"PITAMO LIJEČNIKA"

Zadnja promjena:


(Antonela):

   Prije nekoliko godina imala sam začepljenje Eustahijeve tube (desno uho), što sam izliječila. Nedavno se pojavila povremena oštra bol u desnom uhu, te mi je doktor prepisao Operil kapi za nos, i uputio na bris ždrijela i desnog uha tj. zvukovoda. Nalaz je slijedeći: Bris ždrijela: porasla fiziološka flora; Bris uha/zvukovoda: izoliran Staphylococcus epidermidis
Budući da sam u trudnoći s komplikacijama i na mirovanju, te nisam trenutno u mogućnosti otići kod otorinolaringologa, moje pitanje je da li bi se prema gore navedenim nalazima trebala provoditi daljnja terapija. Napominjem da je bol u potpunosti prestala. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i srdačno Vas pozdravljam.

(04. travnja 2003. 17:13

Odgovor liječnika:

255

   Izolirani Staphylococcus epidermidis je normalan nalaz saprofitske flore koja je prisutna svuda na koži čovjeka, tako i u zvukovodu. On nije uzročnik začepljenja Eustahijeve tube. Gusti sekret iz Vašeg nazofarinksa je začepio E.tubu, a njega možete eliminirati uporabom mukolitika, no u trudnoći se oni ne preporučuju. Kako bi se sekret ipak razrijedio, pijte što više tekućine. Obilato kapajte nos kapima (Ephedrin, Operil, Tysine i sl.) u ležećem položaju glave, ležeći na desnom uhu), kako bi se kapi probile do tube. Ako su Vam simptomi nestali, tad nije potrebno ništa dalje poduzimati.


(Ana):

   Imam 22 godine i 2 godine i 4 mjeseca sam u vezi s 1 godinu mlađim dečkom. Zadnjih par dana ima visoku temperaturu ( oko 40 ) i boli ga glava, ali druge simpotome nema. Čak i sa tih 40 stupnjeva skoro pa normalno funkcionira. Danas je išao na krvne pretrage i za sada je dobio samo one nalaze za vađenje krvi iz prsta, a sutra će dobiti za one iz vene. U trenutnoj dijagnozi mu je doktorica napisala da ima mononukleozu ali je stavila pod upitnik iako nikome nije jasno da što bi drugo moglo biti (iako nema ostalih simpotoma mononukleoze). Pošto sam mu ja jedina cura u životu (100%, čak i prva i jedina koju je poljubio) što se poljupca tiče, jedino sam ga ja mogla zaraziti, međutim ja nikad nisam oboljela od mononukleoze. Da li je to moguće? (naime doktorica mu je rekla da je, da sam ga mogla ja zaraziti bez da sam ja ikada oboljela).Naravno nije isključen ni neki drugi način zaraze iako s obzirom na njegov krug kretanja i higijenu i sve, dosta su male šanse. Mene zanima da kad se zna da je prebolio tu bolest, nakon sniženja temperature? Koliko dugo se ne bismo smjeli ljubiti? Ako je taj virus zaista u meni da li i ja mogu nekako oboljeti ili ponovno to prenijeti na njega ili nekog drugog? Otkuda virus u meni? Kada će sve opet biti normalno, bez rizika zaraze ili išta slično? Da li se možemo viđati, ali bez fizičkog kontakta, odnosno poljubaca? Puno Vam hvala

(03. travnja 2003. 18:11

Odgovor liječnika:

254

   Vi ste postavili cijeli niz pitanja, kao da je sigurno da se radi o mononukleozi. Po svoj prilici, nije to mononukleoza kod vašeg momka. Da on ima infekcioznu mononukleozu, bio bi potpuno fizički slomljen, imao bi povećanu jetru, slezenu i limfne čvorove, te jaku anginu i ne bi “skoro normalno funkcionirao”. Temperatura se kreće oko 38,5 do 39 stupnjeva C, a krvni testovi (Paul-Bunnelov test) potvrđuju dijagnozu, uz nalaz karakterističnih promjena u krvnoj slici (limfocitoza-s pojavom “reaktivnih limfocita” kojih ima oko 2=% ili više). Stoga, nemojte previše strahovati od te bolesti. Ona se osim poljupcima širi i kapljično, a nakon preboljele bolesti, kod osoba koje su ozdravile, virus može doživotno živjeti na sluznici ždrijela, tako da te osobe - kao nosilac virusa - ostaju trajan izvor zaraze. 


(Ana):

   Poštovani. Odlučila sam Vam pisati jer bih željela čuti drugo mišljenje u vezi svojih krvnih nalaza. Naime, moja doktorica opće prakse ne pokazuje zabrinutost, dok po meni (iako ja o tome ništa ne znam) nalazi nisu baš tako dobri jer uočavam mnogo odstupanja (bilo u prevelikoj ili premaloj količini određenih čestica. Prepisat ću Vam one stvari gdje uočavam oznake H, odnosno L. HEMATOLOGIJA (vK) SE = 20 H; (vK) Hemogl. = 117 L; () Hematokrit = 0.35 L; (k/Erc) MCV = 82 L; (vK) Leukociti = 8.9 H; (vK) DKS; Segmentirani = 52.9 L; Limfociti = 36.5 H; MORFOLOGIJA - Eritrocita = lagana hipokromija; (vK) Trombociti = 420 H: PV % od norm. = 0.91 H; INR = 1.0 L; BIOKEMIJA (S) Fe = 28.4 H; (S) TIBC = 89.4 H; (S) UIBC = 61.0 H
Naravno, najviše me zabrinjavaju stvari gdje vidim veća odstupanja. Nadam se da se bezrazložno brinem, ali bih ipak htjela čuti Vaše mišljenje. Jedino što bih još dodala da pijem DIANE-35 (koje mi je ginekolog odobrio nakon uvida u temeljiti krvni nalaz,t e nalaz hormona) i da sam se malo zabrinula kada sam zadnjih tjedana čitala o upotrebi tih tableta kao kontraceptiva pogotovo nakon što sam vidjela "stanje" svojih trombocita. Međutim pogledala sam svoje starije nalaze i tamo isto imam povišenu razinu trombocita. DIANE-35 pijem i u svrhu kontracepcije i za kožu jer imam veoma loš ten, te tablete pijem oko godinu i 8 mjeseci. Imam 22 godine.

(03. travnja 2003. 18:10

Odgovor liječnika:

253

   Normalne vrijednosti (broj) trombocita se kreće između 150.000 do 450.000 u 1 kubnom milimetru krvi. Vaša izmjerena vrijednost od 420.000 je blizu gornje granice. Ostale vrijednosti laboratorijskih analiza, koje pokazuju odstupanja od normalnih vrijednosti, vjerojatno Vas također zabrinjavaju. Ponovite pretrage, jer moguće je da ćete dobiti drugačije nalaze. Ako se nakon ponovljenih analiza pokaže da su Vam nalazi i dalje u velikim odstupanjima od normale, tad se posavjetujte s liječnikom-hematologom o tome da li bi trebalo prekinuti terapiju s Diane 35, koju već duže vrijeme koristite radi problema s kožom (koji su rezultat hormonalnog disbalansa).


(Boki):

   Recite mi molim vas kako da uklonim kesice ispod ociju ?

(03. travnja 2003. 17:19

Odgovor liječnika:

252

   Teško! Osobito ako su podočnjaci-kesice Vaša konstitucionalna osobina. Treba istražiti razloge podočnjacima (funkcija bubrega, alergije itd.) Ako nema organske podloge za njihovo prisustvo, tad bi Vam jedino pomogao kirurški zahvat (plastična kirurgija, ali vrhunski kirurg!)


(Jasminka):
(jasminka.buzina@ina.hr)

   Imam 28 godina a već zadnje dvije godine imam problema s krajnicima. Prvo su počele učestale angine koje su se uspješno izliječile antibioticima. Postale su česte i 2-3 pu godišnje sam imala gnojne krajnike. Od tada jedan krajnik je postao jako povećan i gnojan, ali više nemam temperature, malo mi smeta pri gutanju. Kronično je upaljen, a ljekovi ceporex i ospen mi ne pomažu. Da li je to opasno za zdravlje (srce, bronhi, krv..) i da li je nužna operacija i da li je teška s obzirom na godine. Moj doktor mi ništa nije rekao o tome.

(01. travnja 2003. 11:05

Odgovor liječnika:

251

   Liječnik koji bi Vam mogao dati pravi savjet je specijalist otorinolaringolog. Inače, kroničnu upalu krajnika morate stalno kontrolirati. To znači da biste morali uzimati česte briseve grla na mikrobiološku analizu, kako bi se ustanovilo imate li patogenih bakterija koje su se udomaćile na krajnicima i svako toliko se upale vraćaju. Dobro bi bilo nekoliko mjeseci uporno bar 2 x dnevno ispirati ždrijelo svježe pripravljenim čajem kadulje, kao i da koristite (cuclate) preparate propolisa (Propomed-C pastile, ili neke slične njima) koje imaju snažno antimikrobno djelovanje na sluznicu ždrijela i krajnika.



Liječnički tim:

  - dr. Mirko Jamnicki Dojmi
  - dr. Tatjana Jamnicki

Arhiva 2001.


Imate li problema sa rubrikom "Pitamo liječnika" molimo kontaktirajte administratora.


 

© RivaOn - portal zadarskih srednjih škola
Zadnja promjena: