brojne uzroke. Međutim, niste nam dali informaciju o Vašoj dobi života, o Vašoj tjelesnoj težini i visini, jedino ste diskretno dali naslutiti da je problem možda psihičke prirode. Vaš osjećaj da se osjećate bolesno i prljavo ako nešto pojedete, a taj se osjećaj izgubi nakon povraćanja, upućuje na mogući bulimični poremećaj, radi kojeg će biti potrebna pomoć psihologa i psihijatra. Što ranije odete na pregled, prije ćete riješiti dijagnostički problem Vašeg poremećaja. 


(Skopje/MK): (dentes_perm@mail.net.mk)

   Poštovani, imam 23 godina, ne pušim, ne pijem (uključujući i kavu), pravilno se hranim, uglavno sa nekuhanom voćem i povrćem, redovno vježbam fitnes (3 puta tjedno), a u ostalim 4 dani pješačim min. po 8-10 km. Međutim, prije mjesec i po dana, pri vježbanju fitnesa javile su mi se boli (trpki) u lijevoj ruci, što me jako uplašilo, pogotovo strah da ne dobijem miokardni infarkt. Bio sam previše uznemiren, disao sam ubrzano, površno, a puls mi je bio nešto više od 120/min. Grlo mi se stegalo i imao sam bodenje u predjelu clavicule-sternum. Cio sam se treseo od straha, osjećao sam hladnoću i hladne dlanove. Često sam mokrio i cijelu noć nisam mogao zaspit. Slijedećeg dana bio sam kod interniste u Skopju i napravili su mi samo EKG (gdje se vidjela samo Tahikardija koja je tada bila 124/min jer sam se i tada veoma uzbudio). Rekli su mi da je sve u redu sa mnon, samo da se trebam umiriti, prestati sa panikom, pri čemu su mi prepisali samo vitamin B6 i Aspirin+C vitamin. Međutim, kod mene je još ostao taj strah od "straha", t.j. imam strah od Tahikardije. Kad god i da sam pomislio na tahikardiju, odmah sam dobijao tahikardiju koja se kretala do 120-125/min, palpatacije, ubrzivao disenje, tresao sam se od straha i često mokrio, a i apetit mi je bio slabi. Htio bih napomenuti da osim gorno navedenih simtoma nisam imao drugih simptoma. Ovakvih napada sam dobijao mininimum po 2-3 puta dnevno u toku 20 dana, i prolazili su mi tek kada mi se pažnja okrenula na drugu strani (kad sviram klavir ili odem u goste itd.). Noćima nisam mogao zaspati jer sam osjećao lupanja srca - palpatacije i strah od tahikardije. Zato sam prije 15 dana na svojoj ruci prije spavanja uzimao Lexilium od 3 mg u toku 4 dana, a zatim sam skratio dozu na 1.5 mg Lexilium u narednih 3 dana. Postepeno su mi prestali panični anksiozni napadi, samo mi je ostao strah od tahikardije. Međutim od kada sam prestao uzimati Lexilium kad god i da pomislim na tahikardiju opet je dobijam, koja se najčešće podiži 88-96, a rijeđe i do 100 otkucaji u minitu (bez ostalih simptoma osim nekog zatezanja u grlo i u gornjim prvom tretinu grudnog koša), koja prestaje tek kada sami sebe umirim sa pozitivnim mislima da mi je sve na "psihološkoj bazi" i uzmem po 40 mg B6 vitamina. Kada pješačim, u toku i poslije pješačenja uopšte ne osjećam nekih tegoba i relaksiran sam. Inače, kad sam smiren puls mi je oko 62 otkucaji/min (pri ljeganju, te nakon i prije spavanja), dok pri sjedenju i stajanje je oko 72-76/min., iako mislim da mi je u normalnim uvjetima manji puls jer i kad sam smiren hvata me nervoza, te osjećam kao na početku mjerenja pulsa plus mi je spori a onda blago ubrzuje. Toliko sam opterečen sa pulsom, tako da kad i vježbam fitnes mjerim puls, pri čemu  najčešće puls odma poslije vježbanja oko 120 (najčešće 116-118) otkucaji u minut. Hteo bih upitati, kako se mogu riješti ovog straha od tahikardije, jer ne mogu se skoncentrirati na radi, jer stalno mjerim puls i samo na to mislim? Svijestan sam da sam anksiozan i da mi je sve na psihološkoj bazi, međutim nikako da se umirim i zaboravim na tahikardiju i mjerenje pulsa. A tahikardija mi nastaje najćešće baš kada pomislim na nj ili kada uzastopno mjerim puls u razmaku od 2-3 minuta. Ne znam da li možda ima veze, ali baš kad sam dobio ove panične napade savladala me jaka gripa, te sam dobio upalu lijevog nazalnog sinusa, tako da mi je sluznica još natečena i ne mogu disati pravilno, a isto tako uobičajeno, još od dijetinsva redovito pijem  mnogo čaja od nane, kamilice... Pored toga sam prilično napet, jer radim kao kumercijalista u jednoj firmi, a ujedno sam na kraju studija (5-ta godina). Hteo bih upitati, kako se mogu riješti ovog straha od tahikardije, jer nemogu se skoncentrirati zbog toga? Unapred zahvaljujem Vašeg cijenjenog odgovora.

(26.listopada 2002. 15:19)

Odgovor liječnika:

095

   Vaše je pitanje opširno i puno detalja o pulsu, o strahovima, o strepnji od novog i novog napada tahikardije, no, jednako tako Vi ste svjesni da ste u anksioznom poremećaju i da su Vas u zadnje vrijeme počeli “hvatati” panični napadaji. Budući da znate o čemu je riječ, potrebno je vidjeti što je dovelo do sloma Vaše nervne stabilnosti, jer bez analize uzroka, teško ćete samo lijekovima stabilizirati disbalans u Vašim “centrima za stres” , koji sad već na samu pomisao o srčanoj frekvenciji “poslušno” proizvode tahikardiju. Očito je da ste u prethodnom životnom periodu živjeli u visokom nervnom opterećenju. Pedantne i osjetljive osobe, koje se pretjerano trude, prije će se nervno iscrpiti u uvjetima velikih opterećenja, tako da upravo njih “hvataju” anksiozni poremećaji. Vama je potreban odmor i to temeljit. Ako možete otiđite na razgovor psihijatru, koji će s vama porazgovarati, potaknuti Vas da iznesete Vaše frustracije. Talentiran psihijatar, navesti će vas da sami sebi otkrijete i one frustracije kojih sada niste svjesni. Kada ih “obradite”, Vi ćete ih definirati, a samim definiranjem, one se istovremeno i ralativiziraju i na neki način eliminiraju. “Rad na sebi”, poniranje u svoju dušu, proces je kojeg morate započeti, postepeno naučiti i onda prakticirati. On će Vam pomoći da sve probleme i nezadovoljstva rješavate “obrađujući” ih simultano njihovu nastanku. U početku će Vam psihijatar preporučiti anksiolitike, kojima ćete se donekle stabilizirati, no, morate raditi na sebi. Pokušajte se upisati na yogu, gdje ćete se naučiti tehikama opuštanja. Očito je da ste inteligentna osoba, kojoj je sve jasno, stoga zaustavite svoje strahove i definitivno prestanite mjeriti puls. Ipak, pregledajte u kakvom Vam je stanju i štitnjača (pretrage na hormone TSH, T3 i T4).


(Ivana):

   Imam 24 godine. Visoka sam 172 cm, a teška 62 kg. Htjela bih skinuti 5-6 kg. Možete li mi preporučiti kakvu zdravu dijetu?

(25.listopada 2002. 13:23)

Odgovor liječnika:

094

   Prema podacima o Vašoj visini i težini, mišljenja smo da ste Vi normalno uhranjena mlada žena (djevojka). Skidanjem težine za željenih 5-6 kg, biti ćete mršavi, što i želite, ali do tih kilograma morali biste doći postepeno. U tijeku jedne godine. Ne brže! Naglo mršavljenje nije preporučljivo za organizam žene. Za normalan hormonalni ustroj i za resorpciju nekih vitamina potrebno je u organizam unositi masnoće, koje biste dijetom, ako biste ju poduzeli, trebali izbjegavati. Stoga Vam preporučujemo pojačanu fizičku aktivnost – svakodnevno i normalnu prehranu, u svakom slučaju raznoliku, ali količinski malo reduciranu. Vitamine i minerale unosite putem svježeg voća i povrća – koje - uostalom, ne deblja.


(Maja):
(pary_q@yahoo.com)

    Ne mogu a da vam ne napišem koliko sam šokirana vašim 
odgovorom! Čovjek vam se obrati u svom očaju jer više ne
nalazi drugog načina da si pomogne, a vi mu odgovorite na jedan takav, mogu reći, drzak način! Zašto, to ostavljam vama, no očito vas je povrijedilo što sam kritizirala vašeg kolegu. Za vašu potpuniju informaciju, za tablete Tegretol koje su mi propisane, isto tako mi je rečeno od doktora koji mi ih je propisao, da ih mogu A I NEMORAM uzimati, pa šta onda da čovjek radi?! Biste li vi uzimali nekakve tablete tek tako, a da pojma nemate što nije u redu sa vašim zdravljem?! Isto tako bih željela napomenuti da je vaš kolega od mene tražio 800 eura jer smatra da hitno trebam ići na pregled color doplerom, a po njegovim riječima na taj se pregled treba čekati duže vrijeme u bolnicama a on mi to može srediti brže! Zašto color dopler ako mi je već propisao tablete protiv epilepsije sto mi uopće nije niti nikad napomenuo a niti epilepsiju imam a od konvulzija uopće ne patim?!? Kako bi se vi osjećali na mom mjestu? Slijepo slušali neurologa i gutali prve tablete za koje vam kaže da ih možete, a i ne morate uzimati?! Nakon što niste zainteresirani da platite ili bolje reći potplatite (ne da ne možete nego jednostavno ne želite) doktor gubi svaki interes za vas! U svom si očaju pokušate pomoći na neki drugi način kao što sam se ja sasvim slućajno naprimjer obratila vama, a kad tamo šokiram se još više vašim drskim odgovorom! Zar je bilo grijeh iskreno vam se obratiti u svojoj nemoći i dovoljnom neznanju glede medicine i zatražiti savjet od vas?! Zar se tablete Tegretola propisuju u slučajevima zujanja u ušima, koliko sam ja saznala preko medicinara NE, nema to veze jedno s drugim! Pa zar bih ja onda trebala biti pokusni kunić dok se neurolog sjeti šta će dalje poduzeti. To je po mome mišljenju vrlo neprofesionalno, drsko i neetično, bas kao i vas odgovor! Pa kome se onda obratiti, novinama?!

(17.listopada 2002. 14:39)

Odgovor liječnika:

093

   Vaše je pravo reagirati onako kako Vi reagirate na odgovor liječnika. 
Neurolog Vam je propisao Tegretol radi EEG nalaza koji nije bio do kraja uredan. Nalaz je pokazao paroksizimalne dizritmije, tako da je ponuđena terapija sukladna EEG nalazu.
Vaše je pravo ne uzeti terapiju, jer “simptome možete držati pod kontrolom”.
Preporučena pretraga kolor doplerom je također korektno predložena, jer bi se tom pretragom mogao ustanoviti poremećaj u protoku krvi kroz krvne žile koje idu u glavu. Liječnik neurolog vjerojatno sumnja da su smetnje u cirkulaciji uzrok Vašim zdravstvenim problemima. Iz razumljivih razloga mi Vam ne možemo preporučiti određene privatne klinike, jer bi to bilo reklamiranje. Ostatak Vaših kvalifikacija (poradi Vašeg nezadovoljstva odgovorom na postavljeno pitanje) također prepuštamo Vašem pravu na način ophođenja i razmišljanja o liječničkoj profesiji.


(kukic):
(kukic6@aol.com)

   Moje pitanje se odnosi na doktora urologa. Imam probleme sa spolnim odnosom. Kada imam odnose sa svojom ženom moj spolni organ u početku stoji ukrućen da bi u pola spolnog odnosa pao (opustio se). Sa svojom ženom imam odnose jednom ili dva puta sedmično i u toku odnosa još nikada nisam uspio ejakulirati. S obzirom da živim u SAD-u imam mnogo obaveza koje me pritišću pa ne znam dali je tome uzrok moja preopterećenost obavezama ili je nešto drugo u pitanju. Američkim doktorima se nisam obraćao zbog slabog govora engleskog jezika, a da budem iskren, više vjerujem našim doktorima. Bojim se da neću uspjeti objasniti američkom doktoru što me muči i da neću razumjeti njegov odgovor. Molim Vas da mi kažete što se sa mnom dešava, a moja žena i ja toliko bi željeli imati dijete. Dali je nešto opasno u pitanju i dali ćemo moći imati djece. U nadi da ćete mi dati odgovor na moje pitanje i da ćete mi pomoć unaprijed Vam se zahvaljujem i pozdravljam Vas iz sunčane Floride. HVALA!

(15.listopada 2002. 04:22)

Odgovor liječnika:

092

   Prema podacima koje ste naveli kod Vas se, vrlo vjerojatno, radi o psihičkoj vrsti impotencije. Impotencija podrazumijeva stanje u kojem nije moguće ostvariti normalan spolni akt, odnosno do kraja uspješno ostvariti spolni akt (što je Vaš slučaj). Niste, međutim, naveli jeste li prije imali uspješne spolne odnose s partnericama i jeste li u tim odnosima imali erekciju (ukrućenost uda) za vrijeme cijelog trajanja spolnog čina s ejakulacijom na samome kraju. Ako je tako, onda se kod Vas najvjerojatnije radi o nekom psihičkom faktoru koji je uvjetovao aktualnu nemogućnost finaliziranja spolnog čina. Možda Vam se iz određenih razloga (stres, preopterećenost, neraspoloženje) nedostatak erekcije dogodio jednom, pa ste u narednim odnosima, umjesto da se opustite i uživate s voljenom ženom, bili stalno napeti i koncentrirani neće li vam se dogoditi slično “zakazivanje”, što se onda i ostvarilo, pa se sada vrtite u zatvorenom krugu i ne nalazite izlaz iz toga. Stoga se nemojte na to fiksirati, pokušajte se do kraja opustiti i sve će biti kako treba, a Vi i Vaša žena ostvarit ćete potpuni doživljaj. Kao što kažu ljudi koji se bave problemima spolnog života (seksolozi): NAJVAŽNIJI SPOLNI ORGAN KOD ČOVJEKA JE MOZAK! Mozak jest najfinija struktura vrste koja se zove Homo sapiens, ali previše mozganja u spolnom činu djeluje inhibirajuće (poput kočnice)! Također uradite sve da smanjite stresni način življenja, jer je stres najveća boljka modernog čovjeka! Ukoliko smetnje budu i dalje nazočne bit će potrebno obratiti se psihijatru, psihologu ili seksologu za stručan savjet. To ćete bez problema moći uraditi kada malo bolje savladate engleski jezik.


(berni_j):

   Pet mjeseci osjećam bol u desnom ramenu u proksimalnom dijelu nadlaktice i vrata prema desnom uhu
RTG KRALJEŽNICE pokazuje unkartrotske promjene donjih segmenata. Mali zglobovi slobodni. Vidljivo okoštavanje kimerleova ligamenta. RTG ramena ne pokazuje promjene.
provedena terapija:1. DD3/4 VRAT -D.LAKAT 2. PARAFIN NA VRAT I RAMENA .3. STATIČKE VJEŽ., VOLTAREN RET, DEEP RELIEF gel.  Nikakvih poboljšanja.

(14.listopada 2002. 21:11)

Odgovor liječnika:

091

   Navedena preporučena terapija je primjerena za liječenje degenerativnog procesa u području Vašeg desnog ramena. Međutim, terapiju uporno morate provoditi. Pacijenti najčešće nakon dva tjedna odustaju od fizikalne terapije, koju onda proglase neefikasnom. Morate biti jako ustrajni i vježbati mjesecima. Pet mjeseci kronične boli, zahtijeva pet mjeseci terapije. Tu nema brzih oporavaka.


(Brane):

   Lep pozdrav! Pišem vam iz Slovenije in imam eno vprašanje za Vas. Že nekaj let me srbi zadnjica (anus), a temu nikoli nisem namenil preveč pozornosti. Vzporedno s tem me je po vsakem obroku začelo tiščati na WC in mislim, da me je ravno zaradi potenja v predelu anusa začelo srbeti. Nikoli še nisem zasledil krvi v blatu, star sem 20 let. Ali je srbenje res posledica tiščanja na wc in ali je to, da moram po skoraj vsaki jedi na wc lahko kaj hujšega, resnega? Hvala.

(14.listopada 2002. 14:47)

Odgovor liječnika:

090

   Bilo bi potrebno da pregledate stolicu na : koprokulturu i parazite. Osim pregleda stolice bilo bi dobro da u laboratoriju za parasitološke analize pregledate i tzv. p e r i a n a l n i o t i s a k. Perianalni otisak je pretraga na jajašca male dječje glistice (Enterobius vermicularis), čija jajašca se ne mogu naći u stolici. Ženke tih glistica u tijeku noći legu jajašca na anusu (čmaru), i to izaziva jaki svrbež. U laboratoriju ćete dobiti predmetno stakalce na koje je nalijepljen selotejp. Nakon buđenja potrebno je razmaknuti nabore čmara i ljepljivu stranu selotejpa nakratko nalijepiti na čmar. Nakon toga se selotejp ponovno nalijepi na stakalce. To stakalce odnese se u laboratorij. Mikroskopskim pregledom (u slučaju da su vaša crijeva infestirana tim parazitom) vidjet će se nakupine jajašaca koje su se zalijepile za ljepljivu stranu selotejpa. Ako te pretrage ne pokažu promjene u crijevnoj flori, kao ni prisutnost parazita, obratite se gastroenterologu, koji će Vas uputiti na dodatne pretrage.


(mama):

   Poštovani obratila sam vam se prije nekog vremena te dobila odgovor (pod brojem 078), otišla sam u Stubičke toplice radi postoperativne rehabilitacije slomljenog kuka gdje sam već prvi dan pala i udarila koljeno desne noge (gdje je kuk i operiran). Već idućeg dana pojavila se bol u desnoj nozi, a ubrzo i crvenilo te mi je u bolnici u Zagrebu dijagnosticiran tromboflebitis i ordinirana terapija Garamicinom (obzirom da sam alergična na penicilin), te heparinom. Nakon 15-tak dana noga mi je vrlo bolna, osobito u sjedećem stavu i prilikom ustajanja, a zbunjuje me činjenica da mi lječnici govore potpuno oprečne stvari. Neki naime tvrde da se trebam što više gibati, ali se pri tom ne oslanjati na oboljelu nogu, dok drugi tvrde da je potrebno potpuno mirovanje izuzev odlaska na WC. Kako očekujem da ću uskoro biti otpuštena iz bolnice, molim savjetujte mi kako da se kod kuće ponašam, da li da hodam ili mirujem. Radi se o nozi na kojoj postoji aneurizma u preponi 3x4! cm u kojoj se nalazi ugrušak, kao i jedan ugrušak u potkoljeničnom djelu vene Safene magne. Napominjem da mi nakon deset dana ukinut Garamicin, a i heparin, te je zamijenjen tabletom Marivarina 1x dnevno. Molim vas da se u svom odgovoru osvrnete i na ovu terapiju, obzirom na moje probleme masne infiltracije gušterače. Također vas molim da mi odgovorite da li bi bilo preporučljivo izvriti operaciju vene Safene u potpunoj anesteziji već nakon mjesec i pol dana. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

(13.listopada 2002. 17:58)

Odgovor liječnika:

089

   Nesretna je okolnost da ste prvog dana rehabilitacije imali još jedan udarac na problematičnom ekstremitetu. Jako je važno paziti da do dodatnih trauma ne dođe. Ali, sad smo tu gdje jesmo.
   Poduzeta terapija, kao i ova preporučena, primjerena je Vašem stanju. Na gušteraču se trenutno ne možemo previše osvrtati, jer je važnije spriječiti dodatno stvaranje ugrušaka. 
Za sad dok se dobro ne oporavite, nemojte poduzimati operativne zahvate na venama. 
Glede pitanja mirovati ili se kretati preporučamo Vam: krećite se umjereno. Nemojte “štrapacirati”, ali ni apsolutno mirovati.


(Maja):
(pary_q@yahoo.com)

   Prije godinu dana prestašilo me iznenadno jako zujanje u desnom uhu koje od tada ne prestaje. Prije 6 mjeseci pojavili su se i jaki intenzivni šumovi u lijevom uhu, a u glavi mi konstantno nešto kao nabija (kao da netko svira bubnjeve). Isto tako osjećam povremene vrtoglavice. Pregled kod specijaliste otorinolaringologa posve je uredan. Doktor neurolog kojem sam se obratila poslao me na EEG nekoliko puta i nalaz je uvijek isti: srednjevoltažna cerebralna aktivnost je u miješanoj Alfa frekvenciji. Reakcija vizualnog blokiranja dobro izražena. Preko svih regija se na par mjesta kratkotrajno  grupiraju viševoltažni zašiljeni valovi. Asimetrija niti paroksizama nema. Na IFS i HV nema drugih promjena. EEG je lakše paroksizmalno dizritmički promijenjen.
Neurolog mi je propisao terapiju Tagretolom koju ja ne sprovodim s obzirom da mi nije postavljena nikakva dijagnoza, a zasada još uvijek ta zujanja, šumove i vrtoglavice mogu držati pod kontrolom.
30 mi je godina i ne uzimam nikakve lijekove. Uradila sam i MRI koji je također u redu. Molim vas za savjet kome bih se još mogla obratiti i kakve bih još pretrage mogla uraditi. Voljela bih usput i napomenuti da Dr. neurolog kod kojeg sam išla uopće nije zainteresiran nimalo za moje zdravstvene probleme, dok za nekog drugog ne mogu dobiti uputnicu. Ne bi mi predstavljalo nikakav problem obratiti se i u privatnu kliniku, ali gdje i kod koga. Živim u Zagrebu. Hvala.

(13.listopada 2002. 17:51)

Odgovor liječnika:

088

   Vi niste ni pokušali uzeti terapiju koju Vam je propisao neurolog! 
Razumljivo bi bilo da pokušavate potražiti pomoć kod drugog neurologa, tek nakon što ste se uvjerili da Vam ne koristi terapija, koju Vam je preporučio liječnik, s kojim očito niste zadovoljni. 
   Ako pogledate dnevne novine, naći ćete brojne privatne neurološke ordinacije koje se u novinama reklamiraju. Odaberite neku od njih i pokušajte pregledati se kod liječnika, specijaliste neurologa, koji ordinira u privatnoj specijalističkoj ordinaciji.


(Irena):
(irena.tomic@grawe.hr)

   Imam 35 godina i prije nekoliko dana (7-10) pocele su me boljeti obje potkoljenice na različitim (šetajući) mjestima posvuda pomalo, uz pojavu i jačih bolova. Kroz nekoliko dana bol se proširila i na butine te sad bol osjećam i u predjelu prepona. Osjetila sam lakšu bol i u nadlakticama te primijetila nateklinu limfnih čvorova ispod pazuha. Osjećam se slabo s povremenih gubitkom daha i vrtoglavicom, te povremenom hladnočom i trncima u cijelom tijelu, ali istovremenom vručinom potkoljenica. Liječnik u dežurnoj hitnoj službi mi je rekao da se vjerojatno radi o preforsiranosti organizma, budući da sam zadnjih mjesec dana provela u preseljenju/adaptaciji u novi stan. Budući da sam pušač (20 cigareta dnevno) bojim se venskih oboljenja jer su mi obiteljskom anamnezom indicirane tromboze, visoki tlak (koji nemam, on je 70/100). Možete li mi reči - ukazuju li simptomi koje imam na potrebu za detaljnijim pretragama.
Zahvaljujem na odgovoru i pozdravljam.

(09.listopada 2002. 17:24)

Odgovor liječnika:

087

   Bolovi koje opisujete mogu biti obični “musklfiber”, odnosno mišićna bol radi izuzetno velikih fizičkih aktivnosti s neutreniranim mišićima Vaših ekstremiteta. Bez obzira na mišljenje Vašeg liječnika u dežurnoj službi, potrebno je uraditi laborat.pretrage, kako biste temeljem analize krvne slike (crvene i bijele), sedimentacije, određivanja razine željeza u krvi, analize koagulacionog statusa, jetrenih proba i analize urina, stekli uvid u eventualna bolesna zbivanja u Vašem organizmu. Navedene pretrage su bazična orijentacija, te ako nalazi budu unutar normalnih vrijednosti, ne trebate se previše opterećivati navedenim simptomima. Vaskularni kirurg neka Vam pregleda vene.


(maria):

   Molim vas da mi opišete simptome slijepog crijeva.

(08.listopada 2002. 11:27)

Odgovor liječnika:

086

   Vi vjerojatno mislite na simptome upale slijepog crijeva. 
Na prvom mjestu to je bol, najprije u sredini stomaka, a kasnije u donjem desnom kvadrantu. Bol je u početku grčevita, a kasnije se uspostavi stalna, neprekidna bol. Stomak je napuhan, a bol na pritisak osobito je jaka. Pacijenti imaju osjećaj nadutosti, oni su bez apetita, imaju mučninu, sklonost povraćanju, nerijetko grčevito povraćaju. Temperatura se može lagano povisiti, osobito ako se mjeri rektalno, razlika u odnosu na vrijednosti mjerenja pod pazuhom je cijeli 1 stupanj. Radi boli pacijenti desnu nogu drže lagano savijenu u kuku i koljenu.


(zabrinuta):

   Već duže vrijeme, oko 15-ak godina uzimam Xanax i Sulpirid izmjenično, ali mi nije sasvim djelotvorno. Terapiju je odredio liječnik psihijatar. Pokušao je i sa Prozacom, ali ga nisam podnosila. Koji lijek da uzimam? Depresivna sam i to naročito navečer. Što da radim?

(05.listopada 2002. 21:41)

Odgovor liječnika:

085

   Psihofarmaci, tj lijekovi koje uzimate, samo su dio terapije koju morate provoditi u liječenju depresije. Lijek, međutim, nije dovoljan za ozdravljenje. Potrebno je “raditi na sebi” u smislu samoanalize. Interesirajte se ima li u Vašem okruženju tim koji se bavi transcedentalnom meditacijom (TM), koja bi Vam uvelike pomogla u poniranju u svoju psihu, koja je ispunjena depresivnim raspoloženjima. Snagom volje pokušajte se pokrenuti. Bilo koja aktivnost, osobito u vrijeme kad potištenost najviše osjećate, pomoći će Vam da se suprotstavite depresiji. Jednostavno, morate SAMI još nešto uraditi. Pomoć psihijatra, u našim uvjetima, teško da ćete dobiti. On će Vam nakon pregleda postaviti dijagnozu i propisati lijek. Mi nemamo uvjete za rad s pacijentom, za dugotrajne psihoanalize, koje bi pacijenta navele da se (opet SAM) izvuče iz stanja depresije.
Na Zapadu, poglavito u SAD, psihijatar je u “svakodnevnoj uporabi”, jer je zdravstvo drugačije organizirano, a i pacijenti su u stanju plaćati vrlo skupe usluge svojih terapeuta. Budući da je to kod nas neprovedivo, te da Vam propisana terapija (koja je, usput rečeno - sasvim u redu) više ne koristi, preporučujem Vam da se, na prvom mjestu, aktivirate, koliko god Vam se to činilo teško, te da promijenite svoje tužne večeri za neki kreativniji sadržaj. Ne zaboravite: samo Vi sama možete sebi pomoći. Sve je u Vašoj glavi (duši, srcu, kako god to nazivali).
Petnaest godina depresije je dug period, tako da se već “fiksirano stanje” duha kod Vas može mijenjati, ali će ići postupno. No, najteže se je pokrenuti. Kad primjetite prva poboljšanja raspoloženja, proces “ozdravljenja” će se ubrzati. Pod pojmom AKTIVIRATI SE podrazumijevam i fizičku aktivnost i angažiranje duha u kontaktima i komunikaciji s ljudima. Ne smijete se osamljivati i prepuštati zabrinutosti, koja Vas je zarobila, već se morate aktivno suprotstaviti depresiji, koju samo tako možete savladati.


(Kreso):

   Prije dva tjedna bio sam na vađenju krvi, odnosno radio kolesterolske i jetrene pretrage. U krvi mi je nađen ukupni kolesterol malo povišen, nije zabrinjavajuće ali trigliceridi su mi 3,9 a jetreni enzim GGT mi je 79!!!!! Prije sam imao problema sa tim stvarima ali umjesto da se smanje oni se povećavaju. Bilo mi je neugodno kad me prije godinu i pol dana kad sam bio prvi puta na tim probama liječnik pitao konzumiram li alkohol jer liječnici taj GGT enzim pripisuju alkoholizmu i kad mi je to objasnio stvarno mi je bilo neugodno. Pio sam apsolutno prigodno i to uvijek lagana pića jer bas i ne podnosim alkohol dobro a niti ga volim. Molim vas pomozite mi jer kažu da je taj GGT enzim vrlo visok i kaj da radim sa time. Molim vas da mi malo objasnite o tom enzimu, kaj on predstavlja i koliko je to stvarno ozbiljno i opasno..... Inače provodim kolesterolsku prehranu tako da se to sigurno bude smanjilo, a inače nisam pretilan, a u obitelji imam puno osoba koje imaju problema s kolesterolom (baka, stric, otac...). Eto, hvala unaprijed na odgovorima...

(03.listopada 2002. 09:46)

Odgovor liječnika:

084

   GGT je glutamiltranspeptidaza, a ona je enzim. U stanjima u kojima iz nekih razloga dolazi do propadanja stanica nekog organa, njegova se prisutnost u krvi poveća. Najčešće nalaz upućuje na bolest jetre, kojoj je uzrok alkoholizam, tako da je taj enzim nešto kao “marker” za alkoholizam, ali njegov nalaz može upućivati i na bolesti gušterače, srca, pluća, dijabetes. Liječnik koji je komentirao Vaše nalaze, prvo je pomislio na oštećenje jetre, koje je posljedica alkoholizma. Nije svaka jetra jednako osjetljiva na alkohol. Postoje osobe, koje konzumiraju alkohol, s vrlo diskretnim posljedicama po jetru, ali i one druge koje ne smiju popiti “niti kap” alkohola. U svakom slučaju, pregledajte jetru temeljito, kod specijaliste interniste – gastroenterologa, koji će Vam temeljem iscrpnih analiza moći reći u kakvom je stanju Vaša jetra. Pretrage, dijagnozu i terapiju, odrediti Vam može samo gastroenterolog.


(Max):

   Poštovani, dana 01.10.2002, uradjen mi je RTG SNIMAK PARANAZALNIH SUPLJINA, a dijagnoza je sledeca: POLYPUS SINUS MAXILLARIS LAT.DEX. Molim Vas da mi odgovorite nacin lijecenja, i da li je komplikovan operativni tok? Sta mi vi predlazete?

(01.listopada 2002. 11:33)

Odgovor liječnika:

083

   Polip u maksilarnom sinusu se može eliminirati operativnim putem u bolnici, na odjelu za uho, grlo i nos. Predlažem Vam zahvat, o čijem tijeku nemam pobliža saznanja, jer po specijalnosti nisam otorinolaringolog.


(Karla):

   Moje je pitanje slično već jednom postavljenom no ipak ja bih dodala nekoliko detalja. Naime prije tri godine pojačano mi je znojenje ispod pazuha, na stpoalima i rukama. Iako sam bila kod liječnice opće prakse ona mi je prepisala Normabel kao lijek za smirenje. Ipak kako imam samo 25 godina ne bih željela već sada početi s takovim lijekovima. Imam posao, udana sam, ali na poslu sam relativno nesigurna u smislu da se ponekad i pretjerano zelim dokazati. Veliki sam perfekcionist i to me dovodi u situaciju da se prekomjerno znojim. Sada čak i kada sam u nekom novom društvu ili na javnim mjestima dolazim u slične situacije. Ne znam zbog čega sam postala tako nesigurna.
Voljela bih savjet kako se riješiti znojenja. Nažalost, uvijek moram birati boje kroz koje se ne vidi da se znojim (crna, bijela. Postoji li neki preparat u ljekarnama koji bi to ublažio. Ne bih lijekove!

(01.listopada 2002. 00:06)

Odgovor liječnika:

082

   Za Vaš problem nije lako dati savjet koji bi Vas zadovoljio. Normabel Vam je liječnica propisala u svrhu smanjenja stresa, tj. da se općenito smirite. Preparat nije nešto posebno "jak" sedativ, ali, čak Vam možda ne bi ni pomogao bitno u Vašem problemu. On opusti mišiće, usput smiri i psihu, ali nije u stanju utjecati na jezgru Vaše ličnosti. Uostalom, morate prihvatiti sebe kao perfekcionistu, a usput i ambicioznu osobu. Znojenje isti prihvatite, kao nešto što Vam u životu malo smeta, ali jednako tako kao nešto što i nije toliko "strašno" . Jer, na rekonstrukciji svoje osobe bilo bi potrebno raditi godinama, s upitnim rezultatima. Plahi i nesigurni ljudi, teško se transformiraju u hladnokrvne (cool) osobe.
Od preparata se lokalno može primijeniti 15-25% otopina aluminijklorid heksahidrata, 2-5% otopina taninske kiseline. Za stopala tekući puder 20% heksametilen tetra amina. Preparati se noću apliciraju na mjesta koja se pojačano znoje. Efekat terapije nije naročit. Njihovom primjenom znojnice se mogu začepiti i upaliti, pa Vam se život dodatno može zakomplicirati.


(Josipa):

   Da li se HPV samo prenosi spolnim putem ili je mogući prijenos i preko ručnika, WC školjki i dijeljenja intimnih predmeta? Da li konizacacija umanjuje mogućnost začešća? Unaprijed hvala.

(26.rujna 2002. 20:42)

Odgovor liječnika:

081

   Moguć je prijenos HPV i nespolnim putem, ali ako Vam je pronađen na grliću (cervixu) maternice, tamo je dospio spolnim putem. Konizacija ne utječe nužno na mogućnost začeća, ukoliko nema drugih razloga za taj problem, jedino je trudnoća, koja je moguća, problematična, jer ušće maternice “ne drži” plod. Zato se u početku trudnoće preporuča mali operativni zahvat: “serklaža” kojim se defektno ušće “prošije” i stegne, a pred porod se “konci” izvade, te se porod odvija potpuno jednako kao i kod žena koje nisu imale konizaciju.


(ana):

   Zanima me ako oba partnera imaju HPV kakva je mogućnost ping-ponga i kasnije da li to možda utječe na dijete ako oba partnera imaju HPV? Da li se uistinu preko kondoma može prenijeti HPV? Hvala.

(26.rujna 2002. 20:38)

Odgovor liječnika:

080

   Oba partnera s HVP se moraju podvrći liječenju. Preko kondoma (onih-kvalitetnijih) se ne prenose uzročnici spolnih bolesti, tako da se kondom preporuča svo vrijeme terapije, do mogućeg izlječenja.


(Mario):
(delasabo@yahoo.com)

   Da li pojava epitelnih čelija u mokraći znaći da je u pitanju neko kancerogeno oboljenje ili može biti nešto benignije.

(23.rujna 2002. 1420:40)

Odgovor liječnika:

079

   Nema straha od nalaza pločastog epitela u sedimentu mokraće. Njegova prisutnost u urinu je posljedica činjenice da se sve epitelne stanice u tijelu obnavljaju, na način da one “potrošene” otpadaju, a nove zauzimaju njihovo mjesto. To je normalan nalaz urina.


(mama):

   Poštovani, prošli tjedan pala sam i slomila desni kuk koji je 16. 9. operiran, pri čemu je stavljena glavica dok je čašica kuka ostala moja. Sada sam još uvijek u bolnici, rana dobro zacjeljuje, kuk me boli ali mi se temperatura povisuje. Neposredno nakon operacije iznosila je 37 -37,5 dok je posljednjih dana preko 38. Do danas (22. 9.) primala sam Garamicin intravenozno, obzirom da sam alergična na penicilin te velike doze heparina (plibet?,clexane) izražene vene, te na istoj nozi na kojoj mi je izvršena operacija imam aneurizmu vene safene magne 4x3. Inače zbog drugih problema uzimam Lacipil i Moduretik, te Tepiltu i Panaze povremeno - zbog masne infiltacije gušterače. Pred operaciju su mi ordinirani kortikostereoidi zbog sklonosti alergijama i mogućnosti da tako reagiram pri anesteziji. Također uzimam i analgin nakon kojeg mi se temperatura snizi. Molim vas da mi objasnite zbog čega mi se povisila temperatura, te mi sugerirate koje bi pretrage trebalo učiniti, obzirom da me za 4 dana šalju u toplice, iako zapravo nisam zdrava niti se dobro osjećam. Unaprijed se zahvaljujem. Imam 63 god.

(22.rujna 2002. 23:24)

Odgovor liječnika:

078

   Temeljem svega što ste naveli može se zaključiti:
1. Terapija i cjelokupni postupak u Vašem tretmanu je besprijekoran. Ordinirana terapija je optimalna. 
2. Vaš je organizam doista “načet” raznim drugim oboljenjima, neovisno o aktualnom lomu kuka, tako da Vam oporavak ide nešto sporije. Vjerojatno se radi (de facto) velike operacije javljaju tzv. “resorptivne” temperature, koje prate zarastanje velikih reznih ploha i površina.
3. Vi ste po svemu sudeći u “dobrim rukama”, tako da se da naslutiti da će se (u ustanovi u kojoj ste trenutno) za Vaš oporavak doista poduzeti sve sto je realno moguće.
4. Nemojte imati strah od toplica, jer i tamo su zdravstveni djelatnici educirani da Vam pruže potrebnu skrb i da Vam ordiniraju rehabilitacione mjere koje Vi s obzirom na Vašu kondiciju možete obavljati..


(Anna):

   Imam 20 godina i već sam 2 puta u jednoj godini imala problema sa gljivicom kandidom (u razmaku od 10 mjeseci). Znam već da je ta gljivica uporna i pokušala sam je liječiti s Acidi borici i Niastatinom, ali je išlo sporo (rekla bi bez ikakvog napretka) pa sam na preporuku liječnika uzela Candizol kapsulu. Već narednog dana simptomi su nestali. Zanima me da li smijem bez liječničkog nadzora uzimati Candizol kapsule ako bi se gljivica nastavljala vračati? Da li su opasne i ima li načina da se konačno riješim te dosadne napasti (jer liječnik mi je rekao da je velika mogućnost da će mi se od sada češće pojavljivati). Hvala.

(20.rujna 2002. 20:38)

Odgovor liječnika:

077

   U Vašem pitanju Vi niste precizirali na kojem predjelu (organu) ste imali kandidijazu.


(Srna):

   Imam 30 godina i prije nešto manje od dvije godine ustanovljen je fibroadenom koji je odmah zatim odstranjen operativnim putem (lokalno). Međutim, samo nekoliko mjeseci poslije operativnog zahvata ponovo sam mogla napipati manju kvržicu. Posjetila sam liječnika i dijagnoza je bila ista. Predloženo mi je da se operacija odmah izvrši (ovaj put sa totalnom narkozom) na što nisam pristala. U međuvremenu je fibroadenom dostigao poprilične dimenzije i uočljiv je. Poznato mi je da je to vrsta žljezdanog tumora koji se javlja kod mlađih djevojaka koje nisu rađale (što je slučaj sa mnom) i da je potpuno bezopasan, ali sam ipak veoma zabrinuta i nisam sigurna što da radim. Molim Vas za savjet. Unaprijed hvala.

(18.rujna 2002. 15:28)

Odgovor liječnika:

076

   Niste naveli u kojem Vam je organu ustanovljen fibroadenom. Pretpostavljam da je riječ o dojci. Fibroadenom je stvarno “bezopasan”, ali, je li to fibroadenom ili nije, bez patohistološkog pregleda, koji se može obaviti tek nakon biopsije ili operacije, nitko ne može tvrditi. Za početak ne bi bilo zgoreg da ga punktirate, te da se uradi citološka analiza punktata. Preporuka je da ga ipak operirate. Ako nakon operacije nalaz bude potvrđen, da se doista radi “samo” o fibroadenomu, Vi tek tada možete biti mirni.


(Branka):

   Molim Vas da mi protumačite nalaz "serologija na EBV i CMV", elisa IBM (1:100) – negativan, IGG (1:100) – pozitivan, EBV (1:32) i IGM (1:20) – negativan, IGG (1:80) - pozitivan
Zahvaljujem!

(18.rujna 2002. 12:08)

Odgovor liječnika:

075

   EBV i CMV su virusi (Epstein Barr i Citomegalovirus), a serologija na viruse EBV i CMV znači da se određuje titar antitijela u krvnom serumu, koje je Vaš organizam stvorio u kontaktu (infekciji) s tim virusima. Kod seroloških reakcija, važnije od visine titra jest praćanje dinamike - porasta titra na nekog uzročnika bolesti. Četvorosrtuko povećen titar, u odnosu na prethodno mjerenje, znak je da se organizam (tj. njegov imunološki sustav) aktivno suprotstavlja uzročniku bolesti. IgG i IgM su antitijela – imunoglobulini, a određuju se dvije “klase” tih antitijela, od kojih jedna nastaju kod svježih infekcija, a ona druga , zadrže se dugo u serumu, kao “sjećanje” na infekciju. Inače, visina titra antitijela predstavlja u biti “količinu” antitijela u serumu.


(Elmir):

   Iz puke radoznalosti uzeo sam digitalni mjerač tlaka i uvidio da nešto nije u redu...srčani tlak, ako nije prešao 100 za 10 i 15 više nije se ni smanjio ispod...čak je jednom iznosio 118 sa 100. Nakon dva-tri dana mjerenja pokazalo se da je 125 sa 80... bez ikakve terapije. Inače sam zdrav (ništa me ne boli), možda malo nervoza sto pripisujemo ratu i imam 29 godina. Možete li mi reći nešto više o ovim variranjima?

(17.rujna 2002. 13:42)

Odgovor liječnika:

074

   Normalan (idealan) krvni tlak zdravog mladog muškarca u mirovanju iznosi 120/80, odnosno 130/80 mmHg (tako se, naime, izražava: u milimetrima živina stupa). Kod Vas je očito tlak varirao, ali i te varijacije su ovisne o tome u kakvom ste psihofizičkom stanju tada bili, odnosno koje je doba dana bilo kad ste ga mjerili. Kod mjerenja tlaka općenito je važno da donji ne pređe granicu od 95 ili 100 mmHg. To se smatra graničnim tlakom. Sve što je više od toga (pod uvjetom da se te vrijednosti izmjere pri svakome mjerenju) smatra se povišenim tlakom. Kod Vas to očito nije slučaj, ali da se uvjerite, potrebno je mjeriti tlak bar 3 puta dnevno (ujutro, oko sredine dana i navečer) i to nekoliko dana. Tek tada ćete biti sigurni . Ako niste imali osjećaj pritiska u glavi, posebno u području potiljka, a izmjereni tlak i to onaj srčani (donji) je iznosio 100 mm Hg i više, možda je i sam tlakomjer upitne kvalitete i nije dobro baždaren. Ljudi općenito misle da je arterijski tlak vrlo “stabilna vrijednost”. Međutim, on stalno varira, ovisno o fizičkoj ili psihičkoj aktivnosti čovjeka. Tlakomjer koji nije jako kvalitetan može pokazivati netočne vrijednosti, pa se njihovi korisnici lako mogu nepotrebno zabrinuti.


(Ivan K.):

   Zbog zvonjave u ušima i laganih vrtoglavica koje mi traju već 6.mj. napravio sam EEG mozga koji je kao i cijeli neurološki nalaz uredan. No zbog sigurnosti napravio sam i CT mozga koji je također uredan (mozgovina pokazuje uredan nalaz, subkortikalni sulkusi su normalno široki, nema žarišnih lezija na infra i supratentorijalnim presjecima). Da li mogu biti "miran" sto se tiče mozga ili je potrebno raditi i MR mozga ? Spreman sam i to napraviti, ali opet ako nije potrebno rađe ne. Imam 24 g. Hvala.

(16.rujna 2002. 16:49)

Odgovor liječnika:

073

   Ako se odlučite na pregled – MR (magnetsku rezonancu) mozga, vjerujem da će i taj nalaz biti uredan. Šum u uhu i vrtoglavice najčešće su posljedica cirkulatornih smetnji u području unutarnjeg uha (slušni i statički aparat). Niste naveli javljaju li Vam se te smetnje povremeno ili su stalno prisutne. Pokušajte izvršiti pregled kod specijaliste za uho, grlo i nos (otorinolaringologa), kojem obavezno predočite i nalaze neurologa.


(sara):

   Poštovani, već duže vrijeme osjećam balge trnce koji mi prolaze kroz zadnji dio glave. Po nalazima je sve u redu. Doktor mi je rekao da to može biti nervoza. Trnci traju oko 5 sec. i prestanu. Ima li razloga za zabrinutost. Imam 26 godina.

(15.rujna 2002. 15:31)

Odgovor liječnika:

072

   Vi morate otići na pregled k neurologu. Opisati mu smetnje i on će Vas pregledati i uputiti na pretrage (rentgenska snimka vratne kralježnice na prvome mjestu), kojima će moći zaključiti što je uzrok Vasim simptomima. O nervozi koja bi mogla biti uzrok trnjenju može se govoriti tek kad se pretragama isključe organski uzroci Vaših smetnji.


(sanja):

   Već duže od 4 mjeseca imam u zadnjem dijelu glave šigove koji traju 5 do 10 sekundi. Da li je opasno? Imam 26 godina.
Hvala unaprijed.

(14.rujna 2002. 23:50)

Odgovor liječnika:

071

   Sijevanja, ili kako Vi kažete žigovi, u glavi mogu biti posljedica brojnih uzroka. Ako se nastave javljati obavezno pođite na pregled kod neurologa, koji će Vas uzeti u obradu i otkriti uzrok njihovu javljanju.


(Martin - Osijek):

   Poštovani, uporno tražim odgovor na pitanja postavljena u srpnju, ali se niti ne nalazim u rubrici. Nema veze, pretpostavljam da imate mnogo posla. Naime, na spolovilu imam često prozirni iscjedak što me i nije mučilo, ali sam prije 2 mj. počeo primjećivati malo krvi na gačicama. Sa stalnom djevojkom sam imao česte intimne odnose, ponekad i do 5 puta na dan pa me zanima da li je to od preopterečenosti ili nadraženosti jer se i kod nje pojavljivala natečenost. Unaprijed hvala na odgovoru. 

(11.rujna 2002. 20:02)

Odgovor liječnika:

070

   Niste precizirali javlja li Vam se pojava krvi na gaćicama nakon čestih spolnih odnosa koje i dalje imate ili je to tek, prema Vašim riječima, “posljedica veće aktivnosti” u prošlom vremenu. Jer, ako je sada, pitanje je čija je to krv (možda Vaše djevojke). Svakako da prečesti spolni odnosi dovode do stanovite prenadraženosti i da je, i u spolnom životu kao i u životu uopće, bolje držati se one stare grčke “ničega previše”. No, ako pojava krvi nije vezana uz spolnu aktivnost, onda bih Vam preporučio da posjetite liječnika specijalistu urologa i s njim se konzultirate. Možda bi dobro bilo da i Vaša djevojka (ako ste još u vezi) ode na pregled ginekologu.


(Sejla-Sarajevo):

   Oko nove godine pojavio mi se otok manji na desnoj ruci uz crvenkasti osip. Osjećala sam se iscrpljenom i uvijek neraspoloženom za bilo što. Tome dosta doprinosi moj boravak u uredu, 9 sati dnevno za računalom. Pretrage su pokazale da je u guši izoliran streptococa i da je ASTO pozitivan 800. Meni je 29 godina i često sam, kao dijete, bila sklona gnojnim anginama . Reumatolog mi je uključio pencilin 1200 *7 i extencilen na svakih 14 dana. Pored toga dobila sam i 3 injekcije po 4 mg Dextametazona nako čega sve do danas primam extencilen. Nakon 4 mjeseca ASTO je spao na 400 da bi se opet vratio na 600. Što da radim? Na pregledu kod ginekologa mi je uspostavljena Dg.Adnexitis chr.exac.1.sin,; Colpitis trich.a TH. Metrozol 500 za oba partnera i Metrozol 500 mg vaginalete. Mozete mi objasniti o cemu se radi? UZ -TV sondom: Uterus u RV, dimenzija 57*44 mm Endometrij trolinijski, debljine 13mm.D.O. 36*26 mm sa preovulatorinim folikulom promjera 20 mm L.O. tik uz uterus, dimenzija 28*! 13 mm. Oko njega i u Douglasu primjetna manja količina slobodne tečnosti. U spekulima: VS-III grupa čistoče (trich.vag.) Nadam se da ćete mi odgovoriti.

(11.rujna 2002. 14:36)

Odgovor liječnika:

069

   Osip na koži je teško samo temeljem opisa komentirati. Taj osip, ako Vas zabrinjava, treba pogledati specijalist za kožne bolesti (dermatolog). Pretraga (bris grla na bakterije) koja je pokazala da ste nosilac beta-hemolitičkog Streptococcus-a, objašnjava Vašu lošu kondiciju. Jednako tako visok titar antitijela AST-o u serumu govori da Vi unatoč ispravnoj terapiji s depo-dozama penicilina (extencilin) i dalje u organizmu nosite “žarište”, koje se mora sanirati. Srećom, kod Vas nije nastupila tipična reumatska groznica ( s upalom zglobova, srčanih struktura kao ni s upalom bubrežnog tkiva) što je jako dobro. No, da do nje ne bi došlo, uz navedenu terapiju koja Vam je propisana, dobro bi bilo uzimati i antiupalne preparate, ali ovaj put nesteroidne (aspirin), kroz dulje vrijeme. U početku ste u tu svrhu (protuupalnu) primili dexametason , no to je steroidni hormon, pa se njegova primjena mora vremenski ograničiti. Morate prije svega: sanirati sve zube, izvaditi krajnike, kontrolirati sinuse i srednje uho. To su moguća “legla” streptokoka. Streptokok je bakterija s kojom moramo biti oprezni. Zato što antitijela koja imunološki sustav stvara da se obrani od nje, napadaju organe kao što su srce, zglobovi i bubrezi, u kojima se razvija “autoimuna” reumatska upala. 
   A, ginekološka priča je priča za sebe! To je još jedno žarište! Ali je uzročnik po svoj prilici drugi. Maternica Vam je “zavraćena” prema otraga. Upalni proces na “jajniku” lijevo (nije sam jajnik, već i jajovod na istoj strani – a to su adneksa) prešao je u kronični, a u tijeku pregleda bio je u ponovnom razbuktavanju. U rodnici, opet, imate upalu, koju uzrokuje Trichomonas vaginalis, što je blaža spolna infekcija, koju liječite Metrozolom, i Vi i partner, što je u redu. 
Znači: dijagnoze su jasne, a liječnici su Vam propisali dobru terapiju. Toj terapiji treba dodati još i antibiotike širokog spektra, za sanaciju adneksitisa, te nesteroidne preparate kojima će se upalni procesi brže sanirati. Operativne zahvate nad krajnicima predložite svojem liječniku. Uz sve navedeno, cijedite što više limuna i pijte ih sa šećerom ili još bolje medom. Prirodni C vitamin u limunovu soku jako će Vas osvježiti, a on također sudjeluje u sanaciji upalnih procesa u organizmu.
Stalno kontrolirajte AST-o titar i uz njega SE (sedimentaciju eritrocita)!


(Anđela Jadreško):

   Postoji li mogućnost naručivanja rezervnih kontaktnih leća, imam tvrde i koja bi im bila cijena? Pozdrav!

(11.rujna 2002. 11:14)

Odgovor liječnika:

068

   U nekoj od afirmiranih i specijaliziranih prodavaonica optičkih pomagala telefonom se interesirajte za Vašu narudžbu rezervnih kontaktnih leća. 
   Vjerujem da neće biti problem udovoljiti Vašem zahtjevu, te da će Vam oni pružiti željene informacije i kompletnu uslugu.


(avicenna):
(avicenna@zenica.zzn.com)

   Pozdravljam, Djetetu mi je upravo dijagnosticirana mononukleoza! Uopće ne znam o čemu se radi, pa bih molio neke informacije o tome. Ono što me zapravo interesira je koliko je opasno i ima li ikakve veze sa leukemijom, kako mi neko jednom reče. Unaprijed zahvalan!

(09.rujna 2002. 19:54)

Odgovor liječnika:

067

   Radi se o zaraznoj bolesti koja se najčešće javlja kod školske djece i mladih ljudi. Simptomi zarazne mononukloze slični su onima kod prehlade ili gripe, tako da je u početnoj fazi teško na nju posumnjati i dijagnosticirati je. To je bolest limfnih čvorova, ždrijela, jetre i slezene uzrokovana virusom koji se izlučuje u slini i pljuvački a zove se Epstein-Barrov virus (pripada u skupinu humanih herpes virusa).
Bolest se prenosi kapljičnim putem, ili poljupcem (kod mladih je zato zovu i “bolest poljubaca). Od zaraze pa do pojave prvih znakova bolesti prođe dva i više tjedana. Bolest počinje vrućicom, općom slabošću, glavoboljom. Potom se pojavljuje bol u grlu, otekline limfnih čvorova, a povećavaju se i jetra i slezena. Limfni su čvorovi povećani na prednjoj i i stražnjoj strani vrata, u pazušnim jamama i preponama. Bol u grlu često je praćena stvaranjem bjelkastosivkastih naslaga na krajnicima. Kod 5% bolesnika može se javiti i osip. Ponekad se mogu javiti i sitna potkožna krvarenja u vidu modrih mrljica na koži. Postoji mogućnost oticanja i trbušnih limfnih žlijezda pa dijete može imati jake bolove, povraćanje i proljev.
Dijagnoza se utvđuje na osnovi znakova bolesti i promjena u nalazu bijelih krvnih zrnaca (jaka limfocitoza uz tzv. reaktivne ili atipične limfocite, upravo njihova pojava ponekad zavara da se radi o leukemiji). Vrućica traje desetak dana i smanjenjem tjelesne temperature smanjuje se i bol u grlu. Oteklina može trajati nekoliko tjedana do mjesec dana. Bolesnik je zarazan tri di šest tjedana.
Komplikacije su relativno malobrojne i bolest uz mirovanje u krevetu (važno!), najčešće ne ostavlja nikakvih posljedica. Antibiotici ne pomažu, pa je liječenje simptomatsko, a samo u slučaju bakterijskih superinfekcija propisuje se uzimanje antibiotika.


(vesna):

   Poštovani, 29.7. pala sam pljoštimice te udarila koljeno i trbuh. Zbog bolova u trbuhu i povišene tjelesne temperature (37-37,5 C) posjetila sam ginekologa koji je utvrdio da se radi o upali desnog jajnika. Kako sam alergična na penicilin, ostale penicilinske preparate i sinersul ordiniran mi je Hiramicin 1x dnevno, Ananase 100 3x dnevno, te čepići Ketonala 1X dnevno. Nakon terapije i dalje sam imala povišenu temperaturu 37 C, lagane bolove u trbuhu, ali mi je na dva naredna kontrolna i ultrazvučna pregleda rečeno da je ginekološki sve u redu. Popratno su mi se javila noćna znojenja, gorenje dlanova i paprenast okus u ustima. Menstruacija je u kolovozu trajala kraće i oskudnije nego uobičajeno. 30.8.učinjen je UZV gornjeg abdomena i bubrega koji je b.o.dok je krvni nalaz u granicama normale: CRP manje od 8, leukociti 7.90 (od max 9.70); NEU 71,2% (od max 72.0); LYM 21.2%; PCT 2.36%, te sedimentacija 10 ;. 2.9. u urinu je pronađeno 10-12 leukocita, dosta epitelnih stanica, bakterija te sluzi, specif. tež. granično 1,030, a napominjem da je urin uzet dva dana prije mensturacije te da je bio tamnije boje nego uobičajeno. Prvi antibiogram urina je uredan dok se trenutno očekuju nalazi drugog. Krvni nalazi štitnjače T4, T5, TSH su b.o.. Bilirubin u serumu je 27.8. iznosio 31.8.H od max 20.0, a 29.8. 35.7 H ukupni, direktni 4.0; AST ALT GGT ALP su ok. I dalje imam svako poslijepodne i večer 37 C te stalne bolove pretežito u desnoj strani trbuha i desnoj strani leđa, pri tom se osjećam konstantno iscrpljeno te posve nesposobna za posao. Pri bržem hodu bol mi se širi u desnu nogu, dok se nešto bolje osjećam ako mirujem. Također sam primijetila stanovitu težinu u oba koljena, naročito pri uspinjaju stepenicama. Menstruacija mi je ovaj mjesec prilično obilna s dosta sluzi i tzv. ugrušaka. Kako mi nitko ne može reći o čemu se konkretno radi, molim vas da mi pomognete pokojom sugestijom obzirom da sam već psihički i fizički isrpljena jer se radi o relativno dugom periodu. Također vas molim da mi odgovorite da li bi pad na trbuh mogao izazvati ev. unutarnja krvarenja ili sl., što bi se pak moglo manifestirati navedenim problemima. Unaprijed se zahvaljujem.

(07.rujna 2002. 18:33)

Odgovor liječnika:

066

   Prema mom mišljenju, Vaša upala jajnika nije liječena adekvatnom antibiotskom terapijom. Antibiotik koji Vam je propisan samo je teoretski efikasan. Naime, na antibiotike širokog spektra iz skupine tetraciklina, na žalost, definitivno je stvorena otpornost (rezistencija) bakterija i ti antibiotici više nemaju efekta u terapiji. Njihova svojevremena široka primjena imala je za posljedicu činjenicu, da bi ih danas trebalo potpuno eliminirati iz uporabe pri liječenju upalnih procesa u organizmu.
(Kod određenih, poglavito zaraznih bolesti, još uvijek se opravdano primjenjuju .)
Doista je veliki problem ordinirati adekvatnu terapiju osobama koje su alergične na penicilin i njemu srodne antibiotike. Stoga, je Vaša upala jajnika, liječena Hiramicinom, prošla sve faze upale, kao da i nije liječena antibiotikom, a te faze bolesti ćete na ovom portalu naći opširno opisane u jednom odgovoru u kojem je detaljno objašnjen tijek upale jajnika. Ostatak terapije koja Vam je propisana je potpuno u redu, ali je gnojni upalni proces presao u kronični adneksitis – koji se na ultrazvuku više ne može detektirati. Vi ga subjektivno osjećate, a simptomi koje ste opisali tipični su za navedenu dijagnozu. Uzimajte visoke doze C-vitamina, možda najprije u obliku limunova soka s medom ( iscijedite 3 limuna i dodajte jednaku količinu meda, to zamutite i poput sirupa pijte nekoliko puta na dan). Ako Vam je želudac u redu, pijte neki nesteroidni antiupalni preparat (Voltaren, Ketonal i sl.) koji će Vam pomoći i po pitanju koljena, koja ste natukli, kao i u smirivanju upale u području desnih adneksa. Uz to prođite kuru multivitaminskih preparata. Slijedeći navedene naputke, temperatura će Vam se spustiti ispod 37 stupnjeva i cijeli će Vam organizam živnuti. 


(ida):

   Radila sam imunološku pretregu: ANF. Nalaz mi je pozitivan i ja vas molim da mi objasnite što je to.

(04.rujna 2002. 15:19)

Odgovor liječnika:

065

   ANF je antinuklearni faktor, a imunološka pretraga na ANF je pretraga na tu vrstu antitijela. U okviru reumatoloških testova uz uobičajene pretrage, danas se u pojedinim laboratorijima može učiniti i pretraga na taj “pokazatelj” (indikator) upalnog procesa. 


(moke):

   Prije 5 godina pojavio mi se zvonjenje u lijevom uhu. Ispočetka sam mislio da će mi to proći, međutim to se već odužilo 5 godina. Prije 2,5 godine otišao sam liječniku za uho i on mi je obavio neke pretrage i napisao dijagnozu tinitus auris 1at. sin hypoaacusis 1at. sin. Propisao mi je terapiju B vitamin, Stugeron tbl., ili urutal. Međutim nije se ništa promijenilo, to mi zujanje stvara nervozu, glavobolju i, ponekad vrtoglavicu. Što se tiče nalaza oni su svi dobri. Inače imam 35 godina, bavim se sportom, ne pušim nekada popijem sa društvom.

(02.rujna 2002. 16:11)

Odgovor liječnika:

064

   Vi ste doista prošli kompletne pretrage, a navedena dijagnoza odgovara opisu Vaše bolesti, a uz to je i terapija potpuno adekvatna. Kako se smetnje i šum u uhu ne povlače, teško je savjetovati neku drugu terapiju ili vrstu pretraga. Poremećaj u cirkulaciji (migrenozne atake) koje pogađaju krvotok u području unutarnjeg uha razlog je Vašim smetnjama. Pokušajte poći k neurologu i pregledati na kolor dopleru cirkulaciju vratnih arterija. Vaši simptomi ukazuju na blagi oblik Meniere-ove bolesti, te na tu temu porazgovarajte s neurologom. 


(Student):

   Imam 21 god. Na penisu imam vrlo male izrasline, vjerojatno ćitav život, i te izraslinice su uvijek iste tj. ne mijenjaju se (ni oblikom niti veličinom)! Locirane su na dijelu glansa gdje on prelazi u corpus! Je li to karcinom ili bradavice uzrokovane HPV-om, možete li preporučiti neku kremu ili sl. koju bih nanosio na te bradavice?

(30.kolovoza 2002. 15:16)

Odgovor liječnika:

063

   Vi morate obavezno otići na pregled dermatovenerologu, koji će pregledati vaše izrasline, postaviti dijagnozu i ordinirati terapiju. Opis nije dovoljan za egzaktno interpretiranje navedenih izraslina! 


(preplašen):

   Molim vas, recite mi što mislite o mom problemu. Imam 24 godine i ovaj me problem muči već par mjeseci. Naime, svaki put kad svršim, umjesto sperme izlazi gnojni iscjedak zelenkaste boje pomiješan sa krvlju. Nisam se obratio liječniku, nadao sam se da će proći, ali nije.
molim vas, pomozite!

(30.kolovoza 2002. 14:48)

Odgovor liječnika:

062

   Pojava gnojnog iscjetka s primjesama krvi u ejakulatu može biti posljedica različitih patoloških promjena. Stoga što prije posjetite liječnika specijalistu urologa. On će Vas pregledati, odrediti potrebne pretrage i terapiju. 


(samira):

    Štovanje!. Lejomiosarkom, savremena terapija i liječenje. Ima li nade ? Unaprijed hvala !!!!

(29.kolovoza 2002. 01:36)

Odgovor liječnika:

061

   Leiomyiosarcom je maligni tumor mišićnog tkiva. Liječi se kao i svi maligni tumori: operativnim putem, terapijom citostaticima (kemoterapija) i zračenjem. Sve, dakako, ovisi o tome gdje je smješten, u kojoj je fazi otkriven i je li tamo gdje je otkriven nastao primarno ili je posljedica metastaze. Liječnici - specijalisti onkolozi, će prema svakom pojedinačnom slučaju odrediti odgovarajuću terapiju. Oni Vam ujedno mogu prognozirati tijek bolesti i eventualno ozdravljenje. 


(MARIJA):

   Doktor mi je postavio dijagnozu Colicae abd., Tu ovarii sin., Adnexistis sin. Ležala sam u bolnici 6 dana nakon čega sam poslana kući, iako još uvijek imam bolove. Molim vas ako mi možete pojasniti moje stanje, i mogućnosti daljnjeg lječenja. Zahvaljujem unaprijed!

(28.kolovoza 2002. 21:34)

Odgovor liječnika:

060

   Vaša dijagnoza govori da ste radi upale jajnika (lijevo) imali bolove u “malom stomaku”. Niste naveli kakva Vam je terapija pružena i preporučena. Bolovi uslijed upalnog procesa perzistiraju, sve dok se upala ne smiri. Kod upale adneksa (jajovod, jajnik) potrebno je mirovati i temeljito izliječiti upalni proces. O upali jajnika, detaljno je odgovoreno prije nekoliko dana na ovom portalu, tako da možete dodatne informacije naći u tom odgovoru. 


(Mario):

   Imam 17 godina. Završio sam 3. razred matematičke gimnazije. Prije dva mjeseca počele su se zbivati čudne stvari u mojoj glavi. Sve je počelo negdje dva tjedna prije završetka školske godine. Bio sam pod velikim stresom jer sam bio u zaostatku sa gradivom pošto se bavim sportom i izostajao sam sa nastave. Jednog dana sam počeo osjećati veliku krivnju tako da nikome nisam mogao pogledati u oći, iako ni sam ne znam zašto. Koncentracija mi je jako pala tako da sam se jedva mogao koncentrirati na učenje i ostale obveze. Samopouzdanje mi je palo na "nulu". Počele su mi se javljati svakodnevne glavobolje. Uvijek sam bio veseljak i volio sam se družiti, a danas jedva da se nasmijem i rijetko ikad išta osjećam osim krivnje i tuge. Ne paše mi društvo jer me je stalno strah kako će reagirati na novoga mene i ta misao me neprestano opsjeda. Školu sam nekako sredio iako sam imao znatno niži prosjek od prošlih godina, a u sportu sam totalno zakazao. Duboko u sebi osjećam da sam još uvijek onaj stari ja, ali ne znam što se samnom zbiva. Molim vas za savjet. Hvala!

(28.kolovoza 2002. 16:55)

Odgovor liječnika:

059

   Kod Vas se dogodila neka vrsta nepredviđenoga obrata, tj. sloma. I upravo to što ste do sada bili uspješni u školi i u sportu, a sada to više niste, izazvao je u vama osjećaj krivnje. Vjerojatno ste i po prirodi tip mladića koji želi sve uraditi na najbolji mogući način (perfekcionist), pa vam teško pada što se ta visoka razina na svim područjima vašeg djelotvornog života bitno snizila. No, pokušajte to shvatiti kao novi izazov, ne kao poraz. Osjećaj krivnje loš je osjećaj već i zbog toga što snižava naš životni elan (energiju) i navodi nas na depresivne misli. A to čak, danas je znanstveno dokazano, narušava i naš obrambeni sustav (imunitet), dakle konkretno šteti zdravlju! To sve skupa koči motivaciju da pokušate nastaviti dalje i prevladati problem koji je iskrsnuo, pa ste se tako našli zatvoreni u začaranom krugu iz kojega ne vidite izlaza. Ne primajte toliko k srcu Vašu sadašnju situaciju! Pokušajte mislite drukčije! Loše misli zamijenite dobrim, pozitivnim. To nije nemoguće! Npr. umjesto nisam uradio to i to, pa ću zato dobiti lošu ocjenu i past ću još niže – idem pokušati popraviti bar ocjenu iz jednog predmeta za neko vrijeme! I vidjet ćete, kada tako krenete, pomakom malih koraka, napredovat ćete i ponovno će Vam se vratiti samopouzdanje, a osjećaj krivnje sve više će iščezavati. Ne dozvolite da Vas “potopi” količina neuspjeha jer ćete imati osjećaj kao da ste se našli naspram nečeg što se ničim ne da savladati. Siguran sam da u sebi imate i snage i pameti da prevladate tu krizu, samo niste ni svjesni svojih snaga i, jednostavno ih morate osloboditi. Ako volite čitati uzmite neko dobro, optimistično (humorističko) štivo ili pak životopis nekoga tko je bio žestoko hendikepiran pa je ipak prevladao teškoće na zadivljujući način i stekao samopouzdanje i samopoštovanje. Terapiju čitanjem preporučivali smo i našim borcima koji su se iz domovinskog rata vratili s teškim mentalnim traumama i pomogla je svima onima koji su poslušali savjet da posegnu za knjigom. Dakako, ako ništa od svega ne pomogne, uvijek možete otići na razgovor kod psihijatra (nije to nikakva sramota niti znak da smo ludi) ili, ako ste vjernik, potražite kakvog dobrog, pametnog svećenika.


(dkollner):
(dkollner@libero.it)

   Imam dijete od 21 mj. (muškog spola) koji poslije tako zvane "virose" dobilo je po nogama virusne bradavice. Molila bih vas da ako moguće mi objasnite o čemu točno se radi i kakva je terapija liječenja. Hvala!

(28.kolovoza 2002. 14:54)

Odgovor liječnika:

058

   Nužno je otići k liječniku specijalisti pedijatru koji će pregledati Vaše dijete, pogledati nastale bradavice i izreći Vam svoje mišljenje. Kožne promjene se opisno ne mogu komentirati. Pogotovo kod male djece. Dječja koža je bitno drugačija od kože odraslih ljudi.


(ida):

   Imam 21god. Moji su problemi vezani uz kosti. Iz anamneze:
od 12 mj. 2000. dolazi zbog križobolje, potom u kukovima, koljenima. Liječena kod prim. Krapca. Ffizikalna terapija bez učinka. Učinjena snimka vratne kralježnice te sl zglobova gdje je vidljivo da se radi o lijevostranom sakroilijtisu. RTG koljena: artroza i sklerotizacija ploha patele. Sad se žali na bol u svakom zglobu. Otekline koljena. Iz statusa: orjentirana, euptična, pokretna, afebrilna, adipozna. post. pritisak nam CP, RC zglob bolno osjetljiv. Prsti pod-30cm. Palpacija oba sl zgl. bolno osjetljiva, više lijevo. Menel poz. obostrano. Donosi na uvid nalaz HLA tipizacije; HLA A2,B27 39
Mišljenje: Zbog susp, seronegativne spondiloartropije u hlab27 antigen poz. Učiniti slijedeće pretrage: 1.SE,KKS,FE,UIBC,CRP,C3,C4,LATEX
RF, WALEROSE, AST, ALT, GGT, AP,VIL, Kreatinin, K, CA, P, kompletan urin, elekerofortreza ser proteina, IgA, MI, G, ANF.
2.Ginekološki pregled sa brisom cerviksa bakteriološki, te bris na klaimidije, mikroplazme i ureaplazme.
Sve sam pretrage napravila i sve mi je u redu osim ANF koji je pozitivan, i željezo koje je 30,1 i urin 3-5 L, 5-10E, masa bakterija, sluzi i stanica pločastog epitela.
Molim vas da mi to malo pojasnite hvala!!

(28.kolovoza 2002. 12:19)

Odgovor liječnika:

057

   Očito je da imate brojne probleme sa zglobovima, kojima se uzrok još nije pronašao. Trebali biste ponoviti pregled krvi na željezo, uz to odrediti i UIBC, te ponovno potražiti pomoć reumatologa. Iz vašeg statusa, koji je opisan je vidljivo i da ste prekomjerno gojazni. Rasterećenje zglobova ćete postići jednom efikasnom redukcionom dijetom, koju treba provoditi pod nadzorom liječnika.
Urinarni nalaz pokazuje da u urinu imate masu bakterija. Još jednom ponovite i pretragu urina, u posudicu ulovite srednji mlaz urina, nakon što ste proveli toaletu spolovila, pa ako je nalaz nepromijenjen, tada se obratite liječniku da Vas uputi na urinokulturu i antibiogram, jer bakterije u urinu se moraju eliminirati ciljanom terapijom. 


(Has):

   Poštovani, prije godinu dana sam uradio gastroskopiju i nađen mi je čir na dvanaestopalačnom crijevu i prisutnost Helicobacter Pylori. Nakon tog pregleda i antibiotika koje sam pio počeli su mi se javljati napadi straha u blažem obliku. Nakon jela osjećam nadutost u stomaku i teže dišem, kao da mi netko stiska grlo i da mi zrak uopće ne "ulazi" u pluća. U stolici vidim često nešto što liči na sluz. Stomak me ne boli. ali od svih ovih simptoma postanem jako nervozan. Da li su svi ovi simptomi posljedica mog duševnog stanja ili je u pitanju problem sa stomakom i crijevima.

(27.kolovoza 2002. 22:50)

Odgovor liječnika:

056

   Ako nemate tipične bolove za “čiraše”, tj. podmuklu, oštru bol koja se javlja na prazan stomak, ili Vas iznenada budi noću iz sna, a s njom se javlja i karakteristična malaksalost, mučnina i nedostatak apetita, te gađenje, doslovce na sve (ne samo na hranu već i na posao, obveze kojima morate udovoljiti, buku, okolinu itd.) – onda je to znak da ste pod stanovitom psihičkom napetošću koja je najvjerojatnije prouzročena gubitkom sigurnosti u vlastito tijelo (koje, eto, spoznali ste, može i oboljeti i tako nas “izdati”). Nemojte se opterećivati tom bolešću, koja se danas uspješno liječi kombiniranom terapijom, pokušajte živjeti sa što manje stresa, počnite s umjerenom tjelesnom aktivnošću – rekreacijom, koja može biti od velike koristi i stubokom Vam promijeniti gledanje na život (pa onda i sam život). Dakako, pazite na prehranu (bez jakih začina, s manje masnoća, bez alkohola, pogotovo žestokog, bacite cigarete ako ste pušač) , pogotovo u periodima godišnjeg doba kada se kod svih “čiraša” budi čir kao pritajena zvijer iz zasjede (početak jeseni, početak proljeća), te redovito, sat do sat i pol nakon jela, uzimajte antacide koji Vam najviše odgovaraju (npr. tablete Gastala). To iz razloga da eventualno povećanje želučane kiseline, koja razara epitel duodenuma, jednostavno neutralizirate i ne dozvolite (ili bar jako smanjite mogućnost) razaranja površnog sloja sluznice dvanaesnika. Vi jednostavno morate “prihvatiti” svoju bolest i s njom taktizirati i doći u stanje “miroljubive koegzistencije”. Jednostavno: gledajte na to s više optimizma i “nadvladat” ćete Vašu bolest.


(Tanja):

   Dobro veće! Pitanje je vezano za glucosamine sulfate. Imam povredu bočnih medijalnih ligamenata koljena (laesio ligamenti collateralis medialis gen.sin.) i interesira me da li ove tablete imaju efekta kod ligamenata? Kakva su iskustva Vaših pacijenata? Imam zakazanu operaciju, tako da bih glucosamine pila postoperativno. Hvala lijepo.

(27.kolovoza 2002. 22:04)

Odgovor liječnika:

055

   Odgovor na vaše pitanje stručno će Vam dati jedino liječnik - specijalist ortopedije. Stoga od Vašeg liječnika opće medicine zatražite uputnicu za pregled kod ortopeda. Glukosamine sulfat se danas jako reklamira, a o iskustvima pacijenata nemam saznanja, jer ortopedija nije moja uža specijalnost, a i preparat je relativno nov, pa nam ostaje isprobati ga i vidjeti da li ima poboljšanja. Inače, jednom ledirani ligamenti su kao “lastika od gaća”. Kad popusti, treba ju promijeniti. Jednom rastegnut vanjski ligament, više nema svoju punu funkciju. On je predug , razvučen i takav ne drži zglob. Koljeno izvana morate vezivati, ako se izlažete izvanrednim pokretima noge, jer će u protivnom pretjerane “ekskurzije” zgloba dovesti do dodatnih lezija svih ostalih struktura koje čine zglob. Prema mom mišljenju operativna korekcija je terapija izbora u vašem slučaju. 


(Angela):
(bilicic@net4u.hr)

   Imam 28 godina. U 1. mjesecu 2002. godine bila sam na KBC "Rebro"- Klinika za žensku psihijatriju, tjedan dana, gdje mi je postavljena dijagnoza F23. Uzimala sam Rispolept, a u zadnjih mjesec dana koristim Zyprexu. Osjećam se dobro, nemam kao nekad osjećaj da su se svi urotili protiv mene, jedino što mi je problem ponovo se uklopiti u društvo, tj. ne znam kako se ponašati i nositi se sa svakodnevnim problemima. Čini mi se da sam preosjetljiva. Zanima me kakva je moja bolest? Kakva je prognoza kod takvih poremećaja? Da li je bolest izlječiva? Liječnik mi nije preporu-čio odlazak na psihoterapiju: da li lijekovi sami mogu biti dovoljni za izlječenje ili trebam potražiti pomoć putem razgovora?

(24.kolovoza 2002. 15:00)

Odgovor liječnika:

054

   Vi ste zasigurno preosjetljiva osoba i imali ste jedan akutni i prolazan psihotični poremećaj. Nisam psihijatar po specijalizaciji i ne mogu Vam sa sigurnošću kazati hoćete li takvih napada još imati ili će Vam to biti prvi i posljednji (što nije isključeno). U svakom slučaju jako dobro je to što ste se oslobodili osjećaja da vas svi proganjaju, a uz disciplinirano uzimanje lijekova i redovitu kontrolu kod psihijatra sigurno je da će stvari krenuti nabolje. Dakle, nemojte na svoju ruku prestati s propisanom terapijom i otiđite psihijatru na kontrolu svaki put kad Vas naruči. S obzirom na Vašu dijagnozu, koja isključuje neurotski poremećaj, razgovori u svrhu psihoterapije nisu nužni. 


(Cuki):

   Imam 26 godina i već dvije godine imam slijedeće tegobe: Pojačano znojenje cijelog tijela, pogotovo ispod pazuha i šaka, a pri tom su hladne, aritimetrije, ubrzan rad srca, gušenja, nesanice, i to kada sam najviše umorna i nanaspavana, nervoza, strah i sl. Liječnici su ustanovili slijedeće:T-3=1,2
T-4=72,5 TSH=10,1MsAt=342. u aspektu bez manifestacija distereoze. Palpira se difuzna struma gr.1, čvršće konzistencije, pokretna. EHO: Heterogena struktura parenhima sa dominantnim povećanjem desnog režnja. Dg: Struma diff. Thyroiditis chr. Lymphocytaria hashimoto hypothyreosis subclinica. Molim vas da mi objasnite moj nalaz, koju terapiju bi trebalo primijeniti, da li je poželjno neko lječilište, planine, more ili sl. Da li će nakon terapije tegobe nestati i da li će funkcija žlijezda još slabiti, bez obzira na terapije? HVALA!

(22.kolovoza 2002. 22:10)

Odgovor liječnika:

053

   Kod Vas je došlo do upalnih promjena štitne žlijezde s njenom poremećenom funkcijom. Uslijed upale, došlo je do propadanja žljezdanih stanica koje luče hormone. Tako je došlo do stanja manjka hormona u krvi – a to je HIPOTIREOZA. Međutim, simptomi hipotireoze se ne manifestiraju, zato je navedeno da je ona kod Vas SUBKLINIČKA. Svi Vaši navedeni simptomi, međutim, govore suprotno. Izgleda kao da imate HIPERTIREOZU. Kako biste dobili pravi odgovor na dileme koje Vas muče u postavljenom pitanju trebate se ODMAH obratiti liječniku specijalisti internisti – endokrinologu i on će Vam najkompetentnije odrediti kompletnu terapiju, redovite kontrole i eventualno dodatnu terapiju ili tretman u nekom povoljnom prirodnom okruženju. 


(Nika):

   Povećani limfni čvorovi na vratu i u preponama, temperature nema, lagana prehlada. Krvna slika super. Parvovirus B19 IgM – negativno. Parvovirus B19 IgG 8,0 indeks –pozitivno; HHV 6 IgG 50-pozitivno; EBV VCA IgM-negativno; EBV VCA IgG 208 AU/ml-pozitivno; EBV EA IgG 28 AU/ml-pozitivno; EBNA IgG 188 AU/ml-pozitivno. Infektolog je spominjao preboljenu mononukleozu, čije ja simptome nisam ni imala niti sam znala da je imam. Da li još uvijek imam mononukleozu i da li sam zarazna za druge. Ne znam o čemu se radi. Unaprijed hvala.

(22.kolovoza 2002. 18:47)

Odgovor liječnika:

052

   Mononukleoza je zarazna bolest koja se najčešće prenosi poljupcem, pa je zato i zovu bolešću mladih ili “bolest poljubaca”. Uzrokuje ju Epstein-Barrov virus (EB virus, pripada u skupinu humanih herpesvirusa), a uz pojavu povišene temperature javljaju se i otoci svih limfnih čvorova u tijelu, najviše na vratu, povećanje slezene i jetre, te angina. Sve to prate karakteristične promjene u krvnoj slici pacijenta s pojavom specifičnih protutijela. Prognoza bolesti najčešće je dobra i sve to prolazi bez ikakvih komplikacija i posljedica.Vi ste vjerojatno bolest preboljeli u blažem obliku i po svoj prilici više niste zarazni.


(Ivana):

   Zbog bolova u donjem dijelu leđa i ispred javila sam se liječniku nakon čega mi je nađeno mnogo bakterija u urinu. Deset dana sam pila tablete Neofen nakon čega mi je bol popustila. Sada također osjećam manju bol u leđima i ispred. Što da dalje radim i koja je vaša dijagnoza?

(21.kolovoza 2002. 21:22)

Odgovor liječnika:

051

   Ako je to bila infekcija mokraćnih putova (mokraćnih organa), nakon uzete terapije morate obavezno otići na laboratorijsku kontrolu urina, na mikrobiološku analizu (urinokultura) i eventualni antibiogram. Vaš liječnik opće prakse može Vam dati uputnicu za specijalistu urologa , koji će Vas voditi do punog izliječenja. Za urološke infekcije i trakt je karakteristično da često dođu s blagim simptomima “podmuklo”, a terapija se provede polovično, tako da se vuku godinama sa stalnom opasnošću da se pretvore u veliku , tešku upalu mokraćnih putova i bubrega.


  


Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Arhiva 2001.


Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: 31:10:2002