O projektu

 


Počeci RivaOn

 

      Projekt RivaOn - Obrazovni portal srednjih škola Zadarske županije u rujnu 2000. pokrenuo je Edin Kadić, profesor Hrvatskog jezika (i Povijesti umjetnosti) u  Medicinskoj školi Ante Kuzmanića.
     Bio je to nastavak, nakon CUC-a 1999., započetog projekta izvannastavne edukacije učenika i djelatnika Medicinske škole u izradi WEB stranica, te edukacije u korištenju računala i Interneta.
    Naime, iz dugogodišnjeg iskustva u srednjoškolskoj nastavi uočene su tromosti obrazovnog sustav, a i djelatnika, u prihvaćanju novina, a pogotovo novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i novih metoda rada. Spoznaja da osuvremenjivanje škola, seminari i predavanja neće polučiti nikakav rezultat ukoliko te novine ne prihvate oni kojima je sve to namijenjeno, a to su profesori, a zatim i učenici, pokrenut je cijeli projekt RivaOn.
    Dakle, prvi dio projekta nastao je na temelju osobnog istraživanja prof. Edina Kadića, sa ciljem da tehnološki unaprijedi svoju sredinu, te nastavnike svoje škole potakne na kvalitetnu primjenu ICT-a u nastavnom i odgojno-obrazovnom procesu, na edukaciju i samoedukaciju, približavanju novim tehnologijama i novim izvorima znanja, samostalnom kreiranju i razmjeni stečenih iskustva i znanja.
   Sva znanja usmjerena su na primjenu u nastavnom i izvannastavnom  radu s učenicima i njihovom edukacijom.
     Nakon prezentiranja projekta na CARNet User Conferance 2000. (CUC 2000.), iskristalizirala se ideja da se već ostvarena pozitivna iskustva prenesu i na ostale srednje škole zadarske županije, te da se izradom ovog "portala" škole približe, upoznaju i postanu dostupnije javnosti.
      Pod okriljem Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, u rujnu 2001. godine, uslijedila je prezentacije projekta na sastanku ravnatelja svih srednjih škola Zadarske županije, te njihova jednoglasna podrška projektu. Ovim je RivaOn postao projekt SVIH srednjih škola Zadarske županije, u čijem je i vlasništvu.

   U realizaciju projekta krenulo se kroz dvije redakcije:
 • Učeničku redakciju RivaOn,
 • Profesorsku redakciju RivaOn.

      Naziv projekta je RivaOn odabrali smo s toga što je upravo gradska riva mjesto koje stoljećima okuplja svoje sugrađane, gdje se uz ljepotu sunca "čakula", saznaju novosti, raspravlja, a uz mjesec događa toliko lijepih trenutaka.
   Zadarska riva izmjenjuje starost i mladost, upoznaje!

Što RivaOn ima za cilj?

 1. Potaknuti učenike i nastavnike u školama na korištenju informacijsko-komunikacijskih tehnologija u svim sferama odgojno-obrazovnog sustava,

 2. potaknuti nastavnike na njihovo daljnje obrazovanje, međusobno upoznavanje i povezivanje kako bi pospješili procese odgoja i obrazovanja,

 3. potaknuti učenike na korištenju novih tehnologija u učenju,

 4. upoznavanje s novim tehnologijama i njihovim konkretnim primjenama, a kroz savijete i Radionice RivaOn,

 5. širenje međusobne komunikacije i stjecanja novih znanja,

 6. dostupnost podataka na Internetu o odgojnim i obrazovnim aktivnostima koje se provode u  srednjim školama Županije, te prisutnost tih podataka i izvan škola,

 7. omogućiti roditeljima i učenicima osnovnih škola uvid u potencijalne škole i zanimanja,

 8. saznavati o kulturnim, obrazovnim i zabavnim zbivanjima u svim gradovima Zadarske županije i Republike Hrvatske (MZOS i HINA).

      Pored već angažiranih nastavnika, voditelja/predstavnika srednjih škola, oformljena je i Učenička redakcija portala (učenici iz svih srednjih škola) koju vode ti nastavnici, a koja se sastaje svaka dva tjedna (ili po potrebi).
   Redakcija promiče ideje projekta RivaOn u svojim sredinama, pomaže u kreiranju školskih WEB redakcija, obrađuje prikupljene materijale, dogovara nove....

 • Podaci koji su vezani uz srednje škole obuhvaćaju i povijest škole, školu danas, aktivnosti u školi, djelatnike škole, učenike, nastavni program i zanimanja, informacije o upisima, itd..

 • Podaci koji su namijenjeni nastavnicima i učenicima promjenjivi su i ovise o radu samih nastavnika i učenika pojedinih škola.

 • Učenici i nastavnici objavljuju svoje e-radove, adrese zanimljivih stranica vezanih uz odgoj i obrazovanje, komuniciraju, (forum), pronalaze e-literaturu, dobivaju informacije o seminarima i natjecanjima, objavljuju adrese svojih web uradaka itd.

 • RivaOn sadrži i "središnji dio" (Zanimljivosti) koji se objavljuje kao novosti iz područja kulture, odgoja i obrazovanja, a s prostora cjelokupne Zadarske županije, kao i Republike Hrvatske.

 • Desni dio RivaOn je prostor koji donosi linkove na WEB stranice srednjih škola Zadarske županije, posebne linkove, interesantne edukativne linkove, te donatore RivaOn.

   U dosadašnjem trogodišnjem radu, kroz redakcije RivaOn, surađivalo je oko 120 učenika i 30-tak nastavnika, a trenutno aktivno djeluje 14 (od 21) školskih redakcija RivaOn. Organizirano je 12 novinarskih i fotografskih radionica RivaOn, te mnoštva natječaja i nagradnih igara za učenike.

   Projekt RivaOn prepoznat je od strane cjelokupne hrvatske prosvjetno-pedagoške javnosti, te su uslijedili pozivi i uspješna predstavljanja projekta na brojnim domaćim i međunarodnim konferencijama,  seminarima (CUC 2002., MIRK, 2002., "Računalo u školi"...).
   Projekt RivaOn postao je sastavni dio života srednjih škola Zadarske županije, ali i model stvaranja obrazovnih portala u drugim županijama Republike Hrvatske (Dolina, ZOBS, Hrvatski obrazovni portal škola).

Dodatne informacije možete dobiti na adresi redakcije ili putem e-mailova:

 

Adresa redakcije:
RivaOn
(Medicinska škola
Ante Kuzmanića)
dr. Franje Tuđmana b.b.
23000 Zadar

                                   - RivaOn (rivaon@rivaon.com)
                                   - Urednik: Edin Kadić (edin-kadic@rivaon.com)